Ferrari: "Armstrong ook zonder doping succesvol"

Sportarts Michele Ferrari vindt dat Lance Armstrong niet naar verboden middelen had hoeven grijpen. De omstreden Italiaan stelt dat de voor het leven geschorste Amerikaan talent voldoende had om puur natuur succesvol te zijn. "Armstrong zou zonder doping hetzelfde niveau van prestaties bereikt hebben, vanwege zijn talent dat superieur was ten opzichte van zijn rivalen in die tijd."

Ferrari beschrijft op zijn website de effecten van testosteron, epo en bloedtransfusies. Hij stelt dat als Armstrong, die vorige week dopinggebruik bekende, de testosteron had genomen op de wijze zoals zijn oud-teamgenoten dat beschreven in het Usada-rapport, het alleen een 'placebo-effect' gehad zou hebben. "Ik denk daarom dat Lance fout is geweest", stelt Ferrari.

Ferrari wordt al lange tijd in een adem genoemd met het dopinggebruik van Armstrong en andere renners van diens US Postal-ploeg. In het vernietigende Usada-rapprt verklaarden meerdere oud-ploeggenoten van Armstrong dat Ferrari de trainingsschema's van de renners van US Postal en later Discovery opstelde en daarbij ook specifiek aangaf wanneer ze epo en bloeddoping moesten gebruiken. De sportarts heeft de aantijgingen altijd ontkend.

Net als Armstrong weigerde Ferrari, die in 2004 levenslang verbannen werd uit de wielersport, zich te verdedigen tegen de aanklacht door Usada. De Italiaan is daardoor voor het leven geschorst door de Amerikaanse antidopingautoriteit.