China noemt onderzoek VS 'onverantwoordelijk'

De Amerikaanse beslissing om een onderzoek in te stellen naar het Chinese handelsbeleid op de markt voor schone energie is 'ongegrond en onverantwoordelijk'. Dat heeft China zaterdag gezegd.

"Het signaal dat hiermee wordt afgegeven, is dat de Verenigde Staten de Chinese pogingen om het milieu te verbeteren niet steunen", zo stond in een verklaring op de website van het Chinese ministerie van handel.

De regering van de Amerikaanse president Barack Obama zei vrijdag dat er een onderzoek ingesteld zal worden naar aanleiding van een klacht van een Amerikaanse vakbond. De vakbond United Steelworkers zegt dat Chinese ondernemingen in staat zijn om wind- en zonneapparatuur voor een lagere prijs op de internationale markt te verkopen omdat ze subsidies ontvangen van de Chinese regering. Deze zijn onder internationale handelswetgeving verboden.

Als uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat de klacht gegrond is, dan kan de VS China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aanklagen. Mocht de WTO zich in het voordeel van de VS uitspreken, dan kan het land sancties op de Chinese import opleggen, mocht China de subsidies niet stopzetten.

Volgens China kent de VS echter meer dan 2300 eigen energiesubsidies, waaronder voor schone energie. "Daarom heeft de VS geen enkele reden om de pogingen van andere landen om het milieu te verbeteren te bekritiseren", zo staat in de verklaring.

De aankondiging van de VS komt op dezelfde dag dat bekend werd dat een rapport over de vraag of China de eigen munteenheid manipuleert om handelsvoordelen te genereren, uitgesteld is. Het rapport wordt nu verwacht na de bijeenkomst van ministers van financiën van de G-20 volgende maand. China heeft de aantijgingen herhaalde malen ontkend.