Nieuw kabinet mogelijk maandag al op bordes

anoniem_22072019025900

Het nieuwe kabinet staat mogelijk maandag al op het bordes bij koningin Beatrix. Die verwachting sprak VVD-leider Mark Rutte woensdag uit tijdens het debat over het regeerakkoord. PVV-leider Geert Wilders houdt echter nadrukkelijk de optie open om eerst nog een debat te houden, mocht de beëdiging achter gesloten deuren plaatsvinden.

Dat debat zou de beëdiging op maandag nog kunnen dwarsbomen, zei Rutte. Hij leidt namelijk volgende week dinsdag en woensdag een handelsdelegatie naar Turkije. Rutte zegde toe om de Kamer zaterdagavond te informeren hoe de beëdiging eruit zal zien. Wilders heeft dan nog genoeg tijd om op zoek te gaan naar de benodigde meerderheid om op maandag een debat te houden.

Pechtold liet echter al weten dat hij er vertrouwen in heeft dat Rutte zich goed van zijn taak zal kwijten en een debat dus niet nodig is. Mocht de beëdiging maandag doorgaan, dan volgt naar alle waarschijnlijkheid volgende week donderdag het debat over de regeringsverklaring.

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de beëdiging van het nieuwe kabinet openbaar wordt. Rutte liet zich tot op heden daar niet over uit, maar hij vroeg woensdag vertrouwen om op zoek te gaan naar een 'balans' tussen de wens van de Kamer en het 'waardige moment' van de beëdiging zoals die grondwettelijk is vastgelegd.

Rutte wordt woensdag waarschijnlijk benoemd tot formateur. De gesprekken met de beoogde bewindslieden zouden dan donderdag en vrijdag kunnen plaatsvinden. Voorafgaand aan de beëdiging van het nieuwe kabinet vindt eerst het zogeheten constituerend beraad plaats, de eerste vergadering van de nieuwe kabinetsploeg.