Handelaar roept 'ziekmakende' mosselen toch terug

Een Zeeuwse mosselhandelaar gaat uit voorzorg toch zijn mosselen terughalen, onder druk van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat laat het bedrijf woensdagochtend weten. De betrokken afnemers zijn inmiddels geïnformeerd.

De NVWA liet dinsdagavond weten dat de mosselhandelaar, Prins en Dingemanse uit Yerseke, een boete van tachtigduizend euro boven het hoofd hangt als het bedrijf de mosselen niet uit de handel haalt. Volgens de waakhond is de Zeeuwse handelaar verantwoordelijk voor het verspreiden van ziekmakende mosselen.

De zaak kwam aan het licht toen Belgische autoriteiten meldden dat ruim honderd bewoners van een verzorgingshuis ziek waren geworden na het eten van mosselen. Volgens Prins en Dingemanse zijn die mosselen echter niet van hen afkomstig. Een woordvoerder benadrukt dat woensdagochtend opnieuw.

"Wij delen u nadrukkelijk mede dat het niet onze producten betreft, wij hebben deze mosselen niet geleverd, noch direct noch indirect", aldus het bedrijf. "Wij betreuren het ten zeerste dat onze naam vermeld wordt in de diverse publicaties aangezien wij mosselen verwerken die aan alle Europese normen voldoen."

De ziekmakende mosselen zouden besmet zijn met marine biotoxines, giftige stoffen die worden afgegeven door algen. Mensen die besmette mosselen eten kunnen misselijk worden en ernstige diarree krijgen.


Handelaar roept 'ziekmakende' mosselen toch terug (Foto: Novum)