FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 oktober 2010

Succes voor Borsatofilm in buitenland

De film The Silent Army met Marco Borsato in de hoofdrol heeft op het Montreal Black Film Festival de prijs voor beste lange speelfilm ontvangen.

Regisseur Jean van de Velde heeft dat zaterdag gemeld. The Silent Army, een internationale hermontage van de film Wit Licht die vorige jaar in première ging op het Filmfestival van Cannes, was de openingsfilm van het Canadese festival.

The Silent Army vertelt over een kok (Borsato) die een vriend van zijn zoontje probeert te bevrijden uit een leger van kindsoldaten. De productie is inmiddels al in een groot aantal landen in de bioscoop te zien geweest. Zo draaide hij deze zomer in Oeganda, Kenia, Tanzania, Nigeria en Ghana.

Na de prijs op het festival in Montreal heeft het bedrijf K-films Amerique ook de distributierechten voor Canada gekocht. The Silent Army is daardoor vanaf half november te zien in een flink aantal arthousebioscopen in het Noord-Amerikaanse land. Verder komt de film voor het eind van het jaar uit in bioscopen in Groot-Brittannië en Turkije.

De Nederlandse pers had na de uitkomst van Wit Licht in de Nederlandse bioscopen veel kritiek op zanger Borsato, die in de film zijn acteerdebuut maakte. In het buitenland lijken critici minder over de prestaties van de zanger te vallen.

Hermontage The Silent Army werd vorige jaar uitverkoren als Nederlandse Oscarinzending. Uiteindelijk werd echter de film Oorlogswinter ingestuurd, omdat de Oscarorganisatie geen hergemonteerde films toe staat.

Groot succes voor Borsatofilm in buitenland
Groot succes voor Borsatofilm in buitenland (Foto: ANP)

22 mensen winnen ruim een miljoen

In totaal 22 Lottospelers hebben zaterdag per persoon ruim een miljoen euro netto gewonnen. De Jackpot van 36 miljoen euro, de hoogste Jackpot van de Lotto ooit, viel op hun loten. De prijs viel in de tweede prijsklasse, wat betekent dat de winnaars vijf getallen, in dit geval 5, 7, 8, 10, 14 en 44, en de kleur, geel, goed hadden voorspeld.

Volgens de Lotto is het uniek dat de prijs door zo veel spelers wordt gedeeld. Net als bij iedere Lottotrekking werden door een notaris zes getallen en een kleur getrokken. Zaterdagavond werd de Jackpot echter uitgekeerd in de prijsklasse waar het eerst een of meerdere winnaars waren.

De laatste keer dat de Jackpot van de Lotto viel was vorig jaar oktober in Den Haag. Toen werd een bedrag van 9,5 miljoen euro uitgekeerd. Vijf jaar geleden keerde de Lotto de op een na hoogste Jackpot van 20,8 miljoen euro uit. Aankomende zaterdag zit er 7,5 miljoen euro in de Jackpot.

Lafeber verliest leiding in Portugal

Maarten Lafeber is zijn leidende positie bij de Portugese Open in  Vilamoura alweer kwijt. Hij ging vandaag rond in 72 slagen (par) en zakte naar de zesde plaats, die hij nu deelt met Joost Luiten.

Luiten had een topdag en noteerde vandaag 65 slagen. Met een totaal van 203 hebben de Nederlanders vijf slagen achterstand op de nieuwe klassementsleider, Pablo Martin. De Spanjaard had voor de achttien holes vandaag slechts 63 slagen nodig. Hij heeft morgen twee slagen voorsprong op de Deen Jeppe Huldahl en de Brit Oliver Wilson. Robert-Jan Derksen staat na drie dagen op een gedeelde dertigste plaats met 207 slagen.

Kim Staelens naar WK volleybal, Stam niet

Kim Staelens is door bondscoach Avital Selinger opgenomen in de selectie voor het wereldkampioenschap volleybal. Debby Stam moet vanwege een blessure het WK missen.

De selectie van Staelens is bijzonder omdat ze vorige maand nog beviel van een dochter. Ze is echter alweer fit genoeg om mee te gaan naar het WK, volgende maand in Japan. Stam heeft echter teveel last van een rugblessure. "Debby heeft er alles aan gedaan om het WK te halen, maar helaas voor haar en voor het team is dat niet gelukt. Het WK komt nog te vroeg voor haar", aldus Selinger.

Uitslag Feyenoord - FC Twente

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur het duel tussen Feyenoord en FC Twente op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

Feyenoord

0 - 1

FC Twente


   78' Landzaat
 
 Gele kaart: Janko, Douglas, (FC Twente)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 43.000
Arbiter: Bossen
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Dijk
Leerdam (Smolov/80)
De Vrij
Bahia
De Cler
Fer
Bruins
Mokotjo
Schaken (Cabral/70)
Castaignos
Wijnaldum
  Michailov
Rosales
Wisgerhof
Douglas
Tiendalli (Kuiper/90+1)
Brama
De Jong (Landzaat/71)
Janssen
Ruíz
Janko
Chadli

Mollema: "Het was bar en boos"

Bauke Mollema werd vandaag in de Ronde van Lombardije achter Phillipe Gilbert twaalfde. De Rabobank-renner zag zijn aanvallende manier van rijden in de koude en nat verlopen koers niet beloond worden, maar was wel één van de weinige renners die na 260 kilometer de finishlijn zag.

"Ik zit te bibberen als een rietje. Het was steen- en steenkoud," zei Mollema die op vijftig kilometer van de streep de koers openbrak met een fraaie aanval. Het licht bij de Nederlander ging echter in de afdaling van de voorlaatste col uit, waardoor een groepje met Gilbert, Michele Scarponi en Vincenzo Nibali hem in kon halen.

"Het was nog veel te ver, maar ik voelde me op dat moment erg goed en wilde de koers harder maken. Ik probeerde er gewoon wat van te maken," zei Mollema die in de koers verkleumd raakte. "Ja, min of meer door de kou bevangen. Het was zo bar en boos in die afdaling. Rillen op de fiets en ik zat tegen de kramp aan. Ze haalden me in en reden direct door. Aanhaken was er toen niet meer bij. Ik was al blij dat ik op mijn fiets kon blijven zitten. Ik geloof wel dat ik tevreden mag zijn over de koers. Het was een helletocht."

'Tv-series leiden tot zorgen over gezondheid'

Medische tv-programma’s kunnen er aan bijdragen dat mensen zich meer zorgen maken over hun gezondheid. Die zorgen leiden tot een lagere levenstevredenheid.

Dat blijkt uit een onderzoek waarover het zorgvakblad Zorgvisie deze week bericht. De onderzoekers vroegen studenten naar hun televisiegedrag en hun levenstevredenheid. Daarnaast moesten ze inschatten hoe groot zij de kans achtten om zelf een hartinfarct of een ernstige ziekte te krijgen, zoals aids of kanker.

Studenten die veel medische series kijken, zoals House, Grey’s Anatomy of ER, schatten het risico dat ze zelf ziek worden hoger in dan mensen die deze series niet volgen. Reden hiervoor is dat zij zich sneller identificeren met de ziektes die in de tv-series voorkomen.

Het onderzoek is ook gepubliceerd in het vaktijdschrift Mass Communication and Society.

NOC*NSF en KNSB straffen Smit en Paul

NOC*NSF wil tot en met de Olympische Spelen van 2014 in Sotsji niet samenwerken met oud-schaatsster Gretha Smit en schaatscoach Ingrid Paul.

Daarnaast komt Paul een jaar lang niet in aanmerking voor een trainerslicentie van de KNSB. Dat maakten NOC*NSF en de KNSB vanavond bekend.

De maatregelen volgen op de uitkomst van het rapport van de 'commissie Turijn'. Begin juli constateerde de commissie dat het kamp rond Smit tijdens de Winterspelen van Turijn (2006) geld bood voor een startplek op de 5.000 meter.

Bolletjesslikker betrapt op Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport is zaterdag een bolletjesslikker betrapt. Het gaat om een 24-jarige man uit Litouwen, die via het regionale vliegveld naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest wilde reizen.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de zaak vrij uniek, aangezien op Eindhoven Airport vrijwel nooit bolletjesslikkers worden gepakt. "Dit soort dingen komen geregeld voor op Schiphol, maar vrijwel nooit op zo'n regionaal vliegveld."

Inmiddels hebben 39 bolletjes met een kleine tien gram cocaïne per bolletje het lichaam van de man verlaten. "Maar hij heeft aangegeven dat het er meer zijn", vertelt de woordvoerder. De marechaussee kwam de man op het spoor na een tip. Of de man alleen werkte of dat er meer mensen achter zitten, wordt nog onderzocht.

Uitslagen Eredivisie (16/10/2010)

 Om kwart voor acht begonnen er drie wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

VVV-Venlo

0 - 1

AZ


   89' Pellè
 
 Gele kaart: Moisander, Wernbloom, (AZ)
 
Stadion: Seacon Stadion - De Koel, Venlo
Toeschouwers: 7.500
Arbiter: Gumienny (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Gentenaar
Timisela
De Regt
Paauwe
Fleuren
Leemans
Josué
Tóth
Chula (Viana/78)
Boymans
Ahahaoui (Uchebo/64)
 

Romero
Marcellis
Jaliens
Moisander
Klavan (Viergever/16)
Wernbloom
Falkenburg
Schaars
Holman
Jonathas (Pelle/76)
Gudmundsson (Martens/56)


FC Utrecht

2 - 2

De Graafschap

 3' Wuytens
 12' Mulenga
   59' Bargas
 87' De Ridder
 
 Gele kaart: Nesu, Hersi, Nijholt, (FC Utrecht), Bargas, Demouge, (De Graafschap)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Vorm
Cornelisse
Schut
Wuytens
Nesu (Keller/83)
Mulenga
Sarota (Nijholt/65)
Duplan
Lensky
Mertens
v.Wolfswinkel (Demouge/67)
  Waterman
Nalbantoglu
Saeijs
J.Buijs
Fränkel
Bargas
Meijer
Rose
Jungschläger (Overgoor/81)
Hersi (Kujala/90 1)
Poepon (De Ridder/64)

ADO Den Haag

2 - 1

Excelsior

 65' Kubik
 90' Boelykin
   45+2' Vincken (pen)
 
 Gele kaart: Radosavljevic, Derijck, (ADO Den Haag), Wattamaleo, v. Steensel, Bovenberg, (Excelsior)
 Rode kaart: , Nelom (68)Nieveld (74) (Excelsior)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.000
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi
Derijck
Bosschaart (v.d. Bergh/61)
Kum
Immers
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek
Boelykin
Kubik
  Paauwe
Bovenberg
Nieveld
v.Steensel
Nelom
Clasie (Ramsteijn/76)
Wattamaleo
Koolwijk
Vincken (Waisapy/71)
Fernandez
Baltes (Lagouireh/56)

Ivanovic en Schnyder naar finale Linz

Ana Ivanovic staat voor het eerst in negentien maanden weer in de finale van een WTA-toernooi. De voormalig nummer een van de wereld was in het Oostenrijkse Linz in de halve eindstrijd met 6-3, 7-5 te sterk voor de Italiaanse Roberta Vinci. In de finale is Patty Schnyder, die met 6-2, 4-6, 7-5 won van Andrea Petkovic (6), de tegenstandster van Ivanovic (7).

Ivanovic kan het toernooi in Linz voor de tweede keer winnen. Twee jaar geleden boekte ze in de Oostenrijkse stad haar voorlopig laatste van acht WTA-titels. Opvallend genoeg had de Servische zich dit seizoen helemaal niet voor het hardcourttoernooi ingeschreven, maar na de afmelding van Serena Williams kreeg ze een wildcard toegewezen.

Schnyder kroop na een goed begin tegen Petkovic door het oog van de naald. De Zwitserse verzuimde de wedstrijd in de tweede set te beslissen en kreeg vervolgens in de derde set twee matchpoints tegen, werkte deze weg en plaatste direct daarna de beslissende break.


Ivanovic en Schnyder naar finale Linz (Foto: Novum)

Volleybalsters kloppen Cuba wederom

De Nederlandse volleybalsters hebben hun vierde en laatste ontmoeting met Cuba omgezet in winst, waardoor de stand in wedstrijden 3-1 is geworden en ze de DELA Trophy 2010 in ontvangst mochten nemen. In Almere werd het 25-20, 23-25, 26-24, 20-25 en 15-12 voor de vrouwen van Avital Selinger.

Cuba begon goed aan de wedstrijd en creëerde meteen een gat van vijf punten in de eerste set, maar doordat ze wat foutjes maakten kwam Nederland terug in de set en pakte het eerste bedrijf. De tweede set gaf eenzelfde beeld weer, maar nu zorgde Cuba er wel voor dat de stand gelijkgetrokken werd.

Ook in het derde bedrijf nam Cuba een vroege voorsprong, maar Nederland trok de stand gelijk en pakte uiteindelijk uiteindelijk het eerste setpunt. In de vierde set ging het tot 14-14 gelijk op, maar daarna wisten de Cubaanses een gaatjes te slaan en de stand in sets op 2-2 te brengen. Ook in de laatste set ging het lang gelijk op, maar dit keer was het Nederland dat een gaatje sloeg en de wedstrijd wist te pakken.

Pics or it didn't happen ...

Met een trots gevoel in mijn moederhart kijk ik naar mijn mooie dochter. Soms zo zelfverzekerd, zoals nu, maar soms ook nog een onzeker bang vogeltje. Zoals bijna alle pubermeisjes. “Toch heb je je niet aan de opdracht gehouden. Je mocht toch geen plaatjes laten zien?” Ik kan het niet laten, en trek haar plagend aan haar lange haar.”Dat heb ik toch ook niet gedaan?” reageert ze verbaasd.
“Ja hoor,” zeg ik, “het mooiste plaatje stond namelijk voor de klas!”

Debreceni speelt gelijk in aanloop naar PSV

Debreceni VSC heeft geen goede generale afgewerkt voor de Europese ontmoeting met PSV. De Hongaren speelden gelijk tegen MTK Boedapest.

Debreceni VSC krijgt PSV donderdag op bezoek in de Europa League. De Hongaren zijn doorgaans zeer productief in de vaderlandse competitie, maar tegen MTK Boedapest kwam de tegenstander van de Eindhovenaren niet tot scoren (0-0).

Het gelijkspel zorgt ervoor dat Debreceni voorlopig blijft steken in de middenmoot van de Hongaarse competitie. Het Europese duel met PSV is voor Balazs Dzsudzsák een speciaal duel. De linksbuiten verruilde Debreceni in 2007 voor PSV.

Uitslag Ajax - NAC Breda

Vanavond stond in de Eredivisie om 18:45 uur het duel tussen Ajax en NAC Breda op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dat duel.

AFC Ajax

3 - 0

NAC Breda

 15' Vertonghen
 30' El Hamdaoui
 79' Suárez
 
 
 Gele kaart: Penders, (NAC Breda)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 48.370
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Stekelenburg
Van der Wiel
Ooijer
Vertonghen
Emanuelson
Lindgren
Enoh (Eriksen/70)
De Zeeuw
Suárez
El Hamdaoui (Josefzoon/84)
Sulejmani (Mido/77)
  Ten Rouwelaar
Fehér
Penders
Loran
Koenders (Kolkka/69)
Gudelj
Luijckx
Gorter
Schilder
Boussaboun (Idabdelhay/83)
Amoah

Jeugdfoto misbruikt voor pornofilm: vrouw krijgt smartengeld

Lara Jade Coton uit het Engelse Tamworth liet zich zeven jaar geleden fotograferen tijdens een vakantie. Drie jaar geleden ontdekte de toen achttienjarige Lara zichzelf op de hoes van een Amerikaanse pornofilm. Hierna begon een rechtszaak waarin het jaren heeft geduurd haar gelijk te halen.

Jaren geleden plaatste Coton een vakantiefoto van zichzelf, waar ze als veertienjarig meisje als een volleerde diva poseert, op internet. Hiermee hoopte ze bekendheid te vergaren als fotografe. Tot haar ontsteltenis kaapte een Texaanse pornoproducent het kiekje en zette het op de hoes van de hardcore pornofilm 'Body Magic'.

De jonge vrouw sleepte pornoboer TVX voor de rechter. Ze eiste een fors bedrag wegens onder andere schending van het portretrecht en reputatieschade. De rechter achtte het bewezen dat Coton psychische schade heeft geleden en stelde haar in het gelijk. Hij kende de vrouw omgerekend bijna 94.000 euro smartengeld toe.

Body Magic
De gewraakte hoes van de re-release van deze pornotopper

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vanmiddag stond de tiende speelronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs op het programma. Koploper Spakenburg maakte geen fout en scoorde er weer lustig op los tegen Sparta Nijkerk, terwijl achtervolger Katwijk ook weer wist te winnen. Opvallend was de puntendeling van nummer drie Rijnsburgse Boys bij FC Lisse, dat voor aanvang van deze speelronde nog laatste stond. De onvervalste Bollenderby eindigde in 2-2. Beide teams kregen bovendien een rode kaart.

Even opmerkelijk was de puntendeling tussen het laag geklasseerde ARC en landskampioen IJsselmeervogels. Hoek verloor op eigen veld van Excelsior '31. De Zeeuwen, die volop investeerden in de selectie, staan nu laatste. HHC Hardenberg speelde voor het eerst in dit seizoen gelijk.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
ARC IJsselmeervogels 1-1
Barendrecht Capelle 1-0
HHC Hardenberg Flevo Boys Emmeloord 1-1
Hoek Excelsior '31 0-2
Katwijk CSV Apeldoorn 3-1
FC Lisse Rijnsburgse Boys 2-2
SC Genemuiden Harkemase Boys 3-1
Spakenburg Sparta Nijkerk 5-3

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 10 7 3 0 24 36 - 12
2 Katwijk 10 7 2 1 23 19 - 10
3 Rijnsburgse Boys 10 5 5 0 20 22 - 9
4 SC Genemuiden 10 6 1 3 19 20 - 18
5 IJsselmeervogels 10 5 3 2 18 16 - 11
6 HHC Hardenberg 10 5 1 4 16 17 - 10
7 Excelsior '31 10 4 2 4 14 15 - 15
8 Harkemase Boys 10 4 2 4 14 15 - 15
9 Barendrecht 10 4 2 4 14 9 - 12
10 Flevo Boys E. 10 3 4 3 13 12 - 15
11 Capelle 9 3 2 4 11 10 - 12
12 CSV Apeldoorn 10 2 3 5 9 10 - 21
13 Sparta Nijkerk 10 2 1 7 7 11 - 22
14 ARC 10 1 3 6 6 10 - 21
15 FC Lisse 9 1 2 6 5 10 - 18
16 Hoek 10 1 2 7 5 6 - 17

Xbox Live naar negen nieuwe landen

Microsoft heeft vandaag laten weten dat Xbox Live en Games for Windows Live, vanaf 10 november 2010 beschikbaar zal worden gesteld in negen nieuwe landen. Die nieuwe gelukkige landen zijn: Brazilië, Chili, Colombia, Tsjechië, Griekenland, Hongarije, Polen, Rusland en Zuid-Afrika.

