FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 31 oktober 2012

Rusland waarschuwt voor bloedvergieten Syrië

Als het regime in Syrië ten val wordt gebracht, dan leidt dat alleen maar tot meer bloedvergieten. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd. Hij waarschuwde tevens dat het geweld in Syrië kan leiden tot meer terreur in het hele Midden-Oosten.

Frankrijk en een aantal andere landen dringen aan op het vertrek van Assad. Lavrov zei echter dat een vertrek van de regering alleen maar zorgt voor meer geweld. Rusland, een bondgenoot van het regime van president Bashar Assad, wil niet toestaan dat 'het land in elkaar stort', aldus de minister.


Rusland waarschuwt voor bloedvergieten Syrië (Foto: Novum)

'12.000 nakomelingen van 5 schipbreukelingen'

‘Gaat heen en vermenigvuldigt u’. Een Engelsman heeft dat dan ook gedaan toen hij met vier vrouwen schipbreuk leed op een tot dan toe onbewoond eiland in de buurt van Australië. Samen produceerden ze niet minder dan 12 duizend nakomelingen.

Althans, dat is het relaas dat in een krant uit 1790 uit de doeken wordt gedaan. Omdat er op het eiland niet zo gek veel meer te doen was dan vrouwen volzwangeren, ging de Engelsman naar verluidt tekeer dat het een lieve lust was. Hij kreeg met zijn vier vrouwen 47 kinderen die zich onderling ook weer stevig voortplantten. Na een aantal jaren had de man al 518 klein- en achterkleinkinderen en daar bleef het dus niet bij.

Het inmiddels redelijk dichtbevolkte eiland werd een kleine eeuw later ontdekt door de bemanning van een Nederlands schip. Zij ontdekten dat de bevolking van het eiland niet alleen Engels sprak, maar dat ze er na bijna honderd jaar inteelt ook echt Engels uitzagen.

De krant met daarin het verhaal, dat zich overigens in de 16e eeuw afspeelt, werd onlangs op een veiling herontdekt. De locatie van het zogenoemde Isle of Pine - vernoemd naar de mannelijke schipbreukeling 'Prins' William Pine - is onbekend, aldus de veilingmeester. Hij denkt dat de kans groot is dat het om een 'sterk verhaal' gaat. De uiteindelijke opbrengst van het veilingstuk is onbekend, maar er werd verwacht dat de oude krant zeker 350 pond waard zou moeten zijn.

Artikel is om 00.47 uur geredigeerd.

Obama bezoekt New Jersey

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een bezoek gebracht aan de staat New Jersey, die zwaar getroffen werd door de superstorm Sandy. "We zijn hier voor jullie en we zullen jullie niet vergeten", stak Obama de bevolking een hart onder de riem. Een van de prioriteiten is volgens de president het herstellen van de elektriciteitsvoorziening.

De president maakte samen met de gouverneur van New Jersey, Chris Christie, een rondvlucht langs de kustlijn om de schade met eigen ogen te bekijken. "Ik wil jullie laten weten dat jullie gouverneur overuren maakt", zei Obama bij een bezoek aan een noodopvang. "Het hele land heeft gezien wat er is gebeurd. Iedereen weet hoe hard New Jersey is getroffen."

Volgens Christie was het 'erg belangrijk' dat de president een bezoek bracht aan New Jersey. "Ik kan de president niet genoeg bedanken voor zijn persoonlijke zorg en zijn medeleven voor onze staat en de bevolking van onze staat", aldus Christie.


Obama bezoekt New Jersey (Foto: Novum)

Robben belangrijk voor oppermachtig Bayern

Bayern München heeft woensdagavond in eigen huis weinig moeite gekend met Kaiserslautern. In het bekertoernooi werd het dankzij twee doelpunten van zowel Arjen Robben als Claudio Pizzaro 4-0. Het was Robbens eerste doelpunt sinds 12 mei. Toen wist hij een strafschop te verzilveren in de bekerfinale tegen Borussia Dortmund.

Robben was niet de enige succesvolle Nederlander in Duitsland. Bas Dost wist het net weer eens te laten bollen voor VfL Wolfsburg. De spits was samen met Diego verantwoordelijk voor de 2-0 eindstand tegen eerstedivisionist FSV Frankfurt.

Bayer Leverkussen had bij Arminia Bielefeld een verlenging nodig om met een 2-3 zege van het veld te stappen. Tom Schütz, Sebastian Hille, Lars Bender en Gonzalo Castro hadden de eerste vier doelpunten verdeeld, waarna André Schürrle de verlossende treffer produceerde.

VfB Stuttgart wist simpel langs St. Pauli te geraken: 3-0. Ibrahim Traore, Vedad Ibisevic en Tamás Hajnal zorgden voor de productie.

[KNVB-beker] Uitslagen derde ronde

Vanavond stonden wederom wedstrijden uit de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi op het programma. Na elke gespeelde wedstrijd krijgt dit bericht een update. Hieronder een overzicht van de gespeelde wedstrijden.

RKC Waalwijk - PEC Zwolle* 2-4
8' Chevalier 1-0
9' Mokhtar 1-1
30' Lieder 2-1
49' Reniers 2-2
62' Mokhtar 2-3
72' Achenteh 2-4

Bijzonderheid: Pluim (Zwolle) mist strafschop (19), Chevalier (RKC) mist strafschop (90+3)

PSV* - EHC 3-1
20' Depay 1-0
74' Wijnaldum 2-0
84' Starmans 2-1
90+3' Maria 3-1

Heracles Almelo* - Sparta Rotterdam 2-0
66' Armenteros 1-0
73' Armenteros 2-0

NAC Breda* - HBS 1-1 (NAC wint na strafschoppen 4-2)
37' Said 0-1
71' Lurling 1-1

Vitesse* - Staphorst 4-0
3' Bony 1-0
37' Bony 2-0
75' Reis 3-0
85' Pröpper 4-0

ONS Sneek - AFC Ajax* 0-2
74' Fisher 0-1
88' Denswil 0-2

Halloween Horror Show

Halloween is inmiddels al een dag voorbij, maar de echte evenementen rondom het griezelige feest waren in het weekend van 27 en 28 oktober. Inmiddels voor het vierde jaar is het ook tijd voor de Halloween Horror Show, georganiseerd door Jan 'Mr. Horror' Doense. Je kunt hem kennen van de Night of Terror, waarbij eveneens vier horrorfilms vertoond worden in de nacht. Bij de HHS was het de beurt aan The Awakening, Paranormal Activity 4, Sinister en Silent House.

President Indonesië met boegeroep onthaald in Londen

De Indonesische president is woensdag met boegeroep onthaald toen hij in Londen aankwam voor een bezoek aan Groot-Brittannië. Betogers beschuldigden Susilo Bambang Yudhoyono van mensenrechtenschendingen.

Ongeveer vijftig betogers protesteerden bij Downing Street 10, de ambtswoning van de Britse premier David Cameron, tegen Yudhoyono. De betogers droegen protestborden mee met teksten als 'Stop de moord op Papoea's'. De demonstranten menen dat Yudhoyono misdaden tegen de menselijkheid begaat.

Yudhoyono en zijn vrouw Ani werden ontvangen door de Britse Queen Elizabeth II en prins Philip, waarna het presidentiële paar per rijtuig naar Buckingham Palace vertrok. Yudhoyono en zijn vrouw verblijven tijdens het driedaagse bezoek in het paleis.

Volgens de Britse politie is een man opgepakt wegens pogingen het bezoek van de Indonesische president te verstoren.


President Indonesië met boegeroep onthaald in Londen (Foto: Novum)

Twee gewonden bij grote brand in fitnesscentrum

Bij een grote brand in een fitnesscentrum in Goes zijn woensdagavond twee vrouwen gewond geraakt. Dat meldt de brandweer. Een van de vrouwen heeft rook ingeademd, de andere heeft brandwonden opgelopen. Beiden zijn naar een ziekenhuis gebracht.

De fitnessclub, een bowlingcentrum en een restaurant zijn vanwege de brand ontruimd. Een nabijgelegen bioscoop kan gewoon geopend blijven. Rijkswaterstaat heeft vanwege de brand de afslag naar Goes-Zuid op de A256 afgesloten.

De brand woedt in het gedeelte voor vrouwen van de sauna van fitnesscentrum Fitland bij de Zeelandhallen. De brandweer laat weten dat het vuur, dat van buiten niet te zien is, lastig te bestrijden is, omdat in het complexe pand veel rook staat. De burgemeester van Goes is inmiddels ook ter plaatse gekomen.

Schaatser Elgersma mist NK afstanden

Lars Elgersma moet door een blessure de NK afstanden van volgende week aan zich voorbij laten gaan. De schaatser heeft last een rugblessure, mogelijk een hernia.

"Ik hoop dat er snel een goede diagnose wordt gesteld en er een plan voor een behandeling komt", aldus Elgersma, die zegt als sinds juli last te hebben van zijn rug. "Anders ga ik twijfelen of topsport nog wel mogelijk is. Toen ik niet meer m'n bed kon uitkomen wist ik dat het niet goed zat."

Moslimbroeders Egypte: sharia basis voor grondwet

De sharia moet de basis zijn voor de nieuwe Egyptische grondwet en de Egyptische wetgeving. Dat heeft de Moslimbroederschap woensdag in een verklaring gezegd. Volgens de Moslimbroeders wordt een land dat wordt geleid op basis van de sharia geen theocratie.

De verklaring lijkt een poging om de positie van de Broederschap ten aanzien van een van de meest omstreden kwesties in het land te verduidelijken: de invloed van de islam op de regering en de wetgeving.

De honderdkoppige commissie die is aangesteld voor het opstellen van een nieuwe grondwet heeft veel kritiek te verduren gekregen. Vooral liberalen zijn bang dat Egypte islamiseert als gevolg van de nieuwe grondwet.

Man ligt maanden dood in woning

Een man heeft bijna twee maanden dood in zijn woning aan het Bijlmerplein te Amsterdam gelegen. Het lichaam van de man werd gevonden nadat buren klaagden over een penetrante stank, vliegen en zelfs maden die onder de vloer vandaan kwamen.

Na aanhoudende klachten besloot de politie dit weekend de deur van de woning waar de stank vandaan kwam open te breken, waarna het lichaam van de man werd gevonden. 

Met de vondst van het lichaam is de stankoverlast echter nog niet verdwenen. Zolang het politieonderzoek loopt, kan de woning namelijk niet schoongemaakt worden. Omwonenden klagen steen en been, maar vooralsnog zonder resultaat.

Over de doodsoorzaak van de man kon de politie nog niks zeggen.

Basgitaar uit Smells Like Teen Spirit te koop

De basgitaar die Nirvana-frontman Kurt Cobain kapot mepte in de video van Smells Like Teen Spirit is te koop. Het instrument, waarvan nog de helft over is, gaat volgende maand onder de hamer in Londen. Naar verwachting levert het zo'n vijftienduizend tot 25 duizend pond op, schrijven Britse media.

De basgitaar zou speciaal aangeschaft zijn voor de videoclip van Smells Like Teen Spirit, een van de grootste hits van Nirvana. Bassist Krist Novoselic, die het instrument in de videoclip bespeelt, wist dat Cobain de gitaar kapot zou slaan.

Een man die destijds aanwezig was bij de clipopnamen nam het instrument mee naar huis. Hij biedt het nu te koop aan. Niet alleen de basgitaar uit Smells Like Teen Spirit wordt op 29 november te koop aangeboden, ook andere muziek- en filmmemorabilia gaan onder de hamer. Zo worden ook zwepen uit de Indiana Jones-films en een jaarboek van Bob Dylan te koop aangeboden.

Caterham wil Kovalainen nog niet vastleggen

Het Formule 1-team Caterham wil Heikki Kovalainen nog niet bevestigen voor het seizoen 2013. De reden hiervoor is dat het team vanwege het missen van de tiende plaats in het constructeurskampioenschap miljoenen aan televisiegelden misloopt en hierdoor mogelijk twee betalende coureurs nodig heeft.

Kovalainen heeft daarom in Charles Pic en Giedo van der Garde twee concurrenten die wel bereid zijn om te betalen voor een stoeltje. Hij zegt tegen Autosport daarom maar af te wachten wat er zal gebeuren. "De situatie is momenteel niet in beweging, ik wacht op Tony Fernandes. Hij heeft meerdere opties en dient een keuze te maken over welke richting hij op wil. Feit is dat ik geen geld meebreng en betaald krijg. Of dat een doorslaggevende factor is, weet ik niet. De relatie is goed. Ik ken Tony nu al een tijdje en vertrouw hem volledig. Tegelijkertijd kijk ik ook om me heen indien hij niet voor mij kiest."

"Ik heb nog niet echt alternatieven. Het belangrijkste voor nu is om gefocust te blijven, de auto zo hard mogelijk over de circuits sturen en het team te pushen. Daar word ik voor betaald en dan zien we later wel hoe de toekomst zich ontvouwt. Hopelijk hebben we snel duidelijkheid. Hoe eerder, hoe beter."

Lady Gaga: 'Maar Adele is veel dikker!'

Lady Gaga, de Amerikaanse zangeres die zich regelmatig als een cordon bleu of Kermit de Kikker verkleedt, heeft woensdag flink uitgehaald naar de media. Die hadden namelijk kritiek geuit op het feit dat er tegenwoordig een flagrante spekrand te zien is. "Maar Adele is dikker dan ik, waarom zegt niemand iets over haar?"

Gaga benadrukte voor de zoveelste keer tegen tijdschrift Stylist dat ze helemaal niets op haar lichaam aan te merken heeft. "Het is belachelijk dat er zo'n ding van wordt gemaakt. Ik bedoel, wat geef je daarmee voor signaal af aan meisjes? Ik wil zelfverzekerd en politiek actief zijn waar ik kan, zodat ik jonge mensen kan helpen."

"Ik ben dik en Adele niet? Kom op zeg!" vervolgde ze. Wel voegde ze er daarna aan toe: "Adele is fantastisch en ik vind dat ik moet kunnen tippen aan haar zelfvertrouwen". De FOk!ers die al klaar stonden met een modderbadje kunnen dus wel inpakken: op een ware bitchfight zal dit statement hoogstwaarschijnlijk niet uitlopen.

Williams-zussen gaan in Rio voor vierde goud

Tennissters Serena en Venus Williams willen op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro hun vierde gouden medaille winnen in het dubbeltoernooi. "Het is ons hoofddoel. We hadden het erover hoe we niet kunnen wachten tot we naar Rio mogen", zegt een enthousiaste Serena. "Dat is waar we ons op aan het voorbereiden zijn", vult haar oudere zus haar aan.

De succesvolle Amerikaanse zussen wonnen samen al drie gouden medailles op de Spelen van 2000, 2008 en 2012. De 31-jarige Serena pakte dit jaar in Londen haar eerste gouden plak in het enkelspel, de een jaar oudere Venus deed dat twaalf jaar eerder in Sydney al. Ook waren ze als tweetal al dertien keer de sterksten op een Grand Slamtoernooi.


Williams-zussen gaan in Rio voor vierde goud (Foto: Novum)

EA draait verlies van 381 miljoen dollar

In de afgelopen drie maanden heeft Electronic Arts een omzet gedraaid van 711 miljoen dollar, maar staat ondanks dat nog in de rode cijfers.

Tijdens een telefonische vergadering voor aandeelhouders over de financiën van het bedrijf heeft de directeur van EA, John Riccitiello, een mogelijke oorzaak gegeven voor deze tegenvallende cijfers. Zo meent hij dat de gamesector momenteel in een fase van verandering zit. Ook verwacht hij dat de nieuwe consoles van Microsoft en Sony in de toekomst de verkopen voor Electronic Arts weer hoger uit laten komen.

Een andere oorzaak kwam uit de mond van EA Labels-baas Frank Gibeau. Deze gaf aan dat de verkopen van Medal of Honor: Warfighter veel lager uitvielen dan verwacht. Dit staat enigszins in contrast tot het nieuws van vorige week woensdag, waarin door marktonderzoeksbureau GfK bekend werd gemaakt dat Medal of Honor: Warfighter op plaats twee (PlayStation 3) en tien (pc) staat in de top tien verkopen van die week.

John Riccitiello

Rutte vanavond nog naar koningin

Formateur Mark Rutte zal vanavond nog bij koningin Beatrix langsgaan om haar te informeren over zijn werkwijze bij de vorming van het kabinet tussen de VVD en de PvdA. Dit is vanavond meegedeeld.

Anouchka van Miltenburg, de Tweede Kamervoorzitter, is inmiddels al gearriveerd bij paleis Huis ten Bosch. Zij zal verslag uitbrengen van het debat dat woensdag bij de kabinetsformatie is gehouden. Daar werd besloten Rutte als formateur aan te wijzen.

Metal Gear Rising: Revengeance Limited Edition onthuld

Konami heeft vandaag de Limited Edition van Metal Gear Rising: Revengeance onthuld. Deze editie verschijnt op dezelfde datum als het gewone spel, maar bevat samen met een DLC-code een 30 centimeter groot beeldje van White Armour Raiden. De Limited Edition is beperkt tot 25000 exemplaren in Europa. 

Verschillende online winkels in het Verenigd Koninkrijk verkopen de editie al en bieden zowel een Steelbook Edition als een versie met extra DLC aan.

Metal Gear Rising: Revengeance verschijnt op 22 februari voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Metal Gear Rising: Revengeance Limited Edition

Weinig begrip voor moeders die abortus laten plegen

Nederlanders staan negatief tegenover het plegen van abortus bij moeders. Dat terwijl driekwart van de bevolking abortus over het algemeen wel gerechtvaardigd vindt. Dit blijkt uit onderzoek van DVJ Insights in opdracht van Editie NL.

Twee derde van de mensen vindt het argument 'geen zin om nog een keer in de luiers te zitten' geen rechtvaardiging voor abortus. Een even groot percentage vindt carrièreambities ook geen goede reden om het kind weg te laten halen.

De helft van de ondervraagden kan bovendien geen begrip opbrengen voor moeders die zwanger zijn geworden van hun minnaar en abortus plegen. Hetzelfde geldt voor moeders die een extra kind financieel niet aankunnen.

Halo-franchise 46 miljoen keer verkocht

Microsoft heeft vandaag enkele cijfers over de Halo-serie vrijgegeven. De indrukwekkende aantallen zijn vrijgegeven naar aanleiding van de release van Halo 4 op 6 november, overigens de duurste game van Microsoft tot nu toe. Zo werd onder meer onthuld dat alle games binnen de franchise maar liefst 46 miljoen keer verkocht zijn.

Verder werd bekendgemaakt dat Halo 3 120 miljoen user-generated content bevat en dat Halo-spelers meer dan 5 miljard uur aan de multiplayer hebben besteed. Hoe snel bovenstaande cijfers zullen stijgen na de release van Halo 4 valt niet te voorspellen. 

Microsoft komt met Halo-abonnement (Novum)

Vuilnisbak op zonne-energie

In de binnenstad van Den Bosch staat sinds vorige week een bijzondere vuilnisbak. Het kleine wonder werkt namelijk op zonne-energie.

