FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 juli 2010

Bovenregionale recherche lost fors meer zaken op

De zeven bovenregionale teams van de recherche hebben vorig jaar meer dan zestienhonderd zaken opgelost, een stijging van bijna vijftig procent ten opzichte van 2008. De teams hielden 320 verdachten aan en legden voor meer dan achttien miljoen euro beslag. De vorig jaar vervolgde verdachten kregen in totaal 317 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Dit staat in het jaarverslag van het Bovenregionale Recherche Overleg. De in 2003 opgerichte teams richten zich op overvallen, inbraken, ladingdiefstal, voertuigcriminaliteit, fraude en oplichting. De resultaten zijn volgens het Openbaar Ministerie 'op vrijwel alle fronten' verbeterd.

Tien jaar cel voor in brand steken ex

Een 66-jarige Waalwijker moet tien jaar de cel in voor poging tot moord door zijn ex-vrouw in brand te steken. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag bepaald. De rechtbank acht bewezen dat sprake was van voorbedachten rade. Het OM had twaalf jaar geëist.

De Brabander had in mei vorig jaar in zijn kantoor benzine voor de voeten van zijn echtgenote gegoten en in brand gestoken. De vrouw wist te vluchten, maar verbrandde op ruim veertig procent van haar lichaam. Ook de man liep ernstige brandwonden op.

De man had de vrouw overgehaald naar zijn kantoor te komen, waar een jerrycan met benzine stond. Vervolgens sloot hij de deur, gooide de mobiele telefoon van de vrouw weg, goot benzine uit voor haar voeten en stak die in brand. "Van een plotselinge gemoedsopwelling was geen sprake", stellen de rechters.

De rechtbank acht de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum heeft de man een narcistische persoonlijkheidsstoornis en het syndroom van Asperger, maar deze stoornissen hebben volgens de deskundigen maar beperkt invloed gehad op zijn daad.

De rechtbank legde een relatief hoge straf op vanwege de 'gruwelijke' gevolgen voor de vrouw. Bovendien heeft hij met de brandstichting ook bewoners van buurpanden in direct gevaar gebracht.

ABP verhoogt tijdelijk pensioenpremie

Pensioenfonds ABP verhoogt opnieuw tijdelijk de premie voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Per 1 augustus 2010 gaat de premie met 1 procentpunt omhoog, heeft het bestuur van ABP donderdag besloten.

ABP verhoogde al eerder tijdelijk de premie (tussen 1 juli en 31 december 2009), maar schafte deze af omdat het pensioenfonds destijds 'duidelijk voorliep op het herstelpad'. Omdat ABP niet langer vóór, maar op schema ligt, vindt het bestuur van het pensioenfonds aanvullende maatregelen nodig.

"De dekkingsgraad laat in de eerste maanden van dit jaar niet de progressie zien die de dekkingsgraad in 2009 doormaakte", licht ABP toe. De dekkingsgraad schommelde de eerste maanden van 2010 tussen de 100 procent en 105 procent, maar daalde in mei naar 96 procent. Die ontwikkeling is voor het overgrote deel (ruim 80 procent) te wijten aan de historisch lage rente, stelt het concern. "Deze ontwikkeling heeft geresulteerd in een besluit de premie tijdelijk te verhogen."

Geen scherpere aanpak corruptie Roemenië

Roemeense parlementariërs hebben woensdag de macht van een door de regering ingestelde anti-corruptiecommissie beperkt. De politici stemden tegen een aantal voorstellen die de macht van het Nationaal Integriteitsagentschap om onderzoek te doen naar het vermogen van regeringsmedewerkers zouden hebben uitgebreid. De actie leidde tot kritiek van burgerrechtenorganisaties die zeiden dat de mogelijkheden van Roemenië om de corruptie aan te pakken in gevaar komen.

In de voorstellen stond onder andere dat de periode waarin de commissie onderzoek kan doen zou moeten worden uitgebreid van een naar drie jaar, dat familieleden van politici contracten met de staat moeten melden en dat commissies die de rijkdom van politici onder de loep namen opnieuw moeten worden ingesteld.

De anti-corruptiecommissie klaagde woensdag dat ze door de uitslag van de stemming machteloos is geworden. Medewerker Horia Georgescu beschuldigde parlementariërs ervan hun persoonlijke belangen te willen beschermen. Hij zei dat de stemming een 'uiterst negatief signaal' afgaf wat betreft de mogelijkheden van Roemenië corruptie aan te pakken.

"In het verleden kon de commissie verzoeken om de 'ongerechtvaardigde' rijkdom in beslag te nemen, maar nu kan ze slechts aanklagers informeren over discrepanties die onderzocht moeten worden en mogelijk een veroordeling tot gevolg kunnen hebben," zo zei Georgescu.

Volgens een groep Roemeense burgerrechtenorganisaties heeft de uitslag van de stemming de commissie feitelijk 'gecastreerd' en werden 'praktische mogelijkheden de rijkdom te controleren geëlimineerd'. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Roemenië, Mark Gitenstein, was teleurgesteld door de verzwakking van de commissie.

Bewoner vast voor brand Deventer

De 32-jarige bewoner van het pand in het centrum van Deventer waar woensdagavond brand uitbrak, is donderdagochtend aangehouden. Hij wordt verdacht van brand door schuld, waarbij sprake is van mogelijk onzorgvuldige omgang met vuur. De verdachte is in een cel gezet, meldt de politie.

De brand aan de Lange Bisschopstraat legde twee panden in de as. Aangrenzende panden liepen ernstige rook- en waterschade op. Zo'n 75 bewoners moesten worden geëvacueerd, maar niemand raakte gewond. Het vuur ontstond iets voor 22.00 uur en was rond 00.30 uur onder controle. Bewoners en bedrijfseigenaren van zo'n twaalf panden mogen hun panden niet betreden. De gemeente geeft ze vrij zodra dat kan.

'Verdachte Russische spion bekent'

Een van de verdachten in de spionagezaak voor Rusland heeft aan Amerikaanse federale agenten bekend dat hij werkte voor de Russische inlichtingendienst. Dat hebben federale aanklagers donderdag gezegd. Volgens de autoriteiten heeft Juan Lazaro een lange verklaring afgelegd nadat hij op 27 juni werd gearresteerd.

In zijn verklaring bespreekt Lazaro details van zijn missie. Russische mollen die in Amerikaanse voorsteden leven onder een aangenomen identiteit zouden betrokken zijn bij de zaak.

Lazaro gaf eveneens toe dat Juan Lazaro niet zijn echte naam is, dat hij niet geboren is in Uruguay zoals hij lang heeft volgehouden en dat zijn huis werd betaald door de Russische inlichtingendienst. De vrouw van Lazaro, de Peruaanse journaliste Vicky Pelaez, zou namens hem brieven aan de 'dienst' hebben doorgegeven.

Hij vertelde de onderzoekers ook dat hij, hoewel hij veel van zijn zoon houdt, 'nooit zijn loyaliteit aan de 'dienst' zou hebben geschonden, zelfs niet voor zijn zoon'.

Het Amerikaanse ministerie van justitie zei donderdag dat het slechts een fractie van het bewijs tegen vier van de vermoedelijke Russische spionnen heeft ingediend. Het bewijs is volgens het ministerie overweldigend. Om die reden zouden de verdachten dan ook niet moeten worden vrijgelaten op borgtocht.

Het ministerie zei tevens dat de vlucht van Christopher Metsos, een van de verdachten, nadat hij op Cyprus was vrijgelaten op borgtocht, laat zien dat de anderen dat ook zullen doen als ze in vrijheid worden gesteld.

De regering zei bovendien over meer dan honderd ontcijferde boodschappen tussen een aantal van de verdachten en het hoofdkwartier van de Russische inlichtingendienst in Moskou te beschikken.

Burgemeester laat broek zakken voor kinderen

De burgemeester van het Engelse Leicester ligt ernstig onder vuur. Colin Hall heeft dinsdag zijn broek laten zakken voor een groepje schoolkinderen.

Hall woonde in een bibliotheek in de stad een educatieve bijeenkomst bij. De burgervader is echter in korte tijd enorm afgevallen, en de beste man heeft nog geen tijd gehad een passende broek te vinden. Bij het opstaan gleed ineens zijn broek van zijn billen waarop hij in onderbroek voor een menigte van drie uitgenodigde scholen stond.

Volgens een woordvoerder heeft de burgemeester inmiddels zijn diepste verontschuldigingen aangeboden. "De burgemeester van Leicester woonde een evenement in de bibliotheek bij toen hij ineens problemen kreeg met zijn broek", laat de woordvoerder weten. "Hij droeg geen riem. Zijn broek raakte los en zakte naar beneden."

Sleepboot gezonken na aanvaring op Maas

Een kleine sleepboot is donderdagmiddag gezonken op de Maas bij het Limburgse Broekhuizen na een aanvaring met een binnenvaartschip. De twee opvarenden van de sleepboot raakten te water, maar zijn gered door de bemanning van het binnenvaartschip. Een hond wordt nog vermist.

Het incident vond rond 15.30 uur plaats. Het overige scheepvaartverkeer had er geen last van. Het Korps Landelijke Politiediensten onderzoekt wat er precies is gebeurd.

Zweden klaagt tweetal aan voor aanslag op Vilks

Een Zweedse aanklager heeft twee mannen aangeklaagd voor brandstichting in het huis van cartoonist Lars Vilks. Uit bewijzen blijkt volgens aanklaagster Eva-Marie Persson dat een 19-jarige en een 21-jarige man betrokken waren bij de aanslag. Het tweetal ontkende.

Volgens Persson probeerden de verdachten het huis van Vilks met brandbare vloeistoffen in brand te steken. De vlammen doofden echter vanzelf. Vilks was tijdens de aanslag niet thuis. De aanslag werd opgemerkt door voorbijgangers die zagen dat er een raam was ingeslagen.

De politie vond vervolgens buiten het huis plastic flessen gevuld met benzine en een jas waarin de sleutel van het appartement van een van de verdachten zat.

Sinds Vilks in 2007 een tekening maakte van Mohammed met het lichaam van een hond ontving hij diverse bedreigingen, onder meer van Al-Qaida. In mei werd hij door een man aangevallen toen hij op een universiteit een lezing gaf. De dag erop werd zijn website gehackt.

Meisje overleden bij botsing in Leeuwarden

Een meisje is donderdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval in Leeuwarden. Het meisje zat op haar fiets toen zij rond 15.00 uur op de kruising van de Groningerstraatweg met de Anne Vondelingweg werd geschept door een auto, meldt de politie. Het kind overleed ter plaatse aan haar verwondingen.

De politie is om de toedracht van het ongeval te achterhalen op zoek naar een 'belangrijke' getuige. Het gaat om de bestuurder van een lichtkleurige Volkswagen Caddy, die voor de verkeerslichten op de Groningerstraatweg stopte en in de buurt van de bestuurder was.

De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekendgemaakt.

Conditie van grasmat Port Elizabeth valt mee

Na de middagtraining van het Nederlands elftal heeft een kleine afvaardiging het veld van Nelson Mandela Bay Stadium geïnspecteerd. De grasmat in Port Elizabeth, gastheer van Nederland - Brazilië, ligt er redelijk bij.

Dat was voor bondscoach Bert van Marwijk een meevaller. Eerder deze week werd de mat namelijk grotendeels vervangen. Hoewel de grasmat de voorbije 24 uur weer in redelijke staat verkeerde, schrapte de FIFA de training van vandaag in het stadion voor zowel Brazilië als Nederland. Rollers en maaiers waren vandaag druk in de weer om het veld voor de kraker in perfecte conditie te krijgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Het grootste probleem had het schaduwrijke deel van het stadion, dat flink te lijden had onder de hevige regenval eerder deze week. Op sommige plekken legden tien werknemers van het stadion de voorbije dagen zelfs nieuwe delen gras.

Oranje wilde vanavond zelf zien hoe de conditie van de mat was. "Het is niet goed, maar het is beter dan ik dacht. Ik had nogal wat slechte verhalen gehoord. Het is redelijk hard, maar het valt me niet tegen", aldus Van Marwijk.

Help, het wc-papier is op!

Nooit gedacht dat ik in paniek zou raken omdat er geen wc-papier meer is. Als ik een toilet in ga, dan controleer ik altijd eerst of er voldoende papier is voor een grote- danwel kleine boodschap. In geval van nood heb ik altijd minstens één pakje papieren zakdoekjes bij me als alternatief. Maar nu ben ik radeloos, want het gebrek aan wc-papier treft niet alleen mij. Heel Nederland, eigenlijk de hele wereld, wordt beïnvloed door de keuze die ik moet maken.

Doden Lochem slachtoffer gezinsmoord

De man en vrouw wier levenloze lichamen vorige week donderdag in een appartement in Lochem werden gevonden, zijn om het leven gekomen bij een gezinsmoord. Hierbij zijn geen andere mensen betrokken geweest. De slachtoffers zijn de 66-jarige bewoner van het appartement aan de Lochemse Graanweg en zijn 61-jarige partner, meldt de politie donderdag.

De politie meldde vorige week na de vondst al rekening te houden met een gezinsmoord, maar verder onderzoek moest uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval was en of er nog anderen bij betrokken waren. De lichamen van de twee werden vorige week donderdag rond 10.30 uur gevonden nadat bezorgde buurtbewoners de politie hadden gewaarschuwd.

De familie is op de hoogte gesteld van de onderzoeksresultaten. De politie wil geen nadere mededelingen doen over de doodsoorzaak en verdere onderzoeksresultaten in verband met de privacy van de slachtoffers en hun nabestaanden.

Toerist gewond door uit raam springende mannen

Een toerist die op een terrasje in Amsterdam zat is donderdag zwaargewond geraakt doordat drie mannen van drie hoog uit een raam naar beneden sprongen. Een van de springers kwam op het terras terecht en raakte de toerist. Die is met ernstig rugletsel naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De drie mannen liepen aanvankelijk weg, maar konden in de omgeving door agenten worden aangehouden. Het incident had donderdag rond 19.15 uur plaats op de Kerkstraat. Waarom de drie mannen uit het raam sprongen, is nog onduidelijk. Ook de identiteit van het slachtoffer en de springers is nog onbekend.

Weer harde knal in Limburg

In grote delen van Limburg is donderdag rond 16.50 uur weer een knal in het luchtruim gehoord. Het is al de tweede keer deze week dat dit fenomeen plaatsvindt. Ook maandagochtend hoorde men al een knal in Zuid-Limburg. De oorzaak van de knallen is nog niet bekend, al schrijft Dagblad De Limburger dat het gaat om een straaljager die de geluidsbarrière doorbrak.

Op 19 mei schrikte een knal Zuid-Limburg ook op. De exacte oorzaak van die knal werd niet achterhaald, maar de bron zou boven Noord-Oost België liggen. De trillingen in de lucht werden toen ook door het KNMI waargenomen.

Bondscoach Dunga bang voor Robben

De Braziliaanse bondscoach Dunga heeft voor de kwartfinale van morgenmiddag tegen Nederland vooral schrik van Arjen Robben. "Voor Robben ben ik wel bang", geeft de trainer toe. "Hij is een speler die het verschil kan maken en heeft bovendien een heel goed seizoen bij Bayern München achter de rug."

Dunga verwacht dat Brazilië en Nederland de supporters in Port Elizabeth zullen vermaken met aantrekkelijk voetbal. "Ik reken op een mooie, een open en een fantastische wedstrijd", voorspelt hij. "Er staan zoveel goede spelers van wereldklasse op het veld."

De wind kan volgens Dunga de wedstrijd nog wel eens gaan beïnvloeden. "De wind kan problematisch worden voor beide ploegen", denkt de voormalig aanvoerder van de nationale ploeg. "De wind heeft bovendien weer invloed op de bal. Dat maakt het extra pittig, maar daar moeten de spelers mee om kunnen gaan."

Bondscoach Dunga bang voor Robben
Bondscoach Dunga bang voor Robben (Foto: Novum)

Geen vast rugnummer voor Spartanen in Jupiler League

Sparta Rotterdam komt met een onorthodoxe beslissing op de proppen. De spelers van de Kasteelclub zullen in het nieuwe seizoen spelen zonder vaste rugnummers.

RTV Rijnmond bericht dat de basisklanten in iedere wedstrijd de nummers één tot en met elf toebedeeld krijgen. Sparta degradeerde het afgelopen seizoen uit de Eredivisie na vijf jaar in de hoogste Nederlandse divisie te hebben gespeeld. In tegenstelling tot in de Eredivisie is het in de Jupiler League niet verplicht om iedere speler een vast nummer toe te wijzen.

De Rotterdammers presenteerden donderdag ook het nieuwe uitshirt voor het seizoen 2010/2011. Het uitshirt van Sparta zal komend jaar groen zijn, met witte accenten. Op de voorzijde is het Kasteel in lichtgroen afgedrukt, de achterzijde van het tricot bevat het stadswapen van Rotterdam.

Maaskant over loting: "Dat had makkelijker gekund"

De KNVB bracht donderdagavond de loting voor de derde ronde van het toernooi om de KNVB beker naar buiten. Daarin werd NAC Breda gekoppeld aan VVV-Venlo.

Trainer Robert Maaskant reageert op het digitale thuis van NAC niet meteen enthousiast op VVV. "Dat had makkelijker gekund. We treffen meteen met VVV een uitdagende Eredivisieclub. Het is een serieuze tegenstander, die geen ruimte laat voor onderschatting."

Toch ziet Maaskant zeker kansen. "Ach, als je de beker wilt winnen - en dat willen wij heel graag - dan moet je dit soort wedstrijden gewoon winnen. En die wedstrijd tegen Go Ahead Eagles? Nou ja, je hebt altijd een slecht gevoel na je laatste bekerwedstrijd, behalve als je net de finale hebt gewonnen."

NAC leek vorig seizoen op weg naar bekersucces, maar strandde onverwachts in de kwartfinale van het bekertoernooi. Jupiler League-club Go Ahead Eagles trok eind januari aan het langste eind door met 2-1 te winnen van de Bredanaars.

Nieuwe diffuser voor Sauber in Hockenheim

Het BMW Sauber F1 Team zal voor de Grand Prix van Duitsland op Hockenheim een nieuwe diffuser meenemen. Volgens technisch directeur James Key wordt het onderdeel momenteel in de windtunnel in Zwitserland getest.

"We hebben een paar updates voor de voorvleugel voor Silverstone. Daarna passen we de achterkant van de auto aan voor de race in Duitsland. We werken onder meer aan een nieuwe diffuser. De gegevens uit de windtunnel zien er heel goed uit. We zijn ook al aan het kijken naar de races op Spa en Monza, waar met minder neerwaartse druk wordt gereden," zei Key.

"Ook zullen we tegen het einde van het seizoen nog een paar nieuwe onderdelen introduceren. Maar we zijn maar een klein team, dus we kunnen niet alles doen wat we willen. Bovendien moeten we onze capaciteit verdelen over de huidige auto en de wagen voor volgend jaar."

Motorrijder rijdt in flank auto en overlijdt

Een 52-jarige motorrijder is donderdagmiddag om het leven gekomen bij een ongeval in Gouda. De man reed over de Nieuwe Gouwe Oostzijde richting Coenecoop toen hij in de flank reed van een auto die afsloeg naar de Hanzeweg. De motorrijder overleed ter plaatse aan zijn verwondingen, meldt de politie.

De bestuurder van de auto, een 53-jarige man uit Nieuwerkerk aan den IJssel, is meegenomen naar een politiebureau voor verhoor. De exacte toedracht van het ongeval, dat rond 16.45 uur plaatsvond, is nog onbekend.

Actievoerders beboet voor actie bij kerncentrale

Een rechtbank in het Zweedse Uppsala heeft 29 actievoerders van Greenpeace een boete opgelegd oplopend tot zeventienduizend kronen (bijna achttienhonderd euro) voor het binnendringen op het terrein van een kerncentrale in het plaatsje Forsmark vorige maand.

Onder de actievoerders waren dertien Duitsers en acht Polen. Ook waren er demonstranten uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Scandinavische landen. De organisatie zei te protesteren tegen een plan van de Zweedse regering om bestaande kerncentrales te vervangen door nieuwe.

In 1980 stemden de Zweden voor het geleidelijk afbouwen van het gebruik van kernenergie, maar de huidige centrumrechtse regering heeft deze beslissing aan de kant geschoven.

