Leven peuter niks meer waard

Een Rotterdammer die door zijn eigen fout een tweejarig jongetje heeft doodgereden, heeft een taakstraf gekregen. Hij moet maar liefst 150 uur schoffelen. Ook mag hij 115 dagen lang niet achter het stuur kruipen.

De 31-jarige Koen T, die aan een oog blind is, boorde zich in oktober 2011 met een snelheid van maar liefst 100 kilometer per uur in de auto van de moeder van Nour Ellermeyer uit Aalsmeer. De doodrijder had die bewuste dag de matrixborden boven de A4 bij Leidschendam niet gezien. Hij was namelijk met zijn mobieltje aan het kloten.

De gsm van Koen zat in de houder op het dashboard. Hij was druk bezig een telefoonnummer aan het zoeken en veroorzaakte zo een ernstig ongeval. Het jongetje is aan de gevolgen van zijn verwondingen overleden, zijn moeder en zusje raakten zwaargewond. De dader zelf mankeerde uiteraard niets.

Justitie achtte dood door schuld bewezen en eiste een werkstraf van wel 200 uur voor het doodrijden van een peuter. Een zwaardere straf werd niet nodig geacht. "Wat is de toegevoegde waarde van het strafrecht bij een zaak die alleen verliezers kent?", vroeg de aanklager zich af.