Wilders valt Rutte aan om kinderpardon

VVD-leider Mark Rutte 'speelt een beetje Job Cohen' door in te stemmen met een kinderpardon. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders woensdag gezegd tijdens het Kamerdebat over het regeerakkoord. De VVD heeft zich altijd verzet tegen een pardon, maar stemt er nu toch mee in, zei Wilders.

Het kinderpardon is niet alleen voor kinderen: hun ouders mogen ook blijven, zei Wilders. "U looft een premie uit voor mensen die rechterlijke uitspraken naast zich neerleggen", zei de PVV-leider tegen Rutte. "Uw boodschap is: heb je lak aan regels, kom naar Nederland, want je mag hier blijven en je ouders ook."

Het kinderpardon is bestemd voor kinderen zoals de Angolese jongen Mauro, die vijf jaar of langer in Nederland zijn en hier goed zijn geworteld. Volgens Wilders worden kinderen en hun ouders zo aangemoedigd hun asielprocedure zo lang mogelijk te rekken en niet te vertrekken als ze definitief zijn uitgeprocedeerd.

Rutte benadrukte dat hij weliswaar heeft ingestemd met het kinderpardon, maar dat het asielbeleid tegelijkertijd strenger wordt. "De procedures worden aangescherpt, en we gaan veel sneller duidelijkheid geven."

Eerder in het debat vergeleek Wilders Rutte al met een andere voormalige PvdA-leider, Joop den Uyl. Aanleiding daarvoor is de invoering van een inkomensafhankelijke zorgpremie, wat volgens Wilders 'een van de grootste nivelleringsoperaties ooit' is. Volgens Wilders is Rutte 'gewoon een linkse jongen'.