Beatrix bijgepraat over voortgang formatie

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft koningin Beatrix bijgepraat over de stand van zaken rond de vorming van een kabinet. Hij lichtte haar donderdagavond telefonisch in over de voortgang van zijn informatiewerkzaamheden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tjeenk Willink praatte woensdag met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en CDA. De politici wilden niet veel kwijt na hun gesprek, maar vinden dat het allemaal erg langzaam gaat. De verkiezingen zijn inmiddels drie weken geleden. GroenLinks-leider Femke Halsema zei nog deze week duidelijkheid te verwachten.

De informateur nam een kleine week geleden het stokje over van Uri Rosenthal en startte 'verkennende' besprekingen. Het lijkt erop dat er onderhandeld gaat worden over een paars-pluskabinet (VVD, PvdA, GroenLinks en D66). Deze optie werd eerder terzijde geschoven, maar VVD-leider Mark Rutte zei woensdag dat de andere partijen op de hoogte zijn van de 'randvoorwaarden' die hij heeft gesteld om met echte onderhandelingen te beginnen. Maar ook een kabinet met het CDA is nog een mogelijkheid.

Van der Vaart fit voor kwartfinale

Bert van Marwijk heeft de mogelijkheid voorhanden om met dezelfde basisopstelling als in de groepsfase te gaan spelen. Rafael van der Vaart is fit.

Rafael van der Vaart is fit genoeg om morgen met het Nederlands elftal in de kwartfinale van het WK tegen Brazilië te spelen. Dat heeft bondscoach Bert van Marwijk het ANP duidelijk gemaakt.

Of Van der Vaart als basisspeler start wil Van Marwijk niet zeggen. In de eerste drie duels was dat het geval. In de achtste finale tegen Slowakije ontbrak hij wegens een blessure. Arjen Robben verving hem.

Doe mee aan de FOK! Tourquiz

De afgelopen jaren had FOK!sport altijd een Tourmanager of -voorspeller, maar dit jaar gaan we iets anders doen. De komende weken kun je meedoen aan de FOK!sport Tourquiz!

Tijdens de Tour de France zullen verschillende rondes gehouden worden, waarbij je in elke ronde drie vragen moet beantwoorden. De vragen zullen heel divers zijn, maar hebben uiteraard allemaal te maken met de Tour de France. Voor het insturen van de antwoorden heb je voor iedere ronde drie dagen de tijd.

De eerste ronde zal morgen op FOK!sport verschijnen. De antwoorden kunnen vervolgens gemaild worden naar tourquiz [at] fok.nl. Vergeet niet om behalve de antwoorden ook je username in de mail te vermelden.

Natuurlijk zijn er in deze quiz ook mooie prijzen te winnen. De hoofdprijs is een handheld GPS van Garmin. Voor de nummers twee tot en met 6 hebben we het boek "De Tour, een tastbare geschiedenis" te vergeven.

We hopen dat iedereen de komende weken veel plezier aan deze quiz zal beleven en enthousiast zal meedoen. Heb je vragen of opmerkingen, dan kun je deze mailen naar sport [at] fok.nl

Renners stellen zich voor aan Rotterdam

Naast de al bestaande tourgekte in Rotterdam heeft het tourvirus na vandaag ook de renners in zijn greep. Aan de voet van de Erasmusbrug was vanavond de officiële ploegenpresentatie van de Ronde van Frankrijk.

Onder aanvoering van de Nederlandse oud-tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk legden de coureurs van HTC Columbia als eersten een tocht over de Erasmusbrug richting het podium af. De ploeg van onder anderen Mark Cavendish liet als eerste zijn gezicht zien aan het in groten getale toegestroomde publiek. Dat zag naast de renners ook optredens van Bløf, Candy Dulfer, Laura Fygi en dj Ronald Molendijk.

De tour krijgt Rotterdam meer en meer in zijn greep; straten zijn vanwege het spektakel sinds vandaag afgesloten en het oranje maakt meer en meer plaats voor het geel. De start van de Ronde van Frankrijk is zaterdag, met een 8,9 kilometer lange proloog door de Maasstad.

Morgen kun je op FOK!sport een fotoreportage vinden van de ploegenpresentatie

Everton haalt doelman Slowaaks elftal

Everton heeft de komst van Jan Mucha vandaag afgerond. De Slowaakse doelman, die afgelopen maandag met zijn land op het WK voetbal door Nederland werd uitgeschakeld, had in janauri van dit jaar al een voorcontract bij de club uit de Premier League getekend.

De 27-jarige doelman komt van Legia Warschau. Bij Everton zal hij de strijd om de plek onder de lat moeten aangaan met de Amerikaan Tim Howard.

Tour de France 2010 statistieken

De Tour de France staat voor de deur en dus wordt het tijd om met statistieken te komen. FOK!user TheArt presenteerde op het forum, met wat hulp van anderen, voor het derde jaar op rij deze statistieken. FOK!sport plaatst hier enkele opmerkelijke of leuke van deze statistieken.

In de Tour de France is het logisch dat het ‘thuisland’ de grootste afvaardiging afvaardigt. Ook dit jaar is dit weer het geval met 35 deelnemers. De Spanjaarden zitten de Fransen echter op de hielen met 32 deelnemers, gevolgd door Italië met 17. Nederland vaardigt 8 renners af en staat daarmee op de gedeelde zevende plaats met de VS en Groot-Brittanië.

# Land Deelnemers
1 Frankrijk 35
2 Spanje 32
3 Italië 17
4 Duitsland 15
5 België 13
7 o.a. Nederland 8


De gemiddelde leeftijd in de Tour is dit jaar met 0,2 jaar gestegen naar 28,8 jaar. De jongste renner is van Footon-Servetto, namelijk Fabio Felline. Felline is zaterdag bij de start 20 jaar en 96 dagen.

# Renner Leeftijd
1 Fabio Felline (Footon) 20 jaar 96 dagen
2 Adriano Malori (Lampre) 22 jaar en 156 dagen
3 Cyril Gautier (Bouygues) 22 jaar en 280 dagen


De oudste renner is niet Lance Armstrong (38 jaar en 290 dagen), maar Fransman Christophe Moreau, die zaterdag 39 jaar en 84 dagen is. Ook één van de Saxobank motoren, Jens Voigt is ouder dan de zevenvoudig Tour-winnaar, namelijk 38 jaar en 291 dagen. Koos Moerenhout is inmiddels ook al deze lijst ingeslopen. Met zijn 36 jaar en 240 dagen staat hij tiende.

Het is niet verbazend dat Lance Armstrong terug te vinden in de lijst van deelnemende renners die het langst geleden een Tourrit wonnen. De Armerikaan won in 1993 al zijn eerste etappe. In de top 5 komt hij liefst 3 keer voor.

# Renner  
1 Lance Armstrong Etappe 8 in 1993
2 Lance Armstrong Etappe 18 in 1995
3 Stuart O'Grady Etappe 14 in 1998
4 Lance Armstrong Etappe 19 in 1999
5 Robbie McEwen Etappe 20 in 1999


Er zijn dit jaar weer meer Tour-debutanten te noteren dan de voorgaande jaren. Waren het er in 2008 42, vorig jaar waren het er al 49 en dit jaar zijn het er liefst 62. Footon-Servetto is hierbij hofleverancier, want alle negen renners hebben geen één Tour-deelname op hun naam staan. Garmin heeft geen enkele debutant bij zich, maar wel zes oudgedienden. Deze rijders reden al zeker vijf keer de Tour. Rabobank levert het zelfde aantal routiniers en is dus goed voor een groot deel van de in totaal 60 routiniers.

Dan nog twee lijstjes waar Lance Armstrong op plaats één te vinden is. Bij de deelnemers met het aantal ritzeges op zak staat hij eerste met 22 zeges. Tweede is Robbie McEwen voor Mark Cavendish, die waarschijnlijk tijdens de Tour nog op de tweede plaats zal komen. De enige Nederlander in de lijst is Karsten Kroon met één zege.

# Renner Aantal ritzeges
1 Lance Armstrong 22
2 Robbie McEwen 12
3 Mark Cavendish 10
4 Thor Hushovd 7
5 Alexandre Vinokourov 5
6 Cancellara, Freire en Petacchi 4


Armstrong heeft ook de meeste gele truien op zijn naam staan. Hij droeg er in totaal tijdens zijn carrière al 83. Op die lijst staat tijdritspecialist Fabian Cancellara tweede, terwijl Alberto Contador derde staat met 11 gele truien. In de lijst zijn geen Nederlanders te vinden.

# Renner Aantal gele truien
1 Lance Armstrong 83
2 Fabian Cancellara 15
3 Alberto Contador 11
4 Thomas Voeckler 10
5 Stuart O'Grady 9


Kan jij geen genoeg krijgen van de statistieken? Op het Tour de France forum zijn er nog meer te vinden. Dus wil je weten hoeveel nationale kampioenen er meedoen? En welke ploeg de oudste en jongste selectie heeft? Ga dan naar het Tour de France forum!

Van Marwijk: "Brazilië dé favoriet voor titel"

Bert van Marwijk ziet Brazilië, vrijdag de tegenstander van Oranje in de kwartfinale, als de grootste kandidaat om de wereldtitel te winnen.

"Maar wij hebben in het verleden bewezen dat we ook van dit soort tegenstanders kunnen winnen," voegt de bondscoach daar in het volgepakte perscentrum in het Nelson Mandela Bay Stadium in Port Elizabeth aan toe.

Van Marwijk vindt dat Nederland zich niet te veel moet aanpassen aan de tegenstander. "We moeten gewoon ons eigen spel spelen. Brazilië is een stabiele ploeg, die heel traag opbouwt." Oranje moet vooral op zijn hoede zijn voor de vier aanvallers. "Op het moment dat zij aan de bal komen, gaat het tempo meteen een stuk omhoog."

Het veld in Port Elizabeth ligt er niet al te best bij, al is er de afgelopen dagen wel flink aan gewerkt om de conditie van de grasmat te verbeteren. Van Marwijk was zelf vlak voor de persconferentie nog even op het veld gaan staan om de situatie te beoordelen. "Het veld is beter dan ik dacht, maar toch niet heel erg goed."

Van Marwijk kan vrijdag in ieder geval beschikken over een compleet fitte selectie. "Ook Rafael van de Vaart is honderd procent fit en kan gewoon spelen." De bondscoach heeft gemerkt dat de spelers in aanloop naar het duel "ontspannen gespannen zijn."

Henin niet naar US Open

Justine Henin zal niet deelnemen aan de US Open. De Waalse liep in haar verloren partij op Wimbledon tegen Kim Clijsters afgelopen maandag na een valpartij een scheurtje in haar elleboog op.

"Ik heb na Wimbledon mijn elleboog laten onderzoeken en daaruit is gebleken dat er een scheurtje is. Door deze blessure verwacht ik twee maanden niet op een tennisveld te kunnen staan. Hierdoor mis ik de US Open," zei Henin op haar website over het toernooi dat op 30 augustus van start gaat.

Oranje en Brazilië maken evenveel kans

De nationale voetbalteams van Nederland en Brazilië maken morgen een evengrote kans op winst in de kwartfinale. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van Synovate onder duizend Nederlanders naar de verwachte uitslag van de wedstrijd die morgen wordt gespeeld.

Vier op de tien ondervraagden denken dat Nederland gaat winnen van de Brazilianen en een even groot deel denkt dat Nederland verliest. Zeven op de tien Nederlanders denken dat de match wordt beslist in twee keer drie kwartier. Dertien procent denkt dat de reguliere speeltijd niet genoeg is en de beslissing in de verlenging valt. Slechts enkelen durven te denken aan strafschoppen. Slechts 22 procent verwacht dat Oranje de wereldtitel in de wacht sleept.

Bijna driekwart van de Nederlanders is van plan de wedstrijd te volgen, het merendeel thuis. De overigen kijken op het werk, in de horeca of bij vrienden.

De peiling van Synovate is uitgevoerd onder duizend Nederlanders in de periode van dinsdag tot en met vandaag 12.00 uur.

Gehandicapt meisje urenlang in heet busje

Een chauffeur heeft woensdag een 16-jarig verstandelijk gehandicapt meisje uit Utrecht urenlang in een afgesloten en snikheet busje laten zitten. De man was tijdens zijn rit naar huis gegaan omdat hij zich ziek voelde, maar had over het hoofd gezien dat het kind nog in het busje zat, meldt een woordvoerder van Connexxion Taxi Services.

De man bracht woensdagochtend kinderen naar de Herderschêeschool in Utrecht. De chauffeur werd tijdens de rit echter ziek en reed naar zijn huis, waar hij een pilletje nam, even ging liggen en drie uur later wakker werd.

Op dat moment besefte hij dat het meisje nog in de bus zat, vertelt de woordvoerder. "Hoe het kan dat hij het meisje over het hoofd heeft gezien, is ons volstrekt onduidelijk." Het meisje was vanwege haar handicap zelf niet in staat aan te geven dat ze nog in het voertuig zat. "Dat busje moet gezien de temperatuur buiten behoorlijk warm zijn geworden."

Na de ontdekking werden de school, de politie en de ouders van het kind ingelicht. Het meisje bleek geen uitdrogingsverschijnselen te vertonen en maakt het momenteel redelijk tot goed, zegt de woordvoerder.

De buschauffeur is donderdagmiddag ontslagen. De man was al twaalf jaar in dienst bij Connexxion en had een 'voortreffelijke' staat van dienst. "Maar hij is hiermee te nalatig geweest."

Microsoft zoekt mensen voor nieuw Halo-product

Altijd al aan de Halo-serie willen werken? Nu is de mogelijkheid daar, Microsoft heeft namelijk een aantal vacatures openstaan, specifiek voor de Halo-serie. Wat dacht je van Concept Artist Senior? Software Development Engineer Senior? Een nadeel is wel dat je er voor naar Amerika moet verhuizen.

Microsoft heeft op een speciale pagina voor 343 Industries, een bedrijf dat aan verschillende Halo-producten werkt, zo'n 24 vacatures openstaan. Microsoft heeft bevestigd dat de vacatures echt zijn maar wil niet bekend maken om wat voor Halo-product het gaat.

Mocht je willen weten wat voor een vacatures er allemaal zijn, neem dan hier een kijkje.

343

Italiaanse rechters staken om bezuinigingen

Italiaanse rechters en aanklagers hebben donderdag geen zaken behandeld. Zij protesteerden daarmee tegen geplande bezuinigingsmaatregelen van de regering waardoor de magistraten behoorlijk zouden moeten inleveren op het salaris. Bovendien sloten ze zich aan bij protesten tegen een wetsvoorstel dat het gebruik van telefoontaps in onderzoeken aan banden legt.

De Nationale Associatie voor Magistraten schatte dat meer dan tachtig procent van haar leden deelnam aan de staking uit protest tegen de 'irrationele' maatregelen.

De staking ging door ondanks een belofte van de minister van economische zaken Giulio Tremonti om de plannen voor bezuinigingen op het salaris van beginnende magistraten te heroverwegen. De maatregel is onderdeel van een bezuinigingsplan van 25 miljoen euro dat erop is gericht om in 2012 het begrotingstekort onder de drie procent te brengen.

Volgens de magistraten worden ambtenaren slachtoffer van de maatregel, terwijl belastingontduikers, die vorig jaar amnestie kregen, niet worden gestraft.

De magistraten sloten zich ook aan bij een demonstratie van journalisten. De verslaggevers zijn tegen een wetsvoorstel om de mogelijkheden van onderzoekers om telefoontaps te gebruiken en telefoontjes te traceren te beperken. Bovendien moeten journalisten worden gestraft als ze informatie uit de taps publiceren.

Ongeveer tweeduizend journalisten hadden zich verzameld op het Piazza Navonna in Rome. Zij pleitten voor een mediastilte op 9 juli. Ze zien de wet als een bedreiging voor de vrije informatiestroom.

Magistraten hebben 'herhaaldelijk de serieuze risico's voor de veiligheid van burgers en voor de vrijheid van informatie afgekeurd', aldus Luca Palamara, de voorzitter van de Nationale Associatie voor Magistraten, in een steunbetuiging aan de Nationale Federatie van Italiaanse Journalisten. Volgens een belangrijke anti-maffiarechter zou de wetgeving onderzoeken naar de georganiseerde misdaad ernstig hinderen.

De wet was voorgesteld nadat taps werden gelekt naar de media, waardoor crimineel gedrag van toppolitici werd blootgelegd of de politici ernstig in verlegenheid werden gebracht. Een van de slachtoffers was de Italiaanse premier Silvio Berlusconi.

Laboratorium verdacht van illegale asbestsloop

De directeur en de bedrijfsleidster van een laboratorium uit Breda zijn donderdag opgepakt op verdenking van illegale asbestsloop in Rietveld. Ook worden ze verdacht van valsheid in geschrifte, meldt de politie.

In de zaak waren dinsdag al twee andere verdachten aangehouden, een 52-jarige man uit Riethoven en een leeftijdsgenoot uit Breda. Een van hen had eerder zeshonderd vierkante meter asbesthoudende golfplaten verwijderd van een voormalige veestal in Riethoven.

De andere verdachte is een medewerker van het laboratorium die documenten voor de vrijgave van het terrein zou hebben vervalst. De gemeente dacht door het vervalsen van de vrijgave dat de asbestsloop volgens de regels had plaatsgevonden.

De 42-jarige directeur uit Breda en de 31-jarige bedrijfsleidster, eveneens uit de Brabantse stad, zijn donderdag gehoord als verdachten. Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt.

Commissie: kamp-Smit bood geld voor startplek

Het kamp rond schaatsster Gretha Smit heeft tijdens de Winterspelen van Turijn (2006) geld geboden voor een startplek op de 5000 meter. Dat is de uitkomst van het onderzoek dat de Commissie Turijn de afgelopen maanden deed naar de affaire.

De commissie, onder leiding van preses Jan Loorbach, presenteerde het rapport donderdag aan NOCNSF-directeur Gerard Dielessen en KNSB-voorzitter Doekle Terpstra.

Smit was destijds in Italië eerste reserve. De commissie acht het bewezen dat het 'kamp-Smit',waarbij vooral de namen van coach Ingrid Paul en bondscoach Ab Krook vaak worden genoemd, zeker drie keer heeft geprobeerd om de Poolse rijdster Katarzyna Wojcicka met een geldbedrag over te halen om zich terug te trekken, waardoor de Nederlandse rijdster alsnog aan de start kon verschijnen. Wojcicka is nooit ingegaan op die voorstellen.

Een sanctie is vooralsnog niet uitgesproken. Dat is aan de opdrachtgevers NOCNSF en KNSB, meldde de commissie. Die instanties lieten weten het rapport eerst grondig te willen bespreken, voordat ze daarover een uitspraak doen.

Bloedige dag in Mogadishu

Bij gevechten tussen Somalische regeringstroepen en radicaal-islamitische rebellen in Mogadishu zijn donderdag zeventien doden gevallen. Elf kwamen om toen een artilleriegranaat een gebouw trof waar gezinnen met kinderen dachten een schuilplaats te hebben gevonden.

"Onder de doden waren vijf kinderen en drie vrouwen," zei het hoofd van de ambulancedienst van Mogadishu, Ali Muse. "Het was een afschuwelijk tafereel. Ik heb de afgelopen dagen niet zo'n groot bloedbad meegemaakt", zei hij. Bij de explosie raakten ook 22 mensen gewond.

De door de Verenigde Naties gesteunde regering van Somalië is zwak en heeft maar een klein deel van het land in handen. Een effectieve regering heeft Somalië al bijna twintig jaar niet meer.

Feyenoord begint tegen Roda in beker

Feyenoord moet het in de derde ronde van de KNVB beker thuis opnemen tegen Roda JC. De wedstrijd is een herhaling van de finale van 2008, toen de Rotterdammers met 2-0 aan het langste eind trokken.

De duels in de derde ronde van het bekertoernooi worden afgewerkt op 21, 22 en 23 september. In de eerste twee rondes komen alleen amateurclubs in actie.

Bekerhouder Ajax start met een thuiswedstrijd tegen eerstedivisionist MVV. Twente krijgt de amateurs van Capelle of van Sneek als eerste tegenstander. PSV neemt het in Eindhoven op tegen het naar de Jupiler League gedegradeerde Sparta Rotterdam. Voor het AZ van Gertjan Verbeek staat een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch op het programma.

Het bekertoernooi kent in totaal acht speelronden. De laatste, de finale, wordt op 8 mei 2011 gespeeld in de Kuip.

