Terreurverdachte Noorwegen vrij

Een van de drie verdachten in een Noors terreuronderzoek wordt vrijgelaten. Het hooggerechtshof verwierp een verzoek van de nationale veiligheidsdienst om de man langer vast te houden.

David Jakobsen, een 32-jarige Oezbeek, werd op 8 juli gearresteerd samen met twee andere mannen van wie de Verenigde Staten en Noorwegen vermoeden dat ze banden hebben met de Al-Qaidastrijders die aanslagen planden in de New Yorkse metro en een Brits winkelcentrum.

Aanklagers maakten later bekend dat Jakobsen een politie-informant in de zaak was, maar dat hij nog steeds terecht moet staan omdat de aantijgingen tegen de groep gedeeltelijk te maken hebben met zaken die plaatsvonden voordat hij de politie vorige jaar benaderde.

Een hof van beroep besliste donderdag dat Jakobsen vrijgelaten moet worden, omdat er onvoldoende gronden waren om hem langer vast te houden. De veiligheidsdienst ging tegen deze beslissing in beroep. Het hooggerechtshof verwierp dat beroep vrijdag echter, waardoor Jakobsen vrijdag alsnog vrijkomt, aldus zijn advocaat.

De andere verdachten blijven vastzitten. Beiden hebben een aantal van de beschuldigingen bekend, maar gaven tegenstrijdige informatie over het doelwit van de aanslag. Volgens de één, een Iraakse Koerd, zou de Deense krant die de cartoons van Muhammad plaatste het doelwit zijn, volgens de ander, een Noor van Oeigoerse afkomst, de Chinese ambassade in Oslo.

Als de twee mannen veroordeeld worden, kunnen ze tot twaalf jaar gevangenisstraf krijgen.


Terreurverdachte Noorwegen vrij (Foto: Novum)