PVV stijgt in peiling

Dat de PVV vooralsnog niet wordt uitgenodigd aan de tafel van informateur Herman Tjeenk Willink lijkt de partij geen windeieren te leggen. De partij van Geert Wilders groeit in de Politieke Barometer donderdag twee zetels door naar 27 zetels, een winst van drie zetels ten opzichte van de stembusuitslag.

De VVD en PvdA stonden twee weken geleden nog op 34 en 32 zetels maar zijn nu weer terug bij af en halen hetzelfde aantal zetels als tijdens de verkiezingen op 9 juni: respectievelijk 31 en 30.

Onderzoeksbureau Synovate, dat de peiling uitvoert, schrijft het verlies van de VVD toe aan het 'weinig succesvolle formatieproces'. Zestig procent van de kiezers ziet dit als een 'groot probleem' voor het land. Dertig procent vindt dat de VVD als eerste concessies moet doen om te komen tot een kabinet.

Eenzelfde aantal vindt dat het CDA, dat in de peiling stabiel blijft op negentien zetels, als eerste over de brug moet komen. De partij van Maxime Verhagen (21 zetels in de Kamer) weigert vooralsnog te onderhandelen over een kabinet met VVD en PVV voordat deze twee partijen er samen uit zijn. Verder vindt twaalf procent dat de PvdA als eerste water bij de wijn moet doen en negen procent vindt dat de PVV als eerste aan zet is.

De SP stijgt ten opzichte van de laatste peiling van twaalf naar veertien zetels en D66 wint een zetel en komt op elf uit. GroenLinks, ChristenUnie, SGP en PvdD blijven op respectievelijk negen, vijf, twee en twee zetels staan.