De volledige loting kan je hier vinden.

Kinderen en gewelddadige games

In navolging van dit artikel heb ik een filmpje gevonden dat bewijst dat jonge kinderen wel degelijk blote billen kunnen kicken in gewelddadige games als Mirror's Edge, en daarnaast ook nog eens hun IQ kunnen bewijzen in Portal. Niet dat ik dit als argument heb gelezen in de discussie, maar het sluit er lekker op aan.

Of dit jongetje nou later ook een politieagent gaat neerhalen als hij 12 is of dat hij de illusie zal hebben dat hij door muren kan lopen en geregeld zijn neus breekt, ik weet het niet. Kijk hieronder maar eens naar deze getalenteerde peuter van 3 jaar oud die eens even laat zien hoe dat gamen nou te werk gaat.

Lopes terug naar FC Dordrecht

Cecilio Lopes keert voor de tweede keer terug bij FC Dordrecht. De Schapenkoppen troefden Sparta Rotterdam af in de strijd om de spits, die interlands heeft gespeeld voor Kaapverdië. Lopes beleefde eerder al twee succesvolle periodes aan de Krommedijk en tekende voor twee jaar in Dordrecht.

De 31-jarige Rotterdammer is enorm populair bij de Dordtse supporters. De spits, die zijn professionele loopbaan begon bij Excelsior, kwam in de zomer van 2005 voor het eerst naar Dordrecht. Lopes kwam toen terug van een zware blessure en bloeide aan de Krommedijk weer volledig op. In 58 duels in de Jupiler League scoorde hij 35 keer.

SC Heerenveen haalde hem naar Friesland en stalde hem direct bij Sparta Rotterdam. Daar raakte Lopes al vlug weer geblesseerd. Mede daardoor kon hij bij Heerenveen nooit doorbreken. Nadat een huurperiode in Volendam totaal mislukte, kwam Lopes in januari 2009 weer naar Dordrecht. Hij schoot opnieuw met scherp, door twaalf treffers in zeventien duels te laten noteren.

Jan Everse haalde hem daarop naar FC Zwolle en wilde hem nu ook naar zijn nieuwe club Sparta halen. Lopes koos echter voor een nieuwe rentree in Dordrecht. Eerder troefden de Dordtenaren Sparta ook al af in de strijd om rechtsback Ridny Cairo. Super Lopes was transfervrij.

Elm: "Jans is wat we nodig hadden"

Viktor Elm is weer helemaal terug. De Zweed ondervond de laatste maanden van het vorige seizoen veel hinder van fysiek ongemak, maar is in de voorbereiding van zijn club sc Heerenveen weer op dreef.

De positiviteit van Elm komt niet in de laatste plaats door Ron Jans. De oefenmeester is sinds enkele weken in dienst van de Friezen, die Jans overnamen van FC Groningen. Elm is blij met de komst van de trainer. "Jans is duidelijk en straalt veel positieve energie uit, dat hadden we nodig", zegt de middenvelder, die ook als aanvaller uit de voeten kan, op het digitale thuis van Heerenveen.

Elm ziet het nieuwe seizoen als een nieuwe start in Heerenveen. "Dat is goed. Alles is nieuw. Ook voor de club is het een nieuw begin. Na alle problemen die er zijn geweest, is het beter om met een schone lei te beginnen", aldus Elm, die de komst van Jans als inspirerend ervaart. "Jans straalt veel positieve energie uit. Dat hadden we nodig. Hij is bovendien duidelijk en direct, zegt waar het op staat en wat de bedoeling is. Iedereen weet wat hij moet doen. Dat was afgelopen seizoen niet het geval. Met drie trainers was het steeds weer anders, dan kun je nooit presteren."

Havengebied Volendam vrijgegeven

De haven van Volendam is weer toegankelijk. De gemeente heeft het havengebied rond 16.15 uur weer vrijgegeven. De brand is volledig onder controle, maar het sein brand meester is nog niet gegeven. Verkeer op de dijk is weer toegestaan, met uitzondering van het Havendijkje en Noordeinde. Twee mensen zijn behandeld met ademhalingsklachten.

De brand brak rond 10.30 uur uit op het Havendijkje, waarschijnlijk in een shoarmazaak en sloeg over naar een viswinkel en een souvenirwinkel. Andere winkels, een hotel en de haven werden vanwege de grote rookontwikkeling ontruimd. Het hotel liep rook- en waterschade op. Er is beperkt asbest vrijgekomen, maar volgens de gemeente is er geen risico voor de volksgezondheid.

De oorzaak van de brand is nog onbekend en wordt onderzocht. Er zouden zich explosies hebben voorgedaan. Of die de oorzaak of een gevolg van de brand waren is onbekend. Vermoedelijk gaat het om gasflessen die in de kebabtent lagen.

NASA stelt afscheid spaceshuttle uit

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA stelt het afscheid van de spaceshuttle nog even uit. Managers besloten donderdag de voorlaatste vlucht te verplaatsen naar 1 november, waardoor de voorlopig laatste vlucht van Endeavour opschuift naar 26 februari.

Beide vluchten gaan naar het internationale ruimtestation ISS. Ze worden uitgesteld omdat de NASA meer tijd nodig heeft om de spullen die naar het ruimtestation vervoerd moeten worden in gereedheid te brengen.

Of er nog een extra vlucht wordt gemaakt, wordt op zijn vroegst in augustus beslist. De NASA zou nog graag één vlucht willen maken met Atlantis voordat de shuttlevloot wordt opgedoekt.

Nasa stelt afscheid space shuttle uit
NASA stelt afscheid spaceshuttle uit (Foto: Novum)

Archeologen doen 'spectaculaire' vondst in Sittard

In een bouwput in Sittard zijn 'spectaculaire vondsten' gedaan uit onder meer het stenen en ijzeren tijdperk en de Romeinse tijd. Dat meldt de gemeente Sittard-Geleen donderdag. Mogelijk wordt hierdoor meer licht geworpen op de levenswijze van de zogenoemde bandkeramiekers in het stenen tijdperk.

Van de bandkeramiekers waren al wel nederzettingen gevonden, maar nog niet eerder organisch materiaal als botten. "We weten bijvoorbeeld niet wat voor soort landbouw daar werd bedreven", zegt een woordvoerder van de gemeente. In een beekgeul zijn nu echter wel onder meer botten gevonden uit die tijd.

Gemeentelijke archeologen vonden ook sporen uit de Romeinse tijd, zoals spelden, een munt en schedels. "Hier heeft waarschijnlijk een villa gestaan. Die hebben we nog niet gevonden, maar deze sporen wijzen erop dat de villa echt bestond."

[WBD] S. Williams kan titel verdedigen

Serena Williams staat opnieuw in de finale van Wimbledon. De titelverdedigster won vanmiddag in de halve eindstrijd van Petra Kvitova: 7-6 (5), 6-2.

De 20-jarige Tsjechische Kvitova begon uitstekend tegen Serena Williams. Leunend op haar sterke opslag kwam de linkshandige nauwelijks in de problemen op de eigen opslag. In de vijfde game zorgde ze met harde slagen van achteruit en subtiele volleys zelfs voor een break.

Serena begon toen pas warm te worden en brak in de achtste game terug. In de tiebreak die uiteindelijk nodig was, was Kvitova aan het begin iets te nerveus. Daardoor kon Williams op 4-0 komen. Toen herpakte de Tsjechische zich, maar dat was niet genoeg om de set alsnog te winnen: 7-5.

In de tweede set begon Kvitova sterk, maar Williams nam vanaf de vierde game de regie stevig in handen. Eerst won ze haar eigen opslag eenvoudig, vervolgens brak ze Kvitova twee keer en dat was genoeg voor een finaleplaats.

Weinig beweging op squashranglijsten

Op de wereldranglijsten squash van juli 2010 zijn weinig verschuivingen opgetreden in de kop van het klassement. Dat maakten de Professional Squash Association (PSA) en de Women's International Squash Players Association (WISPA) vandaag bekend.

Bij de mannen wordt de prestigieuze ranking voor de tweede maand aangevoerd door de Engelsman Nick Matthew, die de laatste zes grote squashtoernooien won. De Egyptenaar Ramy Ashour, die gisteren een sponsorovereenkomst afsloot met het racketmerk Dunlop, is de nummer twee van de wereld, voor zijn landgenoten Amr Shabana (3) en Karim Darwish (4). Laurens Jan Anjema is de beste Nederlander, hij staat twaalfde. Dylan Bennett (71) en Piedro Schweertman (98) staan ook in de mondiale top-100.

Op de damesranglijst was Natalie Grinham de enige top-10 speelster die een plaatsje terrein moest geven. De 32-jarige Almeerse, onlangs bevallen van haar eerste kind, wisselde van positie met de Alison Waters. Grinham, die al negen maanden geen toernooi heeft gespeeld op de WISPA World Tour, staat nu vijfde op de wereldranglijst, die wordt aangevoerd door Nicol David uit Maleisië. Vanessa Atkinson is de nummer dertien van de wereld, Orla Noom staat 41e, Annelize Naudé drie plekken lager.

Kennedy en Ajax per direct uit elkaar

Ajax en Kennedy Bakircioglü nemen per direct afscheid van elkaar. De club en speler bereikten een akkoord over de ontbinding van zijn tot de zomer van 2011 lopende contract. Dat meldt Ajax vandaag. De 29-jarige Kennedy vervolgt zijn carrière volgens de Amsterdammers waarschijnlijk in Spanje.

De ontbinding van het contract komt als een verrassing. Begin deze maand meldde de Turkse club Kayserispor nog dat het een akkoord had bereikt met Kennedy. De Zweed zegt nu echter dat de Spaanse competitie hem erg aanspreekt. "Je speelt daar sowieso twee keer per seizoen tegen Barcelona en Real Madrid. Prachtig toch?"

De jaren in Amsterdam hebben Kennedy sportief niet opgeleverd wat hij ervan verwacht had. "Toch heb ik drie mooie jaren bij Ajax beleefd."

Van der Vaart traint mee

Rafael van der Vaart heeft vandaag in Port Elizabeth de training hervat met de selectie van het Nederlands elftal. De middenvelder had het de laatste dagen rustig aan gedaan wegens een blessure aan de kuit.

Oranje traint in het Gelvandale Stadium, niet in Nelson Mandela Bay, waar morgen in de kwartfinale van het WK tegen Brazilië wordt gespeeld. Ook de Brazilianen kregen geen toestemming daar te trainen. De FIFA wil het veld zo veel mogelijk ontzien.

Verslettering, alcohol, zooi, lauw & wiet

Drankgelagen, balorigheid en gezonde ontdekkingsdrang richting het andere geslacht zijn bij de gehéle schoolbevolking legendarisch. Mijn aandeel daarin? Ach, alcohol, hormonen en geldingsdrang maken meer defect dan je dierbaar is. Vooral hersencellen, intermenselijke contacten en vrouwenharten. Iedereen wil deel uitmaken van onze hilarische groep met haar dartelende dynamiek. Uitgesloten natuurlijk. Verslettering van de meisjes eisen meesters in spé graag voor zichzelf op...

Lifondja vertrekt bij RKC

RKC Waalwijk heeft per direct afscheid genomen van de 21-jarige Belgische middenvelder Gérard Lifondja. De doorlopende verbintenis van de voormalig jeugdspeler van Anderlecht wordt met onmiddellijke ingang na goed overleg ontbonden.

Directeur voetbalzaken Mohammed Allach: "We hebben uitgebreid met Gérard gesproken en hem verteld dat het vooruitzicht op speelminuten komend seizoen niet groot zal zijn. Hierop heeft Gérard besloten zijn loopbaan als professioneel voetballer elders voort te zetten. Wij respecteren zijn beslissing en gaan dan ook over tot ontbinding van zijn contract."

 

Commissie: Gretha Smit wilde plaats kopen

Gretha Smit heeft daadwerkelijk geprobeerd een startplaats op de olympische 5.000 meter in Turijn te kopen. Dat is de conclusie van een speciale commissie die beschuldigingen van Katarzyna Bachleda Curus, in 2006 nog bekend als Katarzyna Wojcicka, aan het adres van Smit in december vorig jaar onderzocht. Smit was in Turijn eerste reserve en had de langste afstand mogen schaatsen als de Poolse zich had teruggetrokken.

De commissie stelt dat bewezen is dat Bachleda Curus of mensen die dicht bij haar stonden benaderd zijn door Smit en haar toenmalige coach Ingrid Paul. Verder zou het kloppen dat Smit de Poolse een briefje heeft toegestopt met daarop een bedrag van vijftigduizend euro.

NOC*NSF-directeur Gerard Dielessen en KNSB-voorzitter Doekle Terpstra, die het eindrapport van de commissie in ontvangst namen, lieten vandaag weten de conclusie te betreuren. "Het lijkt erop dat de voor ons zo belangrijke olympische waarden zoals fair play en respect geschonden zijn", reageerde Dielessen.

De sportkoepel en de schaatsbond gaan de bevindingen intern bespreken. Binnenkort maken zij bekend welke stappen zij nemen tegen Smit en Paul.

Spierscheuring Tomasson

De Deense international Jon Dahl Tomasson sluit pas eind deze maand aan bij de selectie van Feyenoord. De 33-jarige aanvaller heeft bij het WK in Zuid-Afrika een spierscheuring in zijn rechterbovenbeen opgelopen. Dat meldt de Rotterdamse club op de eigen website.

Tomasson ondergaat komende week in Denemarken een medische behandeling. Daarna gaat hij nog even op vakantie om bij te komen van het WK. Bij terugkeer in Nederland zal Tomasson waarschijnlijk nog enige tijd moeten revalideren voordat hij weer speelklaar is.

Denemarken werd bij het WK in groep E, met Nederland, uitgeschakeld. In de derde en beslissende poulewedstrijd tegen Japan (1-3) raakte Tomasson geblesseerd bij het nemen van een strafschop, die hij in de rebound benutte.

Lijk gevonden in autowrak Almere

In Almere is donderdagmiddag een stoffelijk overschot aangetroffen in een autowrak. De auto staat op naam van een vermist persoon uit Weesp. Nog onduidelijk is of sprake is van een misdrijf. De politie onderzoekt de doodsoorzaak. De resultaten van de lijkschouwing worden vrijdag verwacht.

De gemeente Almere was het autowrak op het spoor gekomen bij een sonaronderzoek in verband met de uitbreiding van de haven. Bij de berging bleek dat er een lichaam in lag.

Russische wiskundige weigert miljoen dollar

Grigori Perelman, een Russische wiskundige, heeft een prijs van een miljoen dollar voor het oplossen van een van de moeilijkste wiskundige problemen geweigerd. Hij vindt het oneerlijk om de prijs in ontvangst te nemen.

Perelman zegt dat zijn bijdrage aan het bewijzen van het Vermoeden van Poincaré niet groter was dan die van de Amerikaanse wiskundige Richard Hamilton, die als eerste een programma bedacht om het probleem op te lossen.

Het Clay Mathematics Institute in de Amerikaanse stad Cambrigde bevestigde dat Perelman de prijs niet in ontvangst wilde nemen.

Celstraf voor dief schilderij Monet

Een man in Polen die schuldig is bevonden aan de diefstal van een schilderij van Claude Monet is tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank in Poznan donderdag gezegd. De man bekende de diefstal.

De 41-jarige dief sneed het schilderij 'Strand in Pourville' tien jaar geleden uit zijn lijst in het Nationaal Museum in de stad. Hij verving het kunstwerk door een reproductie van karton.

In januari wisten onderzoekers vingerafdrukken te herleiden tot het huis van de man in Olkusz, een stad in het zuiden van Polen. Het schilderij van de Franse meester werd teruggevonden in het huis van zijn ouders.

Het schilderij wordt op een waarde geschat van bijna zes miljoen euro.

Sauber tevreden over Kobayashi

Peter Sauber is tevreden over de prestaties van Formule 1-coureur Kamui Kobayashi. De teameigenaar van het BMW Sauber F1 Team zag de Japanner afgelopen weekend in Valencia een sterke race rijden en na enkele sterke slotronden zevende worden.

"Ik heb maar een woord voor wat hij afgelopen zondag in Valencia heeft laten zien: fantastisch! Zijn twee inhaalacties aan het einde van de race (op Fernando Alonso en Sébastien Buemi, red.) waren geweldig, maar ik was nog het meest onder de indruk van zijn lange stint op de harde band," zei Sauber die zijn coureur pas vier ronden voor het einde binnenhaalde om van het harde naar zachte rubber te wisselen.

"Op sommige momenten was hij de snelste man op de baan, terwijl hij ondertussen toch goed voor zijn banden zorgde. Hij reed heel constant en liet zich niet gek maken door Jenson Button," zei de teambaas die blij is Kobayashi afgelopen winter aangetrokken te hebben. "Je neemt altijd een risico met het tekenen van een rookie, maar afgelopen zondag bevestigde Kamui dat we de juiste beslissing hebben genomen."

Denemarken verhoogt taks op zoetigheid

In Denemarken is donderdag een belastingverhoging ingegaan voor sigaretten, ijsjes, zoetigheid en andere producten die slecht zijn voor de gezondheid. Ook frisdrank en mixdrankjes met alcohol zijn duurder geworden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is belastingverhoging een effectief middel om het gebruik van alcohol, tabak en dikmakers tegen te gaan. De Europese Alliantie voor Volksgezondheid in Brussel heeft andere lidstaten van de Europese Unie opgeroepen het voorbeeld van Denemarken te volgen.

Waarschuwing voor springers spoorbruggen

ProRail is de komende dagen extra alert op gevaarlijk gedrag bij spoorbruggen. Op sommige spoorbruggen springen groepen van ruim dertig jongeren het water in voor verkoeling. Medewerkers van de spoorbeheerder delen waar nodig boetes uit, meldt ProRail donderdag.

Door het warme weer worden de spoorbruggen gebruikt als springplank voor een duik. Dit leidt volgens ProRail tot levensgevaarlijke situaties. ProRail beheert ongeveer 4500 bruggen, viaducten en tunnels.

Vorige week meldde de politie al alert te zijn op mensen die van bruggen springen.

Santos opvolger Rehhagel bij Griekenland

De Portugees Fernando Santos is de nieuwe bondscoach van Griekenland. De 55-jarige trainer is de opvolger van Otto Rehhagel, die na het WK in Zuid-Afrika zijn functie neerlegde. Santos tekent een contract voor twee jaar en wordt vrijdag gepresenteerd.

Santos werkte in eigen land onder meer bij FC Porto, Sporting CP en Benfica. Met Porto werd hij in 1999 landskampioen en pakte hij twee keer de beker. De Portugees stond in Griekenland al aan het roer bij AEK Athene, Panathinaikos en PAOK Saloniki. Bij die laatste club zag Santos in mei af van een nieuw contract. Wel leidde hij PAOK naar een plaats in de voorronde van de Champions League.

De Duitser Rehhagel kondigde vorige week zijn vertrek aan. Op het WK werd Griekenland in de groepsfase uitgeschakeld. Santos zal op 11 augustus voor het eerst plaatsnemen op de bank. De Grieken spelen dan een oefenwedstrijd tegen Servië.

Santos opvolger Rehhagel bij Griekenland
Santos opvolger Rehhagel bij Griekenland (Foto: Novum)

Mallorca wil F1-race organiseren

Formule 1-baas Bernie Ecclestone bekijkt het aanbod van Mallorca om de tweede Grand Prix in Spanje op termijn over te gaan nemen van Valencia. Dat circuit is onderhevig aan stevige kritiek en zou van de kalender kunnen verdwijnen.

De burgemeester van de gemeente Llucmajor op de Balearen Joan Jaume Mulet schaart zich achter het plan en heeft de Spaanse architecten Mateo Palmer en Biel Arbona al aan het werk gezet. Het circuit moet ruim 5,5 kilometer lang worden en moet in 2013 opgeleverd gaan worden. Federico Gastaldi is aangetrokken om Ecclestone te overtuigen om de Grand Prix ven Europa van Valencia naar Mallorca te halen.

'Hutcherson nieuwe Spider-Man'

Josh Hutcherson wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe 'Spider-Man'. Dat schrijft persbureau Associated Press, dat onlangs een interview had met de acteur waarin hij bevestigde dat hij auditie heeft gedaan.