Omroep Brabant meldt dat de prullenbak met zonnepanelen de elektrische energie gebruikt om het afval samen te persen. Daardoor zou er vjif keer zo veel afval in passen als in een gewone vuilnisbak. Hierdoor hoeft de bak minder vaak geleegd te worden, en dat bespaart kosten en CO2-uitstoot.

De prullenbak op zonne-energie staat een maand op proef in de Brabantse stad. Naar verwachting zorgt deze ervoor dat er minder zwerfafval zal zijn.

Acht maanden cel voor Brabantse tientjesoplichter

Een 35-jarige man uit Schijndel, die ook wel bekend is als de tientjesoplichter, is woensdag veroordeeld tot acht maanden cel. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de man de afgelopen jaren 23 mensen geld geeft afgetroggeld. De 35-jarige Brabander blijkt hardleers: in 2006 en 2009 werd hij al eens voor soortgelijke delicten veroordeeld.

De man loog mensen voor dat hij in zijn haast zijn portemonnee was vergeten, terwijl hij naar zijn vriendin toe moest die in het ziekenhuis zou liggen omdat ze een ongeluk had gehad. Andere keren zei de man dat hij geld nodig had voor brandstof, omdat zijn auto geen benzine meer had. Elke keer bedroeg de buit van de man maximaal enkele tientjes.

De rechtbank vindt een celstraf voor de man op zijn plaats. "Door zijn handelen heeft hij het vertrouwen dat mensen in elkaar moeten kunnen hebben als zij in geval van nood een beroep op elkaar doen, zeer ernstig beschadigd. Daardoor bestaat de reële mogelijkheid dat de personen die door hem zijn opgelicht in de toekomst niet meer genegen zullen zijn mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, te helpen", aldus de rechtbank.

Onderzoek naar ontwikkelingshulp

De Algemene Rekenkamer gaat een onderzoek doen naar de gevolgen van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking voor de Derde Wereld. De Tweede Kamer stemde woensdagavond in met een voorstel van GroenLinks hiervoor.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wees er woensdag tijdens een Kamerdebat over de kabinetsformatie op dat VVD en PvdA hebben afgesproken een miljard euro per jaar te bezuinigen op ontwikkelingshulp, terwijl het vorige kabinet ook al een miljard heeft bezuinigd. Van Ojik vindt dat duidelijk moet worden wat daarvan de gevolgen zijn voor 'de allerarmsten'.

Het regeerakkoord, inclusief de bezuinigingen op ontwikkelingshulp, is doorgerekend door het Centraal Planbureau. Dat kijkt echter alleen naar de gevolgen voor de Nederlandse economie, en niet naar de gevolgen in het buitenland, legde informateur Wouter Bos (PvdA) tijdens het debat uit.

PvdA-leider Diederik Samsom zei dat de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking hem 'zwaar op de maag' ligt. Daar staat volgens hem tegenover dat er afspraken zijn gemaakt om het resterende budget zinvoller te besteden.

'Alderweireld in beeld bij Tottenham'

Na Jan Vertonghen kan ook Toby Alderweireld de overstap naar Tottenham Hotspur maken. Dat meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De krant meldt dat Tottenham-coach Andre Villas-Boas zijn scouts al verscheidene keren naar Amsterdam heeft gestuurd om Alderweireld aan het werk te zien. Tottenham zou ruim zeven miljoen euro over hebben voor de verdediger, die ook in de vermeende belangstelling staat van AC Milan.

Mocht Alderweireld inderdaad naar Londen vertrekken, dan treedt de Belg in de voetsporen van landgenoot Jan Vertonghen. Laatstgenoemde verkaste afgelopen zomer van Ajax naar Tottenham en is inmiddels een vaste basiskracht.

De 25-jarige Alderweireld speelt sinds het seizoen 2008/09 in de hoofdmacht van de Amsterdammers. De verdediger kwam in vijf seizoenen tot 101 competitiewedstrijden, waarin hij vijf doelpunten wist te maken.

Metro New York begint donderdag weer te rijden

De metro in New York zal donderdag mondjesmaat weer beginnen te rijden. Dat heeft de gouverneur van de staat, Andrew Cuomo, woensdag gezegd.

Naast de metro moeten ook twee treinverbindingen, waarvan een op Long Island, donderdag de dienstregeling weer hervatten. Omdat nog lang niet alle metro's morgen weer kunnen rijden zet New York ook bussen in tussen Manhattan en Brooklyn, aldus Cuomo.

Door de superstorm Sandy is een deel van de metrotunnels in New York onder water komen te staan. Sinds de metro 108 jaar geleden in gebruik werd genomen is hij niet zo zwaar beschadigd geraakt.


Metro New York begint donderdag weer te rijden (Foto: Novum)

Niet Maradona, maar Berg nieuwe trainer Blackburn

De nieuwe trainer van Blackburn Rovers heet Henning Berg. Dat meldt de Engelse club woensdag. De afgelopen week zong de naam van Diego Maradona rond in Engeland, maar de Argentijnse legende blijkt nu toch niet aan de slag te gaan bij de eerstedivisieclub. Of hij wel met Blackburn heeft gesproken is onbekend.

De 43-jarige Berg trainde eerder de Noorse clubs Lillestrøm en Lyn. Als voetballer verdiende de Noor als speler van Blackburn Rovers een overgang naar Manchester United. Dat pakte niet helemaal goed uit, waarna hij drie jaar later weer terugkeerde naar de Rovers.


Niet Maradona, maar Berg nieuwe trainer Blackburn (Foto: Novum)

Handbalmannen verliezen eerste duel EK-kwalificatie

De Oranje handbalmannen zijn hun EK-kwalificatie gestart met een grote nederlaag in en tegen Polen. De nummer acht van het afgelopen WK was met 33-22 veels te sterk voor de mannen van bondscoach Bert Brouwer.

De handballers namen nog een voorsprong van 3-1, maar daarna nam Polen het heft in handen en leidde bij rust al met 8-16. Na de pauze vergrootte het de voorsprong en wist eenvoudig de zege binnen te halen.

Ontslagen bij Stedelijk Museum

Bij het Stedelijk Museum in Amsterdam verdwijnen 31 arbeidsplaatsen. Zestien werknemers met een vast contract worden ontslagen, twaalf tijdelijke contracten worden niet verlengd en drie medewerkers vertrekken via natuurlijk verloop. Dat meldt het museum woensdag.

Het museum, dat in september na een verbouwing van acht jaar weer openging, moet het volgend jaar met 11,7 miljoen euro subsidie doen, 1,8 miljoen euro minder dan voorheen.

Interim-directeur Erik Gerritsen laat weten dat er hard wordt gewerkt om de inkomsten te vergroten. Zo worden de openingstijden verruimd en wordt er gekeken hoe via reizende tentoonstellingen en fondsenwerving aan geld kan worden gekomen.

"Desondanks zullen we een aantal pijnlijke maatregelen moeten nemen, om met een gezonde financiële basis de toekomst in te kunnen gaan", laat het museum weten. Zo zal het programma beperkt worden tot vier tot zes grote tentoonstellingen per jaar, aangevuld met kleinere presentaties. Zeer dure, grote, internationale tentoonstellingen kunnen alleen geprogrammeerd worden als er aanvullende fondsen voor gevonden worden. Ook is er minder budget beschikbaar voor aankopen.


Ontslagen bij Stedelijk Museum (Foto: Novum)

PvdA blokkeert doorrekening zorgplan

De PvdA is er toch tegen om nu een nieuwe doorrekening te laten maken van de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. De oppositie wil snel meer inzicht in de gevolgen, maar de PvdA steunt dat niet.

De voltallige oppositie wil dat VVD-leider Mark Rutte als formateur het instituut voor budgetvoorlichting Nibud vraagt de gevolgen van de plannen nauwkeuriger in kaart te brengen. Volgens verschillende media zullen vooral middeninkomens er fors op achteruitgaan, maar VVD en PvdA spreken dat tegen.

PvdA-leider Diederik Samsom leek het plan van de oppositie woensdag in een Kamerdebat over de formatie aanvankelijk te steunen, maar dat bleek tegen het einde van het debat toch anders te liggen. Samsom vindt dat het aan de volgende minister van Sociale Zaken is om zo'n verzoek aan het Nibud te doen.

De VVD is tegen een nieuwe doorrekening. Het regeerakkoord is doorgerekend door het Centraal Planbureau en dat toont aan dat er alleen negatieve koopkrachtgevolgen zijn voor inkomens boven een ton, zei Rutte woensdag.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma noemde het vreemd dat de PvdA een nieuwe doorrekening niet steunt, omdat de plannen voor de zorgpremie veel onrust teweegbrengen.

Kamer wijst Rutte aan als formateur

De Tweede Kamer heeft woensdagavond VVD-leider Mark Rutte zoals verwacht aangewezen als formateur. Na een debat over het regeerakkoord, dat de hele dag duurde, steunden behalve VVD en PvdA ook D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus de aanstelling van Rutte.

Rutte zal de komende dagen gesprekken houden met de kandidaat-bewindslieden. Ook gaat hij zich buigen over de vraag of de beëdiging van de nieuwe ministers voor het eerst in het openbaar zal plaatsvinden, zoals een meerderheid van de Tweede Kamer wil. Zaterdagavond brengt hij over beide zaken verslag uit aan de Tweede Kamer.

Als alles volgens plan verloopt, staan de nieuwe ministers maandag op het bordes. PVV-leider Geert Wilders kan echter nog voor vertraging zorgen. Hij dreigt maandagochtend de Tweede Kamer bijeen te roepen als de beëdiging door koningin Beatrix niet openbaar is. Dat zou voor vertraging kunnen zorgen.

Belgisch koningshuis dient klacht in over boek

Het koninklijk huis van België heeft een klacht ingediend bij de raad voor de journalistiek. De Belgische royals zijn niet blij met het boek Koningskwesties van journalist Frédéric Deborsu dat vorige week verscheen.

In het boek beweert Deborsu onder meer dat er weinig sprake van liefde is in het huwelijk van de Belgische kroonprins Philippe. Het koningshuis vraagt de raad van de journalistiek te onderzoeken of Deborsu inbreuk heeft gemaakt op journalistieke regels.

Het Belgische koningshuis reageert doorgaans niet op verhalen die over de royals verschijnen. Vorige week ging Philippe zelf al in op het boek, door te stellen dat de dag waarop hij Mathilde ten huwelijk vroeg 'de mooiste uit zijn leven' was.

Birma: etnisch geweld was georganiseerd

De regering van Birma zegt over bewijzen te beschikken dat bepaalde individuen en organisaties hebben aangezet tot het dodelijke geweld van de afgelopen tijd in de deelstaat Rakhine. De namen werden niet bekendgemaakt, maar het kantoor van president Thein Sein zei wel dat onder andere gaat om een groep of groepen die een wapenstilstand hebben gesloten met de regering.

In totaal zijn in de periode van 21 oktober tot 30 oktober bij het etnische geweld tussen moslims en boeddhisten 89 mensen om het leven gekomen. Zeker 136 mensen raakten gewond en ruim 32 duizend mensen raakten dakloos. Meer dan vijfduizend huizen werden verwoest.

Nieuw kabinet mogelijk maandag al op bordes

Het nieuwe kabinet staat mogelijk maandag al op het bordes bij koningin Beatrix. Die verwachting sprak VVD-leider Mark Rutte woensdag uit tijdens het debat over het regeerakkoord. PVV-leider Geert Wilders houdt echter nadrukkelijk de optie open om eerst nog een debat te houden, mocht de beëdiging achter gesloten deuren plaatsvinden.

Dat debat zou de beëdiging op maandag nog kunnen dwarsbomen, zei Rutte. Hij leidt namelijk volgende week dinsdag en woensdag een handelsdelegatie naar Turkije. Rutte zegde toe om de Kamer zaterdagavond te informeren hoe de beëdiging eruit zal zien. Wilders heeft dan nog genoeg tijd om op zoek te gaan naar de benodigde meerderheid om op maandag een debat te houden.

Pechtold liet echter al weten dat hij er vertrouwen in heeft dat Rutte zich goed van zijn taak zal kwijten en een debat dus niet nodig is. Mocht de beëdiging maandag doorgaan, dan volgt naar alle waarschijnlijkheid volgende week donderdag het debat over de regeringsverklaring.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de beëdiging van het nieuwe kabinet openbaar wordt. Rutte liet zich tot op heden daar niet over uit, maar hij vroeg woensdag vertrouwen om op zoek te gaan naar een 'balans' tussen de wens van de Kamer en het 'waardige moment' van de beëdiging zoals die grondwettelijk is vastgelegd.

Rutte wordt woensdag waarschijnlijk benoemd tot formateur. De gesprekken met de beoogde bewindslieden zouden dan donderdag en vrijdag kunnen plaatsvinden. Voorafgaand aan de beëdiging van het nieuwe kabinet vindt eerst het zogeheten constituerend beraad plaats, de eerste vergadering van de nieuwe kabinetsploeg.

Vergne en Ricciardo blijven bij Toro Rosso

Daniel Ricciardo en Jean-Éric Vergne zullen ook volgend seizoen de coureurs zijn van Toro Rosso. Het Formule 1-team heeft dit vandaag bevestigd. Het wordt voor beide coureurs hun tweede seizoen bij het opleidingsteam van Red Bull.

In een korte reactie laat Ricciardo weten verheugd te zijn nog een jaar met Red Bull en Toro Rosso door te kunnen gaan. "Het huidige seizoen verloopt niet zonder moeilijkheden, maar de samenwerking met Red Bull en Toro Rosso is desondanks erg goed en ik ben dus heel blij dat we nog een jaar met elkaar door gaan", aldus de coureur.

Ook Vergne was uiteraard blij met de beslissing. "Ik ben hier heel blij mee. Dit is geweldig nieuws voor me. Dit is voor mij als rookie een moeilijk seizoen geweest, maar ik heb veel geleerd dankzij de steun van - en de samenwerking met - het team."

De heren staan momenteel zeventiende en achttiende in het klassement voor de wereldtitel. Vergne vergaarde tot nu toe twaalf punten, terwijl Riccardio op negen punten staat.

"GamePad is een hardcore controller"

Volgens sommige gamers hangt een soort kinderachtige gimmick sfeertje rondom de Wii U GamePad. Dat is misschien te wijten aan de Wiimote en het beeld die het bij bepaalde gamers heeft geschept. Volgens Randy Pitchford, president van Gearbox Software, is de GamePad juist gemaakt voor hardcore games.

In een interview met Joystiq zei Pitchford dat de GamePad, mede door de extra inputs die de touchscreen biedt, erg geschikt is voor Aliens: Colonial Marines. “This is the best controller Nintendo’s ever made for making an FPS. This is the best controller Nintendo has ever given us for playing hardcore games.”

Sony en Microsoft kunnen de technologie van de GamePad enigszins repliceren, maar dat is volgens Pitchford niet genoeg. “With the Wii U they (Nintendo) committed themselves to this promise. So the link is direct, fast and immediate. Things like SmartGlass and Vita, they appreciate the value of the promise so they’re making the promise. But they’re not in with such commitment.”


Bin Hammam verliest hoger beroep bij CAS

Mohammed bin Hammam heeft zijn hoger beroep bij sporttribunaal CAS tegen een voorlopige schorsing door de FIFA verloren. Dat meldt de wereldvoetbalbond woensdag. De voormalige vicevoorzitter van de FIFA was het niet eens met de schorsing die de bond hem had opgelegd vanwege vermeende omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond vorig jaar.

Bin Hammam trok zich uiteindelijk terug uit die strijd, waarna de Zwitser Sepp Blatter werd herkozen. Een levenslange schorsing van de Qatarees werd daarna door het CAS teruggedraaid. Hij had die straf van de FIFA gekregen vanwege de vermeende omkoping.

De FIFA schorste Bin Hammam daarop voor negentig dagen, in die periode mocht hij geen officiële functie in het voetbal bekleden. De voetbalbond verlengde de schorsing vorige week met 45 dagen.

Bin Hammam werd in juli ook voorlopig geschorst door de Aziatische voetbalbond AFC nadat er beschuldigingen kwamen over corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van giften. De oud-voorzitter van de AFC gaf toe geld te hebben overgemaakt aan officials van de bond, maar hij deed dat volgens hemzelf 'om mensen te helpen'.


Bin Hammam verliest hoger beroep bij CAS (Foto: Novum)

Halbe Zijlstra nieuwe fractievoorzitter VVD

Halbe Zijlstra wordt donderdag tot nieuwe voorzitter van de VVD-fractie benoemd. Hij is de enige kandidaat om Mark Rutte op te volgen als fractievoorzitter.

Zijlstra (43) is op het moment zowel Kamerlid als staatssecretaris van Onderwijs. Rutte wordt woensdag naar verwachting door de Kamer benoemd tot formateur en is vanaf volgende week weer missionair premier en dan geen Kamerlid meer.

Tot aan de verkiezingen was Stef Blok de fractievoorzitter. Rutte nam het van hem over op de dag dat de nieuwe Kamer werd geïnstalleerd.

Halbe Zijlstra nieuwe fractievoorzitter VVD
Halbe Zijlstra nieuwe fractievoorzitter VVD (Foto: ANP)

Vermoeide De Bakker zet punt achter tennisseizoen

Thiemo de Bakker heeft zijn tennisseizoen beëindigd. De Westlander ziet vanwege vermoeidheid af van de laatste twee challengertoernooien in Sao Leopoldo en Marbella. "Ik ben helemaal leeg en kan me beter goed voorbereiden op volgend jaar", reageert De Bakker woensdag tegen Nusport.

De Bakker was de afgelopen weken op Zuid-Amerikaanse bodem actief. Naarmate de tijd vorderde, werden zijn prestaties minder. Het servicekanon begon met een finaleplaats in Belem, won in San Juan en sneuvelde vorige week in Porto Alegre in de tweede ronde. Dinsdag was in Montevideo de eerste ronde zelfs het eindstation.

"Ik heb in de laatste 26 weken twintig toernooien gespeeld. Ik kan beter even mijn rust pakken en zorgen dat ik er voor komend seizoen weer sta", stelt de huidige nummer 128 van de wereld. Door het voortijdig beëindigen van zijn seizoen kan De Bakker rechtstreekse deelname aan de Australian Open vergeten.

ZombiU laat begin zien

De website VG247 is vandaag met de Wii U op zombiejacht gegaan en wil dit graag met ons delen door middel van een aantal gameplaybeelden. De video toont het begin van de zombie-survivalgame ZombiU.

In de gameplayvideo is te zien hoe de Wii U-GamePad wordt gebruikt en hoe een zombie kennismaakt met een honkbalknuppel. Volgens VG247 blijkt dat de gameplay van ZombiU vergelijkbaar is met een first-person 'Dark Souls'.

