FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 januari 2013

[Copa] Barça stelt verwachte El Clasico veilig

FC Barcelona bekert door naar de halve finale van de Copa del Rey. Daarin staat het tegenover Real Madrid. De Catalanen speelden vorige week met 2-2 gelijk tegen Málaga, maar wonnen vanavond met 2-4.

In de terugwedstrijd was een spektakelstuk nodig om de halve finale van de Spaanse beker te bereiken. Na een vroege gelijkmaker van Joaquin leek de missie zeer moeilijk voor de Catalanen, maar in de tweede helft draaiden de rollen om.

Andere vaart
Barcelona vloog uit de startblokken. Na acht minuten stond de openingstreffer van Pedro al op het scorebord, maar daar kon de topclub niet lang van genieten. Joaquin mikte vier minuten na de 1-0 raak na een goed uitgespeelde aanval van Malaga.

Bij een 1-1 gelijkspel zou Málaga de halve finale bereiken, maar vlak na de rust bleek al dat de wedstrijd een andere vaart zou lopen. Dat was te danken aan Gerard Piqué. De centrale verdediger kreeg van dichtbij de tijd om de bal met zijn borst te controleren en laag binnen te tikken.

Korte metten met spanning
Barça leek de overhand te nemen in het duel, maar moest toch weer een pas op de plaats maken. Roque Santa Cruz bracht de spanning in de wedstrijd terug door via de binnenkant van de paal de 2-2 binnen te werken. Daarmee zou er een verlenging aan te pas moeten komen.

Een kwartier voor tijd maakte Barça eindelijk korte metten met de spanning. Andres Iniesta zette zijn ploeg na 76 minuten op voorsprong en vier minuten later lag de beslissende treffer in het netje. Lionel Messi kopte van dichtbij de 2-4 binnen.

Tuft wint tijdrit in San Luis, Kwiatkowski leider

Michal Kwiatkowski is na de vierde etappe de nieuwe leider in de Ronde van San Luis geworden. Voor de 22-jarige Pool van Omega Pharma-Quick Step volstond een derde plaats in de tijdrit van donderdag om de leiding van Alex Diniz uit Brazilië over te nemen. Kwiatkowski moest in de tijdrit over 19,2 kilometer, met start en finish in San Luis, elf seconden toegeven op de Canadese winnaar Svein Tuft. De Argentijnse thuisrijder Leandro Messineo eindigde als tweede op zeven seconden.

In het algemeen klassement is Tejay van Garderen door zijn zevende plaats in de tijdrit opgerukt naar de tweede plek. De Amerikaan met Nederlandse roots heeft een achterstand van 23 seconden op Kwiatkowski. De Belg Jurgen Van Den Broeck staat derde in de rangschikking. De Argentijnse rittenkoers duurt tot en met zondag.

Meer Beliebers dan Little Monsters op Twitter

Op Twitter zijn meer Beliebers dan Little Monsters te vinden. Justin Bieber had begin deze week bijna 1200 volgers meer dan Lady Gaga, die tot voor kort de populairste artiest was op het sociale medium. Zowel Bieber als Gaga heeft ruim 33 miljoen volgers.

Lady Gaga zag de concurrentie vorige week al dichterbij komen. "Ik ben zo trots op Justin Bieber en de Beliebers", twitterde ze. "Ik vind het fantastisch dat je meer fans krijgt, je verdient het. De Monsters steunen jullie."

De zangeres was in oktober de eerste die meer dan dertig miljoen volgers had. Op Facebook heeft Gaga bijna 55 miljoen fans, zo'n 4,3 miljoen meer dan Bieber.

'Verdachten Eindhoven gewone jongens'

De verdachten van de zware mishandeling in Eindhoven zijn gewone jongens. Dat heeft burgemeester van het Belgische Turnhout Erwin Brentjens donderdagavond gezegd in het televisieprogramma Nieuwsuur. "Ze vallen niet uit in de plus of de min. Ze leven, wonen, werken hier en gaan hier naar school."

Volgens Brentjens is ook de bevolking van Turnhout geschokt door de mishandeling. "Er wordt met afschuw gereageerd op wat er in Eindhoven is gebeurd."

In een gesprek dat de Turnhoutse burgemeester vrijdag met zijn Eindhovense collega Rob van Gijzel (PvdA) heeft is hij van plan deze gevoelens over te brengen. Daarnaast wil hij met Van Gijzel kijken hoe kan worden voorkomen dat soortgelijke 'ongebreidelde vechtpartijen op straat' nog plaats kunnen vinden. "We moeten ook inspelen op de oorzaken. We moeten als bestuurder onze oren te luister leggen en een oplossing zoeken."

Windows 8 stuwt omzet Microsoft naar record

Softwaregigant Microsoft heeft in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar geprofiteerd van een sterke vraag naar zijn nieuwe besturingssysteem Windows 8. Het bedrijf behaalde een recordomzet van 21,5 miljard dollar, zo meldde het donderdag.

Een jaar eerder kwamen de inkomsten nog uit op nog 20,9 miljard dollar. De nettowinst daalde wel, van 6,6 naar 6,4 miljard dollar. De omzet is in lijn met de gemiddelde verwachting van analisten, de winst ligt daar iets boven.

De Windows-divisie zag de omzet in het tweede kwartaal met bijna een kwart groeien ten opzichte van een jaar eerder, tot 5,9 miljard dollar. Eerder deze maand werd al bekendgemaakt dat tot dusver 60 miljoen licenties zijn verkocht voor Windows 8. Daarmee houdt de verkoop gelijke tred met die van eerdere versies.

Windows 8 stuwt omzet Microsoft naar record
Windows 8 stuwt omzet Microsoft naar record (Foto: ANP)

'Whitney Houston kon niet stoppen met feesten'

Whitney Houston verloor zich tijdens haar leven in overmatig feestgedrag. "Ze begon met feesten en wist niet meer hoe ze moest stoppen", schrijft Houstons moeder Cissy in het boek Remembering Whitney, dat dinsdag verschijnt en waarvan entertainmentsite Radar Online een voorproefje plaatste.

"Ik vroeg me altijd af wat ze 's nachts deed, waar ze uithing. Whitney verstopte zich voor mij", meent Cissy, die ook schrijft dat haar dochter haar zelden terugbelde.

De 79-jarige Cissy vroeg zich verder regelmatig af of ze iets had kunnen doen om Whitney te redden. Tegelijkertijd realiseerde ze zich dat de drugsverslaving van haar dochter uit de hand liep en zei daarom niks, uit angst dat de zangeres 'helemaal zou weglopen' voor haar. "Wat voor nut zou het hebben?"

Whitney werd op 11 februari dood gevonden in het bad van haar hotelkamer, waar ze was verdronken. Drugsgebruik en hartproblemen droegen bij aan haar dood. "Ik ben nog steeds boos dat ze alleen is gestorven", aldus Cissy.

'Ajax probeerde opnieuw Cuenca te huren'

Afgelopen zomer had Ajax al interesse om Isaac Cuenca te huren van FC Barcelona. Destijds had de buitenspeler geen trek in een tijdelijke overstap naar Amsterdam. Ajax zou ook nu nog altijd gecharmeerd zijn van Cuenca, maar de liefde lijkt maar van één kant te komen.

Zowel Cuenca als zijn werkgever FC Barcelona zien niets in een verhuur. De 21-jarige aanvaller is net terug van een zware blessure en mede daardoor willen beide partijen niet met Ajax onderhandelen over een tijdelijke overstap van Cuenca naar Amsterdam. Dit liet El Mundo Deportivo vandaag weten.

Niet alleen Ajax zou interesse hebben in Cuenca, ook Borussia Dortmund en Valencia wilde de speler van Barcelona graag huren. Voorlopig blijft het talent bij de Catalaanse club.

[Copa] Atlético ondanks remise naar halve finale

Atlético Madrid heeft zonder moeite ten koste van Real Betis de halve finale van de Copa del Rey bereikt. Na de 2-0 in eigen huis werd in Sevilla gelijkgespeeld: 1-1. De Madrileense tegenstander wacht nu de halve finale in de Spaanse beker. Daarin ontlopen zij sowieso FC Barcelona en Real Madrid.

Real Betis had in de eerste helft de grootste moeite om staande te blijven tegen Atletico. De ploeg was bovendien niet in staat om het Atletico-doelman Thibaut Courtois lastig  te maken. Tot vlak voor de rust werd de club uit Sevilla echter een afstraffing bespaard.

Geklungel Betis
Na 45 minuten was het Diego Costa die de score voor Atlético opende. De Real Betis-verdediging stond te klungelen bij het doelpunt en gooide daarmee de eigen ruiten in. Daardoor zou de club vier doelpunten nodig hebben om nog door te kunnen bekeren. Na de rust voorkwam doelman Casto dat Real Betis gelijk op een 0-2 achterstand zou komen. Arda Turan had van dichtbij de mogelijkheid om raak te schieten, maar vond de sluitpost op zijn weg naar het doel.

Einde verhaal
Real Betis legde zich bij de uitschakeling neer, maar liet Atlético niet verder uitlopen. Af en toe kon de ploeg er nog gevaarlijk uit komen, maar na de 0-1 was al duidelijk dat het einde verhaal was. De goal van Jorge Molina in de 89ste minuut was er nog slechts een voor de statistieken.

J.J. Abrams gaat Star Wars VII regisseren

Brekend nieuws uit Hollywood. J.J. Abrams gaat de volgende Star Wars-film regisseren. Bronnen rondom de productie hebben dit bekendgemaakt. Het nieuws over episode VII van de Star Wars-reeks werd wereldkundig gemaakt via de website van TheWrap.

Afgelopen november liet Abrams nog weten geen interesse te hebben in het regisseren van een Star Wars-film. Ook Ben Affleck (Argo) was in de running voor de regieklus maar Disney verkoos Abrams, die eerder naam maakte met series zoals Alias, Lost en Fringe en films als Mission Impossible III, Star Trek en Super 8. De nieuwe Star Wars-film staat gepland voor 2015. Het scenario van de nieuwe film zal worden geschreven door de Oscar-winnende schrijver Michael Arndt, bekend van onder meer Little Miss Sunshine en Toy Story 3.

Ferrari: "Armstrong ook zonder doping succesvol"

Sportarts Michele Ferrari vindt dat Lance Armstrong niet naar verboden middelen had hoeven grijpen. De omstreden Italiaan stelt dat de voor het leven geschorste Amerikaan talent voldoende had om puur natuur succesvol te zijn. "Armstrong zou zonder doping hetzelfde niveau van prestaties bereikt hebben, vanwege zijn talent dat superieur was ten opzichte van zijn rivalen in die tijd."

Ferrari beschrijft op zijn website de effecten van testosteron, epo en bloedtransfusies. Hij stelt dat als Armstrong, die vorige week dopinggebruik bekende, de testosteron had genomen op de wijze zoals zijn oud-teamgenoten dat beschreven in het Usada-rapport, het alleen een 'placebo-effect' gehad zou hebben. "Ik denk daarom dat Lance fout is geweest", stelt Ferrari.

Ferrari wordt al lange tijd in een adem genoemd met het dopinggebruik van Armstrong en andere renners van diens US Postal-ploeg. In het vernietigende Usada-rapprt verklaarden meerdere oud-ploeggenoten van Armstrong dat Ferrari de trainingsschema's van de renners van US Postal en later Discovery opstelde en daarbij ook specifiek aangaf wanneer ze epo en bloeddoping moesten gebruiken. De sportarts heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Net als Armstrong weigerde Ferrari, die in 2004 levenslang verbannen werd uit de wielersport, zich te verdedigen tegen de aanklacht door Usada. De Italiaan is daardoor voor het leven geschorst door de Amerikaanse antidopingautoriteit.

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3

Vijftien verdachten inval woonwagenkamp vrij

Vijftien verdachten die dinsdag werden opgepakt bij een inval in een woonwagenkamp in Eindhoven zijn donderdag vrijgelaten. Vier verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Den Bosch. Dat meldt het Openbaar Ministerie donderdag, die de verdachten in ieder geval nog twee weken achter slot en grendel wil zien.

De inval en het onderzoek draaien om het knippen van grote partijen wiet op het woonwagenkamp. De vier verdachten die vrijdag worden voorgeleid zijn twee mannen van 46 en 29 jaar en twee vrouwen van 44 en 26 jaar. Zij wonen allemaal op het woonwagenkamp. De vijftien andere verdachten, acht mannen en zeven vrouwen, mogen de resultaten van het onderzoek in vrijheid afwachten.

Bij de inval werden dinsdag 156 kilo wiet, honderdduizenden euro's aan contant geld, een vuurwapen en twee nepwapens in beslag genomen. Bij de inval werden zo'n tweehonderd politiemensen, ambtenaren en militairen ingezet.

Liedson verrast met transfer naar Porto

Liedson komt tot het einde van het seizoen op huurbasis uit voor FC Porto. De spits tekent daarmee bij een concurrent van zijn vorige werkgever Sporting CP. De aanvaller was voorheen jarenlang actief bij Sporting.

Hij vertrok in 2011 naar Corinthians en werd opgevolgd door Nederlander Ricky van Wolfswinkel. Nu transfereert hij van Flamengo weer naar Portugal, waar hij met Porto om de prijzen wil spelen.

De 35-jarige geboren Braziliaan liet zich in 2009 naturaliseren tot Portugees. In Lissabon kende hij vele persoonlijke successen. In 214 wedstrijden trof hij 116 keer doel bij Sporting, dat nu een teleurstellend seizoen kent.

Liedson kende in zijn geboorteland een minder seizoen. Als speler van Flamengo viel hij vorig jaar tegen met vijf doelpunten in 22 wedstrijden.

Nederlandse snowboarder Johnson verder op WK

Snowboarder Cleve Johnson heeft zich donderdag bij het WK in het Canadese Stoneham met succes door de kwalificatie van de snowboardcross geslagen. De Nederlander voldeed ruimschoots aan de benodigde eis om bij de eerste 48 in de timetrial te eindigen. Johnson ging uiteindelijk als 28e door naar de achtste finales van zaterdag.

Tijdens de kwalificaties lag de gevoelstemperatuur rond de -30. "Het was geen pretje met dit weer", reageert Johnson. "Er stond ook veel wind. Daardoor lukte het me in de tweede race ook niet een betere tijd neer te zetten. De eerste opdracht zit erop. Ik ben in vorm, de course ligt me."

De achtste finales zijn verspreid over acht heats, met ieder zes snowboarders. Johnson stuit in zijn race op Nick Baumgartner, Emanuel Perathoner, Konstantin Schad, Steven Williams en Thomas Bankes. "Het wordt spannend'', voorspelt Johnson. De nummers een en twee van elke heat gaan verder.

Geslaagde rentree Kubica in Valencia

Na bijna twee jaar afwezigheid heeft voormalig F1-coureur Robert Kubica zijn rentree op een racebaan gemaakt. De 29-jarige Pool testte op het circuit Ricardo Tormo in Valencia 114 ronden lang de nieuwe Mercedes voor de DTM-klasse. Kubica raakte in februari 2011 bij een rally in Italië zwaargewond toen hij tegen de muur van een kerk aan knalde.

Kubica zei dat hij 'veel plezier' en een 'goed gevoel' overhield aan de auto, maar dat hij moest wennen aan de hoge downforce, de neerwaartse kracht die tijdens het racen ontstaat. De Pool doorstond de door regen onderbroken test naar eigen zeggen zonder gezondheidsproblemen.

Kubica heeft een lange revalidatieperiode achter de rug, nadat hij bij zijn crash in de Ronde van Andorra gedeeltelijk zijn hand doorsneed en bovendien zijn elleboog, schouder en been brak. Volgens de eenmalig grandprixwinnaar in de Formule 1 is het nog te vroeg om te speculeren over een terugkeer in de koningsklasse van de autosport.

Mila Kunis en Hermelien als seksslavin [video]

De meest sexy vrouw van de wereld, Mila Kunis, wil graag de rol van seksslavin spelen in de verfilming van de huisvrouwenpornoroman 50 tinten grijs. Ze zou zich 'enorm vermaken' in de rol van Anastasia Steele.

In het boek van schrijfster EL James wordt de onschuldige Anastasia de sm-seksslavin van miljardair Christian Grey. Voor die rol is Ryan Gosling getipt.

Naast Kunis heeft ook Emma Watson, beter bekend als Hermelien uit de Harry Potter films, aangegeven interesse te hebben in de rol. Wij pleiten dan ook voor twee versies van de film.

[AC] Uitslagen en stand Groep B

Vanavond speelden de landen uit Groep B van de African Cuup of Nations hun tweede groepswedstrijd. Ghana nam het op tegen Mali, terwijl Congo aantrad tegen Niger. Hieronder de uitslagen en stand in Groep B.

Ghana - Mali 1-0
Ghana heeft donderdagavond op de Afrika Cup met 1-0 gewonnen van Mali. Wakaso Mubarak tekende in het Zuid-Afrikaanse Port Elizabeth vanuit een penalty voor de enige treffer van de wedstrijd. Door de zege gaat Ghana nu met vier punten aan de leiding in groep B.

Ghana-doelman Fatau Dauda ontsnapte al na zes minuten, toen een handsbal van hem slechts met geel bestraft werd. In het vervolg van de eerste helft namen de Ghanezen de overhand. Nadat in de 32e minuut de paal was geraakt, nam Ghana even later de voorsprong. Verdediger Mubarak toonde zich doeltreffend vanaf de penaltystip. De Ghanese zege kwam in het tweede bedrijf niet meer in gevaar. Sterker nog, Ghana kreeg zelfs nog de beste kansen om de score uit te bouwen, maar was daarin niet koelbloedig.

Niger - Congo DR 0-0
Congo heeft ook zijn tweede groepswedstrijd op de Afrika Cup gelijkgespeeld. Na de 2-2 tegen Ghana werd er donderdag doelpuntloos geremiseerd tegen Niger, dat zijn eerste punt pakte. Congo blijft door het gelijkspel derde in groep B, respectievelijk een en twee punten achter Mali en koploper Ghana.

Niger was in Port Elizabeth al na drie minuten dicht bij zijn eerste doelpunt op de Afrika Cup. Aanvaller Issa Modibo Sidibé raakte echter in vrijstaande positie de paal. Vervolgens liet Dieumerci Mbokani een aantal unieke kansen liggen om Congo op voorsprong te schieten. De aanvaller van Anderlecht, woensdag nog bekroond met de Belgische Gouden Schoen, hielp echter drie goede kansen om zeep.

In de tweede helft nam de amusementswaarde van het duel af. Echt grote kansen vielen er nauwelijks meer te noteren. Congo moet nu dinsdag de laatste groepswedstrijd van Mali winnen om de volgende ronde te bereiken. Niger heeft eveneens een zege op Ghana nodig.

Stand

# Land Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1. Ghana 2 1 1 0 4 3-2
2. Mali 2 1 0 1 3 1-1
3. Congo DR 2 0 2 0 2 2-2
4. Niger 2 0 1 1 1 0-1

Scheveningse pier wordt openbaar geveild

De failliet verklaarde Pier van Scheveningen zal via een veiling worden verkocht. Dat heeft curator Marc Udink donderdag bekendgemaakt.

Volgens hem was er de afgelopen weken grote belangstelling voor het markante kustbouwwerk. De veiling zal daarom openbaar plaats vinden voor een groep gegadigden uit binnen- en buitenland. "Veilen betekent dat ik niet tussen kandidaten hoef te kiezen en dat ik niet met hen in onderhandeling hoef te gaan over prijs en voorwaarden. Bovendien komen er op een veiling doorgaans veel meer mensen af", zegt Udink. Hij benadrukt dat er in Nederland zelden iets is geveild dat zoveel waarde heeft.

Eerder zei de curator al dat de Pier naar verwachting binnen twee maanden een nieuwe eigenaar heeft. Bij de veiling geldt een minimale koopprijs. Die wordt in februari bekend gemaakt. De veiling zelf zal waarschijnlijk in maart worden gehouden. Op dit moment wordt nog overlegd met de gemeente Den Haag over de vraag waaraan de nieuwe eigenaar precies zal moeten voldoen.