Er gaan geruchten dat de 17-jarige acteur definitief de plaats inneemt van Tobey Maguire. Sony en Marvel hebben beiden bevestigd dat Maguire niet terugkeert in de huid van de spinnenman. Hutcherson, die rollen speelde in 'Bridge to Terabithia' en 'Journey to the Center of the Earth', vertelt dat hij 'de geruchten niet wilde ontkennen of bevestigen om niet in de problemen te komen'.

In het vierde deel van de 'Spider-Man'-franchise zien we Peter Parker in zijn jeugd. Vandaar dat er een naar een piepjonge acteur werd gezocht. Hutcherson is vanaf 9 juli samen met Julianne Moore in Amerika te zien in de comedy 'The Kids Are Alright'.

Saillant detail: het idool van Hutcherson is 'Batman'. Hij zei ook dat een eventuele rol als Spider-Man daar niets aan zal veranderen. Over een releasedatum van Spider-Man is nog niets bekend.

?Hutcherson nieuwe Spider-Man?
'Hutcherson nieuwe Spider-Man' (Foto: Novum)

Christusbeeld Rio de Janeiro gerenoveerd

Het beroemde beeld van Jezus Christus in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro is weer open voor publiek na een renovatie die omgerekend ruim 3 miljoen euro heeft gekost. Het beeld Christus de Verlosser stond vier maanden in de steigers, terwijl barsten en waterschade werden hersteld. Dat berichtte de BBC donderdag.

Rio de Janeiro en omgeving kregen in april te maken met de zwaarste regenval in bijna vijftig jaar tijd.

Tijdens de onthulling werd het opgeknapte beeld opgelicht in groen en geel, ter ere van het Braziliaanse voetbalteam, dat vrijdag op het WK in Zuid-Afrika tegen Nederland speelt. Aartsbisschop Orani Joao Tempesta sprak van een "mooi en belangrijk moment".

Bijna twee miljoen mensen bezoeken jaarlijks het 38 meter hoge beeld, dat op de berg Corcovado staat. Christus de Verlosser kijkt al bijna 80 jaar uit over de Braziliaanse miljoenenstad.

Tour moet keerpunt Cavendish worden

Mark Cavendish zegt klaar te zijn voor de Tour de France. De Britse renner beleefde een matig voorseizoen, maar in Frankrijk hoopt hij weer te juichen. Daarmee wil Cavendish meteen zijn critici en concurrenten de mond snoeren. Na de Tour richt de sprinter van HTC Columbia zich op het WK in september.

Cavendish zegt weinig te kunnen met de kritiek op zijn prestaties in het voorjaar. "Ik heb telkens gezegd dat dit seizoen voor mij om de tweede helft draait", zegt hij tegen Cyclingnews. "Sommige mensen wilden echter niet luisteren en dat frustreert mij het meest."

Die frustraties kwamen in de Ronde van Romandië naar boven. Hij vierde zijn zege in de tweede etappe door een 'V' te maken, in Engeland ook een obsceen gebaar. Dat leverde hem een boete van zijn ploeg HTC op, die hem tevens terugtrok uit de wedstrijd. "Ik kan moeilijk met kritiek omgaan. Normaal zou ik het wel negeren."

Na de Tour gaat hij niet genieten van mogelijke overwinningen. "Ik richt mijn focus meteen op het WK in september." Dat is een leerervaring na zijn successen in de laatste Tour. "Ik leefde op een wolk zonder het te weten. Het heeft me heel lang gekost om de top te bereiken, maar een paar kleine dingen zorgden er al voor dat ik heel snel terugzakte."

Een van zijn concurrenten in La Grande Boucle is Tyler Farrar. De Amerikaanse sprinter gaat ook voor een etappezege in de Franse wielerronde. "Ik heb laten zien dat ik goed genoeg ben", doelde hij op zijn twee zeges in de Giro d'Italia. Farrar schrijft Cavendish nog niet af. "Hij is dit jaar nog niet zo dominant, maar ik beschouw hem nog steeds als een van de grote favorieten."

'Ooit kan World of Warcraft gratis worden'

Het zou zo maar kunnen dat spelers in de toekomst niet meer hoeven te betalen voor World of Warcraft. Dit heeft lead designer Tom Chilton van Blizzard Entertainment gezegd in een gesprek met PC Gamer.

"Ik kan me zeer zeker voorstellen dat 'World of Warcraft' ooit free-to-play wordt. Zodra een ander spel langskomt en ons wegblaast, dan is het niet langer logisch om abonnementsgeld te vragen. Of, misschien nog verder in de toekomst, wanneer wij een andere MMO op de markt gaan brengen", zegt Chilton.

Het principe van free-to-play groeit sterk in Europa. Recentelijk zagen we Lord of the Rings Online dit businessmodel overnemen. Momenteel heeft World of Warcraft meer dan 11 miljoen spelers met een abonnement, maar het is niet ondenkbaar dat deze game ook ooit overstapt naar het gratis te spelen free-to-play-businessmodel. Spelers betalen dan alleen voor kleine voordelen in de spelwereld.

Recentelijk zorgde een nieuw item in de online winkel van Blizzard Entertainment nog voor veel rumoer. Blizzard Entertainment verkocht namelijk een heel bijzonder paard voor twintig euro per stuk. Binnen enkele uren had Blizzard Entertainment miljoenen euro's verdiend met de verkoop van de Celestial Steed.

Snel overstappen op het free-to-play-businessmodel zal World of Warcraft van Blizzard Entertainment zeker niet. Met meer dan 11 miljoen betalende leden is het spel commercieel gezien de meest succesvolle MMO ooit.

'Ooit kan 'World of Warcraft' gratis worden'

Gevangene kort ontsnapt uit Heerhugowaard

Een gevangene is er woensdag in geslaagd om via een gat in een hek te ontsnappen uit een gevangenis in Heerhugowaard. Hij kreeg hulp van vier mannen van buitenaf, maar kwam niet ver. Hij werd met de vier in een auto in Wijdewormer onderschept en is teruggestuurd naar de gevangenis. Het hek is hersteld, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie.

Het gaat om een gevangene uit de halfopen inrichting Westlinge in het Noord-Hollandse Heerhugowaard. Of hij zelf het hek van binnenuit heeft vernield of zijn helpers, is niet bekend. De vier die hielpen bij de ontsnappingspoging zijn Rotterdammers van 17 tot en met 25 jaar. Zij zijn aangehouden.

Waarom de gevangene de benen nam en waarvoor hij vastzit, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook is niet bekend hoe lang hij nog moest zitten. Doorgaans zitten in beperkt beveiligde inrichtingen, zoals de halfopen inrichting eigenlijk heten, mensen met een korte straf of gevangenen die bijna vrijkomen.

Ontsnappen is in Nederland niet strafbaar. Wel kan de gevangenisdirecteur disciplinaire maatregelen tegen de ontsnapte gevangene nemen of hem laten overplaatsen naar een andere gevangenis. De rekening voor het herstel van het hek gaat ook naar de gevangene.

[WBD] Zvonareva naar finale

Vera Zvonareva heeft de finale op Wimbledon bereikt. De Russin klopte de Bulgaarse Tsvetana Pironkova in de halve eindstrijd met 3-6, 6-3 en 6-2.

Pironkova had eerder in Londen nog Venus Williams naar huis gestuurd. Ook tegen Zvonareva speelde de Bulgaarse goed en ze maakte indruk met haar dubbelhandige venijnige backhand. De Russin maakte echter amper fouten, terwijl Pironkova die gaandeweg de partij steeds meer maakte.

Morientes vertrekt alweer bij Marseille

Fernando Morientes vertrekt na een jaar alweer bij Olympique Marseille. De Fransen besloten de aflopende verbintenis van de 34-jarige Spanjaard niet te verlengen. Morientes, die in de zomer van 2009 naar Marseille kwam, had met twaalf gespeelde wedstrijden slechts een klein aandeel in de landstitel van de club.

Zijn tweede Franse avontuur werd geen succes. De spits speelde ook al eens voor AS Monaco, dat hem huurde van Real Madrid. Met Monaco bereikte hij nog de finale van de Champions League. Daarna ging het echter minder met Morientes. Hij probeerde het nog bij Liverpool en Valencia, maar daar kon de 47-voudig international geen potten breken.

Celstraf voor overvallers pokertoernooi

Een rechtbank in Berlijn heeft donderdag vier jonge mannen tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens een overval in maart op een pokertoernooi. De 21-jarige hoofdverdachte kreeg drie jaar en negen maanden opgelegd. De overige verdachten, in leeftijd variërend van 19 tot 20 jaar, kregen elk 3,5 jaar jeugddetentie.

De straffen zijn relatief mild uitgevallen, omdat alle vier verdachten hebben bekend. Volgens voorzittend rechter Helmut Schweckendieck waren zij 'volkomen dilettantisch' te werk gegaan en hadden zij zich door anderen laten gebruiken.

Geen van de verdachten kon zeggen waar de buit is gebleven. Van de 242 duizend euro die werd gestolen is maar vierduizend teruggevonden. Waar de rest gebleven is hoopt de Duitse justitie aan het licht te krijgen in het proces tegen de mannen achter de overval, die in augustus voor de rechter komen.

Finland keurt bouw kerncentrales goed

Het Finse parlement heeft donderdag met een overweldigende meerderheid de bouw van twee kerncentrales goedgekeurd. Er werd met 120 stemmen voor en 72 tegen ingestemd met de bouw van de ene centrale, de bouw van de andere centrale werd met 121 stemmen voor en 71 tegen goedgekeurd. De goedkeuring werd al verwacht, omdat de coalitiepartijen een stevige meerderheid hebben in het tweehonderd zetels tellende parlement.

De regering gaf voorlopige toestemming voor de bouw aan het Finse nutsbedrijf TVO en Fennovoima, een consortium waaraan de Duitse energiegigant E.On deelneemt.

Finland heeft vier kerncentrales die ongeveer dertig procent van de elektriciteit in het land opwekken. Een vijfde reactor is naar verwachting in 2013 operationeel. De nieuwe centrales moeten ervoor zorgen dat het Scandinavische land in 2020 zelfvoorzienend is op het gebied van elektriciteit.

Van Persie: "Ronaldo moet voetbal respecteren"

Robin van Persie hoorde vol verbazing dat Cristiano Ronaldo na de uitschakeling van Portugal naar de camera spuugde. "Dat is frustratie, hè?", beseft de aanvaller van Nederland, die zich ook realiseert dat de duurste voetballer ter wereld onder enorme druk staat. Toch schort het bij Ronaldo volgens Van Persie ook ergens aan. "Hij moet het voetbal respecteren."

Dat Ronaldo niet met de druk om kan gaan is volgens Van Persie niet vreemd. "Toen wij in Zuid-Afrika aankwamen stonden er tien, twintig Oranjefans. Er waren toen ook honderden Portugese fans, met vaantjes met nummer zeven en Ronaldo erop", herinnert de aanvaller van Arsenal zich. "Zij dachten allemaal dat hij het wel even ging doen, maar zo gaat dat niet, niemand kan het in zijn eentje."

Toch ligt het niet alleen maar aan de druk dat Portugal niet kon brengen wat er werd verwacht. Van Persie heeft de nodige kritiek op de speelwijze van Ronaldo. "Wie je ook bent, je moet keihard blijven werken, je moet meters maken en je moet het kunnen opbrengen je ploeg te helpen", doceert hij. "Bij hem mis ik dat wel een beetje. Bij balverlies draait hij zich om en gaat hij zijn eigen ding doen."

Van Arsène Wenger, zijn trainer bij Arsenal, leerde Van Persie een wijze les. "Je moet het voetbal respecteren, zegt hij, dan respecteert het voetbal jou ook. Als je dat niet doet, dan kunnen er dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt. Je moet er niet mee gaan spotten."

Werkstraf motoragent voor doodrijden vrouw

Een Amsterdamse motoragent is donderdag veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur wegens het doodrijden van een vrouw in oktober. De 33-jarige politieman reed zonder reden door rood en raakte de vrouw, die overstak bij een zebrapad. Hij mag van de rechter ook een halfjaar niet rijden.

Volgens de rechtbank was de agent 'zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam' door met hoge snelheid door rood te rijden bij een kruising in Amsterdam-Zuid. De agent was op weg om te helpen bij een aanhouding.

Het Openbaar Ministerie had een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden tegen de motoragent geëist, maar dat vond de rechter te ver gaan. Hij krijgt een lichtere straf omdat hij op weg was naar een collega, nooit eerder is veroordeeld en omdat 'het ongeval een diepe indruk op hem heeft gemaakt'.

Het ongeluk vond plaats op 22 oktober op de hoek van de Stadionweg en de Diepenbrockstraat. De 41-jarige vrouw raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis. Ze was getrouwd en had kinderen.

Nieuwe Square Enix game voor PSP

Op het Playstation Blog heeft Rob Rutter, Brand manager games bij Square Enix, een nieuwe game aangekondigd. Het gaat hier om een game die is geïnspireerd door de Monster Hunter serie van Capcom.

Je kan in deze game tegen grote monsters vechten in een open fantasie wereld. Als je een monster verslagen hebt neem je hier onderdelen van mee om sterke wapens of dikke kleding van te maken. Hierdoor kun je weer andere monsters aan die de weg vrijspelen naar een ander gedeelte van de wereld.

De game ondersteunt ook multiplayer met 4 personen zodat je samen dat ene grote monster wel aankunt. Ben je benieuwd, dan kun je alvast even op de nieuwe website voor deze game kijken. Hieronder alvast een aantal screens.

 Lord of Arcana  Lord of Arcana 

PVV stijgt in peiling

Dat de PVV vooralsnog niet wordt uitgenodigd aan de tafel van informateur Herman Tjeenk Willink lijkt de partij geen windeieren te leggen. De partij van Geert Wilders groeit in de Politieke Barometer donderdag twee zetels door naar 27 zetels, een winst van drie zetels ten opzichte van de stembusuitslag.

De VVD en PvdA stonden twee weken geleden nog op 34 en 32 zetels maar zijn nu weer terug bij af en halen hetzelfde aantal zetels als tijdens de verkiezingen op 9 juni: respectievelijk 31 en 30.

Onderzoeksbureau Synovate, dat de peiling uitvoert, schrijft het verlies van de VVD toe aan het 'weinig succesvolle formatieproces'. Zestig procent van de kiezers ziet dit als een 'groot probleem' voor het land. Dertig procent vindt dat de VVD als eerste concessies moet doen om te komen tot een kabinet.

Eenzelfde aantal vindt dat het CDA, dat in de peiling stabiel blijft op negentien zetels, als eerste over de brug moet komen. De partij van Maxime Verhagen (21 zetels in de Kamer) weigert vooralsnog te onderhandelen over een kabinet met VVD en PVV voordat deze twee partijen er samen uit zijn. Verder vindt twaalf procent dat de PvdA als eerste water bij de wijn moet doen en negen procent vindt dat de PVV als eerste aan zet is.

De SP stijgt ten opzichte van de laatste peiling van twaalf naar veertien zetels en D66 wint een zetel en komt op elf uit. GroenLinks, ChristenUnie, SGP en PvdD blijven op respectievelijk negen, vijf, twee en twee zetels staan.

RIVM verwacht smog

Mensen met gevoelige luchtwegen moeten vrijdag en zaterdag rekening houden met smog door de ozon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut adviseert zware lichamelijke inspanning te vermijden. Kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste binnenblijven.

De drempel van 180 microgram per kubieke meter wordt op beide dagen vermoedelijk aan het einde van de middag of het begin van de avond overschreden. Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog (240 microgram).

Vrijdag worden de hoogste concentraties rond het IJsselmeer verwacht en zaterdag in het zuidoosten van Nederland. Zaterdag is er kans op een regen- of onweersbui. De wind draait daarna naar het westen, waardoor schone lucht wordt aangevoerd. De kans op smog is dan verdwenen.

Mensen kunnen last krijgen van irritatie van ogen, neus en keel en van piepende longen, hoesten en kortademigheid. Vooral astmapatiënten ondervinden hinder. Klachten kunnen worden voorkomen of verminderd door in de middag en vroege avond binnen te blijven, of in ieder geval geen zware inspanningen te verrichten. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd huisarts of GGD te raadplegen.

Hoge ozonconcentraties ontstaan als er grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht zitten. Stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Tijdelijke maatregelen, zoals het stilleggen van het verkeer, hebben in Nederland nauwelijks effect op ozonconcentraties.

Nog discussie over verstelbare achtervleugels in F1

Of de verstelbare achtervleugels in 2011 ingevoerd worden in de Formule 1 is nog niet geheel zeker. Uit diverse kampen komt kritiek op het nieuwe onderdeel. FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh is nog niet overtuigd of er echt met het onderdeel geracet gaat worden.

De World Motor Sport Council van de FIA keurde vorige week het voorstel van de verstelbare achtervleugel goed om zo het inhalen in de Formule 1 te bevorderen, maar gevaren over de veiligheid en de snelheidsverschillen bij het inhalen klinken uit de monden van diverse coureurs. Aanleiding voor de verstelbare achtervleugel was de saaie race die in het begin van het seizoen in Bahrein gehouden werd.

"We moeten de inzet en reglementen nog concreet invullen en als dat gedaan is, kunnen we ermee aan de slag," zei FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh. "We moeten zien of het de mensen kan overtuigen. Als het niet werkt, kunnen we het eenvoudig terugdraaien. Maar laten we het in ieder geval uitproberen."

Japanner Nakamura beëindigt interlandcarrière

De Japanner Shunsuke Nakamura stopt als international. De 32-jarige middenvelder verloor vlak voor het WK zijn basisplaats aan Keisuke Honda en moest in Zuid-Afrika genoegen nemen met een invalbeurt. De teller blijft op 98 interlands steken. Daarin wist hij 24 keer het net te vinden.

"Mijn volgende wedstrijd voor Japan? Die komt er niet meer", zei Nakamura tegen Nikkan Sports. Hij speelde in het verleden onder meer bij Celtic en Espanyol. Nu speelt hij in eigen land voor Yokohama Marinos.

Sony verdedigt de 3D-bril

Sony heeft in een interview met de website IGN flink uitgehaald naar Nintendo's lofzang over de Nintendo 3DS waarmee, in tegenstelling tot de huidige 3D TV's, 3D beelden zonder bril kunnen worden getoond. Volgens de directeur van Sony Worldwide Studios voegt een bril wel degelijk wat toe.

"Als je een echte 3D-ervaring, zoals in de bioscoop, wilt ervaren dan is een bril noodzakelijk. De brillen zijn bovendien tegenwoordig zo licht dat je na een tijdje vergeet dat je er eentje op hebt."

Op de afgelopen E3-beurs in Los Angeles heeft Nintendo bij de onthulling van de 3DS flink afgegeven op 'ouderwets' 3D met bril. Dit tot groot ongenoegen van de directeur van Sony. Volgens hem wil zowel Sony als Nintendo 3D aan de man brengen en moeten alle vormen van 3D gepromoot worden.

3D speelt een belangrijke rol in de toekomst van de PS3. Zo zijn er al enkele 3D-games op de spelcomputer verschenen en moeten hier in de toekomst 3D-films bij komen.

Sony verdedigt de 3D-bril

GP2 gebruikt in 2011 F1-banden

De GP2 Series zal volgend jaar gebruik gaan maken van de banden die Pirelli ook aan de Formule 1-teams geeft. De bolides zullen gaan racen op de hardere compound die het Italiaanse merk meeneemt naar de races, terwijl ze dat nog doen op een aangepaste band van Bridgestone.

De verandering houdt in dat in de raceklasse ook gewerkt gaat worden met de smallere voorbanden. Daarnaast zal er een nieuw chassis geïntroduceerd worden. Hierdoor wordt de GP2 Series nog meer dan nu het geval is de opstapklasse richting de Formule 1.

Zoetermeer legt Sterigenics stil wegens uitstoot

Het Zoetermeerse bedrijf Sterigenics is donderdagmiddag stilgelegd op last van de gemeente. Het reinigingsbedrijf heeft deze maand 'willens en wetens' opnieuw de milieunormen overtreden, nadat de gemeente in maart al een boete van vijftienduizend euro had geïnd. Volgens het gemeentebestuur is de maat nu vol.

In december werd bekend dat het bedrijf jarenlang een veel te hoge concentratie van het kankerverwekkende ethyleenoxide heeft uitgestoten. Vorige week bleek uit onafhankelijk onderzoek dat Sterigenics in 2002 ten onrechte een vergunning heeft gekregen. De laatste jaren werd nauwelijks meer gecontroleerd, waarbij de gemeente tekort is geschoten. Volgens het rapport is het 'onacceptabel' dat inwoners van Zoetermeer onaanvaardbare gezondheidsrisico's hebben gelopen.

