Muiterij in Duitse Piratenpartij

De afgelopen jaren boekte de Piratenpartij in Duitsland diverse verkiezingssuccessen. Interne strubbelingen lijken de partij nu echter uit koers te brengen. In de peilingen maakt de partij een vrije val, zo meldt De Telegraaf.

Een jaar geleden haalde de partij nog 15 zetels in de gemeenteraad van Berlijn. Ook in diverse deelstaten werden successen geboekt. Maar deze groei ging gepaard met toenemend intern gekonkel. De politici van de partij voor internetvrijheid en transparantie lijken zich vooral te focussen op onderlinge onenigheidjes. Vorige week stapten zelfs twee bestuursleden op, omdat zij niet met elkaar door één deur konden.

Het draagvlak voor de partij valt inmiddels ook hard weg. Inmiddels overweegt nog slechts 4 à 5 procent van de kiezers om op de piraten te stemmen. En dat met een kiesdrempel die op 5 procent ligt. Volgens kenners is de hype grotendeels over. "De piraten hebben hun hype te danken aan de ontevredenheid over andere partijen, niet zozeer aan hun eigen prestatie", aldus Richard Hilmer van opiniepeiler Infratest dimap.

De Duitse piraten kijken uit naar het congres dat eind november wordt gehouden. Daar zal de koers uitgezet worden die men gaat varen voor de verkiezingen in de deelstaat Nedersaksen. Dat kon namelijk nog weleens een cruciale stap richting de landelijke parlementsverkiezingen in september 2013 zijn.