De vorige eigenaar van de Pier, Van der Valk, had begin deze maand het faillissement aangevraagd. Volgens het horecaconcern dat een restaurant en een casino op het bouwwerk exploiteerde, was de Pier niet rendabel te krijgen. Van der Valk kocht de Pier in 1991 voor een symbolisch bedrag van 1 gulden (45 eurocent), maar heeft er daarna omgerekend wel zo'n 20 miljoen euro ingestoken.

Ouya krijgt verbeterde controller

De makers van Ouya hebben een aantal wijzigingen doorgevoerd voor de controller. De veranderingen komen na feedback van gamers en developers die al een exemplaar hebben ontvangen omdat ze een speciale editie voorbesteld hadden via Kickstarter.

De lijst met aanpassingen is als volgt:

  1. D-pad is aangepast en nu een kruis in plaats van een ronde met diagonalen
  2. De sticks zijn wat stroever door toegevoegd rubber
  3. Het touchpad reageert beter door een nieuw materiaal. In de settings kun je ook nog kiezen voor de sensitiviteit van het touchpad
  4. De triggers worden beter geïntegreerd met het overall design
  5. Het batterijklepje wordt steviger

Tot slot zijn de makers nog bezig om de latency (simpelgezegd de vertraging) van de controller te verminderen zodat je sneller kunt reageren in een game. 

Ouya

Van Uhm spreekt bij dodenherdenking

Voormalig commandant der strijdkrachten Peter van Uhm spreekt dit jaar tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin houdt de 5 meilezing in de Domkerk in Utrecht. Dat meldt het Nationaal Comité 4 en 5 mei donderdag.

Van Uhm had sinds 17 april 2008 de militaire leiding over de strijdkrachten. Een dag later overleed zijn 23-jarige zoon in Uruzgan door een aanslag met een bermbom. Zijn termijn eindigde eind juni. In een reactie laat hij weten het bijzonder te vinden dat hij op 4 mei op de Dam mag spreken. "Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor."

Oud-minister Hirsch Ballin is hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam. Uitgangspunt van zijn lezing is het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: Vrijheid spreek je af.

Schrijfster en journalist Pauline Broekema houdt dit jaar de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over het vooroorlogse joodse leven in de Mediene. De Tweede Wereldoorlog heeft volgens Broekema haar familie die in het verzet zat gevormd. "En mij dus ook. Op 5 mei vier ik waar het in mijn werk als journalist over gaat: eigenwijs kunnen zijn, voor je eigen mening kunnen uitkomen, onrecht aan de kaak kunnen stellen."


Van Uhm spreekt bij dodenherdenking (Foto: Novum)

'Nummer twee Al-Qaida Jemen overleden'

De nummer twee van Al-Qaida op het Arabisch Schiereiland is in Jemen overleden aan de verwondingen die hij vorig jaar opliep bij een drone-aanval. Dat heeft het Jemenitische staatspersbureau SABA donderdag gemeld. De aanval met het onbemande vliegtuig op 28 november was volgens een bron bij de veiligheidsdiensten het werk van de Verenigde Staten.

Saeed al-Shihri raakte bij de drone-aanval ernstig gewond. Hij lag volgens SABA in coma in het ziekenhuis. Wanneer Al-Shihri precies is overleden is niet duidelijk.

Gemalen zondag weer aan om dooi

Gemalen in Groningen gaan vanaf zondag weer volop draaien. Omdat vanaf dan dooi is voorspeld, moeten de gemalen weer aan om wateroverlast te voorkomen. Dat meldt het Waterschap Noorderzijlvest donderdag. Ook in Drenthe worden de gemalen langzaam weer opgestart zodra het gaat dooien.

De komende dagen worden in Groningen alvast voorbereidingen getroffen om de gemalen weer aan te zetten. Zo worden vastgevroren gemalen ijsvrij gemaakt en voorzichtig opgestart. Ook gaan ploegen van het waterschap op pad om te kijken in welke gebieden het waterpeil het meeste is gestegen. Het vaarverbod op de vaarwegen blijft voorlopig nog van kracht.

De gemalen in Drenthe gaan automatisch harder als er meer waterafvoer komt, laat het Waterschap Hunze en Aa's weten. De gemalen in Drenthe zijn deze winter nooit helemaal uit geweest. Of ook de gemalen in Friesland weer gaan draaien als de dooi intreedt, is niet bekend.

Gemalen in onder meer Groningen, Friesland en Zeeland werden de afgelopen tijd stopgezet om de ijsgroei te bevorderen in de hoop op schaatspret.

Mulder: "De spanning neemt toe"

Michel Mulder debuteert komend weekend op het WK sprint in Salt Lake City en behoort volgens kenners tot één van de favorieten voor de titel. De schaatser ziet deze woorden vooral als erkenning van zijn opmars in het sprintgeweld.

"Ik vind 't wel mooi. Het is een teken dat het goed gaat", aldus Mulder. De schaatser merkte wel op dat de spanning langzaamaan toe begint te nemen, wat zich op verschillende manieren uit. "Dat ik bijvoorbeeld veel te graag wil en in de zevende versnelling ga schaatsen. Dat moet ik dit weekeinde maar niet doen."

Mulder pakte dit kalenderjaar al twee prijzen. Tijdens het NK afstanden pakte hij goud op de 500 meter en tijdens het NK sprint greep hij de zilveren medaille.

Valse munten kosten FC Twente tonnen

Twee mannen hebben FC Twente flink wat financiële schade toegebracht. Beide heren brachten namelijk valse munten in omloop, waarmee je in de Grolsch Veste je consumpties kon betalen. Het duo deed zich voor als leden van een supportersvereniging.

Volgens FC Twente heeft de actie van de mannen verregaande gevolgen, aangezien de club veel inkomsten is misgelopen. Bovendien moet de ploeg nu in een volledig nieuw muntensysteem investeren, waar een prijskaartje van enkele tonnen aanhangt. Dit systeem zou namelijk lastiger te kraken moeten zijn. Naast de voetbalclub uit Enschede zijn ook twee uitgaansgelegenheden gedupeerd.

De twee verdachten zijn inmiddels aangehouden. Bij een huiszoeking trof de politie nog eens 60.000 munten aan. FC Twente gaat proberen de geleden schade op de daders te verhalen.

Lager inkomen, vaker dood na hartaanval

Mensen met een lager inkomen hebben een grotere kans om te sterven na een hartaanval, ook als zij al in een ziekenhuis liggen. Dat blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC) en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), dat is gepubliceerd door de Hartstichting in het boek Hart- en vaatziekten in Nederland.

De onderzoekers namen de medische en inkomensgegevens van 76.000 patiënten onder de loep. Daaruit bleek dat mensen met een laag inkomen vaker sterven aan een hartaanval. Vooral mannen van 65 jaar en ouder en met een lager inkomen, sterven ook vaker als zij al in het ziekenhuis liggen.

Aanrander berooft toeriste

De politie is op zoek naar een man die begin januari een vrouw onder bedreiging van een mes heeft beroofd en aangerand.

De man sloeg toe op zondagnacht 6 januari rond 02:00 uur. Het slachtoffer was die avond op stap geweest rond het Leidspeplein te Amsterdam en was in haar eentje te voet op weg naar hotel CocoMama aan het Westeinde.

Als ze daar aangekomen naar binnen wil gaan, komt uit dezelfde richting als waar zij vandaan komt een man met een fiets op haar af. De vrouw probeert nog de toegangsdeur van het hotel te sluiten, maar de man duwt zo krachtig tegen de deur dat hij binnen weet te komen. Daar wordt de vrouw onder dreiging van een mes aangerand.

Als ze begint te schreeuwen voelt de man in haar jaszakken, neemt de vrouw haar portemonnee en telefoon mee en rent weg. Omdat het paspoort van de toeriste in haar portemonnee zit rent de vrouw de man achterna. Ze vraagt hem haar portemonnee terug te geven en het lukt haar de portemonnee vast te pakken. Omdat er mensen aankomen laat de man los en gaat ervandoor. Hij fietst weg in de richting van het Frederiksplein.

Van de man is helaas alleen een vage foto beschikbaar. Op de website van de politie staat een uitgebreid signalement van de dader. De politie roept getuigen op zich te melden.  

Ieren mogen toch niet dronken rijden

Mensen toestemming geven om met drank op achter het stuur te kruipen. Het is volgens sommige politici in Ierland nodig om verveling en depressie te bestrijden. De regering ziet echter niets in het voorstel.

Raadsleden in Kerry, in het zuidwesten van Ierland, namen deze week een motie aan om boeren in afgelegen gebieden toestemming te geven met enkele pinten bier achter de kiezen van de pub naar huis te gaan met de auto of tractor. Volgens de voorstanders is het voorstel broodnodig om een epidemie van verveling en depressie te bestrijden. De epidemie breidt zich steeds verder uit sinds de regels voor alcohol in het verkeer in 2011 werden aangescherpt, aldus de raadsleden.

De Ierse minister van justitie Alan Shatter heeft zich niet laten overtuigen door de argumenten van de raadsleden. In een speech in het Ierse parlement donderdag noemde hij het voorstel 'schromelijk onverantwoord'.

Kort geding Ajaxfans tegen Emmen van de baan

De supportersvereniging van Ajax ziet af van een kort geding tegen de gemeente Emmen. Burgemeester Cees Bijl van de Drentse stad staat alsnog toe dat fans voor de bekerwedstrijd tegen Vitesse die op 31 januari in het stadion van FC Emmen wordt gespeeld, niet alleen in Amsterdam op de bus mogen stappen om de wedstrijd bij te wonen.

Dat meldt de supportersvereniging donderdagavond op haar website. Bijl had uit veiligheidsoverwegingen geëist dat Ajaxsupporters alleen worden toegelaten als ze bij de Amsterdam ArenA instappen. De vereniging vindt dat onzinnig. Fans van Ajax wonen in het hele land en die kunnen niet verplicht worden eerst naar Amsterdam te reizen, verklaarde ze. Volgens de supportersvereniging staat burgemeester Bijl alsnog een alternatieve opstapplaats buiten Amsterdam toe, onder voorwaarde dat de fans gefouilleerd worden. De bekerwedstrijd wordt in het Univé-stadion in Emmen gespeeld, omdat Vitesse vanwege een dancefeest niet in het eigen Gelredome terecht kan.

WADA haalt uit naar Verbruggen en diens UCI-beleid

Wereldantidopingagentschap WADA heeft flinke kritiek op het voormalige beleid van de UCI onder Hein Verbruggen. De Nederlandse oud-voorzitter onthulde dinsdag dat onder zijn bewind regelmatig renners met verdachte bloedwaarden werden gewaarschuwd. "Deze aanpak spreekt het doel van een effectief antidopingprogramma volledig tegen", stelt WADA donderdag in een verklaring.

Volgens Verbruggen, tussen 1991 en 2005 voorzitter van de UCI, waren de waarschuwingen bedoeld om dopinggebruik te ontmoedigen. Het moest renners afschrikken. Voor WADA is zo'n aanpak de omgekeerde wereld. "Beleid moet erop gericht zijn af te schrikken, op te sporen en te voorkomen dat atleten doping gebruiken." Onder de tientallen op hun verdachte bloedwaarden gewezen renners behoorde ook de Nederlander Karsten Kroon.

WADA heeft ook geen goed woord over voor de door de UCI geregisseerde ontmoeting van Lance Armstrong met een laboratoriumdirecteur, nadat de Texaan enkele controles met een verdacht epogehalte had afgegeven. "Elke federatie die zoiets doet, zet zijn onpartijdigheid en integriteit op het spel." Armstrong biechtte vorige week na een decennium van ontkenning zijn dopinggebruik op. De UCI heeft al jarenlang een bedenkelijke reputatie op het gebied van bestrijden van doping. In de biecht van Armstrong bij Oprah Winfrey bleef de internationale wielerunie echter buiten schot, hoewel vooraf door anonieme bronnen anders was aangekondigd.

Lokale interruptie: Fraude

Het kwam die Dinsdagavond de 15e ineens uit de hoge hoed. Aan het eind van de commissievergadering Financien en bestuur had wethouder Depla ineens een mededeling die aanvankelijk besloten zou blijven. Meestal weet je dan wel wat er een lijk uit de kast komt vallen waarvan het nog even onverstandig is dat openbaar te maken. Maar het mocht bij nader inzien toch op dat moment al in het openbaar. De gemeente was voor een dikke twee miljoen opgelicht door een inhuurkracht. Degene die was ingehuurd om voor de gemeente de verhuizing te regelen van een woonwagenkamp van de Joost de Momperstraat naar het Orgelplein. Nu was er al langer duidelijk dat er rondom die kwestie allerlei zaken niet pluis waren. Maar dat het deze omvang zou hebben had niemand verwacht.

Eerste ingame beelden Dead Island Riptide

Uitgever Deep Silver geeft vandaag de eerste ingame footage vrij van de zombieshooter Dead Island Riptide.

Dead Island Riptide zal de zombies opnieuw tot leven wekken met nieuwe elementen ten opzichte van het eerste deel. Een moesson heeft de eens prachtige eilandengroep geraakt en zware stormen hebben grote delen van de eilanden verwoest. De stad van Henderson en de jungle-gebieden op het eiland van Palanai zijn overstroomd waardoor de achtergebleven boten de enige manier van vervoer zijn.

De veranderende weersomstandigheden dwingt het team zich aan te passen aan de condities op het eiland. Een vijfde karakter voegt zich bij het team, met een compleet nieuwe en unieke skillset. Alle vaardigehden in de groep zijn hard nodig, aangezien er nieuwe en onbekende zombiemutaties zijn ontstaan over het hele eiland.

In de nieuwe verdedigingsmissies worden de co-op teamplayvaardigheden van de overlevenden getest. Ze moeten vallen, hekken en torentjes strategisch plaatsen om de tegemoetkomende zombieaanslagen af te weren en de mensen te beschermen. Door de nieuwe communicatiemogelijkheden in co-op modus kunnen spelers nog meer gebruikmaken van strategische teamplayervaring.

Dead Island Riptide staat gepland voor release op 26 april 2013 voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.

Hypotheekregels niet versoepeld

Het kabinet is niet bereid de hypotheekregels te versoepelen. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) houdt vast aan de eis dat nieuwe hypotheken binnen dertig jaar volledig moet worden afgelost, meldt de NOS.

De Eerste Kamer had Blok gevraagd de regels te versoepelen, en er vijftig procent aflossing in veertig jaar van te maken. Blok weigert dat, omdat het geld kost en omdat hij het onverstandig vindt als schulden niet helemaal worden afgelost.

Gold Edition Total War Shogun 2

SEGA heeft de Total War Shogun 2 - Gold Edition aangekondigd. Deze collectie bevat het spel Total War: Shogun 2 uit 2011, plus de uitbreidingen Rise of the Samurai en Fall of The Samurai.

In Europa bevat de Gold Edition alle drie de titels plus ook alle downloadbare content, exclusief het Blood Pack, in een door Wajima-nuri geïnspireerde verpakking, die slechts in beperkte oplage wordt uitgebracht.

Het spel speelt zich af in het midden van de zestiende eeuw in het middeleeuwse Japan. Het land, ooit geregeerd door een regering, is nu opgedeeld in vele strijdende clans. De speler neemt de rol van een Daimyo, een clan leider, en zal gebruik maken van zijn leger, economie en diplomatie om Japan te verenigen onder zijn opperbevel om zo Shogun te worden, de onbetwiste heerser van Japan.

De Total War Shogun 2 - Gold Edition is vanaf 8 maart verkrijgbaar voor pc.

Total War Shogun Gold Edition

[Upd][Pics] Naaktfoto's Doutzen Kroes

Nu kunnen we wel een heel verhaal gaan ophangen over de belichting enzo, maar we weten dat het je toch alleen om de foto's gaat. Deze zijn dan ook hier te zien. NSFW, uiteraard.

En omdat we niemand deze pics willen ontnemen; omhoog met die klootzak!

Update 18.55 uur:
Nou vooruit, een klein verhaaltje dan. Doutzen heeft namelijk zelf gereageerd op de foto's. En velen hadden het al opgemerkt, de foto's zijn inderdaad al wat ouder. Uit 2009, om precies te zijn.

Het topmodel is op zijn zachtst gezegd niet blij dat de foto's opnieuw zijn gepubliceerd, ditmaal ter ere van haar 28ste verjaardag gisteren. "Het is op zich geen probleem dat die foto's weer op internet verschijnen, ze zijn prachtig, alleen lijkt het met al die aandacht wel of het om pornografie gaat", laat ze via haar manager aan RTL Boulevard weten.

Manager Sarah Keller vindt de foto's echter niet ordinair, want V Magazine is een gerenommeerd blad. Het is dan ook een eer om voor het tijdschrift uit de kleren te gaan. "De foto's stammen uit 2009, we snappen de sensatie niet."

Hadden we al een link gegeven naar de foto's? Deze zijn hier te zien! Nog steeds NSFW, maar wie werkt er nu om 7 uur 's avonds?

Voordelen voor vroege BioShock Infinite-kopers

Uitgever 2K Games heeft een trailer uitgebracht met daarin informatie over een gratis bonuspack die bij BioShock Infinite geleverd wordt als je nu pre-ordert.

De Industrial Revolution Pack geeft exclusief toegang tot drie in-game items die je gevechtsmogelijkheden boosten, 500 bonus in-game tegoed, 5 lock-picks en de Industrial Revolution puzzelgame dat verhalen van Columbia ontketent en spelers de mogelijkheid geeft om trouw te zweren aan de Vox Populi of Founders via Facebook.

De gebeurtenissen van het spel vindt plaats in Colombia, een luchtstad, in 1912. Je speelt Booker DeWitt, een in ongenade gevallen ex-agent van de Pinkerton National Detective Agency, die werd ontslagen voor het gedrag buiten de aanvaardbare grenzen van het agentschap. Hij wordt ingehuurd door mysterieuze individuen en krijgt de opdracht om de luchtstad te infiltreren en een jonge vrouw genaamd Elizabeth te redden. In de stad heerst een burgeroorlog en al snel ontdekt Booker dat Elizabeth centraal staat in de burgeroorlog.

BioShock Infinite komt 26 maart uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.


Aliens kicken aars

SEGA heeft vandaag de Kick-Ass Trailer van Aliens: Colonial Marines vrijgegeven. Deze trailer laat in een hoog en vooral dodelijk tempo zien wat de spelers kunnen verwachten als ze de strijd aangaan in het spel.

Aliens: Colonial Marines begint op een ogenschijnlijk verlaten schip, de U.S.S. Sulaco, dat in een baan draait rond LV-­‐426. Spelers leiden een groep zwaar getrainde Amerikaanse Colonial Marines en gaan aan boord van het verlaten schip om te kijken welk lot de bemanning ten deel is gevallen. Ze moeten vechten om afschuwelijke verschrikkingen en hun eigen angsten te overwinnen, terwijl ze de waarheid achterhalen in een val die het volledige heelal omspant en de mensheid overlevert aan de genade van het moorddadigste en dodelijkste ras in het universum.

In de Benelux krijgen de eerste kopers de Limited Edition voor dezelfde prijs. De Limited Edition bevat vier extra personages uit de film, de vlammenwerper van Ripley en extra aanpassingsopties voor je marines.

Aliens: Colonial Marines

Het spel komt uit op 12 februari voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc. De Wii U-versie van het spel volgt later in het eerste kwartaal van dit jaar. 

FOK!filmtip van de dag: Papillon

Huis aan kant, administratie bijgewerkt, huiswerk gemaakt en de kat van de buren de tuin uitgejaagd? Tijd voor een relaxmomentje met een goede film! FOK! helpt je zoals elke dag het kaf van het koren te scheiden met een nieuwe editie van: de FOK!filmtip! Tromgeroffel naar smaak toevoegen.

Vandaag is er eigenlijk maar één keuze: De avonturenfilm Papillon, uitgezonden door RTL7 om 20:30 uurHenri "Papillon" Charierre, gespeeld door Steve McQueen is een gevangene die een levenslange gevangenisstraf uitzit. Op de boot naar de strafkolonie komt hij vervalser Louis Degas (Dustin Hoffman) tegen met wie hij een vriendschap begint. Een ouderwets avontuur zoals ze het nu niet meer maken, moet Papillon je een prima avond bezorgen. 