Het Amerikaanse bedrijf heeft een vergunning om per maand maximaal vijftien milligram ethyleenoxide uit te stoten. In juni was dat 16,7 milligram. Dat is weliswaar een lichte overtreding, maar met het bedrijf zijn duidelijke afspraken gemaakt over de normen. De overschrijding zorgt overigens niet voor gezondheidsklachten, verwacht de gemeente.

Het bedrijf, dat medische apparatuur en kleding reinigt, zou de poorten uiterlijk 31 december sluiten en per eind oktober stoppen met de productie.

Free Record Shop gaat voor digitale distributie

Free Record Shop lanceert een nieuwe website waar gamers online games kunnen kopen en direct digitaal downloaden. Betalingen kunnen verlopen op diverse gangbare manieren, en bij de lancering moeten meer dan veertig games beschikbaar zijn.

Digitale distributie is een opkomend fenomeen. Uitgevers van games bieden steeds vaker hun games via digitale kanalen aan. Er zijn zelfs spellen beschikbaar die enkel via digitale distributie te spelen zijn en die dus nooit in de winkel komen te liggen.

Game-uitgevers als Sega, Ubisoft, Electronic Arts, Iceberg Interactive, THQ en Codemasters ondersteunen het nieuwe platform van Free Record Shop. Naast de mogelijkheid om games te downloaden, wil de winkelketen binnen afzienbare tijd ook muziek en films aanbieden via het platform.

Het kanaal wordt op 6 juli gelanceerd.

Stelende beveiligers opgepakt

Twee beveiligers van het Atrium Medisch Centrum Heerlen zijn maandag aangehouden voor diefstal in het ziekenhuis, meldt de politie. De mannen van 22 en 59 jaar uit Kerkrade stalen sinds begin dit jaar geld en waardevolle documenten uit kluizen in het ziekenhuis.

Volgens de politie hebben de patiënten geen last gehad van de diefstallen. Een deel van het geld en de documenten is teruggevonden. Hoeveel geld en wat voor soort documenten er zijn gestolen, wil de politie niet zeggen.

Heracles biedt op Chadli

Heracles Almelo heeft een bod uitgebracht op Nacer Chadli van AGOVV. Dat bevestigde technisch directeur Jan Artz van AGOVV gisterenavond tegenover de Stentor. "Ik ga geen bedragen noemen, maar ze hebben een officieel bod gedaan en dat is bij de club in beraad", vertelt Artz.

Algemeen directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo kan niet begrijpen dat AGOVV het nieuws naar buiten heeft gebracht. "Hier ga ik niet op in. Ik vraag me af waarom AGOVV zoiets naar buiten brengt." Het is niet ver zoeken naar het antwoord op die vraag. AGOVV wil Chadli zo snel mogelijk verkopen om zichzelf te redden uit de benarde financiële situatie waarin de club uit Apeldoorn verkeert.

Chadli is volgens AGOVV een miljoen euro waard. Voorzitter Jan Smit van Heracles is niet van plan om dat bedrag op tafel te leggen voor de Belgische aanvaller. "In deze moeilijke economische tijden moeten alle profclubs een stapje terug doen, dus ook Heracles. We kunnen niet meer uitgeven dan we hebben, dus we moeten creatief te werk gaan."

Hulpdiensten rukken uit voor file in hitte

Hulpdiensten zijn donderdagmiddag uitgerukt om mensen te helpen die door de hitte in een file op de A12 in problemen waren geraakt. Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten.

De politie sloot de A12 richting Den Haag bij Nieuwerbrug donderdagochtend af nadat een vrachtauto tegen een portaal met matrixborden was gereden en grote delen van dat portaal op het wegdek terechtkwamen. Achter het incident ontstond een lange file die op zijn hoogtepunt 11 kilometer lang was. De politie sloot de weg af en leidde een deel van de file via afritten weg. Rond half twee stond er nog over 2 kilometer verkeer vast. De snelweg blijft naar verwachting tot half drie dicht.

Diverse automobilisten dreigden door het stilstaan in hun steeds warmer wordende auto onwel te raken. De brandweer en mensen op ambulancemotoren reden langs de file om water uit te delen. Enkele weggebruikers die per se verder moesten, onder andere iemand met een kind op weg naar het ziekenhuis, werden begeleid langs de file en doorgelaten. Uiteindelijk hoefde volgens de politie niemand te worden afgevoerd. "Met deze hitte weet je dat een file problemen gaat geven en daar kun je maar beter op voorbereid zijn", aldus de woordvoerder van de politie.

Het ongeval had effect op de hele omgeving. "Het is een beetje een chaos geworden", meldde een zegsman van het Korps landelijke politiediensten. "Er stonden vrachtwagens met dieren en bussen met ouderen in de file. Die moesten ergens worden opgevangen."

IOC wil hertests Spelen Turijn

Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft plannen om bloedstalen van de Olympische Winterspelen in Turijn in 2006 te hertesten op de bloeddoping cera. Dat heeft Arne Ljungqvist, hoofd van de medische commissie van het IOC, tegenover de Duitse televisiezender ARD gezegd. Het gaat in eerste instantie om 20 tot 25 bloedstalen van schaatsers, biatleten en langlaufers.

Het IOC doet dat onder meer naar aanleiding van een documentaire die de ARD eerder uitzond over de voormalige Oostenrijkse langlauftrainer Walter Mayer. Die zei dat cera al veel eerder beschikbaar was dan dat het bij het grote publiek bekend werd. "Het klopt dat cera al voor 2006 verkrijgbaar was en dus is het waarschijnlijk ook gebruikt", verklaart Ljungqvist de hertests.

Als er uit de hertests uit Turijn opvallende resultaten komen, kan het zijn dat er zelfs nog hertests komen van de Spelen in Athene in 2004. "Die beslissing nemen we pas als de resultaten bekend zijn. Voorlopig hebben we geen aanwijzingen dat in Turijn cera gebruikt is."

Mayer had in de eerdere ARD-documentaire beweerd dat dat wel zo is. "Als de bloedstalen uit Turijn opnieuw getest zouden worden, zou een aantal medaillewinnaars in een kwaad daglicht komen te staan. Ik ben al sinds 2003 door mensen uit de sportwereld benaderd of ik cera kon leveren."

Belasting op tabak omhoog in Egypte

In Egypte is donderdag een nieuwe belasting op tabakswaar van kracht gegaan. De prijs van sigaretten stijgt meer dan veertig procent, die van tabak voor waterpijpen is zelfs verdubbeld. Daarmee hoopt de regering het roken in Egypte te ontmoedigen en gezondheidsprogramma's te financieren.

De belastingmaatregel werd al in mei goedgekeurd. Verwacht wordt dat de belasting jaarlijks zo'n 280 miljoen euro oplevert.

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal rokers in het land de afgelopen dertig jaar ruim tweemaal sneller is toegenomen dan het bevolkingsaantal.

Frissen onderzoekt nederlaag CDA

Commissaris van de Koningin in Limburg Léon Frissen gaat de nederlaag van het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen onderzoeken. Dat heeft de partij donderdag laten weten.

Het CDA werd op 9 juni gehalveerd door de kiezer: de partij daalde van 41 naar 21 zetels in de Tweede Kamer. Daarop nam lijsttrekker Jan Peter Balkenende zijn verantwoordelijkheid en trad per direct af. Dat deed ook partijvoorzitter Peter van Heeswijk. De partij kondigde aan het grote verlies te onderzoeken.

Frissen wordt de voorzitter van de partijcommissie die 'uitgebreid onderzoek gaat doen naar de huidige situatie van het CDA'. Frissen moet niet alleen de electorale nederlaag verklaren, maar vooral de positie van de 'christendemocratie in de samenleving' in beeld brengen.

"Hoe kunnen we het CDA weer opnieuw als brede volkspartij verankeren in de Nederlandse samenleving?", zegt waarnemend partijvoorzitter Henk Bleker. "Wij willen deze nederlagen vooral gebruiken om bij deze vraag stil te staan."

De vicevoorzitters zijn voormalig voorzitter van de KRO Frans Slangen en de Utrechtse predikante Ruth Peetoom. De commissie telt in totaal zestien personen, afkomstig uit alle partijgeledingen en regio's.

Júlio César: "Sneijder in vorm is levensgevaarlijk"

Wesley Sneijder treft morgen in de kwartfinale tegen Brazilië drie teamgenoten van Inter. Doelman Júlio César, Maicon en Lucio. De keeper van Inter heeft zijn Braziliaanse mede-internationals al gewaarschuwd voor Oranje-international Sneijder.

"Als hij in vorm is, is hij levensgevaarlijk", zegt César tegenover La Gazzetta dello Sport. "Ik ken Sneijder goed. Ik heb het afgelopen seizoen op de training wel een beetje geleerd hoe ik hem moet afstoppen. Maar als hij in vorm is, kun je hem nog zo goed kennen, dan blijft hij levensgevaarlijk."

De eerste keeper van Brazilië weet dat Sneijder levensgevaarlijk is uit vrije trappen. "Ik heb daarom mijn ploeggenoten gewaarschuwd geen onnodige overtredingen te maken, zodat Sneijder geen kans krijgt om te scoren uit die situaties."

César keepte reeds de finale van de Champions League tegen Bayern München en hield Arjen Robben van het scoren af. "Tegen Maicon, Lucio en mij zal hij die verloren finale willen wreken. Robben heeft een vreselijk goed schot. Als je hem een halve meter de ruimte geeft, mist hij zelden."

Brand in loempiabedrijf Zoetermeer

In een loempiamakerij in Zoetermeer woedt donderdag een grote uitslaande brand. Omliggende panden op het industrieterrein aan de Wiltonstraat zijn ontruimd. De brandweer laat het hele blok, waarin drie bedrijven zijn gevestigd, uitbranden. Niemand is gewond geraakt, meldt een brandweerwoordvoerder.

De brand brak rond 10.00 uur uit, maar is rond 14.00 uur nog niet onder controle. Mogelijk heeft een vat met frituurvet vlam gevat, maar dat kan de woordvoerder niet bevestigen. De brandweer rukte uit met groot materieel, onder meer twee hoogwerkers en een 'heleboel' blusvoertuigen.

De werknemers van het loempiabedrijf hebben zichzelf in veiligheid gebracht. Er zijn woningen in de buurt van het pand, en met de rookontwikkeling lijkt het mee te vallen. Uit metingen van de brandweer blijkt dat er naast de rook geen gevaarlijke stoffen vrijkomen.

Lewington interim-trainer Fulham

Ray Lewington is door Fulham aangesteld als interim-trainer. De assistent neemt de taken waar van de vertrokken Roy Hodgson. Die tekende een driejarig contract bij Liverpool.

Lewington, die tussen 1986 en 1990 hoofdtrainer was van Fulham, blijft eindverantwoordelijke tot er een nieuwe trainer is gevonden. Hij speelde zelf 270 duels in het eerste team van de Londense club.

Voor het vinden van een nieuwe trainer heeft Fulham nog even de tijd. Het seizoen in de Premier League begint op 14 augustus. Dan speelt Fulham zijn eerste wedstrijd uit bij Bolton Wanderers.

Juventus tast diep in de buidel voor tweetal

Juventus heeft zich verzekerd van de diensten van de Italiaan Leonardo Bonucci en de Uruguayaan Jorge Andrés Martínez. Dat maakte de Serie A-club vandaag bekend. De 23-jarige Bonucci tekent voor vijf jaar. De 27-jarige Martínez moet het met een jaartje minder doen.

Voor Bonucci betaalt Juventus 15,5 miljoen euro aan zijn vorige werkgever Bari. De verdediger speelde sinds de zomer van 2009 bij Bari. Daarvoor stond hij onder contract bij Internazionale. Die club leende hem uit aan Treviso en Pisa. Bonucci maakte ook deel uit van de WK-selectie van Italië in Zuid-Afrika.

Martínez komt voor twaalf miljoen euro over van Catania. Die club had hem een jaar eerder overgenomen van Nacional uit Uruguay. De middenvelder heeft vijftien interlands achter zijn naam staan voor Uruguay, maar werd niet opgenomen in de selectie voor het WK in Zuid-Afrika.

Het afgelopen seizoen eindigde Juventus op een teleurstellende zevende plaats. De nieuwe trainer Luigi del Neri moet de club weer omhoog leiden. Daarvoor werden eerder al Simone Pepe en doelman Marco Storari vastgelegd.

Scholier steekt begeleider met schaar

Een 16-jarige jongen uit Amersfoort heeft woensdag een medewerker van zijn school gestoken met een schaar. De 54-jarige begeleider van leerlingen raakte daarbij lichtgewond, zo meldde de politie donderdag.

De leerling had zich misdragen tijdens een schooluitje op dinsdag. Zijn ouders waren daarom uitgenodigd voor een gesprek met de medewerker op woensdagochtend. Toen de jongen hier achter kwam werd hij kwaad en stak hij het slachtoffer met een schaar.

De Amersfoorter is opgepakt en zit vast voor verhoor.

Politie rolt drie drugslabs op

De Belgische en Nederlandse politie hebben woensdag bij een gezamenlijke actie drie drugslaboratoria voor de productie van synthetische drugs opgerold. Twee van de labs lagen in de grensplaats Meer (België) en een op een camping in Kerkdriel (Gelderland). Er zijn acht personen aangehouden, meldde de politie donderdag. De politie doorzocht in totaal negen woningen en twee garageboxen.

Onder de verdachten zijn zes mannen uit onder meer Tilburg, Eindhoven, Kerkdriel en Meer variërend van 28 tot en met 68 jaar. Ook werden twee vrouwen van 30 en 36 jaar uit Meer en Tilburg aangehouden.

Bij de doorzoekingen vond de poltie grote hoeveelheden grondstoffen voor de productie van synthetische drugs, ruim een kilo vermoedelijke amfetamine en een vuurwapen. In Meer was bovendien een hennepkwekerij ingericht.

NPS, Teleac en RVU verder als NTR

De drie publieke omroepen NPS, Teleac en RVU gaan samen door onder de naam NTR. Dat is donderdag bekendgemaakt. NTR legt zich toe op informatie, educatie en cultuur. Samen met de NOS gaat de omroep het actualiteitenprogramma 'Nieuwsuur' maken.

De fusie tussen de drie omroepen leidt tot zes gedwongen ontslagen. De reorganisatie was nodig omdat de NPS vanaf september minder geld krijgt door een herverdeling van het omroepbudget. Teleac en RVU moesten hun overheadkosten omlaag brengen.

NPS, Teleac en RVU verder als NTR
NPS, Teleac en RVU verder als NTR (Foto: Novum)

Gerrard blij met benoeming Hodgson

Steven Gerrard is blij met de benoeming van Roy Hodgson. De 30-jarige aanvoerder van Liverpool denkt dat zijn nieuwe baas de club naar successen kan leiden. "Hij is de juiste man voor de club." Hodgson tekende vandaag een contract voor drie jaar bij Liverpool.

"Rafael Benítez vertrok een paar weken geleden en ik wist dat de club de tijd zou nemen om de perfecte trainer te vinden", zei Gerrard op de website van de Reds. "Roy is ontzettend ervaren en is het wachten meer dan waard geweest. Ik weet zeker dat hij snel aan de slag wil voor komend seizoen."

Viceaanvoerder Jamie Carragher is ook tevreden met de benoeming van Hodgson. "Hij heeft een geweldige reputatie en is een van de meest ervaren trainers ter wereld", meent de 32-jarige verdediger. "Na deze onzekere periode geeft zijn aanstelling ons allemaal veel vertrouwen."

Gerrard blij met nieuwe trainer ©  Novum

Kiplagat en Kibet in Dam tot Damloop

De atletes Lornah Kiplagat en Hilda Kibet lopen op 19 september de Dam tot Damloop. Dat meldde de organisatie vandaag. Kiplagat won de wegwedstrijd over 10 Engelse mijlen tussen Amsterdam en Zaandam al drie keer, haar nicht Kibet eindigde twee keer als tweede.

Kiplagat zegevierde in 2000, 2002 en 2006 in de Dam tot Damloop. Ze heeft als beste tijd 50.50 staan. Het parkoersrecord is in handen van de Keniaanse Linet Masai (50.38). Kiplagat gebruikt de Dam tot Damloop als voorbereiding op het WK halve marathon in oktober in China.

Meryl Streep kruipt in huid Margaret Thatcher

Meryl Streep is in onderhandeling om de rol van Margaret Thatcher te spelen in een biopic over de controversiële voormalige Britse premier. Dat staat op de website van het Amerikaanse entertainmentvakblad The Hollywood Reporter.

De film speelt zich af in 1982 aan de vooravond van de Falkland oorlog. Dit conflict was binnen drie maanden in het voordeel van Groot-Brittannië beslecht en gaf de politieke carrière van de 'Iron Lady' een flinke boost.

Als Streep tekent voor de rol, betekent dat een hereniging met Phyllida Lloyd met wie zij ook 'Mamma Mia!' maakte. Het spelen van Thatcher zou het meest bijzondere karakter van de Amerikaanse actrice tot nu toe zijn. Streep kreeg eerder Oscarnominaties voor het vertolken van rollen van klokkenluider Karen Silkwood ('Silkwood') en auteur Susan Orlean ('Adaptation').

Producer Damien Jones ('Sex Drugs & Rock & Roll') heeft Jim Broadbent op het oog als Denis, de man van Thatcher. Wanneer de opnames starten is nog niet bekend.

Meryl Streep kruipt in huid Margaret Thatcher
Meryl Streep kruipt in huid Margaret Thatcher (Foto: Novum)

Doden bij gevechten Turken en Koerden

Gevechten nabij de grens met Irak tussen Turkse militairen en Koerdische opstandelingen hebben aan twaalf rebellen, twee militairen en drie dorpswachten het leven gekost. Dat heeft het Turkse leger donderdag bekendgemaakt.

De gevechten braken woensdag uit nadat een groep rebellen in de provincie Siirt raketten afvuurde op een eenheid militairen. Vier militairen raakten daarbij gewond, van wie er twee later overleden. Elders liet een groep rebellen de dorpswachten in een hinderlaag lopen. Hierbij vielen drie doden.

Het leger reageerde door onbemande vliegtuigen naar het gebied te sturen, terwijl helikopters opstandelingen onder vuur namen die het gebied probeerden te ontvluchten. Twaalf lichamen van rebellen werden geborgen.

De afgelopen weken zijn bij dergelijke gevechten 22 militairen en 42 opstandelingen van de Koerdische arbeiderspartij PKK om het leven gekomen. De Turkse regering weigert te overleggen met de PKK, die zij als terroristische organisatie beschouwt.

FNV-leden massaal achter AOW-akkoord

Acht op de tien FNV-leden geven hun zegen aan het onderhandelaarsakkoord dat werkgevers en werknemers onlangs sloten over AOW en pensioen. In totaal brachten bijna 160.000 van de 1,4 miljoen FNV-leden een stem uit. De uitkomst wordt op 14 juli voorgelegd aan de federatieraad, die een definitief besluit neemt.

In het akkoord staat dat de AOW- en pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat. In 2025 moet dit 67 jaar worden. Mensen die ervoor kiezen om op hun 65e te stoppen met werken, moeten 6,5 procent van hun AOW en pensioen inleveren. Wie een jaar langer doorwerkt, krijgt juist 6,5 procent extra.

De sociale partners waren vorig jaar nog hopeloos verdeeld over de kwestie. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde het akkoord eerder deze maand van 'grote betekenis'. Het akkoord komt ongetwijfeld op de formatietafel terecht.

Het was de vijfde keer dat de vakcentrale zijn achterban via een referendum raadpleegde. FNV-vicevoorzitter Peter Gortzak is tevreden met de uitslag. "Ons verhaal is niet gemakkelijk, maar altijd beter dan wat een politieke meerderheid in Den Haag wil."

SP en GroenLinks willen vertrek Wellink

President van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink moet de eer aan zichzelf houden en opstappen. Dat bepleitten GroenLinks en de SP donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de bevindingen van de commissie-Scheltema over de val van de DSB Bank.

Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer onderschreef Wellink woensdagavond uiteindelijk schoorvoetend de belangrijkste conclusie van Scheltema dat DNB in 2005 geen bankvergunning had moeten verlenen aan Dirk Scheringa. Wellink bood zijn verontschuldigingen aan richting de gedupeerden en kondigde een plan van aanpak aan om een cultuurverandering bij zijn bank door te voeren.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) over het rapport. De bewindsman liet dinsdag bij de presentatie van het rapport weten nog steeds het 'volle vertrouwen' te hebben in de directie van DNB.

Nagenoeg alle partijen willen weten waarop dat vertrouwen is gebaseerd. Frans Weekers (VVD) wees erop dat er de afgelopen jaren meer is misgegaan bij DNB, zoals bij de verkoop van ABN Amro en het debacle rond Icesave. Er is sprake van een 'terugkerend patroon' van 'veel weten maar niet ingrijpen'. Een toezichthouder 'die de tanden niet laat zien', concludeerde hij. Ook andere partijen plaatsten 'grote vraagtekens' bij het vertrouwen dat De Jager in Wellink heeft om het veranderingsproces te leiden.

GroenLinks en de SP hebben hun conclusies al getrokken: Wellink is niet de juiste man om de cultuurverandering bij zijn bank door te voeren. Jolande Sap (GL) beseft dat het parlement Wellink niet kan ontslaan. Wel kan hij zelf zijn verantwoordelijkheid nemen. "Wij zouden het zeer chic vinden als de heer Wellink dat zou doen." Die mening is ook Ewout Irrgang (SP) toegedaan. "Hij kan beter de eer aan zichzelf houden."

VVD en CDA willen echter eerst het plan van aanpak afwachten waarmee Wellink komt, voordat zij conclusies trekken. Weekers eist dat de president duidelijk maakt waarom hij de juiste man is om dit proces te leiden. "Als hij de juiste persoon daarvoor is, dan wil ik zijn motivatie ook lezen en dan hoop ik dat ik vol vertrouwen de toekomst kan inkijken." Ook Elly Blanksma (CDA) eist dat Wellink met een goed verhaal komt.

De Jager komt later in het debat aan het woord.

Queiroz sluit vertrek bij Portugal uit

Carlos Queiroz is na de uitschakeling op het WK voetbal niet van plan om uit eigen beweging zijn functie neer te leggen als bondscoach van Portugal. Dat zei de trainer vandaag.

Hij ontkende een moeizame relatie te hebben met zijn sterspelers. Portugal werd dinsdag in de achtste finales uitgeschakeld door Spanje.

"Het is absoluut niet aan de orde dat ik wegga", aldus Queiroz. De 57-jarige coach benadrukte dat een 1-0-nederlaag tegen Spanje geen schande is: "Spanje is één van de grote favorieten. Als een coach al weg moet als van hen wordt verloren, klopt er iets niet."

Einde loopbaan zwemmer Van Valkengoed

Zwemmer Thijs van Valkengoed stopt met de wedstrijdsport. Zijn belangrijkste reden om te stoppen is motivatieproblemen als gevolg van blessureleed.

Van Valkengoed won in zijn loopbaan 28 nationale titels en nam deel aan de Olympische Spelen in Athene en Beijing. In Athene bereikte hij toen op de 100 meter schoolslag de halve eindstrijd.

In 2003 boekte Van Valkengoed zijn grootste succes. Toen veroverde hij brons bij het EK in Dublin op de 200 meter schoolslag. Het Nederlands record op die afstand staat op naam van Van Valkengoed.

Grote brand in haven Volendam

In de haven van Volendam woedt donderdag een grote brand. De brand ontstond waarschijnlijk in een souvenirwinkel en is overgeslagen naar een hotel. Veel winkels in de omgeving en de haven zijn vanwege de rook ontruimd. Het is nog onduidelijk of er slachtoffers zijn. Een woordvoerder van de politie spreekt van een zeer hectische situatie.

De brand brak rond 10.30 uur uit op het Havendijkje, een gebied waar altijd veel toeristen op afkomen. De oorzaak van de brand is nog onbekend. Op Twitter wordt gesproken over een explosie voorafgaand aan de brand, maar daar weet de politie niets over. Andere berichten reppen van een brand in een viswinkel en een shoarmazaak, maar ook daar weet de politie niets over.

De brand is niet ver van waar in de jaarwisseling van 2000 op 2001 veertien mensen omkwamen bij een brand in café De Hemel.

Turkije vreest olielekkages in Bosporus

Turkije wil dat internationale oliebedrijven pijpleidingen over land aanleggen en olie niet langer per tanker door de Bosporus vervoeren om zo het risico op olielekkages in zee te verlagen. Dat heeft de Turkse minister van energie, Taner Yildiz, donderdag gezegd.

De regering heeft oliebedrijven voorgesteld een pijpleiding aan te leggen van Samsun, een havenstad in de Zwarte Zee, naar Ceyhan in de Middellandse Zee. Daarnaast wil Turkije dat plannen voor een pijpleiding tussen Bulgarije en Griekenland worden uitgevoerd.

Willems stopt met turnen

Na zestien jaar zet topturnster Fieke Willems een punt achter haar loopbaan. Willems wilde nog een actieve rol spelen in de voorbereiding op het WK in Rotterdam, maar de 27-jarige turnster heeft een enkelblessure opgelopen.

Willems deed mee aan twee EK's en drie WK's. Bij het EK van 1998 haalde ze de finale van de meerkamp. In 1999 werd ze veertiende met Oranje en twee jaar later werd Willems met het Nederlands team vijfde op het wereldkampioenschap. Daarna kwam ze door blessures niet meer in actie, maar in 2007 maakte ze haar rentree.

THQ praatte met Respawn Entertainment

Danny Bilson, baas van THQ, heeft toegegeven dat ze overwogen om Jason West en Vince Zampella aan te nemen na hun ontslag bij Activision. West en Zampella waren daar het hoofd van Infinity Ward, ontwikkelaar van Call of Duty 1 & 2 en Modern Warfare 1 & 2.

"I probably shouldn't talk about that publicly, but Jason and Vince and I had a lot of very serious conversations during that time when they were 'shopping around'," aldus Bilson.

Helaas voor THQ tekenden West en Zampella bij concurrent EA, maar Bilson gaf nog een mededeling dat zij ook 'grote' namen hebben getekend. Tot nu toe is hun identiteit onbekend.

"The guys that we're going to announce are of that caliber coming our way... I'm about to leave this meeting to go greet one of these pieces of talent I'm suggesting and over the next six months you're going to understand exactly what I was saying."

De reden waarom Bilson Respawn Entertainment niet wilde hebben is omdat THQ vindt dat eigen IP's bezitten hen succes oplevert. Respawn behoudt hun rechten over hun eigen IP, dus mochten ze naar een andere ontwikkelaar gaan, dan kunnen ze daar een ander deel maken.

Moslimextremisten doden Algerijnse gendarmes

Moslimextremisten hebben in het Algerijnse grensgebied met Mali elf Algerijnse gendarmes gedood. De politiemensen waren op patrouille in het stadje Tinzaouatine toen hun voertuigen plotseling door de extremisten werden bestookt met mortier- en granaatvuur. Dit heeft een bron bij de Algerijnse veiligheidsdienst gemeld.

Na de gendarmes te hebben gedood staken de aanvallers de terreinwagens van hun slachtoffers in brand en gingen ervandoor met hun wapens en communicatieapparatuur.

De aanval was de bloedigste van dit jaar in Algerije, waar gewapende moslimgroeperingen zich hebben aangesloten bij het terreurnetwerk Al-Qaida en met enige regelmaat aanslagen plegen.

Sócrates vindt Brazilië 'ordinaire vechtploeg'

De Braziliaanse legende Sócrates vindt dat Brazilië niet meer de ploeg van weleer is. Hij vindt dat dit Brazilië, waar Nederland vrijdag tegen speelt, 'een ordinaire vechtploeg' is.

"We hebben voldoende talent, creativiteit, spelers die echt heel goed kunnen voetballen. Maar ze worden door Dunga in een keurslijf gepropt", laat Sócrates zijn mening duidelijk klinken in de Braziliaanse media.

"Waar blijft de show? Waar is de creativiteit die Brazilië in het verleden altijd kenmerkte? Het is altijd onze grote kracht geweest om juist totaal anders te spelen dan de Europese landen. Maar in plaats van onze kracht uit te buiten, passen we ons aan en is er nivellering", vindt de voormalig vedette.

In Port Elizabeth staat vrijdag de clash tussen Nederland en Brazilië op de rol. In het Nelson Mandela Bay Stadium wordt om 16.00 uur afgetrapt. Inzet is een ticket voor de halve finale op het WK.

HRT: "Algeheel testverbod is fout"

Hispania Racing vindt het fout dat er in de Formule 1 een testverbod geldt. Hierdoor kunnen de teams alleen voorafgaand aan het seizoen testen en hebben ze tijdens het seizoen slechts de beschikking over een aantal dagen die ingezet kunnen worden in de windtunnel of in rechte lijn tests.

Technisch consulent bij HRT Geoff Willis vindt dat de teams nu doorslaan in het gebruiken van de kostbare simulatietechnieken. In plaats daarvan wil hij een gezondere balans waarbij enkele keren per jaar een testweek ingelast wordt. Hierbij zou de commercie ook een rol kunnen spelen.

Willis is ondanks dat zijn team vrijwel achteraan rijdt een groot voorstander van de 107% regel die volgend jaar weer ingevoerd wordt. "Je mag van teams verwachten dat ze op een bepaald niveau opereren. Dat willen we in de Formule 1," zei de Brit die een aanscherping van de regel tot 105% wel ziet zitten. "In onze huidige positie zouden we moeite hebben met de 105% regel, maar in de toekomst zou het me niet verbazen als het er van komt. Het hoort bij de Formule 1."

Taliban-leider ingerekend in Helmand

Na een vier uur durend vuurgevecht in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand hebben Afghaanse en internationale troepen een districtschef van de Taliban ingerekend. Dat heeft de NAVO donderdag gezegd.

Een Afghaans-internationale troepenmacht omsingelde het complex van de Taliban-leider woensdagnacht in het afgelegen district Baghram. Vanuit het complex schoten Taliban-strijders raketgranaten af en namen zij de militairen met machinegeweren onder vuur.

De strijd werd beëindigd na het afvuren van een precisiebombardement dat aan een onbekend aantal strijders het leven kostte. De Taliban-chef van Now Zad, een voormalig opstandelingenbolwerk in het zuiden, raakte gewond. Hij werd ingerekend. Daarnaast zijn automatische wapens, granaatwerpers en twintig pond opium in beslag genomen.

Hodgson volgt Benítez op bij Liverpool

Roy Hodgson is de opvolger van Rafael Benítez als trainer van Liverpool. De 62-jarige oefenmeester is door de Reds losgeweekt bij Fulham, dat onder zijn leiding verrassend doordrong tot de finale van de Europa League. Hij werd in Engeland verkozen tot de beste coach van het afgelopen seizoen. Hodgson tekent een contract voor drie jaar bij de club van Dirk Kuyt en Ryan Babel.

"Dit is de belangrijkste baan in het clubvoetbal", laat Hodgson op de website van Liverpool weten. "Ik ben vereerd dat ik de coach word van de meest succesvolle club in Groot-Brittannië." Op Hodgsons schouders rust een zware taak. Hij moet Liverpool de eerste landstitel sinds 1990 bezorgen.

Voor Hodgson is de stap naar Liverpool een terugkeer naar het allerhoogste niveau. De Engelsman had midden jaren negentig het Italiaanse Internazionale anderhalf seizoen onder zijn hoede. Daarvoor was hij bondscoach van Zwitserland, waar hij ook trainer was van Xamax Neuchatel en Grasshoppers.

Hodgson trainde ook diverse clubs in Zweden, Noorwegen en Denemarken, was bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en voor hij naar Fulham kwam bondscoach van Finland. In Engeland trainde hij eerder Bristol City en Blackburn Rovers.

 

Müller: "Als we winnen is een knokpartijtje niet erg"

Thomas Müller denkt dat hij ditmaal wel door Diego Maradona gaat worden herkend. Eerder dit jaar dacht de bondscoach van Argentinië nog dat de jonge Duits international een ballenjongen was.

"Nu ik de Duitse dubbel heb gewonnen en in de Champions League heb gespeeld met Bayern, zijn er wel wat dingen veranderd", aldus de 20-jarige aanvaller, die tegen Engeland tweemaal scoorde in de achtste finale op het WK. Müller kijkt op tegen Maradona. "Zijn trainerskwaliteiten kan ik niet beoordelen, maar de resultaten en de manier van spelen van Argentinië zijn overtuigend."

De Argentijnen proberen Duitsland intussen uit hun concentratie te halen. "We moeten ons niet laten provoceren. Al maakt het me niet uit als er een knokpartijtje na afloop ontstaat als wij gewonnen hebben", grapt Müller. In 2006 wisten de Duitsers na strafschoppen te winnen van Argentinië, waarna er opstootjes ontstonden.

Bastian Schweinsteiger provoceerde met andere uitspraken. "Als je ziet hoe ze voor het begin al stennis schoppen en hoe ze de scheidsrechter proberen te beïnvloeden, dat hoort niet bij voetbal. Het toont een gebrek aan respect. Maar ja, zo zijn ze nu eenmaal", oordeelde Schweinsteiger.

RBC-trainer Coolen naar buitenland

Trainer Rini Coolen verlaat RBC Roosendaal hoogstwaarschijnlijk. De 43-jarige oefenmeester verblijft dit weekeinde in het buitenland om daar de onderhandelingen met een nieuwe club af te ronden. Dat meldt RBC vandaag. Maandag maakt de eerstedivisionist bekend of Coolen daadwerkelijk vertrekt.

Coolen is sinds 2008 trainer en technisch directeur van de West-Brabanders. Enkele maanden geleden verlengde hij zijn contract en liet daarin de clausule opnemen dat hij bij positieverbetering zou mogen vertrekken. Tijdens Coolens afwezigheid neemt zijn assistent Eric Hellemons de trainingen over.

Motorproblemen in duizenden Toyota's

Ongeveer 270 duizend auto's van het Japanse merk Toyota -waaronder ook luxeauto's van dochtermerk Lexus- hebben mogelijk motorproblemen. Dat maakte de Japanse autofabrikant donderdag bekend. Toyota zal het Japanse ministerie van verkeer maandag inlichten over het eventueel terugroepen van auto's.

Motoren in de betreffende auto's hebben mogelijk een defect, waardoor ze tijdens het rijden kunnen uitvallen. Van de 270 duizend voertuigen zijn er 180 duizend in het buitenland verkocht, de rest rijdt in Japan. Het gaat onder meer om de populaire Toyota Crown en zeven modellen van Lexus-sedans.

Toyota liet weten de afgelopen maanden zo'n tweehonderd klachten te hebben ontvangen over motorfalen. Volgens sommige automobilisten maakten de motoren een vreemd geluid. Of er als gevolg van de motorproblemen ongelukken zijn gebeurd is niet bekend.

Het nieuws over falende motoren komt voor Toyota op een ongunstig moment. De fabrikant probeerde juist zijn reputatie op te poetsen, nadat wereldwijd acht miljoen Toyota's waren teruggeroepen wegens problemen met de versnelling en andere defecten. De autofabrikant kreeg onlangs een miljoenenboete in de Verenigde Staten omdat de auto's niet snel genoeg zouden zijn teruggeroepen.

Vorige week werd nog aangekondigd dat Toyota zeventienduizend hybride auto's van Lexus terugroept, omdat uit tests was gebleken dat bij eventuele botsingen brandstof lekte.

Doetinchem en omgeving zonder stroom door brand

Door een mogelijke brand zitten tien- tot vijftienduizend mensen in de omgeving van Doetinchem zonder stroom. Het probleem ontstond donderdagochtend in een verdeelstation van stroombeheerder Liander in Doetinchem. Ook plaatsen rond Doetinchem hebben geen stroom, meldt de brandweer.

Politie en gemeente hebben vanwege de hitte groot alarm geslagen. Er wordt gekeken of ziekenhuizen en verzorgingshuizen wel noodaggregaten hebben om de airco werkend te houden. Het ziet ernaar uit dat de meeste tehuizen wel stroom hebben.

De politie houdt zich nu vooral bezig met de gevolgen van de storing voor de volksgezondheid. Of verkeerslichten het doen en of er extra agenten worden ingezet op straat is nog niet duidelijk.

Wat er precies in het onderstation aan de Keppelseweg aan de hand is, is nog niet bekend. Er is sprake van rookontwikkeling, maar of er ook brand is, is onduidelijk. Rond 09.40 uur viel in bijna heel Doetinchem en omringende plaatsen de stroom uit. Het gaat onder meer om Hengelo en Langerak.

Volgens een woordvoerder van Liander kan het nog wel even duren voordat de stroom weer wordt ingeschakeld. "Eerst moeten we zorgen dat het veilig is, dan onderzoeken we de schade en dan pas kunnen we weer gaan aansluiten. Dat gaat via omleidingen. Daarna gaan we pas repareren."

Japanse leiding bij Nederland - Brazilië

Wereldvoetbalbond FIFA heeft Yuichi Nishimura aangewezen als scheidsrechter voor het duel in de kwartfinale tussen Nederland en Brazilië morgen. De 38-jarige Japanner zal in Port Elizabeth geassisteerd gaan worden door zijn landgenoot Toru Sagara en de Zuid-Koreaan Jeong Hae-sang.

Nishimura kwam dit WK in Zuid-Afrika al driemaal eerder in actie. Hij floot de groepswedstrijden Uruguay-Frankrijk, Spanje-Honduras en Paraguay-Nieuw-Zeeland.

Kuyt: "Hele groep heeft de overtuiging het te gaan doen"

Het is voor Dirk Kuyt geen optie om in deze fase uit het WK te worden geknikkerd door Brazilië. De Katwijker neemt het morgen met Oranje tegen Brazilië op in de kwartfinale.

"Voorgaande toernooien pakte ik soms al wat toiletspullen bij elkaar. Moet ik dit meenemen? Moet ik dat meenemen? Kom ik hier nog wel terug in het hotel? Waarom ik zo zeker ben? Door de ervaring die we hebben", geeft Kuyt aan in De Telegraaf.

"Voor veel jongens is dit het derde grote toernooi op rij. Als we ooit iets willen, is het nu. Als je het heel reëel bekijkt, hoeven we maar drie keer te winnen om wereldkampioen te worden. Hoe vaak krijg je die kans", beseft ook de blonde aanvaller.

Met spelers als Wesley Sneijder, Robin van Persie en Arjen Robben beschikt Oranje ook over een kwalitatief erg sterk elftal. "De hele groep heeft echt het gevoel, nee de overtuiging, dat we het gaan doen!"

Vakbond verzamelt klachten over hitte op werkvloer

Werknemers die op hun werk last hebben van de hitte kunnen hun klacht hierover melden op de website van FNV Bondgenoten. Op de site staan ook een aantal tips over hoe kan worden omgegaan met warmte op de werkvloer.

"Klagen over de hitte wordt door werkgevers nogal eens als 'gezeur' getypeerd", legt adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten Jan Verhagen uit. "Maar niets is minder waar. Hitte kan sneller dan je denkt leiden tot ernstige gezondheidsschade." Zo kan de hitte zorgen voor huidaandoeningen, flauwvallen en hitteberoerte. Ook neemt de concentratie af bij hoge temperaturen.

Nieuw chassis voor Webber

Red Bull Racing zal voor coureur Mark Webber in Silverstone een nieuw chassis bouwen. Aanleiding hiervoor is de zware crash die de Australiër tijdens de Grand Prix van Europa beleefde. Hij reed op de achterzijde van Heikki Kovalainen waarna de RB6 een salto maakte en hard de bandenstapels in ging.

Webber kon ongedeerd uitstappen, maar het chassis dat hem eerder overwinningen in Monaco en Barcelona bracht was wel afgeschreven. "Ik heb wat punten verloren, maar als je in de lucht hangt dan denk je daar niet aan. Ik was bezorgd of ik in orde was en zou kunnen starten op Silverstone. Het chassis is goed voor me geweest en het is in Valencia goed voor me geweest omdat het me behoed heeft voor verwondingen."

Microsoft haalt Kin-telefoons van de markt

Microsoft haalt amper twee maanden na de lancering zijn Kin-telefoons alweer van de markt. Dat meldt de Wall Street Journal donderdag.