ZombieU komt samen met de Wii U in Europa op 30 november uit. De beelden kun je hieronder bekijken:

Tot zes jaar cel geëist voor paspoorthandel

Tegen zeven verdachten van handel in enkele honderden paspoorten zijn woensdag voor de Rotterdamse rechtbank straffen tot zes jaar cel geëist. Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie vermoedt dat de documenten zijn gebruikt bij het smokkelen van mensen uit Irak en Iran via Turkije naar West-Europa.

De verhandelde paspoorten waren uit verschillende landen afkomstig. Ze doken, al dan niet aangepast, op allerlei plekken in Europa op. Mensen waren bereid duizenden euro's te betalen om West-Europa binnen te worden gesmokkeld.

De hoofdverdachte, een 57-jarige Irakees, werd al eens eerder veroordeeld in een zaak rondom valse paspoorten. De man vloog regelmatig met paspoorten naar Turkije en onderhield ook criminele contacten in België en Iran. Volgens het OM was het verhandelen van valse paspoorten zijn dagelijkse werk. De andere verdachten vervalsten paspoorten en regelden geldzaken.

De rechtbank doet 6 december uitspraak.


Tot zes jaar cel geëist voor paspoorthandel (Foto: Novum)

Blanken verdienen 6 keer meer dan zwarten in Zuid-Afrika

Bijna twintig jaar na het einde van apartheid in Zuid-Afrika verdienen blanken nog zes keer zoveel als hun zwarte landgenoten. Dat blijkt uit de jongste volkstelling in Zuid-Afrika.

Volgens president Jacob Zuma moet er nog veel gedaan worden om de levens van mensen te verbeteren en de kloof tussen arm en rijk te dichten. Hij benadrukte wel dat sinds het einde van apartheid in 1994 veel meer mensen toegang hebben tot basisvoorzieningen, zoals water uit de kraan, elektriciteit en een ophaaldienst voor vuilnis.

[Upd] Onvrede over Zorgpremieplan

De plannen van VVD en PvdA voor een inkomensafhankelijke zorgpremie zullen het niet halen in de Eerste Kamer, waar de twee partijen geen meerderheid hebben. Dat voorspelde D66-leider Alexander Pechtold woensdag tijdens het Kamerdebat over de kabinetsformatie. Ook de VVD-gelederen roeren zich.

D66 zal de plannen voor de zorgpremie niet steunen, en hetzelfde geldt voor SP, CDA, en PVV. Pechtold riep Rutte op de maatregel te laten vallen en zo te laten zien dat het nieuwe kabinet bereid is 'bruggen te slaan' naar andere partijen.

Rutte weigerde. Hij zei bij de uitwerking van alle afspraken uit het regeerakkoord ook andere partijen te willen betrekken, evenals maatschappelijke organisaties, maar wilde niet zeggen in hoeverre de plannen kunnen worden aangepast.

D66 is tegen het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie omdat die volgens Pechtold de solidariteit in de zorg ondergraaft doordat bovenmodale inkomens er 'gigantisch op achteruitgaan'. Rutte spreekt dat tegen.

Update 18.20 uur
Ook de VVD-achterban lijkt behoorlijk geschrokken van de plannen, schrijft De Volkskrant. De site van de partij en de sociale media vullen zich met boze reacties van VVD'ers. Ook de Kamerfractie en het partijbureau worden overspoeld met reacties. "Nivelleren, daar houden VVD'ers niet van", aldus Jos van der Vorst van de Gelderse Kamercentrale. De raadsfractie van de gemeente Schijndel roept de partij via een open brief op om leden tijdens het partijcongres over het plan te laten stemmen.

'Ook orthodoxe joden in dienst'

Als het nieuwe politieke blok in Israël, de krachtenbundeling van Likud en Yisrael Beitenu, na de verkiezingen in januari een nieuwe regering mag vormen, dan wordt de uitzondering op de dienstplicht voor ultraorthodoxe joden afgeschaft. Dat heeft de Israëlische onderminister van buitenlandse zaken Danny Ayalon woensdag gezegd.

Ayalon zei woensdag dat de demissionaire regering geen gevolg heeft gegeven aan een bevel van het Israëlische hooggerechtshof om de uitzondering af te schaffen, wegens bezwaren van de ultraorthodoxe partij Shas. Volgens Ayalon is de situatie anders nu Yisrael Beitenu van minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman een lijstverbinding is aangegaan met Likud. Shas zal akkoord moeten gaan met het schrappen van de uitzondering, omdat de partij 'anders geen deel van de regering gaat uitmaken'.

Shas wil dat het huidige systeem in stand blijft. Onder dat systeem zijn ultraorthodoxe joden vrijgesteld van militaire dienst als ze een religieuze studie volgen.

Ulsan Hyundai naar finale Aziatische CL

Ulsan Hyundai heeft als eerste club de finale van de Aziatische Champions League bereikt. De ploeg had aan een 2-0 zege op Bunyodkor uit Oezbekistan genoeg om naar de eindstrijd te mogen. De eerste wedstrijd was al in een 3-1 zege voor de Zuid-Koreanen geëindigd. Kim Shin-wook en Lee Keun-ho verzorgden voor eigen publiek de doelpunten.

In de finale treft Ulsan Hyundai de winnaar van het duel tussen Al-Ittihad en Al-Ahli uit Saudi-Arabië. Al Ittihad won de eerste ontmoeting met 1-0. De return is woensdag in Jeddah.

Djokovic in eerste partij Parijs onderuit

Novak Djokovic is in zijn eerste wedstrijd op het Masters-toernooi in Parijs verrast door Sam Querrey. De Amerikaan verloor de eerste set nog kansloos en kwam ook in de tweede op achterstand, maar wist de Serviër alsnog in drie sets te verslaan.

Querrey kwam er aanvankelijk totaal niet aan te pas en verloor de eerste acht games van de wedstrijd. Djokovic ging toen iets nonchalanter spelen en werd meteen weer teruggebroken. Querrey ging steeds beter spelen en kreeg ook de enige daaropvolgende breekkansen van de tweede set.

Daar sloeg hij echter niet op toe, maar de Amerikaan greep in de tiebreak wel het eerste setpoint met beide handen aan; 7-5. In de beslissende set hield Querrey het hoge niveau goed vol. Hij gunde Djokovic nauwelijks punten op zijn eerste service en brak de Serviër op 2-2. Daarna gaf hij het niet meer uit handen.

Het is de eerste keer dat Djokovic van Querrey verliest. Alle vier vorige ontmoetingen werden in het voordeel van de Serviër beslist. Djokovic, die het jaar afsluit als nummer één van de wereld, werd lang geacht die positie te pakken ongeacht of Federer mee speelde in Parijs. De Zwitser had bij deelname in de Franse hoofdstad echter nog een grote kans gehad om zijn nummer één-positie te behouden.

Muiterij in Duitse Piratenpartij

De afgelopen jaren boekte de Piratenpartij in Duitsland diverse verkiezingssuccessen. Interne strubbelingen lijken de partij nu echter uit koers te brengen. In de peilingen maakt de partij een vrije val, zo meldt De Telegraaf.

Een jaar geleden haalde de partij nog 15 zetels in de gemeenteraad van Berlijn. Ook in diverse deelstaten werden successen geboekt. Maar deze groei ging gepaard met toenemend intern gekonkel. De politici van de partij voor internetvrijheid en transparantie lijken zich vooral te focussen op onderlinge onenigheidjes. Vorige week stapten zelfs twee bestuursleden op, omdat zij niet met elkaar door één deur konden.

Het draagvlak voor de partij valt inmiddels ook hard weg. Inmiddels overweegt nog slechts 4 à 5 procent van de kiezers om op de piraten te stemmen. En dat met een kiesdrempel die op 5 procent ligt. Volgens kenners is de hype grotendeels over. "De piraten hebben hun hype te danken aan de ontevredenheid over andere partijen, niet zozeer aan hun eigen prestatie", aldus Richard Hilmer van opiniepeiler Infratest dimap.

De Duitse piraten kijken uit naar het congres dat eind november wordt gehouden. Daar zal de koers uitgezet worden die men gaat varen voor de verkiezingen in de deelstaat Nedersaksen. Dat kon namelijk nog weleens een cruciale stap richting de landelijke parlementsverkiezingen in september 2013 zijn.

FOK!filmtips van de dag: Canvas horrornacht

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het is weer Halloween en dat is een bij uitstek geschikt moment om weer eens wat leuke klassiekers op de buis te gooien. Neen, niet bij de Nederlandse publieke omroepen of de commerciële zenders. Nee, voor de betere filmavond moeten we vanavond zappen naar de vriendelijke Vlamingen van Canvas die voor ons maar liefst 3 cultfilms op het programma heeft gezet. Aangezien we zelfs na lang beraad geen keuze konden maken roepen we dan ook de gehele filmavond/nacht uit tot FOK!Filmtips van de Dag.

The Thing from Another World

Om 23.50 uur beginnen we met The Thing from Another World van Christian Nyby. In de sciencefiction/horror-klasieker draait het om een expeditieteam die op Antarctica een UFO in het ijs ontdekt. Bij het opgraven van het ruimteschip ontdekken ze het lichaam van de piloot en besluiten om deze mee te nemen naar het kamp. Nadat het wezen ontdooit heeft het team een levensgroot probleem. En om het allemaal nog wat ongemakkelijk te maken gaan ook Kapitein Patrick Hendry (Kenneth Tobey) en Dr. Carrington (Robert Cornthwaite) de strijd met elkaar aan. Hendry is er van overtuigd dat het ruimtewezen vernietigd moet worden terwijl Carrington het wil laten leven om er van te kunnen leren. John Carpenter zou in 1982 een prima remake maken onder de titel The Thing.

The Body Snatcher

Om 01.15 uur vervolgt de filmnacht met The Body Snatcher van Robert Wise. Een ijzersterke horrorfilm uit het midden van de jaren veertig van de vorige eeuw met het gouden duo Boris Karloff en Bela Lugosi. Het verhaal van The Body Snatcher speelt zich af in 1831. De gerenomeerde arts Dr. Wolfe MacFarlane heeft een pact gesloten met zijn oude vriend John Gray die hem voorziet van lichamen om geneeskundige experimenten uit te voeren. MacFarlane weet niet beter dan dat Gray een grafrover is. Maar dan doet hij een gruwelijke ontdekking.

Rubber

Voor de nachtbrakers die niet vroeg op hoeven is er dan om 02.35 uur de Franse horrorkomedie Rubber uit 2010 te zien. In de heerlijk bizarre film draait het om een autoband genaamd Robert die, achtergelaten in de woestijn, tot leven komt en ontdekt dat hij telepatische gaven bezit. Robert kent echter maar één gave en dat vernietigen van alles wat hij wil. Geschreven en geregisseerd door Quentin Dupieux die we beter kennen als Mr. Oizo. En de lekkere muziek van Mr. Oizo als de soundtrack van een toch wel heel bijzondere film.

Veel kijkplezier.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[Upd] Omroep Brabant: Grieks filmpje is keurig

Omroep Brabant heeft een filmpje gemaakt waar hardwerkende Griekse restauranthouders worden lastig gevallen door een verslaggever die gratis wil eten omdat 'we' al zoveel betalen.

Rob Bartel bezocht drie restaurant onaangekondigd en probeerde te eten en te drinken zonder dat hij hoefde te betalen. Al naar gelang het eten ook gratis was werd het restaurant bestempeld als gastvrij en niet gastvrij. Bartel deed dit onderzoek met draaiende camera.

Op de site van Omroep Brabant reageren mensen verontwaardigd om het filmpje. Zo zegt iemand: "Nieuwswaarde, nee... Grappig, nee... Wat heeft 'n Grieks restaurant in Nederland er nou mee te maken? Jammer, Omroep Brabant.."

FOK! heeft nog wel een filmtip voor Omroep Brabant. Net over de grens in Duitsland met draaiende camera's mensen van hun fiets trekken en roepen, die is van mijn opa! 

Update 17.22 uur
Omroep Brabant heeft gereageerd, Het filmpje is met een knipoog gemaakt, en de Grieken zijn keurig en genuanceerd benaderd, aldus veslaggever Bartels. Hij vindt de reacties ook overdreven. 

Rechtszaak rond rellen Parijs heropend

De rechtszaak tegen twee Franse agenten die voorafgaand aan de rellen in 2005 twee jongens, die door elektrocutie omkwamen, niet zouden hebben geholpen is heropend. Een lagere rechtbank had de zaak eerder afgewezen omdat de zaak 'te vaag en hypothetisch was'.

De twee jongens, Bouna Traoré en Zyed Benna, hadden zich verstopt voor de politie in een transformatorhuisje in een voorstad van Parijs, maar werden geëlektrocuteerd. Traoré's broer Siyakha zei woensdag opgelucht te zijn. "Het is een mooie dag voor ons en voor iedereen die onze pijn en ons lijden heeft gevoeld", aldus Siyakha.

Jongeren gaven in 2005 de politie de schuld van de dood van de twee jongens, en botvierden hun woede op auto's en winkels in de voorstad. De woede sloeg over naar de rest van het land en de rellen hielden drie weken aan.

In 2010 zeiden onderzoekersrechters dat de twee agenten terecht moesten staan omdat ze door niet te hulp te schieten de jongens in gevaar hadden gebracht. De openbaar aanklager zei echter dat niet kon worden bewezen dat de agenten wisten dat de jongens in het transformatorhuisje zaten.

In eerste instantie zei het ministerie van binnenlandse zaken dat de agenten de jongeren niet hadden achtervolgd voordat zij zich verstopten in het transformatorhuisje. Uit een intern politieonderzoek bleek echter dat de agenten wel degelijk achter de jongens aanzaten. Ze hadden onmiddellijk het energiebedrijf moeten informeren dat er mensen in het transformatorhuisje zaten, luidde een van de conclusies van het onderzoek.

In Frankrijk is iedereen - niet alleen agenten - bij wet verplicht iemand te helpen die gevaar loopt, zo lang zij of anderen niet zelf in gevaar komen door te hulp te schieten.

Extra surveillances in Wassenaar om potloodventer

Een schennispleger heeft in Wassenaar aan zeker zes kinderen zijn geslachtsdeel laten zien. De politie surveilleert extra in de wijken waar de meldingen zijn gedaan.

De meldingen kwamen onder meer uit de wijken Nieuw Wassenaar, Den Deijl, Oostdorp en Dorp Wassenaar. De recherche onderzoekt de kwestie en zoekt getuigen die de man in september en oktober hebben gezien in het welvarende villadorp.

Van de verdachte is een signalement bekend. Het gaat volgens de politie om een man van tussen de 50 en 60 jaar met kort grijs-wit haar. Hij was gekleed in werkkleding of overall, mogelijk met verfspatten.

Nederlandse bolletjesslikker overleden in Cariben

Een 20-jarige Nederlander is dinsdagavond om het leven gekomen in de Dominicaanse Republiek nadat hij bolletjes met drugs had geslikt. De man, die ook de Dominicaanse nationaliteit heeft, wilde de drugs naar Amsterdam smokkelen. Dat meldt de politie in het Caribische land woensdag.

Hij was dinsdagavond met spoed naar een privékliniek overgebracht. Vermoedelijk was drugs uit de bolletjes gelekt. Om wat voor drugs het gaat werd niet vermeld, maar in de meeste gevallen gaat het om cocaïne. De politie heeft een man aangehouden die betrokken zou zijn bij de zaak en heeft een nader onderzoek ingesteld.

De Dominicaanse Republiek is een belangrijke doorvoerhaven voor met name Zuid-Amerikaanse cocaïne naar Europa en in mindere mate naar de VS. Volgens cijfers van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er 118 Nederlanders vast in dat land voor een drugsdelict.

Illegalen in truck met doodskisten

De Britse douane heeft bij controle in de haven van Duinkerken drie illegale Eritreeërs aangetroffen in een vrachtwagen met doodskisten.

De truck was met een lading gesloten lijkkisten op weg van Bulgarije naar Londen en werd gecontroleerd vlak voordat hij de veerboot naar Engeland op zou rijden.

De drie Eritreeërs zijn overgedragen aan de Franse autoriteiten. Dit is woensdag in Londen bekendgemaakt.

Contador vindt straf Armstrong terecht

Alberto Contador vindt het terecht dat Lance Armstrong zijn zeven tourzeges zijn afgenomen vanwege zijn dopinggebruik. "Als hij schuldig is bevonden dan denk ik dat het rechtvaardig is dat hij ze kwijtraakt", zegt de succesvole wielrenner woensdag in de Spaanse sportkrant Marca.

Contador gaf vorige week nog zijn steun aan Armstrong, hij vond dat de Amerikaan te hard werd aangepakt. "Wat er nu naar buiten is gekomen is teleurstellend, hij was een renner naar wie ik opkeek toen ik begon met deze sport", meent de Spanjaard. "Armstrong was ook een voorbeeld omdat hij kanker had overwonnen. Nu is hij weliswaar veroordeeld en geschorst, maar daarmee lossen we de problemen in het wielrennen niet op."

De internationale wielerunie UCI heeft na het strippen van Armstrongs tourzeges geen nieuwe winnaars aangewezen voor de periode 1999-2005. "Aangezien het wielrennen nu in zo'n moeilijke periode zit was er misschien geen andere oplossing", zegt de tweevoudig tourwinnaar, die zijn eigen tourzege van 2010 moest inleveren wegens vermeend dopinggebruik.

Contador vindt dat de huidige generatie renners betaalt voor de fouten van anderen. "Maar godzijdank gaat het steeds beter in het gevecht tegen doping. Volgens mij moeten we met alle partijen, de UCI, de organisators, teams en renners, om tafel gaan zitten om afspraken te maken en ervoor te zorgen dat deze dingen nooit meer gebeuren. We moeten weer geloofwaardig worden."

De 29-jarige renner benadrukt dat hij de Giro van 2011 en de Tour van 2010 eerlijk heeft gewonnen. Ze werden van hem afgenomen nadat hij niet door een bloedtest was gekomen, volgens hemzelf vanwege besmet rundvlees. "Ik heb ze eerlijk gewonnen, zonder hulp, alleen door zelfopoffering en hard werk. Ik zal die titels altijd als de mijne zien."


Contador vindt straf Armstrong terecht (Foto: Novum)

Henk Krol snapt er niets van

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol vindt de formatie maar een rommelige bedoening. "Ik begrijp er niets van", bekende Krol woensdag in zijn bijdrage aan het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsformatie.

Krol, nieuw in de Tweede Kamer, vergeleek VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom met de twee jonge honden die hij thuis heeft. "Een maand geleden stonden ze tegen elkaar te blaffen, nu liggen ze in hetzelfde mandje."

Krol uitte zijn twijfels over de nieuwe formatieprocedure, waarin de koningin geen rol meer speelt. "Vroeger zou de koningin op dit moment tegen informateur hebben gezegd: dankuwel, ik ga een formateur bellen. Nu zitten we al zes uur te praten over het eindverslag informateurs, maar iedereen heeft het over het regeerakkoord. Het komt rommelig op mij over, en ik vrees ook op de mensen thuis."

