'Selecteer bij lerarenopleiding'

Lerarenopleidingen moeten voortaan strenger selecteren op kwaliteit. Dat is niet alleen goed voor de kwaliteit van leraren, het is ook goed voor de status en aantrekkelijkheid van de opleiding. Dat staat in een donderdag gepubliceerd advies van de Onderwijsraad.

De afgelopen jaren is het beleid vooral gericht op het terugdringen van het lerarentekort in absolute zin, stelt de raad. Kwaliteit is nog niet zo lang een criterium. Het tekort valt nu weliswaar mee, maar dat is vooral te danken aan dalende leerlingenaantallen, de economische crisis en het beleid om meer ouderen aan het werk te houden.

Volgens de Onderwijsraad is het nu tijd om met structurele oplossingen voor de toekomst te komen. En omdat onderwijs staat of valt met goede leraren, moet kwaliteit daarbij centraal staan. Deze conclusie is niet nieuw: enkele jaren geleden adviseerde een commissie onder leiding van Alexander Rinnooy Kan ook al om meer te investeren in de kwaliteit van leraren. Daarop werd besloten om leraren beter te belonen.

Behalve selectie aan de poort bij lerarenopleidingen adviseert de Onderwijsraad verder de beroepsstandaard van leraren te verhogen, onder meer door het halen van universitaire graad verplicht te stellen voor alle nieuwe leraren voor havo en vwo. Ook zou bij- en nascholing verplicht moeten zijn.

Een professionele leiding van scholen is verder 'essentieel' voor een aantrekkelijke werkomgeving voor hoogopgeleide leraren. Schoolbestuurders zouden zich daarom ook verplicht moeten nascholen in onderwijskundig leiderschap en personeelsbeleid.

Ten slotte werken landelijke maatregelen om het lerarentekort tegen te gaan niet overal even goed. Daarom zouden schoolbesturen samen moeten werken aan een regionaal personeelsbeleid, aldus de Onderwijsraad.