Bijna 2700 boetes tijdens 'Blitzmarathon'

Bij de zogenoemde Blitzmarathon zijn vorige week 2668 hardrijders geflitst in Nederland. Aan beide zijden van de Nederlands-Duitse grens werd vorig week woensdag gedurende een etmaal gecontroleerd op snelheidsovertredingen. De Nederlandse korpsen turfden op vier snelwegen de vaart van 24.479 passanten, van wie ruim tien procent te hard reed.

De Blitzmarathon was een succes, oordeelt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten woensdag. Op de A12, A67 en A76 lag het overtredingspercentage tussen de drie en zeven. Op de A1 lag dat veel hoger. Daar drukte maar liefst een op de vijf automobilisten het gaspedaal te diep in. Het landelijk gemiddelde schommelt rond de tien procent.

De media-aandacht voor het flitsetmaal heeft op de A12, A67 en A76 duidelijk effect gehad, denkt de woordvoerder. "Ik vermoed dat opvallend veel A1-gangers de laatste tijd hun televisie op zwart hadden staan of de krant niet hebben opgeslagen."

De gezamenlijke flitsactie was een initiatief van de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, die voor het eerst hun Nederlandse collega's inschakelden. In Duitsland passeerden op het grondgebied van de twee deelstaten zevenhonderdduizend auto's de laserpistolen, mobiele flitspalen en snelheidsradars. Daar werden 26.000 snelheidsduivels op een prent getrakteerd, een overtredingspercentage van grofweg drie procent.

De Duitse politie organiseert drie keer per jaar een Blitzmarathon om bestuurders erop te wijzen dat een te hoge snelheid een belangrijke rol speelt bij fatale verkeersongelukken. De Nederlandse politie doet volgende keer weer mee als ze wordt uitgenodigd.