FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 6 april 2012

CD: Cate Le Bon - Cyrk

Dames en heren, hooggeëerd publiek! Welkom in Circus Cyrk. Het is ons een genoegen om u de volgende artieste aan te kondigen, maar allereerst zijn wij genoodzaakt u slecht, maar ook goed nieuws mede te delen. De volgende show zal helaas geen dieren bevatten, maar wel een Welshe singer-songwriter die zichzelf naar eigen zeggen heeft laten inspireren door de dode dieren van haar vaders boerderij. Dat belooft wat! Welnu, graag een daverend applaus voor Cate Le Bon!

Cyrk

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 30

FC Eindhoven is na vrijdag de naaste concurrent van FC Zwolle in de Eerste Divisie. In een Brabants onderonsje boekte de ploeg een zwaarbevochten 2-0 overwinning bij FC Den Bosch. Sparta Rotterdam liet punten liggen door gelijk te spelen bij MVV Maastricht. Koploper Zwolle won met 1-0 van FC Emmen.

Eindhoven was in Den Bosch lang de onderliggende partij. Voor rust raakte Tom van Weert de paal en zag Hasan Kilic zijn doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Na rust ging de wedstrijd gelijker op en was het Eindhoven dat een kwartier voor tijd op voorsprong kwam via Youness Mokhtar. De Bosschenaren gingen daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar liepen in de slotfase tegen de 2-0 van Serhat Koç aan.

Ondertussen hield Zwolle het verschil op zes punten door van Emmen te winnen. In eigen huis was het Nassir Maachi die na 57 minuten een aanval van de Zwollenaren goed afrondde. Sparta zag het gat met Zwolle naar acht punten stijgen door de de remise bij MVV. Gijs Luirink zette de Rotterdammers na twintig minuten op voorsprong, maar Fabio Carraciolo bracht de thuisploeg op gelijke hoogte.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
FC Zwolle FC Emmen 1-0
FC Den Bosch FC Eindhoven 0-2
MVV Maastricht Sparta Rotterdam 1-1
Almere City FC Go Ahead Eagles 0-2
SC Veendam SC Cambuur 1-1
Willem II Fortuna Sittard 1-1
Helmond Sport FC Volendam 1-0
Telstar FC Oss 2-1
FC Dordrecht AGOVV Apeldoorn 4-0


Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Zwolle 30 20 5 5 65 64 - 31
2 FC Eindhoven 30 17 8 5 59 47 - 25
3 Sparta Rotterdam 30 17 6 7 57 51 - 28
4 Helmond Sport 30 16 7 7 55 55 - 45
5 SC Cambuur 30 14 8 8 50 62 - 38
6 FC Den Bosch 30 13 9 8 48 46 - 26
7 Willem II 30 13 7 10 46 53 - 39
8 MVV Maastricht 30 12 9 9 45 54 - 50
9 Fortuna Sittard 30 12 8 10 44 55 - 44
10 FC Dordrecht 30 11 11 8 44 46 - 51
11 Go Ahead Eagles 30 11 7 12 40 57 - 52
12 FC Volendam 30 11 5 14 38 46 - 50
13 Almere City FC 30 10 6 14 36 48 - 55
14 FC Oss 30 10 5 15 35 52 - 65
15 Telstar 30 8 3 19 27 39 - 64
16 SC Veendam 30 4 8 18 20 39 - 61
17 AGOVV Apeldoorn 30 5 4 21 19 33 - 79
18 FC Emmen 30 6 4 20 16 22 - 66


Topscorers

# Speler Club Doelpunten
1 Jack Tuyp FC Volendam 19
2 Nassir Maachi FC Zwolle 18
3 Erik Quekel Helmond Sport 17
4 Jeremy Bokila Sparta Rotterdam 14


Programma

Datum Thuis Uit
9/4 FC Eindhoven Almere City FC
9/4 AGOVV Apeldoorn Helmond Sport
9/4 FC Emmen Telstar
9/4 FC Oss FC Volendam
9/4 Sparta Rotterdam SC Veendam
9/4 Fortuna Sittard FC Zwolle
9/4 FC Den Bosch MVV Maastricht
9/4 Go Ahead Eagles FC Dordrecht
9/4 SC Cambuur Willem II

Ricky Martin meer zelfvertrouwen sinds coming-out

Ricky Martin heeft meer zelfvertrouwen sinds hij uit de kast is gekomen. Ook op het podium voelt de zanger zich zekerder, sinds hij er twee jaar geleden voor uitkwam dat hij op mannen valt. "Mijn coming-out heeft zeker heel veel geholpen."

Martin staat momenteel op Broadway met de musical Evita, die donderdag in première ging. Zijn acteerprestaties zijn volgens de latino verbeterd sinds zijn coming-out. "Ik laat op het podium nu echt mijn gevoelens toe."

Toch staat de 40-jarige zanger niet elke avond vol zelfvertrouwen op het toneel. "Ik ben ook maar een mens, ik ben ook onzeker over dingen. Maar dat is denk ik de natuur."

Martin speelt in Evita de rol van Ché, volgens de zanger een personage met veel verschillende kanten. "Ik vind het fijn dat ik elke avond op het toneel iemand anders kan zijn, een stem van andere mensen. Het is een geschenk dat ik dit jaar heb gekregen."

C. Ronaldo: "Champions League-finale is al bekend"

De halve finales in de Champions League moeten nog worden gespeeld, maar Cristiano Ronaldo weet nu al dat op 19 mei zijn club Real Madrid uit zal gaan komen tegen aartsrivaal FC Barcelona. Hun tegenstanders Bayern München respectievelijk Chelsea zullen dit proberen te voorkomen.

"Bayern is een geweldige ploeg, van een hoog niveau. Het zullen twee spannende wedstrijden worden, maar wij gaan door. Hoewel Spanje in een economische crisis zit, zijn Barcelona en Real Madrid sterker dan de rest van Europa. De finale in München gaat tussen Barcelona en Real Madrid," zei Ronaldo.

De Portugees is blij dat hij mag trainen onder zijn landgenoot José Mourinho. "Hij heeft een winnaarsmentaliteit en onderhoudt altijd een goede relatie met zijn spelers. Dit elftal kan álles winnen. Ik denk dat Mou bij Real Madrid blijft. Hij vertrekt waarschijnlijk pas als hij al zijn doelstellingen behaalt."

Obama: vrouwen zijn geen belangengroep

De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag aandacht gevraagd voor vrouwen. Hij waarschuwde dat vrouwen niet moeten worden gereduceerd tot een uniform, politiek blok. Vrouwen zijn geen belangengroep en moeten zo ook niet behandeld worden, aldus Obama.

"Als we over de kwesties praten die voornamelijk gevolgen hebben voor vrouwen, dan moeten we ons realiseren dat het niet alleen de problemen van vrouwen zijn", zei Obama op een bijeenkomst op het Witte Huis over vrouwen en de economie. "Het zijn gezinskwesties, het zijn groeikwesties, het zijn kwesties van Amerikaans concurrentievermogen. Het zijn kwesties die gevolgen voor ons allemaal hebben."

Obama riep op tot een debat waarin de rol van de vrouw en de behoeftes van vrouwen als drijvende kracht achter de economie worden gerespecteerd. "Er wordt de afgelopen tijd veel gepraat over vrouwen en vrouwenkwesties, zoals dat hoort", zei Obama. "Maar ik denk dat de discussie te veel wordt versimpeld. Vrouwen vormen geen monolitisch blok."

Zonder direct de naam van Republikein Mitt Romney, zijn vermoedelijke rivaal bij de presidentsverkiezingen, te noemen waarschuwde Obama voor het geven van macht aan mensen die een eind willen maken aan de vergoeding van bijvoorbeeld preventief borstonderzoek en anticonceptiemiddelen. "Dat staat er op het spel", waarschuwde Obama.

Sommige Democraten hebben de Republikeinen er eerder van beschuldigd een 'oorlog tegen vrouwen' te zijn begonnen en controverses over vrouwenrechten te misbruiken om geld op te halen voor hun verkiezingscampagnes.

De rol die vrouwen spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen is van steeds groter belang. De vorige presidentsverkiezingen won Obama dankzij de stem van vrouwelijke kiezers en ook nu lijkt Obama de steun te hebben van veel vrouwelijke kiezers.

Pauly D is verslaafd aan camera's

Jersey Shore's Pauly D geeft toe dat hij niet meer zonder media-aandacht kan. "Ik ben nu verslaafd aan camera's", geeft de 31-jarige realityster toe aan het Amerikaanse tijdschrift YRB. "Als ik naar buiten ga, verwacht ik bijna dat daar camera's staan."

Ondanks dat er volgens hem nadelen aan roem zitten, zou Pauly D zo opnieuw voor een leven in de schijnwerpers kiezen. "Natuurlijk zijn er momenten dat je even anoniem wilt zijn. Maar uiteindelijk zitten er meer voordelen aan het bekend zijn. Geloof me maar."

Pauly D, die eigenlijk Paul DelVecchio heet, is blij dat zijn bekendheid hem heeft geholpen in zijn carrière als dj. Zo toerde hij met Britney Spears tijdens haar Femme Fatale-toer. De twee spreken zelfs over een mogelijke samenwerking. "Natuurlijk heb ik haar gevraagd om aan mijn cd mee te werken. Ze vond het een leuk idee en we praten erover. Hopelijk gaat dat echt gebeuren."

Een nadeel is volgens Pauly D dat veel mensen een vooroordeel over hem hebben omdat hij in Jersey Shore te zien is, vergelijkbaar met de Nederlandse serie Oh Oh Cherso. "Sommige dj's nemen me niet serieus vanwege Jersey Shore. Maar zodra ze een show van mij gezien hebben, verandert hun mening."

Helikopter crasht in centrum van Hoei

Een helikopter is vrijdag aan het eind van de middag neergestort in een park in het centrum van Hoei, in de Belgische Ardennen. Daardoor kwamen volgens Franstalige televisiezenders in België de twee inzittenden, de piloot en een fotograaf, om het leven.

De helikopter explodeerde bij de crash. De fotograaf was bezig foto's te maken van de stad. Het toestel vloog laag en raakte even voor de crash een kabelbaan. Een van de kabels brak en kwam op enkele huizen terecht. De andere kabel dreigt nu ook te breken.

De burgemeester van Hoei, Alexis Housiaux, kondigde daarom een rampenplan af. Als de kabel breekt, stort er een cabine neer. De kabel komt dan op de onderliggende huizen terecht. Mogelijk moet er worden geëvacueerd.

'Alle jeugdbendes over jaar niet opgerold'

Het is niet realistisch om te denken dat over een jaar alle criminele jeugdgroepen van straat zijn. Dat gaat niet gebeuren. Dat stelt Hanneke Ekelmans, die namens de korpsleiding van de politie Haaglanden belast is met de opsporing van criminele jeugdgroepen, vrijdag in het televisieprogramma Eenvandaag.

Ekelmans reageert hiermee op cijfers die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer rapporteerde. Uit die cijfers zou blijken dat van de 89 criminele jeugdgroepen die eind 2010 in kaart zijn gebracht, er 62 zijn aangepakt.

De bewindsman stelde zich begin vorig jaar ten doel om alle 89 jeugdbendes binnen twee jaar aan te pakken. De cijfers tonen volgens de bewindsman aan dat de aanpak van het Openbaar Ministerie, politie en gemeenten vruchten begint af te werpen.

Hoofdofficier van justitie bij het parket in Den Haag Henk Korvinus benadrukte vrijdag in het televisieprogramma echter dat het aanpakken van jeugdgroepen een zaak van lange adem is. "Wat wij daadwerkelijk proberen te doen is zo'n groep blijven beïnvloeden. En dat gaat niet van de ene op de andere dag. Daar gaan waarschijnlijk jaren overheen om een cultuur waarin bepaalde criminaliteit paste te doorbreken en aan te pakken."

Korvinus stelt dat hier hard aan wordt gewerkt. "Maar ik heb echt niet de indruk dat wij na dit jaar de tent kunnen sluiten, omdat het dan klaar is."

Amnestiewet Suriname getekend

Waarnemend president van Suriname Robert Ameerali heeft de wijziging van de amnestiewet getekend en afgekondigd in het staatsblad. Dat heeft minister Ramon Abrahams gezegd tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws. Met de ondertekening is de aangepaste wet van kracht.

Het Surinaamse parlement nam de wijziging woensdag aan. Daardoor kunnen de Surinaamse president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 niet verder worden vervolgd. Bouterse, toen legerleider, is een van de belangrijkste verdachten in de zaak. Hij zou zelf twee tegenstanders van het regime hebben omgebracht.

Bouterse heeft de wijziging eerder een 'nieuw begin' genoemd. De amnestieregeling is volgens hem bedoeld om 'het hele land weer bij elkaar te brengen'. De bitterheid over de periode van militaire dictatuur en binnenlandse strijd zal ermee verdwijnen, stelde hij.

Bosz: "Veel vertrouwen in de spelers"

Zondag staat Heracles Almelo voor het eerst in zijn 109-jarige historie in de finale om de KNVB beker. Trainer Peter Bosz heeft er veel vetrouwen dat zijn spelers in de Kuip tegen PSV een goede partij op de mat zullen kunnen leggen.

Voor Heracles komt er bij de wedstrijd veel bij kijken, omdat er veel extra aandacht van de media en de fans is. "Daar moet je op een bepaalde manier van genieten. Die jongens vinden het ook interessant en leuk. Als je het op die manier oppakt dan kun je het alleen maar positief uitleggen," zei Bosz.

"De jongens weten hoe we gaan spelen, dat is bekend. Voor de bezetting van de bank moet je altijd keuzes maken. Morgen nemen we zeven spelers mee die op de bank zitten, maar er komen ook nog vier spelers met de auto om even elf tegen elf te kunnen spelen. Morgen trainen we in Rotterdam en dan vertrekken we naar een hotel om de groep zo goed mogelijk voor te bereiden op de wedstrijd. Mijn gevoel is goed, ik heb veel vertrouwen in de spelers."

[DC] Haase": "Gedaan wat we moesten doen"

Nederland heeft na de eerste dag van de Davis Cup ontmoeting met Roemenië een 2-0 voorsprong. Tegen een verzwakt Roemeens team had Robin Haase nooit het idee dat zijn zege in gevaar kwam.

"Ik heb geen moment het idee gehad dat de wedstrijd kon kantelen", aldus Haase die vandaag met met 6-3, 6-3 en 6-4 won van Andrej Daescu. "Dit was een wedstrijd die gewonnen moest worden. We hebben tot nu toe gedaan wat we moeten doen. Morgen kunnen we het al afmaken in de dubbel. Dat moet lukken, al weet je het nooit. De Roemenen kunnen het nog op hun heupen krijgen."

Ook Davis Cup captain jan Siemerink is tevreden: "Op de bank heb ik geen enkele keer gedacht dat het fout kon gaan. Het was niet spannend. Maar ja, dit is wel een horde die genomen moet worden om de Wereldgroep te bereiken."

Bulykin: "Ik kan geen uitsluitsel geven"

Dmitry Bulykin heeft een aflopend contract bij Ajax. Over een nieuwe verbintenis is nog niet gesproken. Tot die tijd wil de Rus zo belangrijk mogelijk zijn voor de ploeg.

"De club had tot 1 april de tijd om mijn contract onder dezelfde voorwaarden als nu te verlengen", legt de 32-jarige spits uit tegen Voetbal International. "Nu moeten we volgende maand wellicht verder praten. Ik kan er nu gewoon geen uitsluitsel over geven. Pas over enkele weken weten we hoe Ajax de competitie heeft afgesloten, of we ons opnieuw voor de Champions League hebben gekwalificeerd. Die dingen gaan bepalend zijn voor mijn toekomst hier."

Doordat Bulykin afgelopen zomer transfervrij overkwam van RSC Anderlecht kon hij in Amsterdam een hoog salaris bedingen. Naar verluidt verdient hij bij Ajax 800.000 euro per jaar. "Het zou kunnen dat dit salaris nu een probleem voor Ajax is. Waar het mij vooral om gaat is speeltijd. Ik weet dat er veel concurrentie binnen de selectie is, maar als het bij Ajax tot een nieuw contract komt, wil ik wel uitzicht op meer speeltijd. Ik moet gewoon afwachten wat Frank de Boer precies met me wil."

Nu Kolbeinn Sigthórsson weer fit is lijken de kansen op speelminuten te slinken voor Bulykin. "Ik leg me er niet bij neer dat ik de laatste zes competitiewedstrijden niet zal spelen. Ajax kan weer kampioen worden en ik hoop een bijdrage te kunnen leveren. Als ik er na dit seizoen met de club niet uitkom, moet mijn manager een oplossing voor me zoeken."

President Malawi na hartaanval overleden

President Bingu wa Mutharika van Malawi is na een hartaanval overleden, zo hebben zijn artsen vrijdag bekendgemaakt. Mutharika was 78 jaar.

Volgens de artsen overleed Mutharika donderdag en is zijn stoffelijk overschot daarna overgevlogen naar Zuid-Afrika. De artsen bedongen anonimiteit, omdat ze niet bevoegd waren met de pers te praten.

Officieel verkeert de bevolking nog in het ongewisse over de president. Op de staatsradio en -televisie is tot nog toe alleen gemeld dat Mutharika onwel was geworden en voor verdere behandeling was overgebracht naar Zuid-Afrika.

Een minister van het kabinet verklaarde dat politieke stappen moeten worden gezet voordat het overlijden van de president bekend kan worden gemaakt. Hij weidde niet uit, maar waarschijnlijk wordt de zaak gecompliceerd door vragen over de opvolging.

Volgens de grondwet is vicepresident Joyce Banda (62) de eerst aangewezene om de presidentiële termijn, die nog tot begin 2014 loopt, te voltooien. Maar Banda was bij Mutharika in ongenade gevallen en heeft haar eigen partij opgericht. Mogelijk zal Mutharika's broer, minister van buitenlandse zaken Paul Arthur Mutharika, een gooi naar het presidentschap doen.

Banda gaf op een persconferentie in de hoofdstad Lilongwe aan dat haar niets wordt meegedeeld. Zij zegt zich zelf tot mensen in Zuid-Afrika te hebben gewend om informatie over Mutharika te verkrijgen. "De bevolking van Malawi heeft het recht de gezondheidstoestand van president Bingu wa Mutharika te weten", zei zij. "We moeten ons aan de regels houden. De wet zegt dat als de president onmachtig is, de vicepresident het overneemt. Ik hoop dat de Malawiërs zich aan de grondwet houden."

Undule Mwakasungula, een Malawische mensenrechtenactivist, toonde zich ervan overtuigd dat Banda president wordt. Belangrijke figuren, zoals de president van het hooggerechtshof en de commandant van het leger, zouden haar hun steun hebben betuigd.

Mutharika's voorganger en voormalige mentor Bakili Muluzi hekelde het officiële stilzwijgen over de dood van de president en de politieke toekomst van het land. "Het is de grondwettelijke plicht en ook goed gebruik van de regering om haar staatsburgers en de wereldgemeenschap tijdig, accuraat en transparant te informeren over de bijzonderheden van de behandeling en gezondheidstoestand van het staatshoofd", zei Muluzi.

Mutharika werd ooit geprezen voor de manier waarop hij Malawi, een van de armste landen ter wereld, bestuurde. De afgelopen jaren werd hij er echter van beschuldigd democratische rechten met voeten te hebben getreden.

Trailer: A Fantastic Fear of Everything

De eerste trailer van A Fantastic Fear of Everything is uitgekomen. De film met Simon Pegg in de hoofdrol is geregisseerd door Chris Hopewell en Crispian Mills. Het is hun regisseer-debuut.

In de film is Simon Pegg een auteur van jeugdboeken. Hij besluit misdaadboeken te schrijven en doet hiervoor onderzoek naar de levens van Victoriaanse seriemoordenaars. Dit onderzoek maakt hem echter paranoïde en hij denkt de karakters uit zijn boek overal te zien, met de gedachte dat ze hem gaan vermoorden. Wanneer 'Hollywood' dan nog interesse toont in zijn boek, gaat het helemaal mis. Wat zijn grote doorbraak moest zijn wordt een ware catastrofe.

Naast Simon zijn ook Amara Karan (The Darjeeling Limited) en Clair Higgins (The Golden Compass) te bewonderen. 8 juni zal de film in première gaan in het Verenigd Koninkrijk. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Trailer: A Fantastic Fear of Everything

Puma wint vijfde etappe Ocean Race

Puma heeft vrijdag de vijfde etappe in de Volvo Ocean Race gewonnen. Aan de finish in het Braziliaanse Itajai hield de Amerikaanse boot een voorsprong van een paar zeemijl vast op de enige overgebleven concurrent Telefonica. De Spanjaarden hadden de afgelopen week een achterstand van ruim 400 zeemijl ingelopen.

De etappe van Auckland in Nieuw-Zeeland naar Itajai werd een waar slagveld. Team Sanya en Abu Dhabi Ocean Racing moesten met averij de strijd staken.

Groupama lag woensdag nog aan de leiding toen de mast brak en moest uitwijken naar de Uruguayaanse havenstad Punta del Este voor reparaties. De Fransen zijn van plan vrijdag alsnog koers te zetten naar Itajai om daar de derde plaats voor zich op te eisen. Ook Camper ligt in de haven, maar dan met schade aan de boeg. De Nieuw-Zeelanders zijn ook nog van plan vanuit Chili de race voort te zetten.

