Laatste drie commissarissen Ajax stappen op

Volgens de Telegraaf duurt het niet lang meer voordat Edgar Davids, Marjan Olfers en Johan Cruijff als commissarissen van Ajax opstappen. Eerder al vertrokken Steven ten Have en Paul Römer, waardoor de weg vrij lijkt te zijn voor een geheel nieuwe Raad van Commissarissen.

De bestuursraad van Ajax wilde aanvankelijk drie tijdelijke commissarissen benoemen om zo te voorkomen dat de Amsterdamse club bestuurloos werd, maar trok dit verzoek gisteren bij de ondernemingskamer in. De vereniging Ajax, de NV Ajax, de ondernemingsraad en de overgebleven commissarissen hebben echter een akkoord gesloten, waardoor Davids, Olfers en Cruijff zullen vertrekken zonder dat ze geschorst worden en zonder dat er tegen hen een onderzoek ingesteld zal gaan worden. Ook voorkomen ze hiermee een veroordeling.

Als het gesloten akkoord op papier is gezet en definitief is ondertekend kan de bestuursraad op zoek naar nieuwe kandidaten voor de RvC. Bestuursraad-voorzitter Hennie Henrichs liet eerder al weten dat hij al kandidaten heeft, maar dat deze niet aan wilden treden voordat de vorige RvC in zijn geheel was vertrokken.

Namen die genoemd worden als nieuwe commissarissen zijn Theo van Duivenbode, Leo van Wijk en Hans Weijers. Van Duivenbode is oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord en heeft in het bestuur van voetbalbond KNVB gezeten. Van Wijk heeft in het verleden ook bij Ajax gespeeld en is plaatsvervangend directeur bij Air France-KLM. Weijers is oud-minster van het kabinet Kok-1 en is vertrekkend bestuursvoorzitter bij AkzoNobel. Dit trio zou op zoek moeten gaan naar een vierde en vijfde kandidaat.