'12.000 nakomelingen van 5 schipbreukelingen'

‘Gaat heen en vermenigvuldigt u’. Een Engelsman heeft dat dan ook gedaan toen hij met vier vrouwen schipbreuk leed op een tot dan toe onbewoond eiland in de buurt van Australië. Samen produceerden ze niet minder dan 12 duizend nakomelingen.

Althans, dat is het relaas dat in een krant uit 1790 uit de doeken wordt gedaan. Omdat er op het eiland niet zo gek veel meer te doen was dan vrouwen volzwangeren, ging de Engelsman naar verluidt tekeer dat het een lieve lust was. Hij kreeg met zijn vier vrouwen 47 kinderen die zich onderling ook weer stevig voortplantten. Na een aantal jaren had de man al 518 klein- en achterkleinkinderen en daar bleef het dus niet bij.

Het inmiddels redelijk dichtbevolkte eiland werd een kleine eeuw later ontdekt door de bemanning van een Nederlands schip. Zij ontdekten dat de bevolking van het eiland niet alleen Engels sprak, maar dat ze er na bijna honderd jaar inteelt ook echt Engels uitzagen.

De krant met daarin het verhaal, dat zich overigens in de 16e eeuw afspeelt, werd onlangs op een veiling herontdekt. De locatie van het zogenoemde Isle of Pine - vernoemd naar de mannelijke schipbreukeling 'Prins' William Pine - is onbekend, aldus de veilingmeester. Hij denkt dat de kans groot is dat het om een 'sterk verhaal' gaat. De uiteindelijke opbrengst van het veilingstuk is onbekend, maar er werd verwacht dat de oude krant zeker 350 pond waard zou moeten zijn.

Artikel is om 00.47 uur geredigeerd.