Tien jaar cel voor in brand steken ex

Een 66-jarige Waalwijker moet tien jaar de cel in voor poging tot moord door zijn ex-vrouw in brand te steken. Dat heeft de rechtbank in Breda donderdag bepaald. De rechtbank acht bewezen dat sprake was van voorbedachten rade. Het OM had twaalf jaar geëist.

De Brabander had in mei vorig jaar in zijn kantoor benzine voor de voeten van zijn echtgenote gegoten en in brand gestoken. De vrouw wist te vluchten, maar verbrandde op ruim veertig procent van haar lichaam. Ook de man liep ernstige brandwonden op.

De man had de vrouw overgehaald naar zijn kantoor te komen, waar een jerrycan met benzine stond. Vervolgens sloot hij de deur, gooide de mobiele telefoon van de vrouw weg, goot benzine uit voor haar voeten en stak die in brand. "Van een plotselinge gemoedsopwelling was geen sprake", stellen de rechters.

De rechtbank acht de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum heeft de man een narcistische persoonlijkheidsstoornis en het syndroom van Asperger, maar deze stoornissen hebben volgens de deskundigen maar beperkt invloed gehad op zijn daad.

De rechtbank legde een relatief hoge straf op vanwege de 'gruwelijke' gevolgen voor de vrouw. Bovendien heeft hij met de brandstichting ook bewoners van buurpanden in direct gevaar gebracht.