De elektronicaproducent gaf geen reden voor het stoppen van het project, maar bronnen dicht bij het bedrijf zeggen dat te weinig toestellen zijn verkocht sinds deze in mei op de Amerikaanse markt kwamen.

Het ontwerp van de Kin-telefoons moest vooral jongeren aantrekken. De telefoon was uitgerust met speciale applicaties voor het uitwisselen van berichten rond sociale netwerksites zoals Facebook.

Priester bekent misbruik 39 minderjarigen

Een Australische priester heeft donderdag bekend dat hij 39 minderjarigen seksueel heeft misbruikt in 1968. John Sidney Denham (67) werd opgewonden van jongens met wie hij medelijden had, zo verklaarde hij tegen de rechter. De slachtoffers waren tussen de elf en zeventien jaar, berichtte nieuwszender ABC News.

De politie pakte Denham twee jaar geleden op na een tip. De slachtoffers waren leerlingen van verscheidene religieuze scholen in onder meer Sydney en Newcastle. De priester, die zichzelf meerdere malen omschreef als "een weerzinwekkende pedofiel", vroeg om vergiffenis en bood zijn excuses aan de slachtoffers en hun familie aan.

De priester kon niet uitleggen waarom hij de jongens had misbruikt. Wel zei hij het gevoel te hebben gehad dat niemand hem kon weerstaan. Denhams psychiater denkt dat er weinig kans bestaat op herhaling vanwege Denhams hoge leeftijd en het feit dat hij de afgelopen decennia niemand heeft misbruikt.

Meer mensen met soa naar huisarts of poli

Steeds meer Nederlanders kloppen aan bij de huisarts of een gespecialiseerde polikliniek omdat zij een seksueel overdraagbare aandoening (soa) onder de leden hebben. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie van onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Soa Aids Nederland.

Volgens de onderzoekers betekent dat niet automatisch dat geslachtsziekten vaker voorkomen. "Het is ook mogelijk dat mensen eerder naar de huisarts of de soa-poli gaan voor een soa-test", aldus Robert Verheij van Nivel. "Een mogelijke verklaring daarvoor is dat er in Nederland minder een taboe op rust en dat er makkelijk toegankelijke soa-zorg is georganiseerd."

Geheim Turks-Israëlisch overleg in Europa

De Israëlische minister van industrie heeft ergens in Europa een geheim onderhoud gehad met de Turkse minister van buitenlandse zaken. Dat meldde de Israëlische zender Channel 2 TV woensdag. De betrekkingen tussen beide landen bekoelden flink na de Israëlische commandoraid op een Turks actieschip met hulpgoederen voor Gaza, die aan negen Turken het leven kostte.

De verhouding was al koeler geworden als gevolg van de kritischer houding van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan jegens Israël, dat voorheen een van Istanbuls naaste bondgenoten was.

Het onderhoud tussen de ministers moest geheim blijven, maar werd door Channel 2 TV wereldkundig gemaakt. De zender noemde Zürich als locatie van de ontmoeting.

De melding wekte de woede van de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, die zei niet op de hoogte te zijn geweest van het onderhoud. Hij verweet premier Benjamin Netanyahu dat het overleg 'een ernstige vertrouwensbreuk' tussen hen heeft veroorzaakt. Door zijn botte retoriek zorgt Lieberman voor verdeeldheid in eigen land en woede in het buitenland en hij lijkt om die reden door Netanyahu aan de kant te zijn gezet.

Het kantoor van de premier liet weten dat het initiatief voor de ontmoeting bij de Turkse regering lag en dat het een 'niet officiële' aangelegenheid betrof. Dat Lieberman niet op de hoogte was gesteld zou een 'technische reden' hebben.

Na de commandoraid van 31 mei trok Turkije zijn ambassadeur terug uit Israël.

Cipiers Brugge in opspraak na seks met gedetineerden

De afgelopen twee maanden zijn in de gevangenis in het Vlaamse Brugge drie vrouwelijke cipiers betrapt op seks met gedetineerden. Twee van hen namen ontslag, de derde vrouw is voorlopig geschorst. Dat heeft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag gemeld.

De affaires kwamen aan het licht, toen de directie een liefdesbrief van een gedetineerde aan een bewaakster onderschepte. Tijdens het onderzoek dat daarop volgde, kwamen er nog twee seksuele relaties tussen bewaaksters en gedetineerden aan het licht.

De nieuwe technieken van Portal 2

In het vorige filmpje maakten we kennis met een niet bij naam genoemde bal met een grappig accent, nu is de rest van Portal 2's E3 Demo footage vrijgegeven. We zien zwaartekrachtmanipulaties, springblokken en 'Thermische ontmoedigingsstralen'. Niet dat dat ons ontmoedigt om deze game te willen spelen.


Part 2



Part 3



Part 4



Part 5

Portal, dat door velen wordt bestempeld als het beste puzzelspel aller tijden, gaat zijn opvolger krijgen in 2011. Men moet door middel van portalen verschillende puzzels oplossen om verder in de game te komen. Geruchten gaan dat de game eventueel verbonden zou kunnen zijn met de verhaallijn van Half-Life 2. Volgend jaar zien we het.

A12 afgesloten door gekantelde truck

Door een gekantelde vrachtwagen is de A12 tussen Utrecht en Den Haag ter hoogte van Nieuwerbrug afgesloten. Hierdoor is een file van zo'n twaalf kilometer ontstaan. Verkeer moet omrijden via Gorinchem en Rotterdam, adviseert de VerkeersInformatieDienst. Het duurt waarschijnlijk tot 13.30 uur tot de weg weer is vrijgegeven.

Het ongeluk gebeurde rond 08.00 uur, toen een vrachtwagen een verkeersbord boven de weg aanreed. Het voertuig kwam op z'n kant terecht, en blokkeerde hiermee de weg. Of er gewonden zijn gevallen is niet bekend.

Verkeer richting Den Haag wordt omgeleid via de A27, A15, A16, A13 en A4. Naar verwachting zal het daar ook extra druk worden. Verkeer in zuidelijke richting moet sowieso rekening houden met vertraging. Als gevolg van vakantieverkeer staat er op de E19 richting Antwerpen een lange file.

Onderzoek: antisemitisme neemt juist af

Het aantal meldingen van antisemitisme in Nederland neemt af. Dat is de tendens van de afgelopen jaren. Alleen rond incidenten in het Midden-Oosten waarbij Israël betrokken is, is er een korte stijging van het aantal meldingen in Nederland, blijkt donderdag uit de Monitor Rassendiscriminatie.

Over de langere termijn is er sprake van een afname van het aantal antisemitische incidenten. Ook zijn extreemrechtse straatformaties in Nederland in omvang afgenomen. Wel is het internet nog een belangrijk medium voor discriminerende uitingen.

De monitor keek onder meer naar het aantal meldingen bij het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) en het Meldpunt Discriminatie Internet. Bij beide organisaties kwamen in de jaren 2006 tot 2009 minder meldingen binnen over discriminatie van joden. Ook zijn er minder antisemitische incidenten afgehandeld door justitie.

De conclusie over de afname van aantal antisemitische incidenten is in strijd met de toegenomen commotie over antisemitisch geweld van de laatste tijd, waaruit ook het idee van de inzet van lokjoden voortvloeide. Onder meer het Cidi zelf stelde juist een toename van het aantal antisemitische incidenten vast.

Een woordvoerder zegt op Radio 1 dat het verschil komt doordat de onderzoekers een andere methode gebruiken. Zo kijkt het Cidi ook naar meldingen per e-mail. Verder zouden de cijfers van de monitor ouder zijn dan die van het Cidi.

De monitor, die wordt opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM, richtte zich niet alleen op antisemitisme. Discriminatie zou over de hele linie licht zijn afgenomen. Marokkanen zijn de groep met de meeste discriminatie-ervaringen. Volwassen autochtone mannen worden verreweg het vaakst genoemd als dader.

Nintendo: nieuwe characters nodig, maar niet op iPad

Op een vergadering voor aandeelhouders heeft Shigeru Miyamoto, de geestelijke vader van franchises als Mario en Zelda, aangegeven dat er een behoefte is aan nieuwe game characters. Op de E3 viel op hoe Nintendo veel titels gebaseerd op oude franchises liet zien en zelfs een hele oude franchise in de vorm van Kid Icarus nieuw leven in blies, hetgeen tot veel positieve reacties heeft geleid. Hier lijkt Miyamoto's mening haaks op te staan. "We hebben snel nieuwe game characters nodig, misschien kunnen we daar volgend jaar meer mee doen", aldus Miyamoto.

Op dezelfde meeting werd ook het succes van Apple en de iPad besproken. Een aandeelhouder opperde de mogelijkheid voor Nintendo om software uit te brengen voor de iPad, aangezien andere bedrijven continu interessante apparaten uitbrengen die met Nintendo software ondersteund zouden kunnen worden. Nintendo CEO Satoru Iwata antwoordde hier echter op dat voor Nintento software en hardware op hetzelfde neerkomen. Daarbij worden volgens hem Nintendo's normen en waarden niet gedeeld door andere bedrijven met betrekking tot de ontwikkeling van nieuwe platforms en peinst hij er niet over om zoiets te gaan doen.

Iwata en Miyamoto

Ajax lijdt verlies van 21 miljoen euro

Ajax heeft een fors verlies genoteerd. Over het boekjaar 2009-2010 is, zo maakte AFC Ajax NV bekend, een verlies van naar verwachting 21 miljoen euro geleden. Dit werd vandaag gemeld op de clubsite van de Amsterdammers

Het boekjaar liep van 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 en in oktober 2010 zal Ajax de definitieve cijfers overleggen. Door het tekort op de begroting wordt Ajax niet in Categorie III geplaatst door de KNVB, maar in Categorie II. Ajax hoefde geen krediet aan te vragen bij de bank.

Jeroen Slop, financieel directeur van de hoofdstedelingen: "Het verlies is groot en we zijn ons bewust van de moeilijke situatie waarin we verkeren. Door kostenbeheersing en inkomstenverhoging zijn we voor wat betreft het operationele resultaat de goede weg ingeslagen. Maar het afgelopen seizoen waren er, in tegenstelling tot voorgaande jaren, geen grote transferinkomsten."

"We hebben in de transferperiodes van afgelopen zomer en winter duidelijk aangegeven de selectie kwalitatief op peil te willen houden, hetgeen gelukt is. Ook deze zomer is dat ons doel. Hoe sterker de selectie, hoe groter de kans op sportief succes. En succes gaat samen met een groei van de inkomsten, zeker wanneer we ons kwalificeren voor de poulefase van de UEFA Champions League", besluit de directeur.

Waterpolovrouwen verslaan Canada

In de finale van de strijd on de World League hebben de Nederlandse waterpolosters hun eerste zege geboekt. Na nederlagen tegen China en Hongarije versloeg de olympisch kampioen Canada met 12-9.

De ploeg van bondscoach Mauro Maugeri was tegen vicewereldkampioen Canada duidelijk de betere ploeg. Na negen minuten spelen stond Oranje met 5-0 voor door drie goals van Nienke Vermeer en treffers van Nomi Stomphorst en Mieke Cabout. In de slotfase verslapte Nederland en wist Canada nog dichterbij te komen.

Nederland eindigde als derde in de poule en speelt nu in de kwartfinales tegen Australië.

Win vrijkaarten voor CampZone 2011

CZ

Al elf jaar lang is het iedere zomer groot feest op CampZone en voor deze editie mag FOK! in samenwerking met DUH-events 2 vrijkaarten weggeven voor het complete evenement.

CampZone is een gamevakantie voor meer dan 1500 deelnemers. Mensen met de grote gezamenlijke hobby ‘gamen’ komen bij elkaar om gezellig wat te kletsen, te drinken en voor een gezellige barbecue. Het evenement biedt naast complete camping faciliteiten de bezoekers ook een razendsnel LAN-netwerk. Vanuit tenten en caravans worden computers aan elkaar gekoppeld om ook digitaal met elkaar te communiceren en om diverse games en competities tegen elkaar te kunnen spelen. Sinds 2007 wordt CampZone jaarlijks gehouden op een groot open veld in Oirschot, dat speciaal voor dit evenement jaarlijks wordt omgetoverd tot een volwaardige gaming-camping. Het centrale punt van CampZone is de ‘maintent’; een tent met de laatst verschenen consoles, de catering en diverse stands. Hier kunnen deelnemers elkaar ontmoeten in een gemoedelijke sfeer. Daarnaast worden er ook veel buitenactiviteiten georganiseerd om de bezoekers een beetje uit hun tent te lokken. En het kampvuur wat 's avonds wordt aangestoken mag niet worden vergeten.

Wil jij naar CampZone maar wil je geen entree betalen voor 11 dagen? Dan is dit je kans. FOK! mag in samenwerking met DUH-events namelijk 2 vrijkaarten voor full event weggeven.

Wat houdt deze prijs nou precies in?

Je toegang ter waarde van 310 euro hoef je niet te betalen. Je hoeft alleen maar je tent, bbq, pc en overige kampeerspullen zelf mee te nemen.

Er zitten nog wel een klein aantal voorwaarden aan deze actie:

  1. De prijs is niet overdraagbaar aan iemand anders. Let dus goed op bij het meedoen dat je dus ook echt wilt gaan en vrij hebt voor dit event. CampZone is van 29 juli 00:01 t/m 8 augustus 12:00 uur 2011.
  2. Mocht je je al ingeschreven hebben voor dit evenement en al betaald hebben dan is het niet mogelijk je betaling terug te krijgen.
  3. Je kunt met je full-event bandje ook alleen de weekenden of een losse dag komen kijken.

Nog steeds enthousiast? Klik dan hier en beantwoord de vraag.

Meedoen met deze prijsvraag kan tot en met dinsdag 6 juli 2010.

'Russische spion' weg uit Cyprus

De door de FBI als elfde betrokkene in de spionagezaak voor Rusland aangewezen verdachte is weg uit Cyprus. Dit heeft de Cypriotische politie bekendgemaakt. De 54-jarige Christopher Metsos was dinsdag op de luchthaven van Larnaca opgepakt, maar daarna op borgtocht vrijgelaten in afwachting van een procedure voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

Metsos had zich woensdag twee keer bij de politie moeten melden, maar is beide keren niet komen opdagen. De politie heeft hem proberen te lokaliseren, maar heeft hem niet weten te vinden. Er zal nu een arrestatiebevel worden uitgevaardigd, zei een politiewoordvoerder.

Finse burgers hebben recht op internet

Finland is het eerste land ter wereld waar elke burger recht heeft op breedband internet met een snelheid van 1 megabit per seconde (Mbps). Dat berichtte de BBC. De maatregel, die vanaf donderdag geldt, betekent dat telecommunicatiebedrijven verplicht zijn om alle inwoners van de snelle verbinding te voorzien.

"We hebben de rol van internet in het dagelijks leven bekeken. Internetdiensten zijn niet langer alleen voor entertainment", verklaarde de minister van Communicatie Suvi Linden. Ongeveer 96 procent van de Finse bevolking zou online zijn. Finland heeft toegezegd iedereen aan te sluiten op een 100 Mbps-verbinding voor 2015.

Van Persie: "Sneijder en ik zijn meer dan collega's"

Robin van Persie is niet blij met de rol van de media rondom zijn wissel tegen Slowakije. Er werd volop over dat incident gesproken, maar ondertussen was alles al snel weer koek en ei bij Oranje.

"Ik heb echt geen namen genoemd toen ik naar de kant moest, ook niet die van Sneijder. Dat blijf ik volhouden, ook nadat ik de tv-beelden heb teruggekeken. Allerlei andere mensen gaan er nu van alles bijhalen. Van sommigen had ik het wel verwacht, maar de manier waarop Jack van Gelder op televisie aan het zoeken en zuigen is, valt me echt tegen", zegt Van Persie tegenover De Pers.

"Sneijder en ik waren de eersten die na afloop met elkaar hebben gepraat. We zijn de laatste jaren meer dan collega's geworden, ook de vrouwen gaan goed met elkaar om", heldert de hoofdpersoon de situatie op. "Na de wedstrijd hebben we in het hotel nog met de hele groep gesproken over wat er is gebeurd. Daar hebben een paar jongens iets gezegd en heb ik ook mijn mening gegeven. Ik heb de groep kenbaar gemaakt wat ik wél heb geroepen tijdens de wissel. Ik ga dat nu niet in de media herhalen. Ik heb wel mijn excuses aangeboden."

Voor morgen wacht de kwartfinale met Brazilië en Van Persie heeft er zin in. "Ik ben ervan overtuigd dat we een goed resultaat kunnen neerzetten. Geluk zal ook een factor worden, want je weet zeker dat zij kansen zullen krijgen", aldus de aanvaller, die achter de filosofie (resultaatgericht werken) van Oranje staat.

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag eerst een flauwe grap over de NS, en daarna een pijnlijke kwestie.

Het is geen erg originele woordgrap, en toch maak ik ‘m. Bij de NS zijn ze het spoor bijster. Ze gaan hun oudste dubbeldekstreinen verbouwen. Twee dingen vallen daarbij op.

De stiltezones worden uitgebreid. Daarin wordt het zelfs verboden om op gedempte toon een gesprek te voeren. Nee, de reizigers moeten fluisteren. Gezien de enorme mislukking van de huidige stiltezones, waar heel veel passagiers zich niet aan de regels houden, ben ik erg benieuwd of in de nieuwe stiltezones ook extra conducteurs rondlopen om de praatgrage passagiers tot stilte te manen.

Maar iets anders vind ik nog storender. Er worden stoelen in de dwarsrichting geplaatst. Dat betekent minder stoelen, en nóg meer staanplaatsen. Onaanvaardbaar. Wanneer de trein écht een alternatief voor de auto moet zijn, dient aan de reiziger voldoende comfort te worden geboden. Moeten staan hoort daar niet bij. Tijd voor een gewetensvraag:

Halve cirkel moet veiligheid pinner vergroten

De politie, gemeente en banken in de Amsterdamse wijk de Pijp presenteren donderdag de eerste zogeheten safety spot. Deze gele halve cirkel op de stoep voor een geldautomaat moet de veiligheid van de pinner vergroten.

Hij biedt naast een fysieke grens, waardoor anderen op afstand blijven, ook sociale controle door de opvallende kleur. Daardoor blijven criminelen volgens de politie op afstand.

De safety spot moet volgens de betrokken partijen leiden tot bewustwording en gedragsverandering van gebruikers van geldautomaten. De halve cirkel staat op elf plekken. Mocht de proef, die tot eind van dit jaar duurt, een succes zijn dan wordt de safety spot regionaal en mogelijk zelfs landelijk ingezet.

WoW: Cataclysm gesloten beta is van start

Blizzard heeft aangekondigd dat de gesloten beta voor Cataclysm, de derde expansieset voor World of Warcraft, is begonnen. In deze expansie zullen 3000+ nieuwe quests zitten, zal de levelcap verhoogd worden naar 85 en zal de wereld veranderd worden door de komst van Deathwing, die ook te verslaan zal zijn in deze uitbreiding. Als je sterk genoeg bent natuurlijk.

Mede-oprichter Mike Morhaime heeft gezegd dat ze voor deze uitbreiding de kennis van de vorige twee uitbreidingen hebben gebruikt om de beste en meest aanspreekbare content te geven aan de spelers die er zijn. En door de feedback die ze krijgen tijdens de gesloten beta kunnen ze nog dingen verbeteren voordat ze de uitbreiding uitgeven aan het einde van dit jaar.

World of Warcraft: Cataclysm zal ergens eind dit jaar verschijnen, de precieze datum is nog niet bekend.

Deathwing
Deathwing, The Black Scourge komt eraan

Santa Cruz: "Speelstijl betaalt zich een keer terug"

Roque Santa Cruz verwacht met Paraguay te kunnen stunten tegen Europees kampioen Spanje in de kwartfinale van het WK.

Santa Cruz is trots om de kwartfinale te hebben bereikt. "Maar we zijn nog niet klaar", zegt de spits van Manchester City tegen FIFA.com. "We zijn heel erg blij. Het is niet te beschrijven hoe belangrijk deze prestatie is voor ons. We zijn heel gelukkig dat we door zijn naar de volgende ronde", aldus Santa Cruz.

Paraguay versloeg Japan in de achtste finale na het nemen van strafschoppen. "Van tevoren hebben we gezegd dat dit ons doel was. Alles minder dan de kwartfinale zouden we als falen hebben gezien. We hebben ons doel bereikt, maar we willen nu meer. Maar hoe zwaarder het wordt, hoe beter wij gaan spelen", blikt de spits vooruit op Spanje.