Volgens Krol moeten er regels worden vastgesteld voor de nieuwe procedure. "Het gaat nu succesvol, maar hoe zou het zijn gegaan als de jonge honden niet bij elkaar in het hok te krijgen waren? Hoe gaat het de volgende keer?"

Hi Flashback Tracks (adv.)

Deze week hebben de FOK!webloggers een flashback naar het verleden. Vandaag vertelt RealBizkit666 over zijn Hi Flashback Track.

Bouwjaar 1984, dat is 28 jaar geleden alweer. Het jaar waarin Danny de Munk de bestverkochte single van Nederland had, en Lionel Richie het best verkocht album. Zelf moet ik van beide artiesten helemaal niks hebben. Maar toch is mijn muzieksmaak redelijk breed en gaat van Samuel Barber via Limp Bizkit naar Fear Factory. Maar tussendoor een goede hardstyle plaat van Psyko Punkz of lekker old school met Dana maakt mijn dag ook goed. Maar buiten deze muziek staat mij het onderstaande nummer het beste bij, het klinkt misschien sentimenteel, maar het is de plaat die draaide toen ik mijn vrouw leerde kennen een 12 jaar geleden.

GroenLinks zwijgt over corruptie Roermond

Fractievoorzitter van GroenLinks in Roermond Marianne Smitsmans zal de informatie die zij verkreeg in een verhoor door de recherche niet openbaar maken. Ze wacht het onderzoek door het Openbaar Ministerie af, meldt ze woensdag.

In de raadsvergadering waarin VVD-wethouder Jos van Rey vorige week maandag zijn vertrek bekendmaakte zei Smitsmans dat haar nog meer belastende informatie ter ore was gekomen over anderen. Ze wilde dit melden, maar haar werd te verstaan gegeven dat dit voor haar persoonlijk ook consequenties kon hebben. Ze zou strafbaar zijn als ze deze geheime informatie openbaar zou maken.

Een dag nadat Van Rey opstapte wegens het lekken van vertrouwelijke informatie, traden ook de twee andere VVD-wethouders af. Daarmee ontbreekt een 'dringend belang' voor Smitsmans om uit de school te klappen.

Ze laat weten dat GroenLinks openheid een groot goed vindt en vooralsnog het onderzoek van het Openbaar Ministerie afwacht. "Mocht in de huidige ongewisse politieke constellatie in Roermond alsnog een situatie ontstaan dat er naar onze mening wel een dringend belang is om opening van zaken te geven, dan zullen bestuur en fractie dit standpunt overwegen."

THQ verdient geen geld met Darksiders II

Darksiders II gaat mogelijk niet quitte spelen. THQ kondigde voor de release aan dat het spel twee miljoen keer over de toonbank moest gaan om een break-even te realiseren. Op dit moment zit het daar ver vandaan.

Ondaks dat de game enthousiast door de pers werd onthaald lijkt het onwaarschijnlijk dat het meer dan twee miljoen exemplaren gaat verkopen. Volgens opperanalyst-goeroe-beste man ooit Michael Pachter heeft de game pas recent de grens van één miljoen gepasseerd.

“Darksiders II’s performance and a history of game delays and cancelations leaves us skeptical that THQ can successfully execute its turnaround strategy, which centers on a streamlined release slate”, aldus Pachter.

De Wii U-versie gaat de game vast nog een boost geven, maar het ziet er naar uit dat we Darksiders III kunnen vergeten.

Rijbewijsloze Zeeuw voor achtste keer gepakt

Een 28-jarige man uit Vlissingen is woensdagochtend betrapt op het rijden zonder geldig rijbewijs. Dat gebeurde voor de achtste keer. Zijn auto is in beslag genomen en weggetakeld, laat de politie weten.

De man deed alsof hij motorpech had toen hij de politieauto zag en zette de motorkap open in de Wilgenhoekstraat in Serooskerke. Hij kon desgevraagd geen rijbewijs overleggen. Onderzoek wees uit dat de Vlissinger een ontzegging van de rijbevoegdheid was opgelegd.

Bennie Stout verkozen tot beste film in Armenië

De Nederlandse jeugdfilm Bennie Stout van Johan Nijenhuis heeft de prijs voor beste film gewonnen tijdens het Bykov International Festival of Films for Children and Youth in Armenië. Dat lieten de makers woensdag weten.

De film won van 98 inzendingen uit 35 landen. Zowel de internationale jury van volwassenen als die van kinderen verkoos Bennie Stout als beste inzending.

De film speelt zich af in de jaren dertig en gaat over het ondeugende jongetje Bennie, dat niets liever wil dan in de zak van Sinterklaas mee te worden genomen naar Spanje. Alleen zo kan hij bij zijn vader zijn die daar woont.

Verrassing, Black Ops 2-trailer met Downey Jr.

Na de (semi-)grappige Modern Warfare 3-trailer met acteurs Jonah Hill en Sam Worthington is ook voor Black Ops 2 een bekende acteur gestrikt. Niemand minder dan Robert Downey Jr. speelt een kleine cameo in de trailer van het spel.

De trailer heet 'Surprise' en laat een groot deel van het te gebruiken arsenaal zien. Iedereen denkt met zijn of haar stukje technologie de strijd te winnen, maar komt telkens bedrogen uit. Voor de filmfans is er nog een kleine knipoog naar een bekende horrorfilm te horen. Mocht de referentie je niet meer bekend klinken, klik dan even hier.

Black Ops 2 is vanaf 13 november te koop.

Bad Piggies populairder dan FIFA 13

Het puzzelspel Bad Piggies is de populairste game van dit moment. De groene varkentjes, bekend als de grote vijand in de Angry Birds-reeks, weten de actiegame Grand Theft Auto 3 en het voetbalspel FIFA 13 achter zich te houden. Dat blijkt uit Apples wekelijkse iPhone-, iPod- en iPad-downloadlijst voor week 43.

Grand Theft Auto 3 en FIFA 13 behoren tot de populairste iPod Touch- en iPad-games. Alleen in de top tien voor de iPad moet Grand Theft Auto 3 het strategische spel Plants vs Zombies voor zich dulden. Het behendigheidsspel Sonic Jump, terug te vinden op de achtste plaats van alle iPad-apps, is het eerste spel over de blauwe egel in bijna een halfjaar.

Het is nog maar de vraag hoelang Bad Piggies nog bovenaan staat. Rovio komt 8 november in samenwerking met LucasFilm met Angry Birds: Star Wars. In deze speciale versie van het puzzelspel komen allerlei op de Star Wars-filmreeks geïnspireerde momenten voorbij. Zo hebben de vogels een lichtzwaard en vallen zij AT-AT's aan.

De verkooptoptien voor de iPhone ziet er in week 43 als volgt uit:
01. Whatsapp Messenger
02. Bad Piggies
03. MijnKalender
04. Grand Theft Auto 3
05. Gratis Muziek Download Pro
06. Languages
07. Sleep Cycle Alarm Clock
08. Kuvva
09. FIFA 13
10. GPS Navigatie 2 Skobbler

De verkooptoptien voor de iPad:
01. Bad Piggies HD
02. Plants vs Zombies HD
03. Grand Theft Auto 3
04. FIFA 13
05. Pages
06. Minecraft: Pocket Edition
07. Speel met Dora
08. Sonic Jump
09. Tetris
10. Toca Tailor


Bad Piggies populairder dan FIFA 13

Bijna 2700 boetes tijdens 'Blitzmarathon'

Bij de zogenoemde Blitzmarathon zijn vorige week 2668 hardrijders geflitst in Nederland. Aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens werd vorig week woensdag gedurende een etmaal gecontroleerd op snelheidsovertredingen. De Nederlandse korpsen turfden op vier snelwegen de vaart van 24.479 passanten, van wie ruim tien procent te hard reed.

De Blitzmarathon was een succes, oordeelt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten woensdag. Op de A12, A67 en A76 lag het overtredingspercentage tussen de drie en zeven. Op de A1 lag dat veel hoger. Daar drukte maar liefst een op de vijf automobilisten het gaspedaal te diep in. Het landelijk gemiddelde schommelt rond de tien procent.

De media-aandacht voor het flitsetmaal heeft op de A12, A67 en A76 duidelijk effect gehad, denkt de woordvoerder. "Ik vermoed dat opvallend veel A1-gangers de laatste tijd hun televisie op zwart hadden staan of de krant niet hebben opgeslagen."

De gezamenlijke flitsactie was een initiatief van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, die voor het eerst hun Nederlandse collega's inschakelden. In Duitsland passeerden op het grondgebied van de twee deelstaten zevenhonderdduizend auto's de laserpistolen, mobiele flitspalen en snelheidsradars. Daar werden 26.000 snelheidsduivels op een prent getrakteerd, een overtredingspercentage van grofweg drie procent.

De Duitse politie organiseert drie keer per jaar een Blitzmarathon om bestuurders erop te wijzen dat een te hoge snelheid een belangrijke rol speelt bij fatale verkeersongelukken. De Nederlandse politie doet volgende keer weer mee als ze wordt uitgenodigd.

Elijah Wood stort zich op horrorfilm

The Hobbit-acteur Elijah Wood gaat in de horrorfilm Cooties spelen. Het scenario is geschreven door Leigh Whannell, die bekend is van de Saw-films. De opnamen van Cooties beginnen in april, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Cooties gaat over een mysterieus virus dat huishoudt op een middelbare school, waardoor de leerlingen veranderen in zombies. Wood speelt een leraar die zijn collega's moet zien te beschermen tegen de monsterlijke pubers.

De 31-jarige Wood is dit jaar eerst nog te zien als Frodo in The Hobbit, die aan het einde van het jaar uitkomt. Voor volgend jaar staan de komedie Pawn Shop Chronicles en de thriller Grand Piano op de agenda van de acteur.


Elijah Wood stort zich op horrorfilm (Foto: Novum)

Koeman geeft internationals rust in bekerduel

Feyenoord speelt donderdag met een gewijzigd elftal het bekerduel tegen stadsgenoot Xerxes/DZB. Dat maakte trainer Ronald Koeman woensdag bekend. Basisspelers als Daryl Janmaat, Bruno Martins Indi en Jordy Clasie krijgen rust tegen de hoofdklasser. Omar Elabdellaoui, Harmeet Singh, Ruud Vormer en Tonny Vihena kunnen rekenen op een basisplaats.

De drie internationals krijgen rust omdat ze de afgelopen periode in actie zijn gekomen met het Nederlands elftal. "Anderzijds is het om spelers die dit seizoen tot dusver minder in actie zijn gekomen, een kans te geven zich te laten zien", legt Koeman uit.

Stefan de Vrij en Joris Mathijsen vormen net als tegen Ajax het centrale verdedigingsduo. "Zij hebben pas een keer samen in het centrum gespeeld", zegt Koeman. "Dat zijn allemaal overwegingen die we meenemen richting zo'n duel." Ruben Schaken keert tegen Xerxes na een blessure terug in het basiselftal. De buitenspeler viel zondag tegen Ajax nog in.

Caterham neemt updates mee naar Abu Dhabi

Het Formule 1-team Caterham heeft bekendgemaakt dat het updates naar de Grand Prix van Abu Dhabi meenemen die de bolide 0,4 seconden per ronde sneller moeten maken. Verder zullen ook nieuwe onderdelen bij de laatste twee races van het seizoen geïntroduceerd gaan worden.

Giedo van der Garde mag net als in de afgelopen races de eerste vrije training weer voor zijn rekening gaan nemen. Hij test dan een vernieuwde uitlaatconfiguratie, nieuw bodywork aan de achterzijde, een nieuwe bevestiging van de voorremmen, een verbeterde vloer van de auto, een betere diffuser en voorvleugel.

Het zal niet het enige optreden van de Nederlander in Abu Dhabi worden, want tijdens de Young Driver Test zal hij ook nog twee dagen in actie gaan komen.

'2700 Ugandese militairen gedood in Somalië'

Sinds 2007 zijn meer dan 2700 Ugandese militairen die deel uitmaakten van de troepenmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië omgekomen. Dat heeft de Keniaanse onderminster van buitenlandse zaken, Richard Onyonka, woensdag op een forum in Uganda gezegd. Hij zei dat Kenia het afgelopen jaar enkele tientallen militairen heeft verloren in Somalië.

De Afrikaanse Unie en Uganda hebben zelf nooit uitspraken gedaan over aantallen slachtoffers. Diverse functionarissen van de Unie die betrokken zijn bij de missie in Somalië waren van mening dat het door Onyonka genoemde aantal nogal aan de hoge kant is. Twee van hen zeiden vorige maand tegen persbureau AP dat sinds 2007 zo'n vijfhonderd Ugandese en Burundese militairen zijn omgekomen.

Een Ugandese woordvoerder was niet bereikbaar voor commentaar.

Bajesklant slaat over de kop met zwangere vriendin

Een 23-jarige automobilist uit Bergen op Zoom is dinsdag bij een politieachtervolging over de kop geslagen terwijl zijn zwangere vriendin naast hem zat. Niemand raakte gewond, laat de politie weten.

De man reed rond 14.00 uur op de A58 bij Etten-Leur over de vluchtstrook. Agenten zagen dit en gaven de man een stopteken. Dit negeerde hij, waarna een wilde achtervolging ontstond waarbij snelheden van 180 kilometer per uur werden bereikt.

Bij de afslag Vosdonk raakte de auto in een slip en sloeg in de berm meerdere malen over de kop. De zwangere vrouw is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Daar werd vastgesteld dat haar en haar ongeboren kind niets mankeert.

De man verklaarde dat hij op de vlucht sloeg omdat hij nog tien dagen gevangenisstraf had openstaan. Die moet hij nu alsnog uitzitten.

Roemer: beleid blijft rechts

Ofschoon de VVD gaat regeren met de PvdA, blijft het beleid in grote lijnen neoliberaal. Dat zei SP-leider Emile Roemer woensdagmiddag tijdens het debat over het regeerakkoord.

Roemer vergeleek het kabinet met de paarse kabinetten uit de jaren negentig. Toen leverde de PvdA de premier en de VVD het beleid, placht Frits Bolkestein (VVD) destijds te zeggen, bracht de SP-leider in herinnering.

Hij heeft het beleid beoordeeld op zijn ideologische merites. De conclusie moet zijn dat de geschiedenis zich lijkt te herhalen. Het verschil met de paarse kabinetten is dat de VVD nu het beleid én de premier levert, aldus de SP'er. "Het lijkt erop dat de linkerflank van de PvdA campagne heeft gevoerd en dat de rechterflank van de PvdA mag gaan regeren", is zijn conclusie.

Roemer hekelde de plannen voor de woningmarkt en de sociale zekerheid. Die leiden tot minder betaalbare huurwoningen en de SP-leider voorspelde een terugkeer naar de woningnood van de jaren tachtig. En het korten van de WW wordt 'hard en diep'. "Dit is geen brug, maar een afgrond."

Hij prees overigens de komst van het kinderpardon en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie, al gaat die maatregel volgens hem niet ver genoeg.

RUG in gesprek met nieuwe student tegen uitval

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat in gesprek met nieuwe studenten die zich voor een opleiding aanmelden. De universiteit hoopt daarmee uitval van eerstejaars studenten tegen te gaan, meldt een woordvoerder van de RUG woensdag. De universiteit start in het nieuwe studiejaar met de gesprekken.

De gesprekken met een studieadviseur vinden individueel of in kleine groepjes plaats op de universiteit, afhankelijk van het aantal studenten. Internationale studenten mogen het gesprek via Skype voeren. Doel van het gesprek is dat studenten een weloverwogen keuze maken voor een studie, zodat er minder afvallers zijn tijdens de opleiding. Nu komt het nog 'redelijk vaak' voor dat studenten tijdens het eerste jaar stoppen of van opleiding wisselen, aldus de zegsman.

Na het gesprek volgt een advies van de studieadviseur over de geschiktheid van de student voor de opleiding. "Dat advies is niet bindend, wij gaan niemand op basis van dat gesprek weigeren", benadrukt de woordvoerder.

De Universiteit Utrecht maakte onlangs bekend nieuwe studenten aan een test te onderwerpen die moet uitwijzen of ze geschikt zijn voor de gekozen studie.

Gerard Butler in Oekraïens voetbaldrama Dynamo

Gerard Butler gaat de hoofdrol spelen in het voetbaldrama Dynamo. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het verhaal is gebaseerd op het boek Dynamo: Defending the Honour of Kiev van Andy Dougan, over het Oekraïense voetbalteam Dynamo Kiev en hun legendarische wedstrijd tegen het team van de Duitse bezetter op 9 augustus 1942.

Om het Oekraïense verzet de kop in te drukken en de Arische 'superioriteit' te bewijzen nam het Duitse superteam Flakelf, bestaande uit speciaal geselecteerde Duitse militairen, het op tegen een team van uitgehongerde voormalige Oekraïense voetballers. De wedstrijd staat nog altijd bekend als de Wedstrijd des Doods.

De 42-jarige Butler speelt de keeper en steunpilaar van het elftal. Zijn optreden, en de winst van 5-3 tegen het Duitse team, inspireerde de gehele bevolking van het door de nazi's bezette Kiev. Volgens de spelers werden tien van hen negen dagen na de wedstrijd gedeporteerd naar een concentratiekamp.

De opnames van Dynamo beginnen volgend jaar op diverse plekken in Europa. Butler is momenteel te zien in het surfdrama Chasing Mavericks.


Gerard Butler in Oekraïens voetbaldrama Dynamo (Foto: Novum)

Banken komen met 'contactloos' betaalpasje

Klanten van ING en ABN Amro krijgen een betaalpasje waarmee 'contactloos' betalen mogelijk is. Ze hoeven de pas niet meer in een betaalautomaat te steken, maar kunnen hem tegen het apparaat aanhouden en zo snel afrekenen, zonder een pincode in te voeren. De twee banken hebben dat woensdag bekendgemaakt.

De oude passen zullen vanaf midden volgend jaar geleidelijk worden vervangen door de nieuwe. ABN Amro en ING hebben onafhankelijk van elkaar succesvolle proeven gedaan met het contactloos betalen.

Banken komen met'contactloos' betaalpasje
Banken komen met'contactloos' betaalpasje (Foto: ANP)

Haase op zoek naar buitenlandse coach

Robin Haase zoekt na zijn breuk met Dennis Schenk een buitenlandse coach. "In Nederland zie ik niet heel veel geschikte trainers voor mij rondlopen, dus dan kijk je automatisch naar het buitenland", vertelt de tennisser woensdag aan NUsport.

Schenk wilde niet meer fulltime de wereld over reizen en besloot daarom te stoppen als coach van de nummer vijftig van de wereld. "De ideale situatie is om een coach te hebben die zo dicht mogelijk bij mij woont. In België, Duitsland of Nederland", zegt de in België woonachtige Haase.

"Er zijn al wat coaches naar mij toe gekomen of ze hebben via Dennis gevraagd of ik met ze wil werken. Daar zitten goede opties bij", zegt de 25-jarige tennisser, die zo snel mogelijk wil beginnen met zijn voorbereiding op het nieuwe tennisseizoen.