Degenen in deze landen die al een buitenlands account hadden aangemaakt, wat wel al mogelijk was, kunnen hun informatie kosteloos overzetten naar hun nieuwe account in hun eigen regio. Het oude account zal dan tot het einde van de maand geldig blijven en met ingang van de nieuwe maand worden overgezet.

Het gebruik van Facebook, Twitter en Zune via Xbox Live of Games for Windows Live is in deze landen voorlopig nog niet mogelijk. Microsoft heeft nog niet bekendgemaakt op welke termijn dit wel mogelijk zal zijn.

De prijzen voor het gebruik van Xbox Live en Games for Windows Live zijn nog niet bekendgemaakt, maar Microsoft verwacht dat deze overeen zullen komen met de prijzen die gelden in de rest van de wereld.

Xbox Live 

[F3 Euro] Uitslag Race 1 Hockenheim

Edoardo Mortara heeft de eerste race van de Formule 3 Euroseries op Hockenheim op zijn naam geschreven. De kersverse kampioen won in een natte race voor Valterri Bottas en Marco Wittmann. Wel moest Mortara nog een ultieme aanval van Bottas doorstaan.

Mortara had poleposition getraind, maar vanwege de natte omstandigheden begon de race achter de safety car. Nadat het veld vrij was gegeven ging de Italiaan snel vandoor. Bottas was snel gestart, maar werd opgehouden door Roberto Merhi. Laatstgenoemde ging in de achtste ronde in de fout in het stadiongedeelte en schoot van de baan. Hierdoor verloor hij enkele plaatsen.

Bottas kon jacht maken op Mortara en in de voorlaatste ronde probeerde hij bij de hairpin na het lange rechte stuk de eerste plaats te pakken. Mortara hield de deur open en zag dat Bottas wijd ging zodat hij twee seconden kon pakken en de race kon winnen. Wittmann werd eenzaam derde.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Edoardo Mortara Signature-Plus 31:16.386
2 Valtteri Bottas ART Grand Prix +1.790
3 Marco Wittmann Signature-Plus +7.961
4 Alexander Sims ART Grand Prix +14.647
5 Roberto Merhi Mücke Motorsport +18.185
6 Laurens Vanthoor Signature-Plus +28.059
7 Christopher Zanella Motopark Academy +33.766
8 Daniel Juncadella Prema Powerteam +35.000
9 Antonio Felix da Costa Motopark Academy +47.944
10 Matias Laine Motopark Academy +1:01.873
11 Carlos Munoz Mücke Motorsport +1:18.155
12 Jim Pla ART Grand Prix +1:20.132
13 Sandro Zeller Jo Zeller Racing +1 Ronde
DNF Nicolas Marroc Prema Powerteam +15 Ronden

Man neergeschoten bij woningoverval

Een 46-jarige man is vrijdagavond geraakt door drie kogels tijdens een overval op een woning in Millingen aan de Rijn. De man en zijn gezin werden urenlang vastgehouden in hun eigen woning, meldt de politie zaterdag.

De overvallers drongen rond 21.00 uur de woning aan de Zeelandstraat binnen. De man, zijn 41-jarige vrouw en hun 10-jarige dochter werden bedreigd en de man werd behalve neergeschoten ook geslagen. Ook haalden de overvallers de woning flink overhoop, aldus de politie.

De overvallers gingen er rond middernacht vandoor. De vrouw belde uiteindelijk de hulpdiensten. Haar man is naar een ziekenhuis gebracht. Hij moet nog worden gehoord over de overval. De vrouw vermoedt dat er in totaal vier overvallers waren. Of de overvallers iets buit hebben gemaakt, is onduidelijk.

Leraar ontslagen na natte droom over leerlinge

Een Taiwanese scheikundeleraar is ontslagen wegens een natte droom. De plakkerige substantie kwam vrij na een droom over een leerlinge, zo bekende hij aan het bewuste meisje. Het meisje was niet gediend van de bekentenis en zorgde ervoor dat leraar Kuo de zak kreeg.

Kuo doceerde scheikunde aan een middelbare school in Taipei. Hij was erg populair bij de jongens, aangezien hij voor de klas geregeld een vieze mop vertelde. Op zijn beurt kende hij hun extra punten toe als zij op hun beurt hetzelfde deden.

De meisjes moesten echter niets van hem hebben. Zo keek hij de leerlinges niet in de ogen, maar bleef zijn blik meestal op hun borsten gericht. Op een dag sloeg hij zijn arm om een van de meisjes en deed hij haar een schokkende bekentenis. "Ik heb over jou gedroomd", beweerde hij. "Toen ik wakker werd, ontdekte ik dat ik een natte droom had gehad."

Het meisje meldde zich vol walging bij de schoolleiding, die hierop een onderzoek instelde naar het gedrag van de scheikundeleraar. Naar aanleiding van dit onderzoek besloot men Kuo de laan uit te sturen. De leraar kon zich echter niet vinden in de beslissing en klaagde zijn ex-werkgever aan. De rechter stelde de school echter in het gelijk en besloot dat Kuo maar ander werk moet zoeken.


Gelukkig heeft men er weer een mooi animatiefilmpje van gemaakt

Oranje Zwart en HGC door in EHL

Oranje Zwart en HGC hebben zich eenvoudig geplaatst voor de achtste finale van de Eurohockey League. Op het eigen veld in Eindhoven was Oranje Zwart met 10-1 te sterk voor KS Pomorzanin Torun uit Polen. HGC deed het ietsje minder, maar haalde ook flink uit. Het Oekraïense Olimpia Kolos Sekvoia kreeg met 9-2 klop.

Door de ruime zeges zijn Oranje Zwart en HGC al zeker van de volgende ronde. Oranje Zwart moet morgen nog wel om de groepswinst spelen tegen het Ierse Pembroke Wanderers, HGC neemt het op tegen Dinamo Kazan uit Rusland.

Eind oktober volgen de laatste vier poules van de eerste ronde tijdens een toernooi in het Spaanse Terrassa. Daar is Bloemendaal de Nederlandse vertegenwoordiger.

Van Bokhoven niet langer coach turners

Bram Bokhoven is niet langer hoofdcoach van het Nederlandse mannen turnteam. De Japanner Sadao Hamada is de nieuwe hoofdcoach en hij is ook woordvoerder tijdens het WK in Rotterdam.

"Het besluit is genomen om een optimale focus te krijgen na wat zich de afgelopen dagen heeft afgespeeld," aldus topsportmanager Hans Gootjes.  Van Bokhoven blijft wel deel uitmaken van de begeleidingsstaf.

Van Bokhoven en bondsarts Liesbeth Lim zijn sleutelfiguren in de affaire rond Yuri van Gelder. Zowel Lim als Van Bokhoven hebben een spreekverbod in die affaire.

“Ik kies nu voor de zes sporters in het team. Na het evenement is er tijd voor andere zaken," aldus Van Bokhoven in een schriftelijke reactie.

Blizzard klaagt makers Starcraft II cheats aan

Niet content met enkel het bannen van de cheaters die Starcraft II online onveilig maken, gaat Blizzard nu ook achter de makers van de cheats aan. Drie makers van de cheatprogramma's zijn door Blizzard aangeklaagd wegens overtredingen van de EULA, ofwel de 'End-User License Agreement', Battle.net gebruiksovereenkomsten en copyrightwetten.

De verklaring van Blizzard luidt: "Just days after the release of Starcraft II, Defendants already had developed, marketed, and distributed to the public a variety of hacks and cheats designed to modify (and in fact destroy) the Starcraft II online game experience. In fact, on the very day that Starcraft II was released, representatives of the hacks Web site advised members of the public that 'our staff is already planning new releases for this game.'"

Blizzard eist een schadevergoeding en een deel van de opbrengsten van de cheatprogramma's. Buiten het feit dat de programma's de licentieovereenkomst omzeilen is Blizzard ook boos omdat het plezier van de 'gewone' gamer ten onder gaat door de valsspelers. Hierdoor zal volgens de gamesgigant slechte mond tot mond reclame ontstaan voor de game, wat het imago van Blizzard kan beschadigen.

De beschuldigden, "Permaphrost" en "Cranix" uit Canada en "Linuxawesome," uit Peru, moeten in Los Angeles de zitting bijwonen, zoals vastgesteld in de EULA.

G. Elmont pakt goud in Rotterdam

Bij de grand prix-wedstrijden in Rotterdam heeft Guillaume Elmont goud veroverd in de klasse tot 81 kilogram. In de finale versloeg de oud-wereldkampioen Takahiro Nakai met een ippon.

Het broertje van Guillaume, Dex, verloor de finale in de klasse tot 73 kilogram met een yuko van de Portugees Joao Pina.

Bryan van Dijk maakte in Rotterdam zijn rentree nadat hij drie jaar vanwege een schouderblessure aan de kant stond. Hij ging in de eerste ronde al onderuit tegen Nicolas Tritton.

'Maagdenvliesgenezeres' opgepakt in Saoedi-Arabië

De Saoedische autoriteiten hebben een vrouw opgepakt die beweert bijzondere gaven te hebben. Zij zegt het maagdenvlies van jonge moslima's te kunnen genezen. De vrouw blijkt echter een kwakzalver te zijn en is in de boeien geslagen.

De zelfbenoemde genezeres wist talloze meisjes over te halen naar haar huis in Mekka te komen. Voor tweehonderd Saoedische riyal (37,85 euro) per keer mochten ze aan wat wierook snuiven, waarna hun vliesje weer was gelijmd. Zo spiegelde het vrouwtje de wellustige moslima's voor. Een vrouwelijk familielid diende als telefoniste om de afspraken met de 'maagdenvliesdokter' te noteren.

"We hebben deze vrouw gearresteerd omdat haar activiteiten slechts misleidend zijn en geen medische basis hebben", licht Abdul Rahman Al Ruwais, hoofd van de Arabische afdeling Geneeskunde aan het Ministerie van Gezondheid in Mekka, toe. "We hebben haar overhandigd aan de betrokken autoriteiten die de nodige maatregelen tegen haar zullen nemen."

Wüst hervat training

Schaatsster Ireen Wüst is naar eigen zeggen voldoende hersteld om begin november aan de Nederlandse afstandskampioenschappen mee te doen.

De olympisch kampioene op de 1.500 meter onderging eind september een medische ingreep aan haar buik. Er werd een goedaardig gezwel van haar eierstokken verwijderd. Wüst moest twee weken rust houden en is momenteel in het Duitse Erfurt met de TVM-schaatsploeg op trainingskamp.

,,Ik train weer en heb nu een eigen revalidatieprogramma. Het plan is dat ik op het NK de 500, 1.000, 1.500 en de 3.000 meter rijd. Ik wil me aan die planning houden’’, aldus Wüst.

Ireen Wüst hervat training
Ireen Wüst hervat training (Foto: ANP)

Doden door overstromingen in Zuid-Rusland

Overstromingen in het zuiden van Rusland hebben aan zeker elf mensen het leven gekost, drie mensen worden nog vermist. Ten minste 160 mensen moesten worden geëvacueerd. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

Na twee dagen van zware regenval in de regio Krasnodar trad een rivier in de bergen buiten haar oevers en veroorzaakte een stortvloed aan water dat vanuit de bergen op de dorpen af raasde.

Een woordvoerder van de lokale autoriteiten zei dat drie van elf slachtoffers oudere mensen zijn die niet meer uit hun huizen konden komen. 160 bewoners zijn vrijdag geëvacueerd, maar toen de regen zaterdag afnam zijn de meesten weer terug naar huis gekeerd om de schade op te nemen.

De regenval heeft ook voor modderstromen in de bergen gezorgd waardoor verschillende delen van de Noordelijk-Kaukasische spoorweg geblokkeerd zijn.

'Duits verbod gedwongen huwelijk in de maak'

De Duitse regeringscoalitie CDU/CSU en FDP wil volgens het Duitse weekblad Focus gedwongen huwelijken officieel strafbaar maken. Daarvoor komt een extra paragraaf in het wetboek van strafrecht, aldus het blad zaterdag in een voorpublicatie.

Wie een ander onder dreiging van geweld tot een huwelijk dwingt, kan dan worden veroordeeld tot een gevangenis van zes maanden tot vijf jaar. Tot nu toe kan het dwingen tot een huwelijk alleen als bedreiging met geweld worden bestraft met eveneens maximaal vijf jaar celstraf.

Als het verbod is ingegaan kunnen buitenlanders die met iemand met de Duitse nationaliteit trouwen pas na drie jaar huwelijk een verblijfsvergunning onafhankelijk van de partner krijgen, aldus Focus. Nu is dat twee jaar.

Gilbert wint Ronde van Lombardije

Philippe Gilbert heeft net als vorig jaar de Ronde van Lombardije gewonnen. De Belg kwam in Como solo over de streep.

Zes renners gingen al vroeg in de aanval: Albasini,Da Dalto, Mirenda, Gallopin, Carlström en Caccia. Hun voorsprong werd meer dan acht minuten. Caccia bleef als laatste over, maar hij werd op 45 km van de streep ingelopen, als eerste door Bauke Mollema, die bergop bij de rest was weggereden. In de afdaling, die door de stromende regen nog lastiger was, werd de Nederlander weer ingelopen. Gilbert, Nibali en Scarponi vormden de kopgroep, maar nadat Nibali onderuit gingen bleven er nog twee koplopers over.

Op vier kilometer van de streep moest Scarponi Gilbert laten gaan nadat op een klimmetje zijn versnellingsapparaat weigerde. Gilbert kon daardoor solo naar zijn tweede zege van deze week rijden en uiteindelijk met tien seconde voorsprong over de streep komen.

Dick Maas vindt affiche Sint 'braaf'

De filmposter van de nieuwe film van Dick Maas, getiteld Sint, zorgt voor veel ophef bij zowel ouders als kinderpsychologen. De poster zou te griezelig zijn en jonge kinderen onnodig shockeren. Veel ouders hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Dick Maas vindt de ophef echter overdreven.

"Stel dat je naar de bioscoop gaat voor een onschuldige kinderfilm en je loopt ineens tegen dit affiche aan van deze 'griezelsint'. Probeer dan maar eens recht te praten dat Sinterklaas een ware kindervriend is", vertelt Barbara Wilkes, moeder van drie kinderen. "Sinterklaas is het grootste volksfeest van ons land. Als je dit affiche in het straatbeeld terug gaat zien en je er met een onschuldige peuter op de fiets langs komt, vind ik dat zeer ongepast. Ik heb geen idee hoe je dat moet uitleggen aan je kind."

De Reclame Code Commissie houdt binnenkort een speciale vergadering over de kwestie en zal daarna met een uitspraak komen. Dick Maas vindt de kritiek overdreven: "Het is nog een heel braaf affiche, vind ik. Ik ken ook wel horrorfilms zoals 'Saw' met daarin afgehakte ledematen die ponticaal op posters in bushokjes te zien zijn. Zeg gewoon tegen je kinderen dat het de broer van de echte Sinterklaas is en dat hij er een beetje raar uit ziet. De film is trouwens ook helemaal niet voor kinderen bestemd." Dat ouders moeite hebben met uitleg geven over poster aan hun kinderen vindt hij geen argument. "Ze kunnen de kinderen bijna 7 jaar lang voor de gek houden door vol te houden dat Sinterklaas echt bestaat, dan ben je ook wel inventief genoeg om uit te leggen dat dit niet de echte is."

De meeste bioscopen hangen de poster echter gewoon op. Kinderpsycholoog Tischa Neeve vindt de poster niet 'pedagogisch verantwoord', en adviseert ouders vooral luchtig te reageren. "Zeg gewoon dat het een film voor grote mensen is en wijs erop dat deze Sint er toch wel anders uit ziet dan de 'echte' Sint. Het is niet de Sinterklaas uit Spanje die de kadootjes komt brengen maar een andere gekke nep-sint."

En de kinderen? Ilse (6) vindt het een rare Sinterklaas, maar het ondermijnt haar geloof niet: "Wat een rare Sinterklaas is dat. Hij ziet er niet zo lief uit. Hij heeft ook zo'n rare staf in de vorm van een slang. De Sint van de televisie ziet er leuker uit."


Poster van Dick Maas' Sint

Goud voor judoka Willeboordse in Rotterdam

Bij de grand prix-wedstrijden in Rotterdam heeft judoka Elisabeth Willeboordse goud veroverd in de klasse tot 63 kilogram. In de finale versloeg ze de Sloveense Ursula Zolnir met een yuko.

In de halve eindstrijd had Willeboordse landgenote Anicka van Emden nog verslagen in de extra tijd.

In de klasse tot 70 kilogram was er brons voor Linda Bolder. In de halve eindstrijd verloor ze met een ippon van de Italiaanse Erica Barbiera.

Metalfan bijt oor beveiliger af

Een Zweedse fan heeft gisteren tijdens een concert van de Amerikaanse metalband W.A.S.P. het oor afgebeten van een aanwezige beveiligingsbeambte. De veertigjarige, bijtgrage man had veel te diep in het glaasje gekeken.

Het metalconcert vond gisteravond plaats in Örebro, in het midden van Zweden. De dronkaard liep op de security af en begon te schelden. Vervolgens beet hij deze zo hard in zijn oor, dat de beveiliger een deel van zijn oor moet missen.

De dronkelap werd van het concert geëscorteerd en ter ontnuchtering opgesloten in een politiecel. Tijdens een verhoor later heeft de politie hem formeel gearresteerd.

W.A.S.P., een metalband die al sinds 1982 aan de weg timmert, vervolgt hun tour in Zweden ondanks het incident. Hoe het nu met het oor en zijn eigenaar is, is helaas niet bekend.


Brengt de oren ernstige schade toe

Siëstastrijd: snurken voor extra punten

De eerste stap naar roem in Spanje doe je door rustig op een bed te gaan liggen. Ogen dicht en langzaam wegdoezelen. Het eerste nationale siëstakampioenschap is onderweg. "Het moderne leven is een gevaar voor de siësta," aldus Daniel Blanco, president van de Nationale Vereniging van Vrienden van de Siësta. "Als je een siësta doet, denkt iedereen dat je een kalm en goed leven hebt. Dan is het moderne leven een directe aanval."