Verder is het aanbod nogal karig. Zowel in kwantiteit als kwaliteit. Neem nou Sudden Terror: The Hijacking of School Bus #17, uitgezonden door RTL8 om 20:30 uur. Die is net zo slecht als Black Knight die door Veronica op hetzelfde tijdstip wordt gepland. Beide films scoren een 4,4 op imdb.com, en dat is deze keer ook terecht ook. 


[Upd] Vijf verdachten molestatie Eindhoven vrijgelaten

Vijf verdachten van de zware mishandeling in Eindhoven begin deze maand zijn donderdag in België aangehouden. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Drie andere verdachten meldden zich al eerder bij de politie in Eindhoven. Dat drietal zit nog vast.

Dinsdag meldden twee jongens van 15 en 17 jaar zich bij de politie in Eindhoven. Een dag later meldde een 16-jarige verdachte zich. Volgens een advocaat van een van de verdachten gaat het om een groep jongens uit 'nette' families.

Op internet circuleert een foto van de acht verdachten. Ook hun namen worden daarbij genoemd. Het OM riep woensdag op de normale rechtsgang in de zaak niet te verstoren, ondanks de begrijpelijke verontwaardiging over de zaak in de media en op internet.

Over de mishandeling ontstond commotie toen de beelden ervan maandag werden uitgezonden door Bureau Brabant. Te zien is hoe het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot tegen het hoofd wordt geschopt.

Update 18.05 uur
De vijf zouden worden worden uitgeleverd aan de Nederlandse politie, maar het rechtshulpverzoek was gisteren nog niet aangekomen. Om procedurefouten te vermijden heeft de Belgische politie de vijf tot nader order laten gaan. Onder de verdachten bevind zich ook de 17-jarige hoofdverdachte B.L., de jongen die het slachtoffer met karatetrappen op het hoofd tegen de grond werkte. Zo laat Belgische media weten.

6 keer 4 is 20

“Wat een domme fouten zeg!” “Dat ik dat niet zag, hoe kan dat?” “Waarom weet ik niet wat dat woord betekent?” Dat waren een paar gedachten die door mijn hoofd schoten bij het nakijken van BNN’s Nationale IQ-test 2013, die gisteravond op televisie was. Want ja, ik hoopte op meer, ik had hoger ingezet, en dan viel het toch wel een beetje tegen. Het had zo mooi kunnen zijn. En dan zat ik me ook nog te ergeren aan de presentatie, maar wist ik desondanks dat ik er volgend jaar gewoon weer voor ga zitten. De IQ-test is een martelgang, maar wel eentje die ik wil blijven ondergaan.

The Sessions

In deze 'kleine' verrassing van het Sundance Film Festival in 2012, verteld The Sessions het bijzondere verhaal van Mark O'Brien, een 38-jarige man die nagenoeg bijna geheel verlamd is door polio en het grootste gedeelte van de dag in een ijzeren long ligt. Wetende dat hij niet lang meer te leven zal hebben, wil hij zijn grootste wens in vervulling laten gaan;hij wil zijn maagelijkheid verliezen, het warme gevoel van een vrouw voelen en zich compleet man te voelen voordat hij zijn ogen voor eeuwig sluit.

WK hockey in Den Haag op groene velden

Tijdens het wereldkampioenschap hockey in 2014 in Den Haag zal er gewoon op groene kunstgrasvelden gespeeld gaan worden. Tijdens de Olympische Spelen in Londen werd er gebruik gemaakt van blauwe kunstgrasvelden met roze vlakken aan de zij- en achterkanten van het speelterrein.

"Dat is wel zo prettig voor de spelers, de toeschouwers en niet te vergeten de tv-kijkers", zei bondsdirecteur Johan Wakkie donderdag in Den Haag.  Het blauwe veld met gele bal werd ingeintroduceerd zodat het spel voor de televisiekijker en toeschouwer beter te volgen was. Achteraf bleek blauw niet de ideale optie. "Bij zon en water op het veld ontstond er nogal wat weerkaatsing, waardoor het soms moeilijk was om een wedstrijd goed te kunnen volgen. Daarom keren we terug naar groen, ook voor het juiste contrast. Over de kleur van de uitloopgebieden en de bal praten we nog," aldus Wakkie. 

Agent schiet man in been in Amsterdam

De politie heeft donderdagmiddag in Amsterdam-West een verdachte neergeschoten die op de vlucht was geslagen. Dat heeft een woordvoerder van de politie donderdagmiddag gezegd.

De man onttrok zich 'op alle mogelijke manieren' aan zijn aanhouding, zegt de woordvoerder. Hij rende zijn auto uit, sprong het water in en klom er aan de overkant weer uit. Daar, op de Buyskade, werd hij in een been geschoten door een agent. Eerder had de politie een waarschuwingsschot gelost.

De verdachte is naar een ziekenhuis gebracht. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de zaak, zoals gebruikelijk als de politie schoten heeft gelost. De politie wil geen verdere details kwijt.

Waarschuwing voor giftige kruidenthee

In drie theesoorten van kruidentheeleverancier Jacob Hooy zit waarschijnlijk een giftig kruid. Het gaat om wolfskers, een plant uit de nachtschadefamilie die zeer giftig is, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De leverancier en de NVWA roepen consumenten op de thee niet meer te drinken.

De wolfskers zit waarschijnlijk in de theesoorten met de naam heemstwortel, galreinigende kruiden en luchtwegenkruiden. De theesoorten zijn los en verpakt verkocht bij onder meer Erica Kruiderijen, Jacob Hooy Amsterdam, Van der Pigge Haarlem, Droom van Utrecht, De Pil Rotterdam en Potgens in Kerkrade.

Hoe de wolfskers in de thee terecht is gekomen, is nog onbekend. De kruidenthee is afkomstig van een leverancier uit Duitsland, die de thee weer uit Bulgarije heeft geïmporteerd.

De winkels hebben de thee uit de schappen gehaald. Ook zij gaan hun klanten oproepen de thee niet meer te gebruiken. Vrijdag komt in landelijke dagbladen een publiekswaarschuwing te staan.

De hele plant van de wolfskers bevat giftige alkaloïden, een groep stoffen met stikstof. De bessen van de plant zijn bijzonder gevaarlijk, omdat die de uiterst giftige stof atropine bevatten. Voor een kind kan het eten van drie bessen dodelijk zijn, voor een volwassene is het eten van tien tot twaalf bessen vaak fataal.

Vrijdag normale dienstregeling NS

Voor het eerst sinds vijf dagen gaat de NS vrijdag weer een normale dienstregeling rijden. Dat meldt de vervoerder donderdag. De NS heeft besloten weer volgens de reguliere dienstregeling te rijden vanwege de weersverwachting voor de komende dagen. Wel kan het zijn dat reizigers vrijdag soms nog een ander of korter treintype zien dan ze gewend zijn.

NS-topman Wim Fabries zegt donderdag dat door de aangepaste dienstregeling van de afgelopen dagen het materieel niet daar staat waar het hoort. "Het vraagt nog even tijd om alle treinen op de juiste plek te krijgen. Daardoor kan het zijn dat reizigers morgen soms nog een ander of korter treintype zien dan dat ze gewend zijn."

Sinds vorige week dinsdag heeft de NS vanwege het winterweer op afgelopen vrijdag en zaterdag na elke dag met minder treinen gereden. In plaats van elk kwartier reden op veel trajecten elk halfuur treinen.

Door de aangepaste dienstregeling ontstond volgens de NS meer ruimte om eventuele verstoringen op te kunnen vangen. Daardoor werd volgens de NS voorkomen dat storingen zich konden verspreiden over het hele land.

Vrouwen hebben liefst een FOK!ker

Zit je je nog elke dag af te beulen om een vrouwtje aan je paarsgepunte lans te rijgen, dan kun je daar nu beter direct mee kappen. Je hoeft tegenwoordig geen indruk meer te maken met je spierbundels. Vrouwen willen namelijk het liefst een nerd die de hele dag achter de pc zit. Een FOK!ker dus.

Uit een onderzoek, gehouden onder vrouwen, blijkt dat 59 procent van hen het liefst een zogeheten 'technoseksueel' wil. Macho's kunnen slechts 49 procent van de dames boeien.

Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Want voor je met de vrouwen het bed mag induiken, moet je eerst hun computer repareren. Of hun smartphone, of wat voor technisch apparaat dan ook.

"Vrouwen hebben tegenwoordig liever een Mark Zuckerberg dan Jeremy Clarkson", verklaart Roddy McLean, een computerexpert bij Crucial.com die het onderzoek uitvoerde. "Technologie beïnvloedt ieders leven. Dus is het niet zo verwonderlijk dat mensen wensen dat ze een apparaat beter kunnen begrijpen."

Ohja, net doen of je verstand van computers en gadgets hebt maar er geen reet van afweten, helpt je echt niet verder. Acht op de tien vrouwen vertrouwen mannetjes niet die veel lullen maar weinig klaarmaken.

T-shirtTrek gewoon dit T-shirt aan!

Ron Howard gevraagd voor schipbreukfilm

Ron Howard overweegt de roman In the Heart of the Sea te verfilmen. Howard is door Warner Bros gevraagd voor de regie van de film over een walvisvaarder die in 1820 zonk, maar heeft nog niet getekend. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift New York Magazine.

Het boek gaat over de Essex, de Amerikaanse walvisvaarder die zonk na te zijn geramd door een potvis. Het verhaal inspireerde Herman Melville om het boek Moby Dick te schrijven.

Chris Hemsworth is al aan het filmproject verbonden als eerste stuurman van de walvisvaarder. Het scenario van de film is al af en geschreven door Charles Leavitt, bekend van het drama Blood Diamond.

Als Howard tekent voor In the Heart of the Sea, kan de film vrij snel worden opgenomen. De regisseur heeft nog twee andere regieprojecten op het oog. Zo zou hij interesse hebben in de boekverfilming The Graveyard Book en het drama All I've Got. Hij werkt momenteel aan zijn Formule 1-film Rush en aan een documentaire over rapper Jay-Z.


Ron Howard gevraagd voor schipbreukfilm (Foto: Novum)

Twaalf jaar voor moord zonder lijk

Een 35-jarige man moet twaalf jaar de gevangenis in wegens doodslag op een man wiens lichaam tot op heden niet is gevonden. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland donderdag bepaald. De Turkse verdachte Cafer G. ontkent het slachtoffer, Michael de Vrieze uit het Friese Burum te hebben gedood.

De Vrieze werd op 11 of 12 april 2010 met geweld omgebracht in het huis van zijn vriendin aan de Jupiterstraat in Groningen. De rechtbank acht bewezen dat G. dat heeft gedaan.

G. vertrok na de moord naar Turkije, dat geen staatsburgers uitlevert. De man werd in december 2011 aangehouden in Moskou. Rusland leverde hem in maart uit aan Nederland.

Het slachtoffer is nooit meer gezien en zijn lichaam is niet gevonden. Voor een vrijwillige verdwijning, een onverwachte natuurlijke dood of een ongeluk zijn geen aanwijzingen, aldus de rechtbank in Groningen.

De rechtbank legde een zwaardere straf op dan de tien jaar die de officier van justitie had geëist. Omdat de verdachte ervoor heeft gezorgd dat het lichaam niet kan worden gevonden, verkeren de nabestaanden tot op de dag van vandaag in onzekerheid, en hebben zij niet de mogelijkheid om op een waardige wijze afscheid te nemen, motiveert de rechtbank de strafmaat. Daar komt nog bij dat G. heeft geprofiteerd van het geld van het slachtoffer.

Makers Bayonetta willen Darksiders

De bedenkers van de actiegame Bayonetta hebben hun oog laten vallen op de rechten voor de Darksiders-reeks. Topman Atsushi Inaba van Platinum Games zou de rechten graag op willen kopen, liet hij donderdag weten. De rechten voor Darksiders staan te koop omdat uitgever THQ woensdagavond failliet werd verklaard.

Binnen de Darksiders-reeks zijn twee spellen verschenen. Darksiders 2 ligt sinds afgelopen zomer in de winkel, maar heeft vermoedelijk weinig tot geen winst opgeleverd voor THQ. Een derde deel was in de maak bij gamestudio Vigil Games.

Woensdag werd bekend dat THQ ophoudt te bestaan. Verschillende onderdelen van het bedrijf zijn opgekocht door onder meer Ubisoft, Koch Media en Sega. Naast Darksiders is ook de licentie voor de WWE-worstelreeks nog niet verkocht.

Spuit in kut voor betere seks

Frigide vrouwen die seks geen hol aan vinden, kunnen nu in Engeland terecht. In Essex is namelijk een kutdokter die iets tussen de benen van de dames spuit waarna ze weer optimaal van seks kunnen genieten. In de kliniek wordt namelijk collageen in de G-spot gespoten.

Kwam je voorheen nooit klaar, na het aftikken van 550 pond (650 euro) helpt dokter Lucy Glancey van Glancey Medical Associates je er graag vanaf. En deze methode is erg succesvol. "Ik pas deze procedure al zo'n vijf jaar toe en heb meer dan 150 patiënten behandeld", zo vertelt ze. "Het is geen medische ingreep. Er wordt collageen rechtstreeks de G-spot ingespoten."

Dankzij de ingreep wordt de felbegeerde plek vergroot, waardoor deze makkelijker is te vinden en vrouwen meer genot ervaren. Volgens Glancey is het spul uitermate geschikt voor vrouwen die na de bevalling zijn uitgezakt en niets meer voelen. Ook is het populair onder gescheiden vrouwen tussen de 35 en 50 jaar.

"Bij alle vrouwen die de behandeling hebben ondergaan, heeft het voor 15 tot 20 procent van hen niet het gewenste effect." Het gewenste effect is echter aan variatie onderhevig. "Sommige vrouwen die voorheen nooit klaarkwamen, kunnen dit nu ineens wel. Andere dames die sporadisch klaarkwamen, krijgen nua de ingreep meervoudige orgasmes. Andere dames genieten slechts meer van seks zonder een hoogtepunt te bereiken, en anderen merken er geen flikker van."

Het is overigens big business voor de arts in kwestie. De behandeling moet namelijk ieder half jaar worden herhaald.

Ook een spuit tussen de benen? Foto's van de procedure zijn te vinden in het bronartikel.

Drie Nederlandse ploegen in Omloop Het Nieuwsblad

De drie Nederlandse wielerploegen doen 23 februari mee aan de Omloop het Nieuwsblad. Dat maakte de organisator van de Vlaamse semiklassieker donderdag bekend. Naast Blanco Pro Cycling, Vacansoleil en Argos-Shimano verschijnen nog negen Protour-ploegen aan de start in Gent. Blanco-renner Sep Vanmarcke is titelverdediger.

De Belgische ploegen Omega Pharma-Quick-Step en Lotto-Belisol krijgen naast de drie Nederlandse ploegen ook gezelschap van AG2R en FdJ uit Frankrijk, de Amerikaanse equipes Garmin-Sharp en BMC, het Australische Orica-Greenedge en Team Sky uit Groot-Brittannië.

Ook verschijnen er dertien Procontinental-teams, het tweede niveau in het wielrennen, aan de start. Opvallende namen zijn het Franse Europcar en het Russische Katusha. Op dit niveau doen nog eens drie Belgische formaties mee. De Omloop Het Nieuwsblad geldt als de opening van het wielerseizoen in West-Europa. Voor die tijd wordt er vooral in het Zuiden van Europa en in andere werelddelen gekoerst.

'Lego is racistisch'

LEGO, vele FOK!kers zullen er mee opgegroeid zijn. Het leert inzicht, fijne motoriek en creativiteit. Maar volgens een groep Oostenrijkse Turken is het ook racistisch en 'pedagogische springstof'.

LEGO heeft namelijk het gore lef gehad de islam en Aziaten te beledigen. De set met de bunker van Jabba the Hut, uit de LEGO Star Wars-collectie, lijkt volgens de Türkische Kulturgemeinde Österreich (TKÖ) namelijk als twee druppels water op de Hagia Sofia te Istanbul. Dat is thans een museum en was vroeger een kathedraal, maar daar tussenin - en daar wringt de schoen - was het een moskee.

Bij LEGO zijn ze gelukkig trouw gebleven aan de wereldberoemde saga, en ze hebben de bunker van de meest beruchte gangster in het universum bevolkt met crimineel tuig. Niets anders dan een poging om alle Aziaten af te schilderen als 'achterbakse en criminele persoonlijkheden', zo zegt de TKÖ.

Daarnaast vinden deze hoeders der moraliteit dat het pedagogisch onverantwoord is om kinderen te laten spelen met een combinatie tussen een tempel en een bunker waaruit geschoten wordt, 'zeker wanneer men kijkt naar een vreedzaam samenleven van verschillende culturen in Europa'.

Ze hebben dan ook een flinke waslijst met eisen en vragen neergelegd. Als LEGO daar naar hun mening niet voldoende op reageert, volgen er rechtszaken in Duitsland, Oostenrijk en Turkije.

Een woordvoerder van LEGO heeft ondertussen in een verklaring gezegd: "Het spijt ons dat het product ervoor heeft gezorgd dat leden van de Turkse culturele gemeenschap tot een verkeerde interpretatie zijn gekomen, maar we wijzen erop dat bij het ontwerpen van het product alleen de fictionele inhoud van de Star Wars-saga is gebruikt."

Ironisch genoeg betekent 'Hagia Sofia' letterlijk 'Heilige Wijsheid' (Foto: Robster1983)Ironisch genoeg betekent 'Hagia Sofia' letterlijk 'Heilige Wijsheid'
(Foto: Robster1983)

Milan zet Balotelli en Kaká uit het hoofd

AC Milan gaat zich deze transferperiode niet versterken met Mario Balotelli of Kaká. Engelse tabloids schrijven al geruime tijd over een mogelijke terugkeer van Balotelli in Milaan. De veelbesproken aanvaller van Manchester City stond eerder onder contract bij Inter. In La Gazzetta dello Sport zegt Silvio Berlusconi echter dat die geruchten nu kunnen stoppen.

"Het is tegenwoordig niet meer mogelijk om in het voetbal Monopoly te spelen", doelt Berlusconi op UEFA's 'financial fairplay'. "Balotelli komt niet en Kaká ook niet." De middenvelder van Real Madrid werd ook al gelinkt aan een avontuur bij Milan, waar hij tussen 2003 en 2009 furore maakte. AC Milan bereidt zich momenteel voor op de competitiewedstrijd van komende zondag tegen Atalanta (uit). De Rossoneri staan nu op de zesde plaats in de Serie A. Tegenstander Atalanta is de huidige nummer dertien.

Man of Steel krijgt PG-13 keuring

Zack Snyders Man of Steel, de Superman-verfilming die het personage op het witte doek nieuw leven in moet blazen, heeft van de Motion Picture Association of America een PG-13 keuring gekregen. Dit is dezelfde keuring als Superman Returns, die in 2006 verscheen.

De keuring is volgens de MPAA voor "intens sci-fi geweld, actie en vernietiging, en taalgebruik" en komt opvallend vroeg: de film staat geplanned voor een release in juni. Dat de MPAA al een keuring heeft afgegeven betekent simpelweg dat de film al af is en opgestuurd voor de keuring.

Man of Steel stond oorspronkelijk geplanned voor een release in december 2012, maar Warner Brothers verschoof de releasedatum later naar de zomer van 2013, vermoedelijk om niet tegelijk The Hobbit en Superman in de bioscoop te hebben draaien.

Tenzij je contacten hebt bij de MPAA, of iemand de film al weet te lekken, moet je wachten tot de Nederlandse release van 20 juni om te zien hoe Henry Cavill de buitenaardse superheld neerzet. Hij deelt het scherm met onder andere Amy Adams, Russell Crowe, Kevin Costner en Laurence Fishburne.

Federer laat masterstoernooi Miami schieten

Roger Federer komt dit jaar niet in actie tijdens het masterstoernooi van Miami. Dat meldt het Amerikaanse hardcourttoernooi donderdag via Twitter. Een reden voor de terugtrekking van de Zwitserse tennislegende wordt niet gegeven. Het toernooi van Miami wordt van 18 tot en met 31 maart afgewerkt.

Federer, die vrijdag de halve finale van de Australian Open speelt tegen Andy Murray, doet in februari wel mee aan het ABN-AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. Vorig jaar won hij de titel in Ahoy. Ook won hij toen enkele weken later op het hardcourt in Dubai en het masterstoernooi in Indian Wells, direct voorafgaand aan Miami. In Florida werd hij vervolgens in de derde ronde uitgeschakeld.