Amsterdam investeert in fietsenrekken en fietspaden

De gemeente Amsterdam gaat vanwege de groeiende stroom fietsers in de hoofdstad bijna veertigduizend extra fietsparkeerplekken creëren en vijftien kilometer fietspad aanleggen. Dat staat in het Meerjarenplan Fiets. Tot 2016 trekt de gemeente daar 57 miljoen euro voor uit.

Het fietsgebruik in Amsterdam is de afgelopen twintig jaar met meer dan veertig procent gegroeid van 340 duizend naar 490 duizend dagelijkse fietsritten dit jaar. Naar verwachting zet die groei door. Het aantal fietsritten van en naar treinstations neemt naar verwachting tot 2020 toe met een kwart. Investeringen in voorzieningen voor al die fietsers zijn echter achtergebleven, met als gevolg overvolle fietsenrekken en drukke, smalle fietspaden, stelt de gemeente.

Voor 2020 worden daarom 38 duizend fietsparkeerplekken bijgeplaatst, vooral bij treinstations. Zo worden er bij het Centraal Station voor de komende vier jaar zeventienhonderd extra plekken gerealiseerd voor fietsen. In 2020 moet dat aantal zijn uitgebreid met minimaal veertienduizend extra parkeerplekken. Ook bij de nieuwe metrostations van de Noord/Zuidlijn worden extra fietsenrekken geplaatst.

Daarnaast wordt op de grootste knelpunten in de Amsterdamse binnenstad vijftien kilometer rood fietspad aangelegd. Waar mogelijk wordt het bestaande fietspad verbreed in verband met scooters en bakfietsen.

Voor 2020 investeert de gemeente met partijen als Prorail en Stadsregio Amsterdam in totaal bijna 120 miljoen euro in de aanpak van fietsparkeerplekken en het fietsnetwerk. Tot 2040 wordt gerekend op een bedrag van tweehonderd miljoen euro. Veel geld, maar vergeleken met andere vervoersvormen levert de investering in de fiets het meeste effect per euro op, laat de gemeente woensdag weten.


Amsterdam investeert in fietsenrekken en fietspaden (Foto: Novum)

Ross per direct weg als voorzitter bij De Graafschap

Clémence Ross is per direct opgestapt als voorzitter van De Graafschap. Ze besloot dit nadat ze diep werd geraakt door de kwetsende spreekkoren die het Doetichemse publiek maakte tijdens het met 3-0 verloren bekerduel tegen Go Ahead Eagles.

Naast dat de supporters riepen om haar vertrek, werden er ook enkele persoonlijke aantijgingen gedaan richting Ross, die vond dat dat haar functioneren teveel zou beïnvloeden. De voormalig staatssecretaris van Sport werd in juli 2010 de eerste vrouwelijke voorzitter van een BVO.

Vorig seizoen degradeerde De Graafschap naar de Jupiler League, waarin het momenteel op de tiende plaats staat.

Coffeeshops sceptisch over schrappen wietpas

Coffeeshophouders zijn uiterst sceptisch over de plannen van het nieuwe kabinet. VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, maar klanten van coffeeshops moeten in de toekomst wel een identiteitsbewijs en een uittreksel van het bevolkingsregister tonen. Lood oud om ijzer, menen de coffeeshophouders.

"We zijn natuurlijk blij dat coffeeshops geen besloten clubs meer worden en geen ledenlijst meer hoeven te hebben", zegt Ferry de Boer van het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC). "Maar bij sommige gemeenten moet je bij de aanvraag van een uittreksel van het bevolkingsregister zeggen waarvoor je dat nodig hebt. Dan is de privacy van blowers dus opnieuw in het geding."

Volgens voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders Maastricht (VOCM) en eigenaar van coffeeshop Easy Going Marc Josemans stelt het schrappen van de wietpas in het regeerakkoord weinig voor. "Het is nagenoeg geen enkele verbetering. Een uittreksel van het bevolkingsregister is drie maanden geldig. Bij de gemeente weten ze dan ook wel hoe laat het is als je vier keer zo'n ding hebt opgehaald. Dat is een ongeoorloofde inbreuk op de privacy."

Het LOC vestigt de hoop op lokale overheden. In het regeerakkoord staat dat 'de handhaving van het ingezetenencriterium' in overleg gaat met de gemeenten. Die hebben hier dus enige vrijheid in. De Boer verwacht dat er op lokaal niveau nog wel een 'robbertje zal worden gevochten'.

Het nieuwe kabinet wil ook het gehalte werkzame stoffen in softdrugs maximeren. "Een vage kreet", vindt De Boer. "Wat wordt hiermee bedoeld, en waarom moet dit? Wij zijn in principe voor een 'bijsluiter', zodat blowers weten wat ze roken. Maar ik ben benieuwd wat het kabinet precies wil bereiken met deze maatregel."

Josemans schoot in de lach toen hij deze passage in het regeerakkoord las. "De manier waarop coffeeshops aan hun wiet komen is absurd. Ik mag dit niet kopen en de mensen die het verkopen mag ik niet kennen. Nu moet ik van de overheid dus eisen gaan stellen aan de waar die ik niet mag inkopen, van mensen die ik niet mag kennen."

Man bewerkt bejaarde Hagenaar met hockeystick

Een 70-jarige man uit Den Haag is maandag ernstig gewond geraakt in Scheveningen toen een onbekende man hem meerdere malen sloeg met een hockeystick. De man wilde geld van het slachtoffer, meldt de politie woensdag.

Het incident gebeurde om 22.45 uur bij de Scheveningse Bosjes. De verdachte sloeg het slachtoffer uit het niets op zijn hoofd en schreeuwde om geld. Toen de bejaarde voorover viel, vluchtte zijn aanvaller weg. Het slachtoffer ligt nog altijd op de intensive care. De politie is op zoek naar getuigen.

Foppen krijgt 250 claims van zalmzieken

Visverwerkingsbedrijf Foppen heeft ongeveer 250 claims binnengekregen van mensen die ziek zijn geworden door het eten van met salmonella besmette zalm. Dat aantal stijgt naar verwachting nog, denkt een woordvoerder van het Harderwijkse bedrijf.

In totaal hebben negenhonderd mensen een formulier opgevraagd waarmee een vergoeding kan worden aangevraagd. De schadevergoedingen worden naar verwachting op korte termijn uitbetaald. Wanneer dat precies is, kan de zegsman niet zeggen.

"De meeste aanvragen moeten nog beoordeeld worden. Het hangt er ook een beetje van af wat voor type claim het is", zegt hij. Sinds de salmonella-uitbraak vorige maand zijn zeker duizend mensen ziek geworden door het eten van de zalm.


Foppen krijgt 250 claims van zalmzieken (Foto: Novum)

Leerdam verlengt niet en vertrekt bij Feyenoord

Kelvin Leerdam vertrekt aan het einde van het seizoen bij Feyenoord. De 22-jarige rechterflankspeler verlengt zijn aflopende contract bij de Rotterdamse club niet, bevestigt een woordvoerder woensdag. Feyenoord had Leerdam het ultimatum gesteld dat hij voor 1 november moest laten weten of hij zijn verbintenis wilde verlengen.

Met Leerdams besluit komt er een einde aan een lange periode van onduidelijkheid. Beide partijen voerden al geruime tijd onderhandelingen over een nieuw contract. Eind vorig seizoen legde Leerdam een eerste aanbieding naast zich neer.

De afgelopen tijd leken Leerdam en Feyenoord nader tot elkaar gekomen te zijn. Twee weken terug liet de speler van Jong Oranje nog weten de intentie hebben om zijn contract te verlengen. Leerdam is nu op die beslissing teruggekomen, waardoor hij komende zomer gratis de deur uitwandelt. Feyenoord had hem een aanbieding tot medio 2015 gedaan.

Leerdam maakte in november 2008 zijn debuut voor Feyenoord in de uitwedstrijd bij FC Twente. Opvallend genoeg toonde die club al interesse in hem. Twente heeft ook al Leerdams vrienden en voormalig ploeggenoten Jerson Cabral en Leroy Fer onder contract staan. De geboren Surinamer speelde 87 competitieduels voor Feyenoord en scoorde daarin vijf goals.

Politie korte tijd onbereikbaar door storing

De politie heeft woensdag korte tijd met een landelijke telefoonstoring gekampt. Het nummer 0900-8844, voor niet-urgente zaken, was niet bereikbaar. Alarmnummer 112 was wel gewoon bereikbaar, meldt de politie.

De politie riep op het alarmnummer alleen voor echt dringende kwesties te gebruiken. De storing was na enkele minuten weer verholpen. De oorzaak is niet bekend.


Politie korte tijd onbereikbaar door storing (Foto: Novum)

Samsom had JSF-knoop graag doorgehakt

PvdA-leider Diederik Samsom had tijdens de formatieonderhandelingen graag een knoop doorgehakt over de Joint Strike Fighter (JSF). "Ik was bereid een besluit te nemen: we kopen die krengen wel of niet", zei Samsom woensdag tijdens een Kamerdebat over de formatie.

Volgens Samsom was ook de VVD bereid een besluit te nemen en zo een einde te maken aan de jaren slepende discussie. Toen kwam echter het nieuws van het ministerie van Defensie dat het huidige budget slechts genoeg was voor 35 JSF-toestellen, in plaats van de geplande 68. "En dan heb je dus geen volwaardige luchtmacht meer", zei Samsom.

VVD en PvdA hebben daarom afgesproken te laten onderzoeken hoe de financiële perspectieven rondom de JSF zich in het verleden hebben ontwikkeld. Ook wordt gekeken wat Nederland wil met de luchtmacht en hoeveel gevechtsvliegtuigen daarbij horen. Zodra dat is gebeurd, is de informatie beschikbaar op basis waarvan je een 'verstandig besluit' kunt nemen, zei Samsom.

VVD en PvdA hebben afgesproken dat eind volgend jaar een knoop wordt doorgehakt over de aanschaf van de JSF.

FOK! wat een weer...Tijdelijk meer zon

Goedemorgen! Terwijl de hele wereld vol spanning orkaan Sandy volgt, is het in ons land gelukkig wat rustiger. Met name in de kustprovincies waren de afgelopen dagen wel weer behoorlijk nat. Op een enkele plaats in Noord-Holland viel er 50 mm regen en kwamen er een paar meldingen binnen van wateroverlast. Vandaag hebben we even een adempauze. Het is droog en vooral vanmiddag zal de zon geregeld schijnen.

In de ochtend komen er nog wel vrij veel wolkenvelden voor, maar deze wolkenvelden zullen geleidelijk aan gaan oplossen en dan lijkt het een mooie middag te zullen gaan worden. Wel staat er een stevige wind uit het zuiden die langs de kust toeneemt tot krachtig en later op de dag mogelijk zelfs even hard. Hierbij wordt het vanmiddag ongeveer 10 graden. Helaas is deze weersverbetering maar van tijdelijke aard, want na morgen is het weer koel en sterk wisselvallig weer.

Sandy heeft inmiddels al voor veel slachtoffers gezorgd en het dodental zal vermoedelijk nog verder gaan oplopen.
Ik zal hier deze week nog een stukje over gaan schrijven. De regenhoeveelheden zijn echt enorm, want in 18 uur tijd viel er in Camp Springs in Maryland  284 mm regen. Ik kan het mij haast niet voorstellen hoe heftig dat moet zijn.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Orkaan SandyDit sattelietbeeld is van de NASA afkomstig en laat Sandy in volle glorie zien.

Presidentsschap Obama subtiel campagnemiddel

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn verkiezingscampagne tijdelijk stilgelegd wegens de storm Sandy, maar door de noodhulp op de juiste manier te coördineren kan hij in de verkiezingsrace een belangrijke stap zetten door een politiek voordeel dat hij heeft: zijn presidentschap.

Obama heeft een opmerkelijke last-minute-kans om voor zijn baan te vechten door die gewoon uit te oefenen. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney kan blikken voedsel op een truck laden zoals hij dinsdag in Ohio deed, maar Obama kan noodhulp naar de gehele noordoostkust sturen. Obama, die door Romney de man van de grote overheid wordt genoemd, kan langs rode linten stappen en gouverneurs vertellen dat zij hem rechtstreeks kunnen bellen als ze tegen bureaucratische problemen aanlopen. Het is een moeilijke situatie voor Romney, want hij kan het zich zes dagen voor de verkiezingen niet veroorloven veel campagnetijd te verliezen, maar hij moet wel medeleven en respect blijven betuigen aan de slachtoffers van Sandy.

Obama neemt ook een risico door niet op campagne te gaan, terwijl Romney dat wel doet. De verkiezingsrace gaat in verscheidene staten nek-aan-nek en elke bijeenkomst waar Obama niet is, betekent een kans minder om mensen op te roepen op hem te stemmen. In staten als New York en New Jersey - waar Obama vrij zeker is van de overwinning - krijgt de storm veel aandacht, maar in veel swing states waar het weer goed is, is er veel minder belangstelling voor Sandy. Obama kan de plank bovendien misslaan; de nasleep van orkaan Katrina ligt bij velen nog vers in het geheugen en er is nog altijd woede over het optreden van toenmalig president George Bush.

Al drie dagen zijn er geen bijeenkomsten meer waarop Obama om de stem van de kiezers vraagt, maar in plaats daarvan zien de kiezers wel beelden van hem als leider van de reddingsoperatie, terwijl hij het volk toespreekt vanuit het Witte Huis of wanneer hij gewonden bij het Rode Kruis verzekert 'dat Amerika hen steunt'. Voor kiezers die nog niet besloten hebben op wie te stemmen of die moe zijn van het politieke gedoe in Washington, lijkt hij boven de partijen te staan en op een positieve wijze onbezorgd te zijn over zijn politieke lot.

Bovendien is Obama's beste vriend nu een prominente Romney-aanhanger die normaal gesproken zeer kritisch is op de president. Gouverneur Chris Christie van New Jersey, een van de zwaarst getroffen staten, heeft zich zeer lovend over de president uitgelaten. Christie bezoekt woensdag samen met Obama verscheidene plaatsen in New Jersey. "De president zit er bovenop en hij verdient alle lof", zei Christie in een televisie-interview. Toen hem werd gevraagd of Romney ook kwam helpen, zei Christie 'Ik heb geen idee en bovendien interesseert het me niet'.

De naaste medewerkers van Obama zijn tevreden over de manier waarop hij leidinggeeft aan de nasleep van de storm. "De president richt zijn aandacht op precies datgene waarom het Amerikaanse volk hem heeft gekozen, namelijk om het land te leiden in tijden van crisis", zei campagnewoordvoerster Jen Psaki. En Romney kan er weinig tegen doen, omdat het niet een slimme politieke zet is om de Amerikaanse eenheid te ondermijnen.

Dinsdag was Romney in swing state Ohio waar hij voor een tafel stond met keurig geordende tubes tandpasta, luiers en dekens. Op de bijeenkomst, die hij eerst had afgelast maar vervolgens omboog tot een evenement waarop kon worden gedoneerd voor slachtoffers van de storm, werden aanwezigen echter verwelkomd met een campagnevideo. Daarmee overschreed hij volgens adviseurs van Obama een grens die de president nooit zou overschrijden.

Voor donderdag staan er campagnebijeenkomsten van Obama gepland in Nevada, Colorado en Ohio. In principe gaan die gewoon door, terwijl Obama de storm en de nasleep ervan in de gaten blijft houden. En de kiezers blijven hem in de gaten houden, zelfs wanneer hij niet op campagne is.

Blind en Van Ginkel in voorselectie Oranje

Daley Blind en Marco van Ginkel debuteren in de voorselectie van het Nederlands elftal. De spelers van respectievelijk Ajax en Vitesse zijn woensdag door bondscoach Louis van Gaal opgenomen in de 34-koppige selectie voor de oefeninterland tegen Duitsland, die over precies twee weken in de Amsterdam Arena gespeeld wordt. Van Gaal maakt volgende week vrijdag zijn definitieve selectie bekend.

Blind is bezig aan een sterk seizoen bij Ajax, waar hij dit seizoen onomstreden is als linksback. De Ajacied plaatste zich eerder deze maand met Jong Oranje ten koste van Slowakije voor het EK, volgend jaar in Israël. Van Ginkel was in de met 2-0 gewonnen uitwedstrijd van grote waarde met twee goals.

Ook Jeroen Zoet, Adam Maher en Jordy Clasie zijn weer overgeheveld van Jong Oranje naar het 'grote' Nederlands elftal. Jetro Willems, Bas Dost, Tim Krul, Stefan de Vrij en Arjen Robben maken na blessureleed weer hun rentree.

Eljero Elia is ook weer opgenomen. De buitenspeler van Werder Bremen werd vorige interlandperiode later aan de groep toegevoegd, nadat Robben niet inzetbaar bleek. Elia maakte toen geen deel uit van de voorselectie.

De voorlopige selectie:

Doel: Tim Krul (Newcastle United), Maarten Stekelenburg (AS Roma), Kenneth Vermeer (Ajax), Jeroen Zoet (RKC Waalwijk)

Verdediging: Daley Blind (Ajax), Douglas (FC Twente), John Heitinga (Everton), Daryl Janmaat (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Joris Mathijsen (Feyenoord), Ricardo van Rhijn (Ajax), Nick Viergever (AZ), Ron Vlaar (Aston Villa), Stefan de Vrij (Feyenoord), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Jetro Willems (PSV)

Middenveld: Ibrahim Afellay (Schalke 04), Jordy Clasie (Feyenoord), Urby Emanuelson (AC Milan), Marco van Ginkel (Vitesse), Nigel de Jong (AC Milan), Siem de Jong (Ajax), Adam Maher (AZ), Kevin Strootman (PSV), Rafael van der Vaart (HSV)

Aanval: Bas Dost (VfL Wolfsburg), Eljero Elia (Werder Bremen), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Dirk Kuijt (Fenerbahçe), Jeremain Lens (PSV), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Arjen Robben (Bayern München), Ruben Schaken (Feyenoord)


Blind en Van Ginkel in voorselectie Oranje (Foto: Novum)

Nieuwe stunt Sijsling blijft uit in Parijs

Igor Sijsling is in de tweede ronde van het masterstoernooi in Parijs bleven steken. De 25-jarige Amsterdammer verloor woensdag in twee sets van de Serviër Janko Tipsarevic (8): 4-6 en 6-7 (0). In de vorige ronde was Sijsling, die via de kwalificaties was doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, nog verrassend te sterk voor de Oekraïner Alexandr Dolgopolov, de nummer achttien van de wereld.

Sijsling slaagde er niet in voor een nieuwe stunt te zorgen, hoewel hij Tipsarevic een meer dan verdienstelijke partij bood. Ondanks het verschil van 66 plaatsen op de wereldranglijst, in het nadeel van Sijsling, gingen beide spelers gelijk op. De Serviër was alleen efficiënter in de eerste set. Tipsarevic benutte beide breakpoints, terwijl Sijsling er slechts een van de vier verzilverde.

