Acht maanden cel voor Brabantse tientjesoplichter

Redactie

Een 35-jarige man uit Schijndel, die ook wel bekend is als de tientjesoplichter, is woensdag veroordeeld tot acht maanden cel. De rechtbank in Den Bosch acht bewezen dat de man de afgelopen jaren 23 mensen geld geeft afgetroggeld. De 35-jarige Brabander blijkt hardleers: in 2006 en 2009 werd hij al eens voor soortgelijke delicten veroordeeld.

De man loog mensen voor dat hij in zijn haast zijn portemonnee was vergeten, terwijl hij naar zijn vriendin toe moest die in het ziekenhuis zou liggen omdat ze een ongeluk had gehad. Andere keren zei de man dat hij geld nodig had voor brandstof, omdat zijn auto geen benzine meer had. Elke keer bedroeg de buit van de man maximaal enkele tientjes.

De rechtbank vindt een celstraf voor de man op zijn plaats. "Door zijn handelen heeft hij het vertrouwen dat mensen in elkaar moeten kunnen hebben als zij in geval van nood een beroep op elkaar doen, zeer ernstig beschadigd. Daardoor bestaat de reële mogelijkheid dat de personen die door hem zijn opgelicht in de toekomst niet meer genegen zullen zijn mensen die daadwerkelijk hulp nodig hebben, te helpen", aldus de rechtbank.