VS opent vuur op spookschip

De Amerikaanse kustwacht heeft donderdag (plaatselijke tijd) het vuur geopend op een Japans spookschip. Dat heeft een woordvoerder van de kustwacht gezegd. Het Japanse schip dobbert al een jaar stuurloos op de oceaan, sinds het tijdens de tsunami van vorig jaar werd meegesleurd.

De kustwacht hoopt het schip tot zinken te brengen voordat het aanspoelt op de kust van Alaska. Het schip vormt een groot gevaar voor andere schepen, met name als het donker is.

Na het eerste salvo wordt gekeken of een tweede salvo nodig is om het schip te laten zinken. De kustwacht gaat ,,net zo lang door als nodig is" om het schip tot zinken te brengen, aldus een woordvoerder.

De schade aan het milieu blijft volgens de kustwacht klein. ,,Als er al brandstof aan boord is, zal het om diesel gaan. Dat verdwijnt snel en zal dus weinig gevaar voor de omgeving opleveren."

Er drijft nog veel meer puin in de oceaan als gevolg van de tsunami. Het gaat in totaal om 5 miljoen ton. Veel daarvan is inmiddels gezonken, maar een aanzienlijk deel is nog op drift.

Kustwacht VS opent vuur op spookschip
Kustwacht VS opent vuur op spookschip (Foto: ANP)