Frankrijk reageert op EU-klachten Roma

Frankrijk is bereid delen van de wet aan te passen als een reactie op de klachten van de Europese Commissie over de uitzettingen van Roma. Dat maakte het Franse ministerie vrijdagavond bekend. Het is niet duidelijk welke aanpassingen gedaan zullen worden.

Frankrijk is in een impasse geraakt met de EC over de uitzettingen van een van de armste minderheden van Europa en de Commissie had Frankrijk tot vrijdag middernacht de tijd gegeven om de bepaling van de EC over de vrijheid van beweging binnen de 27 lidstaten te implementeren. Zo niet dan zouden juridische stappen volgen.

Volgens een woordvoerder van de Europese Unie heeft Frankrijk vlak voor de deadline documenten ingediend. "We zullen de documenten dit weekeinde bestuderen", aldus de woordvoerder.

De afgelopen maanden heeft Frankrijk meer dan duizend Roma uitgezet en honderden illegale Roma-kampen ontmanteld. Volgens Frankrijk was dat nodig in het kader van een hardere aanpak van illegale immigratie en criminaliteit.

Volgens critici handelt Frankrijk echter niet eerlijk door een gehele etnische minderheid als doelwit te nemen in plaats van de uitzettingen per geval te behandelen.