Noord-Korea dreigt met kernproef

Noord-Korea is van plan een kernproef uit te voeren als reactie op sancties van de Verenigde Naties. Dat heeft het Noord-Koreaanse leger donderdag gezegd. De krijgsmacht maakte tevens duidelijk dat zijn langeafstandsraketten zijn ontworpen om naast satellieten ook kernkoppen te dragen. De Verenigde Staten liggen binnen het bereik ervan, aldus Noord-Korea.

De Nationale Defensiecommissie verwierp de VN-resolutie waarin de lancering van een Noord-Koreaanse langeafstandsraket wordt veroordeeld. De VN hebben de sancties tegen het regime uitgebreid. De commissie herhaalde donderdag dat de lancering was bedoeld om een satelliet de ruimte in te sturen, maar voegde er wel aan toe dat de lanceringen een militair doel hebben: de Verenigde Staten treffen.

De commissie zei satellieten te zullen blijven lanceren en kernproeven uit te voeren als onderdeel van defensiemaatregelen tegen de VS. "We verbergen niet dat er meerdere satellieten en langeafstandsraketten zullen worden gelanceerd en dat daarbij een belangrijke kernproef zal worden uitgevoerd. (...) Een nieuwe fase in de anti-Amerikaanse strijd, die eeuw na eeuw voortduurt, zal zijn gericht tegen de VS, de gezworen vijand van het Koreaanse volk", aldus de commissie. "Orde op zaken stellen met de VS kan alleen worden gedaan met daden, niet met woorden."

Noord-Korea voerde in 2006 en 2009 ondergrondse nucleaire testen uit, beide keren enkele weken nadat het land VN-sancties had opgelegd gekregen voor het lanceren van langeafstandsraketten. Volgens deskundigen duurt het nog wel enige tijd voor Noord-Korea in staat is raketten met atoombommen af te vuren.