IOC wil hertests Spelen Turijn

Olga Kroeders

Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft plannen om bloedstalen van de Olympische Winterspelen in Turijn in 2006 te hertesten op de bloeddoping cera. Dat heeft Arne Ljungqvist, hoofd van de medische commissie van het IOC, tegenover de Duitse televisiezender ARD gezegd. Het gaat in eerste instantie om 20 tot 25 bloedstalen van schaatsers, biatleten en langlaufers.

Het IOC doet dat onder meer naar aanleiding van een documentaire die de ARD eerder uitzond over de voormalige Oostenrijkse langlauftrainer Walter Mayer. Die zei dat cera al veel eerder beschikbaar was dan dat het bij het grote publiek bekend werd. "Het klopt dat cera al voor 2006 verkrijgbaar was en dus is het waarschijnlijk ook gebruikt", verklaart Ljungqvist de hertests.

Als er uit de hertests uit Turijn opvallende resultaten komen, kan het zijn dat er zelfs nog hertests komen van de Spelen in Athene in 2004. "Die beslissing nemen we pas als de resultaten bekend zijn. Voorlopig hebben we geen aanwijzingen dat in Turijn cera gebruikt is."

Mayer had in de eerdere ARD-documentaire beweerd dat dat wel zo is. "Als de bloedstalen uit Turijn opnieuw getest zouden worden, zou een aantal medaillewinnaars in een kwaad daglicht komen te staan. Ik ben al sinds 2003 door mensen uit de sportwereld benaderd of ik cera kon leveren."