Samsom toch bang voor EU-referendum

De oproep van PVV-leider Geert Wilders om samen met de PvdA een referendum over de Europese Unie te houden, vindt geen gehoor bij Diederik Samsom. De PvdA-leider vindt de Europese verkiezingen in 2014 een uitgelezen moment om over de toekomst van Europa te stemmen, zei hij donderdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

"Volgens mij wordt hij op zijn wenken bediend", zei Samsom over Wilders. "De eerste week van juni 2014 stemmen we over Europa. Gelukkig niet alleen over die platte vraag 'in of uit de EU', maar over de vraag 'wat voor Europa wil je'. Dat lijkt me een prima datum om over de toekomst van Europa te stemmen."

Samsom zei woensdagavond in het tv-programma Nieuwsuur nog dat hij niet bang is voor een referendum over de EU, zoals de Britse premier David Cameron woensdag aankondigde voor de Britse bevolking. De meerderheid van de bevolking staat achter het EU-lidmaatschap, stelde hij. Daarop liet Wilders donderdag weten dat hij samen met de PvdA en de SP een initiatiefwet wil maken om een referendum mogelijk te maken. Daarop besluit Samsom nu toch terug te krabbelen.

De PvdA-leider herhaalde donderdag dat hij niet bang is voor zo'n volksraadpleging, maar laat Wilders wel met legen handen staan. Samsom is namelijk naar eigen zeggen niet voor een referendum over de vraag of Nederland uit de EU moet stappen. Die vraag vindt hij 'veel te smal', aldus de voormalig activist. Wel staat het Wilders vrij om dat de inzet te maken van de Europese verkiezingen, aldus Samsom.


Samsom durft niet (Foto: Novum)