'Lego is racistisch'

LEGO, vele FOK!kers zullen er mee opgegroeid zijn. Het leert inzicht, fijne motoriek en creativiteit. Maar volgens een groep Oostenrijkse Turken is het ook racistisch en 'pedagogische springstof'.

LEGO heeft namelijk het gore lef gehad de islam en Aziaten te beledigen. De set met de bunker van Jabba the Hut, uit de LEGO Star Wars-collectie, lijkt volgens de Türkische Kulturgemeinde Österreich (TKÖ) namelijk als twee druppels water op de Hagia Sofia te Istanbul. Dat is thans een museum en was vroeger een kathedraal, maar daar tussenin - en daar wringt de schoen - was het een moskee.

Bij LEGO zijn ze gelukkig trouw gebleven aan de wereldberoemde saga, en ze hebben de bunker van de meest beruchte gangster in het universum bevolkt met crimineel tuig. Niets anders dan een poging om alle Aziaten af te schilderen als 'achterbakse en criminele persoonlijkheden', zo zegt de TKÖ.

Daarnaast vinden deze hoeders der moraliteit dat het pedagogisch onverantwoord is om kinderen te laten spelen met een combinatie tussen een tempel en een bunker waaruit geschoten wordt, 'zeker wanneer men kijkt naar een vreedzaam samenleven van verschillende culturen in Europa'.

Ze hebben dan ook een flinke waslijst met eisen en vragen neergelegd. Als LEGO daar naar hun mening niet voldoende op reageert, volgen er rechtszaken in Duitsland, Oostenrijk en Turkije.

Een woordvoerder van LEGO heeft ondertussen in een verklaring gezegd: "Het spijt ons dat het product ervoor heeft gezorgd dat leden van de Turkse culturele gemeenschap tot een verkeerde interpretatie zijn gekomen, maar we wijzen erop dat bij het ontwerpen van het product alleen de fictionele inhoud van de Star Wars-saga is gebruikt."

Ironisch genoeg betekent 'Hagia Sofia' letterlijk 'Heilige Wijsheid' (Foto: Robster1983)Ironisch genoeg betekent 'Hagia Sofia' letterlijk 'Heilige Wijsheid'
(Foto: Robster1983)