Moskou hekelt veroordeling Koopman van de Dood

Rusland heeft vrijdag de celstraf die wapenhandelaar Viktor Bout van een Amerikaanse rechter opgelegd heeft gekregen scherp bekritiseerd. Het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou noemde het vonnis 'ongegrond en bevooroordeeld'. Gezegd werd dat Moskou er alles aan zal doen om Bout zo snel mogelijk naar 'zijn moederland' te laten terugkeren.

De Russische oud-militair Bout verwierf als wapenhandelaar de bijnaam Koopman van de Dood. De nu 45-jarige Bout werd in november schuldig bevonden aan een poging een miljoenendeal te sluiten met FARC-rebellen in Colombia. Donderdag kreeg hij daarvoor 25 jaar cel opgelegd.

Bout werd in 2008 gearresteerd na een door de Verenigde Staten geleide undercoveroperatie in Thailand. Agenten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA deden zich daarbij voor als rebellen van de Colombiaanse rebellenbeweging FARC die wapens van hem wilden kopen. Na een juridische strijd van ruim twee jaar werd hij door Thailand uitgeleverd aan de VS.

De Amerikaanse regering startte in 2007 een onderzoek naar Bout, omdat hij volgens de federale aanklagers 'een bedreiging voor de VS vormde en een bedreiging voor de internationale gemeenschap door wapens te leveren aan de gewelddadigste dictators en regimes'.

De aanklagers hebben Bout ervan beschuldigd wapendeals te hebben gesloten met onder andere Rwanda, Angola en Congo. Toen hij werd gearresteerd zou hij bovendien van plan zijn geweest om wapens te verkopen aan Libië en Tanzania.


Moskou hekelt veroordeling Koopman van de Dood (Foto: Novum)