[WvdW] Voorbeschouwing FC Groningen - sc Heerenveen

De afgelopen week stond in het teken van interlandvoetbal, maar dat is nu weer voorbij. Komend weekend wordt er volop gespeeld in de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie. Daarom is het hoog tijd voor een voorbeschouwing op de Wedstrijd van de Week, namelijk de noordelijke derby tussen FC Groningen en sc Heerenveen.

FC Groningen

FC Groningen heeft in de eerste acht speelronden van de Eredivisie uitstekend gepresteerd. De mannen van trainer Pieter Huistra, de opvolger van de vertrokken Ron Jans, wonnen vier wedstrijden. Daarnaast werd er nog drie keer gelijk gespeeld en één keer verloren. Hierdoor staan de Groningers op een uitstekende vierde plaats met vijftien punten. Dat zijn er maar drie minder dan PSV, dat momenteel aan de leiding gaat.

De Groningse formatie wil dit seizoen proberen voor de zesde keer op rij plaatsing voor de play-offs om Europees voetbal afdwingen. Aan het einde van het vorige seizoen streed de ploeg ook om Europees voetbal, maar ging toen roemloos ten onder tegen FC Utrecht. De Domstedelingen wonnen beide duels met overtuigende cijfers (3-1 en 2-0).


Ron Jans werkte jarenlang voor FC Groningen, maar is nu hoofdtrainer bij sc Heerenveen (Wikimedia Commons/Paulblank)


Huistra kan in de derby tegen sc Heerenveen in elk geval geen beroep doen op Leandro Bacuna, die last heeft van een blessure aan zijn enkel. Ook Oluwafemi Ajilore, die met problemen aan zijn hamstring kampt, doet niet mee tegen sc Heerenveen. Daarnaast zullen nog eens twee spelers afvallen, waardoor de selectie van FC Groningen wordt teruggebracht naar achttien spelers. De verwachting is in elk geval dat Tom Hiariej nog af zal vallen. De middenvelder trainde pas twee dagen voluit mee, nadat hij weer was hersteld van een kwetsuur aan zijn hamstring.

sc Heerenveen

sc Heerenveen beleeft momenteel een moeizame periode. In de laatste twee competitieronden werd even zovaak gelijk gespeeld. Roda JC en ADO Den Haag namen beide een punt mee uit Friesland. Naast deze twee remises liepen de Friezen nog eens twee keer tegen een gelijkspel aan. Verder werd er nog twee keer gewonnen en twee keer verloren. Door deze sportieve prestaties staat de ploeg uit Heerenveen op de tiende plaats in de Eredivisie en behaalde pas tien punten.

Voor trainer Ron Jans wordt het treffen met FC Groningen in elk geval erg bijzonder. De oefenmeester maakte aan het begin van dit seizoen de overstap naar Friesland, nadat hij acht jaar lang de scepter over de selectie van FC Groningen zwaaide. "De jaren bij FC Groningen zijn de mooiste in mijn voetballeven. Daar ben ik de club enorm dankbaar voor", liet de coach bij zijn afscheid weten. Toch zal hij komend weekend alles in het werk willen stellen om een zege binnen te halen.


Bas Dost brak vorig jaar door bij Heracles Almelo en scoort nu in Friesland


sc Heerenveen kan dit weekend in elk geval geen beroep doen op Michal Svec, vanwege een blessure aan zijn hamstring. Achter de namen van Arnold Kruiswijk (bovenbeen) en Roy Beerens (lies) staat nog een vraagteken. Trainer Jans was na afloop van de training van vrijdag in elk geval positief over de lichamelijke staat van beide heren.

Historie

FC Groningen en sc Heerenveen staan dit weekend voor de 33e keer tegenover elkaar. Van de voorgaande ontmoetingen wonnen de Friezen er maar liefst zeventien. De Groningse formatie doet het wat slechter met zes zeges. Daarnaast werd er ook nog negen keer gelijk gespeeld.

De laatste keer dat beide ploegen tegenover elkaar stonden, was aan het begin van dit jaar. Toen trok FC Groningen aan het langste eind door een treffers van Tim Matavz, die door Thomas Enevoldsen werd bediend, en Andreas Granqvist. Beide spelers staan ook dit seizoen weer onder contract bij de club uit Groningen.

Op 6 september 1996 werden de meeste doelpunten gemaakt. sc Heerenveen trok uiteindelijk aan het langste eind door FC Groningen, dat in eigen huis speelde, met 5-1 te kloppen. Romeo Wouden was destijds de gevierde man aan de zijde van de Friezen. Hij scoorde namelijk twee keer.

Laatste vijf ontmoetingen

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
20/01/2010 Eredivisie FC Groningen SC Heerenveen 2 - 0
12/09/2009 Eredivisie SC Heerenveen FC Groningen 0 - 1
07/03/2009 Eredivisie SC Heerenveen FC Groningen 2 - 1
28/12/2008 Eredivisie FC Groningen SC Heerenveen 2 - 3
14/03/2008 Eredivisie FC Groningen SC Heerenveen 0 - 1

Wedstrijdinformatie

De 33e wedstrijd tussen FC Groningen en sc Heerenveen staat voor aanstaande zondag op de rol. Het duel, dat in het Euroborg-stadion wordt gespeeld, staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel en begint omstreeks 14:30 uur.

Discussieer hieronder alvast over de opstellingen en de mogelijke uitslag!