'Nijmeijer ruim jaar uit Colombia'

Tanja Nijmeijer is mogelijk al meer dan een jaar buiten Colombia. Waar ze precies is, is onduidelijk. Dat zegt de Colombiaanse minister van Defensie Juan Carlos Pinzón in een reactie op berichten dat de Nederlandse onderweg zou zijn naar Havana, melden lokale media. Hij ontkent dit bovendien.

De minister zegt zich te beroepen op bronnen die zouden weten dat zij al meer dan een jaar niet meer in Colombia is. Dinsdag meldden Colombiaanse media dat zij vanuit de stad Neiva, een paar honderd kilometer ten zuidwesten van Bogota, naar de Colombiaanse hoofdstad was gevlogen.

Van daaruit zou zij naar Havana vliegen waar zij deel moet uitmaken van de onderhandelingsdelegatie van de FARC voor de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering op 15 november. De arrestatiebevelen tegen de guerrillastrijdster zijn tijdelijk ingetrokken.

Zowel de Colombiaanse regering als een politiecommandant in Neiva ontkenden tegenover lokale media dat Nijmeijer onderweg zou zijn. FARC-kenner en mensenrechtenactiviste Liduine Zumpolle vermoedde een tijd terug nog dat Nijmeijer zich in het grensgebied met Venezuela zou bevinden.


'Nijmeijer al meer dan een jaar uit Colombia' (Foto: Novum)