Federer laat masterstoernooi Miami schieten (Foto: Novum)

IKEA trapt op transseksuele tenen

Een reclamespotje van IKEA heeft kwaad bloed gezet in Thailand. De Thai Transgender Alliance (TGA) is woedend omdat de meubelgigant negatieve stereotypen omtrent transseksuelen zou versterken en mensenrechten zou schenden.

In het spotje is te zien hoe een man en zijn jonge vriendin aan het winkelen zijn. Wanneer ze ziet dat de kussentjes in de uitverkoop zijn, stoot de vrouw een lage, mannelijke kreet uit. Haar vriendje kijkt geschokt. Ook sjouwt ze in haar eentje met zware dozen, terwijl haar vriend van haar wegrent.

De reclame, volgens Reuters ‘Luem Aeb’ getiteld (vrij vertaald: vergeten verborgen te houden), heeft aardig wat stof doen opwaaien in het land waarin de ‘Ladyboy’ inmiddels een tamelijk geaccepteerd begrip is. IKEA en TGA zijn inmiddels in gesprek gegaan.

Samsom toch bang voor EU-referendum

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om samen met de PvdA een referendum over de Europese Unie te houden, vindt geen gehoor bij Diederik Samsom. De PvdA-leider vindt de Europese verkiezingen in 2014 een uitgelezen moment om over de toekomst van Europa te stemmen, zei hij donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Volgens mij wordt hij op zijn wenken bediend", zei Samsom over Wilders. "De eerste week van juni 2014 stemmen we over Europa. Gelukkig niet alleen over die platte vraag 'in of uit de EU', maar over de vraag 'wat voor Europa wil je'. Dat lijkt me een prima datum om over de toekomst van Europa te stemmen."

Samsom zei woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur nog dat hij niet bang is voor een referendum over de EU, zoals de Britse premier David Cameron woensdag aankondigde voor de Britse bevolking. De meerderheid van de bevolking staat achter het EU-lidmaatschap, stelde hij. Daarop liet Wilders donderdag weten dat hij samen met de PvdA en de SP een initiatiefwet wil maken om een referendum mogelijk te maken. Daarop besluit Samsom nu toch terug te krabbelen.

De PvdA-leider herhaalde donderdag dat hij niet bang is voor zo'n volksraadpleging, maar laat Wilders wel met legen handen staan. Samsom is namelijk naar eigen zeggen niet voor een referendum over de vraag of Nederland uit de EU moet stappen. Die vraag vindt hij 'veel te smal', aldus de voormalig activist. Wel staat het Wilders vrij om dat de inzet te maken van de Europese verkiezingen, aldus Samsom.


Samsom durft niet (Foto: Novum)

Bonjasky wil vechtsportbond leiden

K1-vechter Remy Bonjasky wil een overkoepelende vechtsportbond gaan leiden. Dat heeft hij donderdag gezegd in het Radio 1-programma Lunch! "Als we zo blijven doorklooien, dan is het einde van deze sport nabij en dat wil ik niet hebben."

De vechtsportwereld komt al jaren op negatieve wijze in het nieuws. Vanwege banden met de georganiseerde misdaad en overlast worden in diverse gemeenten geen vergunningen meer voor vechtsportgala's verleend. Omdat er ook bestuurlijke chaos is, klinkt er vanuit de politiek de roep om een overkoepelende bond te vormen. Onder anderen burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan maakte zich hier onlangs sterk voor.

De Federatie Oosterse Gevechtskunsten (FOG) wordt vaak genoemd als bond die het voortouw moet nemen, maar volgens Bonjasky is dat geen goed idee. "Ik denk dat het een buitenstaander is die dit moet gaan organiseren. Maar wel één die weet waarover het gaat, maar die niet gelinkt is aan een bepaalde bond."

The Gentleman denkt dat hij met zijn imago veel kan doen voor de vechtsport. "Ik denk dat ik een positieve uitstraling heb, heb ervaring in de sport en weet waar ik het over heb." De 37-jarige Bonjasky werd drie keer wereldkampioen in de K1. In 2009 nam hij afscheid van de sport vanwege een oogblessure, maar eind vorig jaar maakte hij zijn rentree.

'Gasrekening 40 euro hoger door kou'

De vorstperiode in januari kost een huishouden zo'n 40 euro meer aan gasverbruik dan normaal. Energieleverancier Nuon heeft berekend dat een gemiddeld huishouden de afgelopen weken 15 tot 20 procent extra gas heeft verstookt, ongeveer 55 kubieke meter. Dat meldde Nuon donderdag.

Begin januari berekende Nuon dat door het zeer zachte weer in december en de eerste week van het nieuwe jaar een huishouden gemiddeld 25 euro had bespaard. Door de lange periode van vrieskou die volgde, wordt die 'winst' nu weer tenietgedaan, aldus het bedrijf. "De kosten voor gasverbruik tikken flink aan op het verbruiksdeel van de energienota."

Meesteres SM't man dood

Lucrezia uit Sint-Job-in-'t-Goor verdwijnt waarschijnlijk voor tweeënhalf jaar achter de tralies. De Belgische meesteres heeft tijdens een SM-sessie een 58-jarige klant de dood ingejaagd. De beste man is overleden na een overdosis lachgas.

De hulpdiensten rukten op 22 juni 2010 massaal uit naar de SM-keet van de 46-jarige vrouw en haar 38-jarige assistente Juno. Daar troffen zij het tweetal aan die druk bezig waren de klant weer op te lappen. Helaas bleek de Britse zakenman al het loodje te hebben gelegd.

Het slachtoffer was tijdens een snoeiharde SM-sessie door de dames vastgebonden. De miljonair, een vaste klant van de twee vrouwen, vroeg om een portie lachgas. Dit kreeg hij, maar het gas veroorzaakte zuurstoftekort en hij stierf in het harnas.

Volgens het OM in Antwerpen hadden de meesteressen moeten weten dat het gas dodelijke gevolgen kan hebben, maar hun advocaat pleit voor vrijspraak. Ze hebben namelijk geen medisch lachgas gebruikt, maar gas dat wordt gebruikt in slagroomspuiten. En dat is in elke winkel verkrijgbaar. Dit gas had Lucrezia al vele malen met succes gebruikt tijdens haar sessies.

De vastgeketende kerel werd op die bewuste dag door Juno in de gaten gehouden, terwijl de meesteres het gas in een ballon liet lopen. De ballon werd vervolgens via een darmpje aan het gasmasker van de beste man verbonden. "Hij moest zelf aan het darmpje zuigen om het gas binnen te krijgen en kon er te allen tijde mee ophouden. Van enige toediening door mijn cliënte is dus geen sprake", vindt Juno's advocaat.

Beide vrouwen hebben vrijspraak gevraagd. Lucrezia heeft haar studio namelijk noodgedwongen moeten sluiten, en dat is al een zware straf. De rechtbank van Antwerpen heeft vandaag tegen haar een gevangenisstraf van 30 maanden geëist. Juno moet waarschijnlijk een jaar op water en brood.

Brabander dreigt met schietpartij op school

Een 18-jarige man uit het Noord-Brabantse Sprang-Capelle is donderdag in de vroege ochtend opgepakt nadat hij op een forum had gedreigd met een schietpartij op een school. De politie kreeg rond 04.00 uur meerdere meldingen binnen over een bericht dat de man had geplaatst.

In het Engels schreef hij dat hij zou gaan schieten en dat de kranten maar in de gaten moesten worden gehouden om later na te gaan wat er precies was gebeurd. De politie nam het bericht zeer serieus en wist de afzender al snel te achterhalen. De man is aangehouden en zijn computer is in beslag genomen. In zijn woning werden geen vuurwapens gevonden. Wel is een valmes in beslag genomen.

Het bericht van de jongen was volgens een politiewoordvoerder te vaag om te achterhalen op welke school zijn bedreiging zich richtte. "We weten nog niet of het om zijn huidige school of een school waar hij eerder op heeft gezeten gaat."

Project Snow Throw Leiden faalt

Dat niet alles op social mediagebied een hype wordt, bleek donderdagmiddag in Leiden. Een via social media aangekondigd sneeuwballengevecht trok letterlijk nul mensen.

Snow Throw heette het evenement en het zou gehouden worden bij Molen de Valk. Studenten hadden het zelfs aangekondigd via het Leidsch Dagblad. Maar op een handvol journalisten na, die klaarstonden met een pen, papier en een camera, kwam er niemand. Zelfs de organisatie liet het afweten. 


Geen actie bij Molen de Valk. [Er is ook een versie met een hogere resolutie!]
(foto: Mirjam Ravensbergen)

Fyra verdrong betrouwbaarste trein België

Met de invoering van de Fyra op 9 december 2012 ging de meest stipte treinverbinding van België verloren. Tot die dag was de Beneluxtrein die tussen Brussel en Amsterdam reed namelijk de betrouwbaarste trein van België. Dat meldt de NOS.

Maar liefst 91,2 procent van de Beneluxtreinen reed op tijd. Volgens woordvoerder Bart Crols van de NMBS, de Belgische spoorwegmaatschappij, tonen deze cijfers aan dat de NMBS 'tot op het einde haar best heeft gedaan de Beneluxtrein stipt te laten rijden'. Met de invoering van de Fyra viel echter het doek voor de intercitytreinen tussen Amsterdam en Brussel.

Nu de Italiaanse Fyratreinen falen, gaan er stemmen op om de spaghettiboemels weer te vervangen door de vertrouwde Beneluxtreinen. "Dit is de ideale gelegenheid om de Amsterdammer (de Belgische benaming voor de Beneluxtrein) opnieuw van stal te halen", vindt een woordvoerder van de Belgische reizigersvereniging TreinTramBus. Omdat de treinstellen die voor deze treindienst gebruikt werden momenteel op het rangeerterrein in Watergraafsmeer bij Amsterdam staan, zou dat niet al te moeilijk moeten zijn, aldus de woordvoerder.

Fietsendief breekt neus agent

Een Nijmeegse fietsendief heeft woensdagmiddag bij zijn aanhouding de neus van een agent gebroken. Dat meldt de politie donderdag.

Getuigen meldden rond 15.30 uur dat op het Keizer Karelplein in de Gelderse plaats fietsen werden opengebroken en de daders wegliepen richting Graafseweg. Agenten troffen even later in de Oude Azaleastraat twee mannen aan die voldeden aan het opgegeven signalement.

Toen de agenten een van de twee, een 32-jarige Nijmegenaar, wilden aanhouden verzette die zich en sloeg hij een van de agenten in het gezicht. De agent liep een gebroken neus op en moest zich in een ziekenhuis laten behandelen.

Volgens de politie moeten meerdere omstanders getuige zijn geweest van het incident. Hun wordt gevraagd zich te melden. Ook roept de politie getuigen op die filmopnames hebben gemaakt deze te uploaden.

De Nijmegenaar heeft inmiddels bekend de fiets te hebben gestolen. Het ging om een witte damesfiets met een kinderzitje die gestald stond op het Keizer Karelplein.

Kamer wil opheldering over uitspraken Rutte

De Tweede Kamer wil opheldering naar aanleiding van de uitspraak van premier Mark Rutte (VVD) dat landen uit de euro moeten kunnen stappen. Rutte moet de Kamer een brief sturen over het onderwerp.

Rutte zei donderdag op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos dat landen uit de euro moeten kunnen. "Ons doel moet zijn de eurozone intact te houden, maar je kunt nooit uitsluiten dat een land er op een zeker moment uit wil. En ik denk dat dat mogelijk moet zijn", zei Rutte.

ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten wees er donderdag op dat de uitlatingen van Rutte mogelijk in strijd zijn met wat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) eerder deze week zei. Dijsselbloem verklaarde geen discussie meer te willen over exits uit de eurozone.

Schouten eiste uitleg en kreeg steun van vrijwel alle andere partijen.

Nieuw honkbalstadion Hoofddorp voor MLB

In Hoofddorp verrijst een modern honkbalstadion waar in 2014 of 2015 wedstrijden uit de Major League Baseball kunnen worden gespeeld. De organisatie van de Amerikaanse profhonkbalcompetitie heeft beloofd naar Hoofddorp te komen als het stadion aan alle eisen voldoet. Voor de gemeente Haarlemmermeer was dat aanleiding om donderdag groen licht te geven voor uitvoering van het project.

De betrokken gemeenten, de Nederlandse honkbalbond en sportkoepel NOC*NSF presenteerden 2 jaar geleden een plan om drie MLB-wedstrijden naar Hoofddorp te halen. Het nieuwe stadion van Hoofddorp Pioniers kan voor de 'Amsterdam Series' van de MLB tijdelijk 30.000 toeschouwers huisvesten, daarna gaat de capaciteit weer terug naar 600 zitplaatsen.

Om de sport te promoten, wil de organisatie van de MLB enkele competitiewedstrijden buiten Noord-Amerika spelen. Zo vond dit seizoen een aantal duels in Japan plaats.

Nog nooit werden MLB-wedstrijden op Europese bodem gespeeld. Het nieuwe sportpark in Hoofddorp moet uiterlijk 1 maart 2014 klaar zijn.

Nieuw honkbalstadion Hoofddorp voor MLB
Nieuw honkbalstadion Hoofddorp voor MLB (Foto: ANP)

Naakte inbreker richt ravage aan

Een 21-jarige Amerikaan heeft heel wat uit te leggen. Hij rende naakt een huis binnen en richtte daar een ravage aan.

De bewoner van een huis in de Amerikaanse staat Florida, hoorde buiten een enorm lawaai en besloot te gaan kijken. Wat hij zag? Een naakte jongeman die rondjes rende over het dak van zijn huis. De overkappingsnudist waagde een sprong naar beneden, gebruikte de bewoner om zijn val te breken, en rende langs hem heen het huis in.

Binnen trok hij de tv van de muur en gooide hij een stofzuigerzak leeg over de vloer. De verbijsterde medebewoonster van het huis pakte een pistool en schoot drie keer op hem, maar miste. Daarna belden ze de politie. De opwinding werd de man ongetwijfeld te veel, want hij begon zich spontaan te bevredigen en rende naar een andere kamer om zich met de kledingstukken van het gezin over zijn gezicht te wrijven.

Toen de politie arriveerde, kraamde de man wartaal uit. Ook bleek hij op meerdere plaatsen in het huis ontlasting te hebben achtergelaten. De politie vermoedt dat de man zwaar onder invloed was. Wat hij gebruikt zou hebben, is nog niet duidelijk.

Llorente in zomer naar Juventus

Fernando Llorente speelt vanaf de zomer voor Juventus. Dat meldt de Italiaanse koploper donderdag. De 27-jarige Spaanse spits komt over van Athletic Bilbao. Zijn contract bij de Baskische club loopt dan af waardoor de 21-voudig Spaans international transfervrij de overstap naar de Serie A kan maken.

De in Pamplona geboren Llorente speelt sinds zijn jeugd voor Athletic. In januari 2005 debuteerde hij in het eerste team en sindsdien speelde hij bijna 250 competitiewedstrijden voor de club. In het seizoen 2011-2012 maakte hij indruk door 29 goals te scoren in een seizoen waarin 'Los Leones' de Copa del Rey wonnen en verliezend finalist waren in de Europa League. Hij maakte ook deel uit van de Spaanse ploegen die in 2010 wereldkampioen en in 2012 Europees kampioen werden.


Llorente in zomer naar Juventus (Foto: Novum)

Krokodillen ontsnappen dankzij hoogwater

Duizenden krokodillen wisten zondag te ontsnappen uit een Zuid-Afrikaanse krokodillenboerderij. De beesten zagen hun kans schoon toen de rivier de Limpopo buiten zijn oevers trad. Ongeveer 15.000 dieren wisten te ontsnappen, waarvan nog ruim de helft zoek is.

Dat heeft Zane Langman, schoonzoon van de eigenaar van de boerderij, gezegd tegen een Zuid-Afrikaanse krant. "Eerst waren er maar een paar krokodillen in de Limpopo. Nu zijn het er een heleboel", constateert hij droog. Volgens Langman zijn er zelfs krokodillen gezien op het rugbyveld van een school in de plaats Musina. Langman zegt dat boeren naar de farm moeten bellen als ze krokodillen zien. Dan worden de beesten gevangen.

De Rakwena Crocodile Farm ligt niet ver van de plaats Pontdrift, nabij de grens met Botswana. De overstromingen van de Limpopo hebben aan meerdere mensen het leven gekost. Ook in Mozambique moesten duizenden mensen hun huis verlaten door het hoge water.

Weer twee duels Jupiler League afgelast

De eerstedivisiewedstrijden Cambuur Leeuwarden - FC Eindhoven en MVV Maastricht - SC Veendam gaan vrijdag niet door. Dat heeft de KNVB donderdag bekendgemaakt. Door de winterse omstandigheden zijn de velden onbespeelbaar. Bij nog eens vier duels worden de velden later donderdagmiddag gekeurd.

Excelsior - Telstar lijkt vooralsnog door te kunnen gaan. De Rotterdammers melden dat het veld er goed bij ligt en sneeuwvrij is, waardoor een veldkeuring niet nodig is. Pas enkele uren voor het duel keurt de scheidsrechter het veld nu. Normaal gesproken worden de veldkeuringen pas op de dag van de wedstrijd gedaan, meldt de KNVB. Omdat slecht weer is aangekondigd keurt de bond de velden donderdag al. Verbetering in de omstandigheden lijkt toch onmogelijk.

Afgelopen weekeinde werden ook al veel wedstrijden afgelast in de Eerste Divisie. Slechts één van de twaalf geplande wedstrijden kon toen worden afgewerkt. De KNVB maakt volgende week nieuwe data bekend voor de geschrapte wedstrijden.

Dark Knight-conceptfoto's Two-Face opgedoken

Naast The Joker in de film The Dark Knight was er nog een andere schurk, namelijk Harvey 'Two-Face' Dent. Nu zijn er twee foto’s opgedoken van vroege concepten hoe de vijand van Batman vormgegeven kon worden.

Een bezoeker van Comic Book Movie vond het portfolio van conceptueel ontwerper Olivier Pron. Naast enkele andere projecten zoals Hellboy 2 en Wrath Of The Titans vond de lezer twee conceptafbeeldingen van Harvey Dent zijn misvormde gezicht. De effecten hebben op het eerste gezicht veel weg van dromenmoordenaar Freddy Krueger, die in de A Nightmare On Elmstreet-reeks ook na een brand flink is misvormd.

Het definitieve ontwerp van Harvey 'Two-Face' Dent
Het definitieve ontwerp van Harvey 'Two-Face' Dent

Conceptfoto #1
Conceptfoto #1

Conceptfoto #2
Conceptfoto #2

'Selecteer bij lerarenopleiding'

Lerarenopleidingen moeten voortaan strenger selecteren op kwaliteit. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van leraren, het is ook goed voor de status en aantrekkelijkheid van de opleiding. Dat staat in een donderdag gepubliceerd advies van de Onderwijsraad.

De afgelopen jaren is het beleid vooral gericht op het terugdringen van het lerarentekort in absolute zin, stelt de raad. Kwaliteit is nog niet zo lang een criterium. Het tekort valt nu weliswaar mee, maar dat is vooral te danken aan dalende leerlingenaantallen, de economische crisis en het beleid om meer ouderen aan het werk te houden.

Volgens de Onderwijsraad is het nu tijd om met structurele oplossingen voor de toekomst te komen. En omdat onderwijs staat of valt met goede leraren, moet kwaliteit daarbij centraal staan. Deze conclusie is niet nieuw: enkele jaren geleden adviseerde een commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan ook al om meer te investeren in de kwaliteit van leraren. Daarop werd besloten om leraren beter te belonen.

Behalve selectie aan de poort bij lerarenopleidingen adviseert de Onderwijsraad verder de beroepsstandaard van leraren te verhogen, onder meer door het halen van universitaire graad verplicht te stellen voor alle nieuwe leraren voor havo en vwo. Ook zou bij- en nascholing verplicht moeten zijn.

Een professionele leiding van scholen is verder 'essentieel' voor een aantrekkelijke werkomgeving voor hoogopgeleide leraren. Schoolbestuurders zouden zich daarom ook verplicht moeten nascholen in onderwijskundig leiderschap en personeelsbeleid.