Blanco en zijn geestverwanten vrezen dat de siësta in gevaar is door het steeds haastiger wordende leven in Spanje. Daarom organiseren zij dit siëstakampioenschap, waarin de deelnemers worden getest op hun slaapwijze in een tijdsbestek van twintig minuten. Punten zijn te verdienen door de lengte van de slaap in de opgegeven tijd, ongewone slaapposities, bijzondere pyjama's en jawel, een hoop extra punten krijg je door luidruchtig te snurken.

Het winkelcentrum waar het kampioenschap wordt gehouden is een typisch voorbeeld van hetgeen waar Blanco tegen ageert. Tijdens de lunch blijven de winkels gewoon open, dus niemand slaapt meer tussen de middag. In Spanje's pogingen om bij te blijven met de wereldeconomie wordt er steeds meer gewerkt, en is het maar de vraag of de traditie van de siësta zal blijven bestaan.

Mishandelde vrouw bezweken aan verwondingen

Een 63-jarige vrouw uit Breukelen die donderdagavond ernstig gewond werd aangetroffen in haar woonplaats is zaterdag in een ziekenhuis bezweken aan haar verwondingen. Dat meldt de politie. De 39-jarige man uit Breukelen die kort na de vondst van de zwaargewonde vrouw werd opgepakt, zit nog steeds vast. De politie doet onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de dood van het slachtoffer.

Een getuige vond de zwaargewonde vrouw donderdagavond op het Bisschopswater in de Utrechtse plaats. Onderzoek wees uit dat de vrouw mogelijk mishandeld was.

De Chileen achter de reddingsoperatie

Drie dagen nadat de 33 Chileense mijnwerkers diep onder de grond werden ingesloten, moest Andre Sougarret bij de Chileense president komen. Die kwam meteen tot de kern: Sougarret was degene die de mannen naar boven moest halen.

In eerste instantie had Sougarret zo zijn zorgen: ze wisten niet of de kompels nog leefden en de druk om ze te bereiken was groot. Hij wist bovendien dat hij de schuld zou krijgen als de mannen dood gevonden werden 'omdat we ze niet konden vinden of omdat het werk te langzaam vorderde'. Maar uiteindelijk werd er contact gelegd, kon het werk gestart worden en noemden de mijnwerkers hem 'baas'. Vanaf het begin tot het einde was Sougarret de man met de antwoorden.

De manier waarop de 46-jarige Sougarret de operatie leidde was zo succesvol dat vrijwel alle mijnwerkers vrijdag in goede gezondheid het ziekenhuis al konden verlaten. In een interview met persbureau AP vertelde Sougarret dat hij zorgvuldig een team van deskundigen heeft samengesteld en zeer methodisch te werk ging in wat de grootste uitdaging van zijn leven zou zijn.

"Ik stond mezelf niet toe te denken over wat er met de mannen gebeurd was, dat zorgt voor veel onrust", zei hij. "Ik zei tegen mezelf, 'Mijn doel is om een uitweg te creëren. Houd dat goed in de gaten. Waarom ze daar waren en wat er gebeurd was, dat was niet mijn verantwoordelijkheid. Mijn verantwoordelijkheid was om ze naar boven te krijgen."

Het bleek al snel dat er een geheel nieuwe schacht geboord moest worden, omdat boren door de gevallen rotsblokken een groot instortingsgevaar zou betekenen. Sougarret wilde betrouwbare kaarten, maar de mijn was in zijn lange geschiedenis verworden tot een honingraat en betrouwbaar waren de kaarten allerminst. Er moest gegokt worden waar precies geboord zou worden.

Bij eerste boorpoging werden de mannen niet bereikt. Sougarret stond onder enorme druk. Bij de tweede poging was er echter een briefje aan de boorkop bevestigd: "Het gaat goed, we zijn alle 33 in de schuilplaats."

Vanaf het moment dat de mannen bereikt waren, sprak Sougarret elke dag met de mijnwerkers, eerst door een telefoon die naar beneden werd gelaten, later via videoboodschappen. "Ze gaven ons ideeën. Ze waren proactief", zei hij.

Toen de schacht eenmaal geboord was, was Sougarret niet langer nerveus. "Ik heb altijd gezegd dat als de mensen nog leven en ik contact met ze heb en voedsel bij ze kan krijgen, dan kunnen ze een jaar beneden doorbrengen en zal er niks met ze gebeuren. Het was een kwestie van tijd."

PVV: staatssecretaris moet tweede pas wegdoen

PVV-leider Geert Wilders wil dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (Volksgezondheid) afstand doet van haar Zweedse nationaliteit. Hij zal dat de CDA-bewindsvrouw vragen in een motie die hij zal indienen tijdens het debat over de regeringsverklaring, dat na het herfstreces plaatsheeft.

Wilders heeft dat zaterdag aan persbureau ANP laten weten. De PVV steunt het minderheidskabinet van VVD en CDA en heeft ook meegekeken naar de bewindspersonen die de twee partijen wilden benoemen. Hij zegt echter dat hij niet is geïnformeerd over het dubbele paspoort van Veldhuijzen. Zaterdag kwam naar buiten dat de staatssecretaris behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit heeft. "Ik wist hier niks van", aldus Wilders.

Hij benadrukt dat de PVV nog steeds vindt dat een dubbele nationaliteit van bewindslieden "erg ongewenst" is, omdat dat volgens hem tot loyaliteitsproblemen en belangenverstrengeling kan leiden. Bij het vorige kabinet maakte Wilders een groot punt van de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak.

In het debat in 2007 over de regeringsverklaring eiste Wilders hun aftreden, maar dat had volgens hem niets te maken met hun islamitische achtergrond. "Als de heer Aboutaleb een blonde kuif had gehad en een Zweeds paspoort, had ik nu precies hetzelfde gezegd", zei hij destijds letterlijk. Wilders kreeg destijds geen enkele steun voor de motie van wantrouwen tegen de twee bewindslieden.

PVV: staatssecretaris moet tweede pas wegdoen
PVV: staatssecretaris moet tweede pas wegdoen (Foto: ANP)

Kromowidjojo maakt rentree in Rouen

Ranomi Kromowidjojo heeft in het Franse Rouen, waar momenteel de Arena Sprint Meeting wordt gehouden, haar rentree gemaakt. De zwemster is helemaal hersteld van een hersenvliesontsteking.

Kromowidjojo liet in de eerste twee races, de 50 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag, meteen van zich horen. De Nederlandse zwemster werd op beide afstanden eerste.

Tijdens het trainingskamp op Tenerife, in aanloop naar het EK zwemmen in Boedapest, werd bij Kromowidjojo hersenvliesontsteking geconstateerd. Hierdoor zag ze haar deelname aan het EK in het water vallen. Half september trainde ze voor het eerst weer mee.

Kromowidjojo geeft volgende maand ook acte de presénce bij het EK kortebaan, dat in Eindhoven wordt gehouden.

Leonardo keert volgende week terug bij selectie

Leonardo keert volgende week weer terug bij de selectie van NAC Breda. Dit heeft de technisch directeur van de Bredanaars, Jeffrey van As, vandaag bekend gemaakt.

"Leo heeft me aangegeven dat hij weer zijn best zal gaan doen. Zondag traint hij weer mee. Dan zit zijn disciplinaire straf er op", liet Van As in een reactie weten.

Leonardo trainde in de afgelopen twee weken alleen maar voor zichzelf. De aanleiding hiervoor was de reactie na zijn wissel tijdens het duel tegen N.E.C. Nijmegen. De Braziliaanse aanvaller schopte onder meer een flesje water om.

Dit incident was overigens niet de enige reden voor uitsluiting. In het verleden vonden er nog een paar voorvallen plaats, waarna NAC Breda twee weken geleden de eerdergenoemde maatregel nam.

Eddy Zoëy: Spijt van belediging

Eddy Zoëy heeft vrijdag in Paul de Leeuws MaDiWoDoVrijdagshow verteld dat hij spijt heeft van het beledigen van kandidaat Corina in zijn datingprogramma Take Me Out. Donderdagavond ging Zoëy flink over de schreef door het liedje 'Heb jij een spiegel thuis?' samen met het publiek te zingen tegen Corina.

Zoëy: "Dit meisje heeft tien afleveringen lang in de eerste ronde, die puur over uiterlijk gaat, jongens weggedrukt. Dat deed ze met teksten als: 'Je kop staat me niet aan' en 'Ik vind dat je een rotkop hebt'. We hebben haar een paar keer gewaarschuwd. Toen kwam mijn ergernis eruit."

"Als ik het terugzie, krijg ik zelf ook wel een beetje kromme tenen. Ik had het niet moeten doen. Daar moet je boven staan. Maar druk dan ook niet iedere keer jongens weg op hun uiterlijk", vervolgde de RTL-presentator.


Eddy Zoëy donderdag in Take Me Out

Zidane en Mourinho gaan samenwerken

Zinedine Zidane gaat samenwerken met José Mourinho, de trainer van Real Madrid. De voormalig voetballer is al adviseur van de voorzitter van De Koninklijke, Florentino Perez, maar zal zich nu ook met het eerste elftal gaan bemoeien.

"Ik ga vaker met hem werken," liet Zidane in een reactie op de Franse radio weten. "Daar ben ik blij mee, want ik wil meer betrokken raken met de structuur van de club."

Zidane zwaaide in 2006 af als profvoetballer en probeerde onlangs de crisis binnen de Franse nationale ploeg in te perken. Sinds het WK voetbal, dat in Zuid-Afrika werd gehouden, loopt het bij Les Bleus absoluut niet lekker.

Geheugensteuntje FOK! Voetbalmanager Ronde 9/10

De negende en tiende KNVB-speelronde in de Eredivisie staan weer op de agenda. Denk eraan dat je nog even hebt om wijzigingen in je FOK! Voetbalmanagerteam op te slaan. Dat geldt dus ook voor degenen die zich onlangs hebben ingeschreven en hun voetbalteam nog niet konden bevestigen.

De FOK! Voetbalmanager 2010/2011 sluit voor Ronde 9/10 op morgen, zaterdagmiddag 16 oktober om 17:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt!

Ben je op vakantie geweest of ga je nog op vakantie? Niet getreurd: er is nog niets verloren als je een ronde moet missen. Zeker aan het begin van de FOK!competitie ligt alles nog open, en heb je nog alle kans om je concurrenten in- of bij te halen. De bal is rond, toch?

Schrijf je hier alsnog in voor de FOK! Voetbalmanager 2010/2011. Je moet wel geregistreerd zijn op FOK! En als je al een team hebt, heb je dus nog tot morgenmiddag 17:59 uur om je wijzigingen door te voeren en op te slaan.

Zondagavond 24 oktober na 24:00 uur gaat de manager weer open en is Ronde 9/10 gespeeld. Daarna kan er weer een Puntenbericht opgemaakt worden. Pas na 24 oktober kun je dus eventuele wijzigingen in je team weer bevestigen, in de tussentijd kun je alleen wat proberen met verschuivingen. Je kunt je wel wel inschrijven en je aanmelden bij een subleague, maar geen voetbalteam samenstellen inclusief opslaan.

Prijzen zijn bekend

De prijzen die je kunt winnen in de voetbalmanager zijn bekend. Zo ligt er onder meer voor de eerste drie in het eindklassement een officieel wedstrijdshirt van zijn of haar voetbalclub klaar. De prijzen zijn hier te vinden.

[WvdW] Voorbeschouwing FC Groningen - sc Heerenveen

De afgelopen week stond in het teken van interlandvoetbal, maar dat is nu weer voorbij. Komend weekend wordt er volop gespeeld in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Daarom is het hoog tijd voor een voorbeschouwing op de Wedstrijd van de Week, namelijk de noordelijke derby tussen FC Groningen en sc Heerenveen.

FC Groningen

FC Groningen heeft in de eerste acht speelronden van de Eredivisie uitstekend gepresteerd. De mannen van trainer Pieter Huistra, de opvolger van de vertrokken Ron Jans, wonnen vier wedstrijden. Daarnaast werd er nog drie keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Hierdoor staan de Groningers op een uitstekende vierde plaats met vijftien punten. Dat zijn er maar drie minder dan PSV, dat momenteel aan de leiding gaat.

De Groningse formatie wil dit seizoen proberen voor de zesde keer op rij plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal afdwingen. Aan het einde van het vorige seizoen streed de ploeg ook om Europees voetbal, maar ging toen roemloos ten onder tegen FC Utrecht. De Domstedelingen wonnen beide duels met overtuigende cijfers (3-1 en 2-0).


Ron Jans werkte jarenlang voor FC Groningen, maar is nu hoofdtrainer bij sc Heerenveen (Wikimedia Commons/Paulblank)


Huistra kan in de derby tegen sc Heerenveen in elk geval geen beroep doen op Leandro Bacuna, die last heeft van een blessure aan zijn enkel. Ook Oluwafemi Ajilore, die met problemen aan zijn hamstring kampt, doet niet mee tegen sc Heerenveen. Daarnaast zullen nog eens twee spelers afvallen, waardoor de selectie van FC Groningen wordt teruggebracht naar achttien spelers. De verwachting is in elk geval dat Tom Hiariej nog af zal vallen. De middenvelder trainde pas twee dagen voluit mee, nadat hij weer was hersteld van een kwetsuur aan zijn hamstring.

sc Heerenveen

sc Heerenveen beleeft momenteel een moeizame periode. In de laatste twee competitieronden werd even zovaak gelijk gespeeld. Roda JC en ADO Den Haag namen beide een punt mee uit Friesland. Naast deze twee remises liepen de Friezen nog eens twee keer tegen een gelijkspel aan. Verder werd er nog twee keer gewonnen en twee keer verloren. Door deze sportieve prestaties staat de ploeg uit Heerenveen op de tiende plaats in de Eredivisie en behaalde pas tien punten.

Voor trainer Ron Jans wordt het treffen met FC Groningen in elk geval erg bijzonder. De oefenmeester maakte aan het begin van dit seizoen de overstap naar Friesland, nadat hij acht jaar lang de scepter over de selectie van FC Groningen zwaaide. "De jaren bij FC Groningen zijn de mooiste in mijn voetballeven. Daar ben ik de club enorm dankbaar voor", liet de coach bij zijn afscheid weten. Toch zal hij komend weekend alles in het werk willen stellen om een zege binnen te halen.


Bas Dost brak vorig jaar door bij Heracles Almelo en scoort nu in Friesland


sc Heerenveen kan dit weekend in elk geval geen beroep doen op Michal Svec, vanwege een blessure aan zijn hamstring. Achter de namen van Arnold Kruiswijk (bovenbeen) en Roy Beerens (lies) staat nog een vraagteken. Trainer Jans was na afloop van de training van vrijdag in elk geval positief over de lichamelijke staat van beide heren.

Historie

FC Groningen en sc Heerenveen staan dit weekend voor de 33e keer tegenover elkaar. Van de voorgaande ontmoetingen wonnen de Friezen er maar liefst zeventien. De Groningse formatie doet het wat slechter met zes zeges. Daarnaast werd er ook nog negen keer gelijk gespeeld.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden, was aan het begin van dit jaar. Toen trok FC Groningen aan het langste eind door een treffers van Tim Matavz, die door Thomas Enevoldsen werd bediend, en Andreas Granqvist. Beide spelers staan ook dit seizoen weer onder contract bij de club uit Groningen.

Op 6 september 1996 werden de meeste doelpunten gemaakt. sc Heerenveen trok uiteindelijk aan het langste eind door FC Groningen, dat in eigen huis speelde, met 5-1 te kloppen. Romeo Wouden was destijds de gevierde man aan de zijde van de Friezen. Hij scoorde namelijk twee keer.

Laatste vijf ontmoetingen

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
20/01/2010 Eredivisie FC Groningen SC Heerenveen 2 - 0
12/09/2009 Eredivisie SC Heerenveen FC Groningen 0 - 1
07/03/2009 Eredivisie SC Heerenveen FC Groningen 2 - 1
28/12/2008 Eredivisie FC Groningen SC Heerenveen 2 - 3
14/03/2008 Eredivisie FC Groningen SC Heerenveen 0 - 1

Wedstrijdinformatie

De 33e wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen staat voor aanstaande zondag op de rol. Het duel, dat in het Euroborg-stadion wordt gespeeld, staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel en begint omstreeks 14:30 uur.

Discussieer hieronder alvast over de opstellingen en de mogelijke uitslag!

"Daley Blind moet hard blijven werken"

Toby Alderweireld adviseert teamgenoot Daley Blind hard te blijven werken. De Ajacieden speelden lang samen in het beloftenelftal.

"Je moet een beetje geluk hebben in het voetbal", weet Alderweirld, die zijn verhaal doet in Ajax Life. "Er moet een plekje zijn en als je dan de kans krijgt, moet je die nemen. Daley heeft daar een beetje ongeluk in gehad en zijn kans is nog niet geweest."

Blind leek klaar voor een stapje hogerop nadat hij vorig seizoen een half jaar werd uitgeleend aan FC Groningen. Daar maakte hij indruk. "Het klinkt als een cliché, maar Daley moet gewoon hard blijven werken en zijn best doen, dan komt die kans vanzelf. Hij deed het goed bij Groningen en heeft veel kwaliteit", aldus Alderweireld.

Blind zal zich vooral moeten focussen op de positie van linksback, aangezien alle overige posities vast lijken te staan. Door de blessure van Vurnon Anita zijn er wellicht mogelijkheden, al lijkt Urby Emanuelson vanavond de positie in te nemen tegen NAC Breda.

Ook Federer naar finale Shanghai

Roger Federer heeft zaterdag in Shanghai revanche genomen op Novak Djokovic voor de halve finale van de US Open. Bij het Masters-toernooi in de Chinese havenstad was de Zwitser met 7-5 en 6-4 de sterkste. In de eindstrijd neemt Federer het op tegen Andy Murray. Die was eerder vandaag Juan Monaco met 6-4 en 6-1 de baas.

Het duel tussen Federer en Djokovic was er een van hoog niveau. De beide kemphanen trakteerden het publiek regelmatig op prachtige punten en waren allebei ook gevaarlijk op de opslag van de tegenstander. In de vierde game kreeg Djokovic de eerste vier breakpunten, maar Federer leek zijn beste spel te hebben bewaard voor die momenten.

Daarna ging het weer gelijk op in de set tot Federer op 5-5 zijn eerste breakpunten kreeg. De eerste werkte Djokovic nog weg, maar op de tweede kans sloeg de Zwitser toe. Direct in de openingsgame van het tweede bedrijf sloeg Federer nogmaals toe en de teleurgestelde Djokovic leverde in de vijfde game nogmaals zijn opslag in: 1-4.