In het tweede bedrijf ging het tot 4-4 gelijk op. Vervolgens brak Tipsarevic de opslag van Sijsling en mocht hij serveren voor de wedstrijd. De Nederlandse nummer 75 van de wereld toonde echter karakter en plaatste een break terug.

Sijsling wist vervolgens met moeite zijn servicegame te behouden, waarna het uitdraaide op een tiebreak. Sijsling verloor meteen zijn opslag en kwam die klap niet meer te boven. Uiteindelijk wist hij in de tiebreak geen enkel punt te maken.

David Ferrer bereikte met speels gemak de achtste finales in de Franse hoofdstad. De nummer vijf van de wereldranglijst was met 6-1 en 6-3 veel te sterk voor zijn Spaanse landgenoot Marcel Granollers. Ferrer steekt in goede vorm getuige zijn toernooiwinst zondag in Valencia, waar hij in de finale in drie sets won van Dolgopolov.


Nieuwe stunt Sijsling blijft uit in Parijs (Foto: Novum)

Handelaar roept 'ziekmakende' mosselen toch terug

Een Zeeuwse mosselhandelaar gaat uit voorzorg toch zijn mosselen terughalen, onder druk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat laat het bedrijf woensdagochtend weten. De betrokken afnemers zijn inmiddels geïnformeerd.

De NVWA liet dinsdagavond weten dat de mosselhandelaar, Prins en Dingemanse uit Yerseke, een boete van tachtigduizend euro boven het hoofd hangt als het bedrijf de mosselen niet uit de handel haalt. Volgens de waakhond is de Zeeuwse handelaar verantwoordelijk voor het verspreiden van ziekmakende mosselen.

De zaak kwam aan het licht toen Belgische autoriteiten meldden dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen. Volgens Prins en Dingemanse zijn die mosselen echter niet van hen afkomstig. Een woordvoerder benadrukt dat woensdagochtend opnieuw.

"Wij delen u nadrukkelijk mede dat het niet onze producten betreft, wij hebben deze mosselen niet geleverd, noch direct noch indirect", aldus het bedrijf. "Wij betreuren het ten zeerste dat onze naam vermeld wordt in de diverse publicaties aangezien wij mosselen verwerken die aan alle Europese normen voldoen."

De ziekmakende mosselen zouden besmet zijn met marine biotoxines, giftige stoffen die worden afgegeven door algen. Mensen die besmette mosselen eten kunnen misselijk worden en ernstige diarree krijgen.


Handelaar roept 'ziekmakende' mosselen toch terug (Foto: Novum)

EA boekt resultaat met downloads

Uitgever Electronic Arts ziet steeds meer reden zich te richten op het aanbieden van downloadbare uitbreidingen en spellen. De omzet van digitaal aangeboden uitbreidingen en spellen is met zestig procent gegroeid, terwijl de totale omzet ongeveer gelijk is gebleven. Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de game-uitgever.

Vorig jaar werd in het tweede kwartaal van het boekjaar 234 miljoen dollar omgezet met downloadbare spellen en uitbreidingen. Die teller stond in het afgelopen kwartaal op 324 miljoen dollar. De totale omzet is iets gedaald van 715 miljoen naar 711 miljoen dollar.

Vooral de voetbalreeks FIFA heeft een groot aandeel in deze groei. De FIFA-reeks heeft in een halfjaar tijd 115 miljoen dollar binnengeharkt. Hierbij worden downloadbare extra's voor FIFA 12 en FIFA 13 meegerekend, maar ook de online spellen FIFA Online 2 en FIFA World Class Soccer. Die laatste twee zijn al goed voor vijftig miljoen dollar.

Ondertussen hebben twee miljoen gamers een premiumabonnement voor het schietspel Battlefield 3. Hierdoor krijgen zij gratis toegang tot downloadbare extra's. Daarnaast doet het gratis smartphonespel The Simpsons: Tapped Out het erg goed volgens de uitgever, al heeft het bedrijf geen cijfers bekendgemaakt.


EA boekt resultaat met downloads 

Monster Hunter 3 niet speelbaar op GamePad

Een van de speerpunten van de Wii U GamePad is dat je een spel verder op de controller kunt spelen als iemand anders de tv wil gebruiken. Monster Hunter 3 Ultimate gaat echter die functie niet ondersteunen, dat heeft Siliconera in een interview met Capcom USA bevestigd.

Je kunt het controllerscherm nog wel gebruiken om een paar elementen uit de user interface direct te selecteren, waardoor je de game niet hoeft te pauzeren. Monster Hunter 3 Ultimate voor Wii U en 3DS komt op maart 2013 uit in Europa. 

1000 euro p.p.

Het is een simpel rekensommetje. Met 16 miljoen burgers 16 miljard euro bezuinigen betekent dat het letterlijk iedere Nederlander duizend euro per jaar kost. Iedere werkende. Iedere bejaarde. Iedere werkloze. Iedere middenstander. Iedere student. Maar ook ieder kind. Dit is een beetje zwart-wit gesteld, maar daar heb ik in ieder geval geen Rekenkamer voor nodig. Sterker nog: dat kan ik zonder rekenmachientje wel af.

Zone of the Enders HD-launchtrailer

De Zone of the Enders HD Collection kwam gisteren uit in Amerika. Konami wil natuurlijk geen kans onbenut laten om vechtende robots in beeld te brengen, geniet daarom van de onderstaande launchtrailer.

De collectie is nog niet uit in Europa. Wij moeten het doen met 'herfst 2012', niet de meest specifieke lanceerdatum. Aangezien uitgevers liever geen games in december uitbrengen, in verband met de feestdagen, kun je de collectie waarschijnlijk ergens in november verwachten.

Woning beschoten in Apeldoorn

Op een woning in Apeldoorn zijn dinsdagavond schoten gelost. Niemand is gewond geraakt. De politie zoekt getuigen. Twee bewoners die thuis waren zijn opgevangen. Hun wordt slachtofferhulp aangeboden.

Een getuige hoorde rond 22.15 uur een knal bij de woning in de Kimbrenstraat in de wijk Orden. Kort daarna zag ze een man wegrennen richting de Texandrilaan, waar hij als bijrijder in een kleine auto stapte. De auto ging ervandoor richting de Germanenlaan.

Agenten hebben een onderzoek ingesteld en een deel van de straat afgezet voor sporenonderzoek. Ook is een buurtonderzoek gehouden.

Chinese denktank wil einde aan éénkindbeleid

Een denktank van de Chinese regering wil dat het strenge éénkindbeleid, dat een explosieve groei van de omvang van de Chinese bevolking moet voorkomen, geleidelijk wordt afgeschaft. Vanaf 2015 zouden gezinnen weer twee kinderen mogen hebben.

Een definitief rapport met adviezen en voorstellen wordt 'over een week of twee' gepresenteerd, zei een woordvoerster van de Onderzoeksstichting voor de Ontwikkeling van China. Chinese staatsmedia kregen echter van tevoren al kopieën toegestuurd.

Persbureau Xinhua meldde dat de denktank adviseert in sommige provincies nog dit jaar een tweekinderenbeleid in te voeren. Vanaf 2015 moet het beleid in heel het land van kracht worden. Tegen 2020 moet van alle geboortebeperkingen worden afgestapt.

"China heeft een enorme politieke en sociale prijs betaald voor het beleid, dat resulteerde in sociaal conflict en hoge administratieve kosten en dat indirect leidde tot een langdurige sekseongelijkheid bij geboorte", citeerde Xinhua uit het rapport.

Hoe de regering tegenover de aanbevelingen in het rapport staat, is niet bekend. De Nationale Bevolkings- en Gezinsplanningscommissie gaf woensdag geen reactie op de berichten.

Het éénkindbeleid lijkt zoals de naam doet vermoeden vrij rechttoe rechtaan. In feite is het een tamelijk gecompliceerde verzameling regels die gezinnen in grote steden bijvoorbeeld verbiedt meer dan één kind te hebben, maar plattelandsgezinnen wel twee kinderen toestaat als de eersteling een meisje is. Bovendien zijn er tal van uitzonderingen, bijvoorbeeld voor minderheden of voor ouders die zelf beiden enig kind zijn.


Chinese denktank wil einde aan éénkindbeleid (Foto: Novum)

Weer zoektocht naar vermiste man in duinen

De politie zoekt woensdag opnieuw in de duinen bij Hargen aan Zee naar het lichaam van de 23-jarige vermiste Heerhugowaarder Frank Temme. Hij is vermoedelijk slachtoffer geworden van een misdrijf. Op de dag van zijn verdwijning op 7 maart is hij vermoedelijk in de duinen geweest.

Bij Hargen aan Zee werd eerder naar de man gezocht. Toen werd niets gevonden. Ook een zoektocht bij zijn woning in Heerhugowaard leverde niets op.

De programma's Opsporing Verzocht en Hart van Nederland besteedden dinsdagavond aandacht aan de zaak. Dat leverde in totaal tien tips op. Een woordvoerder zegt dat de zoekactie losstaat van de binnengekomen tips.

Het Openbaar Ministerie loofde eerder een beloning uit voor de gouden tip in de zaak. Informatie die leidt tot de aanhouding van mogelijke daders levert tienduizend euro op.

Ook LucasArts in handen van Disney

Door de overname van Lucasfilm door Disney is ook gamebedrijf Lucasarts in handen van het huis van de entertainmentgigant. Disney richt zich in eerste instantie op webspelletjes en games voor smartphones en tablets. Voor grotere producties stelt het bedrijf andere bedrijven aan. Dat heeft Disney dinsdagnacht gezegd.

In hoeverre de werkzaamheden van Disney Interactive, de gameafdeling van Disney, en Lucasarts zullen samensmelten is onbekend. Voorlopig werken de twee dochterondernemingen van Disney onafhankelijk van elkaar.

In een verklaring laat Lucasarts weten dat de werkzaamheden op de werkvloer 'gewoon' doorgaan. Het bedrijf blijft dus gewoon werken aan onder meer de actiegame Star Wars 1313, waar verschillende takken van Lucasfilm bij betrokken zijn.

Disney maakte dinsdagavond bekend dat het voor 4,05 miljard dollar (3,1 miljard euro) productiemaatschappij Lucasfilm over heeft genomen. Onmiddellijk werd bekendgemaakt dat een zevende Star Wars-film in 2015 in de bioscoop te zien zal zijn. Ook wordt gewerkt aan een achtste en negende film.


Ook LucasArts in handen van Disney 

FIFA 13 verkoopt 7,4 miljoen exemplaren

Het voetbalspel FIFA 13 is sinds eind september wereldwijd meer dan 7,4 miljoen keer verkocht. Hiermee is de game het best verkochte spel in het afgelopen kwartaal. Dat heeft uitgever Electronic Arts woensdagochtend bekendgemaakt. FIFA 13 deed het goed in de voorverkoop. In de eerste week kochten 4,5 miljoen gamers het spel.

De Amerikaanse gameuitgever claimt met het voetbalspel de grootste sportgame ter wereld te hebben. "Nog nooit werden zo veel exemplaren van een sportgame verkocht in een maand." FIFA 13 is populair in veel Europese landen. Madden NFL 13 doet het vooral goed in de Verenigde Staten.

De vorig jaar uitgegeven spellen FIFA 12 en Battlefield 3 doen het ook nog altijd goed in de verkoop. In het eerste halfjaar van het boekjaar zijn gezamenlijk vier miljoen exemplaren van deze titels verkocht.


FIFA 13 verkoopt 7,4 miljoen exemplaren 

Lokale interruptie: Congres van de Jonge Democraten

Dit weekend was ik bij het landelijk congres van de Jonge Democraten in Rotterdam. De jongerenorganisatie van D66 waar ik nog steeds lid van ben. Ooit, in het jaar 2005, begon ik mijn politieke hobby bij deze organisatie. En ik heb twee jaar lang in het bestuur van de Brabantse afdeling gezeten. Een leuke en toegankelijke manier voor jongeren om met de politiek in aanraking te komen. Iets waar ik veel aan heb gehad als het gaat om politieke vaardigheden en mijn algemene ontwikkeling in het algemeen.

Deze week in première (week 44)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week zijn de nieuwkomers op het witte doek: Skyfall (vanaf 31 oktober) en Robot & Frank (vanaf 1 november).

Skyfall

We hebben er een hele tijd op mogen wachten, maar daar is hij dan: de nieuwe 007-film Skyfall. In de 23e Bond-film wordt de loyaliteit van James Bond aan zijn baas M (Judd Dench) behoorlijk op de proef gesteld wanneer hij een aantal geheimen uit haar verleden ontdekt. De derde keer dat Daniel Craig in de huid van de meest bekende geheim agent ter wereld mag kruipen. We zijn razend benieuwd wat Sam Mendes er van heeft gemaakt. Jullie ook?

Robot & Frank

 

De oude verzuurde gierigaard Frank (Frank Langella) is een eenzame man. Zijn enige passie is het lezen van boeken. De enige die goed met Frank op kan schieten is de bibliothecaresse Jennifer (Susan Sarandon) bij wie hij regelmatig een bezoekje brengt. Als blijkt dat Frank last heeft van geheugenverlies krijgt hij van zijn kinderen een huisrobot (Peter Sarsgaard). In het begin wil de oude knar niks van de monsterlijke machine weten maar toch groeit er al snel een band tussen het tweetal. Een prachtige film voor een ieder die het geduld op kan brengen voor een sciencefiction-film waarin het niet één en al actie en achtervolgingen is. Robot & Frank is een juweeltje in zijn eenvoud.

Veel plezier in de bioscoop.

FNV en KLM weerspreken ontslaggolf

De vakbonden en KLM voeren geen gesprekken over het ontslag van dertienhonderd medewerkers. Wel is sprake van een vacaturestop, wordt personeel dat met pensioen gaat niet vervangen en verdwijnen uitzendbanen. Dat zegt FNV Bondgenoten in reactie op een bericht in De Telegraaf woensdagochtend.

Ook KLM geeft aan dat het getal dertienhonderd nooit is genoemd. "We moeten als onderdeel van Air France-KLM ook bezuinigen", zegt een woordvoerder. "Maar wij willen daarbij 'onze familie' bijeenhouden en dus geen mensen ontslaan." Air France kondigde eerder dit jaar aan vijfduizend banen te schrappen.

De bonden en KLM voeren al maanden gesprekken over een cao. Tijdens die onderhandelingen wordt onderhandeld over het inleveren van salaris in ruil voor werkgelegenheidsgarantie. Volgens vakbondsonderhandelaar Jan van den Brink wordt nu vooral gesproken over de invulling van die garantie, bijvoorbeeld hoe personeel tijdelijk ergens anders wordt ondergebracht.

De gesprekken tussen de bonden en KLM zijn tijdelijk opgeschot, zeggen pilotenvakbond VNV, FNV Bondgenoten en KLM. Reden is het verschijnen van het regeerakkoord. De bonden en KLM bestuderen dat nu, omdat het akkoord grote gevolgen gaat hebben voor de cao.


FNV en KLM weerspreken ontslaggolf (Foto: Novum)

Ai Weiwei betaalt medestanders terug

De Chinese dissident en kunstenaar Ai Weiwei is naar eigen zeggen begonnen met het terugbetalen van donaties die hij kreeg van aanhangers en medestanders. Hij ontving dat geld nadat de autoriteiten hem en zijn ontwerpbureau een belastingaanslag plus een boete wegens belastingfraude van omgerekend 1,9 miljoen euro hadden opgelegd.

De begunstigers zagen de beschuldiging van belastingfraude als straf voor zijn politieke activisme. Ai had de schenkingen van omgerekend een kleine miljoen euro, die hij zelf omschreef als leningen, nodig als garantie aan de belastingdienst om in hoger beroep te gaan tegen de boete.

De kunstenaar wil het geld terugbetalen nu hij alle mogelijkheden tot beroep tegen de belastingdienst heeft uitgeput. Hij verloor vorige maand zijn laatste beroep.

De Chinese autoriteiten zien Ai, die door middel van zijn kunst misstanden in de Chinese maatschappij aan de kaak stelt, als een lastpost. Het afgelopen jaar heeft hij drie maanden vastgezeten.


Ai Weiwei betaalt medestanders terug (Foto: Novum)

Schulden NAC Breda lopen fors op

NAC Breda zakt dieper in de finaciële problemen. De ploeg uit Breda heeft bekendgemaakt dat het seizoen 2011-2012 afgesloten is met 1,2 miljoen euro verlies, waardoor de schuld opgelopen is tot 12,3 miljoen euro. Dit is bijna gelijk aan de hoogte van de begroting van de club.

Een seizoen eerder noteerde NAC een verlies van 7,5 miljoen euro, waarna er een omvangrijke bezuinigingsoperatie in gang is gezet. Dat er nu toch verlies bij de 100-jarige club is genoteerd komt doordat sponsorinkomsten tegenvielen en ook de tv-gelden nog niet volledig binnen zijn. Daarnaast ging projectontwikkelaar HEJA failliet, wat de club een miljoen kostte.

Algemeen directeur Stefaan Erkes blijft bezorgd. "Ik vertrouw op de eerder ingezette koers. De komende maanden sturen wij echter nog stringenter op kosten en baten." Ook wordt er gewerkt aan een plan om de schulden aan externe geldschieters om te zetten in aandelen.

Twente-talent Born tekent bij tot 2015

Mirco Born blijft langer verbonden aan FC Twente. De 18-jarige Duitser heeft zijn contract tot medio 2015 verlengd, met een optie voor nog een seizoen. Born maakt deel uit van de selectie van Jong FC Twente, maar mocht dit seizoen al driemaal opdraven in de hoofdmacht.

Born speelt sinds 2008 in de jeugdopleiding van Twente. In de voorbereiding op het huidige seizoen maakte hij als stagespeler deel uit van de eerste selectie en debuteerde hij in de Europa Leaguewedstrijd tegen UE Santa Coloma. Later speelde de aanvaller ook nog in de Eredivisie tegen VVV-Venlo en in bekerverband tegen de amateurs van RVVH.

Technisch manager Cees Lok is vol lof over de Duitse jeugdinternational. "We zijn verheugd dat Mirco een nieuw contract heeft getekend bij FC Twente", zegt hij woensdag op de clubsite. "Mirco is een jonge getalenteerde aanvaller, die zich de afgelopen jaren bij FC Twente goed heeft ontwikkeld en bij de club wil doorgroeien."

Schijf en Van de Ven in boekverfilming Daglicht

Angela Schijf en Monique van de Ven gaan spelen in de speelfilm Daglicht. De thriller is gebaseerd op het gelijknamige boek van Marion Pauw. Fedja van Huêt speelt de mannelijke hoofdrol, maakte distributeur Benelux Film Distributors vandaag bekend.

Schijf speelt de succesvolle advocate Iris die ontdekt dat haar moeder, de rol van Van de Ven, nog een zoon heeft. Van Huêt speelt Iris' autistische halfbroer die in een tbs-kliniek zit omdat hij een moord heeft gepleegd. Ze trekt zich zijn lot aan en begint een onheilspellende zoektocht naar de waarheid.

