Presidentsschap Obama subtiel campagnemiddel

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn verkiezingscampagne tijdelijk stilgelegd wegens de storm Sandy, maar door de noodhulp op de juiste manier te coördineren kan hij in de verkiezingsrace een belangrijke stap zetten door een politiek voordeel dat hij heeft: zijn presidentschap.

Obama heeft een opmerkelijke last-minute-kans om voor zijn baan te vechten door die gewoon uit te oefenen. De Republikeinse kandidaat Mitt Romney kan blikken voedsel op een truck laden zoals hij dinsdag in Ohio deed, maar Obama kan noodhulp naar de gehele noordoostkust sturen. Obama, die door Romney de man van de grote overheid wordt genoemd, kan langs rode linten stappen en gouverneurs vertellen dat zij hem rechtstreeks kunnen bellen als ze tegen bureaucratische problemen aanlopen. Het is een moeilijke situatie voor Romney, want hij kan het zich zes dagen voor de verkiezingen niet veroorloven veel campagnetijd te verliezen, maar hij moet wel medeleven en respect blijven betuigen aan de slachtoffers van Sandy.

Obama neemt ook een risico door niet op campagne te gaan, terwijl Romney dat wel doet. De verkiezingsrace gaat in verscheidene staten nek-aan-nek en elke bijeenkomst waar Obama niet is, betekent een kans minder om mensen op te roepen op hem te stemmen. In staten als New York en New Jersey - waar Obama vrij zeker is van de overwinning - krijgt de storm veel aandacht, maar in veel swing states waar het weer goed is, is er veel minder belangstelling voor Sandy. Obama kan de plank bovendien misslaan; de nasleep van orkaan Katrina ligt bij velen nog vers in het geheugen en er is nog altijd woede over het optreden van toenmalig president George Bush.

Al drie dagen zijn er geen bijeenkomsten meer waarop Obama om de stem van de kiezers vraagt, maar in plaats daarvan zien de kiezers wel beelden van hem als leider van de reddingsoperatie, terwijl hij het volk toespreekt vanuit het Witte Huis of wanneer hij gewonden bij het Rode Kruis verzekert 'dat Amerika hen steunt'. Voor kiezers die nog niet besloten hebben op wie te stemmen of die moe zijn van het politieke gedoe in Washington, lijkt hij boven de partijen te staan en op een positieve wijze onbezorgd te zijn over zijn politieke lot.

Bovendien is Obama's beste vriend nu een prominente Romney-aanhanger die normaal gesproken zeer kritisch is op de president. Gouverneur Chris Christie van New Jersey, een van de zwaarst getroffen staten, heeft zich zeer lovend over de president uitgelaten. Christie bezoekt woensdag samen met Obama verscheidene plaatsen in New Jersey. "De president zit er bovenop en hij verdient alle lof", zei Christie in een televisie-interview. Toen hem werd gevraagd of Romney ook kwam helpen, zei Christie 'Ik heb geen idee en bovendien interesseert het me niet'.

De naaste medewerkers van Obama zijn tevreden over de manier waarop hij leidinggeeft aan de nasleep van de storm. "De president richt zijn aandacht op precies datgene waarom het Amerikaanse volk hem heeft gekozen, namelijk om het land te leiden in tijden van crisis", zei campagnewoordvoerster Jen Psaki. En Romney kan er weinig tegen doen, omdat het niet een slimme politieke zet is om de Amerikaanse eenheid te ondermijnen.

Dinsdag was Romney in swing state Ohio waar hij voor een tafel stond met keurig geordende tubes tandpasta, luiers en dekens. Op de bijeenkomst, die hij eerst had afgelast maar vervolgens omboog tot een evenement waarop kon worden gedoneerd voor slachtoffers van de storm, werden aanwezigen echter verwelkomd met een campagnevideo. Daarmee overschreed hij volgens adviseurs van Obama een grens die de president nooit zou overschrijden.

Voor donderdag staan er campagnebijeenkomsten van Obama gepland in Nevada, Colorado en Ohio. In principe gaan die gewoon door, terwijl Obama de storm en de nasleep ervan in de gaten blijft houden. En de kiezers blijven hem in de gaten houden, zelfs wanneer hij niet op campagne is.