Ten slotte werken landelijke maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan niet overal even goed. Daarom zouden schoolbesturen samen moeten werken aan een regionaal personeelsbeleid, aldus de Onderwijsraad.

Wilders daagt PvdA uit tot EU-referendum

PVV-leider Geert Wilders daagt de PvdA uit om gezamenlijk een referendum over de Europese Unie te houden. "We kunnen het samen regelen, laten we dat gaan doen", zei Wilders donderdag tegen de NOS.

Wilders wil samen met de PvdA en ook de SP een initiatiefwet maken die een referendum over de EU mogelijk maakt. De drie partijen hebben samen 68 zetels. Volgens Wilders zullen er zeker nog andere partijen te vinden zijn die een referendum ook steunen en is een Kamermeerderheid haalbaar.

Wilders reageerde op uitspraken die PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond deed in het tv-programma Nieuwsuur. Samsom zei daar dat hij niet bang is voor een referendum over de EU, omdat hij denkt dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking achter het EU-lidmaatschap staat.

Samsom reageerde weer op de toespraak over de EU die de Britse premier David Cameron woensdag hield. Cameron stelde de Britse bevolking daarin een referendum in het vooruitzicht.


Wilders wil met PvdA referendum organiseren (Foto: Novum)

[Upd] Mourinho blijft bij Real Madrid

Real Madrid heeft voor vanmiddag 13.00 uur een persconferentie ingelast. In Spanje wordt vermoed dat trainer José Mourinho ontslagen zal worden door de Spaanse topclub. Voorzitter Florentino Pérez zal spreken tijdens de persconferentie.

Gisteren meldde de Spaanse sportkrant Marca al dat topspelers Iker Casillas en Sergio Ramos een gesprek hadden aangevraagd bij voorzitter Pérez en algemeen directeur José Ángel Sánchez. De twee voetballers dreigden de club aan het eind van het seizoen te verlaten als Mourinho aanblijft als trainer.

Bovendien zouden meer spelers met deze gedachte rondlopen. Casillas en Ramos werden dit seizoen door Mourinho op de bank gezet. Real Madrid draait dit seizoen beroerd. De titelverdediger staat al vijftien punten achter op aartsrivaal en koploper FC Barcelona.

Update 13.59 uur

Real-voorzitter Florentino Pérez heeft in een persconferentie aangegeven dat José Mourinho gewoon de trainer van de Koninklijke zal blijven. Ook ontkrachtte hij de berichten dat topspelers Iker Casillas en Sergio Ramos gedreigd hebben met het verlaten van de club als de Portugese trainer aan zou blijven. De verhalen van Marca zouden dan ook zijn 'gelogen'.

Chloë Moretz in bovennatuurlijke film

Cloë Moretz heeft weer een filmrol te pakken. De 15-jarige actrice, bekend als Hit Girl uit de actiefilm Kick-Ass uit 2010, gaat de hoofdrol spelen in de bovennatuurlijke film If I Stay, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Moretz timmert flink aan de weg in Hollywood. Ze speelt de hoofdrol in de remake van de horrorklassieker Carrie, die later dit jaar uitkomt, en werkt aan Kick-Ass 2. Daarna heeft ze nog zes producties op het programma.

In If I Stay speelt ze een begaafde cellist die het hoopt te maken in de wereld van de klassieke muziek en die een relatie heeft met een rockster. Ze raakt betrokken bij een gruwelijk auto-ongeluk en raakt in coma waarbij ze uit haar lichaam treedt. De film is gebaseerd op het boek If I Stay van Gayle Forman.

If I Stay wordt het speelfilmdebuut van regisseur R.J. Cutler. Hij regisseerde afleveringen van tv-series als Nashville en Freshman Diaries en maakte in 2009 de documentaire The September Issue.


Chloë Moretz in bovennatuurlijke film (Foto: Novum)

Filmfestival wisselt DiCaprio in voor Tarantino

Het filmfestival van Santa Barbara heeft besloten niet Leonardo DiCaprio te eren, maar regisseur Quentin Tarantino. DiCaprio heeft het te druk om de American Riviera Award in ontvangst te nemen en daarom gaat de prijs naar Tarantino.

"We vinden het natuurlijk jammer dat DiCaprio niet kan komen, maar we zijn dolblij de kans te krijgen om Tarantino te eren", zegt festivaldirecteur Roger Durling in een verklaring op de website van het festival. "Hij is een van de regisseurs stilistisch het meest durft en een van onze favorieten."

De 49-jarige Tarantino debuteerde in 1992 als regisseur met Reservoir Dogs. Tarantino-films zitten vaak vol grof taalgebruik en excessief en vaak expliciet geweld. Ook zijn recente western Django Unchained deed in de VS veel stof opwaaien, vanwege de scheldkanonnades en bloederige scènes. De film is genomineerd voor vijf Oscars. Tarantino maakt kans op twee gouden beeldjes, voor beste film en beste scenario.

De American Riviera Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een filmmaker die een sterke invloed heeft gehad op de Amerikaanse filmwereld. Eerdere ontvangers van de prijs waren Martin Scorsese, Annette Bening en Mickey Rourke.

Tarantino neemt de prijs volgende week woensdag in ontvangst. Waarom DiCaprio geen tijd heeft, is niet bekend. Wellicht houdt het verband met de lange pauze die de 38-jarige filmster onlangs aankondigde. Zijn twee eerstvolgende films The Great Gatsby en The Wolf of Wall Street zijn opgenomen en DiCaprio heeft geen nieuwe projecten in de pijplijn.

Reboot Leprechaun wordt duister

Enige tijd geleden waren er geruchten dat de film Leprechaun een reboot zou krijgen. WWE-directeur Michael Luisi heeft vandaag in een interview meer duidelijkheid gegeven over de toekomst van de film.

Eerder is bekendgemaakt dat WWE Films de rechten van de franchise heeft en legendarische dwerg Warwick Davis gaat vervangen door worstelaar Hornswaggle. Hoe de film er uit gaat zien heeft Luisi vandaag aangegeven: "De toon van de film wordt meer duister, iets meer traditioneler dan de Warwick Davis-films die de mensen zich herinneren. We proberen een tussenweg te vinden die voor zowel fans van het genre geweldig zijn en ook nog eens goede angst kunnen opwekken."

Het is nog onbekend wanneer de film in de bioscoop gaat verschijnen.

Achttien jaar geëist voor overval Haagse juwelier

Tegen de 19-jarige Ziya B. en de 20-jarige Sandro G., die verdacht worden van een fatale roofoverval op een Haagse juwelier in april vorig jaar, is donderdag voor de rechtbank in Den Haag achttien jaar cel geëist. Tegen de 22-jarige Lasha G., die de vluchtauto en het vuurwapen zou hebben geregeld, werd vijftien jaar geëist. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

De juwelierszaak Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag werd op 25 april vorig jaar door de twee jongste verdachten overvallen. Daarbij werd op de 47-jarige juwelier Ruud Stratmann geschoten. Hij overleed korte tijd later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Ziya B. en Sandro G. sloegen na de roofmoord op de vlucht. Na de overval verspreidde de politie een opsporingsbericht, met de identiteit en foto's van de verdachten. De moeder van B. meldde zich vervolgens en riep haar zoon op zich aan te geven. Een week na de overval kon Ziya B. naar aanleiding van tips worden aangehouden in de Haagse schilderswijk.

Diezelfde dag nog gaf ook de Haagse Sandro G. zichzelf aan op de Nederlandse ambassade in Georgië. Daar was hij naartoe gevlucht omdat hij er familie heeft. Sandro G. gaf toe op Stratmann te hebben geschoten. Hij zou uit angst hebben gehandeld, omdat de juwelier zich verweerde.

'Mogelijk politie anoniem online tippen'

Ivo Opstelten (VVD) gaat onderzoeken of anonieme tips aan de politie voortaan ook via internet kunnen worden gegeven. De minister van Veiligheid en Justitie gaat hiertoe overleggen met de stichting achter Meld Misdaad Anoniem, zegde hij donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over politieonderwerpen.

Tijdens dat debat pleitte VVD'er Klaas Dijkhoff om de mogelijkheden om anoniem aangifte te kunnen doen uit te breiden, bijvoorbeeld via de computer of met een app. Dan gaat het ook om het versturen van beelden. Hij wees erop dat filmpjes nu al vaak verschijnen op Twitter of Facebook.

Die beelden zouden eigenlijk naar de politie moeten maar dat gebeurt nu vaak niet, omdat Meld Misdaad Anoniem alleen telefonisch bereikbaar is. Volgens Dijkhoff is het technisch mogelijk om op een veilige manier via internet de politie anoniem te kunnen tippen.

Opstelten sprak van een 'terechte vraag' van Dijkhoff. Hij gaat in overleg met de stichting achter Meld Misdaad Anoniem om te bezien of dit mogelijk is, met behoud van anonimiteit. De bewindsman maakte wel een voorbehoud, omdat de stichting onafhankelijk is. Maar hij liet doorschieten dat niettemin goed naar hem zou worden geluisterd, omdat de stichting subsidie van het rijk krijgt.

Burgemeesters Eindhoven en Turnhout bijeen

De burgemeesters van het Belgische Turnhout en Eindhoven komen vrijdagmiddag bij elkaar om te praten naar aanleiding van de gefilmde mishandeling op 4 januari in Eindhoven. De Turnhoutse burgemeester Erwin Brentjens nam daartoe donderdag het initiatief.

Brentjens zegt in Eindhoven de geschokte reacties vanuit zijn stad over te willen brengen.

Burgemeesters Eindhoven en Turnhout bijeen
Burgemeesters Eindhoven en Turnhout bijeen (Foto: ANP)

Android-virussen verdrievoudigen dit jaar

Android-smartphones en -tablets krijgen dit jaar drie keer zo veel virussen en malware te verwerken als vorig jaar. Beveiligingsspecialist Trend Micro denkt dat Android-apparaten een miljoen bedreigingen moeten weerstaan. Eind vorig jaar waren dat er volgens het bureau nog 350 duizend. De meeste dreigingen komen uit India.

"De post-pc-periode is aangebroken en het lijkt nu al een gevaarlijker tijdperk met nog grotere risico's", stelt topman Raimund Genes van Trend Micro. Malware voor Android-platformen heeft in drie jaar de hoeveelheid malware bereikt waar de pc-markt tien jaar over heeft gedaan.

Naast smartphones en tablets maken ook spelcomputers gebruik van Android als besturingssysteem. Dit voorjaar verschijnen de Gamestick en de Ouya als eerste gamecomputers die draaien op het besturingssysteem.


Android-virussen verdrievoudigen dit jaar 

'Afscheidsbrief Tim Ribberink was sms'je'

De afscheidsbrief van de 20-jarige Tim Ribberink die zelfmoord pleegde, heeft mogelijk niet bestaan. Het zou gaan om een niet verzonden sms op zijn telefoon die door iemand anders is uitgeprint, zegt verslaggever Bert Molenaar van het radioprogramma Gids.fm. Molenaar maakte een documentaire over de zelfdoding van Ribberink, die eind vorig jaar veel commotie veroorzaakte.

De rouwadvertentie van Tim Ribberink werd 5 november in De Twentsche Courant Tubantia afgedrukt. "Lieve pap en mam, ik ben mijn hele leven bespot, getreiterd, gepest en buitengesloten. Jullie zijn fantastisch. Ik hoop dat jullie niet boos zijn. Tot weerziens, Tim." De ouders lieten een dag later via rouwbegeleider Marinus van den Berg weten met de afscheidsbrief van hun zoon in de rouwadvertentie aandacht te willen vragen voor pesten.

Een oom van Ribberink zou tegenover Molenaar hebben toegegeven dat er geen brief is. "Maar wat is de definitie van een brief? Als dat een vel papier is waar iemand iets op heeft geschreven dan is er geen brief."

Een nichtje van Tim heeft de tekst uitgetypt en op zijn borst gelegd als afscheidsbrief, legde Molenaar donderdag uit op Radio 1. "Die brief is vervolgens gevonden door Marinus van den Berg en die is toen volledig op het pesten gegaan." Molenaar zegt op de website van zijn documentaire dat het onzeker is of Ribberink de sms-tekst zelf schreef. Ook zou hij in zijn zoektocht in de omgeving van de 20-jarige niemand hebben gevonden die iets wist van pesterijen.

Van den Berg zegt donderdag inderdaad uit te zijn gegaan van een afscheidsbrief van Tim zelf die hij destijds aantrof. Hij zegt niet anders te kunnen doen dan ervan uitgaan dat de sms door Tim werd geschreven. De rouwbegeleider noemt de aantijging van Molenaar in zijn richting merkwaardig. "Ik heb volledig gekoerst op de woorden van Tim. Welk belang zou ik er bij hebben om iets anders te doen?"

Van den Berg zegt maandag met een reactie namens de familie te komen.

Man kritiek na beet cobra

Een man uit Ridderkerk verkeert in levensgevaar nadat hij donderdagochtend door zijn eigen 4,5 meter lange cobra is gebeten. Hij is in zorgwekkende toestand naar een ziekenhuis in Rotterdam vervoerd, meldt de politie.

De 35-jarige man werd even voor 10.00 uur gebeten in zijn woning aan de Meester Troelstrastraat. Hij belde direct het Havenziekenhuis in Rotterdam om daar een tegengif te laten maken, gaf zichzelf een adrenaline-injectie en riep zijn 20-jarige buurjongen te hulp voordat hij het bewustzin verloor. De buurjongen heeft hem een tweede adrenaline-injectie gegeven.

Onder begeleiding van de politie is de man met een noodvaart in een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Zes minuten na vertrek kwam het slachtoffer daar aan. De cobra is volgens de buurjongen niet uit het terrarium geweest, meldt de politie.

'PlayStation 4 vier keer zo krachtig'

De PlayStation 4 is grofweg vier keer zo krachtig als de PlayStation 3. Gameweblog Kotaku beschikt uit anonieme bron over specificaties van de nieuwe spelcomputer van Sony. De PlayStation 4 zou beschikken over acht rekenprocessoren, acht gigabyte werkgeheugen en 2,2 gigabyte geheugen voor grafische berekeningen. Sony heeft de spelcomputer nog niet aangekondigd.

Meerdere gamers kunnen tegelijk inloggen op een Playstation 4. Inloggegevens van een gebruiker zouden tijdelijk gekoppeld worden aan een controller in plaats van aan een spelcomputer, waardoor meerdere spelers gezamenlijk onder hun eigen naam kunnen spelen.

Analisten denken dat Sony zijn spelcomputer pas na concurrent Microsoft op de markt zal brengen. Aangezien de algemene verwachting is dat Microsoft dit najaar met een nieuwe spelcomputer komt, zou dat betekenen dat de PS4 op z'n vroegst in het begin van volgend jaar verkrijgbaar is.



DNA als opslagruimte voor digitale informatie

De informatie van een miljoen cd's opslaan op een plek die niet groter is dan je pink en die vervolgens eeuwenlang veilig bewaren. Met DNA is dat mogelijk, melden wetenschappers. Het genetische materiaal bevat alle informatie die nodig is om planten en dieren te maken en zou nu ook van dienst kunnen zijn bij de groeiende vraag naar digitale opslagruimte.

Ewan Birney en Nick Goldman van het Europese Bio-Informatica Instituut in het Engelse Hinxton schrijven in een rapport dat woensdag verscheen dat ze alle 154 sonnetten van Shakespeare, een foto, een wetenschappelijk artikel en een 26 seconden durende opname van Martin Luther Kings I Have a Dream-toespraak hebben opgeslagen op een nauwelijks zichtbaar deeltje DNA in een reageerbuis.

Het proces behelsde het omzetten van de enen en nullen van digitale informatie naar het vierletterige DNA-alfabet. Die code is vervolgens gebruikt om strengen synthetisch DNA mee te creëren. Machines 'lezen' de DNA-moleculen en maken er gecodeerde informatie van. Dat leesproces duurde nu twee weken, maar technologische vooruitgang zal die tijd terugbrengen, aldus Birney.

DNA kan handig zijn voor het bewaren van informatie die lange tijd behouden moet blijven, maar die je niet vaak nodig hebt, aldus de onderzoekers. Als je het op een koele, droge en donkere plek bewaart kan het eeuwen meegaan. De technologie kan worden gebruikt voor het bewaren van bijvoorbeeld nationale historische archieven, aldus Goldman.

De onderzoekers zeggen geen enkele intentie te hebben om DNA-opslagruimte in levende wezens te plaatsen en benadrukten dat het vanwege de code niet mogelijk is dat het per ongeluk onderdeel wordt van genetisch materiaal van een levend wezen.

DNA-expert van de Universiteit van Harvard George Church stelt dat de technologie toestaat dat heel Wikipedia in een vingertop kan worden opgeslagen en dat de informatie die nu op alle harddisks ter wereld staat in een handpalm past.

Sony beboet voor slechte netwerkbeveiliging

Sony moet een boete van 250 duizend Britse pond betalen voor de ondermaatse beveiliging van het PlayStation-netwerk. Dat oordeelt de Britse overheidsinstantie Information Commissioners Office. Door nalatigheid van Sony konden hackers in april 2011 inbreken op het netwerk waarbij persoonlijke gegevens van gebruikers op straat kwamen te liggen. Sony heeft aangegeven bezwaar aan te tekenen.

Sony legde twee jaar geleden het complete PlayStation Network plat nadat hackers toegang kregen tot inlog-, adres- en creditcardgegevens. Het duurde twee maanden alvorens het netwerk weer online was.

Na de hack heeft Sony de beveiliging van zijn netwerk flink opgeschroefd. De Britse overheidsinstantie prijst de verbeterde beveiliging, maar legt de boete op omdat Sony nalatig is geweest met het voorkomen van dergelijke hacks.


Sony beboet voor slechte netwerkbeveiliging

Kapster vangt jaren onterecht bijstand

Een Haarlemse kapster heeft sinds 1985 onterecht bijstand ontvangen. Om te verhullen dat ze werkte verstopte de 59-jarige vrouw haar afsprakenagenda en bij een controle hadden haar klanten zich zelfs verschanst in een schuur, meldt de gemeente Haarlem donderdag.

In al die tijd heeft de Haarlemse 210.000 euro aan bijstand ontvangen. De gemeente eist het geld terug en heeft beslag op haar woning en spaarrekening gelegd. Ook is aangifte gedaan.

Al in 2007 kreeg de gemeente een melding dat de vrouw zou zwartwerken als thuiskapster. Het kwam tot een controle bij haar thuis, maar er werd geen bewijs gevonden. Vorig jaar kwam het na een nieuwe melding tot een tweede onderzoek. Bij een controle aan huis bleek dat de vrouw inderdaad zwart werkte. Aanvankelijk leken er geen klanten te zijn, maar die had de vrouw verstopt in haar schuur. Ook had ze haar agenda weggestopt.

Het kwam tot een uitvoerig onderzoek waarbij ook met de klanten die in haar agenda stonden werd gesproken. Sommige mensen bleken al 35 jaar wekelijks bij haar te komen voor een knipbeurt. Al vanaf het moment dat de uitkering begon, in 1985, werkte de vrouw als kapster.

Dakota Fanning speelt Kevin Klines tienerminnares

De 18-jarige Dakota Fanning gaat het vriendinnetje spelen van de 65-jarige Kevin Kline in de film The Last of Robin Hood. Ze spelen de hoofdrollen in de film over de schandaleuze verhouding van de Amerikaanse acteur Errol Flynn en zijn 33 jaar jongere minnares, actrice Beverly Aadland. Dat schrijft het Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Susan Sarandon is aan het project verbonden als Florence Aadland. Zij schreef een boek over de seksuele relatie die Flynn had met haar destijds 15-jarige dochter. Later bevestigde Beverly dat haar relatie met Flynn niet platonisch was. Flynn werd eerder in zijn carrière beschuldigd van verkrachting en was tijdens zijn affaire met Aadland getrouwd.

Saillant detail is dat Flynn geprobeerd zou hebben om met Aadland de hoofdrollen te bemachtigen in Stanley Kubricks Lolita. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Vladimir Nabokov en gaat over een oudere man die verliefd wordt op een puber en ver gaat om haar voor zich te winnen.

