Ondernemingsraad COA wil Albayrak niet terug

De ondernemingsraad van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet dat de op non-actief gestelde directeur Nurten Albayrak terugkeert. De raad heeft de raad van bestuur, de raad van toezicht en de COA-medewerkers laten weten dat Albayrak niet welkom is 'in welke functie dan ook'.

Albayrak werd eind september op non-actief gesteld nadat de NOS op basis van anonieme bronnen had bericht over misstanden bij het COA. Ze zou een schrikbewind voeren en er zou een angstcultuur heersen. Ook zou Albayrak hebben gelogen over de hoogte van haar salaris.

Het hof oordeelde in januari dat Albayrak met ingang van vorige maand weer aan het werk mocht. Na overleg tussen Albayrak en het COA werd haar terugkeer echter uitgesteld in afwachting van de resultaten van de onderzoekscommissie die het handelen van Albayrak onderzoekt. De verwachting is dat het rapport spoedig verschijnt.

Het gerechtshof oordeelde woensdag dat Albayrak geen inzage krijgt in het onderzoeksmateriaal van de commissie die het werkklimaat bij het COA onderzoekt. De rechtbank kwam eerder tot eenzelfde oordeel.

Albayrak was naar de rechter gestapt omdat ze vond dat ze inzage moest krijgen in alle beschikbare informatie. Om goed gebruik te kunnen maken van haar recht op wederhoor, moest Albayrak volgens haar advocaat Anita Verbeek weten hoe de commissie aan bepaalde informatie komt. Dit is de ondernemingsraad in het verkeerde keelsgat geschoten.

"De ondernemingsraad constateert dat de aanpak van Albayrak de sociaal emotionele onveiligheid bij medewerkers binnen het COA heeft vergroot" zegt ondernemingsraadvoorzitter Ron Beerstra op Ornet.nl. "De oorzaak voor de onveiligheid zijn het kort geding en het hoger beroep dat mevrouw Albayrak heeft aangespannen." Een woordvoerder van het COA wilde geen inhoudelijk commentaar geven.