Vettel gelooft in titelprolongatie

Tweevoudig Formule 1-wereldkampioen Sebastian Vettel ziet geen enkele reden waarom hij dit jaar niet zijn titel kan prolongeren. Ondanks dat de Red Bull RB8 minder goed is dan zijn voorgangers ziet Vettel genoeg aanknopingspunten om de mindere start van 2012 om te draaien.

Vettel eindigde in Australië als tweede en viel in Maleisië net buiten de punten na een aanrijding met Narain Karthikeyan. "Ik moet toegeven dat de eerste twee races niet helemaal perfect waren, maar slecht waren ze nu ook weer niet. We hebben bewezen dat we het op kunnen nemen tegen de sterkste teams en dat is erg belangrijk. Als je een ongeval hebt, zoals ik in Maleisië had, dan zijn zelfs wij machteloos, maar dat hoort bij de Formule 1," zei Vettel op een blog van zijn team Red Bull.

"We hebben nog achttien races te gaan en we zullen er alles aan doen om onze titels te verdedigen. Ik heb compleet vertrouwen in het team, de auto en in mezelf. Er is door ons nog veel werk te verrichten, maar als een team kunnen we alles voor elkaar krijgen."

Straaljager crasht in appartementencomplex VS

Op Virginia Beach, Virgina, is een straaljager van de Amerikaanse marine neergestort op een appartementencomplex. De twee piloten hebben zichzelf in veiligheid weten te brengen door middel van hun schietstoel maar raakten wel gewond. Dit werd door Amerikaanse media bekendgemaakt.

Over gewonden in het complex is nog niets bekend. Na de crash brak er een enorme brand uit en is de schade niet te overzien. Volgens CNN crashte het toestel van het typa F/A-18 Hornet rond 18.00 uur Nederlandse tijd. Hoewel er nog niets bekend is, zegt een woordvoerder van de Navy te vrezen voor slachtoffers.


Straaljager crash (bron: YouTube)

Directieleden GVB ontkennen betrokkenheid fraude

Directieleden van het GVB Adrie Bolier en Pieter Schotte ontkennen betrokken te zijn bij een miljoenenfraude bij de Amsterdamse stadsvervoerder. Dat heeft algemeen directeur Bart Schmeink vrijdag gezegd tegen de Amsterdamse zender AT5.

Vorige week meldde De Telegraaf dat bij het GVB voor miljoenen euro's aan fraude is gepleegd, vooral rond de invoering van de OV-chipkaart. Een aantal GVB'ers zou zich verrijkt hebben ten koste van het bedrijf, dat grotendeels wordt gefinancierd met belastinggeld. De top zou op de hoogte zijn geweest, maar greep niet in. Onder meer directieleden Adrie Bolier en Pieter Schotte zouden bij de zaak betrokken zijn.

Schmeink stelde vrijdag dat het GVB een brief aan De Telegraaf heeft gestuurd. "We hebben in die brief duidelijk aangegeven dat de twee directieleden alle aantijgingen ver van zich werpen."

De gemeente, die honderd procent van de aandelen bezit, heeft het GVB na de onthulling om opheldering gevraagd. Het bedrijf stelde daarna een onafhankelijk onderzoek in. Woensdag meldde de gemeente Amsterdam dat het onderzoek over een maand klaar moet zijn.

'Rihanna stoerder dan haar stuntvrouw'

Rihanna blijkt wel tegen een stootje te kunnen. Tijdens haar voorbereidingen op de actiefilm Battleship kon ze veel meer hebben dan iedereen had verwacht. "Ze was veel harder dan haar stuntvrouw", zegt Jackie Carrizosa, de vrouwelijke marinier die de zangeres moest trainen, tegen de Britse boulevardkrant The Sun.

"Rihanna had er geen problemen mee blauwe plekken of wonden op te lopen", gaat de 22-jarige marinier verder. "Ze deed bijna al haar stunts zelf. Bij het afvuren van de grote wapens grijnsde ze van oor tot oor."

In Battleship komt een Amerikaanse vloot tijdens een grote oefening op zee in contact met buitenaardse ruimteschepen die absoluut geen goede bedoelingen hebben. De 24-jarige zangeres maakt in deze film haar acteerdebuut en speelt de rol van de stoere Luitenant Raikes.

Rihanna is op haar beurt erg te spreken over Carrizosa. "Jackie is een keiharde tante. Ze is voor niemand bang, zit onder de tatoeages en kent elk wapen dat ze in handen krijgt. Toen ik haar voor het eerst zag, dacht ik meteen: jij bent Raikes."

Battleship, met Liam Neeson, Taylor Kitsch en Alexander Skarsgård in de hoofdrollen, draait vanaf 19 april in de Nederlandse bioscopen.


'Rihanna stoerder dan haar stuntvrouw' (Foto: Novum)

[Premier League] Newcastle passeert Chelsea na zege

Newcastle United staat weer vijfde in de Premier League. De ploeg van doelman Tim Krul won vrijdag uit met 2-0 van het Swansea City van zijn collega-doelman Michel Vorm. Papiss Cissé scoorde in Wales beide doelpunten voor de Magpies, die vechten om Europees voetbal. Swansea staat tiende. De rest van de wedstrijden in Engeland worden zaterdag en zondag gespeeld.

Cissé ontpopt zich in korte tijd tot een sensatie in Engeland. De Senegalees werd in de winterstop door Newcastle overgenomen van SC Freiburg en scoort sindsdien aan de lopende band. De laatste drie wedstrijden, tegen West Bromwich Albion, Liverpool en nu dus Swansea, scoorde hij twee keer waardoor zijn teller na acht duels al op negen treffers staat. Vooral zijn tweede tegen Swansea was fraai. De aanvaller krulde de bal langs doelman Vorm.

Herstel netwerk Vodafone vordert zeer traag

Het herstel van het netwerk van Vodafone vordert zeer traag. Tijdens het paasweekend wordt verder gewerkt aan het herstel, waarvoor handmatig honderden zendmasten moeten worden aangesloten en geconfigureerd, meldt de provider vrijdagavond. Vodafone verwacht dat de verbeteringen dit weekend geleidelijk verder merkbaar worden.

Eerder op de dag meldde Vodafone al dat klanten er rekening mee moeten houden dat ze ook gedurende het weekend nog hinder ondervinden. Vrijdagochtend was in 75 procent van het getroffen gebied bellen en sms'en weer mogelijk. Bellen was echter niet optimaal wanneer klanten zich tijdens het gesprek verplaatsen.

De problemen ontstonden woensdagochtend door een brand bij een netwerkcentrale in Rotterdam. Dat had negatieve gevolgen voor zowel het netwerk voor bellen en sms'en als het 3G-netwerk voor mobiel internet. Honderdduizenden mensen hadden hier last van.

'Connor een personage met diepte'

Het is nog niet zo heel lang geleden dat Assassin's Creed 3 werd aangekondigd. Sinds het uitkomen van de eerste informatie, trailers en video's staat het internet vol reacties van mensen die vol lof of vol afschuw zijn over het nieuwe deel. De nieuwe AC lijkt totaal niet op zijn voorgangers, zowel de protagonist als de omgeving. 

Alex Hutchinson, creative director van AC3 en zijn team hebben daar bewust voor gekozen. Zij wilden graag een personage met meer diepte en meer verhaal ten opzichte van zijn voorgangers. En zo werd Connor geboren. 

"Altair is an assassin who's driven by duty, Ezio is a character driven by revenge. We wanted someone who was fresh. We wanted a character who was more earnest, more real, a character with more depth. You will go from his birth, through the motivating factors that drive him to join the Assassins, through the American Revolution and finally to a resolution. Not only is he trying to help the Assassins defeat the Templars, but he's trying to save his own people and give them a place in the new America. It's an endeavour that's doomed to failure, of course."

AC3

2006 goed jaar voor filmgames

Elk jaar verschijnen wel enkele games gebaseerd op films. Meestal floppen deze games gigantisch aangezien het een bijproduct is om vooral de film te promoten. Zo nu en dan komen er wat pareltjes op de markt. Maar hoeveel games komen er nou eigenlijk uit per jaar die gebaseerd zijn op films?

Auteur Alexis Blanchet vroeg zich dat ook af en is een onderzoek begonnen naar film-vergaming. Binnen zijn onderzoek is hij gaan kijken hoeveel films er per jaar uitkomen sinds 1975. Gedurende deze pak en beet 35 jaar zijn er meer dan 2000 games uitgekomen die gebaseerd zijn op ongeveer 547 films. Niet alleen games die direct gekoppeld zijn aan films (zoals vele superhelden-games) maar ook games gebaseerd op films (zoals onder andere de Star Wars-reeks).

Hieronder enkele plaatjes. Het bovenste plaatje laat zien hoeveel games er uitkomen per jaar gebaseerd op films. Daarin kunnen we zien dat 2006 een heel goed jaar was voor filmgames. Het onderste plaatje laat zien hoeveel games er per console uit zijn gekomen.

FilmGames1

FilmGames2

Robot Entertainment werkt aan nieuwe game

Robot Entertainment kennen we natuurlijk allemaal. Het development-team van games als Age of Empires Online en Orcs Must Die is momenteel hard bezig om een nieuwe titel op de markt te brengen. Momenteel is Orcs Must Die 2 het hoofdproject, maar volgens design director Ian Fischer kunnen we daarna nog een titel verwachten.

De kans is klein dat de game een derde deel in de Orcs Must Die-reeks zal zijn. Fischer beweert dat iedereen verstelt zal staan van de game. "It is unlike anything we've ever done before." Fischer kon ook niet aangeven wanneer de eerste informatie naar buiten komt. Wat denken jullie waar Robot Entertainment mee bezig is? 

Skimmers slaan genadeloos toe bij verouderde apparaten

In een willekeurige winkel met je pinpas betalen waarna de volgende dag je rekening leeggeplunderd was. Vroeger hadden skimmers het op ons gemunt in winkels. Tegenwoordig wordt de magneetstrip in winkels nauwelijks nog gebruikt, wat inhoudt dat winkels niet langer rendabel zijn voor deze criminelen.

Helaas hebben de skimmers nu een nieuw doelwit in het vizier. Er zijn op dit moment nog altijd 15.000 parkeer- en geldautomaten in Nederland waar pinpassen nog volledig in verdwijnen. Hierdoor is het voor skimmers nog altijd mogelijk de magneetstrip te kopiëren. Utrecht signaleerde vorige maand nog een forse toename bij parkeerautomaten.

Pendleton weer wereldkampioen sprint

Victoria Pendleton is voor de zesde keer wereldkampioen op het onderdeel sprint geworden in Melbourne. De Britse baanwielrenster versloeg in de finale de Letse Simona Krupeckaite.

Pendleton reed in de halve finale tegen thuisfavoriet Anna Meares, wat uitdraaide op een groot spektakel. In de eerste race kwam de Britse ten val na een eigen fout, maar ze wist de achterstand in extremis nog om te buigen tot een overwinning. Er moest zelfs een fotofinish aan te pas komen om te zien wie de derde en beslissende race had gewonnen.

De finale tegen Krupeckaite wist Pendleton vervolgens in twee races te winnen. In de tweede race kwam Krupeckaite echter nog wel als eerste over de lijn, maar de jury besloot na het bestuderen van de beelden tot diskwalificatie.

Kennis over Tweede Wereldoorlog verder weggezakt

Steeds meer Nederlanders weten maar weinig van de Tweede Wereldoorlog. Het algemene kennisniveau is dan wel gedaald, maar nog steeds redelijk op peil, concludeert het Nationaal Comité 4 en 5 mei uit het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2012.

In het vorige onderzoek in 2009 gaf 37 procent van de Nederlanders aan weinig kennis over de oorlog te hebben. Dat is dit jaar gestegen naar 48 procent, zegt een woordvoerder van het comité vrijdagavond.

De groep die zegt veel kennis te hebben daalde van 36 naar 30 procent van de bevolking. De woordvoerder noemt het opmerkelijk dat de feitelijke kennis vooral bij 25- tot 50-jarigen afnam."Het beeld is toch vaak dat dit vooral bij scholieren het geval is."

"Het onderzoek sterkt ons in de overtuiging om de komende jaren meer aandacht te schenken aan de Tweede Wereldoorlog in internationaal perspectief en inspanningen voor vrijheid wereldwijd na 1945", zegt directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Nine Nooter.

Nederlanders denken tijdens de dodenherdenking op 4 mei al jaren niet meer alleen aan Nederlandse oorlogsslachtoffers. Dit is opvallend, vindt het comité, want velen hebben geen idee hoeveel landen bij de Tweede Wereldoorlog betrokken waren. Slechts twee procent weet dat bijna alle landen van de wereld erbij betrokken waren en 41 denkt dat een kwart of minder van de wereld betrokken was. Ruim een kwart geeft aan geen idee te hebben.

Van de ondervraagden kan 44 procent vijf gebeurtenissen uit de oorlog in Europa correct plaatsen. Tachtig procent weet dat Nederlanders in toenmalig Nederlands-Indië gevangen werden genomen en 72 procent is bekend met de dwangarbeid die ze in Zuidoost-Azië moesten uitvoeren. Net als in 2006 denkt bijna zeventig procent ten onrechte dat de jodenvervolging een van de oorzaken is van de oorlog.

Het comité liet dit jaar de oorlog in internationaal perspectief onderzoeken. Van de Nederlanders weet negentien procent dat Griekenland in de jaren zeventig een dictatuur was en in het geval van Portugal is dat maar vijftien procent. Dat de Europese Unie voortkomt uit de Tweede Wereldoorlog is maar bij een kwart van de bevolking bekend.

Relatie Ben Saunders is 'in ontwikkeling'

Ben Saunders bekent dat hij een nieuwe liefde op het oog heeft. "Diegene en ik zijn in ontwikkeling", zei hij vrijdag in RTL Boulevard.

De 28-jarige zanger werd eerder op de gevoelige plaat vastgelegd met zijn vermeende nieuwe vriendin Yvonne Coldeweijer, ook wel bekend als zangeres Keet. De Voice of Holland-winnaar houdt nog een slag om de arm en wil de naam van zijn nieuwe liefde niet bekendmaken. "Op het moment is het nog handjes vasthouden."

De zanger maakte in november een einde aan zijn relatie met zijn verloofde Soraya. Saunders belooft dat hij zijn fans op de hoogte houdt van de ontwikkelingen in zijn liefdesleven. "Als er een nieuwe dame in mijn leven, als er echt wat bloeit, dan mag de hele wereld dat weten."

Nieuwe stunt Middelkoop blijft uit in Barletta

Matwé Middelkoop heeft op het challengertoernooi van Barletta niet nogmaals voor een verrassing kunnen zorgen. De 28-jarige Nederlander was in de kwartfinale niet opgewassen tegen de als vijfde geplaatste Tunesiër Malek Jaziri: 1-6 en 3-6. In de vorige ronde had Middelkoop op het Italiaanse gravel nog de als eerste geplaatste Fabio Fognini verslagen.

Middelkoop, nummer 305 van de wereld, liep tegen de 209 plaatsen hoger gerangschikte Jaziri vanaf het begin achter de feiten aan. De Tunesiër brak Middelkoop in de eerste set liefst driemaal en pakte binnen 25 minuten met 6-1 het eerste bedrijf.

De tweede set gaf Middelkoop beter partij. Bij 1-2 leverde hij echter zijn service in, waarna Jaziri de voorsprong niet meer uit handen gaf.

Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog

De 'boakebouwers' van het Overijsselse Espelo (gemeente Rijssen - Holten) zijn erin geslaagd een paasvuur van 45,98 meter hoog te bouwen. Daarmee hebben ze het wereldrecord vuurstapelbouwen gebroken. Dat record van ruim 43 meter werd in 2005 gevestigd in Slovenië. Afgelopen maandag braken de 150 bouwers al het record paasvuurbouwen, dat sinds 1987 op hun eigen naam stond. 

Landmeters hadden vrijdag een uur nodig om de 'kathedraal' van snoeihout en takken op te meten. Er moest een wiskundeleraar van de lokale scholengemeenschap aan te pas komen om uit te rekenen wat het totale volume van de stapel is. Twee plaatselijke politieagenten, die al jaren betrokken zijn bij het paasvuur van Espelo, hebben een officieel proces-verbaal opgemaakt dat als bewijs wordt opgestuurd naar Guinness Book of World Records.

"We zijn uitzinnig blij", zei paasvuurbouwer Arjan Stevens vrijdag. "Onze prestatie is veel indrukwekkender dan die in Slovenië. Daar zijn gewoon houten pallets opgestapeld met een piek er bovenop, maar wij hebben tot aan de top een echte bult gemaakt."

De hoogste paasvuurberg ter wereld heeft aan de basis een omtrek van naar schatting 160 meter.  Er is sinds november vorig jaar aan gewerkt.

Het paasvuur in Espelo wordt zondagavond aangestoken.

Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog
Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog (Foto: ANP)

Levende paaskuikens te koop

Altijd al een piepklein kuikentje willen hebben? Dit is je kans, dierenwinkel De Rimboe, heeft met het vooruitzicht op Pasen, paaskuikens in de aanbieding. Levende wel te verstaan. Als je er ook eentje wil, kun je terecht op de West-Kruiskade in Rotterdam.

De verkoop van levende piepkuikens zorgde in het verleden voor een hoop ophef. De dierenbescherming beschouwt de verkoop als dierenmishandeling, omdat het met het merendeel van de kleine kuikentjes niet goed afloopt. Beluister bij de bron ook een geluidsfragment met Jack Kerklaan, van de dierenwinkel. 

Rodriguez wint sprint à deux van Sanchez

Joaquim Rodriguez heeft vrijdag de vijfde etappe van de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Katusha, donderdag ook al de beste in de vierde rit, drukte zijn wiel net iets eerder over de streep dan Samuel Sanchez (Euskaltel). Op twee tellen werd de Kroaat Robert Kiserlovski (Astana) derde. Bauke Mollema werd op de zestiende plaats de beste Nederlander.

In het algemeen klassement blijft Rodriguez' voorsprong op Sanchez negen tellen. Mollema nadert de top tien. De Raborenner staat nu elfde op 45 seconden van de klassementsleider. Wouter Poels staat veertiende op nog eens zes seconden extra.

De Ronde van Baskenland komt zaterdag ten einde. Dan staat een 18,9 kilometer lange tijdrit op het programma.

'Geruchten zwangerschap kwetsen Kate Middleton'

Kate Middleton wordt erg ongemakkelijk van alle geruchten over een gezinsuitbreiding. "De constante roddels of ze wel of niet zwanger is, vindt ze erg pijnlijk", vertelt een ingewijde aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Middleton en de Britse prins William trouwden vorig jaar op 29 april, sindsdien is de wel of niet groeiende buik van Kate een geliefd onderwerp voor de roddelpers. "Verhalen over haar gezondheid vindt ze pijnlijk en kan ze maar moeilijk loslaten."

Hoewel de 30-jarige Kate begrijpt dat het bij het publieke leven hoort, wordt ze erg ongemakkelijk van het geroddel. Volgens de ingewijde doet prins William zijn best om haar te steunen. "William vindt het niet fijn dat deze dingen haar zo aangrijpen."

De geruchten dat Kate en William bezig zijn met een gezinsuitbreiding is volgens de ingewijde niet waar. "Ze zijn pas een jaar getrouwd en hebben geen haast." Ook de roddels dat het paar probeert om via een reageerbuisje een baby te maken, zijn volgens de bron onzin. "Ze willen op de natuurlijke manier een kind verwekken."

Bloemendaal door in EHL na kraker tegen Terrassa

Bloemendaal heeft vrijdag de kwartfinale van de Eurohockey League bereikt. In de achtste finale in Rotterdam klopten de Noord-Hollanders Atletic Terrassa uit Spanje met 4-3. Bloemendaal kwam voor rust met 2-0 voor, maar direct na de spelhervatting werd het uit een strafcorner 2-1. Bloemendaal herpakte zich en liep uit naar 4-1, maar Terrassa kwam nog bijna terug.

Amsterdam won met 6-0 van de Russische club Dinamo Kazan. Dankzij Valentin Verga en Marc Schwarz stonden de hoofdstedelingen bij rust al met 2-0 voor, maar in de tweede helft werd Kazan pas echt weggespeeld. Billy Bakker, tweemaal Mirco Pruyser en nogmaals Schwarz voerden de score verder op.

In de kwartfinale nemen de twee Nederlandse ploegen het zondag tegen elkaar op. Zaterdag komt Rotterdam nog in actie in de achtste finale. Die ploeg moet dan met Uhlenhorst Mulheim uit Duitsland af zien te rekenen.

Ook de andere Spaanse ploegen deden het slecht in de achtste finale. Club de Campo ging met 2-1 onderuit tegen het Engelse Beeston. RC Polo de Barcelona was niet opgewassen tegen UHC Hamburg: 3-0. Beeston en Hamburg treffen elkaar zondag in de andere kwartfinale.