Daarna ging Djokovic 'va banque' spelen en dat leverde de nummer twee van de wereld succes op. Hij brak eenmaal terug en kwam tot 4-3. Federer liet zich echter niet van de wijs brengen en serveerde de partij uit.

De Jong lacht om horrortackle

Nigel de Jong bezorgde Hatem Ben Arfa bijna twee weken geleden een dubbele beenbreuk. Tijdens de training van afgelopen vrijdag dreven de spelers van Manchester City de spot met de overtreding van de international van het Nederlands elftal.

In het trainingspotje ging De Jong het duel aan met Kolo Touré, die vervolgens naar de grond ging en deed of hij een ernstige blessure had opgelopen. Dit zorgde vervolgens voor lachende gezichten bij de selectie. Iemand van de technische staf deed er nog een schepje bovenop en toonde de Nederlander een zogenaamde gele kaart.

Een woordvoerder van Manchester City heeft inmiddels in The Sun gepoogd het voorval te verklaren. "Het ging om een trainingspartijtje en Nigel de Jong heeft niet de bedoeling gehad het incident met Hatem Ben Arfa na te bootsen."

De tackle op Ben Arfa had voor De Jong grote gevolgen. Zo werd hij door bondscoach Bert van Marwijk uit het Nederlands elftal gezet en kreeg hij Olympique Marseille, de eigenaar van de aanvaller, achter zich aan.

[WK turnen] Turners klagen over springplank

Het WK turnen, dat vandaag in Rotterdam van start is gegaan, begon met een groot aantal klachten over de springplank. Achttien turnbonden hebben inmiddels hun ongenoegen geuit over de ploeg, die in Nederland is gemaakt.

Vooral mannelijke turners hebben veel problemen met de nieuwe springplank. Volgens hen veert hij te veel door, waardoor een sprong niet goed kan worden uitgevoerd. Dit leidde op de trainingen, die eerder deze week werden gehouden, tot een aantal valpartijen. De vrouwelijke turners hebben minder last van de springplank, aangezien zij lichter zijn dan de heren.

Bruno Grandi, voorzitter van het overkoepelende orgaan binnen de gymnastieksport (FIG), heeft inmiddels laten weten een bijeenkomst met alle teamleiders van de deelnemende landen te hebben belegd.

Gebroeders Van Calker gaan door

Edwin en Arnold van Calker stoppen voorlopig nog niet met het bobsleeën. Dit hebben de broers uit Groningen vandaag bekend gemaakt. De heren willen in elk geval nog één seizoen doorgaan en wachten momenteel op een reactie van de bobsleebond.

De gebroerders van Calker willen graag weten in welke vorm ze komend jaar verder zullen gaan. Zo is er bijvoorbeeld nog onduidelijkheid over de te gebruiken slee tijdens de wedstrijden.

Edwin is inmiddels alweer enkele maanden in training, waar Arnold nog toe moet kijken. De laatstgenoemde bobsleeër raakte tijdens het Nederlands kampioenschap bobstart in Harderwijk geblesseerd aan zijn kuitspier en staat sindsdien buitenspel.

De broers kwamen in februari overigens uitgebreid in het nieuws, nadat ze zich terugtrokken voor de Olympische Spelen. De baan werd namelijk als 'te gevaarlijk' beoordeeld, waardoor de Nederlandse bobsleeërs weigerden de afdaling te maken.

Olympique Lyon bekijkt El Hamdaoui

De scouts van Olympique Lyon zitten vanavond op de tribune bij het duel tussen NAC Breda en Ajax. De Fransen hebben hun pijlen namelijk op Mounir El Hamdaoui, aanvaller van de Amsterdamse formatie, gericht.

De Franse aandacht voor El Hamdaoui is opvallend te noemen, aangezien hij pas sinds de zomer voor de club uit de hoofdstad actief is. Het Franse blad France Football acht de kans daarom klein, dat de aanvaller naar de Ligue 1 komt.

El Hamdaoui maakte in de eerste acht competitiewedstrijden al zes doelpunten. Daarnaast gaf hij ook nog twee assists. Ook in de Champions League en KNVB beker is de Marokkaanse speler op schot. In beide toernooien trof hij al twee keer doel.

Politie slaags met driehonderd feestgangers

De politie is zaterdagmorgen in Winschoten slaags geraakt met zo'n driehonderd feestgangers en omstanders. Een agente raakte gewond aan haar oog door een rondvliegende steen. Ook raakten een aantal feestgangers en omstanders gewond toen de politie charges uitvoerde met de wapenstok en een politiehond inzette, meldt de politie.

De feestgangers waren naar een schoolfeest geweest. Na afloop daarvan hadden ze zich verzameld op het Marktplein. Een 17-jarige jongen uit Winschoten ging daar door nog onbekende oorzaak flink door het lint. Hij sloeg wild om zich heen. Toegesnelde dienders besloten de jongen voor zijn eigen veiligheid aan te houden, maar daar waren omstanders het niet mee eens.

De ongeveer driehonderd mensen op het plein begonnen de agenten met stenen en glas te bekogelen. Agenten droegen de groep op te vertrekken, maar dat weigerden de feestgangers en omstanders. Daarop voerden ongeveer twintig agenten charges uit en werd de politiehond ingezet. Nadat agenten assistentie kregen van andere collega's keerde de rust weer terug.

Sommige gewonden moesten zich met bijtwonden laten behandelen in een ziekenhuis. Ook de agente moest in een ziekenhuis worden behandeld. Alle gewonden konden na behandeling het ziekenhuis echter weer verlaten. Bij de schermutselingen sneuvelde ook de ruit van een politieauto.

Vooralsnog zijn geen aanhoudingen verricht.

Zie het topic over dit voorval.

Barcelona diep in rode cijfers

De Spaanse voetbalclub Barcelona steekt dieper in de financiële problemen dan werd aangenomen. De nieuwe voorzitter Sandro Rosell maakte zaterdag tijdens de ledenvergadering bekend dat de Spaanse topclub het afgelopen boekjaar heeft afgesloten met een verlies van 79,6 miljoen euro.

Zijn voorganger Joan Laporta ging eerder uit van een winst van 11,1 miljoen euro. Een onafhankelijk boekenonderzoek bracht de nieuwe cijfers aan het licht. Rosell wil dat Laporta ter verantwoording wordt geroepen. De voorzitter gaf aan dat Barcelona drie jaar nodig heeft om financieel te saneren.

Barcelona diep in rode cijfers
Barcelona diep in rode cijfers (Foto: ANP)

Schreuder wint in Singapore

Zwemster Hinkelien Schreuder heeft zaterdag bij wereldbekerwedstrijden kortebaan in Singapore de 50 meter vrije slag gewonnen. De Nederlandse tikte aan na 23,98 seconden en was ruim sneller dan haar concurrenten. De Zweedse Therese Alshammar werd tweede in 24,31.

Schreuder klom ook op het podium van de 50 meter rugslag. Op dat nummer eindigde ze als derde in 27,22 achter de Australische zwemsters Rachel Goh (26,64) en Marieke Guehrer (26,77).

Schreuder wint in Singapore
Schreuder wint in Singapore (Foto: ANP)

Capello na EK 2012 met pensioen

Fabio Capello is bezig aan zijn laatste kunstje. De 64-jarige Italiaanse bondscoach van Engeland kondigt aan na het EK van 2012 met pensioen te gaan. Capello deed dat tegenover de website van de UEFA. "Daarna ga ik met pensioen. Helaas ben ik oud en heb ik geen tijd meer voor een nieuwe baan. Dit wordt mijn laatste ervaring op de bank."

"Op dit moment denk ik aan niets anders dan het EK met Engeland", laat Capello weten die al sinds 2008 bij de uitvinders van het voetbal op de bank zit. De Engelsen plaatsten zich eenvoudig voor het afgelopen WK, wat Capello contractverlenging opleverde. Op het WK stelde zijn team echter teleur. In de EK-kwalificatieserie is Engeland nog ongeslagen, al werd dinsdag op Wembley wel gelijk gespeeld tegen Montenegro.

Capello won als coach van AC Milan vier keer de Scudetto en in 1994 ook de Champions League.

Nakomeling Anne Frank-boom in tuin Witte Huis

Een nakomeling van de Anne Frank-boom wordt eind 2012 geplant in de tuin van het Witte Huis. Het jonge boompje is een gift van het Anne Frank Centre in New York aan Barack Obama ter ere van zijn eerste jubileum als president van de Verenigde Staten. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

In december werden op verzoek van het Anne Frank Centre twintig zaailingen van dertig centimeter groot en 2 jaar oud naar de VS gebracht. De planting in de tuin van Obama ging toen echter niet door omdat de witte paardenkastanjeboompjes eerst drie jaar in quarantaine moesten.

De boompjes groeien uit kastanjes van de boom die in de tuin van Anne Frank stond. De boom werd beschreven in het wereldberoemde boek van Anne Frank en was de afgelopen jaren veel in het nieuws. De gemeente wilde de zieke boom kappen, maar de kolos bleef uiteindelijk, versterkt met een stalen constructie, toch staan. In augustus werd de boom alsnog door de wind geveld.

Zaailingen en enten van de boom zijn inmiddels over de hele wereld verspreid. De VS hield de jonge boompjes overigens bijna buiten de deur. Een invoerverbod voor witte paardekastanjes werd speciaal voor de Anne Frank-boom uitgesteld.


(Foto: Novum)

Rechter Indonesië: doodstraf voor corruptie

Indonesië moet het voorbeeld van China volgen en corrupte ambtenaren ter dood te veroordelen om zo omkoperij uit te roeien. Dat heeft een hoge Indonesische rechter zaterdag gezegd.

Volgens Mohammad Mahfud zijn de huidige straffen voor corruptie te laag en schrikken ze ambtenaren niet af. "In China, waar degenen die corrupt zijn ter dood worden veroordeeld, heeft het een afschrikwekkend effect", zei hij.

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono heeft veel lof ontvangen voor zijn succesvolle anti-corruptiecampagne die hij in gang zette toen hij in 2004 president werd. Tientallen corrupte politici, ondernemers en ambtenaren zijn aangeklaagd en veroordeeld, onder wie de schoonvader van een van de zonen van Yudhoyono.

Volgens anti-corruptiewaakhond Transparency International staat Indonesië op plaats 111 van de 180 landen.

Vrouw ontsteekt in 'boerkawoede'

Jeanne Ruby, een 63-jarige gepensioneerde Franse lerares, kon het allemaal niet meer aan. Toen ze een moslima met een boerka tegenkwam in een inrichtingswinkel 'brak' de vrouw en rukte de gezichtsverhullende kleding van de 26-jarige Shaika Al-Suwaidi af. De zaak ligt nu voor de rechter, en is controversieel omdat boerka's sinds vorige week verboden zijn in Frankrijk.

De in de rechtbank niet aanwezige Ruby begon met het vragen om de 'sluier' af te doen, omdat ze zich door de boerka aangevallen voelde. "Voor mij is de sluier een daad van agressie. Ik voelde me als vrouw aangevallen", aldus Ruby. De moslima weigerde echter de sluier af te doen en ging verder winkelen. Maar toen Ruby haar een aantal minuten later opnieuw tegenkwam, brak er naar eigen zeggen iets in haar. Ze rende naar de gesluierde vrouw toe, rukte de sluier van haar gezicht af en begon haar te krabben en te slaan. Al-Suwaidi vertelt dat de Française haar vervolgens in haar rechterhand beet en uitriep: "Nu kan ik je gezicht zien!"

Voordat de rechtszaak begon, gaf Jeanny Ruby een interview aan de La Parisienne. "Ik vind het onacceptabel dat iemand een niqab draagt in dit land van mensenrechten. Het is niets meer dan een muilkorf waarvan alleen de teugels nog missen. Het is een ontkenning van de vrouwelijkheid. Ik heb in Marokko lesgegeven, en vrouwen drie stappen achter hun man zien lopen."

De advocaat van de moslima ziet het incident echter anders. "Ruby is diegene met een provocatieve houding. Haar agressie breekt in op de religieuze vrijheid." Zijn cliënte heeft inmiddels Frankrijk verlaten, en is niet van plan terug te keren. De strafeis van de aanklager is twee maanden voorwaardelijk en een boete van zevenhonderdvijftig euro, waar de advocaat van de moslima een schadevergoeding van vijftienduizend euro eist.

De Franse wet die boerka's en andere gezichtsverhullende kleding sinds deze week verbiedt gaat effectief pas binnen zes maanden in. Dan kan iedereen, dus ook islamitische toeristen, een boete krijgen voor gezichtsverhullende gewaden, of verplicht worden een inburgeringscursus te volgen.

Volgend jaar staat hier in Frankrijk een boete op.

[MotoGP] Yamaha-rijders hopen op droog weer

Wereldkampioen Jorge Lorenzo doet het dit weekend rustig aan. Vanwege een regenbui kon hij de aanval op Casey Stoner niet afmaken en eindigde zo als tweede in de kwalificatie. Dezelfde bui zorgde ervoor dat Valentino Rossi niet verder kwam dan de achtste plek.

 

"Het was erg koud, en er stond veel wind. Op sommige momenten was het echt moeilijk om op de motor te blijven zitten", aldus Lorenzo. "Ik ben echter blij met mijn snelheid in de race, vooral omdat ik hier niet zo'n goed verleden heb. Ik wilde graag de pole-position, maar Casey en het weer versloegen me. Hopelijk regent het morgen niet, en we zullen zien hoe de race gaat. Ik wil vooral genieten."

Het verkeer speelde Rossi ook parten. "Op de eerste set zachte banden, werd ik opgehouden door Espargaro, op de tweede lag de motor van Hayden op de baan. Op het eind begon het ook nog eens te regenen, waardoor ik op de derde rij moet beginnen", aldus The Doctor. "Het zal zwaar worden, want onze snelheid is niet zo goed."

 

Rank cap in Halo: Reach wordt waarschijnlijk in november opgeheven

Bungie heeft aangekondigd de rank cap, waardoor je nu maximaal Lieutenant Colonel Grade 3 kan zijn, op te heffen als de community 117 miljoen daily en weekly challenges haalt. 117 miljoen verwijst hoogst waarschijnlijk naar John, Spartan 117.

Dit zijn natuurlijk wel een heleboel challenges, maar er zijn natuurlijk ook een heleboel mensen die Halo: Reach spelen. Bungie verwacht dan ook dat de 117 miljoen ergens in november wordt gehaald. Op Bungie.net komt een soort thermometer waar je kan zien hoeveel challenges al gedaan zijn en hoeveel er dus nog moeten worden gehaald. Als de rank cap weg wordt gehaald zijn er naast natuurlijk de hogere ranken ook nieuwe armor-onderdelen beschikbaar.

Als je nu de op dit moment hoogste rank bent kan je gewoon verder gaan met experience en credits verdienen, want wanneer de cap wordt weggehaald krijg je dat er allemaal in één keer bij.

reach

Obama schrapt belasting voor banen

De Amerikaanse president Barack Obama wil bedrijven die innoveren en nieuwe banen creëren belastingvoordelen geven. Dat zei hij zaterdag tijdens zijn wekelijkse radiopraatje.

Bedrijven die volgend jaar nieuwe apparaten kopen, krijgen een belastingvoordeel zodat ze de kosten meteen kunnen afschrijven. "Dat maakt het makkelijker om uit te breiden en nieuwe mensen aan te nemen", aldus Obama.

In de VS gingen in september nog eens 95.000 banen verloren. Met belangrijke tussentijdse verkiezingen op komst is dat is geen goed nieuws voor Obama.

Het percentage mensen dat zonder baan zit bleef in september ongewijzigd vergeleken met de voorgaande maand, op 9,6 procent van de beroepsbevolking.

Obama schrapt belasting voor banen
Obama schrapt belasting voor banen (Foto: ANP)

Caissière drukt 1,7 miljoen pond achterover

Een Britse caissière die 1,7 miljoen pond heeft gestolen bij haar werkgevers is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar. De 35-jarige Louise Martini uit Solihull uit het graafschap West Midlands gebruikte het geld om juwelen te kopen, op dure vakanties te gaan en te wedden in paardenraces.

Tegenover de rechter pleitte Martini al eerder schuldig op de aanklachten diefstal en het witwassen van geld. De Britse werkte twintig jaar voor haar werkgevers Williamson en Soden in Solihull. Martini verdiende zelf 24.000 pond per jaar, maar vond dat vermoedelijk niet voldoende. Ze was op haar werk verantwoordelijk voor het opbergen van geld, het beheren van bankrekeningen en het doen van uitgaven voor de zaak.

De afgelopen jaren had ze er steeds meer verantwoordelijkheden bij gekregen. Peter Grieves-Smith, de openbaar aanklager, vond dat er sprake was van fraude en vroeg om zeven jaar gevangenisstraf. De rechter ging daar in mee.

Schoten gelost bij achtervolging Amsterdam

De politie heeft vrijdagnacht waarschuwingsschoten gelost bij een achtervolging door Amsterdam. De achtervolging eindigde in een sloot, waarna de vijf inzittenden van de auto werden ingerekend. Een van hen werd gewond naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek alsof te doen en werd alsnog naar het bureau gebracht.

De politie ging achter de auto aan nadat de bestuurde een stopteken negeerde op de Stadionweg. De auto reed op de Aalsmeerweg tegen een politieauto en enkele geparkeerde auto's aan.

Via de Henk Sneevlietweg en de Johan Huizingalaan reed de bestuurder naar de Sloterweg waar hij een politieauto van de weg probeerde te drukken. Dat lukte niet en de wegpiraat belandde in een sloot. De politie moest daar waarschuwingsschoten lossen om de vijf aan te kunnen houden.

China noemt onderzoek VS 'onverantwoordelijk'

De Amerikaanse beslissing om een onderzoek in te stellen naar het Chinese handelsbeleid op de markt voor schone energie is 'ongegrond en onverantwoordelijk'. Dat heeft China zaterdag gezegd.

"Het signaal dat hiermee wordt afgegeven, is dat de Verenigde Staten de Chinese pogingen om het milieu te verbeteren niet steunen", zo stond in een verklaring op de website van het Chinese ministerie van handel.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat er een onderzoek ingesteld zal worden naar aanleiding van een klacht van een Amerikaanse vakbond. De vakbond United Steelworkers zegt dat Chinese ondernemingen in staat zijn om wind- en zonneapparatuur voor een lagere prijs op de internationale markt te verkopen omdat ze subsidies ontvangen van de Chinese regering. Deze zijn onder internationale handelswetgeving verboden.

Als uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat de klacht gegrond is, dan kan de VS China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aanklagen. Mocht de WTO zich in het voordeel van de VS uitspreken, dan kan het land sancties op de Chinese import opleggen, mocht China de subsidies niet stopzetten.

