Gerard Butler in Oekraïens voetbaldrama Dynamo

Gerard Butler gaat de hoofdrol spelen in het voetbaldrama Dynamo. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het verhaal is gebaseerd op het boek Dynamo: Defending the Honour of Kiev van Andy Dougan, over het Oekraïense voetbalteam Dynamo Kiev en hun legendarische wedstrijd tegen het team van de Duitse bezetter op 9 augustus 1942.

Om het Oekraïense verzet de kop in te drukken en de Arische 'superioriteit' te bewijzen nam het Duitse superteam Flakelf, bestaande uit speciaal geselecteerde Duitse militairen, het op tegen een team van uitgehongerde voormalige Oekraïense voetballers. De wedstrijd staat nog altijd bekend als de Wedstrijd des Doods.

De 42-jarige Butler speelt de keeper en steunpilaar van het elftal. Zijn optreden, en de winst van 5-3 tegen het Duitse team, inspireerde de gehele bevolking van het door de nazi's bezette Kiev. Volgens de spelers werden tien van hen negen dagen na de wedstrijd gedeporteerd naar een concentratiekamp.

De opnames van Dynamo beginnen volgend jaar op diverse plekken in Europa. Butler is momenteel te zien in het surfdrama Chasing Mavericks.


Gerard Butler in Oekraïens voetbaldrama Dynamo (Foto: Novum)