Fanning was deze week op het filmfestival van Sundance om haar film Very Good Girls te promoten. In mei begint de I Am Sam-actrice met de opnamen van het drama Effie, waarin ze de titelrol speelt.

De opnamen van The Last of Robin Hood moeten in februari van start gaan. Richard Glatzer en Wash Westmoreland schreven het scenario van de film en nemen de regie voor hun rekening. De twee maakten eerder samen het drama Quinceañera.


Dakota Fanning speelt Kevin Klines tienerminnares (Foto: Novum)

Nog meer tegenslag voor nieuwe luchthaven Berlijn

De problemen rond de nieuwe luchthaven van Berlijn blijven zich opstapelen. Nu heeft de rechter weer een streep getrokken door een van de geplande vluchtroutes voor vertrekkende vliegtuigen. De startbaan is naar het oordeel van de rechter te dicht bij een nucleaire research reactor voorzien.

De civiele rechtbank van Berlijn oordeelde woensdagavond dat bij het ontwerp van de startbaan te weinig rekening is gehouden met de mogelijkheid van een vliegtuigcrash of een terreuraanval. De rechtbank ging in de uitspraak mee met de klacht van bewoners en raadsleden van onder andere de voorstad Wannsee.

Een week geleden werd Rainer Schwarz, de directeur van de luchthavens van Berlijn, ontslagen, omdat de opening van het nieuwe vliegveld Willy Brandt opnieuw is uitgesteld. Al met al is de opening, die aanvankelijk voor eind 2011 was gepland, al vier keer uitgesteld. Niemand gelooft meer dat het vliegveld voor 2015 operationeel zal zijn.

De nieuwe luchthaven is een van de grootste infrastructuurprojecten van Duitsland, maar door alle problemen rond de bouw is het project verworden tot een hoofdpijndossier. Het project loopt nu jaren achter op de planning en de kosten zijn inmiddels verdubbeld tot 4,4 miljard euro.

Satudarah Enschede uit elkaar en failliet

De afdeling Enschede van motorclub Satudarah heeft geen leden meer en is failliet. De motorclub laat een schuld van een ton na en de kans is uiterst klein dat de schuldeisers daar nog iets van terugzien, zegt de woensdag aangestelde curator Ale Holsbrink donderdag. Hij heeft inmiddels met het hoofd van de club gesproken. "Hij werkt graag mee om dit zo netjes mogelijk af te handelen."

De motorclub kreeg eind november twee weken de tijd om het clubhuis te sluiten omdat het niet binnen het bestemmingsplan van de gemeente past. Na de sluiting is de club uit elkaar gevallen, zegt Holsbrink.

Er zijn geen leden meer die contributie betalen, maar er ligt nog wel een flinke rekening voor achterstallige huur. Ook voor gas, water en licht is niet betaald.

Extreemrechts netwerk in Oostenrijk opgerold

De Oostenrijkse politie heeft een extreemrechts netwerk opgerold. Tien verdachten zijn voor verhoor aangehouden. De leden van het netwerk worden verdacht van betrokkenheid bij tientallen misdrijven. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

Het netwerk telde in de deelstaat Opper-Oostenrijk minstens tweehonderd leden. De rechts-extremisten hielden zich bezig met illegale wapenhandel, inbraken, illegale prostitutie en andere misdrijven. De groep zou voor minstens 3,5 miljoen euro aan schade hebben veroorzaakt.

In het dorp Desselbrunn bevond zich het hoofdkwartier van de groep. Toen de politie daar een inval deed, werden wapens, explosieven en ook vlaggen met nazi-symbolen en neonazi-lectuur gevonden.

Griepepidemie over hoogtepunt heen

De griepepidemie is op zijn retour. Meldde gezondheidsinstituut Nivel vorige week nog dat 108 op de honderdduizend Nederlanders griep hadden, deze week is dit gedaald naar 82 op de honderdduizend.

Vanaf vijftig gevallen wordt gesproken van een milde griepepidemie. Die grens werd drie weken geleden overschreden. De verwachting is dat de griepgolf langer aanhoudt dan vorig jaar. Toen was die met vier weken relatief kort. Meestal duurt een griepepidemie zes tot acht weken.

Vorig jaar viel de piek pas in maart en waren er op het hoogtepunt tachtig griepgevallen per honderdduizend inwoners.

[Upd] Argos-ploegleider Kemna gebruikte epo

Oud-wielrenner Rudi Kemna heeft epo gebruikt. Dat erkent de 45-jarige ploegleider van Argos-Shimano donderdag in het magazine Nusport. Kemna gebruikte het middel in het voorjaar van 2003 korte tijd, maar raakte daarvan zo gestrest dat hij het plezier in het wielrennen verloor. "Epo gaf geen bevrijding."

Kemna, die het grootste deel van zijn loopbaan voor de Bankgiroloterijploeg reed, zag doping geleidelijk zijn intrede doen bij zijn equipe. Eerst werd de medische begeleiding onder invloed van de nieuwe ploegleider Johan Capiot opgeschroefd. Vervolgens werd doping geïntroduceerd door teamarts Peter Janssen. Renners die niet zwichtten, deelden niet mee in het prijzengeld.

Hoewel Kemna in eerste instantie fel tegenstander van doping was, ging hij toch overstag. "Omdat ik belangrijker koersen wilde rijden, en ik wilde weten waar mijn plafond lag met dat wondermiddel epo", verklaart de oud-sprinter de stap. "Ik kon bergop iets gemakkelijker mee en ik kon harder trainen", legt hij het verschil tussen koersen met en zonder epo uit. "Het deed dus wel iets, alleen ik voelde niet dat ik met epo koersen zou gaan winnen. Sterker nog: ik verloor mijn trots, mijn plezier. Er kwam stress bij, de angst om gepakt te worden en ik vond dat ik mezelf had verraden."

Na Gent-Wevelgem van dat jaar gaf Kemna er de brui aan. Hij werd opgeroepen voor een dopingcontrole en raakte in paniek. "Ik dacht na de finish: fuck, het zal mij toch niet gebeuren! Ik dacht: dit kan het niet waard zijn, hier ben ik geen wielrenner voor geworden. Het was een heel leerzaam moment." Na zijn korte dopingavontuur koerste Kemna weer schoon. Later in 2003 haalde hij met de Nederlandse titel een van de grootste zeges uit zijn loopbaan.

Algemeen manager Iwan Spekenbrink van Argos-Shimano staat achter de dopingbiecht van Kemna. "Wij hebben Rudi altijd gesteund - en hem aangemoedigd dit verhaal nu te gaan vertellen. Hij heeft bij mij aangegeven een sanctie te willen hebben, omdat hij het vindt passen bij het verhaal waarmee hij nu naar buiten komt." Ook hoofdsponsor Argos schaart zich achter Kemna. Het olieconcern 'waardeert de openheid en transparantie' en pleit voor een cultuurverandering.

Update 11.55 uur

Rudi Kemna is door Argos-Shimano een halfjaar op non-actief gesteld. Dat doet de Nederlandse formatie op verzoek van de ploegleider zelf. Kemna's schorsing is conform het door de wielerploegen, de KNWU en de Nederlandse dopingautoriteit gesloten convenant. Voor dopingvergrijpen van voor 2008 geldt dat mensen in diens mogen blijven, mits ze zes maanden op non-actief worden gesteld en drie maanden salaris wordt ingehouden. Argos gaf eerder al aan achter Kemna te staan.

"Sneijder moet snel iets extra's laten zien"

Wesley Sneijder kreeg een heldenontvangst bij aankomst in Istanbul. De middenvelder moet echter wel presteren, anders kan die adoratie snel omslaan. Dat zegt Turkije-deskundige Joost Lagendijk donderdag tegen het ANP.

"Men hoopt en verwacht dat hij de sterren van de hemel gaat spelen. Sneijder is bij Galatasaray de kroon op alle investeringen van de afgelopen jaren. Maar hij moet er wel snel staan", aldus Lagendijk.

De Champions League-wedstrijden tegen Schalke 04 worden cruciaal voor Sneijder. "Iedereen weet dat Sneijder veel meer betaald krijgt dan de best betaalde speler tot nu toe. Hij moet dus iets extra's laten zien. Bij winst op Schalke verdient Galatasaray al een flink deel van de investering terug. Maar als dat niet lukt, kan ik je op een briefje geven dat dan de eerste vraagtekens al worden gezet."

Sneijder tekende deze week een 3,5-jarig contract in Turkije.

Bejaarde (85) slaat overvaller het huis uit

Een 85-jarige vrouw uit Amsterdam heeft woensdagmorgen een overvaller haar huis uit geslagen. Dat meldt AT5. De man belde woensdagmorgen rond negen uur 's ochtends aan bij de vrouw in de Egidiusstraat, en vertelde haar dat hij voor de recherche werkt en spullen in haar tuin moest controleren. 

Nadat de vrouw de man binnen laat, loopt deze linea recta naar de sieradenkist. De 85-jarige superoma liet het er echter niet bij zitten, en mepte de overvaller met haar loopkruk om de oren. Hierop vlucht de onverlaat het huis uit, maar slaagt er nog wel in een aantal sieraden mee te nemen.

De politie laat weten op zoek te zijn naar een lichtgetinte man van 25 à 30 jaar. Hij is 1.70 tot 1.75 meter lang, heeft een normaal postuur en sprak goed Nederlands. De man droeg een bril met een donker motief en een dun montuur, had hij een donkerblauwe, halflange jas aan en heeft een opvallend scheef gebit. 

De politie roept getuigen op zich te melden. 

Fischer: "Ben niet bezig met concurrentie"

Viktor Fischer houdt zich niet bezig met de concurrentie. De Deen kijkt alleen naar Ajax, dat volgens hem op titelkoers ligt. Fischer was afgelopen zondag twee keer trefzeker tijdens de 3-0 zege op Feyenoord.

"Ik ben helemaal niet bezig met PSV, FC Twente of Feyenoord", zegt de jonge aanvaller in De Telegraaf. "Belangrijker is dat het er bij ons heel goed uit ziet. Nog niet qua stand op de ranglijst, maar wel op de training." Komend weekend kan Ajax een belangrijke slag slaan als Vitesse verslaat. "Maar als we zondag van Vitesse willen winnen, moeten we meer brengen dan tegen Feyenoord", is Fischer kritisch.

[AO] Djokovic maakt gehakt van Ferrer

Novak Djokovic heeft zich zonder al te veel in te spannen geplaatst voor de finale van de Australian Open. De Servische nummer één van de wereld versloeg in de halve eindstrijd de Spanjaard David Ferrer met duidelijke cijfers; 6-2, 6-2 en 6-1.

Vrijdag zal duidelijk worden tegenover wie Djokovic in de eindstrijd zal staan van het grandslamtoernooi in Melbourne. Andy Murray en Roger Federer maken dan uit wie de tegenstander zal worden van de Serviër.

De 25-jarige Djokovic wist de Australian Open al driemaal eerder te winnen. In 2008, 2011 en 2012 wist hij het toernooi op zijn naam te schrijven. De als vierde geplaatste Ferrer evenaarde dit jaar met een plek in de halve finale zijn prestatie van 2011.

[NBA] Miami klopt Toronto na inhaalrace

De basketballers van Miami Heat handhaven zich aan kop van de Eastern Conference van de NBA. De kampioen van het vorige NBA-seizoen kwam thuis tegen Toronto Raptors terug van een achterstand van vijftien punten om vervolgens in overtime toe te slaan: 123-116. Dwyane Wade werd topscorer met 35 punten.

Net als Wade leverde ook LeBron James een belangrijke bijdrage aan de overwinning. Met 31 punten, elf assists en tien rebounds liet hij de 34e triple-double uit zijn carrière noteren. Ray Allen stelde met nog een minuut te spelen in de verlenging met een driepunter de zege van Miami veilig.

Voor Miami staat zondagavond de uitwedstrijd tegen Boston Celtics op het programma en vervolgens wordt koers gezet naar Washington. Daar volgt een ontmoeting in het Witte Huis met president Barack Obama, die de ploeg zal feliciteren met de vorig jaar behaalde landstitel.

"Het is een leuk uitje", kijkt coach Erik Spoelstra vooruit. "We zullen het de president dan maar vergeven dat hij supporter is van Chicago Bulls."

Uitslagen:

Charlotte - Atlanta 92-104
Miami - Toronto 123-116 (nv)
Chicago - Detroit 85-82
Memphis - LA Lakers 106-93
Houston - Denver 95-105
Minnesota - Brooklyn 83-91
San Antonio - New Orleans 106-102
Utah - Washington 92-88
Sacramento - Phoenix 96-106
Portland - Indiana 100-80
Golden State - Oklahoma 104-99


Miami klopt Toronto na inhaalrace (Foto: Novum)

[AC] Tunesische spits Jemaa geblesseerd naar huis

Tunesië moet het de rest van de Afrika Cup stellen zonder Issam Jemaa. De 28-jarige spits liep dinsdag tijdens de 1-0 zege op Algerije een verdraaide knie op en staat zo'n zes weken aan de kant. Hij moest het veld in Rustenburg al na een kwartier verlaten. Tunesië speelt in de poulefase nog tegen Togo en Ivoorkust.

Jemaa is een van de meest ervaren spelers in de Tunesische ploeg. De aanvaller van SC Koeweit, die eerder in Frankrijk uitkwam voor Racing Lens, Caen, Auxerre en Brest, heeft 72 interlands op zijn naam staan en scoorde al 34 keer voor de Adelaars van Carthago.

Schoenenreus legt het loodje

Schoenenreus, een van de grootste schoenenketens in Nederland, is donderdag door de Rechtbank Oost-Brabant failliet verklaard. Dat heeft de curator van het bedrijf bekendgemaakt.

Op dit moment vinden nog gesprekken plaats over een mogelijke doorstart. In de loop van de dag wordt hier meer over bekendgemaakt.

Schoenenreus vroeg eerder deze maand uitstel van betaling aan. "Door een teruglopende omzet, veroorzaakt door de eurocrisis, de concurrentie van onlinewinkels en een teruglopend consumentenvertrouwen, is Schoenenreus in financiële problemen geraakt", liet de curator toen weten. Het bedrijf heeft ongeveer 1500 medewerkers.

Doek valt voor Schoenenreus
Doek valt voor Schoenenreus (Foto: ANP)

Van Egmond: "Penalty Feyenoord en kaart Van Rhijn onterecht"

Dick van Egmond, scheidsrechtersbaas van de KNVB, heeft gisteren laten weten dat de strafschop van Feyenoord in de Klassieker tegen Ajax niet had gegeven mogen worden door Pol van Boekel. Ook de rode kaart voor Ricardo van Rhijn was onterecht.

"Na de beelden een aantal keren te hebben stop gezet en opnieuw te hebben afgespeeld, vonden we het geen strafschop", liet Van Egmond tegenover verslaggevers van de NOS en Eredivisie Live weten.

Van Rhijn ontving voor zijn actie zijn tweede gele kaart en is daardoor automatisch geschorst voor het competitieduel van komende zondag tegen Vitesse. Tegen een gele kaart kan niet in beroep worden gegaan.

Brief van developer Vigil Games

De recente gebeurtenissen rondom THQ zijn zeer treurig. Een aantal games en developers is gered, maar developer Vigil Games, bekend van Darksiders, is niet meer. Er is geen koper gevonden voor de Darksiders-franchise of Vigil Games zelf.

Ben Cureton, lead combat designer bij Vigil, schreef op NeoGAF het volgende voor iedereen die het wil lezen:

My name is Ben Cureton, and I was the Lead Combat Designer at Vigil Games. I'm sitting at my desk among... what appears to be a warzone. The walls look bare. It's quiet. The seats are empty. We've all been on edge for the past couple months... and more so, the last couple weeks. I mean, I'm sure you can imagine what it's like to wonder if you will have a job tomorrow. Most of us here joked about it just to keep the mood light, but we all knew what could happen.

Now I look around and I realize... it did happen. Am I sad? Well yea. I've been in this industry for 20 years. Seriously. Two decades. I've been laid off more than once. It sucks every time. But am I sad I don't have a job? Not really... I'm sure I'll get another one eventually. I'm sad because it won't be THIS job. It won't be at Vigil. That's why I'm sad. The people I waged war with are no longer together. The people that I bled with, vented with, argued with (often times LOUDLY), and kicked back with... these people will never be together again in the same combination.

Not that it was perfect. But what is perfect? Did I like coming to work? Yes. Was I proud of the work that I did? Yes. More importantly, was I proud of the work that WE did? Absolutely. I knew, without a shadow of the doubt, that the project we were working on (Codenamed: Crawler) was going to blow people away. In fact, it DID blow people away. We did, in TWO months, what many companies haven't done in a year. The pride of knowing that no one was doing anything like us was so satisfying, it kept us coming to work and giving 100% every single day, even through the dark times. ... so maybe you can imagine what it feels like when you read the list of who bought what only to discover your name is not on the list.

Why? Did we do something wrong? Were we not good enough? Were we not worth 'anything?' Imagine that. Vigil was filled with people that I would put up against the best in the industry. People that made my work better, people that made me a better designer, and people that made me a better person. And now they are gone. Their seats are empty. It's OK, though. I guess this post makes it sound a bit melodramatic. Seriously... if you work in the video game industry you have to be resilient. Doing what you love often comes with a price - anyone who has been around for a while can tell you that.

Today, that price has been paid. That being said, I'd still never dissuade anyone from following their dreams if their dream is to make video games. While it's not as romantic as it sounds, it's sure a hell of a lot of fun. So don't cry for the people at Vigil. We made games for game players. I have no Horror stories from working here... only Honor stories. Through both praise and critiques alike, our goal was always to make a product as if we, ourselves, were the end-user. We may have gotten pushed and pulled in certain directions by forces out of our control, we were always in it to make games for game players. And that's what we did. I can only hope that those spared from the other companies remain employed long into the future.

There is not much worse than false hope, and these people deserve to continue making great games. You may not know their names, but they exist, and they bleed, sweat, and cry for your entertainment. I mean that honestly, with no negativity. They do it... no, WE do it... because we want you to have a good time. In closing, I can only say thank you to the fans of Vigil games. Your support means more than you can imagine. Your feedback (both positive and negative) gave us long-lasting insight that we will all take with us, wherever we may go. You are the reason we made Darksiders 1 &2... and you are the reason we will continue to make games. And with that... my seat is empty. Ben Cureton Lead Combat Designer Vigil Games

P.S. This is no place for a horse.

[Upd] Toertocht Giethoorn afgelast

De allereerste toertocht op de schaats, die vandaag in Giethoorn zou worden gehouden, is zojuist afgelast. Volgens de organisatie is de situatie te gevaarlijk geworden.

In Giethoorn is het veel te druk. Ook zou er water op het ijs zijn ontstaan. Daarom is de tocht per direct afgeblazen.

Mocht je nog onderweg zijn, dan word je niet meer toegelaten. Het is nog niet duidelijk of schaatsers die al waren begonnen aan de toertocht, deze mogen voortzetten. Naar schatting zijn er zo'n vijftien- tot zeventienduizend schaatsliefhebbers naar Giethoorn afgereisd.

Update 11.19 uur:
Inmiddels is er iets meer bekend over de afgelasting van de Vijf Merentocht. Zo zouden er al meerdere schaatsers door het ijs zijn gezakt, zo meldt RTV Oost. Rond en in de dorpen Giethoorn en Wanneperveen is een enorme chaos ontstaan. Ook vliegt er een helikopter boven het gebied om de boel in de gaten te houden.

Speelschema EK hockey bekend

De EHF heeft donderdag het speelschema voor het Europees Kampioenschap bekendgemaakt. Zowel de Oranjemannen als vrouwen spelen op het toernooi, dat van 17 tot 25 augustus wordt gehouden in Antwerpen.

De Nederlandse vrouwen zijn geplaatst in poule A, samen met België, Ierland en Belarus. De Oranjevrouwen spelen op 17 augustus om 14.00 uur hun eerste wedstrijd. In het duel is Ierland de opponent. De formatie van bondscoach Paul van Ass neemt het in poule B op tegen Engeland, Ierland en Polen. De eerste krachtmeting voor de Oranjemannen staat gepland op 18 augustus om 12.00 uur. Net als bij de Oranjevrouwen, is Ierland de tegenstander. Het complete speelschema vind je hier.