Volgens China kent de VS echter meer dan 2300 eigen energiesubsidies, waaronder voor schone energie. "Daarom heeft de VS geen enkele reden om de pogingen van andere landen om het milieu te verbeteren te bekritiseren", zo staat in de verklaring.

De aankondiging van de VS komt op dezelfde dag dat bekend werd dat een rapport over de vraag of China de eigen munteenheid manipuleert om handelsvoordelen te genereren, uitgesteld is. Het rapport wordt nu verwacht na de bijeenkomst van ministers van financiën van de G-20 volgende maand. China heeft de aantijgingen herhaalde malen ontkend.

UEFA onderzoekt klacht tegen Chelsea

De UEFA is een onderzoek gestart naar misdragingen van Chelsea. Dat meldt Olympique Marseille. Het hoofd veiligheid van de Franse club claimt eind september tijdens het Champions League-treffen tussen de beide clubs uit het stadion te zijn gezet door veiligheidsmensen van Chelsea.

De Franse kampioen klaagde bovendien dat de eigen stewards de Marseille-fans niet mochten begeleiden. Zij moesten de hele wedstrijd blijven zitten. Spandoeken werden ook niet toegestaan op Stamford Bridge, het stadion van de Londenaren.

Everton volgt voorbeeld Bayern en haalt verhaal bij bond

Everton is niet blij met de Belgische bondscoach Georges Leekens. Hij zou schuldig zijn aan de blessure die Marouane Fellaini opliep.

Fellaini liep dinsdag tegen Oostenrijk (4-4) een hamstringblessure op. Toen hij een dag later bij de club terugkeerde bleek hij een scheur te hebben in zijn hamstring. Fellaini kan zes weken niet in actie komen voor de club uit Liverpool.

Moyes, die toeschouwer was van het duel in Brussel, neemt het zijn collega kwalijk Fellaini niet in bescherming genomen te hebben. "Als Leekens Fellaini meteen na zijn blessure had vervangen, zou hij slechts twee weken out geweest zijn", aldus Moyes in de Engelse media. "Maar hij wachtte met de vervanging. Nu is Marouane misschien zes weken onbeschikbaar."

Moyes wijst erop dat de club haar gelijk wil gaan halen. "We gaan een officiële brief schrijven naar de Belgische voetbalbond om ons ongenoegen te uiten." Leekens zelf ziet het voorval anders: "De procedure is perfect gevolgd", zegt hij in Het Nieuwsblad. "Als de speler meteen een zweepslag voelt, is het duidelijk, maar Marouane gaf aan dat hij nog even wilde proberen. Toen dat niet lukte, hebben we hem vervangen."

Kerkhove niet in finale ITF-Antalya

Lesley Kerkhove is in de halve finale van het ITF-toernooi van Antalya uitgeschakeld. In de halve eindstrijd bleek de Poolse Barbara Sobaszkiewicz te sterk, het werd 6-7, 6-1 en 6-4 voor de nummer drie van de plaatsingsranglijst.

Kerkhove is bezig aan een goede serie, waardoor ze grote stappen op de wereldranglijst heeft gemaakt. Deze week behaalde ze, onlangs koorts en maagproblemen, alsnog de halve finale van het toernooi.

 

Verzet KNSB tegen nieuwe lijnregel

De schaatsbond KNSB heeft zaterdag zijn steun uitgesproken aan de Nederlandse schaatsers die tegen de nieuwe lijnregel zijn. De internationale schaatsunie ISU bepaalde eerder dat met ingang van dit jaar schaatsers die op het rechte stuk met hun hele schaats over de middellijn gaan, direct worden gediskwalificeerd. De schaatsers doopten de regel inmiddels al om tot de 'Dokter Bibberregel'.

De KNSB, die tijdens het ISU-congres deze zomer ook al tegen de invoering van de regel stemde, stelt dat er al een regel is die stelt dat de schaatsers elkaar niet mogen hinderen. Volgens de schaatsbond voegt de nieuwe regel daar niets aan toe. "We waren en zijn het eens met de rijders dat deze nieuwe regel overbodig is en geen recht doet aan de sport," stelt sportdirecteur Arie Koops van de bond.

Omdat regelwijzigingen door het ISU-congres moeten worden bekrachtigd, kan de regel pas bij het volgende congres in 2012 worden geschrapt. Koops richt zich dan ook tot het congres met zijn verzoek. "We zullen kijken of de internationale bond openstaat de aanpassing van de lijnenregel, ondanks een meerderheidsbesluit deze zomer, tussentijds op te schorten en opnieuw ter discussie te stellen."

Volgens de KNSB is het echter noodzakelijk dat de bonden en schaatsers van andere landen zich bij het protest aansluiten.

Samenvattingen Jupiler League speelronde 9

Gisteren werd er in de Jupiler League de negende speelronde afgewerkt. FOK!sport publiceert wekelijks de samenvattingen van de wedstrijden, die in deze competitie worden gespeeld. Hieronder vind je een overzicht van gisteravond terug.

MVV - Helmond Sport

FC Volendam - Go Ahead Eagles

RBC Roosendaal - Fortuna Sittard

FC Emmen - Telstar

FC Zwolle - Sparta Rotterdam

FC Eindhoven - FC Den Bosch

Almere City FC - AGOVV Apeldoorn

sc Cambuur Leeuwarden - RKC Waalwijk

Huistra: "Andersson is sterker dan ooit"

Petter Andersson kende de afgelopen twee jaar alleen maar blessureleed. Er gaan echter geruchten dat de speler van FC Groningen dit weekend tot de selectie van de Groningers behoort, die het tegen sc Heerenveen moet opnemen.

"We zijn tevreden over hoe het met Andersson gaat," liet Pieter Huistra, trainer van FC Groningen, tijdens een persconferentie, weten. "Fysiek is hij sterker dan ooit. Het gaat er nu om dat hij veel minuten maakt en wedstrijdritme opdoet."

In januari 2009 scheurde Andersson in het thuisduel tegen Ajax de voorste kruisband van zijn linkerknie af. Na een maandenlange revalidatie keerde de speler bij de beloften terug, maar in september 2009 ging het helemaal mis. De Zweed scheurde in de wedstrijd tegen Jong AZ dezelfde kruisband af, waardoor het hele traject weer van voor af aan begon.

Inmiddels staat Andersson alweer enkele maanden op het veld en acht Huistra de middenvelder fit genoeg om weer op het hoogste niveau mee te spelen.

Brandt hangt helm aan de wilgen

De Ronde van Lombardije wordt de laatste koers voor de Belgische renner Christophe Brandt. De 33-jarige renner van Omega Pharma-Lotto is toe aan iets anders en heeft besloten een punt achter zijn carrière te zetten.

"Het is genoeg geweest," zei de Belg. "Ik heb alles bereikt wat ik kon bereiken als renner. Dit beroep eist veel opofferingen en die kan ik niet meer opbrengen. Ik weet nog niet wat de toekomst zal brengen, maar ik zal wellicht wel bij de ploeg blijven. Misschien stap ik in een jeugdproject of kan ik meteen aan de slag als ploegleider."

De Belg won één koers in zijn profloopbaan. Dat was de Druivenkoers in 2002. In 2006 raakte hij na een val in coma, waarna hij zijn beste niveau niet meer haalde.

Frankrijk reageert op EU-klachten Roma

Frankrijk is bereid delen van de wet aan te passen als een reactie op de klachten van de Europese Commissie over de uitzettingen van Roma. Dat maakte het Franse ministerie vrijdagavond bekend. Het is niet duidelijk welke aanpassingen gedaan zullen worden.

Frankrijk is in een impasse geraakt met de EC over de uitzettingen van een van de armste minderheden van Europa en de Commissie had Frankrijk tot vrijdag middernacht de tijd gegeven om de bepaling van de EC over de vrijheid van beweging binnen de 27 lidstaten te implementeren. Zo niet dan zouden juridische stappen volgen.

Volgens een woordvoerder van de Europese Unie heeft Frankrijk vlak voor de deadline documenten ingediend. "We zullen de documenten dit weekeinde bestuderen", aldus de woordvoerder.

De afgelopen maanden heeft Frankrijk meer dan duizend Roma uitgezet en honderden illegale Roma-kampen ontmanteld. Volgens Frankrijk was dat nodig in het kader van een hardere aanpak van illegale immigratie en criminaliteit.

Volgens critici handelt Frankrijk echter niet eerlijk door een gehele etnische minderheid als doelwit te nemen in plaats van de uitzettingen per geval te behandelen.

Been wil met Biseswar praten

Mario Been gaat op korte termijn met Diego Biseswar praten. De aanvaller van Feyenoord maakt een moeilijke periode door en wordt dit weekend voor de tweede keer op rij buiten de selectie van de Rotterdammers gehouden.

"Ik vind Diego een aardig en lief ventje, daar gaat het niet op," aldus Been tegenover NUsport. "Hij moet het voetbal alleen anders leren beleven."

"Spelen naar zijn kwaliteiten en vaker diep gaan zonder bal. Ik heb gelezen dat hij het daar niet mee eens is, dat -ie de bal liever in de voeten krijgt. Tja, dan houdt het op," vervolgt de trainer. "Mijn deur staat altijd open, dat weet hij. Een tijdje terug heb ik hem al verteld dat hij bij mij banden van zichzelf kan komen ophalen. Ik heb 'm alleen nog steeds niet gezien."

[MLB] Yankees verslaan Rangers in spectaculair duel

De New York Yankees hebben het eerste duel van de finale van de American League gewonnen. Het honkbalteam uit New York keek lang tegen een achterstand aan, maar wist deze toch om te buigen naar een 5-6 winst tegen de Texas Rangers.

De Rangers gingen tot de achtste inning met 5-1 aan de leiding, toen het hopeloos misging. De eerste zeven slagmensen van de Yankees kwamen op de honken terecht, en zorgen voor de ommekeer in het duel. In het vervolg van het duel wisten de Rangers geen punten meer te scoren. De best-of-seven-serie gaat vandaag verder met nog een thuiswedstrijd voor de Rangers.

Automobiliste geraakt door goederentrein

Een vrouw uit Sint Philipsland is vrijdagavond in Moerdijk met een busje tegen een goederentrein gebotst. De vrouw raakte bekneld in haar voertuig en is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht. Vermoedelijk heeft de 36-jarige vrouw de laatste wagons van de trein over het hoofd gezien, meldt de politie zaterdag.

De aanrijding vond rond 20.00 uur plaats op de spoorwegovergang aan de Orionweg. Brandweer- en ambulancemedewerkers hebben de vrouw uit het busje bevrijd. Bij het ongeluk raakte verder niemand gewond.

De politie onderzoekt hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Politie zoekt getuigen mysterieuze schietpartij

Een 40-jarige neergeschoten man is vrijdagavond een café in Rosmalen binnengelopen. Hij had een wond aan zijn been en vertelde dat hij op een parkeerplaats voor de deur was beschoten. Het slachtoffer verkeert niet in levensgevaar. De politie tast nog in het duister over wat er precies is gebeurd.

Het slachtoffer was toen hij rond 20.30 uur het café binnenliep erg in de war en kon niet direct worden gehoord. Ook was hij er fysiek niet goed aan toe, omdat hij veel bloed had verloren. De politie heeft hem inmiddels wel gesproken, maar de man uit Egmond-Binnen wil niet veel kwijt over wat er is gebeurd

De politie heeft de plek van de schietpartij uitgebreid onderzocht. Getuigen die iets hebben gezien of meer weten over de zaak worden verzocht zich te melden bij de politie.

DTM breidt uit naar Amerika

De DTM wil vanaf 2013 een eigen serie opzetten in Amerika. Een dag na bekend werd dat BMW vanaf 2012 terug zal keren in de klasse werd het nieuws bekend dat de klasse de oversteek wil maken voor de nieuwe auto's.

"We zijn in Amerika bezig met de NASCAR-organisatie," zei Hans Werner Aufrecht, van de DTM-promotor ITR. "We hopen dat we vanaf 2013 een kampioenschap hebben met 12 races in Amerika. Er zullen zes races tegelijk met de Grand-Am series zijn en zes tegelijk met NASCAR-evenementen."

De organisatie wil niet alleen uitbreiden naar Amerika; een raceklasse in Japan is al erg dichtbij. "Op dit moment zijn we met de GT500-organisatie een overeenkomst aan het sluiten. Ik geloof dat deze overeenkomst in november rond moet zijn. De Japanse federatie zal dan de Duitse regels overnemen, zodat de GT500-auto's met dezelfde reglementen rijden."

Inter-preses Moratti: "Komst Messi kan serieus worden"

Massimo Moratti, voorzitter van Internazionale, zegt dat het vastleggen van FC Barcelona-ster Lionel Messi een serieuze zaak wordt. "Messi naar Inter? Nou ja, ik vraag het mezelf af en ik denk er serieus over na", aldus de preses van de Nerazzurri tegenover La Gazzetta dello Sport. "Leo is de beste speler ter wereld. Voorheen maakte ik grappen over zijn komst, maar nu moeten we gaan bekijken of we dit serieus kunnen aanpakken."

Messi staat al langere tijd op de verlanglijst van Moratti en volgens diverse geruchten is er al sprake van een ondertekend voorcontract met Jorge Messi, de vader van de sterspeler. Dit wijst erop dat het niet ondenkbaar is dat Messi in de toekomst een contract zal tekenen in Milaan.

Mocht Inter daadwerkelijk actie ondernemen om de aanvaller naar Italië proberen te halen, dan zal het niet makkelijk worden de speler los te weken bij Barça. Messi verdient in de Catalaanse hoofdstad tien miljoen euro per jaar en heeft daar een contract tot 2016. De afkoopsom in zijn contract bedraagt 250 miljoen euro.

Ricksen schroeft fles dicht

Volgens oud-jeugdtrainer John Taihuttu was Fernando Ricksen talentvoller dan Mark van Bommel, tot aanvoerder van topploegen schopte hij het echter nooit en zijn laatste interland was alweer zeven jaar geleden. Op dit moment loopt hij stage bij Fortuna als trainer.

"Gedurende mijn voetbalcarrière speelde m'n alcoholprobleem me grote parten", aldus de hoofdrolspeler tegenover De Telegraaf/Telesport." Als ik eenmaal begin met drinken, ga ik ook door tot ik erbij neerval."

"Of dat ik me heb aangemeld bij de AA. Onzin. Ik kan sowieso niet gaan zitten luisteren naar problemen van anderen. Ik weet dat ik een verslavingsprobleem heb, maar het is niet zo dat ik iedere dag naar de fles grijp. Ik kan goed op mezelf letten. Al zes weken lang."

Ricksen denkt als ervaringsdeskundige ook een rol te kunnen spelen bij spelers met een verslaving zoals bijvoorbeeld Yuri van Gelder. "Ik kan ze natuurlijk van advies voorzien, maar ze moeten uiteindelijk zelf hulp willen krijgen. Je moet er echt voor openstaan. Anders houdt het snel op."

[MotoGP] Stoner erg blij met pole-position

Motocoureur Casey Stoner gaf zichzelf voor zijn verjaardag een mooi cadeau: voor eigen publiek reed Stoner zich naar een pole-position. Wat voor het weer het morgen zal zijn is nog niet bekend, wel denkt de rijder dat zijn Ducati het hoe dan ook wel goed gaat doen.

"Het lijkt erop dat ik altijd mijn verjaardag vier op Phillip Island, maar er zijn slechtere plekken om dat te doen. Dit weekend hebben we bijna elk weertype gehad, dus we zullen afwachten wat de race ons brengt. Ik denk dat we een prima voorbereiding hebben gehad, en ben ook blij met de afstelling in de regen. We staan op de beste startpositie voor de race, dus ik ben erg blij."

Todt: "Voorlopig geen Formule 1 in Afrika"

Volgens Jean Todt zal de Formule 1 voorlopig niet terugkeren in Afrika. De Franse voorzitter van de FIA heeft dit gezegd in een interview met de Keniaanse krant The Standard.

"Geen enkel land in Afrika heeft de serieuze intentie om een Formule 1-race te organiseren," zei Todt. "Ik zie het de komende vijf, zes jaar dus niet gebeuren."

Sinds de eeuwwisseling zijn er al zeven nieuwe grands prix bijgekomen, waarbij Zuid-Korea volgend weekend zijn primeur kent. In Afrika is er nog geen Grand Prix en die lijkt er ook voorlopig niet te komen. Wel ziet Todt kans voor een hernieuwde intrede van het WK-rally.

"Afrika is een fantastische plaats om rally's te organiseren. Maar het is wel belangrijk om te letten op de financiële zaken en veiligheidspunten."

 

'Hooligans kregen geld om rel te schoppen'

De gewelddadige Servische voetbalfans die woensdag de rellen veroorzaakten in Genua bij het EK-kwalificatieduel tussen Italië en Servië, zijn betaald om herrie te schoppen. Volgens de Servische krant Politika hebben twee voortvluchige criminelen 200.000 euro betaald aan de groep supporters die ervoor zorgden dat de wedstrijd al na enkele minuten werd gestaakt.

Het zou volgens de krant gaan om een cocaïnedealer en een moordenaar, beiden hoofd van een bende. Ze zouden meer dan zestig hooligans geld hebben gegeven om de rellen te organiseren en uit te lokken.

De politie in Italië arresteerde zeventien Servische supporters, de Servische politie hield 35 voetbalfans aan. Bij de rellen raakten zeventien mensen gewond. Minister Ivica Dacic van Binnenlandse Zaken heeft een grondig politieonderzoek beloofd.

Murray rap naar finale Shanghai

Andy Murry heeft zich in Shanghai geplaatst voor de finale van het plaatselijke Masters Series-toernooi. De Brit was in de halve finale in twee sets te sterk voor Juan Monaco, die eerder in het toernooi Thiemo de Bakker versloeg. Het werd 6-4 en 6-1 voor Murray die in de finale Roger Federer of Novak Djokovic treft.

Murray nam in de eerste set een break voorsprong, maar zag Monaco langzij komen. In de tiende game plaatste hij alsnog de beslissende break. In de tweede set liep hij al snel uit naar een 3-0 voorsprong en zag Monaco niet meer gevaarlijk worden.

