FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)


Martijn van Veen

Naast dat ik voor het zoveelde jaar weer ontzettend in de afleveringen zit (figuurlijk helaas), zit ik ook ergens anders in. Iets beruchts in de wereld van Wie is de Mol?. Iets waarvan ik mij van tevoren had voorgenomen om ver vandaan te blijven. Tunnelvisie. Na twee afleveringen ben ik al zo overtuigd van één persoon, die er gelukkig nog niet uit is. Joep helaas wel.

De eerste opdracht was meteen een spectaculaire. Á la Mission Impossible moesten de kandidaten een laserstraal via spiegels leiden naar een kluis met geld. Maar onderweg stonden obstakels, eveneens met laser, en hiermee konden de kandidaten uitgeschakeld worden, als ze geraakt werden. Per twee konden ze het parcours betreden, de rest bleef achter met een portofoon.

Inderdaad, wederom een portofoon. Uiteraard weer de oorzaak van vele problemen tijdens de opdracht. Grootste verdachte was Tim, die flink zat te kloten met het apparaat. Achteraf bleek ook dat hij het kanaal had veranderd. In mijn tunnelvisie is dat niet toevallig natuurlijk. Ook tijdens zijn lasertocht met Joep leek Tim hem expres af laten gaan door te treuzelen, waardoor Joep geraakt werd.

Carolien is het minst verdacht, aangezien zij uiteindelijk degene was die ervoor zorgde dat er 1000 euro in de pot kwam. Grote kans is wel dat de Mol als één van de laatsten is gegaan, zodat er tijd kon worden gerekt  en er minder tijd over was om geld te verdienen. Deze opdracht is het de Mol echter niet gelukt om geld uit de pot te halen. Wellicht in de tweede opdracht?

Met alle respect voor de makers, maar de tweede opdracht was misschien de saaiste opdracht in jaren. Totaal niet erg natuurlijk, want er zijn genoeg schitterende opdrachten. De taak was simpel: iedereen moest een Zuid-Afrikaans gedicht overschrijven, voorgelezen door een Zuid-Afrikaan. Het werd iets spannender toen Paulien, Carolien en Joep de gedichten moesten samenvoegen tot één zo foutloos mogelijk verhaal.

De groep moest vervolgens gokken hoeveel fouten er gemaakt werden. Bij meer fouten dan gegokt, kwam er geen geld in de pot. Hoewel iedereen gokte voor een gemiddeld aantal fouten, vond vrijwel alleen Tim dat er iets anders gegokt moest worden. Janine (die de Mol niet is) lokte hem uit de tent en Tim hapte meteen toe.

In de derde opdracht stond de groep op een kale vlakte op een hoge berg. Het verzamelpunt is een tent, waarin twee iPads staan met een plattegrond waarop negen geldpunten te zien zijn. De deelnemers mochten per twee naar de geldpunten rennen om zoveel mogelijk geld in de pot te brengen. Ze werden geholpen met portofoons, dit keer zonder problemen. Wel een probleem zijn de mannen op twee quads met een paintballgeweer. Werd je geraakt, dan was je af en ging het geld niet in de pot.

Zoals Joep goed in de aflevering aangestipt heeft, is er hoogstwaarschijnlijk geld uit de enveloppen gestolen. Er kwamen namelijk zes enveloppen binnen, maar (als we Daniël moeten geloven) is er minstens in één envelop gemanipuleerd. In de laatste aflevering zullen we uiteraard zien wie er geld heeft laten wegwaaien, begraven of verscheurd. Alleen was Daniël de enige die de enveloppen openmaakten en zagen we (voor zover mogelijk) van de overigen dichte enveloppen.

Toch is Daniël in mijn ogen niet de Mol. Hij doet teveel zijn best en vindt het spel spelen oprecht enorm gaaf. Of hij is een erg enthousiaste kandidaat of een fantastisch acteur. Voor deze week gaat mijn tunnelvisiestem wederom naar Tim, die in de eerste twee opdrachten erg verdacht deed en in opdracht drie even wat goodwill moest kweken door geld binnen te halen.

Volgende week wordt een moeilijke aflevering, namelijk de aflevering waarin Janine haar ruggenwervel verbrijzeld. Eén van de meest besproken momenten van dit seizoen en misschien wel van alle seizoenen.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.