Gebroken hand voor Real-goalie Casillas

Iker Casillas heeft op ongelukkige wijze een gebroken hand overgehouden aan het bekerduel tegen Valencia (1-1 gelijkspel). De keeper van Real Madrid liep de handblessure op door een onhandige actie van ploeggenoot Alvaro Arbeloa.

Vandaag zal Casillas een specialist bezoeken en hieruit moet blijken hoe lang de doelman uitgeschakeld is. "Als ik probeer een vuist te maken van mijn hand, doet het veel pijn. Het gaat vooral om mijn duim. Positief is wel dat het niets met mijn pols heeft te maken", liet Casillas weten, die in het duel tegen Valencia na een kwartier hard op zijn linkerhand werd getrapt door ploeggenoot Arbeloa.

De verdediger wilde de bal hard wegtrappen, terwijl Casillas de bal juist probeerde te pakken. De Spaanse doelman moest vervolgens het veld met veel pijn verlaten en werd vervangen door Antonio Adán. Hij kreeg eerder dit seizoen al even de voorkeur boven Casillas van trainer José Mourinho.

China censureert James Bond en Cloud Atlas

De Chinese filmautoriteiten hebben de nieuwste James Bondfilm Skyfall en de dramafilm Cloud Atlas aanzienlijk gecensureerd. Het verwijderen van de vaak minutenlange scènes leidde tot discussie in China of een dergelijke mate van censuur niet te ver gaat.

In Skyfall ontbreekt een scène in Shanghai, waarin een koelbloedige moordenaar een Chinese bewaker neerschiet. Ook is de vraag van agenten aan Bondgirl Severine of ze "tot prostitutie gedwongen werd" vertaald tot "of ze gedwongen werd om zich bij een bende aan te sluiten".

In Cloud Atlas zijn in totaal 35 minuten weggeknipt van de bijna 3 uur durende film. Volgens de krant Jinri Zaobao leverde dat zo'n complexe verhaallijn op, dat bezoekers van de première in Peking de film niet meer konden volgen. Niet alleen verscheidene naaktscènes en twee zoenende mannen zijn uit de film verwijderd, maar ook dialogen zijn aangepast. "Het is een beetje grillig geworden. Ik begrijp het niet", aldus een toeschouwer.

China censureert James Bond en Cloud Atlas
China censureert James Bond en Cloud Atlas (Foto: ANP)

Leven peuter niks meer waard

Een Rotterdammer die door zijn eigen fout een tweejarig jongetje heeft doodgereden, heeft een taakstraf gekregen. Hij moet maar liefst 150 uur schoffelen. Ook mag hij 115 dagen lang niet achter het stuur kruipen.

De 31-jarige Koen T, die aan een oog blind is, boorde zich in oktober 2011 met een snelheid van maar liefst 100 kilometer per uur in de auto van de moeder van Nour Ellermeyer uit Aalsmeer. De doodrijder had die bewuste dag de matrixborden boven de A4 bij Leidschendam niet gezien. Hij was namelijk met zijn mobieltje aan het kloten.

De gsm van Koen zat in de houder op het dashboard. Hij was druk bezig een telefoonnummer aan het zoeken en veroorzaakte zo een ernstig ongeval. Het jongetje is aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden, zijn moeder en zusje raakten zwaargewond. De dader zelf mankeerde uiteraard niets.

Justitie achtte dood door schuld bewezen en eiste een werkstraf van wel 200 uur voor het doodrijden van een peuter. Een zwaardere straf werd niet nodig geacht. "Wat is de toegevoegde waarde van het strafrecht bij een zaak die alleen verliezers kent?", vroeg de aanklager zich af.

Een op de tien AOW-uitkeringen over de grens

Van alle AOW'ers woonde in 2011 tien procent buiten Nederland. Dat komt neer op driehonderdduizend mensen, een stijging van 27 procent sinds 2006. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Een op de drie geëxporteerde AOW-uitkeringen werd in 2011 net over de grens verstrekt. België huisvest 61 duizend AOW'ers, Duitsland 39 duizend. Spanje neemt met 46 duizend AOW-uitkeringen hiertussen een plek in.

Nummer vier is Turkije, met 21 duizend uitkeringen. Naar Marokko gaan twaalfduizend uitkeringen en naar Canada en de Verenigde Staten gezamenlijk 33 duizend.

In alle landen uit de top heeft zich tussen 2006 en 2011 een stijging voorgedaan, maar naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Marokko en Duitsland steeg het harder dan de gemiddelde stijging van 27 procent.

Behalve de AOW worden nog meer uitkeringen naar het buitenland overgemaakt. Nummer twee is de kinderbijslag met 54 duizend. Dat is drie procent van het totale aantal.

Arbeidsongeschiktheids- en WW-uitkeringen worden veel minder naar het buitenland overgemaakt. Slechts een op de veertig, oftewel negentienduizend arbeidsongeschikheidsuitkeringen gaan de grens over. Bij de WW gaat het om slechts 140 uitkeringen.

[Upd] Kale Chávez niet gefotografeerd bij behandeling

De krant El País heeft donderdag een foto gepubliceerd van een kale Venezolaanse president Hugo Chávez. Op de foto is te zien hoe hij behandeld wordt en een slangetje in zijn mond heeft.

Het is de eerste foto van Chávez sinds hij half december naar Cuba vertrok om daar behandeld te worden tegen kanker. De close-up is van slechte kwaliteit en werd volgens de krant "een paar dagen geleden" genomen.

Bij de afbeelding staat geen fotograaf vermeld. De krant kon naar eigen zeggen "niet verifiëren onder welke omstandigheden de foto is gemaakt, op welk tijdstip en op welke locatie. Het Cubaanse politieke beleid en de informatiebeperkingen die het regime heeft opgelegd, maakten dat onmogelijk".

Update 10:30u
De foto blijkt niet van Hugo Chavez te zijn, maar van een andere persoon. El Pais heeft toegegeven dat het een onjuiste afbeelding heeft gebruikt. Ze hebben het drukken en de verspreiding van hun papieren krant stopgezet, en ook hun elektronische krant is offline gehaald. De uitgever gaat een nieuwe versie drukken en verspreiden, zonder de foto.

Kale Chávez gefotografeerd bij behandeling
Kale Chávez gefotografeerd bij behandeling (Foto: ANP)

Rammstein woedend op Heino

Rammstein is woedend op Heino. De Duitse schlagerzanger heeft namelijk een nieuw album opgenomen met daarin schlagerversies van Duitse rocknummers. Zo is onder andere Rammsteins 'Sonne' door de albino verkracht.

Voor zijn nieuwste album besloot de 74-jarige Duitser het over een andere boeg te gooien. Hij luisterde naar een groot aantal Duitse rockklassiekers en besloot deze 'op zijn Heino's' in te zingen. Naast 'Sonne', zijn bijvoorbeeld ook Peter Fox' 'Sportfreunde Stiller' en nummers van de gothic band Oomph! in een nieuw jasje gestoken.

Heino is vol lof over de metalklassieker van Rammstein. "Een werkelijk prachtig stuk volksmuziek", vindt de schlagerzanger. "Mijn collega's hebben een neus voor populaire teksten."

Rammstein is woedend op de verbouwing van hun megahit. "Wij moeten er van kotsen", zo laten ze weten. Ze kunnen Heino echter niets maken, want hij maakt slim gebruik van een maas in de wet. Zolang er niets aan de tekst en compositie wordt veranderd, blijft de beste man buiten schot.

Heino laat zich dan ook geen strobreed in de weg leggen. "Ik laat mij door niemand het zingen verbieden. Jarenlang is met mij de spot gedreven. Nu laat ik de jeugd eens zien wat je met hun muziek kunt doen."

We zouden nu een paar mooie filmpjes kunnen plakken in dit bericht met Heino-klassiekers, of Rammsteins 'Sonne'. Maar dankzij Tim Kuik en de Buma Stemra is ons het zwijgen opgelegd, waarvoor dank.

[Upd] Koers Apple onderuit ondanks recordverkopen

Het Amerikaanse technologieconcern Apple wist zijn nettowinst in het afgelopen kwartaal op peil te houden dankzij recordhoge verkopen van de iPhone en iPad. Voor het tweede kwartaal voorspelde het bedrijf echter een omzet die aanzienlijk lager ligt dan de gemiddelde analistenverwachting. Er werden 47,8 miljoen iPhones, 22,9 miljoen iPads, 4,1 miljoen Macs en 12,7 miljoen iPods verkocht.

De nettowinst in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2012/2013 kwam uit op 13,1 miljard dollar (9,8 miljard euro), exact gelijk aan het resultaat een jaar eerder. De winst per aandeel bedroeg 13,81 dollar, iets hoger dan de gemiddelde analistenverwachting van 13,53 dollar.

De omzet steeg van 46,3 miljard dollar tot 54,5 miljard dollar, waar analisten in doorsnee rekenden op 54,88 miljard dollar. De brutowinstmarge daalde wel, van 44,7 procent tot 38,6 procent.

Update 10.10 uur (Novum)
Het aandeel Apple is nabeurs met tien procent gekelderd na tegenvallende kwartaalcijfers. De omzet van de technologiereus steeg in het laatste kwartaal minder hard dan verwacht, naar 54,5 miljard dollar (40,9 miljard euro), achttien procent meer dan een jaar eerder. Apple maakte de cijfers woensdagavond nabeurs bekend.

Apple verkocht het afgelopen kwartaal, dat het eerste kwartaal is van het gebroken boekjaar 2013, een recordaantal van 47,8 miljoen iPhones. Analisten gepolst door persbureau Reuters hadden echter gerekend op vijftig miljoen stuks. Het bedrijf verkocht daarnaast 22,9 miljoen iPads, tegenover 15,4 miljoen stuks een jaar eerder. De verkopen van iMacs en iPods daalden naar respectievelijk 4,1 miljoen en 12,7 miljoen stuks.

De nettowinst bleef met 13 miljard dollar vrijwel gelijk aan de winst in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De bruto winstmarge daalde echter van 44,7 procent een kwartaal eerder, naar 38,6 procent.

De winst per aandeel kwam uit op 13,81 dollar. Dat is hoger dan de consensusverwachting van analisten gepolst door persbureau Reuters van 13,47 dollar per aandeel.

Apple maakte ook de omzetverwachting voor het lopende kwartaal bekend. Het bedrijf verwacht een omzet van 41 tot 43 miljard dollar. Dat is lager dan de verwachting van analisten, die uitgingen van 45 miljard dollar.

Het aandeel Apple noteerde in de handel nabeurs tien procent lager. Daardoor is het aandeel nu 34 procent minder waard dan op zijn absolute piek in september. In totaal is sinds september ongeveer 227 miljard euro aan beurswaarde verdampt.

Sterkste krimp consumptie in drie jaar

Consumenten hebben in november drie procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Dat is de snelste krimp in meer dan drie jaar tijd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Vooral aan duurzame goederen, zoals auto's en meubels, werd minder uitgegeven. Daar was de daling 11, 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In oktober was ook al een sprake van een daling van elf procent.

Het CBS stelt dat consumenten wellicht hun grote aankopen naar voren hebben gehaald omdat in oktober de btw op veel producten werd verhoogd van 19 naar 21 procent. In september was namelijk geen sprake van krimp.

Aan voedings- en genotsmiddelen werd in november twee procent minder uitgegeven.

Nog enkele dagen vorst, dooifront in aantocht

Schaatsliefhebbers rest nog slechts enkele dagen om de ijzers onder te binden. Zondag trekt een dooifront Nederland binnen, dat gepaard gaat met sneeuw, regen en mogelijk ijzel. Dat meldt weerplaza.nl donderdag,

De komende dagen blijft het wel vriezen. De weersomstandigheden tijdens de eerste officiële toertocht die deze winter wordt verreden, de Vijfmerentocht bij Giethoorn, zijn ideaal. Het is donderdag vrijwel windstil, de temperatuur ligt 's ochtends tussen de -5 en -8 en 's middags op -3. Verder zijn er veel wolkenvelden, maar de zon kan ook enige tijd doorbreken.

Vrijdag wordt op het Veluwemeer het NK marathon op natuurijs verreden. De omstandigheden zijn dan gelijk aan die van donderdag, al kan de temperatuur iets lager liggen. Zaterdag is naar alle waarschijnlijkheid de laatste schaatsdag. De wisselvalligheid die zondag intreedt houdt meerdere dagen aan en veroorzaakt veel wind en regen. De temperatuur loopt dinsdag en woensdag op naar 4 tot 8 graden.

Schaatsers in de omgeving van Meppel wordt donderdag overigens afgeraden om het ijs op te gaan. Door een storing aan een sluisdeur is woensdagnacht het waterpeil gezakt, waardoor het betreden van het ijs zeer gevaarlijk kan zijn, zo waarschuwt waterschap Reest en Wieden.

Omzetgroei voor Ziggo

Kabelbedrijf Ziggo heeft vorig jaar vier procent meer omzet gedraaid, ondanks een forse daling van de inkomsten van telefoongebruik. De omzet kwam uit op 1,5 miljard euro. Dat maakte het beursgenoteerde bedrijf donderdag bekend.

De inkomsten in het vierde kwartaal stegen met 1,4 procent ten opzichte van een jaar eerder, ondanks dat de telefooninkomsten met negen procent daalden in dat kwartaal. De omzet in het laatste kwartaal kwam daarmee uit op 383 miljoen euro.

Ziggo stelt dat er in het vierde kwartaal 24 duizend nieuwe alles-in-een-klanten bijkwamen, een groei van tien procent in een jaar tijd. De helft van de Ziggo-klanten heeft nu een dergelijk abonnement.

De topman van het bedrijf Bernard Dijkhuizen meldt in een verklaring dat de cijfers in lijn zijn met de verwachtingen die het bedrijf had. Ziggo kondigde aan dat dit jaar meer wordt uitgegeven aan marketing en het ontwikkelen van nieuwe producten.

"De concurrentie neemt al sinds het tweede kwartaal van vorig jaar toe, daarom hebben we besloten investeringen in productontwikkeling naar voren te halen", stelt Dijkhuizen. De kapitaalsinvesteringen nemen daardoor dit jaar toe tot 320 tot 330 miljoen euro.

De kabelaar werd in maart vorig jaar naar de beurs gebracht. Daarmee haalde het bedrijf 804 miljoen euro op. Het aandeel opende op zijn eerste beursdag op 21,20 euro per aandeel. Woensdag sloot het aandeel op 22,90 euro. Ziggo wil 180 miljoen euro uitkeren aan dividend, 1,45 euro per aandeel.

Noord-Korea dreigt met kernproef

Noord-Korea is van plan een kernproef uit te voeren als reactie op sancties van de Verenigde Naties. Dat heeft het Noord-Koreaanse leger donderdag gezegd. De krijgsmacht maakte tevens duidelijk dat zijn langeafstandsraketten zijn ontworpen om naast satellieten ook kernkoppen te dragen. De Verenigde Staten liggen binnen het bereik ervan, aldus Noord-Korea.

De Nationale Defensiecommissie verwierp de VN-resolutie waarin de lancering van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket wordt veroordeeld. De VN hebben de sancties tegen het regime uitgebreid. De commissie herhaalde donderdag dat de lancering was bedoeld om een satelliet de ruimte in te sturen, maar voegde er wel aan toe dat de lanceringen een militair doel hebben: de Verenigde Staten treffen.

De commissie zei satellieten te zullen blijven lanceren en kernproeven uit te voeren als onderdeel van defensiemaatregelen tegen de VS. "We verbergen niet dat er meerdere satellieten en langeafstandsraketten zullen worden gelanceerd en dat daarbij een belangrijke kernproef zal worden uitgevoerd. (...) Een nieuwe fase in de anti-Amerikaanse strijd, die eeuw na eeuw voortduurt, zal zijn gericht tegen de VS, de gezworen vijand van het Koreaanse volk", aldus de commissie. "Orde op zaken stellen met de VS kan alleen worden gedaan met daden, niet met woorden."

Noord-Korea voerde in 2006 en 2009 ondergrondse nucleaire testen uit, beide keren enkele weken nadat het land VN-sancties had opgelegd gekregen voor het lanceren van langeafstandsraketten. Volgens deskundigen duurt het nog wel enige tijd voor Noord-Korea in staat is raketten met atoombommen af te vuren.

Vijftig huishoudens in Ede nog zonder gas

Vijftig huishoudens in Ede zitten donderdag nog zonder gas nadat woensdag water in de gasleiding is gelopen. Het is voor netbeheerder Liander een hele klus het water uit de leiding te krijgen, zegt een brandweerwoordvoerder donderdagochtend. Hoe lang het gaat duren voor de gastoevoer is hersteld, is niet bekend.

De bewoners die dat nodig hadden, hebben woensdag van de brandweer een straalkachel op elektriciteit gekregen. In totaal zitten ongeveer 150 huishoudens zonder gas, maar honderd huishoudens zijn op de stadsverwarming aangesloten en hebben dus nog verwarming. De verstopte gasleiding betekent voor deze bewoners alleen dat ze niet kunnen koken en alleen met koud water kunnen douchen.

Woensdagmiddag brak een waterleiding in de wijk Veldhuizen en stroomde het water de straat op. Vervolgens brak een gasleiding en liep het water de gasleiding in. "De druk in een gasleiding is heel laag, te laag om het water eruit te blazen. Hierdoor blokkeert het water de leiding, maar het wordt wel langzaam verplaatst waardoor er op heel veel verschillende plekken waterblokkades zitten", legt de brandweerwoordvoerder uit.

Op verschillende punten zijn nu kuilen gegraven om het water uit de leiding te halen. "Het is een hele lastige klus."

Woensdag zijn Liander en de brandweer alle huizen aan onder meer de Essenburg en de Sterkenburg langsgegaan om aan te raden de gaskraan dicht te draaien. "Als iemand een pannetje soep op had staan toen het gas uitviel en het gas niet heeft dichtgedraaid, loopt zijn huis vol gas als de gastoevoer is hersteld", zegt de woordvoerder.

De bewoners hebben woendagavond een brief gehad waarin staat dat ze er rekening mee moeten houden dat ze donderdag nog zonder gas zitten. De brandweer is 's ochtends langs de bewoners gegaan om na te gaan hoe ze door de nacht zijn gekomen.

Om 09.00 uur is er een overleg tussen Liander en de gemeente. Dan geeft Liander een inschatting hoe lang de herstelwerkzaamheden nog gaan duren. Als er weer gas door de leidingen stroomt, worden alle huizen nog eens bezocht om er zeker van te zijn dat er geen gas stroomt zonder dat dit de bedoeling is. "Het is een hele operatie door een klein beetje water in een gasleiding", zegt de woordvoerder.

'40 procent Britten voor vertrek uit EU'

40 procent van de Britten zou voor terugtrekking van het land uit de Europese Unie stemmen als daar nu een referendum over gehouden zou worden. Dat blijkt uit onderzoek van pollinginstituut YouGov onder ruim 2000 inwoners. 37 procent zou juist in de EU willen blijven. 18 procent had geen mening, 6 procent zou überhaupt niet gaan stemmen.

De cijfers schommelen echter behoorlijk. Een paar dagen geleden zou 40 procent nog willen dat Groot-Brittannië in de unie blijft, zo bleek toen uit eenzelfde soort onderzoek. 34 procent was toen juist voor terugtrekking.

De Britse premier David Cameron beloofde de Britten woensdag een referendum over het lidmaatschap van de EU. Voorwaarde is wel dat hij in 2015 de verkiezingen in zijn land wint. De volksraadpleging zou dan tussen 2015 en eind 2017 gehouden worden.

'40 procent Britten voor vertrek uit EU'
'40 procent Britten voor vertrek uit EU' (Foto: ANP)

[AO] Azarenka stuit opmars Stephens in Melbourne

Victoria Azarenka kan zaterdag voor het tweede jaar op rij de Australian Open winnen. De titelverdedigster bereikte in Melbourne de finale door met 6-1 en 6-4 te winnen van Sloane Stephens (29), die in de vorige ronde nog had gestunt tegen Serena Williams. In de finale stuit de als eerste geplaatste Wit-Russische op de Chinese Na Li (6), die Maria Sharapova (2) in twee sets de baas was.

