Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog

De 'boakebouwers' van het Overijsselse Espelo (gemeente Rijssen - Holten) zijn erin geslaagd een paasvuur van 45,98 meter hoog te bouwen. Daarmee hebben ze het wereldrecord vuurstapelbouwen gebroken. Dat record van ruim 43 meter werd in 2005 gevestigd in Slovenië. Afgelopen maandag braken de 150 bouwers al het record paasvuurbouwen, dat sinds 1987 op hun eigen naam stond. 

Landmeters hadden vrijdag een uur nodig om de 'kathedraal' van snoeihout en takken op te meten. Er moest een wiskundeleraar van de lokale scholengemeenschap aan te pas komen om uit te rekenen wat het totale volume van de stapel is. Twee plaatselijke politieagenten, die al jaren betrokken zijn bij het paasvuur van Espelo, hebben een officieel proces-verbaal opgemaakt dat als bewijs wordt opgestuurd naar Guinness Book of World Records.

"We zijn uitzinnig blij", zei paasvuurbouwer Arjan Stevens vrijdag. "Onze prestatie is veel indrukwekkender dan die in Slovenië. Daar zijn gewoon houten pallets opgestapeld met een piek er bovenop, maar wij hebben tot aan de top een echte bult gemaakt."

De hoogste paasvuurberg ter wereld heeft aan de basis een omtrek van naar schatting 160 meter.  Er is sinds november vorig jaar aan gewerkt.

Het paasvuur in Espelo wordt zondagavond aangestoken.

Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog
Espelo bouwt paasvuur van 45,98 meter hoog (Foto: ANP)