Vraag naar huurwoningen neemt fors toe

De vraag naar huurwoningen neemt de komende 8 jaar toe met 75.000, waar 2 jaar geleden nog werd uitgegaan van een daling van de vraag met 45.000.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport over de woningmarkt dat minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Oorzaak van de stijgende vraag is onder meer de economische crisis, waardoor minder mensen een huis durven te kopen.

Uit het rapport blijkt verder er meer vraag komt naar commerciële huurwoningen in de vrije sector en dat de gereguleerde huursector in omvang zal afnemen.

Vraag naar huurwoningen neemt fors toe
Vraag naar huurwoningen neemt fors toe (Foto: ANP)

Geen vervolging na aangiften vuurwerkramp

Het Openbaar Ministerie (OM) stelt geen vervolging in na acht aangiften rond de vuurwerkramp in Enschede. Volgens justitie is er bij de aangiften, die zeer uiteenlopende zaken betreffen, geen 'redelijk vermoeden' dat van strafbare feiten sprake is. Dat laat het OM in Almelo vrijdag weten.

Tussen mei 2010 en november 2011 is opnieuw onderzoek verricht naar de ramp die in 2000 een woonwijk verwoestte. De oorzaak bleef onduidelijk, maar de nieuwe aandacht voor de ramp leverde wel acht nieuwe aangiften op.

De aangiften lopen uiteen van journalisten die een item maakten en door buurtbewoners zouden zijn bedreigd tot een directeur van SE Fireworks die stelt dat drie agenten van het politieteam dat zich bezighield met de vuurwerkramp en de toenmalige zaaksofficier van justitie verklaringen hebben achtergehouden. In geen van de acht zaken wordt echter tot vervolging overgegaan.

Ondernemingsraad COA wil Albayrak niet terug

De ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet dat de op non-actief gestelde directeur Nurten Albayrak terugkeert. De raad heeft de raad van bestuur, de raad van toezicht en de COA-medewerkers laten weten dat Albayrak niet welkom is 'in welke functie dan ook'.

Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. Ze zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Ook zou Albayrak hebben gelogen over de hoogte van haar salaris.

Het hof oordeelde in januari dat Albayrak met ingang van vorige maand weer aan het werk mocht. Na overleg tussen Albayrak en het COA werd haar terugkeer echter uitgesteld in afwachting van de resultaten van de onderzoekscommissie die het handelen van Albayrak onderzoekt. De verwachting is dat het rapport spoedig verschijnt.

Het gerechtshof oordeelde woensdag dat Albayrak geen inzage krijgt in het onderzoeksmateriaal van de commissie die het werkklimaat bij het COA onderzoekt. De rechtbank kwam eerder tot eenzelfde oordeel.

Albayrak was naar de rechter gestapt omdat ze vond dat ze inzage moest krijgen in alle beschikbare informatie. Om goed gebruik te kunnen maken van haar recht op wederhoor, moest Albayrak volgens haar advocaat Anita Verbeek weten hoe de commissie aan bepaalde informatie komt. Dit is de ondernemingsraad in het verkeerde keelsgat geschoten.

"De ondernemingsraad constateert dat de aanpak van Albayrak de sociaal emotionele onveiligheid bij medewerkers binnen het COA heeft vergroot" zegt ondernemingsraadvoorzitter Ron Beerstra op Ornet.nl. "De oorzaak voor de onveiligheid zijn het kort geding en het hoger beroep dat mevrouw Albayrak heeft aangespannen." Een woordvoerder van het COA wilde geen inhoudelijk commentaar geven.

Mass Effect 3 komt met gratis multiplayer DLC

BioWare heeft vandaag aangegeven dat we vanaf 10 april nieuwe DLC kunnen verwachten voor de multiplayer van Mass Effect 3. Hierbij heeft BioWare aangegeven dat de DLC gratis valt te downloaden. Eerder was er al een screenshot gelekt van de aankomende DLC.

In de DLC unlock je onder andere nieuwe wapens, kostuums en nieuwe personages waaronder de Asari Justicar, Batarian, Geth en Krogan Battlemaster. Daarnaast beschikt de DLC over twee nieuwe maps, Firebase Condor en Firebase Hydra. De 'Resurgence Pack' komt 10 april uit en is gratis te downloaden voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

'Politie wist al eerder van problemen Tristan'

De politie moet in 2005 al hebben geweten van de psychische problemen van Tristan van der V. Een map waarin informatie stond waaruit zou blijken dat Van der V. onder psychiatrische behandeling stond, is echter verdwenen. Dat meldt de NOS vrijdag op basis van bronnen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag stelt dat het OM zich niet herkent in de berichtgeving. "De Rijksrecherche heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Er zijn gesprekken gevoerd met allerlei mensen en op logische plekken zijn schriftelijke bescheiden bij elkaar gezocht. Daarbij is geen dossier met deze inhoud naar boven gekomen."

Pas in 2006 werd bij de politie duidelijk dat de latere dader van de schietpartij in Alphen aan den Rijn psychische problemen had, zegt de woordvoerder. Toen moest de politie assistentie verlenen bij de gedwongen opname van Van der V.

De woordvoerder van het OM roept de 'anonieme bronnen' van de NOS op zich te melden bij de Rijksrecherche. "Dan zoeken we het uit."

Ook een afgewezen aanvraag voor een wapenvergunning van Van der V. uit 2005 zou volgens de NOS niet terug te vinden zijn in de digitale systemen of ordners van de politie. Die afwijzing heeft de Rijksrecherche wel teruggevonden in de woning van de ouders van Van der V.

De NOS stelt verder dat een medewerker van de politie Hollands-Midden moet hebben geweten dat Van der V. psychische problemen had. Die informatie zou de medewerker op verschillende manieren onder ogen hebben moeten krijgen.

Ondanks dat Van der V. in 2006 werd opgenomen in een inrichting, kreeg hij later toch een wapenvergunning. In april vorig jaar schoot hij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf dood. Hij had drie wapens, voor allemaal had hij een vergunning.

[OS 2012] De stadions deel 2

Op 27 juli gaan de Olympische Spelen in Londen van start. In aanloop naar het grootste sportevenement aller tijden brengen wij jullie een reeks van specials over de vele facetten van de Spelen. Elke vrijdag kun je een special lezen die gaat over Londen, Nederlandse sporters, olympische historie en andere mooie verhalen rond dit grote evenement.

Voor de Olympische Spelen in 2012 zijn diverse nieuwe stadions neergezet en er wordt ook gebruikgemaakt van reeds bestaande accommodaties. In een aantal delen willen we een aantal bijzondere stadions belichten. Een maand geleden hebben we al drie onder de loep genomen. Vandaag bekijken we wederom drie stadions.

[DC] Davis Cupteam op rozen dankzij Haase

Het Nederlands Davis Cupteam heeft ook de tweede wedstrijd van Roemenië gewonnen. De jarige Robin Haase was met 6-3, 6-3 en 6-4 te sterk voor Andrei Daescu, de nummer 680 van de wereld. Zaterdag kunnen Igor Sijsling en Jean-Julie Rojer het winnende punt binnenslepen door de zege in het dubbelspel te pakken.

Eerder vrijdag had Thomas Schoorel in de Sporthallen Zuid in Amsterdam het eerste enkelspel al gewonnen. De Amsterdammer was met 6-1, 6-3 en 6-3 veel te sterk voor Petru Luncanu.

De Roemenen treden in Amsterdam aan met een ernstig verzwakt team. De beste spelers weigerden voor hun land te spelen uit onvrede met het ontslag van Davis Cup-captain Andrei Pavel.

Halo 4: A.I. sidekick wordt seksbom

De bekende shooter-serie Halo is begonnen op Xbox en ondertussen ook (beperkt) beschikbaar voor de pc. Tijdens de vorige games werd de speler bijgestaan door een virtuele vrouwelijke A.I., bekend als Cortana, die onderdeel was van je armor suit. Hoewel Cortana een goede vriendin voor spelers is geweest tijdens hun avonturen, lijkt het er nu op dat er in het volgende deel misschien meer in zit dan alleen vriendschap.

Developers van de game hebben recent artwork vrijgegeven waarin Cortana te zien is met wat meer rondingen dan je misschien gewend bent.

Sexy A.I. part 1

Zo te zien heeft Master Chief in het volgende deel van Halo heel wat meer dan alleen zijn guns om vast te pakken. Cortana zag er in de vorige games ook vrouwelijk genoeg uit, maar deze cover art laat zien dat 343 Industries deze keer voor een wat sexier look gaat. De nood voor virtuele kleding lijkt ook te zijn verdwenen, maar behalve van virtuele kleermakers verwachten we daar geen klachten over.

Cortana wordt in het plaatje vergezeld door haar maatje, Master Chief. Aangezien hij strak de andere kant op kijkt moeten we er maar vanuit gaan dat Master Chief ogen in zijn rug heeft, of staat te slapen.

Hier het volledige plaatje:

sexy A.I. 2

:

Argos-Shimano krijgt wildcard voor Tour de France

Argos-Shimano doet dit jaar net als Rabobank en Vacansoleil mee aan de Tour de France. De derde Nederlandse formatie heeft namelijk een wildcard ontvangen. De ploeg maakte dit nieuws vandaag bekend.

Argos-Shimano is een Procontinental-formatie en was daarom van een wildcard afhankelijk. Rabobank en Vacansoleil waren als WorldTour-ploegen al zeker van deelname.

Argos-Shimano is de nieuwe naam van Skil-Shimano. De nieuwe hoofdsponsor werd vorige week vrijdag bekendgemaakt. De eerste maanden van het seizoen reed de ploeg onder de tijdelijke naam Project 1t4i.

De organisatie koos ervoor de andere drie wildcards aan Franse ploegen te geven. Europcar, de ploeg van de Franse wielerheld Thomas Voeckler, verschijnt net als Saur-Sojasun en Cofidis ook aan de start in Luik op 30 juni.

Priester Cyprus betrapt op wietsmokkel

Een priester van de orthodoxe kerk op Cyprus is deze week betrapt bij de smokkel van drie kilo marihuana uit Griekenland.

De kerk liet vrijdag in een verklaring weten diep onthutst te zijn over de Griekse priester, wiens 'afschuwelijke acties' gelovigen te schande hebben gezet en een 'zwarte vlek' op het blazoen van de kerk vormen. De kerk verklaarde voor de arrestatie van de 38-jarige priester al bezig te zijn geweest met een onderzoek, in verband met een litanie aan klachten van gelovigen over 'uiteenlopende overtredingen'.

Volgens Cypriotische media verklaarde de priester voor de onderzoeksrechter dat hij de drugs voor anderen smokkelde omdat hij in geldnood zat. Hij toonde berouw en beloofde mee te werken aan het politieonderzoek.

'Overlever Utøya speelde computerspel met Breivik'

De 17-jarige Fred Ove Løtuft had het zich nooit kunnen bedenken. De jongen heeft afgelopen week verteld het spel 'World of Warcraft' gespeeld te hebben met massamoordenaar Anders Breivik.

Vorig jaar veranderde Breivik het zomerkamp van de Arbeiderspartij in wereldnieuws, toen hij 69 slachtoffers maakte. "Ik word ziek van de gedachte dat ik ooit gespeeld heb met een man die geprobeerd heeft me te vermoorden", zegt de overlevende tegenover de Noorse krant Bergens Tidende.

De jongen heeft de schietpartij overleefd doordat hij dekking heeft kunnen zoeken achter een boomstam. Samen met een 17-jarige vriend uit Byrkjelo zag hij Breivik een aantal keer gevaarlijk dichtbij komen.

Na de schietpartij realiseerde de World of Warcraft-speler zich dat hij in contact gekomen is met Breivik. De massamoordenaar vertelde tijdens een van zijn ondervragingen dat hij een jaar van zijn leven gespendeerd had aan het spel. Hij beschouwde het spelen van World of Warcraft als een 'geschenk voor de martelaar'.

Cocu: "Bekerfinale is niet zomaar gespeeld"

PSV speelt zondag de eerste bekerfinale sinds 2005. De tegenstander in De Kuip is Heracles Almelo, dat voor het eerst in de historie van de club in de eindstrijd staat. Trainer Philip Cocu speelde er zelf ook een aantal en blikte eerder vandaag vooruit op de wedstrijd.

"Ik hoef geen persoonlijke momenten uit wedstrijden te gebruiken. Natuurlijk praat je wel uit ervaring die je zelf hebt opgedaan, maar niet gericht op speciale momenten uit een wedstrijd", aldus Cocu tijdens de persconferentie.

Eerder dit seizoen speelde PSV al tweemaal tegen Heracles Almelo. In eigen huis wonnen de Eindhovenaren met 4-1, maar de wedstrijd in Almelo eindigde in een gelijkspel (1-1). "Het is een ploeg die verzorgd voetbal speelt en dus is het niet zomaar een gewonnen wedstrijd", analyseerde Cocu de Heraclieden. "We hebben het in fases moeilijk gehad tegen hen, maar ook fases heel dominant kunnen spelen. We gaan er zeker niet van uit dat het zomaar gespeeld is."


Philip Cocu: "Bekerfinale is niet zomaar gespeeld" (Foto: Pro Shots)

Toch liet Cocu ook doorschemeren dat het binnenhalen van de beker prioriteit heeft. "Deze wedstrijd vraagt om resultaat en dat is winnen. Hoe dat gebeurt, liefst met ons eigen spel, maar het gaat uiteindelijk om het resultaat", zei hij. Tot slot refereerde de coach ook nog even naar Fred Rutten en Erik ten Hag. "Zij hebben een belangrijke basis hiervoor gelegd."

Raad van State: stage geen arbeid

Terwijl minister Kamp en wethouder Asscher ruzieën of illegale schoolgangers stage mogen lopen, heeft de Raad van State uitspraak gedaan in een geschil tussen de regering en de Radboud Universiteit Nijmegen. De Raad oordeelt dat een stage niet automatisch als arbeid gezien kan worden.

De zaak betreft een stage die een illegale Iraanse masterstudent tandheelkunde in het Amphia Ziekenhuis te Breda liep. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had de universiteit vanwege de stage een boete van 9500 euro opgelegd, wegens overtreding van de Wet Arbeid Vreemdelingen. De universiteit spande een rechtszaak aan wat in eerste instantie een verlaging van de boete opleverde, waarop de onderwijsinstelling naar de Raad van State stapte.

De Raad stelt dat de stage een examenonderdeel betrof, en dus deel uitmaakte van de opleiding. Bovendien waren de werkzaamheden die de student verrichtte, volledig op het onderwijs van de masteropleiding gericht. Daarnaast wijst de Raad erop dat deze werkzaamheden niet ter vervanging dienden van een arts of verpleegkundige, en de productiecapaciteit van het ziekenhuis dus ook niet hebben vergroot. Ten slotte heeft de student geen stagevergoeding ontvangen, sterker nog: de universiteit heeft het ziekenhuis betaald voor de bijdrage aan het onderwijs. De conclusie is dat de rechtbank in eerste aanleg ten onrechte heeft geoordeeld dat er sprake is geweest van arbeid, en dat de boete dus vervalt.

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher ziet de uitspraak als steun in de rug voor de mening van de gemeente Amsterdam dat illegale scholieren en studenten met een stage hun opleiding af moeten kunnen ronden. Hij is daarover in conflict met minister Kamp, die stelt dat met een stage arbeid wordt verricht. De PvdA wil stages voor illegalen door middel van een wetswijziging mogelijk maken, maar wellicht is dat niet nodig indien de stages aan de door de Raad gestelde voorwaarden voldoen.

Metalen Sonic speelbaar bij Episode 2

In een nieuw filmpje van Sonic The Hedgehog 4: Episode 2 zien we het Desert Zone-level en dat we kunnen spelen met Metal Sonic. Deze laatste is alleen toegankelijk voor mensen die eigenaar zijn van Episode 1 en 2.

Sonic The Hedgehog 4: Episode 2 komen 15 en 16 mei uit voor PSN en Xbox 360. Later in mei komt de game ook naar de pc en de App Store. In juni komt de game uit voor Android en in juli naar Windows Phone. Bekijk het filmpje hieronder.

Dekker wint slotrit Omloop van de Sarthe

Thomas Dekker is er in geslaagd om de slotrit in de Omloop van de Sarthe op zijn naam te schrijven. Onze landgenoot was in de finale sterker dan Nacer Bouhanni en Sacha Modolo. Luke Durbridge pakte de eindzege in deze meerdaagse koers.

Voor Dekker is het zijn eerste zege bij zijn nieuwe werkgever, Garmin-Barracuda. Een andere Nederlander, Michel Kreder, ging in de finale van de etappe naar Sablé-sur-Sarthe onderuit, maar hield aan de valpartij geen ernstige verwondingen over.

Dekker gaat zich in de komende periode op de klassiekers die in de Ardennen worden verreden.

R. Jansen: "Kuijt wil het liefst bij Liverpool blijven"

De kans is klein dat Dirk Kuijt in het nieuwe seizoen voor Feyenoord gaat spelen. Dit heeft zijn zaakwaarnemer, Rob Jansen, vandaag aan Eredivisie Live laten weten. In de afgelopen weken gingen de nodige geruchten over een mogelijke terugkeer naar De Kuip.

"Hij blijft het liefst bij Liverpool", liet Jansen in een reactie op de geruchten weten. "Maar anders is het zeer aannemelijk dat hij voor een nieuw avontuur in het buitenland kiest. Hoe dan ook, als hij ooit weer in Nederland neerstrijkt, gaat hij 100 procent zeker naar Feyenoord."

Kuijt kent een teleurstellend seizoen bij Liverpool en zit vaker op de bank dan hem lief is. Het contract tussen de aanvaller en The Reds loopt nog tot 2013 door. Bovendien doken in de afgelopen periode berichten in de media op dat de Engelse formatie de selectie wilde verjongen.

Mede door deze berichten werd het steeds aannemelijker dat Kuijt zou vertrekken. "Officieel is mij daar nog niets van bekend. Over anderhalve week ga ik naar Liverpool om onder anderen over Kuijt te praten", besloot Jansen.

FC Twente contracteert Tadic

De geruchten gingen al een hele tijd, maar de kogel is nu definitief door de kerk. Dusan Tadic verlaat FC Groningen en speelt komend seizoen in het shirt van FC Twente. Dat schrijft TC Tubantia vandaag.

Tadic tekent bij FC Twente een contract voor de duur van twee jaar. Daarnaast hebben de Tukkers een optie bedongen om de overeenkomst met nog eens een jaar te verlengen. "Ik ben heel blij dat ik nu besloten heb om naar FC Twente te gaan. Dit is voor mij een stap omhoog", liet de aanvaller aan de krant weten.

De carrière van Tadic begon in het seizoen 2006/2007 bij Vojvodina Novi Sad uit Joegoslavië. Daar zou hij vervolgens vier jaar onder contract staan, waarna hij de stap naar de Eredivisie maakte. De aanvaller is aan zijn tweede seizoen bij FC Groningen bezig en speelde sinds zijn komst 72 competitiewedstrijden. Hierin was hij goed voor dertien doelpunten.

Lokale interruptie: In Den Haag

Het is nog rustig in Den Haag deze ochtend. Toch hebben we er al een flinke reis in de trein op zitten. Marco, Bram, William en ik zijn afgereisd naar Den Haag voor een bezoekje aan de tweede kamerfractie van D66 Het idee bestond een half jaar geleden toen we een uitstapje met de fractie wilden doen met politieke inhoud. Het bleek mogelijk te zijn om een vergadering van de kamerfractie bij te wonen. Dat leek ons direct een leuk idee. De vrouwen zijn overigens niet meegekomen. Marion en Ellen konden de tijd niet vrij maken.

Duitsers verbieden dansen op Stille Zaterdag

Dansfeesten in de dagen voor Pasen blijven verboden in Duitsland. Het Constitutioneel Hof in Karlsruhe heeft een klacht hierover van de Piratenpartij vrijdag niet-ontvankelijk verklaard.

Duitsland heeft een grondwettelijk verbod op dansen in disco's en andere uitgaanszaken van donderdagochtend 4 uur tot zaterdagavond 24 uur, evenals op de ochtenden van Pasen zelf. Dat treft dus Goede Vrijdag en de zogeheten Stille Zaterdag, uit respect voor de kruisiging van Jezus.

Enkele groepen wilden op Goede Vrijdag demonstreren tegen het dansverbod in deelstaat Hessen. Maar donderdag verboden enkele rechtbanken in de deelstaat ook deze demonstraties. De populaire Piratenpartij stapte daarop naar het Constitutioneel Hof.

"Het kan niet zijn dat zo'n deelstaat het grondrecht op bijeenkomsten beperkt", zei een Piratenleider. Maar het Constitutioneel Hof zei dat deze klacht eerst bij een Hessense bestuursrechter ingediend had moeten worden.

Sommige Duitse deelstaten gaan wat soepeler om met het dansverbod dan Hessen. Bijzonder soepel is deelstaat Berlijn, waar tijdens het paasweekeinde veel feesten zijn, waaronder een No-Kar-Freitag-Party (Geen Goede Vrijdag Feest).

Verkoop van Harry Potter e-books overtreft alle verwachtingen

De Harry Potter-boeken liggen inmiddels al enige tijd in de winkels en we hebben vorig jaar dan eindelijk definitief afscheid moeten nemen met de film Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 2. Daarom is het nu de beurt aan de e-books om de wereld te veroveren.

