Geheim Turks-Israëlisch overleg in Europa

De Israëlische minister van industrie heeft ergens in Europa een geheim onderhoud gehad met de Turkse minister van buitenlandse zaken. Dat meldde de Israëlische zender Channel 2 TV woensdag. De betrekkingen tussen beide landen bekoelden flink na de Israëlische commandoraid op een Turks actieschip met hulpgoederen voor Gaza, die aan negen Turken het leven kostte.

De verhouding was al koeler geworden als gevolg van de kritischer houding van de regering van premier Recep Tayyip Erdogan jegens Israël, dat voorheen een van Istanbuls naaste bondgenoten was.

Het onderhoud tussen de ministers moest geheim blijven, maar werd door Channel 2 TV wereldkundig gemaakt. De zender noemde Zürich als locatie van de ontmoeting.

De melding wekte de woede van de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman, die zei niet op de hoogte te zijn geweest van het onderhoud. Hij verweet premier Benjamin Netanyahu dat het overleg 'een ernstige vertrouwensbreuk' tussen hen heeft veroorzaakt. Door zijn botte retoriek zorgt Lieberman voor verdeeldheid in eigen land en woede in het buitenland en hij lijkt om die reden door Netanyahu aan de kant te zijn gezet.

Het kantoor van de premier liet weten dat het initiatief voor de ontmoeting bij de Turkse regering lag en dat het een 'niet officiële' aangelegenheid betrof. Dat Lieberman niet op de hoogte was gesteld zou een 'technische reden' hebben.

Na de commandoraid van 31 mei trok Turkije zijn ambassadeur terug uit Israël.