Daglicht wordt geregisseerd door Diederik van Rooijen, bekend van de thriller Taped en tv-series als Penoza en Meiden van de Wit. De opnamen gaan donderdag van start. De film moet in het voorjaar in de bioscopen draaien.

Pittige loting squashvrouwen voor WK landenteams

De Nederlandse squashsters hebben pittig geloot voor het WK landenteams, dat vanaf van 12 november wordt afgewerkt in het Franse Nîmes. Het als achtste geplaatste Oranje is gekoppeld aan Frankrijk (9) en Duitsland (21). Beide landen eindigden in mei op het EK nog boven Nederland. De Fransen werden derde, gevolgd door Duitsland en Nederland.

Om de tweede ronde van de wereldtitelstrijd te bereiken moet het team van bondscoaches Vanessa Atkinson en Ronny Vlassaks minimaal als tweede in groep H eindigen. Twee jaar geleden tijdens het vorige WK in het Nieuw-Zeelandse Palmerston North werden de Nederlandse squashvrouwen negende.

Estelle laat beslag leggen op panden Gullit

Estelle Cruijff heeft voor een miljoen euro beslag laten leggen op panden van Ruud Gullit. Het gaat om negen woningen in Amsterdam-Zuid, schrijft Het Financieele Dagblad woensdag. De nicht van Johan Cruijff en de oud-voetballer maakten in juni bekend na twaalf jaar huwelijk te gaan scheiden.

De panden waar beslag op is gelegd zijn een villa, geheel in het bezit van Gullit, en acht appartementen die voor de helft van hem zijn. De gerechtsdeurwaarder en advocaat van Cruijff willen tegen de krant niet ingaan op de reden van het beslag. Mogelijk wil ze de financiële gevolgen van de scheiding hiermee opvangen. Het duo heeft twee kinderen.

Het management van de 34-jarige Estelle Cruijff was woensdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar.

Capaciteit ArenA in winterstop vergroot

De gracht aan de westzijde van de Amsterdam ArenA zal tijdens de winterstop gedempt worden. Als dat is afgerond zullen op het nieuwe stuk vloer vervolgens vijf rijen extra stoelen worden geplaatst waardoor de capaciteit van de ArenA zal worden vergroot. Dat meldt de directeur van het stadion, Henk Markerink, in het Amsterdam ArenA Magazine.

"Met de uitbreiding worden bijzondere zitplaatsen gecreëerd aan de rand van het veld, waardoor een intensere beleving van het voetbal ontstaat", aldus Markerink. In augustus waren er al plannen om de grachten rondom het voetbalveld op termijn droog te leggen. "Maar die plannen zullen niet van de ene op de andere dag worden gerealiseerd", zei Markerink toen.

De grachten, die een scheiding vormen tussen het veld en de tribunes, dragen weinig bij aan de ultieme stadionsfeer. Daarom wilde hij zich tot het uiterste inspannen om de grachten te dempen. "De supporters zijn heel belangrijk. Uiteindelijk maken zij de sfeer. Een gebouw is een gebouw en de mensen maken de stemming", aldus Markerink.

SP Amsterdam wil geen opvolger Asscher

De SP in Amsterdam wil dat de gemeente geen nieuwe wethouder aanstelt ter vervanging van Lodewijk Asscher (PvdA), die vertrekt om vicepremier te worden. Met de driehonderdduizend euro die zo zou worden bespaard, wil de SP de bezuinigingen op laagdrempelig taalonderwijs beperken.

"De voormalige wethouder, die zich altijd hard heeft ingezet voor goed onderwijs voor kansarmen, kan het vast waarderen als we dat geld besparen en inzetten voor laagdrempelig taalonderwijs," verklaart SP-fractievoorzitter in Amsterdam Laurens Ivens woensdag het standpunt van zijn partij. Volgens Ivens hebben de overgebleven zes wethouders 'nu echt wel genoeg ervaring om de stad met zijn zessen te kunnen besturen.'

De Amsterdamse fractie van de PvdA heeft de vacature voor een vervanger van Asscher echter al uitgezet. Als mogelijke opvolgers worden Volkskrantcolumnist Pieter Hilhorst, stadsdeelvoorzitter in Amsterdam-West Martien Kuitenbrouwer en Kamerlid Achmed Marcouch genoemd.

Wilders valt Rutte aan om kinderpardon

VVD-leider Mark Rutte 'speelt een beetje Job Cohen' door in te stemmen met een kinderpardon. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdag gezegd tijdens het Kamerdebat over het regeerakkoord. De VVD heeft zich altijd verzet tegen een pardon, maar stemt er nu toch mee in, zei Wilders.

Het kinderpardon is niet alleen voor kinderen: hun ouders mogen ook blijven, zei Wilders. "U looft een premie uit voor mensen die rechterlijke uitspraken naast zich neerleggen", zei de PVV-leider tegen Rutte. "Uw boodschap is: heb je lak aan regels, kom naar Nederland, want je mag hier blijven en je ouders ook."

Het kinderpardon is bestemd voor kinderen zoals de Angolese jongen Mauro, die vijf jaar of langer in Nederland zijn en hier goed zijn geworteld. Volgens Wilders worden kinderen en hun ouders zo aangemoedigd hun asielprocedure zo lang mogelijk te rekken en niet te vertrekken als ze definitief zijn uitgeprocedeerd.

Rutte benadrukte dat hij weliswaar heeft ingestemd met het kinderpardon, maar dat het asielbeleid tegelijkertijd strenger wordt. "De procedures worden aangescherpt, en we gaan veel sneller duidelijkheid geven."

Eerder in het debat vergeleek Wilders Rutte al met een andere voormalige PvdA-leider, Joop den Uyl. Aanleiding daarvoor is de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie, wat volgens Wilders 'een van de grootste nivelleringsoperaties ooit' is. Volgens Wilders is Rutte 'gewoon een linkse jongen'.

[NBA] Miami opent seizoen met zege op Boston

Miami Heat is het NBA-seizoen prima begonnen. De regerend kampioen versloeg voor eigen publiek Boston Celtics met 120-107. Een andere favoriet voor de titel, Los Angeles Lakers, kende een valse start. Het sterrenensemble uit Californië werd met 91-99 verslagen door Dallas Mavericks, de kampioen van twee jaar geleden.

In de AT&T Arena zat de sfeer er al goed in voordat de wedstrijd begon. De spelers van Miami kregen namelijk de kampioensringen uitgereikt die horen bij het winnen van de NBA-finale. Vorig seizoen kroonde Miami zich tot kampioen door Oklahoma Thunder met 4-1 te verslaan.

In de aanloop naar het duel was de aandacht vooral gevestigd op Ray Allen, de nieuwe aanwinst van de ploeg uit Florida. Hij kwam afgelopen zomer over van de Celtics en had met negentien punten een behoorlijk aandeel in de zege op zijn oude ploeg.

De twee teams hielden elkaar in de eerste twee kwarten nog goed in evenwicht. Na de rust liep Miami aan de hand van topscorer Dwyane Wade weg bij zijn rivaal en hield de voorsprong vast tot het einde. Wade tekende voor 29 punten, ploeggenoot LeBron James was goed voor 26 punten. Bij Boston was Rajon Rondo topscorer met twintig punten en goed voor dertien assists en zeven rebounds.

De Lakers konden in het eigen Staples Center hun eerste duel van het seizoen niet winnen. De ploeg die in het voorseizoen alle acht wedstrijden verloor maakte ook tegen Dallas, dat speelde zonder sterspeler Dirk Nowitsky, geen sterke indruk.

De Spanjaard Pau Gasol was met 23 punten topscorer aan de kant van Los Angeles, op de voet gevolgd door Kobe Bryant met 22 punten. Nieuwe aanwinst Dwight Howard, die overkwam van Orlando Magic, scoorde negentien punten en pakte tien rebounds, maar miste ook elf vrije worpen. Bij Dallas was Darren Collison goed voor zeventien punten.

De bankspelers van de Lakers waren goed voor zeventien punten, tegenover 37 punten voor de reservespelers van Dallas. Los Angeles miste ook negentien van de 31 vrije worpen.

De derde wedstrijd was die tussen Cleveland Cavaliers en Washington Wizards. De Cavaliers versloegen de Wizards met 94-84.

Voigt: "Iedereen start met gelijke kansen"

Wielrenner Jens Voigt prijst op zijn weblog de situatie waarin het wielrennen zich nu bevindt. Het feit dat de RadioShack-coureur op zijn 41e nog mee kan komen laat zien dat de sport schoner is geworden.

"Momenteel worden renners die hard werken en zich opofferingen getroosten weer beloond. Omdat er geen georganiseerde doping meer plaatsheeft, start iedereen met gelijke kansen. De toekomst van de sport is de handen van de renners en teams. We moeten het verlies van belangrijke sponsors als Rabobank voorkomen. Excuses zijn er niet meer. De renners moeten weer het vertrouwen krijgen van de fans en sponsors."

De dopingzaken van de laatste jaren verbaasden Voigt. "Misschien is dat een beetje naïef, maar ik heb niemand doping zien nemen. Soms verdacht ik renners wel van dopinggebruik, maar ik kon mijn energie beter besteden aan andere dingen. De Festina-affaire verbaasde me al en daar kwam in 2006 nog de Operación Puerto bovenop. Het was bijna perfect georganiseerd. Dat en de hoeveelheid betrokken renners, vijftig, liet me in verbijstering achter."

De Duitser heeft zelf naar eigen zeggen nooit verboden middelen gebruikt. "Ik heb niets te verbergen, ze mogen mijn bloed- en urinestalen over honderd jaar nog testen. Mijn eigen zoon doet aan wielrennen. Zal ik dan zelf een bijdrage willen leveren aan het ruïneren van de sport? In het leger drukte de commandant ons al op het hart: 'jullie hebben een voorbeeldfunctie'. Zo zie ik dat nu ook. Ik wil dat jonge renners niet aan de dope raken en een goede en lange loopbaan hebben."

Polsstokspringen (met ongelukken)

Het principe van polsstokspringen is dat je rent, de stok pakt, springt en droog aan de overkant van de sloot terechtkomt.

In Leiden was de uitvoering van dit principe ver te zoeken. Slechts een man wist droog de overkant te bereiken. Leuk voor de toeschouwers natuurlijk, want een nat pak is leuker.

Helaas werd de wedstrijd abrupt afgebroken omdat een van de deelnemers vergat de stok los te laten en in een ziekenwagen werd afgevoerd. Onze eigen Stefan Tetelepta legde voor FOK!tv het festijn vast.

video

KLM Open verhuist in 2016 naar Spijk

Het KLM Open verhuist in 2016 naar de nieuwe golfbaan The Dutch in het Gelderse Spijk. Hiermee wordt afgeweken met de traditie van de laatste decennia. Er werd de laatste tientallen jaren gespeeld op de Kennemer, De Noordwijkse en de Hilversumsche. 

De baan in Spijk is ontworpen door de Schot Colin Montgomerie. The Dutch was de Nederlandse troef bij de mislukte poging om de organisatie van de Ryder Cup 2018 binnen te halen. Toernooidirecteur Daan Slooter zegt dat de keuze voor Spijk mede ingegeven is door de mogelijkheden om het toernooi verder te laten groeien. De komende drie jaar heeft de KLM Open plaats op de Kennemer. 

Hülkenberg tekent bij Sauber

Zoals verwacht heeft Nico Hülkenberg het Formule 1-team Force India verruild voor Sauber. De 25-jarige Duitser tekent een contract voor één seizoen bij het team uit Hinwil. De tweede coureur bij Sauber zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt.

Hülkenberg kent een succesvolle carrière in de autosport. Zo werd de Duitser kampioen in de Formule BMW, A1GP, won hij tweemaal de Masters op Zandvoort en pakte hij de titel in de GP2 Series. In 2008 werd hij net als in 2009 testrijder voor Williams. Bij dat team maakte hij twee jaar geleden zijn Formule 1-racedebuut. Hij viel daar op met een poleposition op Interlagos in een kwalificatie die onder lastige omstandigheden verreden werd.

Toch kreeg Hülkenberg geen contract voor het seizoen 2011, waarna hij opgepikt werd door Force India. Na een jaar testrijder te zijn geweest mocht de Duitser terugkeren achter het stuur van een racebolide. Voor het team van Vijay Mallya pakte hij dit jaar onder meer een vierde plaats op Spa-Francorchamps en staat hij nu in de titelstrijd twaalfde met 49 punten uit zeventien races. Ondanks deze goede prestaties verruilt hij Force India voor Sauber.

Rutte relativeert hoogte zorgpremie

De hogere inkomens zullen er niet zo veel op achteruitgaan als in de rekensommen die nu de ronde doen. Dat zegt VVD-leider Mark Rutte. Tegenover de hogere zorgpremie staan andere maatregelen die het koopkrachtverlies beperken.

"Het is een feit dat de verschillen tussen mensen met een hoger en een lager inkomen kleiner zullen worden. Dat is een concessie die de VVD heeft gedaan", zei Rutte woensdag voorafgaand aan een Kamerdebat over de kabinetsformatie. "Maar de rekensommen houden geen rekening met allerlei andere effecten. Het koopkrachtbeeld is veel beperkter."

Ook volgens PvdA-leider Diederik Samsom kloppen de rekensommen niet. Hij stelt dat alleenverdieners met een inkomen vanaf 51 duizend euro meer gaan betalen. Bij tweeverdieners is dat het geval vanaf 72 duizend euro. Per saldo gaan inkomens vanaf ongeveer een ton er een half procent in koopkracht op achteruit, zei Samsom. "Dat lijkt mij een eerlijke verdeling."

De oppositie heeft zware kritiek op de inkomensafhankelijke zorgpremie die volgens het regeerakkoord van VVD en PvdA wordt ingevoerd. "Dit is puur kiezersbedrog van de VVD", zei PVV-leider Geert Wilders. "Rutte heeft zijn kiezers straal voor de gek gehouden. Hij is geen VVD'er maar een tweede Den Uyl." Wilders vindt dat Rutte zijn kiezers excuses moet aanbieden.

KPN verkoopt deel zendmasten

KPN heeft een koper gevonden voor een deel van zijn antennemasten in Nederland. Het Indonesische Protelindo is bereid gevonden hier 75 miljoen euro voor te betalen. Dat heeft het telecombedrijf woensdag bekendgemaakt. KPN maakt een boekwinst van 66 miljoen euro op de nu verkochte masten.

De afgelopen jaren heeft KPN al meerdere keren masten verkocht. KPN wil van de masten af omdat deze niet tot de kernactiviteiten behoren. In dat kader zoekt het bedrijf ook naar kopers voor kantoren en voormalige telefooncentralegebouwen. Het telecombedrijf wil geen mededelingen doen over het aantal masten dat het nog bezit.

De masten worden door meerdere mobiele operators gebruikt. KPN huurt de mastruimte die het nodig heeft nu terug van Protelindo.

Wiegel: Rutte-II nivellerender dan Den Uyl

De plannen van het tweede kabinet-Rutte voor een inkomensafhankelijke zorgpremie zijn nog nivellerender dan het kabinet-Den Uyl uit de jaren zeventig. Dat heeft oud-minister en VVD-prominent Hans Wiegel woensdagochtend gezegd op Radio 1. Hij spreekt van een 'gigantische nivelleringsoperatie'.

VVD en PvdA zijn van plan de zorgpremie afhankelijk te maken van de hoogte van het inkomen. Zo kunnen de premies gaan variëren van twintig tot 482 euro per maand als ze inkomensafhankelijk worden.

Wiegel vindt het 'buiten elke proportie' dat gezinsleden in sommige gevallen samen tienduizend euro aan premie gaan betalen. Ook maakt hij zich zorgen over de positie van de zorgverzekeraars. Wiegel vermoedt dat de VVD het misschien onbewust door de vingers heeft laten lopen.

De VVD'er verwacht dat het voorstel nog wel onder vuur komt te liggen in de Eerste en Tweede Kamer. Wiegel benadrukte dat er geen meerderheid van PvdA en VVD is in de Eerste Kamer. "Ik ben er bijna zeker van dat dit niet goed wordt gekeurd."

Volgens Wiegel is er nog genoeg tijd voor beide partijen om hier een 'redelijk' voorstel over te doen. Hij benadrukte dat hij als VVD'er het niet overal eens mee hoeft te zijn. "In elk akkoord staan dingen die je liever niet wilt."

Zorgverzekaars Nederland, waar Wiegel eerder voorzitter van was, plaatste dinsdag ook al haar vraagtekens bij het plan over de zorgpremies. De maatregelen zouden het 'publiek-private karakter' van het Nederlandse zorgstelsel raken.


Wiegel: Rutte-II nivellerender dan Den Uyl (Foto: Novum)

Student met kapotte chipkaart ongelijk behandeld

De positie van studenten in het openbaar vervoer moet worden verbeterd. Nu worden studenten soms anders behandeld dan niet-studenten als hun OV-chipkaart defect is en worden ze van het kastje naar de muur gestuurd bij problemen met hun kaart. Dat meldt het OV loket, de onafhankelijke ombudsman voor openbaar vervoer, woensdag in zijn derde kwartaalrapportage.

De ongelijke behandeling van studenten met chipkaartproblemen is 'onlogisch en onnodig'. Zo mogen houders van een abonnement met een defecte OV-chipkaart vaak nog wel reizen met een kopie van hun kaart of een tijdelijk exemplaar, maar voor studenten geldt dat zij in dat geval hun kaartjes zelf moeten betalen. Hoewel zij soms recht hebben op restitutie, heeft het voorschieten vaak grote financiële gevolgen, stelt het OV loket.

Verder zijn er bij het 'reisrecht' van studenten momenteel drie instanties betrokken: de Dienst Uitvoering Onderwijs, de Regisseur Studenten Reisrecht en de Klantenservice OV-chipkaart. Klanten kunnen met vragen echter alleen terecht bij laatstgenoemde, die niet in de systemen van de andere twee kan kijken voor informatie. Studenten worden daardoor vaak van het kastje naar de muur gestuurd.

Om het voor studenten met reisproblemen makkelijker te maken, pleit de ombudsinstantie ervoor dat de drie instanties meer persoonsgegevens gaan uitwisselen als een student daar toestemming voor geeft. Ook wil de ombudsman dat de Regisseur Studenten Reisrecht, een onafhankelijke instelling die gaat over de privacygevoelige persoonsgegevens, direct toegankelijk wordt voor studenten. Dat is nu niet het geval.

In totaal kwamen in het derde kwartaal bij het OV loket 1160 klachten binnen, een lichte daling ten opzichte van de 1231 klachten in het tweede kwartaal.

Ecclestone verwacht minder races in Europa

Formule 1-baas Bernie Ecclestone denkt dat er in de toekomst minder races in Europa zullen zijn. Volgend jaar komt het aantal op een historisch dieptepunt van zeven wedstrijden, maar in de toekomst zou het volgens de Brit wel eens kunnen dalen naar vier.