In de eerste drie dagen van de openstelling van de Harry Potter-webshop Pottermore is er voor meer dan een miljoen pond (meer dan 1,21 miljoen euro) aan e-books verkocht. Dat komt neer op ruim 150.000 exemplaren. De CEO van Pottermore, Charlie Redmayne, noemt dit aantal 'boven alle verwachtingen'.

J.K. Rowling, de auteur, heeft zich altijd fel verzet tegen digitale publicatie omdat ze er zelf controle over wilde houden. Nu kan dat, gezien Pottermore de enige plek is waar de digitale boeken verkrijgbaar zijn.

Waarschijnlijk zijn de meeste bezitters van de digitale boeken voornamelijk fans die al in het bezit waren van de normale boeken, denkt redacteur Neill Denny van Bookseller. Ook voorspelt Denny dat een deel van de lezers zich aangetrokken voelt tot de digitale exemplaren, om niet in de verlegenheid gebracht te worden als ze in het openbaar een kinderboek aan het lezen zijn.

Vlaamse actie tegen Franstalige Zeeman

Vlamingen hebben actie gevoerd tegen een Franstalig Zeeman-filiaal in het Vlaamse Tervuren (bij Brussel). Het is de activisten van het Taal Aktie Komitee (TAK) een doorn in het oog dat het personeel in het officieel Nederlandstalige gebied geen Nederlands spreekt. De directie zou ook weigeren Nederlandstalig personeel in dienst te nemen.

TAK-activisten sloten de deur af met een ketting, meldden Vlaamse media vrijdag over de actie van donderdagavond. Verder plakten zij de ramen vol met affiches. Het TAK dreigde ook met nieuwe acties.

De afgelopen weken kaartte de burgemeester van Tervuren de kwestie al aan bij de winkelketen. Hij kondigde maatregelen aan.

Vlaamse actie tegen Franstalige Zeeman
Vlaamse actie tegen Franstalige Zeeman (Foto: ANP)

FA gaat voor Redknapp of Hodgson

Harry Redknapp en Roy Hodgson zijn volgens The Daily Mail de belangrijkste kandidaten om als bondscoach van Engeland naar het EK te gaan. Volgens de Britse krant wil de Football Association (FA) in de komende weken de clubs van beide heren benaderen voor een gesprek.

Redknapp is momenteel met Tottenham Hotspur in de race voor een Champions League-ticket. Hodgson is nu manager van West Bromwich Albion, de nummer veertien van de Premier League. Als de clubs toestemming geven, mogen beide managers op gesprek komen.

Redknapp wordt al sinds het ontslag van Fabio Capello genoemd als kandidaat nummer één. Op dit moment is Stuart Pearce bij de Engelsen de interim-coach. Hij zat op de bank bij de interland tegen Oranje op Wembley (2-3).

Pearce gaf eerder al aan dat hij niet beschikbaar is om voor de lange termijn bondscoach te zijn. Hij is echter wel bereid om met The Three Lions naar het EK te gaan. Het lijkt er echter op dat de FA deze maand al een nieuwe coach wil presenteren, die dan zo'n zes weken de tijd heeft om de spelers klaar te stomen voor het mondiale voetbaltoernooi.

Bajesklant opgepakt in viersterrenhotel

De politie heeft donderdag een 31-jarige man aangehouden in een luxueus hotel in Utrecht. Hij moet nog flink wat tijd in de gevangenis doorbrengen en zit nu in de cel met een aluminium toilet, laat de politie vrijdag weten.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde de man eind vorig jaar tot 120 dagen gevangenisstraf voor diefstal en de rechtbank in Amsterdam legde hem zestig dagen celstraf op voor het doen van een valse aangifte.

Een politieteam dat naar gezochte veroordeelden speurt wist de veroordeelde na uitvoerig onderzoek op te sporen op zijn tijdelijke verblijfadres in Utrecht. Hij mag voorlopig overnachten in een wat minder luxueus onderkomen, aldus de politie.

Max Payne komt naar iOS en Android

Rockstar heeft vandaag bekend gemaakt dat Max Payne Mobile binnenkort te spelen is op iOS- en Android-apparaten. Max Payne Mobile verschijnt op 12 april voor iOS-apparaten, mensen met een Android-apparaat moeten wachten tot 26 april.

In Max Payne Mobile volg je Max rondom zijn donkere avonturen uit het eerste deel en is daarbij geoptimaliseerd voor iOS- en Android-apparaten. Zo beschikt de game over HD graphics, zijn de textures een stuk verbeterd en zijn ook de controls verbeterd voor optimaal gebruik. Max Payne Mobile is te spelen op iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 4, iPad 1, iPad 2 en de nieuwe iPad. Rockstar geeft aan dat ze spoedig bekend maken welke Android-apparaten de game kan afspelen.

MPMPMP

Aan de slag met Sleeping Dogs

Het is rustig in gameland dus dit is het perfecte moment om enkele minuten naar videomateriaal te kijken. Onderstaande is een video van Sleeping Dogs. De game was oorspronkelijk een nieuw deel in de True Crime-reeks, maar wegens budget-redenen geschrapt. Square heeft uiteindelijk de game opgekocht, zonder de naamrechten en brengt de game dit jaar uit voor Windows, Xbox 360 en PlayStation 3.

Naruto Shippuden komt hoog binnen

De Japanse actiegame Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations komt in week veertien hoog binnen in de Nederlandse verkooptoptien. De PlayStation 3-versie staat deze week op de tweede plaats, terwijl die voor de Xbox 360 vierde staat. Dat blijkt uit vrijdag vrijgegeven data van marktonderzoeksbureau GfK.

De eerste plaats in de top tien wordt voor de derde achtereenvolgende week ingenomen door het voetbalspel FIFA Street voor de PlayStation 3. Het gezelschapsspel Mario Party 9 voor de Wii staat derde, terwijl het voetbalspel FIFA 12 voor de PlayStation 3 vijfde staat.

Op de negende plaats komt het schietspel Battlefield 3 opnieuw de top tien in. Het is inmiddels zestien weken geleden dat de game van uitgever Electronic Arts op de markt kwam. Het kinderavonturenspel Skylanders: Spyro's Adventure voor de Nintendo Wii sluit de top tien af.

De volledige verkooptoptien van week veertien:
01. FIFA Street (PlayStation 3)
02. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations (PS3)
03. Mario Party 9 (Nintendo Wii)
04. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations (Xbox 360)
05. FIFA 12 (PlayStation 3)
06. FIFA Street (Xbox 360)
07. Just Dance 3 (Nintendo Wii)
08. Call of Duty: Modern Warfare 3 (PlayStation 3)
09. Battlefield 3 (PlayStation 3)
10. Skylanders: Spyro's Adventure (Nintendo Wii)


Naruto Shippuden komt hoog binnen (Foto: Novum)

[DC] Schoorel zet Nederland op voorsprong

Thomas Schoorel heeft de Nederlandse Davis Cup-mannen tegen Roemenië op voorsprong gezet. De tennisser was in drie sets te sterk voor zijn tegenstander Petru Alexandru Luncanu. De standen waren 6-1, 6-3 en 6-3.

Schoorel moest in de afgelopen vijf maanden toekijken, vanwege een blessure aan zijn schouder. Voor de confrontatie met de Roemenen kreeg de tennisser het vertrouwen van bondscoach van Jan Siemerink, wat hij vervolgens uitbetaalde met een zege.

Later vandaag treedt Robin Haase nog aan tegen Andrei Daescu. De winnaar van het treffen tussen Nederland en Roemenië speelt later dit jaar een play-off tegen een opponent uit de wereldgroep.

Nepdoctor vrijgesproken van verkrachting

Een 57-jarige man uit het Friese Tijnje die zich heeft voorgedaan als een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is door de Leeuwarder rechtbank vrijgesproken van verkrachting. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tien maanden cel omdat de man onder valse voorwendselen ontuchtige handelingen heeft verricht bij twee vrouwen uit zijn kennissenkring, in het kader van een door hem verzonnen onderzoek naar spierspanning in het lichaam.

Om de vrouwen zover te krijgen had de man papieren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en zorginstelling Talant vervalst. Verder had hij zichzelf een paar valse academische titels toegedicht.

Hij had de twee vrouwen wijsgemaakt dat hij als medewerker van de RUG nog twee personen moest onderzoeken, anders zou hij zijn licentie kwijtraken. De vrouwen stemden toe en lieten zich door de nepdoctor onderzoeken.

Bij het lichamelijk onderzoek heeft de man ook de geslachtsdelen en de borsten van de vrouwen aangeraakt. Het OM achtte verkrachting van beide vrouwen bewezen, maar daar dacht de rechtbank anders over.

Bij verkrachting moet sprake zijn van dwang en dat zag de rechtbank in beide zaken niet terug. De vrouwen zijn weliswaar misleid door de Fries, maar ze zijn niet door hem gedwongen mee te werken aan het onderzoek.

Ook voor het plegen van ontucht was onvoldoende bewijs, omdat ook dan een element van dwang is vereist. De man heeft zich wel schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Voor het vervalsen van de documenten van de RUG en de zorginstelling werd hij veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.

Omdat de rechtbank het recidivegevaar moeilijk kan inschatten en omdat de Fries nog steeds werkzaam is in de zorg legde de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee maanden.

'Kanoveterane mist Spelen door hartprobleem'

De kans is klein dat achtvoudig olympisch kampioene kanovaren Birgit Fischer komende zomer actief is op de Spelen van Londen. De 50-jarige Duitse kampt met hartritmestoornissen, waardoor ze de kwalificaties komend weekeinde laat schieten.

Haar dokter heeft haar afgeraden om mee te doen nadat de hartproblemen afgelopen week aan het licht waren gekomen. Fischer zou zich eind april via de nationale kampioenschappen nog kunnen plaatsen voor Londen, maar de kans daarop lijkt klein. "Eerst moet het mogelijk zijn dat Fischer kan meedoen en daarnaast moeten haar resultaten goed zijn", zegt coach Reiner Kiessler.

Fischer pakte in 1980 op de Spelen van Moskou haar eerste gouden medaille. Haar achtste en laatste olympische titel behaalde ze in 2004 in Athene. Ze kwam in haar lange carrière ook nog tot 27 wereldtitels.

Reiziger wil Spaanse club trainen

Michael Reiziger heeft een sabbatical van een jaar achter de rug en wil zich nu weer gaan toeleggen op het trainen van een club. Dit zal echter niet in ons eigen land zijn. De voormalig speler van onder meer Ajax wil het liefst in Spanje aan de slag.

Reiziger werkte als stagiair al voor Ajax en FC Barcelona, maar is naar eigen zeggen toe aan de volgende stap in zijn carrière als trainer. "Ik wil rustig beginnen. Ik zoek een club in de Spaanse tweede divisie", liet hij aan FCUpdate TV weten. "Het zal echter niet makkelijk zijn. Veel clubs verkeren in moeilijkheden."

In zijn loopbaan als voetballer speelde Reiziger voor Ajax, FC Volendam, AC Milan, FC Barcelona, Middlesbrough en PSV. De verdediger speelde in de periode tussen 1990 en 2007 336 competitiewedstrijden en trof daarin elf keer doel.

PvdA wil illegalen op het mbo stage laten lopen

Kamerleden Martijn van Dam en Mariëtte Hamer zijn bezig met het opstellen van een wet, om te regelen dat illegalen op het mbo stage kunnen lopen.

Het kabinet is van mening dat stage werk is, en illegalen mogen niet werken. De PvdA is het daar niet mee eens. PvdA-wethouder Asscher van Amsterdam zei eerder deze week in Nieuwsuur dat stages verplicht onderdeel zijn van een mbo-opleiding. "Ook kinderen die nog geen uitsluitsel hebben over hun verblijfsvergunning moeten in staat worden gesteld hun diploma te halen.", aldus Asscher.

Eerder werd een motie aangenomen waarin staat dat illegalen de mogelijkheid moeten krijgen stage te lopen.

A16 dicht na ongeluk met vrachtwagen

Het verkeer rond Rotterdam moet vrijdagmiddag rekening houden met vertraging. De A16 is tussen Ridderkerk en het Terbregseplein in beide richtingen afgesloten na een ongeluk met een vrachtwagen, zegt een woordvoerder van de ANWB.

De truck is door nog onbekende oorzaak door de middenberm geschoten. Of er gewonden zijn gevallen, is niet duidelijk. Automobilisten kunnen omrijden via de parallelrijbaan of de Beneluxtunnel.

Volgens de woordvoerder is het al behoorlijk druk op de weg. Vanwege het paasweekeinde gaan veel mensen op vakantie. Tegen 14.30 uur liep het aantal kilometer file al tegen de honderd aan. Vooral op de A12 is het druk met vakantieverkeer. Daar staat ruim twaalf kilometer. Later vrijdagmiddag wordt in totaal ruim driehonderd kilometer verwacht.

Volleybalsters oefenen twee keer tegen Bulgarije

De Nederlandse volleybalvrouwen oefenen in aanloop naar het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) tweemaal tegen de nationale ploeg van Bulgarije. Dit meldt De Telegraaf vandaag.

De eerste wedstrijd tussen Oranje en Bulgarije vindt op 23 april in Almere plaats. Een dag later wordt de wedstrijd nogmaals gespeeld, maar dan is de plaats van handeling Barneveld.

Vervolgens gaat op 1 mei in het Turkse Ankara het OKT van start. De Nederlandse dames zijn ingedeeld in een poule met Polen, Servië en Rusland. Dit evenement is voor de Oranje-vrouwen overigens de laatste kans om zich voor de Olympische Spelen van Londen te plaatsen.

'Uitspraken Donner einde van gezag Raad van State'

Piet Hein Donner holt het gezag van Raad van State uit met zijn partijpolitieke uitspraken. Als hij daar niet mee kan stoppen moet hij maar opstappen, vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Donner trad 1 februari aan als vicevoorzitter van de Raad van State. Vrijdag liet de voormalig CDA-minister zich in een interview met de Volkskrant onder meer uit over het terugbrengen van het begrotingstekort. Hij vindt dat Nederland zich aan de Europese norm van drie procent moet houden.

Daarmee mengt hij zich volgens Plasterk in een actuele discussie. "Mijn partij, maar ook de SP en GroenLinks vinden het onverstandig om vast te houden aan die norm. Donner hoort buiten deze discussie te blijven", zegt Plasterk tegen Novum Nieuws.

Plasterk stoorde zich ook aan de opmerkingen die Donner wijdt aan het opstappen van PvdA-Kamerlid John Leerdam. Volgens Donner bracht Leerdam het systeem schade toe door voor de microfoon van 3FM serieus antwoord te geven op vragen over de niet-bestaande straatterrorist Jael Jablala. "Met deze kwestie, die een individueel Kamerlid betreft, heeft Donner niets te maken", meent Plasterk.

Ook Donners uitlatingen over de nullijn van ambtenaren, volgens de CDA'er een 'luxeprobleem', vielen niet goed. Volgens PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen zal de Raad van State na dit interview niet meer onafhankelijk kunnen adviseren over wetten die over de ambtenarensalarissen gaan.

"Donner moet zijn positie niet misbruiken om zich te mengen in partijpolitieke zaken"", zegt Plasterk. "Hij heeft nu een andere rol dan toen hij minister was. Daar zal hij snel aan moeten wennen. Donner moet hier mee ophouden."

Ook Donners voorganger Herman Tjeenk Willink gaf jaarlijks bij de presentatie van het jaarverslag van de Raad van State zijn visie op maatschappelijke ontwikkelingen."Maar dat waren veelal wetenschappelijke betogen over de rechtsstaat", verdedigt Plasterk zijn partijgenoot.


'Uitspraken Donner einde van gezag Raad van State' (Foto: Novum)

Seriemoordenaar in Parijs

Door de Franse politie wordt gevreesd dat er in de zuidelijke voorsteden van Parijs een seriemoordenaar actief is. Het laatste slachtoffer zou een 47-jarige vrouw zijn die gedood werd met hetzelfde wapen dat bij drie andere moorden gebruikt is.

De vrouw van Algerijnse afkomst werd gisteren neergeschoten door een scooterrijder. De Franse politie denkt dat er een verband is met enkele andere moorden in hetzelfde gebied in de afgelopen vijf maanden.

De vrouw werd gedood in de hal van haar flatgebouw. Vorige maand werd een man van 81 gedood door een schot in het hoofd met een wapen van hetzelfde kaliber in een soortgelijke flat. Ook in februari en november werden vergelijkbare moorden gepleegd, hoewel voor die twee zaken verdachten zijn opgepakt. Mogelijk zijn er meerdere daders actief. De moorden lijken geen politieke of religieuze achtergrond te hebben.

Vorige maand werd de zuidelijke stad Toulouse opgeschrikt door een 23-jarige man die zeven moorden pleegde. Schutter Mohamed Merah, een zelfverklaard aanhanger van terreurnetwerk Al-Qaida, werd na een langdurige omsingeling door de politie doodgeschoten.

Vreven wordt trainer bij Belgische derdeklasser

Stijn Vreven gaat definitief het trainersvak in en begint volgend seizoen bij KFC Dessel Sport aan een nieuw avontuur als oefenmeester. Deze ploeg komt uit in de Derde Klasse in België en heeft de voormalig speler van FC Utrecht voor de duur van één seizoen gecontracteerd.

Momenteel staat Vreven zelf nog wekelijks op het veld bij Esperanza Neerpelt als speler op het veld. Dit combineert hij overigens ook met de functie van trainer, dus hij gaat niet als groentje bij KFC Dessel Sport aan de slag.

Vreven kwam in het verleden via Sint-Truiden, KV Mechelen en AA Gent in het seizoen 1999/2000 bij FC Utrecht terecht. Daar zou hij vervolgens ook vier seizoen blijven. Na een uitstapje bij 1. FC Kaiserslautern keerde de verdediger in 2004 weer terug in de Eredivisie en ging twee jaar voor Vitesse spelen. Daarna kwam hij nog een seizoen voor ADO Den Haag uit en keerde vervolgens terug naar België.

Stijn Vreven in zijn periode bij FC Utrecht (Foto: Pro Shots)

PSV terug in derde categorie KNVB

PSV staat vanaf vandaag weer in categorie drie van de Nederlandse voetbalbond (KNVB). Dat betekent dat de Eindhovense club weer één van de meest gezonde clubs van ons land is.

Met de plaatsing naar de derde categorie sluit PSV een moeizame periode af. Daarin baarden  het vermogen en de liquiditeiten de club tot grote zorgen, maar dat is nu voorbij. "De huidige financiële balans, liquiditeiten en de vooruitzichten op structureel herstel van de verlies- en winstrekening vormen weer een solide basis voor toekomstig sportief succes", liet algemeen directeur Tiny Sanders op de officiële clubsite weten.

De categorisering van voetbalclubs maakt al jaren deel uit van het licentiesysteem van de KNVB. De financiële situatie van een club wordt aan de hand van een puntensysteem beoordeeld. Per rapportagemoment wordt een ploeg vervolgens in een categorie geplaatst.

Op die manier hoopt de KNVB de continuïteit van de competities betaald voetbal te waarborgen. In het verlengde daarvan ligt natuurlijk ook nog de continuïteit van de betreffende club.

Seksspeeltjes in kinderwagen

In Alkmaar heeft de politie twee vrouwen aangehouden die gestolen seksspeeltjes in hun kinderwagen hadden liggen.

De twee vrouwen uit Heerhugowaard werden in een kledingzaak betrapt op het stelen van kleding. De bedrijfsleider ging achter de twee aan, waarna een gevecht op straat ontstond.

Toen de politie de vrouwen aanhield, bleek dat ze niet alleen kleding hadden gestolen, maar dat er ook gestolen vibrators en dildo's in de kinderwagen lagen. Die lagen naast een 2-jarige dochter.

In de auto van de twee vrouwen vond de politie nog meer gestolen spullen.

Natte sneeuw in paasweekeinde

Fraai lenteweer zit er komend paasweekeinde niet in. De paasdagen verlopen naar verwachting uiterst wisselvallig. Het is fris en regenachtig en zaterdag is er zelfs kans op natte sneeuw, meldt een woordvoerder van Weeronline vrijdag.

De meteorologen van Weeronline verwachten voor zaterdag een mix van wolken en zon. In de middag kan een enkele bui vallen, die soms bestaat uit natte sneeuw. Er staat een koude noordenwind en het wordt maximaal 8 graden. In de nacht naar zondag is kans op vorst aan de grond.

Eerste paasdag begint droog, maar al snel komen storingen vanuit het noorden het land binnen en gaat het regenen. Het wordt maximaal 11 graden. Tweede paasdag verloopt al helemaal bewolkt en regenachtig. "Een klein voordeel is dat er wel zachtere lucht het land binnenstroomt, waardoor de maxima uitkomen op een graad of 13."

Volgens Weeronline is de maand april koud begonnen, met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 7,1 graden. Normaal is dat 8,2 graden.

Mensen die dit weekeinde in de Alpen op wintersportvakantie gaan hebben volgens de zegsman meer geluk. In Frankrijk en Oostenrijk wordt vrijdag een flink pak sneeuw verwacht.