Het spel oogde tegen de Japanners niet goed. "Het zat niet mee. Maar we spelen op de juiste manier en dat gaat zich op een gegeven moment terugbetalen. Het kwartje zal onze kant op gaan vallen en ik hoop dat dat in de kwartfinale gebeurt", besluit Santa Cruz, die zaterdag aantreedt tegen de Spanjaarden.

[WBD] Serena houdt eer familie Williams hoog

Serena Williams heeft nog uitzicht op prolongatie van haar Wimbledon-titel. De jongste van de Williams-zussen is de enige topper van het deelnemersveld bij de vrouwen die zich op het gras in Londen wist te handhaven.

De rest van de top twintig van de plaatsingslijst is in de halve finales niet meer aanwezig. Williams, al drie keer winnares in Londen, stuit vandaag in de tweede halve finale op de verrassende Tsjechische Petra Kvitova (20). Die had voor de start van het grandslamtoernooi in Londen nog nooit een duel op gras gewonnen.

Voor het duel van Williams en Kvitova komen Vera Zvonareva en Tsvetana Prionkova op de baan. Zvonareva heeft nog een geplaatste status, al geeft de 21e positie aan dat ze ook niet zo ver in het toernooi werd verwacht.

Opponente Pironkova was in de kwartfinale verantwoordelijk voor de aftocht van Venus Williams. In 2006 won ze haar debuutwedstrijd op Wimbledon om vervolgens in Londen slechts nederlagen te incasseren. "In Bulgarije hebben we niet een grasbaan om te tennissen", was ze eerder verrast over haar eigen succes.

Bijna vijftig gevangen in isoleercel om haar

Bijna vijftig gevangenen in de Amerikaanse staat Virginia worden permanent opgesloten in een isoleercel, omdat ze weigeren hun haar te knippen. Een groot aantal weigert het haar af te knippen uit religieuze overwegingen.

Persbureau Associated Press berichtte in mei dat tien rastafari's die vastzitten in gevangenissen in Virginia al meer dan tien jaar in de isoleercel zitten, omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de staat aangaande de haardracht. De staat eist dat het haar niet langer is dan de kraag van een shirt en staat niet toe dat mannen een baard laten staan. Het Departement voor het Gevangeniswezen (DOC) bevestigde dat de gevangenen in de isoleercel zitten, maar wilde niet zeggen hoeveel anderen een soortgelijke behandeling ten deel viel.

Er werd een onderzoek verricht naar alle gevangenen die in isolatie worden vastgehouden vanwege het haarbeleid. Uit het onderzoek bleek dat er 48 gevangenen om deze reden worden vastgehouden, 13 van hen zijn rastafari's, die het ongebreideld laten groeien van het haar zien als een dogma van hun religie. Welke reden de andere 35 gevangenen hebben voor hun weigering het haar te knippen, is niet bekend.

Volgens Larry Traylor van het DOC wordt niet overwogen veranderingen aan te brengen in het beleid. Als de gevangenen ervoor kiezen hun haar te knippen, dan worden ze uit hun isoleercel gehaald, aldus Traylor.

Het is waarschijnlijk dat naast de rastafari's ook moslims, joden, hindoes en indianen in de isoleercel zitten vanwege hun geloof, aldus Kent Willis, directeur van de Amerikaanse Unie voor Burgerlijke Vrijheden. "Het is werkelijk verschrikkelijk om te bedenken dat bijna vijftig mensen in de wrede beperking zitten van oneindige afzondering, alleen maar omdat de DOC een voorgevoel had dat ze een veiligheidsrisico vormen." Willis vindt dan ook dat het tijd is dat de DOC 'de juiste beslissing neemt' en het beleid aanpast.

Het DOC zegt dat het beleid nodig is om te voorkomen dat gedetineerden smokkelwaar zoals wapens in hun haar of baard verbergen. Bovendien zorgt lang haar ervoor dat ze snel van uiterlijk kunnen veranderen als ze ontsnappen.

Virginia is een van de ongeveer tien staten, grotendeels in het zuiden van de Verenigde Staten, waar de lengte van het haar en baard van gevangenen aan banden is gelegd. Een handvol van deze staten heeft voorzieningen voor personen van wie het geloof niet toestaat dat het haar wordt geknipt. Voor federale gevangenen is er geen beleid wat betreft de haardracht.

Hoewel het Amerikaanse Hooggerechtshof zegt dat rechten, zoals het belijden van een geloof, niet ophouden te bestaan bij de poort van de gevangenis, is het zelden voorgekomen dat gedetineerden succesvol bezwaar hebben aangetekend tegen het beleid.

Ook Figo strooit met verwijten in richting van Ronaldo

De Portugese legende Luis Figo heeft ook de tijd genomen om zich uit te laten over dé vedette van het Portugese elftal van nu, Cristiano Ronaldo. Figo heeft een speciale visie over het zijn van aanvoerder.

De bondscoach van Portugal Carlos Queiroz vond dat Ronaldo, die op het WK 2010 in Zuid-Afrika de aanvoerder van Portugal was, zich niet als een aanvoerder heeft gedragen. Daar was Figo, zelf ex-captain van Portugal, het helemaal mee eens. Figo heeft 127 interlands achter zijn naam staan, is daarmee recordinternational en kent het klappen van de zweep.

Hij vindt dat Ronaldo zich anders had moeten gedragen, vooral in de tijden dat het even moeilijk is. "Mijn visie verschilt wellicht van die van anderen, maar ik vind dat een aanvoerder altijd zijn elftal moet verdedigen, ongeacht het resultaat. In moeilijke tijden moet hij ook de consequenties onder ogen zien en de groep daarmee ontlasten", aldus Figo in Marca.

Cliff Bleszinski neemt Bulletstorm met je door

De opkomende first person shooter van Epic Games, Bulletstorm, staat gepland voor een release op 22 februari 2011. Afgelopen E3 liet de game van zich zien in een live gameplay demo gespeeld door Cliff Bleszinski, nu speelt hij opnieuw dezelfde demo maar geeft hij nog wat commentaar erbij.

De demo laat precies hetzelfde gebied zien als op de E3 en zelfs het spelen van de demo is bijna hetzelfde. In de game is het de bedoeling om je vijanden te doden voor punten om je karakter te upgraden, wapens te verkrijgen of nieuwe speciale bewegingen te verkrijgen. Hoe specialer de vijand doodgaat, hoe meer punten je krijgt.

In Bulletstorm speel je met Grayson Hunt, die door ongelukkige omstandigheden vast komt te zitten op een planeet met zijn vriend, de cyborg Ishi Sato. Samen gaan jullie vechten om te ontsnappen en wraak nemen op degene die gezorgd heeft dat jullie vast kwamen te zitten op die planeet.

Bulletstorm komt uit voor de Playstation 3, Xbox 360 en de PC

Rosenthal VVD-lijsttrekker Eerste Kamer

Uri Rosenthal is de VVD-lijsttrekker voor de verkiezingen voor de Eerste Kamer op 23 mei 2011. Ook bij de Eerste Kamerverkiezingen van 2007 was hij lijsttrekker. Het hoofdbestuur van de VVD heeft met Rosenthal gekozen voor kwaliteit en continuïteit, meldt de VVD woensdag.

Tot woensdagmiddag konden andere kandidaten voor het lijsttrekkerschap worden voorgedragen. Rosenthal, die sinds 2005 voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer is, was uiteindelijk de enige kandidaat.

Rosenthal was de afgelopen tijd actief als informateur. Hij moest verkennen wat er mogelijk was en kwam tot de conclusie dat een rechts kabinet bestaande uit VVD, PVV en CDA er niet in zit. Een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel paars-plus genoemd, en een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA zijn nog niet definitief afgeschoten. Daarom concludeerde Rosenthal dat in een tweede informatieronde, die wordt geleid door Tjeenk Willink, deze vijf partijen verder moeten praten.

Maden houden vliegtuig aan de grond

Passagiers van een vliegtuig dat op het punt stond van Atlanta (Georgia) naar Charlotte (North Carolina) te vertrekken, werden opgeschrikt door vallende maden. De larven vielen vanuit de bagagerekken op enkele passagiers, zo berichtten Amerikaanse media woensdag (lokale tijd).

De maden waren afkomstig van een tas met bedorven vlees van een van de reizigers. Een van de passagiers had bij binnenkomst in het toestel al enkele vliegen zien rondvliegen, maar daar verder niet bij stilgestaan. Pas toen het vliegtuig naar de juiste startbaan reed, viel een van de maden op haar schoot. "De maden dropen gewoon van de bagagedrager. Enkele vrouwen waren zeer geschokt", zei een van de passagiers.

Het vliegtuig moest terug naar de gate om te worden schoongemaakt. De verantwoordelijke passagier moest op zoek naar een andere luchtvaartmaatschappij om op de plaats van bestemming te komen.

Doden bij schietpartij in Zweden

Bij een schietpartij in de Zweedse industriestad Södertälje zijn twee mannen omgekomen en is een derde gewond geraakt. De gewonde is naar een ziekenhuis overgebracht. De schutter is er na zijn daad vandoor gegaan, dit heeft een politiewoordvoerder bekendgemaakt. Verdere details over het gebeurde werden niet gemeld.

Södertälje ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Stockholm en is de thuisbasis van de vrachtwagenfabrikant Scania AB.

Het stadje zette zichzelf op de wereldkaart toen het zesduizend Iraakse vluchtelingen opnam. In Zweden wordt het daarom ook wel 'Klein Bagdad' genoemd.

'Nieuwe indeling dubbeldekstreinen'

De indeling van dubbeldekstreinen gaat op de schop. Volgens De Telegraaf werkt de NS aan een nieuwe indeling, waarbij de bovenverdieping bestemd is voor mensen die in alle rust willen werken en de benedenverdieping voor 'ontmoeting en gezelligheid' is. De eerste treinen met de nieuwe indeling zullen volgens de krant eind dit jaar rijden.

In de trein worden onder meer banken dwars geplaatst zodat er meer staanplaatsen ontstaan. Ook worden de huisregels aangepast. In de stiltezones mag niet worden gepraat en worden getelefoneerd. Naar muziek luisteren en fluisteren mag alleen als andere reizigers hier geen last van hebben.

Momenteel bestaan er ook al zogeheten stiltecoupés, maar de regels zouden te onduidelijk zijn voor reizigers. De nieuwe indeling moet dit verhelderen.

Dubbeldekstrein (dennistd)
'Nieuwe indeling dubbeldekstreinen' (Foto: dennistd)

Acht internationals op scherp

Nigel de Jong, Robin van Persie, Gregory van der Wiel, Dirk Kuijt, Giovanni van Bronckhorst, Rafael van der Vaart, Arjen Robben en Maarten Stekelenburg kunnen zich vrijdag tijdens de kwartfinale van het WK tegen Brazilië geen kaart meer permitteren.

Bij een volgende prent zijn ze uitgesloten voor de halve finale van de mondiale eindronde in Zuid-Afrika. De acht internationals vervolgen het WK met een schone lei als ze in de kwartfinale niet door de scheidsrechter worden bestraft.

De Braziliaan Ramires is geschorst voor de kwartfinale tegen het Nederlands elftal. Felipe Melo, Kaká en Luis Fabiano staan op scherp.

België nieuwe voorzitter Europese Unie

België neemt vandaag het voorzitterschap van de Europese Unie over van Spanje. Tot en met 31 december leidt België de vergaderingen van de Raad van Ministers. Op 1 januari 2011 neemt Hongarije het stokje voor een half jaar over. Nederland is het eerste halfjaar van 2016 aan de beurt.

De rol van de EU-voorzitter is sinds de komst van de Europese president en de buitenlandchef fors kleiner geworden. "De tijd is voorbij dat een voorzitterschap twintig prioriteiten en dertig actiepunten presenteerde", aldus de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.

Eén van de actiepunten van onze zuiderburen is de financiële stabiliteit in de Europese Unie. Ook wil België dat tijdens de klimaattop later dit jaar in Mexico, strenge regels voor CO2-uitstoot worden afgesproken.

Het feit dat de Belgische regering momenteel demissionair is, is volgens premier Leterme geen probleem. "We hebben het erg zorgvuldig voorbereid. Dus ongeacht wie de federale regering leidt, gaat het werk door."

Podolski breekt training vroegtijdig af

Lukas Podolski raakte gisteren, tijdens de training van de Duitse nationale ploeg, geblesseerd en moest de sessie vroegtijdig verlaten. Volgens bondscoach Joachim Löw was dit slechts een voorzorgsmaatregel.

"Er is niets ernstigs aan de hand. Podolski is er donderdag weer bij op de training. Het was een voorzorgsmaatregel", liet Löw na afloop weten.

Daarnaast zit ook Cacau nog altijd in de lappenmand. De aanvaller ondervindt nog altijd hinder van een buikspierblessure, waardoor het nog niet zeker is of hij zaterdag a.s. in actie zal komen. Op die dag speelt Die Mannschaft de kwartfinale tegen Argentinië.

Huis VS akkoord met financiële hervorming

De omstreden hervorming van de Amerikaanse financiële sector is een stap dichterbij gekomen. Het Huis van Afgevaardigden in Washington heeft woensdagavond (lokale tijd) definitief ingestemd met de plannen.

De nieuwe maatregelen leggen het beleid van financiële instellingen strakker aan banden. Ook worden er veranderingen doorgevoerd in het toezicht. Consumenten worden beter beschermd tegen financiële speculatie.

Volgens tegenstanders kosten de hervormingen meer dan ze opleveren en schaden de maatregelen de concurrentiepositie van Amerikaanse financiële instellingen. Om Republikeinen voor de plannen te kunnen winnen, hadden de Democraten de voorstellen de afgelopen weken flink afgezwakt.

De Amerikaanse Senaat buigt zich later over het wetsvoorstel. Daarna moet president Barack Obama zijn handtekening onder de financiële hervormingen zetten.

Sastre: "Pijn is volledig verdwenen"

Carlos Sastre zal topfit aan de start verschijnen bij de proloog van de Tour de France die aankomende zaterdag wordt verreden in Rotterdam. De Spanjaard is volledig hersteld van de rugblessure die hij in de Giro d'Italia opliep.

"Het ongemak en de pijn die ik drie weken heb gevoeld, zijn volledig verdwenen," aldus de Tour-winnaar van 2008. "Ondanks het feit dat ik wat onzeker ben omdat ik weinig getraind heb, ben ik wel kalm, omdat het ongemak is verdwenen. Dat motiveert me om me elke dag te verbeteren en enthousiast te blijven koersen. Dat is het belangrijkste."

 

'Bergkamp beveelt Eriksen aan bij Arsenal'

Arsenal heeft volgens het Spaanse La Verdad interesse in Ajacied Christian Eriksen, die onlangs zijn contract verlengde tot 2014.

Arsenal-manager Arsène Wenger zou Eriksen al langer volgen. De 18-jarige middenvelder zou volgens het Spaanse medium bovendien door oud-speler en tegenwoordig Ajax-jeugdtrainer Dennis Bergkamp zijn aanbevolen in Londen.

De Spaanse krant meldt dat Arsenal een mogelijke overgang wil bespreken nu Eriksen met Denemarken is uitgeschaked op het WK in Zuid-Afrika. De kans dat Ajax de jongeling laat gaan lijkt echter nihil.

Ajax heeft aangegeven Eriksen niet kwijt te willen en kwam kort geleden een nieuw contract overeen met het grote talent. De middenvelder verlengde zijn contract tot 2014 en liet weten niet te denken aan een vertrek.

FC Twente-fans willen Johan Cruijff Schaal boycotten

De gezamenlijke supportersverenigingen van FC Twente vinden het onacceptabel dat de fans met de trein naar Amsterdam moeten.

De Twente-fans hadden liever gezien dat de KNVB genoegen nam met een auto/buscombi, maar FC Twente heeft gekozen voor een treincombi, omdat de landskampioen niet genoeg stewards kan inzetten. Bovendien is de reistijd met de trein korter. De Tukkers kunnen 3200 kaarten verdelen onder hun achterban.

"Voor deze wedstrijd gelden stringente veiligheidsmaatregelen die vanuit de KNVB, gemeente Amsterdam en politie Amsterdam worden opgedragen. Dit houdt onder meer in dat er voorwaarden worden gesteld aan het aantal stewards per vervoerstype. Om aan deze eis te voldoen, heeft FC Twente in deze periode onvoldoende stewards beschikbaar om 13.000 supporters te vervoeren", staat op de clubsite.

"Ondanks diverse pogingen om alternatieven te zoeken, is dit niet mogelijk gebleken. FC Twente is gebonden aan regels en voorschriften die door de diverse partijen worden opgelegd. FC Twente is van mening dat de keuze voor de treincombi de beste is, aangezien er op die manier het grootste aantal supporters naar deze wedstrijd kan en de prijs van het kaartje het laagste is."

FC Twente speelt op 31 juli tegen Ajax in de ArenA.

Joran aangeklaagd voor afpersen Beth Holloway

Joran van der Sloot is in Alabama officieel aangeklaagd, omdat hij de moeder van het vermiste meisje Natalee Holloway zou hebben afgeperst. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Amerikaanse staat gisteren (lokale tijd) bekendgemaakt.

Volgens de aanklacht eiste Joran een bedrag van 250.000 dollar (ruim 200.000 euro) van de moeder van Natalee. In ruil voor dat geld zou hij de locatie van haar lichaam onthullen. Een deel van het geld heeft Joran al gekregen. Daarmee zou hij girale fraude hebben gepleegd, een ander punt in de tenlastelegging.

Natalee, afkomstig uit Alabama, verdween op 30 mei 2005 op Aruba. Joran is hoofdverdachte in de zaak. Momenteel zit Joran vast in een gevangenis in Peru. Op 30 mei, exact vijf jaar na de verdwijning van Natalee, zou hij een jonge Peruaanse vrouw hebben vermoord. Joran heeft de moord toegegeven, maar probeert de bekentenis ongeldig te laten verklaren, tot dusverre tevergeefs.

Kampioenen beginnen Topklasse met uitduel

IJsselmeervogels en Gemert beginnen het eerste seizoen in de Topklasse met een uitwedstrijd. Zaterdagkampioen IJsselmeervogels gaat op bezoek bij Harkemase Boys. Gemert, kampioen van de hoofdklasse zondag, wordt ontvangen door FC Hilversum. De nieuwe hoogste klasse in het Nederlandse amateurvoetbal gaat in het weekeinde van 21 en 22 augustus van start.

Het uit de Jupiler League gedegradeerde FC Oss moet het op de eerste speeldag thuis opnemen tegen het Groesbeekse De Treffers. De Brabanders stelden alles in het werk om de aftocht uit het betaald voetbal via de juridische weg te voorkomen, maar de rechtbank in Utrecht stelde de club gisteren in een kort geding tegen de KNVB in het ongelijk.

De Topklassen zullen gaan bestaan uit twee competities van elk zestien clubs. Beide kampioenen spelen aan het eind van het seizoen om een mogelijke promotie naar de Jupiler League. De onderste drie ploegen van beide afdelingen dalen direct af naar de Hoofklasse. De nummers dertien spelen promotie- degradatieduels.

'EU verleende illegale subsidies aan Airbus'

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft woensdag bepaald dat Europese regeringen illegale subsidies hebben verstrekt aan vliegtuigbouwer Airbus. Het is de eerste belangrijke uitspraak in een langdurig conflict tussen de Europese Unie en Washington.

Airbus ontving van Europese regeringen honderden miljoenen euro tegen lage rente om de A380 superjumbo te kunnen ontwikkelen en daarmee de strijd aan te gaan met de concurrent, het Amerikaanse Boeing, de grootste vliegtuigbouwer ter wereld. Boeing wil dat de WTO voorkomt dat er gelijksoortige plannen worden uitgevoerd om het middenklasse vliegtuig van Airbus, de A350 XWB, te financieren. Dat vliegtuig zou moeten concurreren met de Boeing 787 Dreamliner.

Volgens Boeing hebben de leningen onder andere geleid tot banenverlies op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Ook het marktaandeel Boeing zou erdoor gedaald zijn. Airbus heeft geprobeerd om door middel van gesprekken tussen de EU en de VS het conflict op te lossen, maar Boeing wil eerst dat de illegale subsidies worden stopgezet.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.