Vijftig huishoudens in Ede nog zonder gas

Vijftig huishoudens in Ede zitten donderdag nog zonder gas nadat woensdag water in de gasleiding is gelopen. Het is voor netbeheerder Liander een hele klus het water uit de leiding te krijgen, zegt een brandweerwoordvoerder donderdagochtend. Hoe lang het gaat duren voor de gastoevoer is hersteld, is niet bekend.

De bewoners die dat nodig hadden, hebben woensdag van de brandweer een straalkachel op elektriciteit gekregen. In totaal zitten ongeveer 150 huishoudens zonder gas, maar honderd huishoudens zijn op de stadsverwarming aangesloten en hebben dus nog verwarming. De verstopte gasleiding betekent voor deze bewoners alleen dat ze niet kunnen koken en alleen met koud water kunnen douchen.

Woensdagmiddag brak een waterleiding in de wijk Veldhuizen en stroomde het water de straat op. Vervolgens brak een gasleiding en liep het water de gasleiding in. "De druk in een gasleiding is heel laag, te laag om het water eruit te blazen. Hierdoor blokkeert het water de leiding, maar het wordt wel langzaam verplaatst waardoor er op heel veel verschillende plekken waterblokkades zitten", legt de brandweerwoordvoerder uit.

Op verschillende punten zijn nu kuilen gegraven om het water uit de leiding te halen. "Het is een hele lastige klus."

Woensdag zijn Liander en de brandweer alle huizen aan onder meer de Essenburg en de Sterkenburg langsgegaan om aan te raden de gaskraan dicht te draaien. "Als iemand een pannetje soep op had staan toen het gas uitviel en het gas niet heeft dichtgedraaid, loopt zijn huis vol gas als de gastoevoer is hersteld", zegt de woordvoerder.

De bewoners hebben woendagavond een brief gehad waarin staat dat ze er rekening mee moeten houden dat ze donderdag nog zonder gas zitten. De brandweer is 's ochtends langs de bewoners gegaan om na te gaan hoe ze door de nacht zijn gekomen.

Om 09.00 uur is er een overleg tussen Liander en de gemeente. Dan geeft Liander een inschatting hoe lang de herstelwerkzaamheden nog gaan duren. Als er weer gas door de leidingen stroomt, worden alle huizen nog eens bezocht om er zeker van te zijn dat er geen gas stroomt zonder dat dit de bedoeling is. "Het is een hele operatie door een klein beetje water in een gasleiding", zegt de woordvoerder.