Lokscooter binnen een uur gejat

De Amsterdamse politie heeft vorige week twee scooterdieven gepakt na de inzet van een lokscooter bij het Leidseplein. Lokscooters, maar ook loklaptops, worden sinds kort in heel Amsterdam door de politie ingezet.

De bewuste scooter, voorzien van een track-and-trace systeem, was vrijdag tegenover de Citybioscoop geplaatst. Een uur nadat de agenten het voertuig op slot hadden gezet werd deze gestolen. Daarop konden de twee dieven van 18 en 19 jaar in de kraag worden gevat. Volgens een zegsman van de politie werden lokscooters al eerder door wijkteams ingezet, maar is de aanpak nu in heel Amsterdam ingevoerd.

De volgende dag wist de politie drie laptopdieven tussen de 23 en 25 jaar oud aan te houden. Zij hadden laptops gestolen die door de sterke arm van een volgsysteem waren voorzien. De politie zegt ook andere zaken als lokaas in te zetten.

Volgens cijfers over 2011 worden er in Nederland circa veertig brommers en scooters per dag gestolen. Tachtig procent daarvan wordt nooit meer teruggevonden.

De paasdrukte is weer begonnen op de wegen

Het langverwachte paasweekend is begonnen: dat betekent niet alleen dat we zondag met zijn allen aan het paasontbijt zitten, maar ook dat de jaarlijkse traditionele drukte op de weg weer begonnen is. Duitsers die de paasdagen in Nederland willen doorbrengen, komen op de A12 tussen Emmerich en Arnhem in een file van 18 kilometer te staan.

Ook enkele andere snelwegen in Nederland beginnen vol te lopen. Op de A1 van Amsterdam richting Amersfoort en de A27 vanuit Utrecht naar Gorinchem loopt het verkeer vast door Nederlandse vakantiegangers.

Verder zullen vooral dagjesmensen voor drukte zorgen tijdens de paasdagen. Wie naar de Floriade in Venlo of de Paasraces in Zandvoort wil, moet volgens de ANWB rekening houden met files.

Scotland Yard schorst agenten om racisme

De Londense politie heeft acht agenten die worden beschuldigd van racisme geschorst. Dat heeft Scotland Yard vrijdag bekendgemaakt.

Scotland Yard zei dat er tien nieuwe klachten wegens racisme zijn binnengekomen. Een van die klachten betreft een agent die vorig jaar augustus, ten tijde van de rellen in Londen, een racistisch scheldwoord zou hebben gebruikt toen hij een zwarte man arresteerde.

Volgens ondercommissaris Craig Mackey worden in totaal twintig agenten onderzocht. Mackey benadrukte dat 'racisme onacceptabel is' voor Scotland Yard.

Het is niet de eerste keer dat Londense politieagenten worden beticht van racisme. Een rapport dat uitkwam na de dood van een zwarte tiener in 1993 concludeerde dat Scotland Yard toentertijd 'tot in de kern racistisch' was.

Van Persie rekent op spektakel tegen City

Robin van Persie rekent op een geweldige wedstrijd zondag tegen Manchester City. Dat zegt de 28-jarige aanvalsleider van Arsenal vrijdag op de website van zijn club. "We hebben dit seizoen aangetoond dat we veel kunnen scoren tegen grote teams. Zij kunnen dat ook, dus het zou zomaar 5-5 kunnen worden."

De twee topclubs uit Engeland kunnen een overwinning goed gebruiken. City strijd met stadgenoot United om de titel, terwijl Arsenal een plek in de Champions League van volgend jaar probeert te bemachtigen. "Ik ben ervan overtuigd dat we een goed resultaat kunnen behalen. We hebben niets aan een gelijkspel, dus het zou een geweldige wedstrijd moeten worden."

De Citizens waren eerder dit seizoen nog met 1-0 te sterk voor de Gunners. De Spanjaard David Silva tekende in Manchester voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Opnamen vervolg X-Men verplaatst voor Lawrence

Filmstudio's Fox en Lionsgate lijken de strijd om actrice Jennifer Lawrence te hebben gestaakt. Fox heeft de opnamen van het vervolg op X-Men: First Class verplaatst naar januari, waardoor Lionsgate met de 21-jarige actrice in de herfst het vervolg op The Hunger Games kan opnemen, meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter

De spanningen tussen Fox en Lionsgate liepen vorige maand hoog op toen bleek dat Fox het nog titelloze vervolg op X-Men in de herfst op wilde nemen. Dat frustreerde Lionsgate, die van plan was Catching Fire, het vervolg op The Hunger Games, in dezelfde tijd te draaien. Lawrence is in X-Men te zien als Mystique en heeft de hoofdrol in Catching Fire.

De plannen van Fox om de opnamen van X-Men uit te stellen, werken niet helemaal in het voordeel van Lionsgate. Volgens bronnen heeft laatstgenoemde studio graag dat de acteurs in de monsterproductie rondom Catching Fire zeven maanden voor de opnamen vrij zijn.

Lionsgate is druk op zoek naar een nieuwe regisseur voor Catching Fire. Gary Ross, die meeschreef aan het scenario van The Hunger Games en de film regisseerde, is niet aangenomen voor het tweede deel. De filmmaker blijft naar verwachting wel verbonden aan het project.


Opnamen vervolg X-Men verplaatst voor Lawrence (Foto: Novum)

Gevangenis ontruimd om legionella

In waterleidingen van een gevangeniscomplex in Maastricht is legionella gevonden. Bijna zeventig gevangenen worden daarom tijdelijk naar andere locaties gebracht. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De bacterie die de dodelijke veteranenziekte kan veroorzaken is in de doucheruimtes van het complex aangetroffen. Daardoor kan niet meer gedoucht worden. De leidingen kunnen bovendien alleen met chemische middelen schoongespoeld worden, waardoor tijdelijk helemaal geen water meer mag worden gebruikt.

De gedetineerden die moeten verkassen hebben allemaal een psychische stoornis. Waar ze heen gaan, wil de woordvoerder niet zeggen. Vermoedelijk zijn ze eind volgende week weer terug. Tbs-klanten kunnen wel blijven. Hun gebouw heeft twee verschillende leidingnetwerken, die om de beurt worden schoongemaakt.

Zowel bij de gevangenen als het personeel zijn nog geen ziekteverschijnselen ontdekt. Mensen kunnen ziek worden door de bacterie in te ademen.

'Argentinië vervangt Zuid-Korea op F1-kalender'

Argentinië zal volgend seizoen terugkeren op de Formule 1-kalender, zo zei minister van Toerisme Carlos Enrique Mayer tegen Autosprint. Vorige maand liet de Argentijnse president zich al in soortgelijke bewoordingen uit. Het zal ten koste moeten gaan van Zuid-Korea dat betalingsproblemen heeft.

"De overheid accepteert de uitdaging om de Grand Prix van Argentinië te organiseren om ons land te promoten. In mei zullen alle betrokken partijen een driejarig contract ondertekenen", zei Mayer. Volgens Autosprint zal een vijf kilometer lang stratencircuit in Mar del Plata ontworpen gaan worden door architect Hermann Tilke.

Omdat de kalender voor 2013 twintig races zal gaan tellen moet er naast Zuid-Korea nog een wedstrijd verdwijnen. Dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van een van de races in Spanje. Een stratenrace in New Jersey komt hiervoor dan in de plaats.

PVV wil stoppen met hulp Suriname

Naar aanleiding van het aannemen van de omstreden amnestiewet, wil de PVV dat Nederland stopt met het aanbieden van ontwikkelingshulp aan Suriname.

De geplande 20 miljoen zou Ben Knapen (Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken) niet over moeten maken, zo stelt Tweede Kamerlid Johan Driessen. "Hij zou alle hulp aan Suriname direct moeten stopzetten. Wat ons betreft geven we geen cent meer aan die bananenrepubliek'', aldus de PVV'er.

Veelbelovende eerste trailer voor Oliver Stone's Savages

Er is een eerste trailer verschenen voor Savages, de nieuwste film van drievoudig Oscarwinnaar Oliver Stone. Nadat we eerder deze week al de poster zagen verschijnen voor deze veelbelovende film, gebaseerd op het gelijknamige boek van Don Winslow, zijn er nu dus de eerste beelden van de explosieve actie thriller.

In de film draait het om twee vrienden, Ben (Aaron Johnson) en Chon (Taylor Kitsch) die hun geld verdienen met het kweken van marihuana in Laguna. Naast hun voorliefde voor geestverruimende planten delen ze ook hun liefde voor hun gezamenlijke vriendin O (Blake Lively). Hun rustige lucratieve leventje wordt echter overhoop gehaald als de Mexicaanse drugshandelaar Lado (Benicio Del Toro) langskomt om te vertellen dat het trio vanaf dat moment voor een Mexicaans kartel moet gaan werken. Nadat ze dit weigeren wordt O ontvoerd en moeten de twee mannen een fortuin ophoesten om haar terug te krijgen. Ben en Chon proberen O vrij te krijgen, door de gehele drugsvoorraad van het kartel te stelen.

In Savages zien we een indrukwekkende cast met onder meer Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Uma Thurman, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch en Demian Bichir. Savages draait vanaf 27 september in de Nederlandse bioscopen.

'Taxibedrijven frauderen voor miljoenen'

Taxibedrijven die ouderen, gehandicapten en leerlingen van het speciaal onderwijs vervoeren, frauderen op grote schaal met sociale premies en salarissen. Vorig jaar ging het om een bedrag van 3,4 miljoen euro. Het pensioenfonds van de taxibranche liep hierdoor 1,5 miljoen aan premies mis.

Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het Sociaal Fonds Taxi, dat toeziet op het naleven van de cao taxivervoer. Dat onthult het VARA-programma Zembla, dat vrijdagavond wordt uitgezonden.

Volgens Zembla sjoemelen taxibedrijven al jaren met het geld van werknemers. Door hun sociale verplichtingen te ontduiken kunnen ze werken tegen een lagere prijs dan bonafide ondernemers.

'Taxibedrijven frauderen voor miljoenen'
'Taxibedrijven frauderen voor miljoenen' (Foto: ANP)

Laatste drie commissarissen Ajax stappen op

Volgens de Telegraaf duurt het niet lang meer voordat Edgar Davids, Marjan Olfers en Johan Cruijff als commissarissen van Ajax opstappen. Eerder al vertrokken Steven ten Have en Paul Römer, waardoor de weg vrij lijkt te zijn voor een geheel nieuwe Raad van Commissarissen.

De bestuursraad van Ajax wilde aanvankelijk drie tijdelijke commissarissen benoemen om zo te voorkomen dat de Amsterdamse club bestuurloos werd, maar trok dit verzoek gisteren bij de ondernemingskamer in. De vereniging Ajax, de NV Ajax, de ondernemingsraad en de overgebleven commissarissen hebben echter een akkoord gesloten, waardoor Davids, Olfers en Cruijff zullen vertrekken zonder dat ze geschorst worden en zonder dat er tegen hen een onderzoek ingesteld zal gaan worden. Ook voorkomen ze hiermee een veroordeling.

Als het gesloten akkoord op papier is gezet en definitief is ondertekend kan de bestuursraad op zoek naar nieuwe kandidaten voor de RvC. Bestuursraad-voorzitter Hennie Henrichs liet eerder al weten dat hij al kandidaten heeft, maar dat deze niet aan wilden treden voordat de vorige RvC in zijn geheel was vertrokken.

Namen die genoemd worden als nieuwe commissarissen zijn Theo van Duivenbode, Leo van Wijk en Hans Weijers. Van Duivenbode is oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord en heeft in het bestuur van voetbalbond KNVB gezeten. Van Wijk heeft in het verleden ook bij Ajax gespeeld en is plaatsvervangend directeur bij Air France-KLM. Weijers is oud-minster van het kabinet Kok-1 en is vertrekkend bestuursvoorzitter bij AkzoNobel. Dit trio zou op zoek moeten gaan naar een vierde en vijfde kandidaat.

Verbod op tonen sigaretten in Engelse winkels

Engelse supermarkten en andere grote winkels mogen vanaf vrijdag pakjes sigaretten niet meer zichtbaar opstellen. Volgens de Britse minister van volksgezondheid Andrew Lansley toont het verbod aan dat roken niet langer een acceptabele keuze is.

Het verbod geldt alleen voor winkels in Engeland en zal vanaf 2015 ook gelden voor kleinere winkels. Sigaretten moeten voortaan onzichtbaar zijn voor klanten, door ze bijvoorbeeld onder de toonbank te bewaren.

Eerder voerden IJsland, Ierland en Canada al vergelijkbare maatregelen in. Een rookverbod voor openbare gelegenheden, zoals pubs, is al sinds 2007 in Engeland van kracht.

Militairen bestraft voor drugsdealen

Twee voormalig militairen zijn veroordeeld tot cel- en werkstraffen voor het verkopen en leveren van drugs. Ook hebben zij van de militaire kamer in Arnhem een werkstraf opgelegd gekregen. Beide mannen, onder wie een oud-korporaal, waren voor de delicten al ontslagen door Defensie.

De 26-jarige oud-korporaal heeft zes maanden voorwaardelijke celstraf gekregen en een werkstraf van 240 uur. Ook moet hij een boete van tweeduizend euro betalen. De rechtbank vond een onvoorwaardelijke gevangenisstraf niet passend omdat de man al genoeg gestraft is vanwege zijn ontslag.

De andere verdachte kreeg een celstraf van 158 dagen. Dat is gelijk aan de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast werd hij veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Naast het verkopen van drugs, had de man zich schuldig gemaakt aan het bezitten van pepperspray en munitie.

Weekend

Weekend speelt zich af gedurende één weekend, waarin twee mannen elkaar en zichzelf beter leren kennen. Het begint allemaal vrijdagavond als Russel (Tom Cullen) in zijn eentje naar een gayclub gaat en daar Glen (Chris New) ontmoet. Het begint als een onenightstand, maar de twee voelen duidelijk meer voor elkaar. Hoewel ze dat zelf niet meteen willen toegeven. De rest van het weekend brengen de twee met elkaar door.  

De EK-prognose van... Süleyman Öztürk (redacteur VI)

Het EK voetbal begint te naderen. Vrijdag 8 juni 2012 staat in het Poolse Warschau het openingsduel tussen Polen en Griekenland op het programma. FOK!sport benaderde de afgelopen tijd een aantal mensen uit de voetbalwereld en vroegen ze naar hun voorspellingen voor het komende EK. Vorige week publiceerden we het interview met Willie Overtoom, vandaag is het de beurt aan Süleyman Öztürk, redacteur Voetbal International - buitenlands voetbal.

Mocht Öztürk de basisopstelling van Oranje bepalen, dan zal Maarten Stekelenburg op doel staan en vormen Gregory van der Wiel, Joh Heitinga, Joris Mathijsen en Urby Emanuelson de verdediging. Mark van Bommel, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart staan op het middenveld.

Verder kiest de redacteur van VI voor Arjen Robben linksvoor, Van Persie in de spits en Kuijt rechts in de aanval voor de balans. Ook heeft hij al een scenario in zijn hoofd, mocht het niet lopen: "Huntelaar als eerste invaller. Dan Dirk Kuijt eruit, van Persie naar de positie links hangend en Robben naar de rechterflank." Ook zou hij met "iets minder de rem erop spelen dan Bert van Marwijk doorgaans doet."

Öztürk zal het gehele EK volgen op de redactie van de VI. "Dat zijn de tropendagen voor het blad. Elke wedstrijd wordt gevolgd, verhalen met en over spelers gemaakt, noem maar op.." Gevraagd naar welk land volgens Öztürk de grootste kans maakt om het EK te winnen, kiest hij voor titelverdediger Spanje. "Spanje is de topfavoriet. De vraag is, kunnen ze drie toernooien op rij presteren, maar voetballend hebben ze het beste elftal. Ze bereikten ook in de kwalificatiefase weer een zeer hoog niveau. Duitsland is een goede tweede, ook aantrekkelijk voetballend en dodelijk in de omschakeling."

In zijn basisopstelling koos Öztürk voor Emanuelson linksachter. Hij adviseert Bert van Marwijk om niet voor Erik Pieters te kiezen. "Hij is voetballend beperkt, verdedigend zwak. Geldt voor Emanuelson ook, maar die heeft meer flair en bewijst bij AC Milan nu dat hij zich op hoog niveau staande weet te houden."

Suleyman Ozturk, redacteur van VI

Kevin Strootman kan in de ogen van Öztürk uitgroeien tot een gewild object voor grote Europese clubs. "Voor het grote publiek is Kevin Strootman natuurlijk een grote onbekende. Als Nederland ver weet te reiken, komt hij automatisch op de radar van de grote Europese clubs."

Ook bij de Duitsers en Denen ziet de VI-redacteur een speler die kan uitgroeien tot verrassing van het toernooi. "Bij Duitsland kan Mario Götze de verrassing worden. Heeft nog geen basisplaats bij de Duitsers, maar zal zeker als invaller speelminuten gaan maken. Wordt beschouwd als de Duitse Messi. Heerlijke speler om naar te kijken. Bij de Denen is Christian Eriksen ondanks zijn jonge leeftijd de regisseur. Dat zal ook de aandacht trekken."

Het ideale scenario voor Oranje in de ogen van Ozturk is een EK-finale tegen Duitsland. "Winnen van Duitsland in een EK-finale, dat is voor veel Nederlanders toch het summum." Ook vroegen wij hem naar zijn grootste EK-ervaring tot nu toe. Ozturk nam ons mee terug naar het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland. "De krankzinnige slotfase in het kwartfinaleduel tussen Kroatië en Tsjechië op het EK van 2008. Een wedstrijd waarin 118 minuten niets gebeurde, gevolgd door twee wonderlijke minuten waarin de Turken van de hel in de hemel belandden."

Als laatst gaf Öztürk antwoord op de vraag welke speler de potentie toont om later te schitteren in Oranje. Hij kiest voor Karim Rekik, verdediger van Manchester City. "Ik hoop dat Karim Rekik de belofte waarmaakt die hem wordt toegedicht. Een goede centrale verdediger kan dit Oranje op termijn wel gebruiken. Achter Heitinga en Mathijsen is de spoeling om dit moment erg dun."

Vacansoleil-renner Leukemans niet in Parijs-Roubaix

Björn Leukemans gaat zondag niet van start in Parijs-Roubaix. De 34-jarige Belg van Vacansoleil is niet voldoende hersteld van zijn valpartij in de Ronde van Vlaanderen, waarbij hij zijn knie blesseerde. "In een wedstrijd als die van zondag moet je honderd procent zijn en mag je niet met muizenissen in je hoofd starten", verklaart Leukemans op zijn website.

De coureur hakte de knoop vrijdagochtend door na een training. "Ik denk dat ik er beter aan doe vandaag en morgen kalm aan te doen, om dan zondag te proberen voluit te trainen", zegt Leukemans, die woensdag in de Brabantse Pijl weer van de partij hoopt te zijn.

Leukemans gold als een belangrijke troef voor Vacansoleil. Hij werd in 2007 vierde en drie jaar later zesde in de Hel van het Noorden, die vorig jaar werd gewonnen door Johan Vansummeren. "Het is een beslissing die pijn doet, want ik heb in het verleden al bewezen dat Parijs-Roubaix me heel goed ligt. Ook nu had ik het aangestipt als het doel van het voorjaar", baalt de klassiekerspecialist, die sinds 2009 voor Vacansoleil rijdt.

Nieuwe nucleaire richtlijnen in Japan

Japan voert strengere en duidelijkere richtlijnen in voor de veiligheid in zijn kerncentrales. De richtlijnen vervangen de oude 'stresstests', een geheel aan computersimulaties die berekenden hoe kernreactoren grote aardbevingen, tsunami's of ander natuurgeweld zouden doorstaan.

Voordat de laatste van in totaal 54 kernreactoren in het land in mei wordt stilgelegd, hoopt de Japanse regering twee andere reactoren te herstarten. Er is onder de Japanse bevolking echter veel verzet tegen het gebruik van de kerncentrales. De ramp met de centrale Fukushima Dai-ichi ligt nog te vers in het geheugen.

De regering presenteert de nieuwe veiligheidsrichtlijnen dan ook in een poging het publiek gerust te stellen. Als bestaande reactoren aan de nieuwe eisen voldoen, moet dat de bevolking ervan overtuigen dat het veilig genoeg is om de reactoren weer op te starten.

Het plan wordt later vrijdag officieel bekendgemaakt.

Vergoeding voor eerste misbruikslachtoffers kerk

De rooms-katholieke kerk handelt binnenkort de eerste zaken van seksueel misbruik af. Tien misbruikslachtoffers binnen de kerk krijgen een schadevergoeding, laat het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK weten.

De compensatiecommissie heeft de tien zaken goedgekeurd. De slachtoffers krijgen bedragen die variëren tussen de vijfduizend en twintigduizend euro. Het bisdom of congregatie betaalt het slachtoffer binnen zes weken.

Naar verwachting ontvangen in de komende maanden ook uitzonderlijke gevallen een vergoeding. Het bedrag kan dan oplopen tot maximaal honderdduizend euro. Het meldpunt heeft in totaal 86 zaken in behandeling.

Toto komt naar Pinkpop Classic

Toto staat dit jaar op Pinkpop Classic. De Amerikaanse rockband, bekend van hits als Stop Loving You en Africa, is de hoofdact tijdens 'het zusje van Pinkpop', dat 25 augustus in Landgraaf plaatsvindt. Dat maakte de organisatie vrijdag bekend.

