Lokale interruptie: In Den Haag

Het is nog rustig in Den Haag deze ochtend. Toch hebben we er al een flinke reis in de trein op zitten. Marco, Bram, William en ik zijn afgereisd naar Den Haag voor een bezoekje aan de tweede kamerfractie van D66 Het idee bestond een half jaar geleden toen we een uitstapje met de fractie wilden doen met politieke inhoud. Het bleek mogelijk te zijn om een vergadering van de kamerfractie bij te wonen. Dat leek ons direct een leuk idee. De vrouwen zijn overigens niet meegekomen. Marion en Ellen konden de tijd niet vrij maken.

Terwijl we door de beveiliging gecontroleerd worden zie ik Wouter Koolmees al langslopen. Hij herkent enkele gezichten en groet ons, waarna hij doorloopt naar een vergadering die hij nog oor de fractievergadering heeft. We worden opgehaald door een medewerkster nadat we in de hal hebben gewacht. Ze brengt ons naar de D66-verdieping in het voormalige ministerie van Justitie. Een mooi oud gebouw dat is ingebed in de nieuwbouw. Het is er behoorlijk groot en overal hangen D66 posters en vlaggen. We worden naar de vergaderruimte geleid. Daar mogen we plaatsnemen op een paar stoelen die als een soort tribune fungeren. Naast ons is er nog een andere gast. Het is Coen Brummer, die een nieuwe medewerker gaat worden.

Wanneer het half elf is loopt de vergaderzaal snel vol. Alle fractieleden komen de zaal binnen en stellen zich aan ons voor. Vervolgens schuiven ze aan tafel. Ook een groep fractiemedewerkers en adviseurs schuift aan. Ook is er een afvaardiging van het partijbestuur, de jonge democraten en de eerste kamerfractie. Uit de eerste kamer schuift senator Hans Engels aan. Normaal gesproken blijkt dat fractievoorzitter Roger van Boxtel te doen. Kamerlid Magda Berndsen is de technisch voorzitter van de vergadering en zit naast Alexander Pechtold. Al snel komt de vergadering op gang. Te beginnen met de onderwerpen van buiten.

De veraderstijl is los en er wordt veel gelachen. Af en toe moet Magda de groep tot de orde roepen want de tijd dringt. Maar af en toe is het tijd voor een lolletje. Het is erg herkenbaar. Onze eigen fractievergaderingen gaan er ook op deze manier aan toe. Het is duidelijk dat er in de landelijke fractie een duidelijke teamspirit heerst. Heel veel bijzonders staat er niet op de agenda overigens. Twee punten zorgen voor echte discussie. De eerste is tussen Fatma Koser-Kaya en Wouter Koolmees. De vraag is hoe hard moet D66 nieuwe bezuinigingen op de kinderopvang moet uitsluiten. En Alexander Pechtold is toch wat kritischer over de nieuwe wapenregels van Ivo Opstelten dan woordvoerder Magda Berndsen. Anderhalf uur duurt de vergadering. Maar het is een leuke beleving voor wie bekend is met de politieke praktijk.

Na de fractievergadering worden we overgedragen aan de studente Zeynep die stage loopt. Een aardige jongedame die ons een rondleiding geeft. Ik was nooit eerder in het nieuwe gedeelde van de kamer geweest. Ze leidt ons ook naar het restaurant, waar we een heerlijke paaslunch krijgen.

De dag wordt afgesloten met de vergadering in de kamer zelf. We hebben plaatsgenomen op de tribune. Het begint bij het vragenuur. Het zijn Ivo Opstelten, Gert Leers, Maxime Verhagen, Joop Atsma en Henk Bleker die mogen komen opdraven. Met name Gert Leers krijgt het moeilijk met zijn uitspraken over Mauro. Martijn van Dam stelt de vragen en laat de minister zijn eigen uitspraken voorlezen. Ook Tofik Dibi van Groenlinks en Gerard Schouw van D66 geven de minister er flink van langs. De minister blijft echter ontkennen dat zijn uitspraken over Mauro gingen. Zwakke vertoning.

Langszaam loopt de kamer vol. Het is leuk om zoveel bekende gezichten ineens bij elkaar te zien. Recht onder ons zit de SP met Emile Roemer. Zo zie je de man nooit en zo zie je hem twee dagen op een rij. Wanneer de kamer vol is beginnen de stemmingen. Wanneer die afgelopen zijn lopen de kamerleden weer naar buiten om te overleggen of de pers te word te staan. Alexander Pechtold herkent ons op de tribune en groet ons nog even. Gerdi Verbeet meldt dat het tijd is voor het avondeten. Een goed idee. We verlaten de zaal om ergens wat te gaan eten alvorens we weer op de trein springen.