Ecclestone sprak met Sky Sports. "We proberen altijd vooruit te gaan in onze ontwikkeling. We zijn tenslotte een wereldkampioenschap. Waarschijnlijk zullen we in dat proces nog twee of drie Europese races verliezen."

Komend seizoen staat de Grand Prix van Europa in Valencia niet meer op het programma. Mogelijk komt de Grand Prix van Frankrijk terug. Ecclestone is hiervoor in onderhandeling met zowel Paul Ricard als Magny-Cours. De plaats op de kalender is opengevallen doordat de race in New Jersey met een jaar uitgesteld is.

Bondgirl vindt James niet meer vrouwonvriendelijk

James Bond is allang niet meer de schaamteloze vrouwenverslinder van weleer. Sterker nog, hij duldt tegenwoordig sterke vrouwen naast zich die flink van zich af kunnen bijten. "James Bond is allang niet meer zo vrouwonvriendelijk als vroeger", zegt Bérénice Marlohe, die in de nieuwste Bondfilm Skyfall de Bondgirl speelt, tegen Novum Nieuws.

"In de tijd van de eerste Bondfilms met Sean Connery was Bond nog wel vrouwonvriendelijk", gaat de 33-jarige Française verder. "Dat zie ik in Skyfall niet meer. Daarnaast is Daniel sowieso wel bereid om zijn personage af en toe een beetje voor schut te laten zetten, ook door vrouwen", zegt ze over Bondacteur Daniel Craig.

De 33-jarige Marlohe maakt zich overigens allerminst druk over de politieke correctheid van James Bond. "Die hele discussie over of het nou Bondgirl of Bondwoman is, interesseert mij niet zo. Mijn personage Sévérine is een Bond Dragon, gezien haar enorme tatoeages en sterke karakter."

"Voor mij moet een Bondgirl heel vrouwelijk zijn, maar ook iets mannelijks en zelfs dierlijks hebben. Een vrouw met ballen", zegt de actrice. Regisseur Sam Mendes was wat eleganter en verwees altijd naar Sévérine als Bond Lady. "Dat vind ik erg poëtisch."

Vele schone vrouwen gingen Marlohe voor als Bondgirl, met Ursula Andress die het spits afbeet en daarna onder anderen Kim Basinger, Halle Berry en Famke Janssen. "Mijn meest sexy scène was de douchescène met Daniel", zegt Marlohe lachend. "Maar ik ben ook dol op mijn scènes in het casino", vertelt de actrice trots. "Die setting is klassiek voor een Bondfilm en ik moest er ook het hardst voor aan de bak als actrice. Daar is Sévérine nog onbekend, berekenend en gevaarlijk."

Naast Sévérine heeft Bond nog zijn handen vol aan baas M, gespeeld door Judi Dench, en Eve, een rol van Naomi Harris. Toch bieden beide dames essentiële hulp aan Bond, die het moet opnemen tegen een schurk, gespeeld door Javier Bardem, die zelfs het hoofdkwartier van MI6 in Londen weet te bedreigen.

Skyfall draait vanaf vandaag in de bioscoop. De review van de film kan je hier lezen.


Bondgirl vindt James niet meer vrouwonvriendelijk (Foto: Novum)

Twitteractie: Win een Skyfall-shirt!

FOK!film is niet alleen actief op FOK! zelf, maar ook op Twitter. In samenwerking met Sony Pictures Releasing Holland mogen wij aan onze trouwe volgers een Skyfall-shirt verloten!

Het Twitter-kanaal van FOK!film geeft dagelijks niet alleen direct door welke nieuwtjes of reviews er zijn, de moderatoren van het kanaal zijn meer dan enkel lezers van de tweets. Ben je vergeten hoe een film heet, welke film je niet mag missen, in welke film Johnny Depp als eerste meespeelde of heb je andere vragen, wij helpen jou graag. Ook submits voor nieuws of reviews kunnen via het kanaal ingediend worden.

Wat moet je doen om het t-shirt te winnen? Heel simpel: volg het Twitter-kanaal en retweet dit nieuwsbericht. De tweet kun je HIER vinden. Je kan tot 31 oktober om 23.59 uur meedoen met de actie, dus wees er snel bij.

Als Bond (Daniel Craig) zijn meest recente missie gruwelijk mislukt en geheim agenten van over de hele wereld worden onthuld, komt MI6 onder een zware aanval te liggen. Hierdoor is het noodzakelijk om de interne werkzaamheden te verplaatsen naar een andere, veiligere locatie in Londen. Deze gebeurtenissen zorgen dat M haar autoriteit en positie binnen de organisatie onder druk worden gezet door Gareth Mallory (Ralph Fiennes), de nieuwe voorzitter van de Intelligence and Security Committee. Terwijl MI6 zowel van binnen als van buiten niet meer veilig is, blijft M achter met de enige persoon die zij kan vertrouwen: Bond. 007 moet zich in de schaduwen gaan begeven met alleen veldagent Eve (Naomie Harris) als hulp om het spoor van de mysterieuze Silva (Javier Bardem) te volgen, van wie zijn dodelijke en verborgen motieven steeds duidelijker worden.

Skyfall draait vanaf 31 oktober in de bioscoop.

Shirt

Gesink: "Even geen zin in wielrennen"

Wielrenner Robert Gesink heeft even geen zin in het uitoefenen van zijn sport. Aanleiding hiervoor zijn de recente dopingperikelen en het stoppen van Rabobank als hoofdsponsor van de grootste Nederlandse ploeg. Daarom heeft hij besloten om de afsluiting van het seizoen, de Amstel Curaçao Race, niet te rijden.

"Ik ben gewoon even klaar met wielrennen, na wat er allemaal gaande is in onze sport. Het stoppen van Rabobank als sponsor heeft grote impact op me gehad. Wat mijzelf betreft, heb ik even de tijd nodig om dat te verwerken. Hoewel ik de laatste jaren in deze periode toch al wat afstand nam van het wielrennen en even mijn gedachten op andere dingen in het leven zette, is dat gevoel nu nog sterker aanwezig."

"Ik vier lekker vakantie met mijn familie, daarna ga ik toewerken naar het nieuwe seizoen. De Tour de France in 2013 is een doel, maar ik wil ook nog even goed bekijken hoe het parcours van de Giro d’Italia eruit ziet. Dat is eventueel ook een optie om te rijden."

Zevende deel populaire RPG naar 3DS

Square Enix heeft een remake van Dragon Quest VII aangekondigd voor Nintendo 3DS. De game moet in februari 2013 in de Japanse winkels liggen en volgt na de drie rereleases van IV, V en VI op Nintendo DS.

Dragon Quest VII is het op één na meest verkochte deel in de langlopende serie die Japanse RPG's groot maakte. Enkel deel IX voor Nintendo DS verkocht meer. In de remake komen onder andere Street Pass-mogelijkheden om in-game content vrij te spelen.

Om een indruk te krijgen van de game plaatsen we hieronder de trailer van de PSOne-versie van de game uit 2001:

Caroline Tensen na elf jaar weer vrijgezel

Caroline Tensen heeft haar relatie met Peter Gallas na elf jaar verbroken. "De liefde was op", doet de 48-jarige presentatrice woensdag uit de doeken in De Telegraaf.

"Ik heb nog steeds af en toe een zwak moment. Maar de tranen zijn eigenlijk op", vertelt ze openhartig. "Peter en ik hebben ook samen veel gehuild. Je wilt toch niet dat een relatie mislukt."

Tensen woont nu alleen in het Amsterdamse appartement waar ze samen met Gallas woonde. "Ik ga volgend voorjaar naar een nieuw huis in Amsterdam. Aan het water, met een tuin en met genoeg slaapkamers voor Bob en Lotte."

De presentatrice kreeg twee kinderen tijdens haar huwelijk met artiestenmanager Frank Wisse. Ze gingen rond 2001 na negentien jaar uit elkaar. Toen ze in scheiding lag met Frank viel ze voor Peter.

Carrières reden breuk Bram Moszkowicz en Eva Jinek

Bram Moszkowicz en Eva Jinek zijn niet meer bij elkaar vanwege hun carrières. Dinsdag werd bekend dat de twee een punt hebben gezet achter hun relatie. De advocaat ontkent dat zijn huidige problemen daar iets mee te maken hebben gehad.

"Onze beslissing had meer te maken met het feit dat wij twee hardwerkende mensen zijn die vol gaan voor onze carrières", zegt hij woensdag in De Telegraaf. Volgens Moszkowicz maken problemen Jinek juist sterker. "Eva is een buitengewoon krachtige vrouw."

De twee lieten weten dat een vriendschappelijke relatie beter bij ze past. De presentatrice belde de advocaat dinsdag, nadat hij door de Raad van Discipline werd verboden nog langer zijn beroep uit te oefenen. Moszkowicz heeft veel steun aan zijn ex. "Nou en of."

Tv-ervaring komt Natasja en John privé ten goede

Bonje met de Buren heeft een positief effect op het privéleven van presentatieduo Natasja Froger en John Williams. De twee lossen in het RTL-programma burenruzies op en die ervaring komt in huiselijk kring goed van pas.

"Als ik het voel aankomen dat die twee elkaar de tent uit willen vechten, stuur ik ze preventief naar hun kamers: even elkaars wijk uit", zegt Froger woensdag in het AD over haar twee puberende zoons. "Dankzij het programma signaleer ik die spanning wel sneller."

Ze ziet in Williams, die in zijn voetbalteam al Kofi Annan wordt genoemd, een goede vader. "John zou ook een geweldige vader zijn. Heel geduldig en beschermend", zegt ze. "We staan ervoor open", reageert de presentator, die een relatie heeft met Priscilla. "We oefenen dus, maar niet harder dan anders, hoor."

Lammers spreekt van schande

John Lammers schaamde zich de oren van het hoofd na de uitschakeling van FC Eindhoven in de KNVB Beker. Dat zijn ploeg verloor van de amateurs van ADO '20, dat kon op zich nog wel gebeuren. Dat dit gebeurde met enorme cijfers (6-1) was volgens Lammers echter niet te verkroppen.

De Eindhovenaren stonden na dertien minuten al met 5-0 achter. "Een schande. We waren veel te slap", aldus een verbouwereerde Lammers tegen De Telegraaf. "We lieten alles lopen. We wonnen geen duel in de eerste helft. We stonden alleen maar te kijken. Het was een schande."

ADO '20 ontpopt zich ondertussen als reuzendoder in de KNVB Beker. In de vorige ronde werd Almere City met 1-4 uit het toernooi gekegeld.

Barcelona en Valencia winnen in Copa

Barcelona en Valencia hebben dinsdag hun heenwedstrijd in de vierde ronde van de Copa del Rey gewonnen. Barcelona won door doelpunten van David Villa, Andres Iniesta en Cesc Fabregas uit met 3-0 van Alaves. Jonas en Nelson Valdez schoten Valencia langs Llagostera: 2-0. Ook Valencia speelde een uitwedstrijd.

Woensdag en donderdag worden de andere heenwedstrijden gespeeld. Real madrid gaat woensdag op bezoek bij Alcoyano, terwijl donderdag vier ontmoetingen tussen twee ploegen uit de Primera Division op het programma staan.

Dochter Heineken nieuwe leider Quote 500

De dochter van Freddy Heineken, Charlene de Carvalho, is de nieuwe leider van de Quote 500. Ze lost de C&A-familie Brenninkmeijer af, die veertien jaar aan top van de lijst stonden. Dat schrijft het AD. De gehele lijst wordt later woensdag bekendgemaakt.

De Carvalho dankt haar leidende positie aan een herschikking van het tijdschrift. Families worden voortaan in een aparte lijst gezet. De dochter van Heineken had in 2011 nog een achterstand van ruim zeventien miljard op de Brenninkmeijers. Dit jaar wordt haar vermogen op 5,4 miljard geschat.

Het totale kapitaal van de vijfhonderd rijksten van Nederland is door de herschikking flink gedaald van 143 naar 106 miljard. Was die herschikking er niet geweest, dan stond de teller nu op 148 miljard.

De eerste BN'er in de lijst is John de Mol. De tv-magnaat stond vorig jaar achtste en klimt mede door het succes van The Voice door naar plaats vijf.

Schade Sandy loopt in miljarden

De economische schade die superstorm Sandy in Amerika heeft aangericht loopt in de miljarden. Dat voorspelt adviesbureau IHS Global Insight. Naar schatting loopt alleen al de materiële schade aan gebouwen en infrastructuur op tot 20 miljard dollar (15,4 miljard euro). Ter vergelijking stelt IHS dat orkaan Irene, die in 2011 over Amerika raasde, de staat 15 miljard dollar aan infrastructuurschade kostte.

Ook de economische groei in het hele land heeft te lijden onder de storm. Doordat winkels dichtblijven en fabrieken hun productieprocessen staken, is de voorspelling dat de groei van het bruto binnenlands product met 0,6 procentpunt lager zal uitvallen dan gebruikelijk is.

Mars-bodem lijkt op zand Hawaii

De mineralen die verkenner Curiosity op de planeet Mars heeft geanalyseerd hebben veel overeenkomsten met vulkanisch zand op aarde. Dat lieten wetenschappers, verbonden aan de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, dinsdag weten. In de monsters heeft Curiosity kristallen ontdekt die lijken op kristallen in de basaltachtige bodem van gebieden als Hawaii.

De wetenschappers willen de informatie over de mineralen op Mars gebruiken om te kijken of er ooit leven op Mars is geweest, of nog steeds is. Daarvoor gebruiken ze voor het eerst een techniek met röntgenstraling om de mineralen in kaart te brengen.

Mars-bodem lijkt op vulkanisch zand Hawaii
Mars-bodem lijkt op vulkanisch zand Hawaii (Foto: ANP)

Kamer bespreekt kabinetsformatie

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de kabinetsformatie. Maandag presenteerden VVD en PvdA hun regeerakkoord, maar of dat meteen van A tot Z in de Kamer wordt besproken is nog maar de vraag.

Officieel is het woensdag een debat met de informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA) over het proces van de formatie en heeft het slechts als doel een formateur aan te wijzen: VVD-leider Mark Rutte. Partijen als D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen het daar ook bij houden en pas binnenkort met een beëdigd kabinet spreken over zijn plannen.

Maar onder meer VVD, PvdA en SP vinden dat het iedereen vrij staat om de 10 minuten spreektijd te benutten voor alles wat met de vorming van het nieuwe kabinet te maken heeft. De partijleiders Mark Rutte en Diederik Samsom zijn bereid, zoals ze in de media al deden, hun plannen te verdedigen.

De PvdA zal vooral van SP en GroenLinks flinke kritiek krijgen, de VVD kan vooral aanvallen tegemoet zien van PVV en CDA.

Kamer bespreekt kabinetsformatie
Kamer bespreekt kabinetsformatie (Foto: ANP)

'Nijmeijer ruim jaar uit Colombia'

Tanja Nijmeijer is mogelijk al meer dan een jaar buiten Colombia. Waar ze precies is, is onduidelijk. Dat zegt de Colombiaanse minister van Defensie Juan Carlos Pinzón in een reactie op berichten dat de Nederlandse onderweg zou zijn naar Havana, melden lokale media. Hij ontkent dit bovendien.

De minister zegt zich te beroepen op bronnen die zouden weten dat zij al meer dan een jaar niet meer in Colombia is. Dinsdag meldden Colombiaanse media dat zij vanuit de stad Neiva, een paar honderd kilometer ten zuidwesten van Bogota, naar de Colombiaanse hoofdstad was gevlogen.

Van daaruit zou zij naar Havana vliegen waar zij deel moet uitmaken van de onderhandelingsdelegatie van de FARC voor de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering op 15 november. De arrestatiebevelen tegen de guerrillastrijdster zijn tijdelijk ingetrokken.

Zowel de Colombiaanse regering als een politiecommandant in Neiva ontkenden tegenover lokale media dat Nijmeijer onderweg zou zijn. FARC-kenner en mensenrechtenactiviste Liduine Zumpolle vermoedde een tijd terug nog dat Nijmeijer zich in het grensgebied met Venezuela zou bevinden.


'Nijmeijer al meer dan een jaar uit Colombia' (Foto: Novum)

Zeven relschoppers Haren herkend

Zeven verdachten van de rellen in Haren die dinsdagavond te zien waren in het opsporingsprogramma Opsporing Verzocht zijn herkend. De recherche kreeg verder 32 nieuwe tips binnen over de ongeregeldheden vorige maand na een uit de hand gelopen Facebookfeest. Dat meldt de politie.

De verdachten werden voor het eerst herkenbaar in beeld gebracht. Het programma besteedde eerder ook al aandacht aan de rellen, maar toen waren de gezichten van de daders niet te zien.

De politie waarschuwde verdachten in de afgelopen week dat het de laatste kans was om zich op het bureau te melden voordat ze beelden zouden publiceren. Naar aanleiding daarvan lieten vier verdachten van zich horen. In totaal heeft de politie er nog enkele tientallen op de korrel. Hun foto's staan momenteel online.

Of tussen de herkende relschoppers ook diegene zit die tijdens de rellen een bejaarde mishandelde in zijn woning is nog niet duidelijk. Het Openbaar Ministerie loofde dinsdag een beloning van vijfduizend euro uit voor de gouden tip die leidt tot de aanhouding van de dader. Tot dinsdag zijn in totaal 64 mensen opgepakt voor hun betrokkenheid bij de rellen.

Chad Kroeger maakt ex van Avril Lavigne belachelijk

Chad Kroeger laat het niet op zich zitten dat hij en zijn verloofde Avril Lavigne op de hak zijn genomen door Avrils ex. De Nickelback-zanger haalt uit naar Deryck Whibley nadat die voor Halloween verkleed ging als zijn ex Avril Lavigne.

Whibleys vriendin had zich voor de gelegenheid laten omtoveren tot Kroeger. "Geweldige kostuums!", twitterde Kroeger. "Wij zouden als jullie verkleed gaan, maar het thema was beroemdheden."

Whibley, zanger van rockband Sum 41, trouwde in 2006 met Lavigne. Dat huwelijk strandde drie jaar later. Lavigne maakte twee maanden geleden bekend dat ze gaat trouwen met Chad Kroeger.

Nieuwe prostitutiewet aangehouden in Eerste Kamer

De Eerste Kamer heeft dinsdag de behandeling van de nieuwe prostitutiewet aangehouden. Verschillende partijen zetten vraagtekens bij onder meer de registratieplicht voor prostituees.

Ook werd kritiek geuit op de zogenoemde vergewisplicht voor klanten, waardoor bezoekers van prostituees worden verplicht zich ervan te vergewissen dat alles wel legaal is. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaf vervolgens aan zich te willen herbezinnen op het wetsvoorstel en vroeg daarom de Eerste Kamer de behandeling aan te houden. De Kamer ging daarmee akkoord.

De wet moet onder meer gaan regelen dat de minimumleeftijd voor prostituees van 18 naar 21 jaar gaat.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.