Het Nederlands-Molukse Massada opent het eendaagse festival. Ook de Schotse rockers van Big Country en de Canadese band Saga komen naar Limburg. Eerder werd bekend dat de Britse band Fischer-Z gaat optreden.

Pinkpop Classic wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Vorig jaar sloeg het festival een jaar over. De voorverkoop voor Pinkpop Classic start op 1 juni.


Toto - Africa

Agenten ontslagen om onzedelijk gedrag

Twee agenten van het korps IJsselland zijn ontslagen omdat ze zich onzedelijk hebben gedragen tegenover een beschonken vrouw. Ze hadden aangeboden haar met de dienstauto naar huis te brengen, meldt de politie vrijdag.

De twee hebben vervolgens onjuiste verklaringen en onvoldoende verantwoording afgelegd over het voorval. De korpsleiding besloot de twee agenten daarom te ontslaan. Ze waren in februari eerder al buiten functie gesteld.

Het strafrechtelijk onderzoek naar het incident loopt nog.

Golfer Westwood pakt leiding op Masters

Golfer Lee Westwood gaat na de eerste ronde van de Masters in Augusta aan de leiding. De Brit ging rond in 67 slagen, vijf onder par. De Zuid-Afrikaan Louis Oosthuizen en Peter Hanson uit Zweden staan met een slag meer gedeeld tweede. Luke Donald, de mondiale lijstaanvoerder, had een slechte dag en liep door een rondgang van drie boven par een forse achterstand op.

Viervoudig winnaar Tiger Woods heeft zijn goede vorm van de afgelopen weken nog niet weten te vinden. De Amerikaan, die vorige week voor het eerst in dertig maanden weer een toernooi wist te winnen, noteerde 72 slagen (par) en staat daarmee vijftiende.

De Masters in de Amerikaanse staat Georgia duren nog tot en met zondag. De Zuid-Afrikaan Carl Schwartzel won vorig jaar de titel.


Golfer Westwood pakt leiding op Masters (Foto: Novum)

Kind van 10 bevalt van dochtertje

Wie dacht dat het niet gekker kon, heeft het mis: in Colombia is een 10-jarig meisje bevallen van een dochtertje.

Ze was 39 weken zwanger toen ze door middel van een keizersnede van haar kindje beviel. De extreem jonge moeder wil niet bekendmaken wat de identiteit is van de de vader, al denkt de Colombiaanse overheid dat het gaat om een 15-jarige jongen.

"Dit is een leeftijd waarop kinderen met poppen zouden moeten spelen, en nu moeten ze voor een baby zorgen. Dit is schokkend'', aldus de directeur van het ziekenhuis. Dit is overigens niet de eerste keer dat de wereld opgeschrikt wordt door dit soort nieuws. De jongste moeder ooit was de 5-jarige Lina Medina uit Peru. Het jongste meisje dat zwanger raakte van een tweeling komt uit Brazilië en was negen jaar oud.

Mercedes wil bandenprobleem oplossen

Mercedes kende in het Formule 1-seizoen 2012 voor de eerste twee races uitstekende kwalificaties, maar in de races waren de bolides niet vooruit te branden. Volgens teambaas Ross Brawn komt het behalen van slechts één punt door bandenproblemen.

In Australië waren de banden van Mercedes in de race te warm, terwijl ze in Maleisië niet op bedrijfstemperatuur konden komen. "Het is duidelijk dat we als team een stap vooruit hebben gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Helaas hebben we dat tot nu toe enkel in de kwalificaties kunnen laten zien. We gebruiken de tijd tussen de Grand Prix van Maleisië en China om uit te zoeken waar dat probleem vandaan komt," zei Brawn.

"We hebben onszelf te veel beperkt als het gaat om hoe we onze banden gebruiken. We zijn daar niet flexibel genoeg in geweest en dat moeten we zien te verbeteren. Als we tegen problemen als deze aanlopen, bekijken we gezamenlijk over de hele breedte van de auto hoe we ze op kunnen lossen."

De W03 is in ieder geval snel genoeg. "Kijk maar naar onze tijden in de kwalificaties. Die rijd je niet als het pakket niet klopt. Ons doel zal altijd het bouwen van een zo goed mogelijke auto voor de race zijn. Dat we zo sterk zijn tijdens de kwalificaties is daar een direct gevolg van. Als we er nu voor kunnen zorgen dat we de banden beter begrijpen, kunnen we misschien ook in de race sterk voor de dag komen," zei Brawn die vindt dat de goede weg in is geslagen, maar dat er nog het nodige werk voor de boeg is.

Labyad: "Geen akkoord met Sporting Portugal"

Zakaria Labyad heeft ontkend dat hij een akkoord heeft gesloten met Sporting Portugal. De club uit Lissabon maakte eerder deze week bekend dat het de PSV-middenvelder voor vijf jaar vastgelegd zou hebben.

"Er is geen contract, dat is absolute onzin. Ik vind het jammer dat er in de media zo over mij wordt gesproken en dat ik op internet allemaal verwensingen over me heen krijg," zei de 19-jarige Labyad tegen AD Sportwereld. Zijn huidige contract loopt in de zomer af en daarom is Sporting er alles aan gelegen om hem snel vast te leggen. De middenvelder zegt dat hij in de winterstop wel met Sporting heeft gesproken en weet wat die club hem kan bieden.

PSV zit ook niet stil en heeft voor de zekerheid de eenzijdige optie voor twee seizoenen op Labyad gelicht, al wordt hiervan de rechtsgeldigheid door diverse partijen betwist. De middenvelder zelf zegt nog steeds de intentie te hebben om bij PSV een verbeterd contract te tekenen dat al sinds de winterstop klaarligt. "Ik heb begin volgende week een gesprek met technisch manager Marcel Brands. Samen met mijn vader, die zit nu nog om privé-redenen in Marokko. Zonder mijn vader teken ik in elk geval niets."

Dagelijks aantal spamberichten gedaald met 56 miljard

Spamberichten in je mailbox waarin Viagra en Cialis worden aangeprezen: de meeste internetgebruikers zullen waarschijnlijk dagelijks een vorm van dit soort spam in hun mailbox krijgen. Toch claimt een beveiligingsbedrijf dat het dagelijks aantal spamberichten is gedaald met 56 miljard.

In 2011 werden er nog ongeveer 150 miljard spamberichten per dag verstuurd, volgens een onderzoek van beveiligingsbedrijf Commtouch. Een jaar na het neerhalen van het Rustock-botnet, is dat verminderd naar 94 miljard. Dat botnet verzond, op zijn hoogtepunt ongeveer 44 miljard spammails per dag, wat volgens Symantec toen bijna de helft van alle spam was. Toen bedroeg het spamvolume nog rond de honderd miljard mails per dag. Intussen zijn de andere botnets, zoals het Bagle-botnet, wel sterk gegroeid, maar Commtouch denkt niet dat het niveau weer zo hoog zal worden als voor het neerhalen van Rustock.

Wat spammers betreft heb je, zoals zij denken, het meest baat bij geneesmiddelen. Daarnaast sturen spammers je graag berichten over namaak-merkspullen. Het onderzoek toont ook aan dat malware voornamelijk via pornosites verpreid wordt.

Energiebedrijf moet modelcontract voorleggen

Energieleveranciers zijn vanaf 1 juli verplicht consumenten een modelcontract voor te leggen. Dat moet de klanten helpen bij het maken van een vergelijking tussen de leveranciers.

Toezichthouder NMa heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Het enige dat verschilt in de modelcontracten, is de prijs. De andere contractvoorwaarden zijn gelijk. Dat vergemakkelijkt het maken van een keuze door de consument.

De energietarieven mogen maar tweemaal per jaar worden gewijzigd: op 1 januari en op 1 juli, aldus de NMa. Prijswijzigingen moeten minstens een week van tevoren bekend worden gemaakt. Het contract mag altijd kosteloos worden opgezegd met een opzegtermijn van 30 dagen.

Energiebedrijf moet modelcontract voorleggen
Energiebedrijf moet modelcontract voorleggen (Foto: ANP)

Huiszoeking na grote belastingfraude

Opsporingsdienst FIOD heeft donderdag in Enschede een huiszoeking gedaan vanwege verdenking van een grote belastingfraude. Een verdachte heeft mogelijk voor miljoenen euro's gefraudeerd, meldt het ministerie van Financiën vrijdag. Of de fraudeur gearresteerd is, is niet duidelijk.

De verdachte vulde namens een groot aantal andere mensen de belastingaangifte in en maakte daarbij gebruik van gefingeerde gegevens. Zo kregen zij miljoenen euro's terug, terwijl ze daar geen recht op hadden. De verdachte zou onder meer hoge aftrekkosten van ziektekosten hebben ingevuld en verschillende giften hebben doorgegeven die niet echt waren.

Bij de huiszoeking is administratie en computers in beslag genomen. De Belastingdienst heeft het grootste deel van de aangiften voorkomen of gestopt.

Moskou hekelt veroordeling Koopman van de Dood

Rusland heeft vrijdag de celstraf die wapenhandelaar Viktor Bout van een Amerikaanse rechter opgelegd heeft gekregen scherp bekritiseerd. Het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou noemde het vonnis 'ongegrond en bevooroordeeld'. Gezegd werd dat Moskou er alles aan zal doen om Bout zo snel mogelijk naar 'zijn moederland' te laten terugkeren.

De Russische oud-militair Bout verwierf als wapenhandelaar de bijnaam Koopman van de Dood. De nu 45-jarige Bout werd in november schuldig bevonden aan een poging een miljoenendeal te sluiten met FARC-rebellen in Colombia. Donderdag kreeg hij daarvoor 25 jaar cel opgelegd.

Bout werd in 2008 gearresteerd na een door de Verenigde Staten geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij door Thailand uitgeleverd aan de VS.

De Amerikaanse regering startte in 2007 een onderzoek naar Bout, omdat hij volgens de federale aanklagers 'een bedreiging voor de VS vormde en een bedreiging voor de internationale gemeenschap door wapens te leveren aan de gewelddadigste dictators en regimes'.

De aanklagers hebben Bout ervan beschuldigd wapendeals te hebben gesloten met onder andere Rwanda, Angola en Congo. Toen hij werd gearresteerd zou hij bovendien van plan zijn geweest om wapens te verkopen aan Libië en Tanzania.


Moskou hekelt veroordeling Koopman van de Dood (Foto: Novum)

Veldkamp weg bij TVM

Bart Veldkamp en TVM gaan na twee jaar uit elkaar. De schaatsploeg wilde graag verder met de 44-jarige oud-schaatser, maar Veldkamp heeft besloten zijn eigen weg te gaan. "Mijn ambities reiken verder dan de positie die TVM mij kan bieden", verklaart Veldkamp, die de afgelopen twee seizoenen assistent van hoofdcoach Gerard Kemkers was.

Veldkamp zegt met plezier terug te kijken op zijn periode bij TVM. Toch acht hij het verstandiger om zijn eigen weg te gaan. "Ik ga mij richten op consultancy in de schaatssport." TVM wilde graag nog twee seizoenen door met de Hagenaar.

Veldkamp beëindigde zijn carrière in het voorjaar van 2006 na zijn vijfde deelname aan de Olympische Spelen. Daarna was hij onder meer commentator bij de NOS en trainer van de Amerikaanse schaatsploeg.

China zet maoïstische website op zwart

De Chinese autoriteiten hebben vrijdag de maoïstische website Utopia afgesloten wegens het plaatsen van kritische teksten. De oprichter van de website, Han Deqiang, zei dat de website een maand gesloten blijft. De sluiting houdt mogelijk verband met de val van de Chinese partijbons Bo Xilai vorige maand.

Volgens Han is de website op zwart gezet omdat er kritische teksten op stonden over de Communistische Partij, de leiders van de partij en het aanstaande partijcongres. "Ik verwachtte al dat dit zou gebeuren", aldus Han. "Als ze ons op zwart willen zetten is dat hun recht. Wij maken gebruik van ons recht onszelf uit te drukken, en zij maken gebruik van hun recht."

Han is een uitgesproken steunbetuiger van Bo, die vorige maand werd ontslagen als partijchef van de stad Chongqing. Bo zou zich schuldig hebben gemaakt aan nepotisme. De Chinese autoriteiten zijn sinds het ontslag van Bo, die het gedachtegoed van Mao Zedong zou uitdragen, druk bezig zijn nalatenschap uit te bannen. Discussies over Bo, bijvoorbeeld online, worden in de kiem gesmoord. Bo werd door maoïsten en extreemlinks geprezen voor zijn pro-maoïstische uitlatingen.

De redenen voor Bo's ontslag zijn nog steeds niet geheel duidelijk. Wat mogelijk een rol heeft gespeeld is dat de voormalige politiechef van Chongqing, een vertrouweling van Bo, begin februari werd betrapt bij het Amerikaanse consulaat. Hij zou politiek asiel hebben aangevraagd.

Websites zoals Utopia hangen het gedachtegoed van Mao aan. Ze hebben in het verleden kritiek geuit op privatiseringen in de economie en andere door het Westen geïnspireerde hervormingen.


China zet maoïstische website op zwart (Foto: Novum)

Moisander: "Hebben amateuristisch verdedigd"

AZ verloor gisteren de return in de kwartfinale van de Europa League kansloos met 4-0 van Valencia, waardoor de 2-1 thuiszege teniet werd gedaan. Binnen zeventien minuten stond het 2-0 voor Valencia, een klap die bij de Alkmaarders hard aan kwam.

De eerste twee goals kwamen voort uit een korte corner. "Die kwamen heel lullig tot stand. We gaven ze op amateuristische wijze weg. We kenden die uitvoering, maar we lieten ons er toch door verrassen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren op dit niveau," zei AZ-aanvoerder Niklas Moisander.

Wel had hij het idee dat AZ niet van de mat gespeeld was, zoals PSV eerder was overkomen. "Maar de uitslag is duidelijk. Ze waren gewoon te sterk voor ons. Maar verliezen met 4-0 in Valencia is geen schande. We mogen heel trots zijn op wat we dit seizoen in de Europa League hebben gepresteerd."

Ook trainer Gertjan Verbeek was duidelijk met zijn woorden. "Zij waren een maatje te groot vandaag. Ik vind dat we alles geprobeerd hebben wat in onze mogelijkheden lag. We wisten dat we top moesten zijn, nou dat waren we niet. Maar het lag ook aan de tegenstander, die zat er bovenop. We hebben misschien avderhalve kans weten te creëren, dat is veel te weinig," zei de oefenmeester die toch tevreden was over het toernooi. "We zijn verder gekomen dan we ooit hadden verwacht."

Microsoft wil meer acteren zien voor Kinect

Kudo Tsunoda, de baas van Kinect, heeft aangegeven dat hij het acteren voor de camera zoals in Mass Effect 3 uit wilt gaan breiden. Het moet de bedoeling zijn dat de toon van je stem en je lichaamshouding een rol kunnen gaan spelen in Kinect-games.

Hij wilt mensen de mogelijkheid geven meer te gaan acteren en hoe Mass Effect 3 de Kinect heeft gebruikt is al een goede stap vooruit. Tsunoda is ook enthousiast over de ruimte die er nog is om nieuwe dingen voor de Kinect te ontwikkelen. Daarnaast is hij geïnteresseerd in de dingen die ze met Kinect kunnen doen om vaardigheden in het echte leven te verbeteren.

[PL darts] Van Barneveld verslaat Painter, Taylor eerste halve finalist

Raymond van Barneveld heeft donderdagavond in Nottingham gewonnen van Kevin Painter. De Hagenaar won met 8-6. Phil Taylor heeft door zijn 8-6 overwinning op Andy Hamilton de playoffplek veilig gesteld. Er waren ook overwinningen voor Adrian Lewis en Simon Whitlock. 

De avond in Nottingham werd geopend door Barney en The Arist. Voor Van Barneveld was het een mooie avond, drie elf-darters en zijn hoogste TV-gemiddelde allertijden. Zijn gemiddelde was 112.28. Lewis begon zijn partij tegen Wade moeizaam, halverwege de partij stond The Machine een break voor. Na de pauze vielen na de pauze wel goed voor de wereldkampioen en Lewis won met 8-5. 

The Power wist The Hammer pas in de laatste leg te vloeren. Taylor was slordig op de finishes, Hamilton gooide 146, 100 en 86 uit. Aan de andere kant waren de hoge scores in het voordeel van Taylor en met dubbel 8 won hij de partij. Whitlock had geen kind aan Gary Anderson. Whitlock wilde zijn 8-0 verlies tegen Wade van vorige week rechtzetten en daarnaast had Anderson zijn aandacht  er niet bij omdat zijn vader twee weken geleden overleden is, al gooide hij nog wel 143 uit. Het werd 8-2 voor de Australiër. 

Volgende week zal Anderson twee keer in actie komen en zal Lewis vrij zijn omdat Anderson vorige week niet in actie kwam vanwege de eerder genoemde omstandigheden. Ook het duel der giganten tussen Raymond van Barneveld en Phil Taylor staat op het programma in Sheffield. 


Uitslagen speelronde #9

12 april Capital FM Arena, Nottingham Uitslag
Kevin Painter Raymond van Barneveld 6-8
Adrian Lewis James Wade 8-5
Andy Hamilton Phil Taylor 6-8
Simon Whitlock Gary Anderson 8-2


Stand

# Speler Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Legs voor Legs tegen Legsaldo
1 Phil Taylor 9 8 1 0 17 71 34 37
2 Simon Whitlock 9 4 2 3 10 53 54 -1
3 Raymond van Barneveld 9 4 2 3 10 58 60 -2
4 Adrian Lewis 10 3 3 4 9 59 63 -4
5 James Wade 9 4 0 5 8 53 57 -4
6 Gary Anderson 8 3 0 5 6 44 48 -4
7 Kevin Painter 9 3 0 6 6 51 62 -11
8 Andy Hamilton 9 2 2 5 6 52 63 -11

 Speelronde #10

12 April Motorpoint Arena, Sheffield
James Wade Gary Anderson
Simon Whitlock Kevin Painter
Phil Taylor Raymond van Barneveld
Andy Hamilton Gary Anderson

Nicole Kidman in beeld voor rol Grace Kelly

Nicole Kidman heeft wel oren naar de rol van Grace Kelly in het drama Grace of Monaco. De Australische actrice heeft wat concurrentie moeten aftroeven, maar is nu in onderhandeling voor de rol. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Grace of Monaco gaat over het politieke leven van Kelly die in 1956 trouwde met de Prins Rainier van Monaco. Ze was toen een gevierd actrice in Hollywood, dankzij haar rol in Dial M for Murder van Alfred Hitchcock. De film draait om het conflict dat Monaco in 1962 had met Frankrijk over de belastingvoordelen van het rijke vorstendom. Kelly speelde achter de schermen een politieke rol bij het vinden van een oplossing.

Het scenario van Arash Amel is vorig jaar op de markt gekomen en werd meteen aangemerkt als grote kanshebber voor filmprijzen. Olivier Dahan, bekend van La Vie en Rose over Edith Piaf, regisseert de film. Grace of Monaco moet in 2014 in de bioscopen draaien.

De 44-jarige Kidman won in 2003 een Oscar voor haar rol als Virginia Woolf. Dit jaar komen er drie films van haar uit, waaronder de thriller The Paperboy van Precious-regisseur Lee Daniels.

Bedenker Doom maakt online schietspel

John Romero, een van de drie bedenkers van de schietspelserie Doom, wil een online schietspel maken. De spelwereld is altijd online en gamers moeten spelen om krachtiger te worden. Dat heeft Romero gezegd in een interview met de Britse website Eurogamer.

De game, waarvan nog geen naam bekend is, speelt als een schietspel. Alleen de manier waarop de speler beloond wordt voor zijn daden is uniek. Romero wil nog niet te veel over zijn toekomstplannen praten. "Vroegtijdig over games praten, pakt vaak slecht uit. Ik heb mijn lesje wel geleerd," zegt de gameontwikkelaar tegen Eurogamer.

Romero werkt al enige tijd niet meer voor gamestudio id Software, het bedrijf verantwoordelijk voor schietspelreeksen Doom en Quake. Hij werkte in 2003 aan zijn laatste schietspel, Red Faction voor de Nokia N-Gage. Hij heeft gamestudio Drop Loot opgericht.

Deze week maakte Drop Loot bekend te werken aan Ghost Recon Commander. Het wordt een Facebook-spel binnen de Ghost Recon-reeks. Uitgever Ubisoft wil het spel deze zomer op de markt brengen.


Bedenker Doom maakt online schietspel

Zvonareva naar laatste acht in Charleston

Vera Zvonareva heeft zich bij het WTA-toernooi in Charleston geplaatst voor de kwartfinale. De Russische nummer vier van de plaatsingslijst won moeizaam in drie sets van de Zwitserse qualifier Stefanie Vögele: 5-7, 6-3 en 6-4. Zvonareva mag het bij de laatste acht opnemen tegen Lucie Safarova.

