Dick Maas vindt affiche Sint 'braaf'

De filmposter van de nieuwe film van Dick Maas, getiteld Sint, zorgt voor veel ophef bij zowel ouders als kinderpsychologen. De poster zou te griezelig zijn en jonge kinderen onnodig shockeren. Veel ouders hebben inmiddels een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie. Dick Maas vindt de ophef echter overdreven.

"Stel dat je naar de bioscoop gaat voor een onschuldige kinderfilm en je loopt ineens tegen dit affiche aan van deze 'griezelsint'. Probeer dan maar eens recht te praten dat Sinterklaas een ware kindervriend is", vertelt Barbara Wilkes, moeder van drie kinderen. "Sinterklaas is het grootste volksfeest van ons land. Als je dit affiche in het straatbeeld terug gaat zien en je er met een onschuldige peuter op de fiets langs komt, vind ik dat zeer ongepast. Ik heb geen idee hoe je dat moet uitleggen aan je kind."

De Reclame Code Commissie houdt binnenkort een speciale vergadering over de kwestie en zal daarna met een uitspraak komen. Dick Maas vindt de kritiek overdreven: "Het is nog een heel braaf affiche, vind ik. Ik ken ook wel horrorfilms zoals 'Saw' met daarin afgehakte ledematen die ponticaal op posters in bushokjes te zien zijn. Zeg gewoon tegen je kinderen dat het de broer van de echte Sinterklaas is en dat hij er een beetje raar uit ziet. De film is trouwens ook helemaal niet voor kinderen bestemd." Dat ouders moeite hebben met uitleg geven over poster aan hun kinderen vindt hij geen argument. "Ze kunnen de kinderen bijna 7 jaar lang voor de gek houden door vol te houden dat Sinterklaas echt bestaat, dan ben je ook wel inventief genoeg om uit te leggen dat dit niet de echte is."

De meeste bioscopen hangen de poster echter gewoon op. Kinderpsycholoog Tischa Neeve vindt de poster niet 'pedagogisch verantwoord', en adviseert ouders vooral luchtig te reageren. "Zeg gewoon dat het een film voor grote mensen is en wijs erop dat deze Sint er toch wel anders uit ziet dan de 'echte' Sint. Het is niet de Sinterklaas uit Spanje die de kadootjes komt brengen maar een andere gekke nep-sint."

En de kinderen? Ilse (6) vindt het een rare Sinterklaas, maar het ondermijnt haar geloof niet: "Wat een rare Sinterklaas is dat. Hij ziet er niet zo lief uit. Hij heeft ook zo'n rare staf in de vorm van een slang. De Sint van de televisie ziet er leuker uit."


Poster van Dick Maas' Sint