Beatrix bijgepraat over voortgang formatie

Informateur Herman Tjeenk Willink heeft koningin Beatrix bijgepraat over de stand van zaken rond de vorming van een kabinet. Hij lichtte haar donderdagavond telefonisch in over de voortgang van zijn informatiewerkzaamheden, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Tjeenk Willink praatte woensdag met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66, GroenLinks en CDA. De politici wilden niet veel kwijt na hun gesprek, maar vinden dat het allemaal erg langzaam gaat. De verkiezingen zijn inmiddels drie weken geleden. GroenLinks-leider Femke Halsema zei nog deze week duidelijkheid te verwachten.

De informateur nam een kleine week geleden het stokje over van Uri Rosenthal en startte 'verkennende' besprekingen. Het lijkt erop dat er onderhandeld gaat worden over een paars-pluskabinet (VVD, PvdA, GroenLinks en D66). Deze optie werd eerder terzijde geschoven, maar VVD-leider Mark Rutte zei woensdag dat de andere partijen op de hoogte zijn van de 'randvoorwaarden' die hij heeft gesteld om met echte onderhandelingen te beginnen. Maar ook een kabinet met het CDA is nog een mogelijkheid.