Onderzoeksraad neemt ziekenhuizen op de korrel

Redactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de veiligheid van patiënten in ziekenhuizen voor de komende jaren tot topprioriteit gebombardeerd. Het aantal onnodige sterf- en letselgevallen in ziekenhuizen moet volgens voorzitter Tjibbe Joustra drastisch omlaag, schrijft de Volkskrant donderdag.

De raad vindt het volgens de krant onacceptabel dat jaarlijks tweeduizend mensen in ziekenhuizen omkomen door vermijdbare fouten en 38 duizend mensen onnodige medische schade oplopen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt hier niet scherp genoeg toezicht op, concludeert Joustra volgens de krant in een jubileumboek dat is opgesteld voor de achtste verjaardag van de raad, die donderdag wordt gevierd.

Het is al langer bekend dat veel medische behandelingen onnodig misgaan, maar dat leidt volgens Joustra niet automatisch tot het besef dat hier iets aan moet veranderen. Het jubileumboek geeft volgens de krant een overzicht van ruim zestig en meer dan tweehonderd kleinere onderzoeken die de raad sinds de oprichting in 2005 heeft uitgevoerd.

Daar zitten vijf grote onderzoeken in ziekenhuizen bij. Een van die onderzoeken gaat over een brand in een operatiekamer in het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo in 2006. Een vrouw die lag vastgebonden op een operatietafel kwam toen om.