Lokscooter binnen een uur gejat

De Amsterdamse politie heeft vorige week twee scooterdieven gepakt na de inzet van een lokscooter bij het Leidseplein. Lokscooters, maar ook loklaptops, worden sinds kort in heel Amsterdam door de politie ingezet.

De bewuste scooter, voorzien van een track-and-trace systeem, was vrijdag tegenover de Citybioscoop geplaatst. Een uur nadat de agenten het voertuig op slot hadden gezet werd deze gestolen. Daarop konden de twee dieven van 18 en 19 jaar in de kraag worden gevat. Volgens een zegsman van de politie werden lokscooters al eerder door wijkteams ingezet, maar is de aanpak nu in heel Amsterdam ingevoerd.

De volgende dag wist de politie drie laptopdieven tussen de 23 en 25 jaar oud aan te houden. Zij hadden laptops gestolen die door de sterke arm van een volgsysteem waren voorzien. De politie zegt ook andere zaken als lokaas in te zetten.

Volgens cijfers over 2011 worden er in Nederland circa veertig brommers en scooters per dag gestolen. Tachtig procent daarvan wordt nooit meer teruggevonden.