De vier paarden van de apocalypse in RDR:DLC

De laatste tijd berichtten we nogal wat af met betrekking tot al die Red Dead Redemption Downloadable content. We weten nu dat er zombies in zullen zitten, en dat de release op tijd is voor halloween, namelijk de 26e oktober. Er komt een geheim gebied, nieuwe wapens en paarden. Paarden?

peerden des apocalypse

De vier paarden van de apocalypse zitten er ook bij. Nee, we hebben het niet over Darksiders, en de ruiters zijn nergens te bekennen - anders dan John Marston himself. Deze paarden kun je namelijk temmen. Ze zien er nog eng uit ook, en ze brengen dodelijke krachten met zich mee. Wat hebben ze voor je in de aanbieding:

War (Oorlog): Dit paard kan door aanraking alleen alles en iedereen in de fik zetten doordat het een spoor van vuur achterlaat.
Paardje: War (RDR)

Pestilence (ziekte): Deze bleke brenger van de dood heeft overal wonden en zijn ogen bloeden. Hij heeft meer health dan elk ander paard.
Paardje: ziekte (RDR)

Famine (Honger): Altijd samen met een flinke zwerm insecten- hij kan voor eeuwig rennen vanwege zijn bovennatuurlijke uithoudingsvermogen.
Paardje: honger (RDR)

Death (Dood): De voorbode van de hel; dit paard laat de hoofden exploderen van alles wat ondood is. Zombies, vooral.
Paardje: dood (RDR)

Er komt gaandeweg meer informatie over de DLC, en het is nog onduidelijk hoe deze paarden daarin passen. Wie weet komen ze alleen in hoog gras voor. Maar zeg nu zelf: zittend op een steigerend paard van vuur met een een ondergaande zon is toch wel een klein beetje stoer?

 

[MotoGP] Pedrosa toch niet van start

Motorcoureur Dani Pedrosa gaat zondag niet van start bij de MotoGP van Australië. De Honda-rijder is nog niet genoeg hersteld van een sleutelbeenbreuk die hij twee weken geleden in Japan opliep. De Spanjaard heeft besloten zichzelf meer tijd voor zijn herstel te gunnen. Hij wil over twee weken in Estoril wel weer van de partij zijn.

Pedrosa reed zaterdag wel in de ochtendtraining en de kwalificaties op Phillip Island waar hij de vijftiende tijd neerzette. Door de wind waren het echter zware sessies. "Ik heb hier drie sessies gereden en ik kan geen hoge snelheid volhouden," verklaarde Pedrosa zijn beslissing. "Ik verlies iedere ronde kracht in mijn arm en het wordt dan steeds moeilijker om de motor onder controle te houden. Zeker met de wind hier."

Casey Stoner start de grandprix in zijn thuisland van poleposition. De Australiër bleef tijdens de kwalificatie kersvers wereldkampioen Jorge Lorenzo en de Brit Ben Spies voor.


(Foto: Novum)

'Nederlandse link met Bende van Nijvel'

Mogelijk hebben Nederlanders te maken met de Bende van Nijvel, die tussen 1982 en 1985 een aantal bloedige aanslagen pleegde in België. Dat meldt de krant De Morgen zaterdag, op basis van documenten die de krant heeft ingezien.

Drie Nederlandse mannen zouden plotseling zijn opgedoken in de omgeving van Aalst, voorafgaand aan de aanslag op de Delhaize-supermarkt in die plaats in 1985. Kort na het drama verdwenen ze weer. Getuigen zouden een Mercedes met een 'geel-zwart' kenteken in de buurt van de Delhaize gezien hebben. Het spoor is volgens De Morgen nooit onderzocht.

De drie mannen woonden tevens in de buurt van de familie Van der Steen. Dat gezin werd op 9 november 1985 op de parkeerplaats van de Delhaize in Aalst doodgeschoten. Alleen de 9-jarige zoon David overleefde het drama. Volgens De Morgen zou dit erop kunnen duiden dat de bende de slachtoffers niet zomaar lukraak uitzocht. Zoon David, die recent een boek publiceerde over de zaak, heeft altijd al gedacht dat de bende het op zijn familie voorzien had.

Door de aanslagen van de Bende van Nijvel kwamen in totaal 28 mensen om en raakten zeker twintig mensen gewond. Wie de bendeleden waren en welk motief hen dreef, is nooit achterhaald. Volgens complottheorieën zouden ze politieke bedoelingen hebben gehad en bescherming hebben genoten van hogerhand.

'Nederlandse link met Bende van Nijvel'
'Nederlandse link met Bende van Nijvel' (Foto: ANP)

Gronings schoolgebouw door brand verwoest

Een grote brand heeft zaterdagmorgen in Groningen een schoolgebouw verwoest. Dat meldde een woordvoerder van de hulpverleningsdienst. In het vrij nieuwe gebouw zaten de basisscholen De Hoeksteen en De Vlint.

De brand brak tegen zeven uur uit. Rond half elf was het vuur onder controle. Omwonenden kregen het advies ramen en deuren gesloten te houden. Over de oorzaak van de brand is nog niks bekend. Er zijn geen slachtoffers.

Gronings schoolgebouw door brand verwoest
Gronings schoolgebouw door brand verwoest (Foto: ANP)

Nibali: "Ik voel me fantastisch"

Vincenzo Nibali heeft de vorm van zijn gewonnen Vuelta à España meegenomen naar de slotfase van het seizoen. Nibali reed sterk op het wereldkampioenschap en denkt zelf kans te maken op de zege in de Ronde van Lombardije.

"Ik voel me fantastisch, in mentaal en fysiek opzicht," zei Nibali tegen Cyclingnews. "Vorige week in de Ronde van Emilië zaten mijn benen nog op slot, ik had zeker nog last van de trip naar Australië voor de WK."

Ook Nibali denkt dat het slot van de koers beslissend zal zijn. "Het venijn zit ‘m echt in de staart. Je moet je krachten sparen. Er zijn veel kandidaten voor de zege, van Philippe Gilbert tot Alexander Kolobnev en van Cadel Evans tot Frank Schleck. Een klassieker ontbreekt nog op mijn palmares, misschien is zaterdag het uitgelezen moment."

Mancini: "Tévez herstelt nog altijd van WK voetbal"

Roberto Mancini wil Carlos Tévez, die eerder aangaf aan stoppen te denken, in de komende periode behoeden voor oververmoeidheid. Zo hoopt de trainer van Manchester City dat de aanvaller niet wordt opgeroepen voor de interland van Argentinië tegen Brazilië.

"Ik hoop dat hij in november hier kan blijven", liet Mancini aan de Engelse pers weten. "Carlos heeft geen optimale voorbereiding gehad. Hij arriveerde hier pas in augustus. Eigenlijk is hij nog steeds aan het herstellen van het WK."

Over het mogelijke einde van de carrière van Tévez zei Mancini: "Ik heb nog niet met hem daarover gesproken. Maar ik weet dat Carlos geboren is om te voetballen."

Rugblessure blijft Babos achtervolgen

Het is nog altijd niet duidelijk wanneer Gabor Babos het doel van N.E.C. Nijmegen weer zal verdedigen. De sluitpost kampt sinds augustus met problemen aan zijn rug en is sindsdien niet meer wedstrijdfit geweest.

N.E.C. Nijmegen heeft ook geen idee wanneer Babos weer inzetbaar is. Dit weekend zal dat in elk geval nog niet gebeuren, aangezien de keeper maandag a.s. door een specialist onderzocht moet worden. Ook daarna is het nog niet duidelijk wanneer de Hongaar weer zal spelen.

Everse: "Ik riep blinde"

Jan Everse was gisteren heel even terug bij de club, waar hij zeven jaar werkte. De trainer van Sparta Rotterdam speelde namelijk tegen FC Zwolle. Toch kon de oefenmeester niet lang genieten van het duel tussen beide ploegen.

Bij een stand van 1-1 werd Everse in de 45e minuut door arbiter Bas Nijhuis naar de tribune gestuurd, nadat hij hem had beledigd. "Ik riep blinde", aldus de trainer van FC Zwolle. "Bleek dat-ie niet blind was. Wij hadden dat idee heel sterk op de bank van Sparta. Ik mag dat niet zeggen."

"Bakkati duwde een hand in het gezicht van John. Hij stond er met zijn neus bovenop. Daarvoor had Nijhuis al wat dubieuze beslissingen. Dus riep ik blinde. Ach het was voor mijn doen best netjes."

Het wegsturen van Everse had geen gunstig effect op de prestatie van Sparta Rotterdam. De Kasteelheren gingen namelijk met 1-3 onderuit. "We hebben een uur lang gedomineerd. Het was de avond van de gemiste kansen. Nog voordat Zwolle op 2-1 kwam, hadden we vijf open kansen. Daarna bleven we zoeken naar de 2-2, wat veel ruimte voor FC Zwolle opleverde, maar dat speelden ze prima uit", analyseerde de trainer.

Art Langeler, oefenmeester van FC Zwolle, was wel teverden. "Dit was reclame voor de voetballerij. Echt een geweldige wedstrijd tussen twee voetballende teams. We begonnen matig aan het duel, maar kwamen steeds beter in ons spel."

"De strafschop was natuurlijk een breekpunt. We vergaten het daarna eerder af te maken. Ach, het begint er op te lijken dat we met de grote ploegen mee kunnen. Dit was een mooie overwinning."

CD: Aeroplane - We Can't Fly

Origineel was het wel van Aeroplane, je luistersessie van de albumrelease van We Can't Fly in een vliegtuig houden en dan niet opstijgen. Wellicht was het omdat Vito De Luca het nu zonder co-piloot moet doen? Stephen Fasano maakt namelijk geen deel meer uit van het voormalige producersduo omdat hij een andere weg insloeg. De Luca moet het dus in zijn eentje doen, maar dat lijkt hem in eerste instantie prima af te gaan.

Bellamy wil Feyenoord de helpende hand toereiken

Cardiff City-aanvaller Craig Bellamy heeft te kennen gegeven dat hij Feyenoord van dienst wil zijn. De Welshman heeft een zwak voor de club.De huurling van Manchester City meldt tegenover Feyenoord Magazine dat hij vooral het stadion van de Rotterdammers fascinerend vindt.

"Als ik over de grens kijk, is Feyenoord favoriet. Dat stadion vind ik het beste ter wereld. Die club is veel te groot om als vijfde of zesde te eindigen."

De Britse aanvaller heeft ook een gesprek gehad met technisch directeur Leo Beenhakker. "Ik heb hem verteld dat als hij geïnteresseerd was, dat we later zouden kunnen praten. Ik heb vervolgens niet meer gehoord, maar ik zou die club graag willen helpen," aldus Bellamy.

Beenhakker geeft aan dat een gesprek inderdaad heeft plaatsgevonden, maar de technisch directeur meldt dat van een concrete overgang geen sprake is.

"Ik zei dat wij hem nooit zouden kunnen betalen, maar hij vertelde dat het geen probleem was. De vraag is alleen in hoeverre dit realiseerbaar is. Bellamy is tot 2014 gebonden aan City en wij hebben geen geld voor een transfersom. Zolang hij daar onder contract staat, kunnen wij niks doen. Wat dat betreft ligt het initiatief bij hem."

 

Vrouw aan haren in busje gesleurd in Amsterdam

Een vrouw is vrijdagmiddag in Amsterdam-West aan haar haren een busje in gesleurd en meegenomen. Twee getuigen zagen de ontvoering en sloegen alarm, zegt een woordvoerder van de politie zaterdag. De politie roept mensen die meer informatie hebben over de zaak op zich te melden.

De politie gaat niet uit van een grap en heeft een grote zoekactie op touw gezet. "Soms zie je wel dat studenten zoiets doen, maar wij denken nu niet dat het een grap is. Het gaat namelijk om een busje met buitenlandse nummerplaten en een ongeveer 30-jarige vrouw."

De ontvoering vond plaats op de hoek van de Postjesweg en de Baarsjesweg. Een wit Ford-busje kwam hard aanrijden. De bijrijder stapte uit en werkte de vrouw de wagen in. Vervolgens reed het busje met volle vaart weg richting het Surinameplein.

Gilbert: "Ben minder sterk dan vorig jaar"

Philippe Gilbert gaat voor het tweede jaar op rij op zoek naar de zege in de Ronde van Lombardije. De Belg van Omega Pharma-Lotto, die afgelopen donderdag de Ronde van Piemonte op zijn naam schreef, ziet Vincenzo Nibali en Giovanni Visconti als zijn grootste concurrenten.

"Ik denk vooral aan Nibali en Visconti, maar ik verwacht ook Evans en Kolobnev," zei Gilbert tegen Sporza over zijn concurrenten. "Ikzelf ben iets minder sterk dan vorig jaar op dit moment. Mentaal is het WK helemaal verteerd, maar fysiek bleef het toch even nazinderen. In Parijs-Tours was ik helemaal nog niet gerecupereerd van de terugreis uit Australië."

Gilbert was in ieder geval positief over het parcorus. "De klim is lastiger, maar ligt nog ver van de finish. Je hebt dus nog tijd voor een terugkeer, als je het moeilijk krijgt. De afdaling is moeilijk en daarna zal het heel zenuwachtig koersen zijn. Zo heb ik het graag."

Oproep tot tegenactie bij pro-Wildersprotest

Een groep antifascisten roept op tot een tegenprotest bij de pro-Wildersdemonstratie op zaterdag 30 oktober in Amsterdam. De Antifa!-Amsterdam en de AntiFascistische Aktie (AFA) Nederland willen in verzet komen tegen de komst van het volgens hen 'racistisch tuig' dat die dag op het Museumplein zijn steun wil betuigen aan de PVV-leider, zo lieten ze zaterdag weten.

Een woordvoerder van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaf aan dat de gemeente op de hoogte is van de plannen voor tegendemonstraties. Ook het protest van de pro-Wildersactivisten, de extreem-rechtse leden van de English Defence League, is aangekondigd. "We gaan nu goed kijken onder welke voorwaarden we de demonstraties door kunnen laten gaan", aldus de zegsman.

Reclame Code Commissie buigt zich over Sint

De Reclame Code Commissie gaat een oordeel vellen over de reclamecampagne rond de film Sint van regisseur Dick Maas. De website van de reclamewaakhond bevestigt een bericht daarover op Nu.nl.

De organisatie heeft naar eigen zeggen 'een groot aantal klachten ontvangen over reclame-uitingen voor de film'. Sint is een komische horrorfilm waarin de bekende bisschop Sinterklaas wordt geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt.

Klagers achten de reclame-uitingen voor deze film niet geschikt voor jonge kinderen. Dit is overigens niet de doelgroep voor de film: de Kijkwijzer heeft de trailer van Sint die in de bioscopen draait geclassificeerd voor 12 jaar en ouder. De Reclame Code Commissie gaat de klachten in haar eerstvolgende vergadering behandelen. Het trailerfilmpje van Sint werd sinds de lancering op internet honderdduizenden keren bekeken.

Sint draait vanaf 11 november in de Nederlandse bioscopen.

Reclame Code Commissie buigt zich over Sint
Reclame Code Commissie buigt zich over Sint (Foto: ANP)

Verbeek: "Schande dat de KNVB tweede elftallen laat doorspelen"

AZ-coach Gertjan Verbeek kijkt vreemd op van de KNVB, die de tweede elftallen door laat spelen tijdens interlandweken.

"Dat is raar," zei Verbeek tegen De Telegraaf. "Wij moesten zelfs spelers van Telstar lenen om een elftal op de been brengen. Dat heeft niets meer te maken met beleid en topvoetbal. Het lijkt eerder dat ik dan naar een soort café-voetbal zit te kijken, waarbij ik jongens in het veld zie lopen die ik niet eens ken."

"Het is een schande dat de KNVB zo omgaat met de belangen van de clubs," zo stelt Verbeek, die tegelijkertijd ook de kritiek van Cor Pot van repliek dient. Pot verweet AZ dat Nick Viergever en Erik Falkenburg in het tweede elftal werden opgesteld, terwijl Pot liever zag dat beide spelers gespaard werden voor Jong Oranje.

"Het is de reden dat we formeel geweigerd hebben te voldoen aan het verzoek. Meneer Pot weet precies hoe het zit. Hij had trouwens niet eens het fatsoen om Erik Falkenburg af te bellen. Dat doet van Marwijk wel, als hij Stijn (Schaars, red.) niet opneemt in de A-selectie."

The Voice of Holland steeds populairder

De talentenshow The Voice of Holland op RTL4 heeft vrijdagavond een recordaantal kijkers getrokken. Ruim 3 miljoen mensen keken volgens de Stichting KijkOnderzoek naar de laatste auditieronde, zo bleek zaterdag.

Het programma is al sinds de eerste aflevering op 17 september populair. Het vorige record stamt van 1 oktober, toen 2,75 miljoen mensen hun televisie afstemden op The Voice of Holland.

Volgende week begint The Battle, een nieuwe fase waarin de kandidaten het tegen elkaar opnemen. Ook zendt RTL vanaf woensdag een realityserie uit rondom de deelnemers.

The Voice of Holland steeds populairder
The Voice of Holland steeds populairder (Foto: ANP)

Mollema met ambitie in Lombardije

Bauke Mollema is door de afwezigheid van Robert Gesink gebombardeerd tot één van de kopmannen van de Rabobank in de Ronde van Lombardije. Ondanks de plotse wijziging van rol wil Mollema zich toch tonen in de koers.

"Het gaat steeds beter," zei Mollema in De Telegraaf. "Ik wil graag een finale rijden en dan kan er van alles gebeuren. Als Freire er nog bij zit, kan ik wat voor hem betekenen en anders ga ik voor mijn eigen kans."

Ook ploegleider Erik Dekker zegt dat de ploeg met ambitie is vertrokken naar Italië, maar dat de wijzigingen in het parcours in het voordeel van de ploeg is. "Na de Madonna del Ghisallo zit meteen nog een klim. Dat maakt het een stuk lastiger. Als het daar ontploft, zal het moeilijk zijn voor ons om mee te zitten. Het is in ieder geval een uitdaging om te zien hoever we komen."

Keniaanse dubbelslag op WK halve marathon

Wilson Kiprop en Florence Kiplagat hebbenin Nannin het wereldkampioenschap op de halve marathon gewonnen. De Keninaanse Kiplagat rekende in de slotfase van haar race af met de Ethiopische Dire Tune.

Kiprop, ook uit Kenia, liep de hele race achter titelverdediger Zersenay Tadese uit Eritrea aan. Die had in de slotfase echter geen antwoord op de versnelling van Kiprop, die met 1.00.07 vier seconden sneller was dan Tadese.

Date Krumm en Tanasugarn in finale Osaka

De finale van het WTA toernooi van Osaka gaat tussen Tamarine Tanasugarn en Kimiko Date Krumm. De ongeplaatste Tanasuharn was in twee sets te sterk voor de nummer twee van de plaatsingslijst Marion Bartoli; 6-2 en 7-5.