Ook Sabine Lisicki drong door tot de kwartfinales. De Duitse (6) won met 7-5 en 6-4 van Yaroslava Shvedova. Voor Lisicki wacht nu een treffen met de voormalig nummer een van de wereld Serena Williams. Serena won op het groene gravel met tweemaal 6-2 van Marina Erakovic (17). Haar ongeplaatste zus Venus klopte Anastasia Rodionova uit Australië met 7-5 en 6-2.

Polona Hercog stuntte door Marion Bartoli (3) naar huis te sturen. De Sloveense tennisster, als veertiende gerangschikt, was met 6-4, 1-6 en 6-4 net te sterk voor de Française. Hercog neemt het bij de laatste acht op tegen Nadia Petrova. De Russin (13) rekende af met haar landgenote Anastasia Pavlyuchenkova (8): 6-1 en 6-4. Safarova (9) klopte Aleksandra Wozniak met 6-2, 6-7 (4) en 6-1.

Er is nog een kwartfinalist niet bekend. De wedstrijd van Samantha Stosur (2) tegen Galina Voskoboeva werd bij 4-2 en 15-0 gestaakt vanwege regenval.


Zvonareva naar laatste acht in Charleston (Foto: Novum)

Kredietbeoordelaar verlaagt status VS

Het Amerikaanse kredietbeoordelingsbureau Egan-Jones heeft de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verder verlaagd. Egan-Jones maakt zich zorgen over de hoge staatsschuld van de VS en het uitblijven van een oplossing om de schuld terug te dringen.

De kredietwaardigheid werd verlaagd van AA+ tot AA. "Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse schuld hoger dan 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp)", aldus Egan-Jones. Het bureau denkt dat de schuld eind dit jaar zal stijgen tot 106 procent van het bbp. Door de politieke impasse in Washington wordt er te weinig vooruitgang geboekt in het verlagen van de schuld, aldus Egan-Jones.

In juli vorig jaar schrapte Egan-Jones de hoogste AAA-rating van de VS. De firma was daarmee de eerste beoordelaar die de hoogste kredietwaardigheid van de VS afpakte. Een maand later deed de grotere branchegenoot Standard& Poor's hetzelfde.

Kredietbeoordelaar verlaagt status VS
Kredietbeoordelaar verlaagt status VS (Foto: ANP)

Dief steelt tas van onthoofde vrouw

Een ongeluk in het Britse Manchester heeft gezorgd dat de 62-jarige Sarwari Ashraf onthoofd werd. Toen de vrouw de straat overstak, werd ze door een vrachtwagen overreden.

Door de klap werden haar schoenen en handtas 90 meter ver weggeslingerd. Een getuige heeft een 46-jarige man de voorwerpen zien oprapen. Ook op bewakingscamera's is te zien hoe deze man wegloopt met de schoenen en met, naar grote waarschijnlijkheid, de handtas van de vrouw. Alsof dit nog niet genoeg is, hebben toeschouwers onder andere foto's genomen van haar ledematen en deze gepubliceerd op Twitter.

De 40-jarige bestuurder werd vorige week donderdag aangehouden op verdenking van doodslag.

Captain America 2 komt in 2014

Het vervolg op Captain America: The First Avenger verschijnt in 2014. Dat maakte Walt Disney Pictures deze week bekend. De nog titelloze film krijgt een release op 4 april 2014.

De film zal de derde zijn waarin Chris Evans de rol van Captain America op zicht neemt, na het eerdere deel en het deze maand te verschijnen The Avengers. Het verhaal van de film zal aansluiten op deze groepsfilm, en laten zien hoe de samenwerking tussen Steve Rogers en Samuel L. Jacksons Nick Fury zich voortzet na de gebeurtenissen in The Avengers.

Acteur Neal McDonough, die in deel 1 de rol van Dum Dum Dugan speelde, heeft aangegeven te willen terugkeren. Volgens hem begint productie van de film aan het einde van 2012. Voor de regie zijn de namen van F. Gary Gray (The Italian Job), George Nolfi (The Adjustment Bureau) en Joe Russo (NBC's Community) genoemd, maar er staat nog niets vast.

Chris Evans als Captain America in The Avengers
Chris Evans als Captain America in The Avengers (Walt Disney Pictures)

Samsung verwacht recordwinst

De Koreaanse fabrikant van smartphones en tablets Samsung verwacht over het eerste kwartaal van 2012 een verdubbeling van de operationele winst te boeken. Dat liet het bedrijf vrijdag weten.

Voor de eerste drie maanden van het jaar gaat Samsung uit van een operationele winst van ongeveer 5,8 biljoen Koreaanse won (3,94 miljard euro). De winststijging is vooral te danken aan de sterke verkopen van smartphones en tablets. Een verwachting voor de nettowinst gaf het bedrijf overigens niet.

De op een na grootste maker van mobiele telefoons na het Finse Nokia verwacht voor het eerste kwartaal een omzet van ongeveer 45 biljoen won, ruim twintig procent meer dan in 2011.

Analisten bespeuren een ommekeer in de tegenvallende resultaten van de divisie van Samsung die lcd-schermen produceert. Ook verwachten ze een verbetering van de winst in de verkopen van TV's en huishoudelijke apparatuur.

Volgens analist Kim Sung-in heeft Samsung in het eerste kwartaal ongeveer 44 miljoen smartphones verkocht. Dat kan in het tweede kwartaal mogelijk zelfs oplopen naar meer dan 50 miljoen stuks.

In het vierde kwartaal ging Samsung in de verkoop van smartphones nog nek-aan-nek met concurrent Apple. Het Amerikaanse bedrijf heeft met een marktaandeel van 37 procent een nipte voorsprong op Samsung, dat 36,5 procent van de markt in handen heeft.

Gastspelers Tokyo Jungle bekendgemaakt

Gisteren berichtten we over de baas van CyberConnect2 die bij Sony aan de slag mocht gaan met Tokyo Jungle. Hij is niet de enige die dit gaat doen, Sony heeft nog acht sessies te gaan met enkele bekende namen.

In Tokyo Jungle moeten de dieren in het wild overleven op de straten van een verlaten Tokyo. Door de dieren uit te rusten met verschillende outfits worden ze krachtiger op bepaalde aspecten. Welke mensen allemaal nog gaan spelen zie je in onderstaande lijstje. Data van wanneer er gespeeld gaat worden is niet bekendgemaakt. De game komt 7 juni uit in Japan voor PS3.

  • 1. Hiroshi Matsuyama (CyberConnect2)
  • 2. Atsushi Inaba (Platinum Games)
  • 3. Shoji Masuda (Mars)
  • 4. Hiroyuki Kobayashi (Capcom)
  • 5. Toshihiro Nagoshi (Sega)
  • 6. Yoshinori Kitase (Square Enix)
  • 7. Keiji Inafune (Comcept)
  • 8. Hideo Baba (Namco Bandai)
  • 9. Suda 51 (Grasshopper Manufacture)

[OS 2012] De antwoorden van.. Sanne Keizer en Marleen van Iersel

Op weg naar de Olympische Spelen van Londen kunnen lezers van FOK!sport vragen stellen aan sporters die komende zomer zullen deelnemen. De derde uit de serie zijn het beachvolleybalduo Marleen van Iersel en Sanne Keizer. Hieronder vind je hun antwoorden.

Worden jullie er niet enorm moe van dat beachvolleybal bij velen alleen maar bekend is omdat er mooie dames in bikini te zien zijn? Het gaat jullie natuurlijk louter om de sportieve prestatie, maar hoeveel telt het sentiment van het publiek daarbij mee?

Publiek is belangrijk voor ons en voor de sport. Jarenlang hebben we wel ons best gedaan te vechten tegen alle commotie rond onze bikini's. De laatste jaren merken we dat beachvolleybal steeds meer geaccepteerd wordt door het publiek als topsport en dat vinden we fijn. Mensen komen kijken voor de sport en niet vanwege zo zogenaamde bijzaken als strand en bikini.

Beachvolleybal is leuk om naar te kijken, maar worden jullie zelf niet moe van dat gehandjeklap na iedere actie? Ik zie mezelf al zitten op kantoor en mijn collega een high five geven bij ieder probleem dat ik oplos.

Ja, het is maar net hoe je het bekijkt. Wij moeten er ook niet aan denken om elke wedstrijd te spelen op een bureaustoel...:) Het is natuurlijk totaal iets anders maar voor ons is elkaar een handje geven een automatisme dat erbij hoort. Een stimulans of dankgebaar na een gewonnen of verloren punt. Dat contact hebben wij nodig om in gesprek te blijven en zo goed samen te blijven werken. Je kunt heel makkelijk een andere kant op lopen maar daar word je als team niet beter van. Dus wij worden daar niet moe van, we denken er niet eens over na eigenlijk.

Marleen van Iersel in actie (Foto: Pro Shots)

Wat maakt jullie als beachvolleybalduo beter dan de andere duo’s? Wat maakt jullie een goed duo en op welke vlakken kunnen jullie je in het zand onderscheiden van de rest?

We denken dat we de 7e plek op de wereldranking hebben behaald door verschillende aspecten die wij goed kunnen uitvoeren. Zoals onze samenwerking, we zijn echt 4 handen op 1 buik en hebben weinig discussie over hoe we iets willen aanpakken. We zijn het vaak eens. Daarnaast hebben wij de allebei de eigenschap nooit op te geven en dat brengt ons vaak verder dan mensen of tegenstanders verwachten. Verder hebben we natuurlijk het talent om goed te kunnen volleyballen meegekregen. Wij onderscheiden ons van tegenstanders door ons spel, dat is snel en scherp en altijd vernieuwend.

Hoe houden jullie elkaar scherp tijdens een wedstrijd?

We hebben op dat gebied andere dingen nodig om scherp te blijven maar met de hulp van een psycholoog weten we inmiddels precies hoe we elkaar kunnen helpen. Marleen heeft veel vaker behoefte aan directe aanwijzingen over haar spel of dat van een tegenstander, ik (Sanne, red.) wil liever dat er af en toe tegen me geschreeuwd wordt zodat ik weer scherp ben. De situatie is ook wel eens verschillend, Marleen weet precies hoe ze me aan moet pakken op dat soort momenten. Soms heb ik aanwijzingen nodig als ik het allemaal even niet meer onder controle heb.

Hebben jullie een vast ritueel voor iedere wedstrijd? Zo ja, hoe ziet die eruit?

We hebben niet echt een ritueel behalve een goede warming up die er vaak hetzelfde uitziet en waar we ons goed bij voelen. We hebben wel altijd discussies over het kleur broekje dat we aandoen! Marleen vindt het nooit zo belangrijk, terwijl ik last heb van bijgeloof. Zo hebben we heel wat toernooien in hetzelfde broekje gespeeld omdat we daar een paar keer goud in hebben gewonnen!! Daar kunnen we vaak wel om lachen hoor...

Sanne Keizer (Foto: Pro Shots)

Ik zag dat jullie op trainingskamp in Hamburg 'zwaar' zand hadden gehad. Vergt elk type zand een ander soort spel? In wat voor type zand spelen jullie het liefst?

We spelen het liefst in zwaar zand. Dat betekent een fijne korrel waarin je lastig vooruitkomt... Als je daarin kan trainen dan kan je op elk zand een wedstrijd winnen, dat is onze mening. Maar in Hamburg was het echt niet normaal, het zand was zo diep dat het spel inderdaad anders werd. Een harde aanval zat er niet meer in omdat we niet uit het zand omhoog kwamen. Dat was een beetje te zwaar en ook totaal niet te vergelijken met enig zand op de toernooien. Als het zand zachter wordt, wordt je spel ook trager, maar gelukkig heeft de tegenstander daar ook last van.

Zijn er wel eens onenigheden of is dat niet te doen aangezien jullie zoveel weken in een jaar met elkaar optrekken?

We kunnen het goed vinden, ook naast het veld maar uiteraard hebben we wel eens een discussie of ruzie. Dat is vervelend maar het hoort erbij. We slapen bijna 7 maanden per jaar samen in een hotel en moeten dat zien te overleven, soms wordt het even te veel of heb je tijd voor jezelf nodig. We weten daar tot nu toe goed mee om te gaan. Vaak laten we elkaar dan even met rust en als we elkaar dan weer zien gaat het helemaal weer goed. Als het echt op ruzie uitloopt praten we het vaak meteen weer uit en kunnen we weer verder. We maken ons gelukkig hier niet zo druk om. We zijn allebei vrij nuchter en komen er altijd wel uit met ons doel voor ogen. Je hebt elkaar toch nodig!!

Wat maakt beachvolleybal voor jullie zo mooi ten opzichte van zaalvolleybal?

Beachvolleybal is zo'n mooie sport, altijd buiten in de frisse buitenlucht op mooie locaties. Het is geen toernooi hetzelfde, dat is mooi aan de omstandigheden. Verder spelen wij met z’n tweeën en hebben we geen wissels, dat maakt het een stuk verantwoordelijker. Ook de coach/trainer mag tijdens de wedstrijd niet met ons praten dus we zijn echt op elkaar en onszelf aangewezen en dat vinden we prettig! Het is altijd een uitdaging en als je je dag niet hebt dan moet je proberen die dag om te draaien want je kan je niet verschuilen. Het zand maakt het af natuurlijk. Het doet geen pijn om te duiken maar het is wel zwaar lopen. Het is een fysieke sport en van hard werken worden wij gelukkig!

Keizer en Van Iersel na hun WorldTour-zege in Shanghai (Foto: Pro Shots)

Jullie zijn al zo goed als zeker van plaatsing voor de Spelen, hoe gaat jullie opbouw naar Londen toe eruit zien?

We moeten alleen nog vormbehoud tonen, dat doen we door bij de laatste negen te eindigen op een toernooi. We beginnen dus het seizoen bij het eerste toernooi en zodra de vormbehoud binnen is gaan we onze zomer opnieuw indelen om zo fit mogelijk in Londen te verschijnen. Het is dus nog een beetje onduidelijk maar we doen ons best alles af te stemmen op eind juli en begin augustus!

Wat gaan jullie na de Olympische Spelen doen? Nog vier jaar door samen of is dat te ver weg om te beslissen?

We denken eigenlijk niet verder vooruit dan de Spelen in Londen maar stiekem hebben we al bedacht dat we na de Spelen gewoon door willen spelen, zo makkelijk komen ze op de tour niet van ons af! We vinden het nog veel te leuk om te stoppen.

[NBA] Orlando evenaart negatieve serie uit 2007

Orlando Magic is in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA niet in goeden doen. De ploeg van Stan Van Gundy slikte tegen New York Knicks zijn vijfde nederlaag op rij: 80-96. De laatste keer dat Orlando zo'n slechte serie neerzette was in 2007. De positie van Van Gundy staat daarom flink ter discussie. Zo zou sterspeler Dwight Howard zelfs om zijn ontslag gevraagd hebben.

Met een matige prestatie tegen de Knicks hielp Howard zijn coach niet steviger in het zadel. Hij kwam tot slechts acht punten en acht rebounds. Carmelo Anthony was namens de Knicks beter in vorm en kroonde zich tot topscorer met negentien punten. Orlando staat momenteel vijfde in de Eastern Conference, New York volgt drie plaatsen lager.

Chicago Bulls kwam wel tot winst. De koploper van het oosten versloeg het drie plaatsen lager geklasseerde Boston Celtics met 93-86. Voor de Bulls, die het wederom moesten stellen zonder Derrick Rose, noteerde Luol Deng 26 punten, waarvan achttien in de tweede helft. Paul Pierce kon met 22 punten de tweede nederlaag op rij voor Boston niet voorkomen.

Overige uitslagen
Sacramento - LA Clippers 85-93
Detroit - Washington 99-94 


Orlando evenaart negatieve serie uit 2007 in NBA (Foto: Novum)

Van Marwijk schrijft Van Nistelrooy af voor EK

Ruud van Nistelrooy hoeft niet te rekenen op een plek in de EK-selectie voor komende zomer. Dat heeft bondscoach Bert van Marwijk hem telefonisch medegedeeld. "Ik heb Ruud tijdig op de hoogte willen brengen. Bij een speler met zijn staat van dienst moet je daar niet in mei mee aankomen", verklaarde Van Marwijk zijn telefoontje naar de Málaga-spits.

Met Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong heeft Oranje al drie centrumspitsen en bovendien zit Van Nistelrooy in Spanje vooral op de bank. "Ik had met Ruud al lange tijd een duidelijke afspraak. Zolang hij niets van mij zou horen, bleef hij steeds in beeld voor het EK. Ik heb hem nu gebeld dat ik niet meer op hem reken voor Polen en Oekraïne. Dat belletje was een week of vier geleden. Ik wilde Ruud tijdig op de hoogte brengen."

Van Nistelrooy kan begrip opbrengen voor het besluit van Van Marwijk. "Ik vond het wel begrijpelijk dat hij meedeelde dat het voorbij is", aldus de 35-jarige spits, die zeventig interlands speelde voor het Nederlands elftal.

Toearegs Mali roepen onafhankelijkheid uit

De Toeareg-rebellen die de Noord-Malinese steden Timboektoe, Kidal en Gao hebben ingenomen hebben vrijdag de onafhankelijkheid uitgeroepen. Donderdag kondigden zij een staakt-het-vuren af.

De strijd van de Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (NMLA) begon in januari. De rebellen beschouwen Azawad, een gebied in het noorden van Mali, als hun vaderland.

Tot vorige maand wisten ze slechts enkele kleine steden in te nemen. Ze maakten echter gebruik van de onrust die ontstond na de militaire coup van 21 maart en namen vrijdag Kidal in, zaterdag Gao en zondag Timboektoe.


Toearegs Mali roepen onafhankelijkheid uit (Foto: Novum)

Holman: "Kunnen trots zijn op campagne"

Brett Holman had zijn Europese afscheid bij AZ anders voorgesteld. De Alkmaarders verloren met 4-0 bij Valencia en strandden zodoende in de kwartfinale van de Europa League. Ondanks een prima start van de wedstrijd keek AZ al vroeg tegen een 2-0 achterstand aan.

"Het is gewoon heel jammer dat we twee tegendoelpunten krijgen terwijl we best goed in de wedstrijd zaten. Kijk, als we weggetikt waren en twee fantastische goals zouden incasseren, dan valt er nog iets voor te zeggen. Maar er vielen gewoon twee goals uit een corner. Dat is echt zonde", aldus Holman op de website van AZ.

Een gevoel van trots overheerst bij de Australiër na de Europese campagne. "We hebben het fantastisch gedaan. Niemand had hierop gerekend. Iedereen dacht dat we er tegen Anderlecht en Udinese uit zouden vliegen, maar we gingen maar door. Thuis wonnen we van Valencia, wat nog geen Nederlandse ploeg ooit was gelukt."

"Ik ben dus helemaal niet bang voor een terugslag de komende weken. We zijn nu teleurgesteld, maar morgen gaan we het er even met elkaar over hebben. Als we uiteindelijk terugkijken op deze hele Europese reeks, kunnen we trots zijn", aldus Holman, die afscheid wil nemen van AZ met een prijs. De club strijdt nog mee om de titel. "Ik blijf dus zeggen dat ik in de landstitel geloof. We zijn zeker niet kansloos."

Sprinters niet door kwalificaties bij WK baanwielrennen

Het onderdeel sprint bij de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Melbourne is vrijdag voor de Nederlandse deelnemers teleurstellend verlopen. Roy van den Berg en Matthijs Buchli kwamen niet door de kwalificaties.

Van den Berg realiseerde op de 200 meter met 'vliegende start' een tijd van 10,203. Daarmee werd hij 29e. Buchli kwam tot 10,342: 39e. Slechts de beste 24 sprinters plaatsten zich voor de eerste ronde. De Fransman Grégory Baugé, terug na een dopingschorsing, deed dat als snelste: 9,854. Olympisch kampioen Chris Hoy uit Groot-Brittannië kwalificeerde zich als vierde.

Maduro kreeg kippenvel van rentree

Hedwiges Maduro maakte donderdag tijdens het Europa League-duel met AZ zijn langverwachte rentree voor Valencia. Een emotioneel moment voor de middenvelder. "Hier heb ik maandenlang naartoe gewerkt", zei de Nederlander tegen De Telegraaf.

"Bijna niemand weet wat ik na mijn enkelblessure allemaal heb moeten doen om weer fit te worden. Als je dan weer je eerste speelminuten mag maken en nog tegen een Nederlandse tegenstander ook, is dat kippenvel. Dit moet het begin zijn van meer. De trainer vroeg na afloop hoe het voelde om weer mee te doen en of ik pijnvrij was gebleven. Ik voel me top. Juist in de slotfase van de competitie en in de Europa League kan ik nu belangrijk zijn. Door deze zege spelen we vanaf nu tot half mei elke zondag, woensdag en zondag. Ik weet zeker dat ik nog veel aan spelen ga toekomen."

De waardering van zijn ploeggenoten en fans deed hem goed. "Van mijn medespelers die me de laatste minuten heel veel de bal gunden en van het publiek. Tijdens de warming-up begonnen de fans al te klappen en mijn naam te scanderen. En als je een staande ovatie krijgt bij het invallen, weet je dat de mensen je niet zijn vergeten."

