Nepdoctor vrijgesproken van verkrachting
Een 57-jarige man uit het Friese Tijnje die zich heeft voorgedaan als een medewerker van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is door de Leeuwarder rechtbank vrijgesproken van verkrachting. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden tien maanden cel omdat de man onder valse voorwendselen ontuchtige handelingen heeft verricht bij twee vrouwen uit zijn kennissenkring, in het kader van een door hem verzonnen onderzoek naar spierspanning in het lichaam.
Om de vrouwen zover te krijgen had de man papieren van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en zorginstelling Talant vervalst. Verder had hij zichzelf een paar valse academische titels toegedicht.
Hij had de twee vrouwen wijsgemaakt dat hij als medewerker van de RUG nog twee personen moest onderzoeken, anders zou hij zijn licentie kwijtraken. De vrouwen stemden toe en lieten zich door de nepdoctor onderzoeken.
Bij het lichamelijk onderzoek heeft de man ook de geslachtsdelen en de borsten van de vrouwen aangeraakt. Het OM achtte verkrachting van beide vrouwen bewezen, maar daar dacht de rechtbank anders over.
Bij verkrachting moet sprake zijn van dwang en dat zag de rechtbank in beide zaken niet terug. De vrouwen zijn weliswaar misleid door de Fries, maar ze zijn niet door hem gedwongen mee te werken aan het onderzoek.
Ook voor het plegen van ontucht was onvoldoende bewijs, omdat ook dan een element van dwang is vereist. De man heeft zich wel schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte. Voor het vervalsen van de documenten van de RUG en de zorginstelling werd hij veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur.
Omdat de rechtbank het recidivegevaar moeilijk kan inschatten en omdat de Fries nog steeds werkzaam is in de zorg legde de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf op van twee maanden.