Contador vindt straf Armstrong terecht

Peterselieman

Alberto Contador vindt het terecht dat Lance Armstrong zijn zeven tourzeges zijn afgenomen vanwege zijn dopinggebruik. "Als hij schuldig is bevonden dan denk ik dat het rechtvaardig is dat hij ze kwijtraakt", zegt de succesvole wielrenner woensdag in de Spaanse sportkrant Marca.

Contador gaf vorige week nog zijn steun aan Armstrong, hij vond dat de Amerikaan te hard werd aangepakt. "Wat er nu naar buiten is gekomen is teleurstellend, hij was een renner naar wie ik opkeek toen ik begon met deze sport", meent de Spanjaard. "Armstrong was ook een voorbeeld omdat hij kanker had overwonnen. Nu is hij weliswaar veroordeeld en geschorst, maar daarmee lossen we de problemen in het wielrennen niet op."

De internationale wielerunie UCI heeft na het strippen van Armstrongs tourzeges geen nieuwe winnaars aangewezen voor de periode 1999-2005. "Aangezien het wielrennen nu in zo'n moeilijke periode zit was er misschien geen andere oplossing", zegt de tweevoudig tourwinnaar, die zijn eigen tourzege van 2010 moest inleveren wegens vermeend dopinggebruik.

Contador vindt dat de huidige generatie renners betaalt voor de fouten van anderen. "Maar godzijdank gaat het steeds beter in het gevecht tegen doping. Volgens mij moeten we met alle partijen, de UCI, de organisators, teams en renners, om tafel gaan zitten om afspraken te maken en ervoor te zorgen dat deze dingen nooit meer gebeuren. We moeten weer geloofwaardig worden."

De 29-jarige renner benadrukt dat hij de Giro van 2011 en de Tour van 2010 eerlijk heeft gewonnen. Ze werden van hem afgenomen nadat hij niet door een bloedtest was gekomen, volgens hemzelf vanwege besmet rundvlees. "Ik heb ze eerlijk gewonnen, zonder hulp, alleen door zelfopoffering en hard werk. Ik zal die titels altijd als de mijne zien."


Contador vindt straf Armstrong terecht (Foto: Novum)