[OKT] Waterpolomannen verliezen ook laatste groepsduel

De Nederlandse waterpolomannen hebben op het olympisch kwalificatietoernooi in Edmonton ook hun laatste duel groepsduel verloren. Griekenland was met maar liefst 15-4 te sterk voor de ploeg van bondscoach Johan Aantjes. Door de vijfde opeenvolgende nederlaag eindigt Oranje als laatste in de poule.

Nederland kwam tegen de Grieken nog wel op 1-1, maar liep vervolgens achter de feiten aan. Pas bij 6-1 deed Oranje weer iets terug. In het vervolg van de wedstrijd bouwde Griekenland de score verder uit: 1-2, 0-3, 1-4 en 3-5. Eerder was al verloren van Duitsland, Montenegro, en Macedonië en Roemenië.

Rabobank met Oranje getint team in Parijs-Roubaix

Rabobank gaat zondag in Parijs-Roubaix van start met zeven Nederlanders. Alleen de Belg Maarten Wynants heeft niet de Nederlandse nationaliteit. Lars Boom is de kopman van de bankiersformatie die verder bestaat uit Tom Leezer, Bram Tankink, Maarten Tjalingii, Dennis van Winden, Jos van Emden en Coen Vermeltfoort.

Van de Raborenners heeft Tjalingii het beste resultaat achter zijn naam staan in de Hel van het Noorden. De Fries werd vorig jaar derde. Boom, de oud-wereldkampioen veldrijden, deed het in de laatste editie van de kasseienklassieker ook prima. Hij werd toen twaalfde.

[update] Storing Vodafone duurt nog voort

De storing bij Vodafone is nog niet voorbij. "Maar we maken gestaag vorderingen met het herstel van het mobiele netwerk", heeft een woordvoerder van het telecombedrijf vrijdagochtend gezegd. Volgens hem kan het nog wel even duren voordat alle klanten weer kunnen bellen.

Door een brand woensdag in Rotterdam kunnen zo'n 300.000 klanten van Vodafone in de regio Rotterdam-Den Haag niet bellen en sms'en. De brand woedde in een pand naast het kantoor van het telecombedrijf. Een kwart van de 5,3 miljoen klanten werd getroffen door de storing.

Update: Vrijdagochtend rond 08.30 uur kon driekwart van de 5,3 miljoen klanten weer bellen en sms'en. Volgens het bedrijf zal het tot het einde van het paasweekend niet mogelijk zijn gebruik te maken van mobiel internet en voicemail.

The Passion best bekeken met 1,7 miljoen kijkers

The Passion heeft donderdagavond 1,7 miljoen kijkers getrokken. De moderne opvoering van het lijdensverhaal van Jezus was daarmee het best bekeken programma van de dag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het live spektakel van de EO op Nederland 1 trok heel wat meer kijkers dan een jaar geleden. De eerste editie van The Passion wist toen 'slechts' 979 duizend mensen te boeien.

In de tweede editie, opgevoerd in Rotterdam, was onder anderen Danny de Munk te zien als Jezus. Die rol werd een jaar geleden opgevoerd door zanger Syb van der Ploeg. The Passion vond toen plaats in Gouda.

[Upd] 'THQ is er over zes maanden niet meer'

Update 09.15 uur:
Angela Emery, corporate communications vice president bij THQ, heeft op het bericht gereageerd tegen Eurogamer.net. Zij reageert: "Obviously, Mr. Zelnick's perception of THQ is outdated and inaccurate. His comments are irresponsible and false. Perhaps he would be better off commenting on his own business."

Origineel bericht 00.26 uur:
Bedrijven gooien graag met modder naar elkaar, zo ook Take-Two. CEO van het bedrijf, Strauss Zelnick, denkt dat concurrent THQ over zes maanden haar deuren kan sluiten.

Zelnick deed deze uitspraak tijdens de MIT Business in Gaming conference. THQ is te afhankelijk van gelicenseerde games die ook nog eens kwalitatief niet van het juiste niveau zijn. "THQ's strategy was licensed properties, first and foremost. License stuff from other people, whether it's UFC or WWE or a motion picture property, and make a game around that," zo vertelt Zelnick.

Volgens Zelnick is het vooral de kwaliteit van de games waar THQ de plank misslaat. De kwaliteit van Take-Two is de hoogste van de third-party uitgevers en daar kan THQ gewoon niet tegenop. "The most important difference is quality. Take-Two has the highest quality ratings among third-party publishers, according to Metacritic and most people in the industry. Quality really, really, really matters. THQ has had some good games, but their quality levels aren't even remotely... the quality hasn't measured up," aldus Zelnick.

Samenvattend vergelijkt hij de games van THQ met eten dat in veel te kleine porties wordt geserveerd, waarvan de smaak slecht is. Zijn conclusie is dat THQ er over zes maanden niet meer is.

SP: laat F-16's opstijgen om te helpen

De SP wil dat de Nederlandse F-16's in Afghanistan op mogen stijgen om bondgenoten in gevaar te helpen. Dat stelt Tweede Kamerlid Harry van Bommel vrijdag, vooruitlopend op een debat van dinsdag.

Nu is in politiek Den Haag afgesproken dat de gevechtsvliegtuigen enkel ingezet kunnen worden voor hulp aan bondgenoten als ze al in de lucht zijn. "Dat is absurd en in de praktijk werkt het ook niet", stelt Van Bommel.

Hij noemt het onaanvaardbaar dat Nederland bondgenoten niet kan helpen, enkel omdat de F-16's nog aan de grond staan. "Wij verwachten hetzelfde van bondgenoten. Het land zou te klein zijn als er doden vallen omdat de Duitsers ons niet hebben ondersteund."

SP: laat F-16's opstijgen om te helpen
SP: laat F-16's opstijgen om te helpen (Foto: ANP)

War of the Roses developervideo steekt een mes in het oog

Paradox Interactive en Fatshark hebben een developervideo uitgebracht voor hun multiplayerspel War of the Roses. In de video legt het ontwikkelingsteam uit hoe de verschillende wapens werken. Bij de release heb je keuze uit zestig verschillende wapens.

War of the Roses speelt zich af in het 15e-eeuwse Engeland tijdens een strijd om de troon tussen the house of Lancaster en the house of York. Het spel komt in het derde kwartaal uit op pc.

Buford in Wyoming, kleinste stadje VS, geveild

Buford in Wyoming, het kleinste stadje in de Verenigde Staten, is geveild. Het kwam voor negenhonderdduizend dollar in handen van een Vietnamees. Deze kan zich nu de trotse eigenaar noemen van een benzinestation annex supermarktje, een uit 1905 stammend schoolgebouwtje, een blokhut, een garage, een lap grond van vier hectare en een huis met drie slaapkamers.

Buford telt nu nog één inwoner, Don Sammons. Hij is van plan zijn officieuze functie van burgemeester aan de wilgen te hangen en naar elders te vertrekken.

Buford is in de jaren zestig van de negentiende eeuw gesticht toen de Transcontinental Railroad net was aangelegd. Het telde tweeduizend zielen, maar liep langzaam maar zeker leeg, toen de treinroute werd gewijzigd.

Israël sluit Westoever af

Het Israëlische leger heeft de Westoever afgesloten in verband met de viering van Pesach, het joodse paasfeest, dat vrijdagavond begint.

De maatregel houdt in dat de Palestijnen tot zondagochtend de toegang tot Israël wordt ontzegd. De enige uitzondering geldt Palestijnen die een medische behandeling nodig hebben.

Israël sluit de Westoever altijd af tijdens joodse feestdagen, omdat dan grote groepen mensen in de synagoges, maar ook op andere publieke plaatsen samen zijn en een makkelijker doelwit voor aanslagen vormen.

Tien jaar geleden vonden in een hotel in de badplaats Netanya tien mensen de dood bij een aanslag. Zij zaten op dat moment aan een gezamenlijke Pesach-maaltijd.

Wachtlijsten bij voedselbanken

Voor de voedselbank zijn in sommige delen van het land wachtlijsten ontstaan doordat het aantal mensen dat zich bij Voedselbanken Nederland heeft aangemeld de laatste maanden 'schrikbarend' is toegenomen. In de eerste drie maanden van dit jaar meldden zich net zoveel mensen als in heel 2011.

Clara Sies van de stichting zei vrijdagochtend op Radio 1 dat tientallen mensen niet geholpen kunnen worden. In Rotterdam bijvoorbeeld neemt de voedselbank geen nieuwe klanten meer aan. In het eerste kwartaal kreeg die voedselbank er vijfhonderd klanten bij.

De stichting wijt de stijging aan de economische crisis. "Mensen hebben meer kosten, zoals een hogere energierekening, hogere ziektekostenpremies en hogere eigen bijdrages", zegt Sies.

Tegelijk met de stijging van het aantal aanmeldingen, neemt de toevoer van voedsel juist af. Volgens Sies houden supermarkten minder voedsel over doordat ze scherper inkopen en minder grote voorraden hebben.

Nederland telt 137 voedselbanken. Ruim zestigduizend mensen maken er gebruik van.

Teller Wasteland 2-kickstarter staat op ruim twee miljoen

Het Kickstarter-project voor InXiles Wasteland 2 staat momenteel op $2.059.873 met 42.038 mensen die het project steunen. Dit bedrag zorgt ervoor dat Chris Avelonne van Obsidian betrokken gaat worden bij de ontwikkeling van het spel.

Alle opgehaalde gelden boven de 2,1 miljoen dollar zullen worden gebruikt voor de ontwikkeling. Als het project boven de 2,5 miljoen dollar gaat komen zal InXile 'nog een aantal ontwikkelaars' bij de ontwikkeling gaan betrekken voor het ontwerpen van nieuwe gebieden.

This will not only increase the overall size and depth of the world, but it translates to more story lines and more player options as well,” schrijft Brian Fargo op de Kickstarter-pagina.

At this funding level we would also bring more level scripters in to allow us to get levels in faster. When we get levels in faster it allows more iteration time to really hone things in. I believe that iteration time is the single most important factor towards shipping a polished and deep game. In addition, we will add more NPC portraits and equipment artwork as per what the fans have requested in the forums. We would also increase the music budget to allow Mark Morgan to layer in even more atmosphere. The bottom line is that this kind of budget ensures that Wasteland 2 is BIGGER than Wasteland 1.

Brian Fargo schrijft verder nog dat het team zich niet zal gaan toeleggen op mods voor Wasteland 2 als in de komende elf dagen de teller boven de drie miljoen dollar gaan uitkomen. Mocht er volgens hem al een modkit gemaakt gaan worden, dan zal deze pas worden uitgebracht na de release van Wasteland 2.

LAKS: scholen overtreden examenregels

Scholen nemen het soms niet zo nauw met wettelijke examenregels. Dat stelt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), dat de afgelopen weken meerdere klachten ontving over scholen die hun leerlingen de toegang tot het examen zouden willen ontzeggen.

Minstens twee middelbare scholen hebben volgens het LAKS geprobeerd hun leerlingen onder druk te zetten door ze een contract te laten tekenen. In het contract eisten de scholen dat leerlingen met onvoldoendes op hun cijferlijst zich terugtrekken uit het examenprogramma. Scholen proberen zo slechte slagingspercentages te voorkomen, maar zo'n contract is volgens het LAKS onrechtmatig.

Scholen mogen leerlingen alleen de toegang tot het examen ontzeggen in het geval van onregelmatigheden als fraude of ernstige overtredingen van de schoolregels. "Het is zeer verontrustend dat scholen hun eigen imago boven het recht van hun leerlingen plaatsen", vindt Alderik Oosthoek, bestuurslid van het LAKS.

'Discussie over zorg struikelblok onderhandelingen'

De onderhandelingen in het Catshuis lopen vertraging op, doordat het onduidelijk blijft hoeveel bezuinigd moet worden bezuinigd op de zorg. Vooral de PVV is tegen bezuinigingen op dit punt, meldt Trouw vrijdag op basis van bronnen dichtbij de onderhandelingen.

CDA en VVD zouden de aangekondigde bezuiniging op de woonkosten van bewoners van verzorgingshuizen, die in 2015 zou worden doorgevoerd, willen vervroegen, maar Wilders is hier tegen. Ook wil de PVV-leider niet dat het basispakket in de zorgverzekering wordt verkleind en het eigen risico wordt verhoogd.

De VVD, het CDA en de PVV gaan vermoedelijk wel besluiten dat de hypotheekrenteaftrek straks alleen nog geldt voor annuïteitenhypotheken, waarbij een huiseigenaar maandelijks rente en aflossing betaalt. Voor de WW moet nog worden gekeken hoelang mensen maximaal een werkloosheidsuitkering kunnen krijgen.

Voor het ontslagrecht gaat de zogenoemde kantonrechtersregeling verdwijnen. Dat hoeft echter nog niet te betekenen dat werkgevers helemaal geen ontslagvergoeding meer hoeven te gaan betalen. Verder zou het vrijwel zeker zijn dat opnieuw gaat worden gesneden in de publieke omroep. Die extra bezuiniging bedraagt mogelijk tweehonderd miljoen euro.


'Discussie over zorg struikelblok onderhandelingen' (Foto: Novum)

Afghaanse tankwagen in brand: zeven doden

In de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar zijn vrijdagochtend zeven burgers om het leven gekomen toen een tankwagen over de kop sloeg en in brand vloog. Drie burgers raakten zwaargewond. Dat heeft de plaatselijke politie bekendgemaakt.

Het incident voltrok zich in het district Panjwai. De Taliban zeiden dat zij een raket op de tankwagen hadden afgevuurd, waardoor deze was geëxplodeerd.

De politie ontkende deze lezing. Het zou om een verkeersongeluk gaan, waarbij nog een andere auto betrokken was, die eveneens in brand vloog.

Rotterdam wil wetsuitbereiding tegen verpaupering

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil dat de wet wordt uitgebreid om verpaupering in achterstandswijken tegen te gaan. Het college van burgemeester en wethouders wil onder meer harder kunnen optreden tegen huisjesmelkers die hun panden niet onderhouden of te veel mensen in een huis stoppen.

Verantwoordelijk wethouder Hamit Karakus (PvdA) pleit vrijdag in de Volkskrant voor een vervolg op de wet die tijdelijke uitzonderingen op andere wetten mogelijk maakt. Die wet, waardoor onder meer kansarme bewoners zonder werk uit achterstandwijken kunnen worden geweerd, kwam in 2005 tot stand op initiatief van Rotterdam.

Het college doet in een brief aan de gemeenteraad negen voorstellen om de wet uit te breiden. Zo pleiten burgemeester en wethouders voor een voortvarende aanpak van malafide huiseigenaren. Ook kunnen buurtgenoten als het aan het college ligt straks worden gedwongen binnentuinen of voortuintjes te onderhouden.

Rotterdam heeft haast met het verbeteren van achterstandswijken en wil geen tijdrovende wetgevingstrajecten. Volgens Karakus is de kans groot dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) het Rotterdamse voorstel zal overnemen.

Deel krijgt binnenkort al definitieve belastingaanslag

Een deel van de mensen die voor 1 april hun belastingaangifte hebben gedaan, kan al snel een definitieve aanslag verwachten. Het gaat om een proef voor veertigduizend mensen bij wie de Belastingdienst ervan uitgaat dat de aangiften kloppen. Dat zei staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vrijdag op Radio 1.

Volgens de bewindsman wordt het systeem eenvoudiger en krijgen mensen sneller duidelijkheid, omdat ze geen voorlopige aanslag krijgen en niet nog maanden in onzekerheid hoeven te zitten in afwachting van hun definitieve aanslag. De proef sluit bovendien aan bij het plan van Weekers om de fiscus minder brieven te laten versturen.

De methode is de afgelopen tijd al getest onder een kleine groep. Daaruit bleek voglens Weekers dat de versneld opgelegde definitieve aanslagen inhoudelijk correct waren.

De eerste mensen kunnen hun definitieve aanslag al over enkele dagen op de mat verwachten.

A12 bij De Meern dicht door ongeluk

De A12 in de richting van Utrecht is vrijdagochtend bij De Meern dicht vanwege een ongeluk. Volgens de ANWB botsten kort na 07.00 uur drie auto's en een vrachtwagen op elkaar. Alleen de vluchtstrook is nog open.

De ANWB denkt dat het nog wel even duurt voor de weg wordt vrijgegeven. Rond 07.30 uur stond er zes kilometer file tussen Woerden en De Meern. Verkeer richting Utrecht kan beter omrijden via Amsterdam of via Rotterdam/Gorinchem.

New York weert pedo's van online games

New York gaat alle geregistreerde zedencriminelen in de staat weren van online spellen. Als onderdeel van 'Operatie: Game Over' zijn al zo'n 3.500 accounts geblokkeerd bij onder andere Microsoft, Apple, Blizzard, EA en Sony.

De bedrijven hebben allemaal hun medewerking verleend aan het initiatief van advocaat Eric Schneiderman. De New Yorkse advocaat wil hiermee 'het internet, inclusief online games, veiliger maken voor iedereen.'

Wie in de staat New York een zedenmisdrijf begaat, moet e-mailadressen, accountnamen en andere vormen van online identiteit doorgeven, zodat 'deze doorgespeeld kunnen worden aan sites die de overtreders willen weren.' De wet die dit mogelijk maakt, bestaat al een tijd, maar dit is de eerste keer dat hij gebruikt wordt om misdadigers te weren van games.

Bouterse: amnestiewet moet Suriname genezen

President Desi Bouterse van Suriname heeft verheugd gereageerd op de aanname van de omstreden amnestiewet in het Surinaamse parlement. Dat zei hij donderdag (plaatselijke tijd). Daardoor kan hij niet meer veroordeeld worden voor de decembermoorden in 1982.

Volgens Bouterse, die de afgelopen dagen op bezoek was in Guyana, is de wet 'een nieuw begin' voor het land."Het is bedoeld om de hele natie te genezen."

Bouterse is de belangrijkste van 25 verdachten van de moorden waarvoor amnestie wordt verleend.

Bouterse: amnestiewet moet Suriname genezen
Bouterse: amnestiewet moet Suriname genezen (Foto: ANP)

VS opent vuur op spookschip

De Amerikaanse kustwacht heeft donderdag (plaatselijke tijd) het vuur geopend op een Japans spookschip. Dat heeft een woordvoerder van de kustwacht gezegd. Het Japanse schip dobbert al een jaar stuurloos op de oceaan, sinds het tijdens de tsunami van vorig jaar werd meegesleurd.

De kustwacht hoopt het schip tot zinken te brengen voordat het aanspoelt op de kust van Alaska. Het schip vormt een groot gevaar voor andere schepen, met name als het donker is.

Na het eerste salvo wordt gekeken of een tweede salvo nodig is om het schip te laten zinken. De kustwacht gaat ,,net zo lang door als nodig is" om het schip tot zinken te brengen, aldus een woordvoerder.

De schade aan het milieu blijft volgens de kustwacht klein. ,,Als er al brandstof aan boord is, zal het om diesel gaan. Dat verdwijnt snel en zal dus weinig gevaar voor de omgeving opleveren."

Er drijft nog veel meer puin in de oceaan als gevolg van de tsunami. Het gaat in totaal om 5 miljoen ton. Veel daarvan is inmiddels gezonken, maar een aanzienlijk deel is nog op drift.

Kustwacht VS opent vuur op spookschip
Kustwacht VS opent vuur op spookschip (Foto: ANP)

'Lord of War' krijgt 25 jaar voor wapenhandel

Viktor Bout, die als wapenhandelaar de bijnaam ''Lord of War' verwierf, heeft donderdag een celstraf van 25 jaar opgelegd gekregen. Bout (45) werd begin november schuldig bevonden aan een poging een miljoenendeal te sluiten met FARC-rebellen in Colombia. Bout bleef volhouden onschuldig te zijn en noemde de aanklachten leugens.

Bout werd in 2008 gearresteerd na een door de Verenigde Staten geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij in november vorig jaar door Thailand uitgeleverd aan de VS.

Bouts advocaat Albert Dayan beweert dat zijn cliënt niet van plan was wapens te verkopen. Volgens Dayan is Bout erin geluisd door de Amerikaanse autoriteiten. Het bewijsmateriaal - opgenomen gesprekken - is volgens hem op meerdere manieren te interpreteren en bovendien heeft Bout nooit geld ontvangen of wapens geleverd.

De Amerikaanse regering startte in 2007 een onderzoek naar Bout, omdat hij volgens de federale aanklagers 'een bedreiging voor de Verenigde Staten vormde en een bedreiging voor de internationale gemeenschap door wapens te leveren aan de gewelddadigste dictators en regimes'.

De aanklagers hebben Bout ervan beschuldigd wapendeals te hebben gesloten met onder andere Rwanda, Angola en Congo. Toen hij werd gearresteerd zou hij bovendien van plan zijn geweest om wapens te verkopen aan Libië en Tanzania.

"Hoewel Bout zichzelf vaak heeft beschreven als niets meer dan een zakenman, was hij een zakenman van het gevaarlijkste soort", aldus de aanklagers. "Grensoverschrijdende criminelen als Bout, die bereid zijn en klaar zijn om terroristen te bewapenen, veranderen hun klanten van intolerante ideologen in dodelijke criminelen die het grootste gevaar voor de samenleving vormen."

Op het leven van Viktor Bout is ook de film 'Lord Of War' Met Nicolas Cage uit 2005, gebaseerd.


'Lord of War' krijgt 25 jaar voor wapenhandel (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.