Verzet KNSB tegen nieuwe lijnregel

De schaatsbond KNSB heeft zaterdag zijn steun uitgesproken aan de Nederlandse schaatsers die tegen de nieuwe lijnregel zijn. De internationale schaatsunie ISU bepaalde eerder dat met ingang van dit jaar schaatsers die op het rechte stuk met hun hele schaats over de middellijn gaan, direct worden gediskwalificeerd. De schaatsers doopten de regel inmiddels al om tot de 'Dokter Bibberregel'.

De KNSB, die tijdens het ISU-congres deze zomer ook al tegen de invoering van de regel stemde, stelt dat er al een regel is die stelt dat de schaatsers elkaar niet mogen hinderen. Volgens de schaatsbond voegt de nieuwe regel daar niets aan toe. "We waren en zijn het eens met de rijders dat deze nieuwe regel overbodig is en geen recht doet aan de sport," stelt sportdirecteur Arie Koops van de bond.

Omdat regelwijzigingen door het ISU-congres moeten worden bekrachtigd, kan de regel pas bij het volgende congres in 2012 worden geschrapt. Koops richt zich dan ook tot het congres met zijn verzoek. "We zullen kijken of de internationale bond openstaat de aanpassing van de lijnenregel, ondanks een meerderheidsbesluit deze zomer, tussentijds op te schorten en opnieuw ter discussie te stellen."

Volgens de KNSB is het echter noodzakelijk dat de bonden en schaatsers van andere landen zich bij het protest aansluiten.