Date Krumm (6) had meer moeite om de finale te bereiken. De Japanse, op veertig jarige leeftijd bezig aan een opmerkelijke comeback, versloeg Shahar Peer (3) uit Israël in drie sets; 3-6, 7-6 en 7-5.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Australië

MotoGP-coureur Casey Stoner start zondag in de Grote Prijs van Australië van poleposition. De wegracer klokte zaterdag op zijn thuiscircuit op Phillip Island de beste tijd in de kwalificatie: 1.30,107.

Stoner, die zijn 25e verjaardag vierde, voelt zich als een vis in het water in eigen land, want hij won de afgelopen drie jaar de GP van Australië. De wereldkampioen van 2007 kan nog derde worden in het wereldkampioenschap van dit jaar. De titel is al vergeven aan de Spanjaard Jorge Lorenzo. De coureur van Yamaha zette zaterdag de tweede tijd neer in de kwalificatie: 1.30,775.

De Amerikaan Ben Spies (Yamaha) reed de derde tijd: 1.31.386. De Italiaan Valentino Rossi (Yamaha), die jaagt op zijn tachtigste GP-zege in de koningsklasse, zette de achtste tijd neer: 1.31,627.

Stoner op poleposition in Australië
Stoner op poleposition in Australië (Foto: ANP)

Bayern sleept KNVB voor de rechter

Bayern München stapt naar de rechter om een financiële vergoeding los te krijgen voor de blessure van Arjen Robben. Dat zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern in een interview in De Telegraaf. De Duitse club moet zijn sterspeler sinds het WK missen en ruziet sindsdien met de KNVB over een foute diagnose en compensatie.

"Als de KNVB niet bereid is een financiële oplossing te vinden voor de sportieve en financiële schade die Bayern door de blessure van Robben nog steeds lijdt, zijn wij bereid een eventueel jarenlange juridische strijd te voeren," zegt Rummenigge. "Onze juristen zijn ervan overtuigd dat we ons gelijk zullen halen."

Hoe hoog het bedrag is dat Bayern als schadevergoeding in hoofd heeft, zegt Rummenigge niet. "We hoeven echt niet de volledige 25 miljoen euro die Oranje mede dankzij Robben op het WK heeft verdiend. Maar we missen Robben vijf maanden en willen op juridische en morele gronden een compensatie voor zijn salaris."

Robben raakte in aanloop naar het WK afgelopen zomer geblesseerd, maar werd in Nederland klaargestoomd om alsnog mee te kunnen doen. Volgens Bayern was dat onverantwoord en heeft dat zijn toestand verslechterd. Rummenigge zegt dat Robben terugkeerde met een vijf centimeter groot gat in een spier.

De ruzie kreeg een extra dimensie door de blessure van Mark van Bommel. De middenvelder van Oranje en Bayern werd onlangs voor de wedstrijd van Oranje tegen Zweden (4-1) teruggeroepen, maar bondscoach Bert van Marwijk stelde hem, ondanks een lichte blessure toch op. Ook van Bommel keerde geblesseerd terug bij zijn club.

Vertrekkend voorzitter van de KNVB Henk Kessler gooide bovendien olie op het vuur door tijdens zijn afscheidsspeech de clubarts van Bayern een typetje uit 'Allo, allo' te noemen. Volgens Rummenigge is dat ongepast en kan de KNVB zich beter druk maken over de eigen bondsdokter.


(Foto: Novum)

Stekende Harlequin in Assassin's Creed: Brotherhood trailer

Blijkbaar heeft de Harlequin niet goed opgelet bij eerdere Assassin's Creed trailers, want bij onze jolige vriend is stealth ver te zoeken. De Harlequin is een pre-order bonus van Gamestop, maar waarschijnlijk zal het personage een tijd na de release voor iedereen te downloaden zijn, wellicht tegen een kleine betaling.

In de trailer zijn de acrobatische moves van de Harlequin te zien. Behalve springen en klimmen is deze harlekijn niet vies van een stevig steekpartijtje, nadat de tegenstander onderuit is gegaan door een radslag. En zo zien we in de trailer nog wel wat meer acrobatische aanslagen van deze harlekijn.


Staatssecretaris VWS heeft dubbel paspoort

Het nieuwe kabinet heeft toch een bewindspersoon met een dubbel paspoort. Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit te hebben.

Een woordvoerder van het ministerie heeft zaterdag een bericht daarover in De Telegraaf bevestigd. Veldhuijzen werd in 1953 geboren in Göteborg. De fractievoorzitter van het CDA en toenmalig formateur Mark Rutte zijn geïnformeerd over haar dubbele nationaliteit. Maar die stond haar voordracht noch haar benoeming in de weg, aldus de zegsman. Hij wilde niet ingaan op de vraag of de staatssecretaris haar tweede paspoort houdt of dat ze afstand zal doen van de Zweedse nationaliteit.

Het is niet bekend wat PVV-leider Geert Wilders, die het minderheidskabinet van VVD en CDA steunt, van de kwestie vindt.

Staatssecretaris VWS heeft dubbel paspoort
Staatssecretaris VWS heeft dubbel paspoort (Foto: ANP)

Koninklijke familie vaker actief op zondag

De koninklijke familie is dit jaar aanmerkelijk actiever op zondag dan in voorgaande jaren. In andere jaren gingen leden van de familie maar enkele keren op pad op zondag, maar dit jaar is dat zeker twintig keer het geval. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad zaterdag op basis van een inventarisatie.

Volgens de krant houdt met name de jongere generatie van de familie de zondagsrust minder in ere. Hoe vaak zij precies de hort op gaan op zondag is niet vermeld.

Of de uitstapjes op zondag richting de kerk zijn is te betwijfelen. Waar van koningin Beatrix bekend is dat ze de Kloosterkerk in Den Haag bezoekt, zijn er over bijvoorbeeld kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima geen gegevens.

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is het kerkbezoek een privézaak. "Wij begrijpen dat kerkgang een belangrijk onderdeel is van het privéleven van heel veel Nederlanders. Ook voor de prins van Oranje en prinses Máxima is dit een privéaangelegenheid."

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 4 oktober tot en met 10 oktober.

Red Dead Redemption is uitgekomen in Japan en doet het goed met een vierde en zevende positie. Verkopen van Pokemon zijn iets gedaald, maar genoeg om alle nieuwe releases achter zich te houden en de nummer één positie te behouden.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 DS
Pokemon Black / White 231.638
2 PS3
Gekijouban Macross F: Itsuwarino Utahime - Hybrid Pack 152.699
3 DS Kingdom Hearts Re:coded 95.505
4 PS3 Red Dead Redemption 70.599
5 PSP
Class of Heroes 3 30.572
6 Wii
Wii Party 26.259
7 360
Red Dead Redemption 25.673
8 PS3
F1 2010 25.273
9 PS3 Dead Rising 2 24.416
10 PSP
K-On! After School Live!! 21.454

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.

Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
33.683 -3.405
2 DSi

22.301

-2.636
3 DSi XL
21.777 -2.469
4 PS3
19.948 -415
5 Wii
12.158 -1.202
6 DSL
5.960 +253
7 Xbox 360
2.746 -23
8 PS2
1.373 +126
9 PSP Go
1.191 +437
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 52.026 34.874
DS 327.143 50.038
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 325.013 56.195
Microsoft 43.800 2.746
Nintendo 353.402 62.196
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.545.373 15.212.706
PS3 1.099.195 5.600.562
Wii 1.072.732 10.677.931
DSiXL 967.414 1.474.321
DSi 762.805 5.101.751
DS Lite
187.025 18.034.781
Xbox 360
167.482 1.377.154
PSP GO
49.797 125.552
PS2 65.536 21.675.713
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 1.595.170 15.338.258
DS 1.917.244 31.196.324
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Been eist scherp begin tegen kampioen Twente

Mario Been blijft volledig vertrouwen houden in zijn manschappen. Dit ondanks een slechte start van het seizoen.

Feyenoord treft vanavond kampioen FC Twente. "Iedereen weet hoe geweldig de sfeer hier kan zijn. ‘De Kuip is altijd imponerend voor tegenstanders, maar zeker tijdens avondwedstrijden. De boodschap die ik zaterdagavond voor de wedstrijd aan de jongens mee zal geven is duidelijk: begin scherp, zodat onze twaalfde man zo snel mogelijk achter ons staat", zegt Been in een reactie op de clubsite.

"Wij zijn nog altijd Feyenoord. Natuurlijk staan we op de dertiende plaats en voetballen we niet zoals we willen, maar we moeten uitstralen dat we honderd procent geloven in de overwinning. Een zege op Twente zou ons uit de malaise kunnen trekken, een boost kunnen geven richting de komende weken", weet de coach.

Been put hoop uit het feit dat Luc Castaignos scoorde voor Oranje onder-19. "Luc vertelde dat hij met zijn doelpunten voor Oranje vertrouwen heeft getankt en dat tegen Twente wil laten zien. Hopelijk lukt het hem om die lijn door te trekken", vervolgt Been, die zegt dat de Jong Oranje-spelers hun kater hebben weggespoeld na het mislopen van het EK 2011. Leroy Fer, die uit vorm is, komt er volgens Been ook weer bovenop. "Hij weet heel goed wat hij wel en wat hij niet kan. Juist daarom weet ik zeker dat hij er bovenop gaat komen."

Jason W. zweert moslimextremisme af

Hofstadverdachte Jason W. heeft zijn extremistische moslimgedachtegoed afgezworen. In een brief aan de Volkskrant schrijft hij dat de idealen die hij had zijn teloor gegaan en dat hij tot het besef is gekomen dat ze moreel bankroet zijn. Hij waarschuwt moslimjongeren zich 'niet te laten misleiden door valse beloften en idealen'.

"Het beeld dat de wereld slechts bestaat uit gelovigen en ongelovigen, waarbij de laatsten er slechts op uit zijn om de eersten te vernietigen, is een kinderachtige en grove simplificatie van de werkelijkheid", citeert de krant uit de brief. Hij noemt het streven naar een islamitische staat 'een totale mislukking'.

W. zit een gevangenisstraf van vijftien jaar uit voor het gooien van een handgranaat naar een arrestatieteam in Den Haag. De zeven veronderstelde leden van de Hofstadgroep werden in hoger beroep wel vrijgesproken voor terrorisme. De hoge raad verwees de zaak terug naar het hof dat zich vanaf woensdag weer over de zaak buigt.

Volgens de advocaat van W., Bart Nooitgedagt, is de brief niet geschreven om het proces te beïnvloeden. "Jason heeft die kritiek voorzien, maar dat de brief is ingegeven door onoprechte motieven is onjuist. Daarvoor is de inhoud te fundamenteel van aard." De brief is volgens de raadsman al 'geruime tijd geleden' geschreven.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) noemt de brief in de krant 'een opvallend document'. "Dat hebben we in Nederland nog niet eerder gezien." De NCTb doet geen uitlatingen over de oprechtheid van W.

Kroatië importeert lijken

Zit je momenteel krap bij kas en heb je net de mazzel dat je schoonmoeder is overleden, denk er dan eens over na haar lichaam aan Kroatië te verkopen. Het land heeft een tekort aan lijken en betaalt er maar liefst ruim zevenhonderd euro voor.

Het voormalig Joegoslavische land heeft van oudsher een tekort aan lijken die worden gedoneerd aan de wetenschap. De levenloze lichamen zijn echter wel nodig voor studenten geneeskunde, aangezien levende testpersonen niet staan te trappelen om in zich te laten snijden en te hakken.

Een kliniek in Zagreb heeft daarom besloten elf lijken te laten overvliegen uit de VS. Het ziekenhuis heeft per lijk een bedrag van duizend dollar, ruim 715 euro neergelegd.

Scholen voor lastige kinderen puilen uit

Scholen voor kinderen met ernstige gedrags- of psychiatrische problemen zitten overvol. In klassen zitten meer kinderen dan de landelijke norm toestaat en in zeker twee provincies zitten leerlingen thuis wegens ruimtegebrek op de zogeheten cluster 4-scholen. Dat schrijft Trouw zaterdag.

In het noorden van het land is sprake van een sterke toename van de vraag aan cluster 4-onderwijs, zegt de noordelijke koepelorganisatie Renn4. Kinderen uit Groningen worden naar Drachten of Leeuwarden gestuurd of zitten thuis.

De reden van de toestroom is onduidelijk, maar heeft mogelijk te maken met bezuinigingen op een lichtere tak van speciaal onderwijs. Volgens Renn4 hebben alle provincies met het probleem te maken.

De landelijke vereniging van cluster 4-scholen, lvc4, verwacht dat scholen na de kerstvakantie leerlingen zullen moeten weigeren. Ouders zullen naar de rechter stappen, denkt directeur Jan Menting. "Dat heeft niet onze voorkeur, maar misschien dat de rechter duidelijkheid kan scheppen over wat nodig is om deze leerlingen goed te begeleiden."

Gevangene afgevoerd na brand in cel

In een gevangenis in Rotterdam heeft vrijdagnacht een kleine brand gewoed in een cel. De gevangene in de cel is met ademhalingsproblemen per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend. De brandweer sloeg groot alarm, omdat in een gevangenis niet makkelijk kan worden ontruimd.

De brand ontstond rond 0.30 uur door onbekende oorzaak in een cel in gevangenis De Schie aan de Professor Jonkersweg. De brandweer was volgens een woordvoerder snel ter plaatse en kon de brand snel doven. Andere gevangenen en personeel hebben volgens de brandweer geen gevaar gelopen.

Wekelijkse Nederlandse top 10

Welkom bij de Nederlandse Top 10 van 09-10 tot en met 15-10-2010.

Nederland houdt van voetbal en dat is te zien, FIFA 11 blijft op één staan en daarnaast staan er nog vijf voetbalgames in de top tien. Medal of Honor is vrijdag uitgekomen en die doet het aanzienlijk goed in Nederland met een binnenkomer op twee, vijf en zeven. Wii Party doet het ook goed want die komt binnen op plaats zes.

Plaats Hardware Game Plaats vorige week Aantal weken in lijst
1 PS3
FIFA 11
1
3
2 PS3
Medal of Honor
NIEUW 1
3 PS3
PES 2011
3 2
4 Xbox 360
FIFA 11 2 3
5 Xbox 360
Medal of Honor NIEUW 1
6 Wii
Wii Party
NIEUW 1
7 PC
Medal of Honor NIEUW 1
8 PS2
FIFA 11 4 2
9 Xbox 360
Halo: Reach
5 5
10 Xbox 360
PES 2011 10 2
RE is Re-Entry, een game die terugkeert in de top 10

Gok met je leven in Fallout's The Strip

Wat is er nu daadwerkelijk te doen in dat kleine stukje 'beschaving' waar de ontwikkelaars van Fallout New Vegas het telkens over hebben? The New Vegas Strip is dé plek om te gokken, quests ondernemen, dingen aan gort schieten, wegrennen voor de robotpolitie en nog meer gokken.

In het filmpje hieronder zien we een paar gokspelletjes waar je aan mee kan doen, wat de ontwikkelaars vonden van de The Strip en hoe ze dit in Fallout hebben gestopt, en uiteindelijk zien nog (te weinig) actie.

Fallout: New Vegas komt volgende week uit, op PlayStation 3, Xbox 360 en PC.

Beckham weigert afscheid te nemen als international

David Beckham weigert om afscheid te nemen als international. Zoveel is duidelijk na een aanbod van Fabio Capello.

De bondscoach van het Engelse nationale elftal heeft Beckham laten weten, dat hij afscheid mag nemen van het nationale team. De spraakmakende middenvelder wil vooralsnog echter geen afscheid nemen.

Beckham keerde onlangs terug bij LA Galaxy na een zware blessure. Een achillespeesblessure hield hem maandenlang aan de kant. De 115-voudig internatinal wordt waarschijnlijk niet meer opgeroepen voor The Three Lions.

Capello eist namelijk dat zjin internationals in een topcompetitie spelen, willen zij worden opgeroepen voor het nationale elftal. De 35-jarige middenvelder speelt echter in de luwte in de VS. Voorheen wilde hij nog wel op huurbasis verhuizen naar AC Milan om zodoende kans te maken om op het WK 2010 te spelen. De kwetsuur gooide roet in het eten.

FF14: Online-spelers krijgen gratis maand

Massively Multiplayer Role Playing Games zijn ontzettend moeilijk van de grond te krijgen. Djeez wees ons erop dat men momenteel bij Final Fantasy grote moeite heeft met juist dit cruciale aspect. De game wordt namelijk met de grond gelijk gemaakt door critici.

Ook voelen ze bij Square Enix de hete adem van zowel de reviewers als de spelers zelf, en hebben ze de spelers een maand extra speeltijd gegeven. Als je vóór 25 oktober de game koopt, krijg je in plaats van 30 dagen gratis speeltijd, nu 60 dagen dus. Het is het beste moment om de game uit te proberen dus. Ook belooft de ontwikkelaar beterschap in vele andere aspecten van de game en werken ze hard aan patches.

FF

Vitesse test tweetal contractloze spelers af

Giorgi Diasamidze en Vladislav Mirchev komen niet in aanmerking voor een contract bij Vitesse, zo meldt De Gelderlander.

Het tweetal was in de voorbije periode op proef in Arnhem, maar wist niet te overtuigen. Daardoor gaat Vitesse niet in zee met de twee. De 18-jarige Diasamidze mag nog wel met het beloftenelftal mee blijven trainen.

Diasamidze verbleef twee weken op proef bij Vitesse en speelde in twee oefenwedstrijden van Jong Vitesse mee. Hij werd niet als versterking beschouwd, maar mag totdat hij een nieuwe club vindt, blijven meetrainen met de beloften.

Mirchev, een Bulgaarse aanvaller, was tot twee keer toe - vanwege een opspelende blessure - op stage in Arnhem. Beide periodes verliepen niet erg succesvol. Daarom is de 23-jarige speler inmiddels zonder contract huiswaarts gekeerd.

Chili heeft zijn eigen Super Mario

Gisteren zijn na bijna zeventig dagen de 33 Chileense mijnwerkers eindelijk gered. Terwijl de hele wereld dit heugelijke feit viert is het gebied ook vol van verslaggevers en journalisten. Bij dit media circus horen natuurlijk ook woordspelingen in de titels om aandacht te trekken.

Mario Sepúlveda wordt al grappend "Super Mario" genoemd door de pers wegens zijn optimistische karakter tijdens de zware zeventig dagen. Ondergronds heeft Sepúlveda wat video's gemaakt om te laten zien hoe ze eraan toe waren. Aan het eind van elke video zei hij telkens, als soort van catchphrase, "Over to you in the studio." Hoewel hij dus wel van de media lijkt te houden, heeft Sepúlveda de pers gevraagd de mijnwerkers niet als "show business figures" te behandelen. Maar hijzelf zal altijd bekend blijven als Super Mario.

