Ambassadeur bezoekt moeder Dolmatov

De plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Moskou, Onno Elderenbosch, heeft woensdag de moeder bezocht van de Russische oppositieactivist die zelfmoord heeft gepleegd in het detentiecentrum in Rotterdam. Elderenbosch heeft de vrouw deelneming van de regering met haar verlies betuigd en heeft gezegd dat het overlijden van Aleksandr Dolmatov de Nederlandse regering diep heeft geschokt. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdagavond.

Dolmatov, een ingenieur die manager was bij een bedrijf dat raketten maakt, werd donderdagochtend vroeg dood gevonden. Zijn asielaanvraag in Nederland was afgewezen en hij zou naar Rusland worden uitgezet. Dolmatov was lid van de oppositiepartij Het Andere Rusland. Hij werd 6 mei samen met honderden anderen opgepakt tijdens een demonstratie tegen de derde ambtstermijn van president Vladimir Poetin en kwam 9 juni naar Nederland.

De ambassade heeft sinds vrijdag verschillende keren telefonisch contact gehad met de moeder van Dolmatov. Tijdens zijn bezoek bevestigde de plaatsvervangend ambassadeur aan de vrouw dat koningin Beatrix een brief van haar heeft ontvangen. Verder meldde hij dat op verzoek van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) een onderzoek is gestart naar de dood van de oppositieactivist.