Chileense kompels willen alles eerlijk delen

De 33 Chileense mijnwerkers die woensdag gered zijn na 69 dagen onder de grond te hebben doorgebracht, hebben besloten hun verhaal goed te beschermen en de hele groep te laten meedelen in de opbrengsten die uit hun bekendheid voortvloeien. Dat heeft de dochter van een van de kompels vrijdag tegen persbureau The Associated Press gezegd. Het zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat geen van de mannen zich nog heeft uitgelaten over de gebeurtenissen onder de grond.

Volgens Pablo Ramirez, voorman van de San José-mijn waar de mannen vastzaten en een van de eersten die in de mijn afdaalde in een poging de mannen te redden, hebben de mijnwerkers een boekhouder in de arm genomen om hun inkomsten van publieke optredens bij te houden en die eerlijk te verdelen.

Solidariteit heeft de mannen geholpen de angst en onzekerheid van hun gevangenschap zevenhonderd meter onder de grond te overleven. Nadat er contact was gemaakt met de groep en er voedsel en water naar beneden was gebracht, werd er door psychologen een plan opgesteld voor de mannen. Ze werden in groepen verdeeld, met een eigen werk- en slaapschema en kregen plichten en rechten. Ze waren psychisch allemaal in goede doen en hebben een gedegen mediatraining gekregen in afwachting van de reddingsoperatie.

Ramirez, zoals je kunt verwachten van iemand die de risico's van zijn vak accepteert, verwerpt de noodzaak van psychologische hulp. "Toen we voor het eerst met de kompels beneden spraken, waren ze niet in slechte conditie", aldus Ramirez. "Mentaal waren ze helemaal niet in een slechte conditie."

Het is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen dat ze terug onder de grond zouden gaan. Maar de meeste van deze mannen weten niet beter. "Sommigen zullen nieuwe talenten bij zichzelf ontdekken en kunnen veel geld verdienen nu ze bekend zijn", zegt Ramirez. "Maar ik denk dat de meesten terug de mijn in zullen gaan."

Naar de oorzaak van het ongeluk is een onderzoek ingesteld, maar het lijkt erop dat de eigenaar van de mijn het niet zo nauw nam met de veiligheidsvoorschriften. Van de 33 kompels, hebben 27 besloten de eigenaar aan te klagen.

Edison Peña, een van de 33, zei vrijdag dat hij ervoor wil zorgen dat de mijnindustrie door hun ervaring de veiligheid van de mijnwerkers verbetert. "Ik wil niet beroemd worden, ik meen wat ik zeg. Ik wil niet dat dit ooit nog eens gebeurt, niet in mijn land of waar ook ter wereld", zegt Peña.

Uren daarvoor werd een 26-jarige kompel gedood door een vallend rotsblok in de Boton de Oro-mijn in het midden van het land. En in Ecuador raakten door het instorten van een deel van een goudmijn vier kompels afgesloten van de buitenwereld. Hun lot is onbekend.


Kompels willen alles eerlijk delen (Foto: Novum)