Een woordvoerder van Nintendo Japan uitte zich hier positief over, "This is a joyous thing."

super mario

 

Gratis Back to the Future episode bij Back to the Future Blu-ray trilogie

In de Blu-ray set van de Back to the Future trilogie wacht een verrassing op je. Behalve dat je de hele trilogie nu in High Definition kan bekijken, vindt je een advertentie voor de "complimentary first episode" voor de Back to the Future game die zal uitkomen voor de PC en Mac.

De code, 121GIGAWATTS, werkt nu natuurlijk nog niet zoals de reviewers van Joystiq al hadden ontdekt. Telltale legde ze uit dat ze nog niet wisten wanneer de episode online zou staan en dat mensen zich konden registreren op de site zodat ze een notificatie ontvangen wanneer de episode beschikbaar is. "At the URL on the insert, people will be able to register for the free episode and will receive notification from Telltale Games when the episode is available to download"

De code is niet uniek, waardoor het erop lijkt dat iedereen deze episode in de toekomst kan downloaden. Het is nog niet bekend of deze episode beschikbaar zal worden voor of na de release van de game. De Back to the Future trilogie Blu-ray set zal in Nederland op 4 november uitkomen. Het is niet zeker of wij in Nederland ook een voucher krijgen voor de gratis episode.

 BTTF

Alan Wake en Forza 3 in Xbox-bundel voor de feestdagen

Microsoft gaat deze feestdagen een nieuwe Xbox 360-bundel verkopen, die mogelijk je keuze nog moeilijker zal maken als je van plan was deze kerst een Xbox 360 te kopen. De bundel zal een 250 GB Xbox 360 Slim bevatten, Forza Motorsport 3 en Alan Wake. Op het plaatje kan je alvast zien hoe de bundel er uit zal zien voor Canada.

De bundel zal behalve voor Zuid-Korea en Canada ook in Europa uitkomen. Als je deze bundel wilt kopen ben je zo'n 250 euro kwijt. Een apart feitje over deze bundel is dat je Alan Wake niet op een DVD krijgt, maar dat je de game kan downloaden via een code. Dit lijkt te bevestigen dat Alan Wake binnenkort op Games on Demand zal komen.

 xbox

Namco Bandai verwijdert Mr. Driller plaatje

Om de bevrijding te vieren van de 33 Chileense mijnwerkers te vieren, had Namco Bandai het onderstaande plaatje op hun Twitter gepubliceerd. Er staat "Bienvenido de nuevo," wat "Welkom terug!" betekent. Daarnaast staat Mr. Driller er met de vlag van Chili op. Vandaag hebben ze het verwijderd en hun excuses aangeboden.

Over het plaatje meldde Namco Bandai via hun Twitter dat ze niet hadden nagedacht voordat ze het plaatje online hadden gezet. Daarom is het verwijderd. "We would like to offer a profound apology to everyone. It was inexcusable."

mr driller
Is dit plaatje zo aanstootgevend dan?

Cruise toch niet in Top Gun 2

Het lijkt erop dat Tom Cruise toch niet te zien zal zijn in Top Gun 2. Dat zegt een woordvoerder van de acteur in het Amerikaanse tijdschrift Entertainment Weekly. Eerder deze week schreef New York Magazine nog dat Cruise zou zijn benaderd voor een klein rolletje als vlieginstructeur in een vervolg op Top Gun uit 1986.

Scenarist Christopher McQuarrie, bekend van onder meer The Usual Suspects en Valkyrie, is wel benaderd om het script voor Top Gun 2 te schrijven. Er is echter nog niets getekend. Dat laat een woordvoerder van McQuarrie weten.

Overigens heeft filmstudio Paramount Pictures nog niet bevestigd bezig te zijn met een vervolg op Top Gun. Daarmee is het ook niet duidelijk of Tony Scott gaat regisseren, zoals eerst door New York Magazine werd gesuggereerd.


Tom Cruise (Foto: Novum)

Chileense kompels willen alles eerlijk delen

De 33 Chileense mijnwerkers die woensdag gered zijn na 69 dagen onder de grond te hebben doorgebracht, hebben besloten hun verhaal goed te beschermen en de hele groep te laten meedelen in de opbrengsten die uit hun bekendheid voortvloeien. Dat heeft de dochter van een van de kompels vrijdag tegen persbureau The Associated Press gezegd. Het zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat geen van de mannen zich nog heeft uitgelaten over de gebeurtenissen onder de grond.

Volgens Pablo Ramirez, voorman van de San José-mijn waar de mannen vastzaten en een van de eersten die in de mijn afdaalde in een poging de mannen te redden, hebben de mijnwerkers een boekhouder in de arm genomen om hun inkomsten van publieke optredens bij te houden en die eerlijk te verdelen.

Solidariteit heeft de mannen geholpen de angst en onzekerheid van hun gevangenschap zevenhonderd meter onder de grond te overleven. Nadat er contact was gemaakt met de groep en er voedsel en water naar beneden was gebracht, werd er door psychologen een plan opgesteld voor de mannen. Ze werden in groepen verdeeld, met een eigen werk- en slaapschema en kregen plichten en rechten. Ze waren psychisch allemaal in goede doen en hebben een gedegen mediatraining gekregen in afwachting van de reddingsoperatie.

Ramirez, zoals je kunt verwachten van iemand die de risico's van zijn vak accepteert, verwerpt de noodzaak van psychologische hulp. "Toen we voor het eerst met de kompels beneden spraken, waren ze niet in slechte conditie", aldus Ramirez. "Mentaal waren ze helemaal niet in een slechte conditie."

Het is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat ze terug onder de grond zouden gaan. Maar de meeste van deze mannen weten niet beter. "Sommigen zullen nieuwe talenten bij zichzelf ontdekken en kunnen veel geld verdienen nu ze bekend zijn", zegt Ramirez. "Maar ik denk dat de meesten terug de mijn in zullen gaan."

Naar de oorzaak van het ongeluk is een onderzoek ingesteld, maar het lijkt erop dat de eigenaar van de mijn het niet zo nauw nam met de veiligheidsvoorschriften. Van de 33 kompels, hebben 27 besloten de eigenaar aan te klagen.

Edison Peña, een van de 33, zei vrijdag dat hij ervoor wil zorgen dat de mijnindustrie door hun ervaring de veiligheid van de mijnwerkers verbetert. "Ik wil niet beroemd worden, ik meen wat ik zeg. Ik wil niet dat dit ooit nog eens gebeurt, niet in mijn land of waar ook ter wereld", zegt Peña.

Uren daarvoor werd een 26-jarige kompel gedood door een vallend rotsblok in de Boton de Oro-mijn in het midden van het land. En in Ecuador raakten door het instorten van een deel van een goudmijn vier kompels afgesloten van de buitenwereld. Hun lot is onbekend.


Kompels willen alles eerlijk delen (Foto: Novum)

VN: omstandigheden migranten Griekenland slecht

De Verenigde Naties hebben scherpe kritiek geuit op de Griekse autoriteiten vanwege de achteruitgang van de omstandigheden in de detentiecentra voor illegale migranten nabij de Grieks-Turkse grens.

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN stelde vrijdag onder meer dat de slechte omstandigheden te maken hebben met 'overbelasting van de bestaande detentiecentra'. Griekenland is het punt in Europa waar de meeste illegale immigranten aankomen en de autoriteiten weten zich niet altijd raad met de grote hoeveelheid mensen die het land binnen proberen te komen. Een verschuiving in de route van migranten betekent dat het zwaartepunt zich nu heeft verplaatst van de Griekse eilanden naar de tweehonderd kilometer lange grens met Turkije.

Volgens de VN worden de migranten die in het grensgebied worden opgepakt onder 'zeer slechte hygiënische omstandigheden' in cellen gestopt. Ook zou er geen informatie, tolk of juridische hulp beschikbaar zijn.


VN: omstandigheden migranten Griekenland slecht (Foto: Novum)

Auto voor dominee die toch geen koran verbrandde

De Amerikaanse dominee Terry Jones die wereldwijd veel kritiek te verduren kreeg omdat hij dreigde op 11 september een koran te verbranden heeft daarvoor een opmerkelijke beloning gekregen, een auto.

Op het hoogtepunt van de controverse rondom Jones bood autohandelaar Brad Benson de dominee een auto ter waarde van omgerekend ruim tienduizend euro aan, als hij ervan af zou zien om op de dag van de herdenking van de aanslagen van 2001 het heilige boek voor moslims te verbranden.

Uiteindelijk verbrandde Jones geen koran, maar hij zei donderdag tegen persbureau The Associated Press dat het aanbod dat Benson deed in zijn eigenzinnige radiospotjes daar niets mee te maken had. Jones zei dat hij er pas een paar weken na 11 september over hoorde. Dat weerhield de dominee uit Florida er niet van de prijs te gaan innen. Hij zegt van plan te zijn de auto te doneren aan een stichting die mishandelde moslimvrouwen helpt.

Franse politie heft blokkade brandstofdepots op

De Franse politie heeft vrijdag heropening van verscheidene brandstofdepots afgedwongen. Door een staking tegen de pensioenplannen van de regering is het werk bij alle twaalf raffinaderijen in Frankrijk stilgelegd. Het ministerie van verkeer verleende oliemaatschappijen toestemming hun voorraden aan te spreken nadat transportbedrijven hadden geklaagd dat hun voertuigen niet meer overal konden tanken.

Minister van verkeer Dominique Bussereau zei tegen RTL-radio dat de voorraden voldoende zijn en dat er voorlopig niet voor brandstofgebrek hoeft te worden gevreesd. Dat nam niet weg dat de politie in actie kwam om blokkades bij brandstofdepots bij Marseille en Clermont-Ferrand op te heffen. Ook werd na overleg tussen actievoerders en een lokale bestuurder de toegang tot een oliehaven in de buurt van Bordeaux hersteld.

Zaterdag en komende dinsdag staan nieuwe demonstraties en protestacties tegen de voorgenomen verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar gepland.


Franse politie heft blokkade op (Foto: Novum)

Terreurverdachte Noorwegen vrij

Een van de drie verdachten in een Noors terreuronderzoek wordt vrijgelaten. Het hooggerechtshof verwierp een verzoek van de nationale veiligheidsdienst om de man langer vast te houden.

David Jakobsen, een 32-jarige Oezbeek, werd op 8 juli gearresteerd samen met twee andere mannen van wie de Verenigde Staten en Noorwegen vermoeden dat ze banden hebben met de Al-Qaidastrijders die aanslagen planden in de New Yorkse metro en een Brits winkelcentrum.

Aanklagers maakten later bekend dat Jakobsen een politie-informant in de zaak was, maar dat hij nog steeds terecht moet staan omdat de aantijgingen tegen de groep gedeeltelijk te maken hebben met zaken die plaatsvonden voordat hij de politie vorige jaar benaderde.

Een hof van beroep besliste donderdag dat Jakobsen vrijgelaten moet worden, omdat er onvoldoende gronden waren om hem langer vast te houden. De veiligheidsdienst ging tegen deze beslissing in beroep. Het hooggerechtshof verwierp dat beroep vrijdag echter, waardoor Jakobsen vrijdag alsnog vrijkomt, aldus zijn advocaat.

De andere verdachten blijven vastzitten. Beiden hebben een aantal van de beschuldigingen bekend, maar gaven tegenstrijdige informatie over het doelwit van de aanslag. Volgens de één, een Iraakse Koerd, zou de Deense krant die de cartoons van Muhammad plaatste het doelwit zijn, volgens de ander, een Noor van Oeigoerse afkomst, de Chinese ambassade in Oslo.

Als de twee mannen veroordeeld worden, kunnen ze tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen.


Terreurverdachte Noorwegen vrij (Foto: Novum)

Zeker 15.000 verkrachtingen in Congo

In het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn afgelopen jaar meer dan 15.000 verkrachtingen uitgevoerd. Dat stelde het hoofd van de VN-veiligheidsmissie in Congo (Monusco), Roger Meece, vrijdag. "De schaal van het probleem is enorm", aldus Meece.

"In dit zeer uitgestrekte gebied - groter dan Afghanistan - is het voor Monusco niet mogelijk om de burgers volledige bescherming te bieden", aldus Meece tegen de VN-Veiligheidsraad. De missie kreeg recentelijk veel kritiek, omdat vlakbij een basis zeker driehonderd mensen waren verkracht door rebellen.

Donderdag verklaarde VN-expert op het gebied van seksueel geweld in conflicten Margot Wallström voor de raad dat ook het Congolese leger zich schuldig maakt aan verkrachtingen in het oosten van het Afrikaanse land. Wallström noemde Congo eerder al de 'verkrachtingshoofdstad' van de wereld.

Zeker 15.000 verkrachtingen in oosten Congo
Zeker 15.000 verkrachtingen in oosten Congo (Foto: ANP)

Uitslagen Jupiler League speelronde 9

Vanavond werd de negende speelronde in de Jupiler League afgewerkt. Hieronder vind je alle uitslagen en de vernieuwde stand.

FC Zwolle heeft vanavond de topper tegen Sparta Rotterdam winnend afgesloten. Voor Sparta-trainer was het een weerzien met zijn oude club. Vorig seizoen kwam Everse in opspraak door bitterballen-gate, moest vertrekken, kwam via de rechter weer terug, maar moest uiteindelijk toch zijn biezen pakken. Na een interim-periode bij sc Heerenveen kwam hij terecht bij Sparta Rotterdam. Sparta kwam na 24 minuten op voorsprong via topscorer Voskamp, FC Zwolle kwam in de 39e minuut langszij. Een rode kaart in de 59e minuut voor de Spartaan Kras zorgde voor de ommekeer in de wedstrijd. Ars benutte namens Zwolle de penalty, en Van Polen stelde in de 82e minuut de zege veilig: 3-1. Dankzij de zege en dankzij het gelijkspel van RKC Waalwijk bij sc Cambuur neemt FC Zwolle de koppositie weer over.

FC Eindhoven en FC Den Bosch hebben na een enerverend duel met 3-3 gelijk gespeeld. Kantelberg maakte namens FC Eindhoven in de achtste minuut de openingstreffer. FC Den Bosch kreeg in de 30e minuut de kans op de gelijkmaker via een penalty, maar vanaf elf meter miste Vorthoren. Zeven minuten na rust kwam Den Bosch met tien man te staan, Vorthoren kreeg zijn tweede gele kaart en mocht vertrekken. Met de 1-0 achterstand voor Den Bosch en met een man minder leek de wedstrijd uit te vallen in het voordeel van Eindhoven. Den Bosch gaf zich echter niet gewonnen en ging vol in de aanval. Peters maakte in de 59e minuut de 1-1, drie minuten later gevolgd door de 1-2 van Bakx. Laatstgenoemde zorgde in de 70e minuut zelfs voor de 1-3. De wedstrijd leek gespeeld, maar Vlug scoorde in de 87e minuut de aansluitingstreffer: 2-3. Op zoek naar het gelijkspel werd FC Eindhoven beloond, Van Son maakte in de 94e minuut de 3-3.

AGOVV Apeldoorn heeft op bezoek bij Almere City FC hard uitgehaald. De bezoekers stonden met de rust met 0-3 voor door doelpunten van Laghmouchi, Mille, en een eigen doelpunt van Troost. Na rust zorgde Hemmen voor de 0-4. In de 74e minuut maakte Fachtali vanaf elf meter de 1-4, en zes minuten later kreeg AGOVV een strafschop, die benut werd door Hemmen: 1-5. Conrad besloot de wedstrijd in de 86e minuut op 1-6.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslagen
MVV Maastricht Helmond Sport 1-4
RBC Roosendaal Fortuna Sittard 3-1
SC Cambuur RKC Waalwijk 1-1
FC Eindhoven FC Den Bosch 3-3
FC Emmen Telstar 3-3
Almere City FC AGOVV Apeldoorn 1-6
FC Volendam Go Ahead Eagles 2-1
FC Zwolle Sparta Rotterdam 3-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 9 6 2 1 19 17 - 7
2 FC Volendam 9 5 4 0 19 17 - 10
3 RKC Waalwijk 9 4 5 0 17 18 - 10
4 Helmond Sport 9 5 2 2 17 15 - 11
5 Sparta Rotterdam 9 4 3 2 15 27 - 16
6 FC Eindhoven 9 4 3 2 15 15 - 9
7 FC Den Bosch 9 4 3 2 15 22 - 17
8 SC Cambuur 9 4 2 3 14 14 - 10
9 RBC Roosendaal 9 4 1 4 13 13 - 10
10 Go Ahead Eagles 9 4 0 5 12 20 - 12
11 BV Veendam 8 3 2 3 7 8 - 12
12 Telstar 9 1 4 4 7 11 - 17
13 AGOVV Apeldoorn 9 4 0 5 6 15 - 17
14 FC Emmen 9 1 3 5 6 13 - 20
15 FC Dordrecht 8 2 0 6 5 9 - 18
16 Almere City FC 9 2 1 6 4 11 - 31
17 MVV Maastricht 9 2 4 3 3 11 - 15
18 Fortuna Sittard 9 1 1 7 2 10 - 24

Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina.

Reddingscapsule gaat wereld rond

De capsule Phoenix, die deze week is gebruikt om de 33 kompels uit de mijn San José in het noorden van Chili te redden, gaat de wereld rond als onderdeel van een reizende tentoonstelling. Dat heeft de Chileense minister van Binnenlandse Zaken, Rodrigo Hinzpeter, vrijdag gezegd.

Hij zei dat de capsule in de kleuren van de nationale vlag van Chili wordt geverfd: wit, blauw en rood.

Met behulp van een videofilm wordt op de tentoonstelling uitleg over de redding van de mijnwerkers gegeven. "Ook de menselijke aspecten komen aan bod", aldus Hinzpeter. Hij zei dat bezoekers van de expositie onder meer te weten komen hoe en waar de kompels aten en hoe ze zich organiseerden onder de grond.

De mijnwerkers zijn de afgelopen dagen gered uit een mijn, waar ze na een instorting bijna tien weken vast zaten.

Chileense reddingscapsule gaat wereld rond
Chileense reddingscapsule gaat wereld rond (Foto: ANP)

Franse sprinter Chavanel naar Europcar

De Franse wielrenner Sébastien Chavanel maakt volgend jaar deel uit van Europcar, de opvolger van Bouygues Telecom. De 29-jarige sprinter komt over van Française des Jeux. Bij Europcar is hij de opvolger van William Bonnet, die de omgekeerde weg bewandelt.

Chavanel stond de laatste vier seizoenen onder contract bij Française des Jeux. Het jongere broertje van Sylvain Chavanel werd in 2003 prof bij Brioches La Boulangère, de voorganger van Bouygues Telecom.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.