De wedstrijd in de Rod Laver Arena kende een zeer opmerkelijk einde. Toen Azarenka op 5-3 haar service inleverde na vijf matchpoints te hebben verprutst, liep ze plotseling van de baan om een uitgebreide medische time-out te nemen. Stephens wist zich duidelijk geen raad met de lange pauze en leverde bij de hervatting prompt haar service en zo de wedstrijd in.

"Ik had bijna de inzinking van het jaar, ik had mijn zenuwen gewoon niet meer onder controle", verzuchtte Azarenka, die geen medische redenen noemde voor haar time-out, na afloop. "Ik heb nog nooit tegen Na Li in een grote finale gespeeld. Ik kijk er echt naar uit."

Azarenka had aanvankelijk geen kind aan Stephens, die nooit eerder in een halve finale van een grandslam had gestaan en zeer onzeker oogde. De 19-jarige Amerikaanse wist in de eerste set maar één keer haar service te behouden en kwam in de tweede direct met 2-0 achter.

Naarmate de tweede set vorderde, begon Stephens een beetje in haar ritme te komen, al moest ze wel tot drie keer toe een break achterstand repareren. Toen ze haar servicegame vervolgens opnieuw inleverde, kreeg ze geen herkansing meer.


Azarenka stuit opmars Stephens in Melbourne (Foto: Novum)

Onderzoeksraad neemt ziekenhuizen op de korrel

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen voor de komende jaren tot topprioriteit gebombardeerd. Het aantal onnodige sterf- en letselgevallen in ziekenhuizen moet volgens voorzitter Tjibbe Joustra drastisch omlaag, schrijft de Volkskrant donderdag.

De raad vindt het volgens de krant onacceptabel dat jaarlijks tweeduizend mensen in ziekenhuizen omkomen door vermijdbare fouten en 38 duizend mensen onnodige medische schade oplopen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier niet scherp genoeg toezicht op, concludeert Joustra volgens de krant in een jubileumboek dat is opgesteld voor de achtste verjaardag van de raad, die donderdag wordt gevierd.

Het is al langer bekend dat veel medische behandelingen onnodig misgaan, maar dat leidt volgens Joustra niet automatisch tot het besef dat hier iets aan moet veranderen. Het jubileumboek geeft volgens de krant een overzicht van ruim zestig en meer dan tweehonderd kleinere onderzoeken die de raad sinds de oprichting in 2005 heeft uitgevoerd.

Daar zitten vijf grote onderzoeken in ziekenhuizen bij. Een van die onderzoeken gaat over een brand in een operatiekamer in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in 2006. Een vrouw die lag vastgebonden op een operatietafel kwam toen om.

Proces verdachten verkrachting India van start

Het proces tegen vijf Indiase mannen die ervan worden verdacht een 23-jarige vrouw te hebben verkracht en zo ernstig te hebben mishandeld dat ze overleed, gaat donderdag van start. De zitting vindt plaats in een rechtbank die speciaal voor dergelijke zaken in het leven is geroepen.

De politie bij de rechtbank in het zuiden van New Delhi is in hoge staat van paraatheid gebracht. Later op de dag zullen onder meer vrouwenorganisatie protesten houden. Na het misdrijf, dat in december plaatshad, volgden weken van hevige betogingen tegen geweld tegen vrouwen. Die zetten de regering ertoe aan een speciale rechtbank op te zetten die zaken van geweld tegen vrouwen vlot afhandelt.

Verwacht wordt dat de snelrechter donderdag de openingsargumenten van de openbaar aanklagers en de verdediging hoort. De verdachten zijn aangeklaagd voor verkrachting en moord. Een zesde verdachte wordt onder het jongerenrecht berecht.

[AO] Haase: "Nu ook de finale winnen"

Robin Haase en Igor Sijsling beseften donderdag dat ze met hun plek in de dubbelfinale van de Australian Open een bijzondere prestatie hebben neergezet. Het succesvolle duo wil echter vooral geconcentreerd blijven op die finale. "Dit is iets unieks, maar het kan nog mooier worden", zei Haase tegen het ANP.

"Nu we in de finale staan, gaan we er ook voor om die te winnen. Dit is misschien wel de enige kans ooit en dan wil ik hem ook pakken. Natuurlijk zijn we wel aan het genieten, maar we gaan ook door. Ik ga straks nog krachttraining doen." Ook Sijsling wil gefocust blijven. "We zijn heel erg blij. Ik begrijp en voel dat het al een mooie prestatie is. Maar er wordt niks gevierd totdat het toernooi klaar is", stelde de Amsterdammer.

Ballenjongen dient geen klacht in tegen Chelsea-speler

De ballenjongen die woensdagavond werd geschopt door Eden Hazard zal geen klacht indienen tegen de Chelsea-speler. Dat heeft een woordvoerder van Swansea City laten weten. Het incident vond plaats in de slotfase van de wedstrijd tussen Swansea en Chelsea in de League Cup. Hazard werd bestraft met een directe rode kaart.

De 17-jarige ballenjongen, die zich de woede van Hazard op de hals haalde door tijd te rekken, sprak na afloop van de wedstrijd samen met zijn vader met de politie. Daar werd besloten de zaak te laten rusten. De jongen werd vervolgens uitgenodigd in de kleedkamer van Chelsea en schudde daar de hand van zijn belager.

"Ze gaven allebei toe dat ze fout zaten", vertelde Chelsea-trainer Rafael Benitez. "De jongen bood zijn excuses aan voor tijdrekken. Hazard was gefrustreerd en had niet moeten schoppen." De Belgische voetballer gaf zelf ook schoorvoetend zijn misstap toe. "Ik bied mijn excuses aan. Al denk ik dat ik vooral de bal raakte en niet de jongen."

Hazard hangt door zijn rode kaart wel een schorsing boven het hoofd. Ook zal de clubleiding van Chelsea de zaak intern met de aanvaller bespreken.

Door het incident sneeuwde de knappe prestatie van Swansea enigszins onder. De club uit Wales was over twee duels te sterk voor Chelsea en bereikte zo voor het eerst in de clubhistorie de finale van een groot bekertoernooi. Daarin is Bradford City, uitkomend op het vierde niveau, op 24 februari op Wembley de tegenstander.

FOK! wat een weer...Weinig verandering

Goedemorgen! De eerstkomende dagen zit er nog weinig schot in het weer. Zeker tot en met zaterdag hebben we vrijwel hetzelfde weerbeeld in de vorm van wolkenvelden en af en toe zon. In de nachten vriest het over het algemeen matig, maar in opklaringen soms streng.

De wind draait vandaag van het oosten naar het noorden en daardoor loopt de temperatuur op de Wadden op naar het vriespunt, terwijl het in het zuiden van het land niet veel warmer wordt dan -3 tot -5 graden. Héél misschien dat er in het noordwesten een enkel vlokje sneeuw valt, maar elders in het land blijft het droog. De overgang naar het wisselvallige en zachtere weer staat nog steeds voor zondag in de planning.

De afgelopen dagen is er ook op de Britse Eilanden veel sneeuw gevallen en dat heeft daar tot erg veel overlast geleid. Op de Balkan is het dan weer bijzonder zacht met temperaturen die daar plaatselijk opliepen tot 18 graden. Overigens was het daar rond de jaarwisseling nog rond de -20.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Gasthuishofje Doesburg Erwin Klein maakte deze prachtige foto van het Gasthuishofje in Doesburg. Het waren koude, maar mooie weersomstandigheden



Slagter boekt eerste grote zege in Down Under

Tom-Jelte Slagter heeft voor Nederlands wielersucces gezorgd in de Tour Down Under. De 23-jarige Groninger won de derde etappe in de Australische rittenkoers, die deel uitmaakt van de World Tour. Het is niet alleen de eerste profzege van Slagter, maar ook het eerste succes van Blanco Pro Cycling, de opvolger van Rabobank.

Slagter sprong in de etappe naar Stirling in de laatste kilometer weg en bleef het uitgedunde peloton net voor. Matthew Goss finishte als tweede, voor wereldkampioen Philippe Gilbert. Slagter verdient met zijn zege tien bonificatieseconden en klimt daardoor naar de tweede plaats in het klassement, op vier tellen van de Britse leider Geraint Thomas van Sky.

De overwinning kwam voor Slagter als een complete verrassing. "Dit kan ik echt niet geloven", stamelde hij na afloop voor de camera. "Ik zag op het grote scherm dat ik vlak voor de aankomst nog op kop lag, maar ik dacht echt dat ik ingehaald zou worden. Ik was vandaag de sterkste, het is echt onvoorstelbaar."

[AO] Li ten koste van Sharapova naar finale

Na Li heeft voor de tweede keer in haar carrière de finale van de Australian Open bereikt. De als zesde geplaatste Chinese boekte een overtuigende 6-2 en 6-2 overwinning op Maria Sharapova, de nummer twee van de plaatsingslijst. Li schopte het ook in 2011 tot de finale. Ze verloor daarin toen van Kim Clijsters.

Zowel Li als Sharapova had op weg naar de halve finale geen set ingeleverd. Voor Sharapova, die in haar vijf voorgaande partijen slechts negen games had verspeeld, kwam aan die mooie serie echter een abrupt einde. Ze kwam uit de startblokken met twee dubbele fouten op rij en zag zo meteen haar eerste opslaggame door haar vingers glippen.

Bij een 4-1 achterstand plaatste Sharapova haar enige break van de wedstrijd, maar dat bleek veel te weinig om het Li lastig te kunnen maken. De Chinese, die volgende maand haar 31e verjaardag viert, herstelde de marge direct en sleepte na 48 minuten de eerste set in de wacht.

In de tweede set ging het tot 2-2 gelijk op, maar daarna was het snel gedaan met de spanning. Li, die in 2011 op Roland Garros haar tot nu toe enige grandslamtitel pakte, plaatste opnieuw een break en gaf daarna geen game meer prijs.

De andere finaliste komt uit de partij tussen Victoria Azarenka en Sloanne Stephens. De Wit-Russische en Amerikaanse staan later donderdag tegenover elkaar.


Li ten koste van Sharapova naar finale (Foto: Novum)

[AO] Haase en Sijsling sensationele finalisten

Robin Haase en Igor Sijsling hebben op de Australian Open voor een daverende verrassing gezorgd door de finale van het dubbelspel te bereiken. Het ongeplaatste Nederlandse koppel was met 7-5 en 6-4 te sterk voor Marcel Granollers en Marc Lopez. De Spanjaarden wonnen vorig jaar nog de ATP World Tour Finals in Londen en waren in Melbourne als derde geplaatst.

Haase en Sijsling dubbelden regelmatig samen bij de jeugd, maar hebben bij de profs als combinatie nog nauwelijks ervaring. In Australië is daar deze weken echter niets van te merken. In de halve finale plaatsten de Nederlanders op 4-4 in de tweede set de beslissende break, waarna de wedstrijd, ondanks enkele breakpoints tegen, werd uitgeserveerd.

In de finale wacht Haase en Sijsling de zwaarst mogelijke opdracht. De Amerikaanse tweelingbroers Bob en Mike Bryan, de beste dubbelaars van de wereld, zijn dan hun tegenstanders.

Real Madrid rijkste club met recordomzet

Real Madrid blijft de voetbalclub die wereldwijd het meeste geld opstrijkt. De 'Koninklijke' noteerde over het seizoen 2011-2012 een omzet van 512 miljoen euro en is daarmee de eerste sportploeg in de geschiedenis die de barrière van een half miljard doorbreekt. Dat heeft accountantsbureau Deloitte berekend.

Het is al voor het achtste jaar op rij dat Real Madrid de lijst van grootverdieners aanvoert. De andere Spaanse grootmacht, Barcelona, is een goede tweede. De Catalanen haalden 483 miljoen euro binnen, beduidend meer dan vorig jaar. Manchester United blijft de nummer drie, al namen de inkomsten door de vroege uitschakeling in de Champions League wel wat af.

De Nederlandse ploegen ontbreken net als in de voorgaande jaren in de twintig clubs tellende lijst. Het Engelse Newcastle United, waar de Nederlanders Tim Krul en Vurnon Anita spelen, is de enige nieuwe naam.

Diniz wint koninginnenrit in San Luis

Alex Diniz heeft de derde en zwaarste etappe in de Ronde van San Luis gewonnen. De Braziliaan, net terug van een dopingschorsing van twee jaar, kwam na een slotklim van acht kilometer solo aan op Mirador del Potrero. De 27-jarige renner van het kleine Funvic Brasilinvest is ook de nieuwe drager van de leiderstrui.

De Italiaan Mauro Santambrogio finishte op 24 seconden als tweede, net voor de Pool Michal Kwiatkowski. Ook in het klassement bezetten zij de tweede en de derde plaats. Alberto Contador finishte op een kleine minuut als dertiende. Pieter Weening was op de 28e plaats de beste Nederlander.

Donderdag krijgen de renners een individuele tijdrit van twintig kilometer voor hun kiezen. De Argentijnse rittenkoers duurt tot en met zondag.

D66 Amsterdam tégen voorstel D66

D66 is niet blij met de manier waarop het GVB communiceert als er vertragingen optreden. Zo moet er meer reisinformatie beschikbaar komen bij haltes en in trams en bussen. Terwijl de partij hier een half jaar terug nog heel anders over dacht...

Met name de afgelopen dagen worstelt het GVB met vertragingen als gevolg van de kou. Zo reed tram 26 een groot deel van maandagochtend niet en ook de metro's hebben het zwaar

Voor D66 reden genoeg om het GVB op te roepen beter te communiceren tijdens vertragingen. De liberalen roepen op tot betere berichtgeving via site, applicatie en social media. Maar ze willen ook meer informatie op haltes. 

'Maandagochtend was tram 26 naar IJburg de hele ochtend gestremd, informatie voor reizigers was nauwelijks beschikbaar, niet online en ook niet op de haltes. De eerste tram reed pas weer om 12:00. Dat het openbaar vervoer last heeft van de winterse omstandigheden is niet zo vreemd, maar dan moet je juist mensen laten weten waar ze aan toe zijn in plaats van ze in de kou te laten staan', aldus D66-raadslid Gerolf Bouwmeester. 

Het is op zijn zachtst gezegd opvallend dat D66 nu weer oproept tot betere informatie bij OV-haltes. In oktober ageerde de partij namelijk nog tegen een investering in digitale borden bij tram- en bushaltes. 'De gemiddelde ov-reiziger kan ook gewoon even op zijn smartphone kijken', stelde D66-raadslid Ivar Manuel toen...

In een reactie laat het GVB weten al op diverse manieren te communiceren bij storingen. 'We doen dit bijvoorbeeld via onze site en via ons twitteracount. We raden meneer Bouwmeester dan ook vooral aan @GVB_actueel te volgen', stelt een woordvoerder. 

'Afgelopen maandag zijn we bijvoorbeeld al om half zeven 's ochtends begonnen met twitteren over het uitvallen van tram 26. We vinden het heel belangrijk om goed te communiceren en natuurlijk vinden we ook dat het altijd beter kan. We zijn hier ook mee bezig, zo starten het komende jaar een aantal pilots met reizigersinformatie in haltes en voertuigen'.

UPDATE:
D66 stelt in een reactie dat er van een draai geen sprake is. 'Ons vorige voorstel ging om de plaatsing van nieuwe informatieborden bij haltes. Die investering, daar zijn we tegen. De borden die er nu toch al staan kunnen echter gewoon gebruikt worden om betere informatie te verstrekken'. 

Gouffran voor 4,5 jaar naar Newcastle

Newcastle United heeft Yoan Gouffran van Girondins Bordeaux overgenomen. De 26-jarige Fransman tekent bij de Premier League-club een contract voor 4,5 seizoen. Hoeveel de Engelsen betalen voor de aanvaller, is niet bekendgemaakt.

Gouffran moet bij de club van onder meer Tim Krul en Vurnon Anita de leegte opvullen die Demba Ba heeft achtergelaten. De spits verruilde afgelopen maand Newcastle voor Chelsea. Eerder versterkte Newcastle zich met de Franse verdedigers Mapou Yanga-Mbiwa en Mathieu Debuchy. Mogelijk komt hier de jeugdige Massadio Haïdara (Nancy) ook nog bij.

[Liga] Porto op gelijke hoogte met Benfica

FC Porto is in de Portugese voetbalcompetitie op gelijke hoogte gekomen met leider Benfica. Door de inhaalwedstrijd bij Vitoria Setubal woensdagavond met 3-0 te winnen kwam de tweede titelgegadigde ook op 39 punten. Op doelsaldo doen beide clubs eveneens amper voor elkaar onder.

Porto kwam vroeg op voorsprong door een rake strafschop van Jackson Martinez, vier minuten voor tijd scoorde de Colombiaan opnieuw. De Argentijn Lucho Gonzalez had daarna ook nog succes. Setubal eindigde met negen man. Bruno Gallo en Jorginho Sousa kregen tweemaal geel.

Porto op gelijke hoogte met Benfica
Porto op gelijke hoogte met Benfica (Foto: ANP)

Benítez: "Hazard én ballenjongen zaten fout"

Rafael Benítez, trainer van Chelsea, werd donderdagavond door Swansea City uitgeschakeld in de halve finales van de League Cup. Hét moment van de wedstrijd was het incident tussen Chelsea-speler Eden Hazard en een ballenjongen.

Hazard kreeg het in de slotfase aan de stok met een treuzelende ballenjongen en gaf hem een trap. Scheidsrechter Chris Foy toonde de Belgische middenvelder vervolgens de rode kaart. Benítez reageerde na afloop mild. Volgens de trainer hebben Hazard en de ballenjongen inmiddels excuses aan elkaar aangeboden.

"Ze beseffen allebei dat ze fout zaten. De ballenjongen heeft zijn excuses aangeboden voor het feit dat hij tijd rekte, Eden was gefrustreerd en probeerde de bal te pakken", liet Benítez weten, die het incident verder wil laten rusten. "We kunnen dit nog een half uur analyseren, maar ze weten allebei dat ze iets verkeerds gedaan hebben."

Ambassadeur bezoekt moeder Dolmatov

De plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Moskou, Onno Elderenbosch, heeft woensdag de moeder bezocht van de Russische oppositieactivist die zelfmoord heeft gepleegd in het detentiecentrum in Rotterdam. Elderenbosch heeft de vrouw deelneming van de regering met haar verlies betuigd en heeft gezegd dat het overlijden van Aleksandr Dolmatov de Nederlandse regering diep heeft geschokt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Dolmatov, een ingenieur die manager was bij een bedrijf dat raketten maakt, werd donderdagochtend vroeg dood gevonden. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet. Dolmatov was lid van de oppositiepartij Het Andere Rusland. Hij werd 6 mei samen met honderden anderen opgepakt tijdens een demonstratie tegen de derde ambtstermijn van president Vladimir Poetin en kwam 9 juni naar Nederland.

De ambassade heeft sinds vrijdag verschillende keren telefonisch contact gehad met de moeder van Dolmatov. Tijdens zijn bezoek bevestigde de plaatsvervangend ambassadeur aan de vrouw dat koningin Beatrix een brief van haar heeft ontvangen. Verder meldde hij dat op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een onderzoek is gestart naar de dood van de oppositieactivist.

[Copa] Real ondanks rode kaarten verder in beker

Real Madrid heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finale van de Copa del Rey. Een 1-1 gelijkspel in Valencia was opgeteld bij de 2-0 thuiszege van vorige week voldoende om door te gaan. Real beëindigde de wedstrijd na rode kaarten voor Fabio Coentrão en Angel di Maria met slechts negen man.

De Madrilenen konden al voor rust achterover leunen nadat Karim Benzema voor de 0-1 had gezorgd. De gelijkmaker van Ricardo Costa in de 52e minuut was niet genoeg om het nog echt spannend te maken, al speelde Real na twee gele kaarten voor Coentrão nog maar met tien man. Di Maria kreeg vlak voor tijd direct rood wegens natrappen.

Real Madrid is in de halve finale gekoppeld aan de winnaar van het tweeluik tussen Málaga en FC Barcelona. Vorige week eindigde de eerste wedstrijd in Camp Nou in 2-2, donderdag is de return. Sevilla is ook al zeker van de halve finale en treedt daarin aan tegen stadsgenoot Real Betis of Atlético Madrid.


Real ondanks rode kaarten verder in beker (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.