PvdA blokkeert doorrekening zorgplan

De PvdA is er toch tegen om nu een nieuwe doorrekening te laten maken van de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie. De oppositie wil snel meer inzicht in de gevolgen, maar de PvdA steunt dat niet.

De voltallige oppositie wil dat VVD-leider Mark Rutte als formateur het instituut voor budgetvoorlichting Nibud vraagt de gevolgen van de plannen nauwkeuriger in kaart te brengen. Volgens verschillende media zullen vooral middeninkomens er fors op achteruitgaan, maar VVD en PvdA spreken dat tegen.

PvdA-leider Diederik Samsom leek het plan van de oppositie woensdag in een Kamerdebat over de formatie aanvankelijk te steunen, maar dat bleek tegen het einde van het debat toch anders te liggen. Samsom vindt dat het aan de volgende minister van Sociale Zaken is om zo'n verzoek aan het Nibud te doen.

De VVD is tegen een nieuwe doorrekening. Het regeerakkoord is doorgerekend door het Centraal Planbureau en dat toont aan dat er alleen negatieve koopkrachtgevolgen zijn voor inkomens boven een ton, zei Rutte woensdag.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma noemde het vreemd dat de PvdA een nieuwe doorrekening niet steunt, omdat de plannen voor de zorgpremie veel onrust teweegbrengen.