Rechtszaak rond rellen Parijs heropend

Redactie

De rechtszaak tegen twee Franse agenten die voorafgaand aan de rellen in 2005 twee jongens, die door elektrocutie omkwamen, niet zouden hebben geholpen is heropend. Een lagere rechtbank had de zaak eerder afgewezen omdat de zaak 'te vaag en hypothetisch was'.

De twee jongens, Bouna Traoré en Zyed Benna, hadden zich verstopt voor de politie in een transformatorhuisje in een voorstad van Parijs, maar werden geëlektrocuteerd. Traoré's broer Siyakha zei woensdag opgelucht te zijn. "Het is een mooie dag voor ons en voor iedereen die onze pijn en ons lijden heeft gevoeld", aldus Siyakha.

Jongeren gaven in 2005 de politie de schuld van de dood van de twee jongens, en botvierden hun woede op auto's en winkels in de voorstad. De woede sloeg over naar de rest van het land en de rellen hielden drie weken aan.

In 2010 zeiden onderzoekersrechters dat de twee agenten terecht moesten staan omdat ze door niet te hulp te schieten de jongens in gevaar hadden gebracht. De openbaar aanklager zei echter dat niet kon worden bewezen dat de agenten wisten dat de jongens in het transformatorhuisje zaten.

In eerste instantie zei het ministerie van binnenlandse zaken dat de agenten de jongeren niet hadden achtervolgd voordat zij zich verstopten in het transformatorhuisje. Uit een intern politieonderzoek bleek echter dat de agenten wel degelijk achter de jongens aanzaten. Ze hadden onmiddellijk het energiebedrijf moeten informeren dat er mensen in het transformatorhuisje zaten, luidde een van de conclusies van het onderzoek.

In Frankrijk is iedereen - niet alleen agenten - bij wet verplicht iemand te helpen die gevaar loopt, zo lang zij of anderen niet zelf in gevaar komen door te hulp te schieten.