Van Persie: "Ronaldo moet voetbal respecteren"

Olga Kroeders

Robin van Persie hoorde vol verbazing dat Cristiano Ronaldo na de uitschakeling van Portugal naar de camera spuugde. "Dat is frustratie, hè?", beseft de aanvaller van Nederland, die zich ook realiseert dat de duurste voetballer ter wereld onder enorme druk staat. Toch schort het bij Ronaldo volgens Van Persie ook ergens aan. "Hij moet het voetbal respecteren."

Dat Ronaldo niet met de druk om kan gaan is volgens Van Persie niet vreemd. "Toen wij in Zuid-Afrika aankwamen stonden er tien, twintig Oranjefans. Er waren toen ook honderden Portugese fans, met vaantjes met nummer zeven en Ronaldo erop", herinnert de aanvaller van Arsenal zich. "Zij dachten allemaal dat hij het wel even ging doen, maar zo gaat dat niet, niemand kan het in zijn eentje."

Toch ligt het niet alleen maar aan de druk dat Portugal niet kon brengen wat er werd verwacht. Van Persie heeft de nodige kritiek op de speelwijze van Ronaldo. "Wie je ook bent, je moet keihard blijven werken, je moet meters maken en je moet het kunnen opbrengen je ploeg te helpen", doceert hij. "Bij hem mis ik dat wel een beetje. Bij balverlies draait hij zich om en gaat hij zijn eigen ding doen."

Van Arsène Wenger, zijn trainer bij Arsenal, leerde Van Persie een wijze les. "Je moet het voetbal respecteren, zegt hij, dan respecteert het voetbal jou ook. Als je dat niet doet, dan kunnen er dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt. Je moet er niet mee gaan spotten."