Henk Krol snapt er niets van

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol vindt de formatie maar een rommelige bedoening. "Ik begrijp er niets van", bekende Krol woensdag in zijn bijdrage aan het debat in de Tweede Kamer over de kabinetsformatie.

Krol, nieuw in de Tweede Kamer, vergeleek VVD-leider Mark Rutte en PvdA-leider Diederik Samsom met de twee jonge honden die hij thuis heeft. "Een maand geleden stonden ze tegen elkaar te blaffen, nu liggen ze in hetzelfde mandje."

Krol uitte zijn twijfels over de nieuwe formatieprocedure, waarin de koningin geen rol meer speelt. "Vroeger zou de koningin op dit moment tegen informateur hebben gezegd: dankuwel, ik ga een formateur bellen. Nu zitten we al zes uur te praten over het eindverslag informateurs, maar iedereen heeft het over het regeerakkoord. Het komt rommelig op mij over, en ik vrees ook op de mensen thuis."

Volgens Krol moeten er regels worden vastgesteld voor de nieuwe procedure. "Het gaat nu succesvol, maar hoe zou het zijn gegaan als de jonge honden niet bij elkaar in het hok te krijgen waren? Hoe gaat het de volgende keer?"